background image

1) 

Cykl życia systemu jest synonimem: 
a) 

metod i technik tworzenia systemu 

b) 

procesu tworzenia systemu informatycznego 

c) 

formalizmów rozwoju systemu 

d) 

warsztatu analityka i projektanta systemu 

 
2) 

Podstawowe podejścia metodologiczne do TSI to: 
a) 

wstępujące i zstępujące 

b) 

strukturalne, obiektowe i społeczne 

c) 

techniczne, społeczne i organizacyjnego sterowania 

d) 

obiektowe i techniczne 

 
3) 

Najbardziej znane metodyki społeczne to: 
a) 

OMT, RATIONAL 

b) 

SSADM, IE, YSM 

c) 

OMT, SSM 

d) 

SSM, ETHICS 

 
4) 

Pierwsze trzy fazy cyklu życia systemu to: 
a) 

analiza potrzeb, projektowanie, programowanie 

b) 

specyfikacja systemu, projektowanie, integracja 

c) 

projektowanie, adaptacja i użytkowanie 

d) 

planowanie, analiza i projektowanie 

 
5) 

Podstawowe modyfikacje tradycyjnego życia systemu to: 
a) 

pakiety CASE, pakiety zastosowań, edytory formatek 

b) 

generatory zestawień, języki zapytań, właściwe generatory zastosowań 

c) 

generatory zastosowań, pakiety zastosowań, prototypowanie 

d) 

języki zapytań, edytory formatek, języki nieproceduralne 

 
6) 

Czynnik dominującej koalicji ma znaczenie w metodzie: 
a) 

SWOT 

b) 

Metaplan 

c) 

istotnych czynników powodzenia 

d) 

modelu Broekstry 

 
7) 

Dekompozycja funkcjonalna systemu, projekt modeli danych oraz projekt 
modeli procesów są składnikami: 
a) 

koncepcji systemu 

b) 

projektu technicznego 

c) 

projektu ogólnego 

d) 

studium wykonalności 

 
8) 

Standard WIMP jest podstawą: 
a) 

interfejsu znakowego 

b) 

interfejsu graficznego 

c) 

menu rozwijanego 

d) 

ikon 

 
9) 

Modele związków encji są główną techniką w fazie: 
a) 

planowania 

b) 

analizy 

c) 

projektowania 

d) 

wdrażania 

 
10)  Najważniejsze pojęcia modelu obiektowego to: 

a) 

obiekt, encja, hermetyzacja i polimorfizm 

b) 

składnica, polimorfizm, komunikat, klasa 

c) 

dziedziczenie, enkapsulacja, obiekt, metoda 

d) 

terminator, polimorfizm, enkapsulacja, klasa 

 

11)  Efektywny zespół to taki, w którym współpracuje: 

a) 

2 promotorów, 1 analityk, 1 kontroler, kilku supporterów 

b) 

kilku analityków i supporterów, 1 kontroler, 1 promotor 

c) 

kilku kontrolerów, 1 supporter, kilku analityków i promotorów 

d) 

1 kontroler, kilku promotorów supporterów i analityków 

 
12)  Zintegrowane pakiety CASE wspomagają: 

a) 

definiowanie założeń systemów 

b) 

planowanie systemów informatycznych 

c) 

cykl życia systemu 

d) 

wdrażanie systemów informatycznych 

 
13)  Analiza ryzyka jest składnikiem: 

a) 

liniowego cyklu życia systemu 

b) 

użytkowania generatorów zastosowań 

c) 

fazy eksploatacji systemu 

d) 

spiralnego modelu cyklu życia systemu 

 
14)  Języki zapytań są składnikiem:  

a) 

generatorów zastosowań 

b) 

generatorów zestawień 

c) 

pakietów zastosowań 

d) 

edytorów formatek 

 
15)  Główne składniki metodyki TSI to:  

a) 

metody i techniki, pakiety CASE, generatory zestawień,  

b) 

pakiety CASE, cykl życia systemu, modele dziedziny 
przedmiotowej 

c) 

modele dziedziny przedmiotowej, pakiety zastosowań, cykl życia 
systemu 

d) 

spiralny cykl życia systemu, graficzny interfejs użytkownika, język 
zapytań 

 
16)  Synonimem elastycznych metodyk tworzenia systemów informatycznych 

(TSI) są: 
a) 

społeczne metodyki TSI 

b) 

kombinowane metodyki TSI 

c) 

metodyki ISAC 

d) 

metodyki obiektowe 

 
17)  Informacje wyjściowe w systemach informatycznych mają następujący 

format wyjścia: 
a) 

tabelaryczny i graficzny 

b) 

strefowy i obiektowy 

c) 

narracyjny i techniczny 

d) 

graficzny i źródłowy 

 
18)  Główne cechy współczesnego oprogramowania to: 

a) 

polimorfizm, obiektowość, kompilacja 

b) 

graficzny interfejs użytkownika, multimedialność, translacja 

c) 

obiektowość, wielozadaniowość, rozdzielczość 

d) 

obiektowość, multimedialność, graficzny interfejs użytkownika 

 
19)  Podstawowe podejścia metodologiczne do TSI to: 

a) 

wstępujące i zstępujące 

b) 

strukturalne, obiektowe i społeczne 

c) 

techniczne, społeczne i organizacyjnego sterowania 

d) 

obiektowe i techniczne 

 
20)  Główne klasy systemów informatycznych zarządzania to: 

a) 

systemy transakcyjne, systemy informowania kierownictwa, 
systemy ekspertowe 

b) 

systemy wspomagania decyzji, systemy transakcyje, systemy CASE 

c) 

systemy automatyzacji biura, systemy operacyjne, systemy ekspertowe 

d) 

systemy informowania kierownictwa, pakiety zasosowań, systemy 
wspomagania decyzji 

 
21)  Modele konceptualne to synonim: 

a) 

analizy strategicznej 

b) 

modelu warsztatu projektanta systemów 

c) 

modelu dziedziny przedmiotowej 

d) 

metod i technik TSI 

 
22)  Ostatnie trzy fazy cyklu życia systemu to: 

a) 

projektowanie, programowanie i testowanie 

b) 

specyfikacja systemu, analiza i integracja 

c) 

projektowanie, modyfikacja i eksploatacja 

d) 

projektowanie, wdrożenie i użytkowanie 

 
23)  W trakcie realizacji cyklu życia systemu analityk zmienia zadawane pytania 

podstawowe I tak pytanie CO? - dotyczy: 
a) 

zasadności tworzenia systemu 

b) 

kodowania 

c) 

opisu modelu danych i procesów 

d) 

zainstalowania sprzętu 

 
24) Wzorce modyfikowania metodycznego podejścia do TSI to: 

a. 

generatory zestawień, pakiety zastosowań, generatory formatek 

b. 

generatory zastosowań, prototypowanie, kodowanie 

c. 

*generatory zastosowań, prototypowanie, pakiety zastosowań 

d. 

prototypowanie, języki zapytań, pakiety CASE 

 
25) W modelu Broekstry odpowiedzialność za motywowanie i  inspirowanie zmian 
ponosi: 

a. 

*dominująca koalicja 

b. 

Organizacja 

c. 

dominująca koalicja kadry 

d. 

kadry 

 
26) Analiza i wyjaśnianie potrzeb informatycznych jest domeną prototypowania: 

a. 

symulacyjnego 

b. 

eksploracyjnego 

c. 

eksperymentalnego 

d. 

*RAD 

 
27) Metoda BSP pozwala tworzyć: 

a. 

diagramy danych i procesów 

b. 

*architekturę systemu informatycznego 

c. 

sformalizowany projekt systemu 

d. 

macierzowe zależności między procesami gospodarczymy 

 
28) Ocena wykonalności wersji projektu jest dokonywana przy uwzględnieniu 
następujących kryteriów wykonalności: 

a. 

technicznej, organizacyjnej, ekonomicznej, prawnej 

b. 

biznesowej, technicznej, prawnej, organizacyjnej 

c. 

funkcjonalnej, wdrożeniowej, technicznej, prawnej 

d. 

*technicznej, funkcjonalnej, ekonomicznej, terminowej 

 
29) Składniki standardu WIMP to: 

a. 

okna, piktogramy, menu, ikony 

b. 

*okna, ikony, menu, kursor 

background image

c. 

menu, formatki, okna, ikony 

d. 

menu, podpowiedzi, okna, kursor 

 
30) Dostęp do plików może być: 

a. 

*sekwencyjny lub bezpośredni 

b. 

przypadkowy lub bezpośredni 

c. 

sekwencyjny lub indeksowany 

d. 

przypadkowy lub transakcyjny 

 
31) Określenie celów systemu problemów i potrzeb informatycznych wiąże się z 
analizą: 

a. 

warsztatu projektanta systemów 

b. 

*dziedziny przedmiotowej 

c. 

modeli dziedziny przedmiotowej 

d. 

systemu informatycznego 

 
32) Koszty korekty związanej z modyfikacją systemu są najwyższe dla fazy: 

a. 

planowania 

b. 

analizy 

c. 

projektowania 

d. 

wdrażania 

 
33) Przykładami zintegrowanych pakietów zastosowań są: 

a. 

MRP II, R/3, MAX 

b. 

R/3, CASE, BAAN 

c. 

ERP, MAX, R/3 

d. 

MAX, BAAN, R/3 

 
34) Najbardziej popularną formą wejścia systemu informatycznego jest: 

a. 

rekord 

b. 

dokument wewnętrzny 

c. 

transakcja gospodarcza 

d. 

formatka wejściowa 

 
35) Podstawowe metody analizy sytuacyjnej: 

a. 

MRP II, model spójności Broekstry 

b. 

sesja MetaPlanu, analiza istotnych czynników powodzenia, MRP II 

c. 

SWOT, analiza MetaPlanu, ERP 

d. 

SWOT, BSP, InfoPlan 

 
36) Podstawowe składniki studium wykonalności w trakcie analizy systemu 
dotyczą wykonalności: 

a) 

technicznej, organizacyjnej, prawnej, ekonomicznej 

b) 

organizacyjnej, technicznej, informatycznej, prawnej 

c) 

technicznej, informatycznej, projektowej, ekonomicznej 

d) 

technicznej, funkcjonalnej, projektowej, prawnej 

 
37) Reguła 90:10 dotyczy: 

a) 

interfejsu znakowego 

b) 

standardu WIMP 

c) 

języka poleceń 

d) 

generacji interfejsu użytkownika 

 
38) Projektowanie i użytkowanie graficznego interfejsu użytkownika przebiega w 
układzie następujących warstw: 

a. 

metafor, technik, sprzętu, wdrożeniowej 

b. 

metod, urządzeń, wdrożeniowej, fizycznej 

c. 

metod, metafor, projektowej, fizycznej 

d. 

metafor, metod, urządzeń, fizycznej 

 
39) Poziom konceptualny dotyczy: 

a) 

architektury systemu bazy danych 

b) 

struktury plików 

c) 

organizacji plików 

d) 

schematu wewnętrznego bazy danych 

 
40) Modele związków encji to technika charakterystyczna dla faz: 

a) 

planowania i projektowania 

b) 

analizy i projektowania 

c) 

projektowania i integracji 

d) 

analizy i testowania 

 
41) Ścieżka tworzenia i cykl eksploatacji są związane ze: 

a. 

spiralnym cyklem życia systemu 

b. 

analizą ryzyka 

c. 

wdrożeniem systemu 

d. 

liniowym cyklem życia systemu 

 
42. Strukturalne powiązania asocjacjami oraz wymianę komunikatów między 
klasyfikatorami przedstawia: 

a) 

diagram komunikacji 

b) 

diagram klas 

c) 

diagram interakcji 

d) 

diagram sekwencji 

 
43. Czas tworzenia systemu przy wykorzystaniu podejścia RAD to średnio: 

a) 

1 miesiąc 

b) 

3 miesiące 

c) 

7 miesięcy 

d) 

6 miesięcy 

 
44. Zorganizowanie systemu jako kolekcji jednoznacznie określonych, 
hermetycznych usług dostępnych na podstawie operacji zdefiniowanych przez ich 
interfejs to: 

a) 

MDA 

b) 

Agile 

c) 

SOA 

d) 

RUP 

 
45. Powszechną prezentacją graficzną klasy jest blok: 

a) 

trójsekcyjny 

b) 

jednosekcyjny 

c) 

dwusekcyjny 

 
46. Punkty przeglądu w każdej fazie cyklu zycia systemu dotyczą: 

a) 

wybranych działań w każdej fazie 

b) 

są końcowymi działaniami w każdej fazie 

c) 

wybranych faz 

d) 

występują w każdym działaniu 

 
47. Dyscypliną wspomagającą w metodyce RUP jest:  

a) 

zarządzanie systemem 

b) 

zarządzanie konfiguracją i zmianami 

c) 

testowanie 

d) 

specyfikacja wymagań 

 
48. Modelowanie związków encji należy zakwalifikować do grupy modeli danych: 

a) 

infologicznych 

b) 

wdrożeniowych 

c) 

podstawowych 

d) 

głównych 

 
49. Architektura systemu informatycznego w języku UML przedstawiona jest w 
postaci: 

a) 

5 perspektyw 

b) 

4 perspektyw 

c) 

6 perspektyw 

d) 

2 perspektyw 

 
50. RAD jest prototypowaniem odmiany: 

a) 

ewolucyjnej 

b) 

eksperymentalnej 

c) 

adaptycyjnej 

d) 

eksploracyjnej 

 
51 Funkcjonujące oprogramowanie jest podstawowym miernikiem postępu prac w 
przypadku podejścia: 

a) 

SOA 

b) 

Euromethod 

c) 

MDA 

d) 

Agile 

 
52. Oznaczenie # w diagramie klas dotyczy atrybutów/operacji:  

a) 

chronionych 

b) 

pakietów 

c) 

publicznych 

d) 

prywatnych 

 
53. Analizę systemu przeprowadza się metodami: 

a) 

Infocross 

b) 

modelowania i prototypowania systemów  

c) 

BSP 

d) 

identyfikacji potrzeb użytkownika 

 
54. Proces zapytań w metodyce SSM stanowi: 

a) 

fazę w procesie użytkowania metodyki SSM 

b) 

podstawowe założenia metodyki SSM 

c) 

etap w cyklu życia SSM 

d) 

element cyklu nauczania się w metodyce SSM 

 
55. Przypadek użycia to:  

a) 

świadczona usługa wobec aktora 

b) 

diagram dynamiki 

c) 

rola aktora 

d) 

czynność 

 
56. W fazie budowy w procesie projektowania RUP poświęca się: 

a) 

50% czasu 

b) 

60% czasu 

c) 

40% czasu 

d) 

30% czasu 

 
57. Stereotyp w języku UML należy rozumieć jako:  

a) 

ograniczenie 

b) 

mechanizm rozszerzalności 

c) 

metkę 

d) 

warunek 

 
58. Zakup i instalacja sprzętu i sieci komputerowej to działanie w fazie: 

a) 

użytkowania 

b) 

wdrażania 

c) 

specyfikacji potrzeb 

background image

d) 

projektowania 

 
59. Diagram wdrożeniowy to: 

a) 

diagram rozlokowania i diagram komponentów 

b) 

diagram komponentów i diagram klas 

c) 

diagram rozlokowania i diagram struktur połączonych 

d) 

diagram fizyczny i diagram pakietów 

 
60. Nowoczesne metody analizy sytuacyjnej systemów to: 

a) 

JAD i wywiady 

b) 

SWOT i sesja MetaPlanu 

c) 

analiza dokumentów i SWOT 

d) 

kwestionariusze i burza mózgów 

 
61. Diagram interakcji obejmuje: 

a) 

diagram komunikacji i diagram harmonogramowania 

b) 

diagram struktur połączonych i diagram sterowania interakcją 

c) 

diagram harmonogramowania i diagram czynności 

d) 

diagram sekwencji i diagram czynności 

 
62. Język UML jest rozwijany przez: 

a) 

OMG 

b) 

IBM 

c) 

RUP 

d) 

ADTF 

 
63. Język OCL służy do definiowania: 

a) 

ograniczeń 

b) 

czynności 

c) 

stereotypów 

d) 

klas 

 
64. Związek zawierania określa się stereotypem: 

a) 

< < include > > 

b) 

< < extend > > 

c) 

< < manifest > > 

d) 

< < deploy > > 

 
65. Do diagramów abstrakcyjnych należy zaliczyć: 

a) 

diagram maszyny stanowej 

b) 

diagram wdrożeniowy 

c) 

diagram struktur połaczonych 

d) 

diagram sterowania interakcją 

 
66. Możliwość nadawania tej samej nazwy różnym operacją w modelu 
obiektowym to: 

a) 

polimorfizm 

b) 

dziedziczenie 

c) 

hermetyzacja 

d) 

komunikat 

 
67. Nieosobowymi aktorami są: 

a) 

Podsystem i baza danych 

b) 

Czas i dział 

c) 

Instytucja i podsystem 

d) 

Organizacja wirtualna i baza danych 

 
68. We wszystkich perspektywach występują: 

a) 

diagramy klas 

b) 

diagramy przypadków użycia 

c) 

diagramy obiektów 

d) 

diagramy pakietów 

 
69. Uznanym pakietem CASE wspomagającym UML jest:  

a) 

OBJECTORY 

b) 

SDW 

c) 

TIGER 

d) 

RATIONAL ROSE 

 
70. Fazy w procesie tworzenia systemu informatycznego RUP to: 

a) 

zarządzanie projektem 

b) 

rozpoczęcie i specyfikacja wymagań 

c) 

analiza i projektowanie 

d) 

opracowanie i budowa 

 
71. Obiekty współdzielone mogą funkcjonować samodzielnie w: 

a) 

agregacji całkowitej 

b) 

agregacji częściowej 

 
72. Obiekty danej klasy mają dostęp do atrybutów/operacji w przypadku 
widoczności na poziomie:  

a) 

pakietu 

b) 

prywatnym 

c) 

publicznym 

d) 

chronionym 

 
73. Metodyką dostosowaną do użytkowania języka UML jest: 

a) 

UML 2.0 

b) 

RATIONAL 

c) 

OMG 

d) 

RUP 

 
74. Twórcami języka UML ("Three Amigos") są:  

a) 

Jacobson, Fowler, Rumbaugh 

b) 

Booch, Rumbaugh, Jacobson 

c) 

Booch, Rumbaugh, Martin 

d) 

Rumbaugh, Odell, Booch 

 
75. Diagramy struktury obejmują: 

a) 

diagramy klas i diagramy pakietów 

b) 

diagramy rozlokowania i diagramy maszyny stanowej 

c) 

diagramy pakietów i diagramy harmonogramowania 

d) 

diagramy obiektów i diagramy przypadków użycia 

 
76. Dominującą perspektywą w architekturze systemu informatycznego w języku 
UML jest: 

a) 

perspektywa rozlokowania 

b) 

perspektywa logiczna 

c) 

perspektywa struktury 

d) 

perspektywa przypadków użycia 

 
77. W metodyce RUP wykorzystywany jest: 

a) 

przyrostowy cykl życia systemu 

b) 

przyrostowo iteracyjny cykl życia systemu 

c) 

sykl spiralny 

d) 

cykl kaskadowy 

 
78. Podstawowe dyscypliny w metodyce RUP to: 

a) 

rozpoczęcie i modelowanie biznesu 

b) 

analiza i projektowanie 

c) 

testowanie i zarządzanie projektem 

d) 

programowanie i przekazanie 

 
79. SWAT oznacza: 

a) 

metoda wdrażania RAD 

b) 

zespół projektowy w podejściu RAD 

c) 

metoda analizy sytuacyjnej 

d) 

zespół projektowy w projektowaniu eksperymentalnym 

 
80. Ograniczenie stanowiące domyślny rodzaj uogólnienia, oznaczający że każda 
podklasa w hierarchii klas jest rozdzielna: 

a) 

{ disjoint } 

b) 

{ overlapping } 

c) 

{ incomplete } 

d) 

{ complete } 

 
81. Cechy numeryczne w diagramach związków encji opisują atrybuty: 

a) 

ilościowo - wartościowe 

b) 

obliczeniowe 

c) 

kluczowe 

d) 

selekcyjne 

 
82. Etapami myślenia systemowego w świecie rzeczywistym w metodyce SSM są: 

a) 

rozpoznanie sytuacji problemowej i sformułowanie podstawowych 
definicji 

b) 

opracowanie modeli konceptualnych i określenie pożądanych zmian 

c) 

opracowanie modeli konceptualnych i sformułowanie podstawowych 
definicji 

d) 

wprowadzenie do sytuacji problemowej i opracowanie modeli 
konceptualnych 

 
83. Oznaczenie liczebności 1 . . * to: 

a) 

b) 

wiele 

c) 

jeden lub wiele 

d) 

od jeden do n 

 
84. Dekompozycja funkcjonalna w modelu przypadku użycia jest mozliwa dzięki: 

a) 

agregacji 

b) 

kwalifikacji  

c) 

uogólnieniom 

d) 

zależnościom 

 
85. W diagramach przypadków użycia podstawowe rodzaje związków to: 

a) 

asocjacje i komunikaty 

b) 

realizacje i egzempifikacje 

c) 

zależności i uogólnienia 

d) 

zależności i relacje 

 
86. Przypadek użycia jest dokumentowany w:  

a) 

dokumentacji funkcjonalnej 

b) 

dokumentacji przepływu zdażeń 

c) 

postaci przyrostowo iteracyjnej 

d) 

scenariuszu 

 
87. Standard diagramu UML składa się z: 

a) 

6 grup diagramów 

b) 

12 rodzajów diagramów 

c) 

13 rodzajów diagramów 

d) 

3 głównych typów diagramów 

 
1. Twórcą diagramów związków encji jest: 
*a. Chen 

background image

b. Yourdon 
c. Codd 
d. Martin 
 
2. Najważniejsze pojęcia modelu obiektowego to: 
a. składnica, polimorfizm, komunikat, klasa 
b. obiekt, encja, hermetyzacja i polimorfizm 
c. terminator, polimorfizm, enkapsulacja, klasa 
*d. dziedziczenie, enkapsulacja, obiekt, metoda 
 
3. Czynnik dominującej koalicji ma znaczenie w metodzie: 
a. istotnych czynników powodzenia 
b. SWOT 
*c. modelu Broekstry 
d. Metaplan 
 
Najbardziej znane metodyki społeczne to: 
*a. SSM, ETHICS 
b. OMT, RATIONAL 
c. SSADM, IE, YSM 
d. OMT, SSM 
Poprawnie 
Ocena dla tego zadania: 1/1. 
 
Infoplan to: 
*a. plan informatyzacji 
b. plan zarządzania informacją 
c. harmonogram implemetacji systemu informatycznego 
d. strategia wdrożenia systemu informatycznego 
 
W projektowaniu interfejsu użytkownika występują warstwy: 
a. urządzeń i konceptualna 
b. metafor i techniczna 
c. konceptualna i metafor 
*d. metafor i metod 
 
Informacje wyjściowe w systemach informatycznych mają następujący format 
wyjścia: 
a. graficzny i źródłowy 
b. strefowy i obiektowy 
*c. tabelaryczny i graficzny 
d. narracyjny i techniczny 
 
Diagramy struktury obejmują: 
a. diagramy pakietów i diagramy harmonogramowania 
b. diagramy obiektów i diagramy przypadków użycia 
*c. diagramy klas i diagramy pakietów 
d. diagramy rozlokowania i diagramy maszyny stanowej 
 
Podstawowe metody analizy sytuacyjnej to: 
a. SWOT, sesja MetaPlanu, ERP 
b. MRP II, model spójnosci Broekstry 
c. SWOT, BSP, InfoCross 
d. sesja Metaplanu, analiza istotnych czynników powodzenia, MRP II 
 
Powiązanie pomiedzy procesami a innymi kategoriami DPD to: 
a. relacja 
b. źródło danych 
c. związek 
d. przepływ danych 
 

Przymiotnik musi dotyczyć związków: 
a. 1:N 
b. M:N 
c. opcjonalnych 
*d. obligatoryjnych 
 
Ścieżka tworzenia i cykl eksploatacji są związane ze: 
a. spiralnym cyklem życia systemu 
b. analizą ryzyka 
c. wdrożeniem systemu 
*d. liniowym cyklem życia systemu 
 
Koszty korekty związanej z modyfikacją systemu są najwyższe dla fazy: 
*a. analizy 
b. projektowania 
c. wdrażania 
d. planowania 
 
Standard WIMP jest podstawą: 
a. menu rozwijanego 
*b. interfejsu graficznego 
c. ikon 
d. interfejsu znakowego 
 
Diagram wdrożeniowy to: 
a. diagram fizyczny i diagram pakietów 
b. diagram rozlokowania i diagram struktur połączonych 
c. diagram komponentów i diagram klas 
*d. diagram rozlokowania i diagram komponentów 
 
Dominującą perspektywą w architekturze systemu informatycznego w języku 
UML jest: 
a. perspektywa logiczna 
b. perspektywa struktury 
c. perspektywa rozlokowania 
*d. perspektywa przypadków użycia 
 
Języki zapytań są składnikiem: 
a. generatorów zestawień 
b. pakietów zastosowań 
c. edytorów formatek 
*d. generatorów zastosowań 
 
Podstawowe modyfikacje tradycyjnego życia systemu to: 
a. pakiety CASE, pakiety zastosowań, edytory formatek 
*b. generatory zastosowań, pakiety zastosowań, prototypowanie 
c. języki zapytań, edytory formatek, języki nieproceduralne 
d. generatory zestawień, języki zapytań, właściwe generatory zastosowań 
 
SWAT oznacza: 
a. zespół projektowy w projektowaniu eksperymentalnym 
b. metoda wdrażania RAD 
c. zespół projektowy w podejściu RAD 
-d. metoda analizy sytuacyjnej 
 
Modyfikacja systemu następuje gdy ich: 
a. znaczenie technologii jest niskie, a znaczenie gospodarcze niskie 
b. znaczenie technologii jest wysokie, a znaczenie gospodarcze wysokie 
c. znaczenie gospodarcze jest niskie, a znaczenie technologii wysokie? 
-d. znaczenie gospodarcze jest wysokie, a znaczenie technologii niskie 
 

Analiza punktów funkcjonalnych FPA pozwala na ocenę: 
*a. kosztochłonności wdrożenia systemu 
b. wykonalności systemu 
c. oszacowania liczby linii kodu 
d. celowości systemu 
 
We wszystkich perspektywach występują: 
a. diagramy przypadków uzycia 
b. diagramy obiektów 
*c. diagramy pakietów 
d. diagramy klas 
 
Cechy numeryczne w diagramach związków encji opisują atrybuty: 
a. kluczowe 
b. ilościowo - wartościowe 
c. obliczeniowe 
-d. selekcyjne 
 
Fazy w procesie tworzenia systemu informatycznego RUP to: 
a. opracowanie i budowa 
-b. analiza i projektowanie 
c. rozpoczęcie i specyfikacja wymagań 
d. zarządzanie projektem 
 
W modelu Broekstry odpowiedzialność za motywowanie i inspirowanie zmian 
ponosi: 
a. kadry 
b. dominująca koalicja i kadry 
c. organizacja 
*d. dominująca koalicja 
 
Zdanie: "Każdy KLIENT składa jedno lub wiele zamówień" to przykład związku: 
*a. obligatoryjnego 
b. opcyjnego 
 
Najbardziej popularną formą wejścia systemu informatycznego jest: 
*a. formatka wejściowa 
b. transakcja gospodarcza 
c. rekord 
d. dokument wewnętrzny 
 
Metodami oceny pracochłonności projektowania i wdrażania systemu są: 
a. FPA i BPR 
b. BSP i CSF 
c. RAD i COCOMO 
*d. COCOMO i FPA 
 
W stosunku do związków między encjami należy specyfikować: 
a. liczność związku oraz opcjonalność związku 
b. nazwy encji oraz procesów 
c. encje oraz ich atrybuty 
-d. opcjonalność związku oraz nazwy terminatorów 
 
Restrukturyzacja procesów gospodarczych oznacza zmianę: 
a. kulturową 
*b. radykalną 
c. ewolucyjną 
d. konsekwentną 
 
Strukturalne powiązania asocjacjami oraz wymianę komunikatów między 
klasyfikatorami przedstawia: 

background image

*a. diagram komunikacji 
b. diagram interakcji 
c. diagram klas 
d. diagram sekwencji 
 
Stereotyp w języku UML należy rozumieć jako: 
a. metkę 
b. warunek 
c. ograniczenie 
*d. mechanizm rozszerzalności 
 
Trzy podstawowe struktury zmian w metodzie BPR to: 
a. informatyczny, organizacyjno-finansowy, innowacyjny 
b. informacyjny, informatyczny, organizacyjno-kadrowy 
*c. organizacyjno-kadrowy, informacyjny, technologiczny 
d. informacyjny, komputerowo-wspomagany, innowacyjny 
 
Główne składniki metodyki TSI to: 
a. modele dziedziny przedmiotowej, pakiety zastosowań, cykl życia systemu 
*b. pakiety CASE, cykl życia systemu, modele dziedziny przedmiotowej 
c. spiralny cykl życia systemu, graficzny interfejs użytkownika, język zapytań 
d. metody i techniki, pakiety CASE, generatory zestawień 
 
W czwartej generacji projektowania interfejsu użytkownika dominuje: 
a. WIMP 
b. PARC 
*c. post WIMP 
d. MOTIF 
 
Diagram interakcji obejmuje: 
a. diagram sekwencji i diagram czynności 
*b. diagram komunikacji i diagram harmonogramowania 
c. diagram harmonogramowania i diagram czynności 
d. diagram struktur połączonych i diagram sterowania interakcją 
 
Zintegrowane pakiety CASE wspomagają: 
*a. cykl życia systemu 
b. wdrażanie systemów informatycznych 
c. definiowanie założeń systemów 
d. planowanie systemów informatycznych 
 
W zstępującej strategii modelowania związków encji pierwszą fazą jest: 
-a. analiza danych 
b. identyfikacja związków encji 
c. określenie encji i atrybutów encji 
d. identyfikacja encji 
 
Zorganizowanie systemu jako kolekcji jednoznacznie określonych, hermetycznych 
usług dostępnych na podstawie operacji zdefiniowanych przez ich interfejs to: 
a. MDA 
b. RUP 
c. Agile 
*d. SOA 
 
Nowoczesne metody analizy sytuacyjnej systemów to: 
*a. SWOT i sesja MetaPlanu 
b. analiza dokumentów i SWOT 
c. JAD i wywiady 
d. kwestionariusze i burza mózgów 
 
[ Dodano: 2008-02-29, 12:34 ] 

 

1.  Pierwsze trzy fazy cyklu życia systemu to: 

 

projektowanie, adaptacja i użytkowanie 

 

specyfikacja systemu, projektowanie, integracja 

 

analiza potrzeb, projektowanie, programowanie 

 

planowanie, analiza i projektowanie 

 

 

 

2.  Strukturalne powiązania asocjacjami oraz wymianę komunikatów między 

klasyfikatorami przedstawia: 

 

diagram komunikacji 

 

diagram klas 

 

diagram interakcji 

 

diagram sekwencji 

 

 

 

3.  Czas tworzenia systemu przy wykorzystaniu podejścia RAD to średnio: 

 

1 miesiąc 

 

3 miesiące 

 

7 miesięcy 

 

6 miesięcy 

 

 

 

4.  Zorganizowanie systemu jako kolekcji jednoznacznie określonych, 

hermetycznych usług dostępnych na podstawie operacji zdefiniowanych przez 
ich interfejs to: 

 

MDA 

 

Agile 

 

SOA 

 

RUP 

 

 

 

5.  Ocena wykonalności wersji projektu jest dokonywana przy uwzględnieniu 

następujących kryteriów wykonalności: 

 

funkcjonalnej, wdrożeniowej, technicznej, prawnej 

 

technicznej, funkcjonalnej, ekonomicznej, terminowej 

 

technicznej, organizacyjnej, ekonomicznej, prawnej  

 

biznesowej, technicznej, prawnej, organizacyjnej 

 

 

 

6.  Powszechną prezentacją graficzną klasy jest blok: 

 

trójsekcyjny 

 

jednosekcyjny 

 

dwusekcyjny 

 

 

 

7.  Punkty przeglądu w każdej fazie cyklu zycia systemu dotyczą: 

 

wybranych działań w każdej fazie 

 

są końcowymi działaniami w każdej fazie 

 

wybranych faz 

 

występują w każdym działaniu 

 

 

 

8.  Dyscypliną wspomagającą w metodyce RUP jest:  

 

zarządzanie systemem 

 

zarządzanie konfiguracją i zmianami 

 

testowanie 

 

specyfikacja wymagań 

 

 

 

9.  Modelowanie związków encji należy zakwalifikować do grupy modeli danych: 

background image

 

infologicznych 

 

wdrożeniowych 

 

podstawowych 

 

głównych 

 

 

 

10.  Architektura systemu informatycznego w języku UML przedstawiona jest w 

postaci:  

 

5 perspektyw 

 

4 perspektyw 

 

6 perspektyw 

 

2 perspektyw 

 

 

 

11.  RAD jest prototypowaniem odmiany: 

 

ewolucyjnej 

 

eksperymentalnej 

 

adaptycyjnej 

 

eksploracyjnej 

 

 

 

12.  Projektowanie i użytkowanie graficznego interfejsu użytkownika przebiega w 

układzie następujących warstw: 

 

metod, metafor, projektowej, fizycznej 

 

metafor, metod, urządzeń, fizycznej 

 

metafor, technik, sprzętu, wdrożeniowej 

 

metod, urządzeń, wdrożeniowej, fizycznej 

 

 

 

13.  Funkcjonujące oprogramowanie jest podstawowym miernikiem postępu prac w 

przypadku podejścia: 

 

SOA 

 

Euromethod 

 

MDA 

 

Agile 

 

 

 

14.  Składniki standardu WIMP to: 

 

menu, formatki, okna, ikony 

 

okna, piktogramy, menu, ikony 

 

okna, ikony, menu, kursor  

 

menu, podpowiedzi, okna, kursor 

 

 

 

15.  Oznaczenie # w diagramie klas dotyczy atrybutów/operacji:  

 

chronionych 

 

pakietów 

 

publicznych 

 

prywatnych 

 

 

 

16.  Analizę systemu przeprowadza się metodami: 

 

Infocross 

 

modelowania i prototypowania systemów  

 

BSP 

 

identyfikacji potrzeb użytkownika 

 

 

 

17.  Proces zapytań w metodyce SSM stanowi: 

 

fazę w procesie użytkowania metodyki SSM 

 

podstawowe założenia metodyki SSM 

 

etap w cyklu życia SSM 

 

element cyklu nauczania się w metodyce SSM 

 

 

 

18.  Synonimem elastycznych metodyk tworzenia systemów informatycznych 

(TSI) są: 

 

metodyki obiektowe 

 

kombinowane metodyki TSI  

 

metodyki ISAC 

 

społeczne metodyki TSI 

 

 

 

19.  Przypadek użycia to:  

 

świadczona usługa wobec aktora 

 

diagram dynamiki 

 

rola aktora 

 

czynność 

 

 

 

20.  W fazie budowy w procesie projektowania RUP poświęca się: 

 

50% czasu 

 

60% czasu 

 

40% czasu 

 

30% czasu 

 

 

 

21.  Stereotyp w języku UML należy rozumieć jako:  

 

ograniczenie 

 

mechanizm rozszerzalności 

background image

 

metkę 

 

warunek 

 

 

 

22.  Zakup i instalacja sprzętu i sieci komputerowej to działanie w fazie: 

 

użytkowania 

 

wdrażania 

 

specyfikacji potrzeb 

 

projektowania 

 

 

 

23.  Diagram wdrożeniowy to: 

 

diagram rozlokowania i diagram komponentów 

 

diagram komponentów i diagram klas 

 

diagram rozlokowania i diagram struktur połączonych 

 

diagram fizyczny i diagram pakietów 

 

 

 

24.  Nowoczesne metody analizy sytuacyjnej systemów to: 

 

JAD i wywiady 

 

SWOT i sesja MetaPlanu  

 

analiza dokumentów i SWOT 

 

kwestionariusze i burza mózgów 

 

 

 

25.  Diagram interakcji obejmuje: 

 

diagram komunikacji i diagram harmonogramowania 

 

diagram struktur połączonych i diagram sterowania interakcją 

 

diagram harmonogramowania i diagram czynności 

 

diagram sekwencji i diagram czynności 

 

 

 

26.  Język UML jest rozwijany przez: 

 

OMG 

 

IBM 

 

RUP 

 

ADTF 

 

 

 

27.  Język OCL służy do definiowania: 

 

ograniczeń 

 

czynności 

 

stereotypów 

 

klas 

 

 

 

28.  Związek zawierania określa się stereotypem: 

 

< < include > > 

 

< < extend > > 

 

< < manifest > > 

 

< < deploy > > 

 

 

 

29.  Do diagramów abstrakcyjnych należy zaliczyć: 

 

diagram maszyny stanowej 

 

diagram wdrożeniowy 

 

diagram struktur połaczonych 

 

diagram sterowania interakcją 

 

 

 

30.  Możliwość nadawania tej samej nazwy różnym operacją w modelu 

obiektowym to: 

 

polimorfizm 

 

dziedziczenie 

 

hermetyzacja 

 

komunikat 

 

 

 

31.  Nieosobowymi aktorami są: 

 

Podsystem i baza danych 

 

Czas i dział 

 

Instytucja i podsystem 

 

Organizacja wirtualna i baza danych 

 

 

 

32.  We wszystkich perspektywach występują: 

 

diagramy klas 

 

diagramy przypadków użycia 

 

diagramy obiektów 

 

diagramy pakietów 

 

 

 

33.  Uznanym pakietem CASE wspomagającym UML jest:  

 

OBJECTORY 

 

SDW 

 

TIGER 

 

RATIONAL ROSE  

 

 

 

background image

34.  Podstawowe podejścia metodologiczne do TSI to: 

 

strukturalne, obiektowe i społeczne 

 

techniczne, społeczne i organizacyjnego sterowania 

 

techniczne, obiektowe i społeczne 

 

wstępujące i zstępujące 

 

 

 

35.  Fazy w procesie tworzenia systemu informatycznego RUP to: 

 

zarządzanie projektem 

 

rozpoczęcie i specyfikacja wymagań 

 

analiza i projektowanie 

 

opracowanie i budowa 

 

 

 

36.  Dekompozycja funkcjonalna systemu, projekt modeli danych oraz projekt 

modeli procesów są składnikami : 

 

projektu ogólnego 

 

koncepcji systemu  

 

projektu technicznego 

 

studium wykonalności 

 

 

 

37.  Obiekty współdzielone mogą funkcjonować samodzielnie w: 

 

agregacji całkowitej 

 

agregacji częściowej 

 

 

 

38.  Obiekty danej klasy mają dostęp do atrybutów/operacji w przypadku 

widoczności na poziomie:  

 

pakietu 

 

prywatnym 

 

publicznym 

 

chronionym 

 

 

 

39.  Metodyką dostosowaną do użytkowania języka UML jest: 

 

UML 2.0 

 

RATIONAL 

 

OMG 

 

RUP 

 

 

 

40.  Koszty korekty związanej z modyfikacją systemu są najwyższe dla fazy: 

 

projektowania 

 

wdrażania 

 

planowania 

 

analizy 

 

 

 

41.  Twórcami języka UML ("Three Amigos") są:  

 

Jacobson, Fowler, Rumbaugh 

 

Booch, Rumbaugh, Jacobson 

 

Booch, Rumbaugh, Martin 

 

Rumbaugh, Odell, Booch  

 

 

 

42.  Zintegrowane pakiety CASE wspomagają: 

 

planowanie systemów informatycznych 

 

definiowanie założeń systemów 

 

wdrażanie systemów informatycznych 

 

cykl życia systemu (CHYBA!!!)  

 

 

 

43.  Reguła 90 : 10 dotyczy: 

 

języka poleceń 

 

standardu WIMP  

 

generacji interfejsu użytkownika 

 

interfejsu znakowego 

 

 

 

44.  Diagramy struktury obejmują: 

 

diagramy klas i diagramy pakietów 

 

diagramy rozlokowania i diagramy maszyny stanowej 

 

diagramy pakietów i diagramy harmonogramowania 

 

diagramy obiektów i diagramy przypadków użycia 

 

 

 

45.  Dominującą perspektywą w architekturze systemu informatycznego w języku 

UML jest: 

 

perspektywa rozlokowania 

 

perspektywa logiczna 

 

perspektywa struktury 

 

perspektywa przypadków użycia 

 

 

 

46.  Główne składniki metodyki TSI to:  

 

metody i techniki, pakiety CASE, generatory zestawień 

 

pakiety CASE, cykl życia systemu, modele dziedziny 
przedmiotowej 

 

spiralny cykl życia systemu, graficzny interfejs użytkownika, język 
zapytań 

background image

 

modele dziedziny przedmiotowej, pakiety zastosowań, cykl życia 
systemu 

 

 

 

47.  W metodyce RUP wykorzystywany jest: 

 

przyrostowy cykl życia systemu 

 

przyrostowo iteracyjny cykl życia systemu 

 

sykl spiralny 

 

cykl kaskadowy 

 

 

 

48.  Podstawowe dyscypliny w metodyce RUP to: 

 

rozpoczęcie i modelowanie biznesu 

 

analiza i projektowanie 

 

testowanie i zarządzanie projektem 

 

programowanie i przekazanie 

 

 

 

49.  Efektywny zespół to taki, w którym współpracuje: 

 

1 kontroler, kilku promotorów supporterów i analityków 

 

kilku analityków i supporterów, 1 kontroler, 1 promotor  

 

kilku kontrolerów, 1 supporter, kilku analityków i promotorów 

 

2 promotorów, 1 analityk, 1 kontroler, kilku supporterów 

 

 

50.  Dostęp do plików może być: 

 

przypadkowy lub bezpośredni 

 

przypadkowy lub transakcyjny 

 

sekwencyjny lub bezpośredni  

 

sekwencyjny lub indeksowany 

 

 

51.  SWAT oznacza: 

 

metoda wdrażania RAD 

 

zespół projektowy w podejściu RAD 

 

metoda analizy sytuacyjnej 

 

zespół projektowy w projektowaniu eksperymentalnym 

 

 

 

52.  Ograniczenie stanowiące domyślny rodzaj uogólnienia, oznaczający że każda 

podklasa w hierarchii klas jest rozdzielna: 

 

{ disjoint } 

 

{ overlapping } 

 

{ incomplete } 

 

{ complete } 

 

 

 

53.  Cechy numeryczne w diagramach związków encji opisują atrybuty: 

 

ilościowo - wartościowe 

 

obliczeniowe 

 

kluczowe 

 

selekcyjne 

 

 

 

54.  Etapami myślenia systemowego w świecie rzeczywistym w metodyce SSM są: 

 

rozpoznanie sytuacji problemowej i sformułowanie podstawowych 
definicji 

 

opracowanie modeli konceptualnych i określenie pożądanych zmian 

 

opracowanie modeli konceptualnych i sformułowanie podstawowych 
definicji 

 

wprowadzenie do sytuacji problemowej i opracowanie modeli 
konceptualnych 

 

 

 

55.  Analiza ryzyka jest składnikiem:  

 

fazy eksploatacji systemu 

 

użytkowania generatorów zastosowań 

 

liniowego cyklu życia systemu 

 

spiralnego modelu cyklu życia systemu 

 

 

 

56.  Oznaczenie liczebności 1 . . * to: 

 

 

wiele 

 

jeden lub wiele 

 

od jeden do n 

 

 

 

57.  Dekompozycja funkcjonalna w modelu przypadku użycia jest mozliwa dzięki: 

 

agregacji 

 

kwalifikacji 

 

uogólnieniom 

 

zależnościom 

 

 

 

58.  W diagramach przypadków użycia podstawowe rodzaje związków to: 

 

asocjacje i komunikaty 

 

realizacje i egzempifikacje 

 

zależności i uogólnienia 

 

zależności i relacje 

 

 

 

59.  Przypadek użycia jest dokumentowany w:  

 

dokumentacji funkcjonalnej 

background image

 

dokumentacji przepływu zdażeń 

 

postaci przyrostowo iteracyjnej 

 

scenariuszu 

 

 

60.  Standard diagramu UML składa się z: 

 

6 grup diagramów 

 

12 rodzajów diagramów 

 

13 rodzajów diagramów 

 

3 głównych typów diagramów 

 

 
 
1) 

Czynnik dominującej koalicji ma znaczenie w metodzie: 

a. 

SWOT 

b. 

Metaplan 

c. 

istotnych czynników powodzenia 

d. 

modelu Broekstry 

 
2) 

Dekompozycja funkcjonalna systemu, projekt modeli danych oraz projekt 
modeli procesów są składnikami: 

a. 

koncepcji systemu 

b. 

projektu technicznego 

c. 

projektu ogólnego 

d. 

studium wykonalności 

 
3) 

Modele związków encji są główną techniką w fazie: 

a. 

planowania 

b. 

analizy 

c. 

projektowania 

d. 

wdrażania 

 
4) 

Efektywny zespół to taki, w którym współpracuje: 

a. 

2 promotorów, 1 analityk, 1 kontroler, 
kilku supporterów 

b. 

kilku analityków i supporterów, 1 
kontroler, 1 promotor 

c. 

kilku kontrolerów, 1 supporter, kilku 
analityków i promotorów 

d. 

1 kontroler, kilku promotorów 
supporterów i analityków 

 
5) 

Informacje wyjściowe w systemach informatycznych mają następujący 
format wyjścia: 

a. 

tabelaryczny i graficzny 

b. 

strefowy i obiektowy 

c. 

narracyjny i techniczny 

d. 

graficzny i źródłowy 

 
6) 

Główne cechy współczesnego oprogramowania to: 

a. 

polimorfizm, obiektowość, 
kompilacja 

b. 

graficzny interfejs użytkownika, 
multimedialność, translacja 

c. 

obiektowość, wielozadaniowość, 
rozdzielczość 

d. 

obiektowość, multimedialność, 
graficzny interfejs użytkownika 

 
7) 

Podstawowe podejścia metodologiczne do TSI to: 

a. 

wstępujące i zstępujące 

b. 

strukturalne, obiektowe i społeczne 

c. 

techniczne, społeczne i 
organizacyjnego sterowania 

d. 

obiektowe i techniczne 

 
8) 

Pierwsze trzy fazy cyklu życia systemu to: 

a. 

analiza potrzeb, projektowanie, 
programowanie 

b. 

specyfikacja systemu, projektowanie, 
integracja 

c. 

projektowanie, adaptacja i 
użytkowanie 

d. 

planowanie, analiza i projektowanie 

 
9) 

Podstawowe modyfikacje tradycyjnego życia systemu to: 

a. 

pakiety CASE, pakiety zastosowań, 
edytory formatek 

b. 

generatory zestawień, języki zapytań, 
właściwe generatory zastosowań 

c. 

generatory zastosowań, pakiety 
zastosowań, prototypowanie 

d. 

języki zapytań, edytory formatek, 
języki nieproceduralne 

 
10)  Dekompozycja funkcjonalna systemu, projekt modeli danych oraz projekt 

modeli procesów są składnikami: 

a. 

koncepcji systemu 

b. 

projektu technicznego 

c. 

projektu ogólnego 

d. 

studium wykonalności 

 
11)  Modele związków encji są główną techniką w fazie: 

a. 

planowania 

b. 

analizy 

c. 

projektowania 

d. 

wdrażania 

 
 
12)  Efektywny zespół to taki, w którym współpracuje: 

a. 

2 promotorów, 1 analityk, 1 kontroler, 
kilku supporterów 

b. 

kilku analityków i supporterów, 1 
kontroler, 1 promotor 

c. 

kilku kontrolerów, 1 supporter, kilku 
analityków i promotorów 

d. 

1 kontroler, kilku promotorów 
supporterów i analityków 

 
 
13)  Główne klasy systemów informatycznych zarządzania to: 

a. 

systemy transakcyjne, systemy 
informowania kierownictwa, 
systemy ekspertowe 

b. 

systemy wspomagania decyzji, 
systemy transakcyje, systemy CASE 

c. 

systemy automatyzacji biura, systemy 
operacyjne, systemy ekspertowe 

d. 

systemy informowania kierownictwa, 
pakiety zasosowań, systemy 
wspomagania decyzji 

 
14)  Modele konceptualne to synonim: 

a. 

analizy strategicznej 

b. 

modelu warsztatu projektanta 
systemów 

c. 

modelu dziedziny przedmiotowej 

d. 

metod i technik TSI 

 
 
1. Podstawowe skladniki ERD:  - Encja, Atrybut, Zwiazek 
7. Cos wystepuje gdzies tam (jakas cecha którejs z rodzaju modyfikacji cyklu zycia 
systemu) :  a) Pakiety zastosowan. b) Generatory zastosowan  c) Generatory 
zestwien  d) Istotene czynniki powodzenia  [podobno odpowiedz B lub C z 
ukierunkowaniem na C] raczej B 
8. Analiza ryzyka wystepuje w Cyklu zycia systemu : a) Liniowym b) Spiralnym 
c) Kaskadowym d) jakis tam [odpowiedz B] 
9. Cos tam o BROEKSTRY  !!!!!!!!!!!!!analiza sytuacyjna 
10. Cos tam o sesji META-plan  !!!!!!!!! tez analiza sytuacyjna: warsztaty z 
udzialem przyszlych uzytkownikow , ekspertow z danej dziedziny, itd.; najpierw 
burza mozgow,  potem dyskusja 
11. Cos tam o INFO-planie   strategiczny plan informatyzacji przedsiebiorstwa 
12. Cos o zwiazkach miedzy Encjami (Opcyjne or Obligatoryjne) : !!!!!!!!!a) moze 
wystapic – opcyjna b) nie moze wystapic !!!!!!!!!c) musi wystapic – obligatoryjna  
d) fuk it 
13. Najwazniejsze istoty modelowania Obiektowego :   - Obiekt, Atrybut, 
Hermetyzacja, Polimorfizm (tak mi sie wydaje ze bylo) 
14. EDI w przemysle motoryzacyjnym to :  - ODETTE 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31) Wzorce modyfikowania metodycznego podejścia do TSI to: 

a. 

generatory zestawień, pakiety zastosowań, generatory 
formatek 

b. 

generatory zastosowań, prototypowanie, kodowanie 

c. 

*generatory zastosowań, prototypowanie, pakiety 
zastosowań 

d. 

prototypowanie, języki zapytań, pakiety CASE 

 
32) W modelu Broekstry odpowiedzialność za motywowanie i  inspirowanie 
zmian ponosi: 

a. 

*dominująca koalicja 

b. 

Organizacja 

c. 

dominująca koalicja kadry 

d. 

kadry 

 
33) Analiza i wyjaśnianie potrzeb informatycznych jest domeną 
prototypowania: 

a. 

symulacyjnego 

b. 

eksploracyjnego 

c. 

eksperymentalnego 

d. 

*RAD 

 
34) Metoda BSP pozwala tworzyć: 

a. 

diagramy danych i procesów 

b. 

*architekturę systemu informatycznego 

c. 

sformalizowany projekt systemu 

d. 

macierzowe zależności między procesami gospodarczymy 

 
35) Ocena wykonalności wersji projektu jest dokonywana przy 
uwzględnieniu następujących kryteriów wykonalności: 

a. 

technicznej, organizacyjnej, ekonomicznej, prawnej 

b. 

biznesowej, technicznej, prawnej, organizacyjnej 

c. 

funkcjonalnej, wdrożeniowej, technicznej, prawnej 

d. 

*technicznej, funkcjonalnej, ekonomicznej, terminowej 

 

36) Składniki standardu WIMP to: 

a. 

okna, piktogramy, menu, ikony 

b. 

*okna, ikony, menu, kursor 

c. 

menu, formatki, okna, ikony 

d. 

menu, podpowiedzi, okna, kursor 

 
37) Dostęp do plików może być: 

a. 

*sekwencyjny lub bezpośredni 

b. 

przypadkowy lub bezpośredni 

c. 

sekwencyjny lub indeksowany 

d. 

przypadkowy lub transakcyjny 

 
38) Określenie celów systemu problemów i potrzeb informatycznych wiąże 
si

ę z analizą: 

a. 

warsztatu projektanta systemów 

b. 

*dziedziny przedmiotowej 

c. 

modeli dziedziny przedmiotowej 

d. 

systemu informatycznego 

 
39) Modele konceptualne to: 

a. 

synonim analizy strategicznej 

b. 

modelu warsztatu projektanta systemów 

c. 

*modelu dziedziny przedmiotowej 

d. 

metod i technik TSI 

 
40) Ścieżka tworzenia i cykl eksploatacji są związane ze: 

e. 

spiralnym cyklem życia systemu 

f. 

analizą ryzyka 

g. 

wdrożeniem systemu 

h. 

liniowym cyklem życia systemu 

 
41) W trakcie realizacji cyklu życia systemu analityk zmienia zadawane 
pytania podstawowe i tak pytanie CO 

– dotyczy: 

a. 

zasadności tworzenia systemu 

b. 

kodowania 

c. 

opisu modelu danych i procesów 

d. 

zainstalowania sprzętu 

 
42) Koszty korekty związanej z modyfikacją systemu są najwyższe dla 
fazy: 

a. 

planowania 

b. 

analizy 

c. 

projektowania 

d. 

wdrażania 

 
43) Wzo

rce modyfikowania metodycznego podejścia do TSI to: 

a. 

generatory zestawień, pakiety zastosowań, generatory 
formatek 

b. 

generatory zastosowań, prototypowanie, kodowanie 

c. 

generatory zastosowań, prototypowanie, pakiety 
zastosowań 

d. 

prototypowanie, języki zapytań, pakiety CASE 

 
44) Przykładami zintegrowanych pakietów zastosowań są: 

a. 

MRP II, R/3, MAX 

b. 

R/3, CASE, BAAN 

c. 

ERP, MAX, R/3 

d. 

MAX, BAAN, R/3 

 
45) Analiza i wyjaśnianie potrzeb informatycznych jest domeną 
prototypowania: 

a. 

symulacyjnego 

b. 

eksploracyjnego 

c. 

eksperymentalnego 

d. 

RAD 

 
46) Najbardziej popularną formą wejścia systemu informatycznego jest: 

a. 

rekord 

b. 

dokument wewnętrzny 

c. 

transakcja gospodarcza 

d. 

formatka wejściowa 

 
47) Podstawowe metody analizy sytuacyjnej: 

a. MRP II, model spójności Broekstry 
b. sesja MetaPlanu, analiza ist

otnych czynników powodzenia, 

MRP II 

c. SWOT, analiza MetaPlanu, ERP 

d. SWOT, BSP, InfoPlan 

 
48) Metoda BSP pozwala tworzyć: 

a. diagramy danych i procesów 

b. architekturę systemu informatycznego 

c. sformalizowany projekt systemu 

d. macierzowe zależności między procesami gospodarczymi 

 
49) Podstawowe składniki studium wykonalności w trakcie analizy systemu 
dotyczą wykonalności: 

a. technicznej, organizacyjnej, prawnej, ekonomicznej 

b. organizacyjnej, technicznej, informatycznej, prawnej 
c. technicznej, informatycznej, projektowej, ekonomicznej 
d. technicznej, funkcjonalnej, projektowej, prawnej 

 
50) Ocena wykonalności wersji projektu jest dokonywana przy 
uwzględnieniu następujących kryteriów wykonalności: 

a. technicznej, organizacyjnej, ekonomicznej, prawnej 
b. technicznej, funkcjonalnej, prawnej, terminowej 
c. funkcjonalnej, wdrożeniowej, technicznej, prawnej 

d. funkcjonalnej, technicznej, ekonomicznej, terminowej 

 
51) Reguła 90:10 dotyczy: 

a. interfejsu znakowego 

b. standardu WIMP 

c

. języka poleceń 

d. generacji interfejsu użytkownika 

 
52) Projektowanie i użytkowanie graficznego interfejsu użytkownika 
przebiega w układzie następujących warstw: 
 

a. metafor, technik, sprzętu, wdrożeniowej 

 

b. metod, urządzeń, wdrożeniowej, fizycznej 

 

c. metod, metafor, projektowej, fizycznej 

 

d. metafor, metod, urządzeń, fizycznej 

 
53) Składniki standardu WIMP to: 
 

a. okna, piktogramy, menu, ikony 

 

b. okna, ikony, menu, kursor 

 

c. menu, formatki, okna, ikony 

 

d. menu, podpowiedzi, okna, kursor 

 
54) Poziom konceptualny dotyczy: 

 

a. architektury systemu bazy danych 

 

b. struktury plików 

 

c. organizacji plików 

background image

 

d. schematu wewnętrznego bazy danych 

 
55) Dostęp do plików może być: 

 

 

a. sekwencyjny lub bezpośredni 

 

b. przypadkowy lub bezpośredni 

 

c. sekwencyjny lub indeksowany 

 

d. przypadkowy lub transakcyjny 

 
56) Modele związków encji to technika charakterystyczna dla faz: 
 

a. planowania i projektowania 

 

b. analizy i projektowania 

 

c. projektowania i integracji 

 

d. analizy i testowania 

 
57) Ostatnie 3 fazy cyk

lu życia systemu to: 

 

a. projektowanie, programowanie i testowanie 

 

b. specyfikacja systemu, analiza i integracja 

 

c. projektowanie, modyfikacja i eksploatacja 

 

d. projektowanie, wdrożenie i użytkowanie 

 
 
31. c 
32. a 
33.d 
34.b 
35.d 
36.b 
37.a 
38.b 
39.c 
40.d 
41.c 
42.b 
43.c 
44.d 
45.d lub b 
46.d 
47.d 
48.d lub b 
49.a 
50.d 
51.b 
52. 
53.c lub d 
54.a 
55.a 
56.b 
57.d 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. 

W diagramach przypadków użycia podstawowe rodzaje związków to: 

 

asocjacje i komunikaty 

 

zależności i uogólnienia 

 

realizacje i egzempifikacje 

 

zależności i relacje 

 
2. 

Uznanym pakietem CASE wspomagającym UML jest: 

 

SDW 

 

OBJECTORY 

 

RATIONAL ROSE 

 

Niger 

 
3. 

Najważniejsze pojęcia modelu obiektowego to: 

 

dziedziczenie, enkapsulacja, obiekt, metoda 

 

składnica, polimorfizm, komunikat, klasa 

 

obiekt, encja, hermetyzacja i polimorfizm 

 

terminator, polimorfizm, enkapsulacja, klasa 

 
4. 

Powszechną prezentacją graficzną klasy jest blok: 

 

jednosekcyjny 

 

trójsekcyjny 

 

dwusekcyjny 

 
5. 

Analiza punktów funkcjonalnych FPA pozwala na ocenę: 

 

celowości systemu 

 

oszacowania liczby linii kodu 

 

kosztochłonności wdrożenia systemu 

 

wykonalności systemu 

 
6. 

Dekompozycja funkcjonalna w modelu przypadku użycia jest mozliwa 

dzięki: 
 

zależnościom 

 

kwalifikacji 

 

uogólnieniom 

 

agregacji 

 
7. 

Twórcami języka UML ("Three Amigos") są: 

 

Jacobson, Fowler, Rumbaugh 

 

Rumbaugh, Odell, Booch 

 

Booch, Rumbaugh, Martin 

 

Booch, Rumbaugh, Jacobson 

 
8. 

Metodyką dostosowaną do użytkowania języka UML jest: 

 

RATIONAL 

 

OMG 

 

UML 2.0 

 

RUP 

 
9. 

Powiązanie pomiedzy procesami a innymi kategoriami DPD to: 

 

przepływ danych 

 

relacja 

 

związek 

 

źródło danych 

 
10. 

Podstawowe modyfikacje tradycyjnego życia systemu to: 

 

pakiety CASE, pakiety zastosowań, edytory formatek 

 

języki zapytań, edytory formatek, języki nieproceduralne 

 

generatory zestawień, języki zapytań, właściwe generatory zastosowań 

 

generatory zastosowań, pakiety zastosowań, prototypowanie 

 
11. 

Projektowanie i użytkowanie graficznego interfejsu użytkownika 

przebiega w układzie następujących warstw: 
 

metafor, technik, sprzętu, wdrożeniowej 

 

metod, urządzeń, wdrożeniowej, fizycznej 

 

metafor, metod, urządzeń, fizycznej 

 

metod, metafor, projektowej, fizycznej 

 
12. 

W metodyce RUP wykorzystywany jest: 

 

przyrostowo iteracyjny cykl życia systemu 

 

przyrostowy cykl życia systemu 

 

sykl spiralny 

 

cykl kaskadowy 

 
13. 

Diagramy struktury obejmują: 

 

diagramy klas i diagramy pakietów 

 

diagramy rozlokowania i diagramy maszyny stanowej 

 

diagramy pakietów i diagramy harmonogramowania 

 

diagramy obiektów i diagramy przypadków użycia 

 
14. 

Dyscypliną wspomagającą w metodyce RUP jest: 

 

testowanie 

 

zarządzanie konfiguracją i zmianami 

 

zarządzanie systemem 

 

specyfikacja wymagań 

 
15. 

Stereotyp w języku UML należy rozumieć jako: 

 

warunek 

 

metkę 

 

ograniczenie 

 

mechanizm rozszerzalności 

 
16. 

Dominującą perspektywą w architekturze systemu informatycznego w 

języku UML jest: 
 

perspektywa rozlokowania 

 

perspektywa struktury 

 

perspektywa przypadków użycia 

 

perspektywa logiczna 

 
17. 

Obiekty danej klasy mają dostęp do atrybutów/operacji w przypadku 

widoczności na poziomie: 
 

publicznym 

 

chronionym 

 

prywatnym 

 

pakietu 

 
18. 

We wszystkich perspektywach występują: 

 

diagramy pakietów 

 

diagramy obiektów 

 

diagramy przypadków uzycia 

 

diagramy klas 

 
19. 

Diagram interakcji obejmuje: 

 

diagram komunikacji i diagram harmonogramowania 

 

diagram struktur połączonych i diagram sterowania interakcją 

 

diagram harmonogramowania i diagram czynności 

 

diagram sekwencji i diagram czynności 

 
20. 

Podstawowe podejścia metodologiczne do TSI to: 

 

techniczne, obiektowe i społeczne 

 

wstępujące i zstępujące 

 

strukturalne, obiektowe i społeczne 

 

techniczne, społeczne i organizacyjnego sterowania 

 

background image

21. 

Ocena wykonalności wersji projektu jest dokonywana przy 

uwzględnieniu następujących kryteriów wykonalności: 
 

biznesowej, technicznej, prawnej, organizacyjnej 

 

funkcjonalnej, wdrożeniowej, technicznej, prawnej 

 

technicznej, organizacyjnej, ekonomicznej, prawnej 

 

technicznej, funkcjonalnej, ekonomicznej, terminowej 

 
22. 

Architektura systemu informatycznego w języku UML przedstawiona 

jest w postaci: 
 

5 perspektyw 

 

2 perspektyw 

 

6 perspektyw 

 

4 perspektyw 

 
23. 

Główne składniki metodyki TSI to: 

 

pakiety CASE, cykl życia systemu, modele dziedziny przedmiotowej 

 

modele dziedziny przedmiotowej, pakiety zastosowań, cykl życia 

systemu 
 

spiralny cykl życia systemu, graficzny interfejs użytkownika, język 

zapytań 
 

metody i techniki, pakiety CASE, generatory zestawień 

 
24. 

Zdanie: "Każdy KLIENT składa jedno lub wiele zamówień" to przykład 

związku: 
 

opcyjnego 

 

obligatoryjnego 

 
25. 

Strukturalne powiązania asocjacjami oraz wymianę komunikatów 

między  
klasyfikatorami przedstawia: 
 

diagram interakcji 

 

diagram komunikacji 

 

diagram klas 

 

diagram sekwencji 

 
26. 

Określenie celów systemu, problemów i potrzeb informatycznych wiąże 

się z analizą: 
 

modeli dziedziny przedmiotowej 

 

dziedziny przedmiotowej 

 

warsztatu projektanta systemów 

 

systemu informatycznego 

 
27. 

Efektywny zespół to taki, w którym współpracuje: 

 

kilku kontrolerów, 1 supporter, kilku analityków i promotorów 

 

kilku analityków i supporterów, 1 kontroler, 1 promotor 

 

1 kontroler, kilku promotorów supporterów i analityków 

 

2 promotorów, 1 analityk, 1 kontroler, kilku supporterów 

 
28. 

Synonimem elastycznych metodyk tworzenia systemów 

informatycznych (TSI) są: 
 

metodyki ISAC 

 

kombinowane metodyki TSI 

 

społeczne metodyki TSI 

 

metodyki obiektowe 

 
29. 

Oznaczenie # w diagramie klas dotyczy atrybutów/operacji: 

 

pakietów 

 

publicznych 

 

prywatnych 

 

chronionych 

 

30. 

Czas tworzenia systemu przy wykorzystaniu podejścia RAD to średnio: 

 

1 miesiąc 

 

6 miesięcy 

 

7 miesięcy 

 

3 miesiące 

 
31. 

Dostęp do plików może być: 

 

sekwencyjny lub bezpośredni 

 

przypadkowy lub transakcyjny 

 

sekwencyjny lub indeksowany 

 

przypadkowy lub bezpośredni 

 
32. 

Przypadek użycia to: 

 

diagram dynamiki 

 

świadczona usługa wobec aktora 

 

czynność 

 

rola aktora 

 
33. 

Nowoczesne metody analizy sytuacyjnej systemów to: 

 

kwestionariusze i burza mózgów 

 

JAD i wywiady 

 

SWOT i sesja MetaPlanu 

 

analiza dokumentów i SWOT 

 
34. 

Przypadek użycia jest dokumentowany w: 

 

postaci przyrostowo iteracyjnej 

 

dokumentacji przepływu zdażeń 

 

scenariuszu 

 

dokumentacji funkcjonalnej 

 
35. 

Najbardziej popularną formą wejścia systemu informatycznego jest: 

 

dokument wewnętrzny 

 

rekord 

 

transakcja gospodarcza 

 

formatka wejściowa 

 
36. 

Język OCL służy do definiowania: 

 

czynności 

 

stereotypów 

 

klas 

 

ograniczeń 

 
37. 

Do diagramów abstrakcyjnych należy zaliczyć: 

 

diagram wdrożeniowy 

 

diagram struktur połaczonych 

 

diagram maszyny stanowej 

 

diagram sterowania interakcją 

 
38. 

Diagram wdrożeniowy to: 

 

diagram fizyczny i diagram pakietów 

 

diagram rozlokowania i diagram komponentów 

 

diagram rozlokowania i diagram struktur połączonych 

 

diagram komponentów i diagram klas 

 
39. 

Język UML jest rozwijany przez: 

 

OMG 

 

ADTF 

 

IBM 

 

RUP 

 
40. 

Oznaczenie liczebności 1 . . * to: 

 

wiele 

 

jeden lub wiele 

 

od jeden do n 

 

 
41. 

Ścieżka tworzenia i cykl eksploatacji są związane ze: 

 

liniowym cyklem życia systemu 

 

analizą ryzyka 

 

wdrożeniem systemu 

 

spiralnym cyklem życia systemu 

 
42. 

Ograniczenie stanowiące domyślny rodzaj uogólnienia, oznaczający że 

każda podklasa w hierarchii klas jest rozdzielna: 
 

{ complete } 

 

{ overlapping } 

 

{ disjoint } 

 

{ incomplete } 

 
43. 

Modelowanie związków encji należy zakwalifikować do grupy modeli 

danych: 
 

głównych 

 

infologicznych 

 

wdrożeniowych 

 

podstawowych 

 
44. 

Zakup i instalacja sprzętu i sieci komputerowej to działanie w fazie: 

 

projektowania 

 

wdrażania 

 

specyfikacji potrzeb 

 

użytkowania 

 
45. 

Podstawowe dyscypliny w metodyce RUP to: 

 

testowanie i zarządzanie projektem 

 

programowanie i przekazanie 

 

analiza i projektowanie 

 

rozpoczęcie i modelowanie biznesu 

 
46. 

Analiza ryzyka jest składnikiem: 

 

użytkowania generatorów zastosowań 

 

fazy eksploatacji systemu 

 

spiralnego modelu cyklu życia systemu 

 

liniowego cyklu życia systemu 

 
47. 

Czynnik dominującej koalicji ma znaczenie w metodzie: 

 

modelu Broekstry 

 

istotnych czynników powodzenia 

 

Metaplan 

 

SWOT 

 
48. 

Fazy w procesie tworzenia systemu informatycznego RUP to: 

 

zarządzanie projektem 

 

rozpoczęcie i specyfikacja wymagań 

 

opracowanie i budowa 

 

analiza i projektowanie 

 
49. 

Obiekty współdzielone mogą funkcjonować samodzielnie w: 

 

agregacji całkowitej 

 

agregacji częściowej 

 
50. 

Nieosobowymi aktorami są: 

 

Instytucja i podsystem 

background image

 

Organizacja wirtualna i baza danych 

 

Czas i dział 

 

Podsystem i baza danych 

 
51. 

Kryteria oceny modelu konceptualnego (3E) to: 

 

użyteczność, sprawność, wydajność 

 

skuteczność, wydajność, efektywność 

 

skuteczność, wydajność, użyteczność 

 

wydajność, efektywność, racjonalność 

 
?52. 

Proces zapytań w metodyce SSM stanowi: 

 

element cyklu nauczania się w metodyce SSM 

 

fazę w procesie użytkowania metodyki SSM 

 

etap w cyklu życia SSM 

 

podstawowe założenia metodyki SSM 

 
53. 

Podstawowe metody analizy sytuacyjnej to: 

 

sesja Metaplanu, analiza istotnych czynników powodzenia, MRP II 

 

MRP II, model spójnosci Broekstry 

 

SWOT, sesja MetaPlanu, ERP 

 

SWOT, BSP, InfoCross 

 
54. 

Związek zawierania określa się stereotypem: 

 

< < manifest > > 

 

< < extend > > 

 

< < deploy > > 

 

< < include > > 

 
55. 

W fazie budowy w procesie projektowania RUP poświęca się: 

 

30% czasu 

 

40% czasu 

 

60% czasu 

 

50% czasu 

 
?56. 

Funkcjonujące oprogramowanie jest podstawowym miernikiem postępu 

prac w przypadku podejścia: 
 

SOA 

 

MDA 

 

Agile 

 

Euromethod 

 
57. 

Wzbogacone wizerunki to technika realizacji: 

 

opracowania modeli konceptualnych 

 

rozpoznania sytuacji problemowej 

 

określania pożądanych zmian 

 

modelowania celowej działalności 

 
?58. 

Zorganizowanie systemu jako kolekcji jednoznacznie określonych, 

hermetycznych usług dostępnych na podstawie operacji zdefiniowanych przez ich 
interfejs to: 
 

RUP 

 

Agile 

 

MDA 

 

SOA 

 
59. 

W metodyce SSM splot ciągłych zmian oznacza: 

 

projektowanie 

 

zarządzanie 

 

analizę 

 

wdrażanie 

 

60. 

W modelu Broekstry odpowiedzialność za motywowanie i inspirowanie 

zmian ponosi: 
 

dominująca koalicja i kadry 

 

organizacja 

 

dominująca koalicja 

 

kadry 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Związek zawierania określa się stereotypem: 

a. 

<<include>> 

b. 

<<manifest>> 

c. 

<<extend>> 

d. 

<<deploy>> 

4. Pierwsze trzy fazy cyklu życia systemu to: 

a. 

planowanie, analiza i projektowanie 

b. 

specyfikacja systemu, projektowanie, integracja 

c. 

projektowanie, adaptacja i użytkowanie 

d. 

analiza potrzeb, projektowanie, programowanie 

5. Stereotyp w języku UML należy rozumieć jako: 

a. 

metkę 

b. 

mechanizm rozszerzalności 

c. 

warunek 

d. 

ograniczenie 

6.?? 

a. 

określenia po?? 

b. 

modelowania celowej działalności 

c. 

rozpoznania sytuacji problemowej 

d. 

opracowania modeli konkurencyjnych 

7. Twórcami języka UML („Three Amigos”) są: 

a. 

Booch, Rumbaugh, Martin 

b. 

Booch, Rumbaugh, Jacobson 

c. 

Rumbaugh, Odell, Booch 

d. 

Jacobson, Fowler, Rumbaugh 

8. Analiza punktów funkcjonalnych FPA pozwala na ocenę: 

a. 

wykonywalności systemu 

b. 

celowości systemu 

c. 

kosztochłonności wdrożenia systemu 

d. 

oszacowania liczby linii kodu 

9.  Strukturalne  powiązania  asocjacjami  oraz  komunikatów  między 
klasyfikacjami przedstawia diagram: 

a. 

komunikacji 

b. 

sekwencji 

c. 

klas 

d. 

interakcji 

10. W metodyce SSM splot ciągłych zmian oznacza: 

a. 

wdrożenie 

b. 

zarządzanie 

c. 

analizę 

d. 

projektowanie 

12. Czas wdrożenia systemu przy wykorzystaniu podejścia RAD to średnio: 

a. 

7 miesięcy 

b. 

6 miesięcy 

c. 

5 miesięcy 

d. 

3 miesiące 

e. 

1 miesiąc 

13. Język OCL służy do definiowania: 

a. 

stereotypów 

b. 

klas 

c. 

ograniczeń 

d. 

czynności 

14. Analiza ryzyka jest składnikiem: 

a. 

fazy eksploatacji systemu 

b. 

spiralnego modelu cyklu życia systemu 

c. 

liniowego cyklu życia systemu 

d. 

użytkowania generatorów zastosowań 

15. Czynnik dominującej korelacji ma znaczenie w metodzie: 

a. 

SWOT 

b. 

Metaplan 

c. 

Modelu Broekstry 

d. 

Istotnych czynników powodzenia 

25.?? 

a. 

analiza i projektowanie 

b. 

programowanie i przekazanie 

c. 

testowanie i zarządzanie projektem 

d. 

rozpoczęcie i modelowanie biznesu 

26. Powiązanie pomiędzy procesami a innymi kategoriami DPD to: 

a. 

relacja 

b. 

źródło danych 

c. 

związek 

d. 

przep

ływ danych 

27. Składniki standardu WIMP to: 

a. 

menu, formatki, okna, ikony 

b. 

okna, ikony, menu, kursor 

c. 

okna, piktogramy, menu, ikony 

d. 

menu, podpowiedzi, okna, kursor 

28. Podstawowe modyfikacje tradycyjnego życia systemu to: 

a. 

generatory 

zestawień,  języki  zapytań,  właściwe  generatory 

zastosowań 

b. 

generatory zastosowań, pakiety zastosowań, prototypowanie 

c. 

języki zapytań, edytory formatek, języki nieproceduralne 

29.  Dekompozycja  funkcjonalna  w  modelu  przypadku  użycia  jest  możliwa 
dzięki: 

background image

a. 

agregacji 

b. 

uogólnieniom 

c. 

kwalifikacji 

d. 

zależnościom 

30.  Projektowanie  i  użytkowanie  graficznego  interfejsu  użytkownika 
przebiega w układnie następujących warstw: 

a. 

metod, metafor, projektowej, fizycznej 

b. 

metod, urządzeń, wdrożeniowej, fizycznej 

c. 

metafor, metod, urządzeń, fizycznej 

d. 

metafor, technik, sprzętu, wdrożeniowej 

31.  W  trakcie  realizacji  cyklu  życia  systemu  analityk  zmienia  zadawane 
pytania podstawowe. I tak pytanie CO 

– dotyczy: 

a. 

zasadności tworzenia systemu 

b. 

opisu modelu danych i procesów 

c. 

kodowania 

d. 

zainstalowania 

sprzętu 

32. Najważniejsze pojęcia modelu obiektowego to: 

a. 

obiekt, encja, hermetyzacja i polimorfizm 

b. 

dziedziczenie, enkapsulacja, obiekt, metoda 

c. 

terminator, polimorfizm, enkapsulacja, klasa 

d. 

składnica, polimorfizm, komunikat, klasa 

33. Cechy ilościowe w diagramach związków encji opisują atrybuty: 

a. 

kluczowe 

b. 

proceduralne 

c. 

obliczeniowe 

d. 

selekcyjne 

34. Podstawowe podejścia metodologiczne do TSI to: 

a. 

techniczne, społeczne i organizacyjne sterowania 

b. 

strukturalne, obiektowe i społeczne 

c. 

wstępujące i zastępujące 

d. 

techniczne, obiektowe i społeczne 

35. Standard diagramu UML składa się z: 

a. 

6 grup diagramów 

b. 

3 głównych typów diagramów 

c. 

12 rodzajów diagramów 

d. 

13 rodzajów diagramów 

36. Modele konceptualne to: 

a. 

metod i technik TSI 

b. 

modelu dziedziny przedmiotowej 

c. 

synonim analizy strategicznej 

d. 

modelu warsztatu projektowania systemów 

37. System średnio złożony w dekompozycji liczy: 

a. 

4-6 

b. 

3-4 

c. 

2-3 poziomy 

38. Analizę systemu przeprowadza się metodami: 

a. 

Infocross 

b. 

Identyfikacji potrzeb użytkownika 

c. 

Modelowania 

i prototypowania systemów 

d. 

BSP 

43.?? 

a. 

Analiza i projektowanie 

b. 

Zarządzanie projektem 

c. 

Rozpoczęcie i specyfikacja wymagań 

44. Modele związków encji to technika charakteryzowania dla faz: 

a. 

analizy i testowania 

b. 

projektowania i integracji 

c. 

planowania i projektowania 

d. 

analizy i projektowania 

45.  Dekompozycja  funkcjonalna  systemu,  projektu  modeli  danych  oraz 
projekt modeli procesów są składnikami: 

a. 

projektu technicznego 

b. 

koncepcji systemu 

c. 

projektu ogólnego 

d. 

studium wykonywalności 

46. Dyscypliną wspomagającą w metodyce RUP jest: 

a. 

specyfikacja wymagań 

b. 

testowanie 

c. 

zarządzanie systemem 

d. 

zarządzanie konfiguracją i zmiennymi 

47. Powszechną prezentacją graficzną klasy jest blok: 

a. 

dwu 

b. 

trój 

c. 

jednosekcyjny 

48. Do diagramów abstrakcyjnych należy zaliczyć: 

a. 

diagram wdrożeniowy 

b. 

diagram 

sterowania interakcją 

c. 

diagram struktur połączonych 

 
49. Podstawowe składniki ENCJI : 

Encja, Atrybut, Związek 

 
50. W projektowaniu GUI mamy warstwy : 
-

Metafor, Metod, Urządzeń, Fizycznej 

51. Studium wykonalności systemu : 
-Techniczne, Organizacyjne, Prawne, Ekonomiczne 
   
52. Cos o związkach miedzy Encjami (Opcyjne or Obligatoryjne) : 
a) może wystąpić 
b) nie może wystąpić 
c) musi wystąpić 
d) ....... 
 
 

1.  Określenie celów systemu, problemów (...) odbywa się podczas: 

a) warsztatu .... 
b) .... 
c) 

nie jestem 

pewny ale bym zaznaczył albo d) albo studium 

problemów gdyby coś takiego było 

d) analizy systemu informatycznego. 

 

 
3.  Ścieżka tworzenia i cykl eksploatacji są związane ze: 

a) spiralnym cyklem życia systemu 
b) analiza ryzyka  

c) 

liniowym (kaskadowym) cyklem życia 

d) ....... 

 

 

5.  Koszty korekty związane] z modyfikacja systemu są najwyższe dla fazy: 

Analiza potrzeb (82%) 

 
6.  W modelu Broekstry odpowiedzialność za motywowanie i inspirowanie 
ponosi: 

a).... 

b) dominująca koalicja 

c)  kadry 
d) dominująca koalicja i kadry. 
 

7.  Metoda BSP pozwala tworzyć: 

a) diagramy danych i procesów 

b) architekturę SI 

c) sformalizowany projekt SI 
d)  macierzowe zależności pomiędzy procesami gosp. 

 
8.  Podstawowe składniki studium wykonalności: 

a) techniczne, organizacyjne, prawne, ekonomiczne 

b) organizacyjne, techniczne, informatyczne, prawne 
c) techniczne, informatyczne, projektowe, ekonomiczne 
d) techniczne, funkcjonalne, projektowe, prawne. 

 

 
 

10.  Reguła 90:10 dotyczy: 

a) interfejsu znakowego 

b) standardu WIMP 

c) języka poleceń 
d) generacji interfejsu użytkownika. 

 

13.  Dostęp do plików może być: 

a) sekwencyjny lub bezpośredni 

b)  przypadkowy lub bezpośredni 
c) sekwencyjny lub indeksowany 
d)  przypadkowy lub trans..costam. 

 

 
15.  

Ostatnie 3 fazy cyklu życia systemu w strukturalnym: 

projektowanie; 

wdrażanie; użytkowanie, modyfikacja i adaptacja 

 

 

16.  Zestaw operacji, które wyznaczają usługi oferowane przez klasy lub 
komponent 

a) kooperacja  

b) interfejs 

c) węzeł  
d) .... 
 

17.  Związek znaczeniowy miedzy dwoma elementami 

a) powiązanie 

b) zależność  

c) ... 
d) ... 

 

 

19.  Kolejność komunikatów w czasie (uwzględnia): 

a) diagram interakcji  
b) ... 

c) diagram przebiegu 

d) diagram jakiś tam 

 
20.  Przypadek użycia to element: 

a) strukturalny 

b) komentujący 
c) czynnościowy 
d) grupujący 

 
 

 

 

2. Kryteria wykonalności systemu : 

Techniczne, Funkcjonalne, 

Ekonomiczne, Terminowe 

 
3. W projektowaniu GUI mamy warstwy: 

Metafor, Metod, Urządzeń, 

Fizycznej

 

background image

 
4. Studium wykonalności systemu:  

Techniczne, Organizacyjne, Prawne, 

Ekonomiczne 

 
5. Przeciwdziałanie odejściu klienta od firmy w CRM to:

 Loyality  

 

 

 
8. Analiza ryzyka wystepuje w Cyklu zycia systemu : 

a) Liniowym 

b) Spiralnym 

c) Kaskadowym 
d) jakiś tam 

 
9. Cos tam o BROEKSTRY: 

analiza 

sytuacyjna; analiza wpływu zmian 

dokonanych w jednym rodzaju czynników na inne rodzaje czynników 
funkcjonowania firmy.

 

 
10. Cos tam o sesji META-plan: 

MP to tez analiza sytuacyjna: warsztaty z 

udziałem przedstawicieli kierownictwa, przyszłych użytkowników, 
ekspertów z danej dziedziny: najpierw burza mózgów, potem dyskusja. 

 

11. Cos tam o INFO-planie: 

IP to strategiczny plan informatyzacji 

przedsiębiorstwa 
 

12. Cos o związkach miedzy Encjami: 

może wystąpić – opcyjna, musi 

wystąpić – obligatoryjna 
 

13. Najważniejsze istoty modelowania Obiektowego:

 

Obiekt, Atrybut, 

Hermetyzacja, Polimorfizm 
 

14. EDI w przemyśle motoryzacyjnym to: 

ODETTE 

 

15. Wymień fazy RUP: 

inicjacja, opracowanie, konstruowanie, przekazanie 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pytania z egzaminu z PSI. 6 luty 2003 

Wersja 1 

 

1.  Okre

ślenie celów systemu, problemów (...) odbywa się podczas: 

a) warsztatu .... 
b) .... 
c) 

nie jestem pewny ale bym zaznaczył albo d) albo studium 

problemów gdyby coś takiego było 

d) analizy systemu informatycznego. 
 

2. Modele konceptualne to synonim: 

a) analizy strukturalne] 
b) modelu warsztatu projektowego 

c)  modelu dziedziny przedmiotowe] 

d)  metod i technik TSI. 

 
3.  

Ścieżka tworzenia i cykl eksploatacji są związane ze: 

a) spiralnym cyklem 

życia systemu 

b) analiza ryzyka  

c) liniowym (kaskadowym) cyklem życia 

d) ....... 

 

4. c) 

 

5.  Koszty korekty zwi

ązane] z modyfikacja systemu są najwyższe dla fazy: 

Analiza potrzeb (82%) 

 
6.  W modelu Broekstry odpowiedzialno

ść za motywowanie i inspirowanie 

ponosi: 

a).... 

b) dominuj

ąca koalicja 

c)  kadry 
d) dominuj

ąca koalicja i kadry. 

 

7.  Metoda BSP pozwala tworzy

ć: 

a) diagramy danych i proces

ów 

b) architektur

ę SI 

c) sformalizowany projekt SI 
d)  macierzowe zale

żności pomiędzy procesami gosp. 

 
8.  Podstawowe sk

ładniki studium wykonalności: 

a) techniczne, organizacyjne, prawne, ekonomiczne 

b) organizacyjne, techniczne, informatyczne, prawne 
c) techniczne, informatyczne, projektowe, ekonomiczne 
d) techniczne, funkcjonalne, projektowe, prawne. 

 

9. d) 
 

10.  Regu

ła 90:10 dotyczy: 

a) interfejsu znakowego 

b) standardu WIMP 

c) języka poleceń 
d) generacji interfejsu u

żytkownika. 

 
11. d) 
 
12. b) 
 

13.  Dost

ęp do plików może być: 

a) sekwencyjny lub bezpo

średni 

b)  przypadkowy lub bezpo

średni 

c) sekwencyjny lub indeksowany 
d)  przypadkowy lub trans..costam. 

 

14. b) 

 
15.  Ostatnie 3 fazy cyklu 

życia systemu w strukturalnym: 

projektowanie; 

wdrażanie; użytkowanie, modyfikacja i adaptacja 

 

 

16.  Zestaw operacji, kt

óre wyznaczają usługi oferowane przez klasy lub 

komponent 

a) kooperacja  

b) interfejs 

c) w

ęzeł  

d) .... 
 

17.  Zwi

ązek znaczeniowy miedzy dwoma elementami 

a) powi

ązanie 

b) zale

żność  

c) ... 
d) ... 

 
18. a) 

 

19.  Kolejno

ść komunikatów w czasie (uwzględnia): 

a) diagram interakcji  
b) ... 

c) diagram przebiegu 

d) diagram jaki

ś tam 

 
20.  Przypadek u

życia to element: 

a) strukturalny 

b) komentuj

ący 

c) czynno

ściowy 

d) grupuj

ący 

 
 

Wersja 2 

 
 
 

1. Podstawowe składniki modelu związku encji (ERD):

 

Encja, Atrybut, 

Związek 

 

2. Kryteria wykonalności systemu : 

Techniczne, Funkcjonalne, 

Ekonomiczne, Terminowe 

background image

 
3. W projektowaniu GUI mamy warstwy: 

Metafor, Metod, Urządzeń, 

Fizycznej

 

 
4. Studium wykonalności systemu:  

Techniczne, Organizacyjne, Prawne, 

Ekonomiczne 

 
5. Przeciwdzi

ałanie odejściu klienta od firmy w CRM to:

 Loyality  

 
6. W podejściu (Eksplor. or Eksperym. or Ewoluc.) robimy to:  

a) , b) ,c) ,d) 

 
7. Coś występuje gdzieś tam (jakąś cecha którejś z rodzaju modyfikacji 
cyklu życia systemu) : 

 

a) Pakiety zastosowań. 
b) Generatory zastosowań 
c) Generatory zestawień 
d) Istotne czynniki powodzenia 

[podobno odpowiedz B lub C z ukierunkowaniem na C] 

!!!!!!!!!!raczej B 

 
8. Analiza ryzyka wystepuje w Cyklu zycia systemu : 

a) Liniowym 

b) Spiralnym 

c) Kaskadowym 
d) jakiś tam 

 
9. Cos tam o BROEKSTRY: 

analiza sytuacyjna; analiza wpływu zmian 

dokonanych w jednym rodzaju czynników na inne rodzaje czynników 
funkcjonowania firmy.

 

 
10. Cos tam o sesji META-plan: 

MP to tez analiza sytuacyjna: warsztaty 

z udziałem przedstawicieli kierownictwa, przyszłych użytkowników, 
ekspertów z danej dziedziny: najpierw burza mózgów, potem 
dyskusja. 

 

11. Cos tam o INFO-planie: 

IP to strategiczny plan informatyzacji 

przedsiębiorstwa 
 

12. Cos o związkach miedzy Encjami: 

może wystąpić – opcyjna, musi 

wystąpić – obligatoryjna 
 

13. Najważniejsze istoty modelowania Obiektowego:

 

Obiekt, Atrybut, 

Hermetyzacja, Polimorfizm 
 

14. EDI w przemyśle motoryzacyjnym to: 

ODETTE 

 

15. Wymień fazy RUP: 

inicjacja, opracowanie, konstruowanie, 

przekazanie 

 
 
 

I jeszcze parę wskazówek: 

Wrycza bardzo często na egzaminach daje te same przykłady co były na 

zajęciach 

w zeszłym roku 90% pytań było z jego książki, ale pyta się o szczegóły i 

pierdoły 

10% było z wykładów (m.in. CRM i obiektówki) 

- z 

obiektówki było pytanie wymień fazy RUP (inicjacja, opracowanie, 

konstruowanie, przekazanie) 

jeżeli nie wiecie jak zrobić jakiś diagram do nabazgrolcie byle co 

u nas nie było UMLa, było tylko jedno zadanie z ERD (to z 

wypożyczaniem książek) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15)  Modele związków encji są główną techniką w fazie: 

a. 

planowania 

b. 

analizy 

c. 

projektowania 

d. 

wdrażania 

16)  Najważniejsze pojęcia modelu obiektowego to: 

a. 

obiekt, encja, hermetyzacja i 
polimorfizm 

b. 

składnica, polimorfizm, komunikat, 
klasa 

c. 

dziedziczenie, enkapsulacja, obiekt, 
metoda 

17)                                                          d.terminator, polimorfizm, enkapsulacja, 

klasa  
Zintegrowane pakiety CASE wspomagają: 

a. 

definiowanie założeń systemów 

b. 

planowanie systemów 
informatycznych 

c. 

cykl życia systemu 

d. 

wdrażanie systemów informatycznych 

18)  Modele konceptualne to synonim: 

a. 

analizy strategicznej 

b. 

modelu warsztatu projektanta 
systemów 

c. 

modelu dziedziny przedmiotowej 

d. 

metod i technik TSI 
 

5) wymien fazy RUP (inicjacja, opracowanie, konstruowanie, przekazanie) 
 

6) Związek zawierania określa się stereotypem: 

e. 

<<include>> 

f. 

<<manifest>> 

g. 

<<extend>> 

h. 

<<deploy>> 
 

7)  Stereotyp w języku UML należy rozumieć jako: 

e. 

metkę 

f. 

mechanizm rozszerzalności 

g. 

warunek 

h. 

ograniczenie 

 
8)  Twórcami języka UML („Three Amigos”) są: 

e. 

Booch, Rumbaugh, Martin 

f. 

Booch, Rumbaugh, Jacobson 

g. 

Rumbaugh, Odell, Booch 

h. 

Jacobson, Fowler, Rumbaugh 

 
9)  Strukturalne  powiązania  asocjacjami  oraz  komunikatów  między 
klasyfikacjami przedstawia diagram: 

e. 

komunikacji 

f. 

sekwencji 

g. 

klas 

h. 

interakcji 

 
12. Czas wdrożenia systemu przy wykorzystaniu podejścia RAD to średnio: 

f. 

7 miesięcy 

g. 

6 miesięcy 

h. 

5 miesięcy 

i. 

3 miesiące 

j. 

1 miesiąc 
 

13. Język OCL służy do definiowania: 

e. 

stereotypów 

f. 

klas 

g. 

ograniczeń 

h. 

czynności 

 
14)  29.  Dekompozycja  funkcjonalna  w  modelu  przypadku  użycia  jest 
możliwa dzięki: 

e. 

agregacji 

f. 

uogólnieniom 

g. 

kwalifikacji 

h. 

zależnościom 

 
15. Standard diagramu UML składa się z: 

e. 

6 grup diagramów 

f. 

3 głównych typów diagramów 

g. 

12 rodzajów diagramów 

h. 

13 

rodzajów diagramów 

 

 

16) Poziom konceptualny dotyczy: 
 

a. architektury systemu bazy danych 

 

b. struktury plików 

 

c. organizacji plików 

 

d. schematu wewnętrznego bazy danych 

 

 
 
 

17.  Powszechną prezentacją graficzną klasy jest blok: 

 

trójsekcyjny 

 

jednosekcyjny 

 

dwusekcyjny 

 

 

10.  Architektura systemu informatycznego w języku UML przedstawiona jest w 

postaci:  

 

5 perspektyw 

background image

 

4 perspektyw 

 

6 perspektyw 

 

2 perspektyw 

 

 

19. 

Przypadek użycia to:  

 

świadczona usługa wobec aktora 

 

diagram dynamiki 

 

rola aktora 

 

czynność 

 

 
 

23.  Diagram wdrożeniowy to: 

 

diagram rozlokowania i diagram komponentów 

 

diagram komponentów i diagram klas 

 

diagram rozlokowania i diagram struktur połączonych 

 

diagram fizyczny i diagram pakietów 

 

25.  Diagram interakcji obejmuje: 

 

diagram komunikacji i diagram harmonogramowania 

 

diagram struktur połączonych i diagram sterowania interakcją 

 

diagram harmonogramowania i diagram czynności 

 

diagram sekwencji i diagram czynności 

 

29.  Do diagramów abstrakcyjnych należy zaliczyć: 

 

diagram maszyny stanowej 

 

diagram wdrożeniowy 

 

diagram struktur połaczonych 

 

diagram sterowania interakcją 

 

31.  Nieosobowymi aktorami są: 

 

Podsystem i baza danych 

 

Czas i dział 

 

Instytucja i podsystem 

 

Organizacja wirtualna i baza danych 

 

32.  We wszystkich perspektywach występują: 

 

diagramy klas 

 

diagramy przypadków uzycia 

 

diagramy obiektów 

 

diagramy pakietów 

 

33.  Uznanym pakietem CASE wspomagającym UML jest:  

 

OBJECTORY 

 

SDW 

 

TIGER 

 

RATIONAL ROSE  

 

 

Obiekty współdzielone mogą funkcjonować samodzielnie w: 

 

agregacji całkowitej 

 

agregacji częściowej 

39. 

Metodyką dostosowaną do użytkowania języka UML jest: 

 

UML 2.0 

 

RATIONAL 

 

OMG 

 

RUP 

 

44. 

Diagramy struktury obejmują: 

 

diagramy klas i diagramy pakietów 

 

diagramy rozlokowania i diagramy maszyny stanowej 

 

diagramy pakietów i diagramy harmonogramowania 

 

diagramy obiektów i diagramy przypadków użycia 

 

 

 

45.  Dominującą perspektywą w architekturze systemu informatycznego w 

języku UML jest: 

 

perspektywa rozlokowania 

 

perspektywa logiczna 

 

perspektywa struktury 

 

perspektywa przypadków użycia 

 

47.  W metodyce RUP wykorzystywany jest: 

 

przyrostowy cykl życia systemu 

 

przyrostowo iteracyjny cykl życia systemu 

 

sykl spiralny 

 

cykl kaskadowy 

 

 

 

48. 

Podstawowe dyscypliny w metodyce RUP to: 

 

rozpoczęcie i modelowanie biznesu 

 

analiza i projektowanie 

 

testowanie i zarządzanie projektem 

 

programowanie i przekazanie 

 

52. 

Ograniczenie stanowiące domyślny rodzaj 
uogólnienia, oznaczający że każda podklasa w 
hierarchii klas jest rozdzielna: 

 

{ disjoint } 

 

{ overlapping } 

 

{ incomplete } 

 

{ complete } 

 

background image

56. 

Oznaczenie liczebności 1 . . * to: 

 

 

wiele 

 

jeden lub wiele 

 

od jeden do n 

 

59. 

Przypadek użycia jest dokumentowany w:  

 

dokumentacji funkcjonalnej 

 

dokumentacji przepływu zdażeń 

 

postaci przyrostowo iteracyjnej 

 

scenariuszu 

 

57. 

Dekompozycja funkcjonalna w modelu przypadku 
użycia jest mozliwa dzięki: 

 

agregacji 

 

kwalifikacji 

 

uogólnieniom 

 

zależnościom 

 

 

 

58. 

W diagramach przypadków użycia podstawowe rodzaje związków to: 

 

asocjacje i komunikaty 

 

realizacje i egzempifikacje 

 

zależności i uogólnienia 

 

zależności i relacje 

 

 

 
 
Zorganizowanie systemu jako kolekcji jednoznacznie określonych, hermetycznych 
usług dostępnych na podstawie operacji zdefiniowanych przez ich interfejs to: 
 
 MDA 
 Agile 
 SOA 

 RUP 
 
 
Punkty przeglądu w każdej fazie cyklu zycia systemu dotyczą: 

 

wybranych działań w każdej fazie 

 

są końcowymi działaniami w każdej fazie 

 

wybranych faz 

 

występują w każdym działaniu 

 
Modelowanie związków encji należy zakwalifikować do grupy modeli danych: 

 

infologicznych 

 

wdrożeniowych 

 

podstawowych 

 

głównych 

 
Architektura systemu informatycznego w języku UML przedstawiona jest w 
postaci:  

 

5 perspektyw 

 

4 perspektyw 

 

6 perspektyw 

 

2 perspektyw 

 
Funkcjonujące oprogramowanie jest podstawowym miernikiem postępu prac w 
przypadku podejścia: 

 

SOA 

 

Euromethod 

 

MDA 

 

Agile 

 
 
 
 
 
Oznaczenie # w diagramie klas dotyczy atrybutów/operacji:  

 

chronionych 

 

pakietów 

 

publicznych 

 

prywatnych 

 
Proces zapytań w metodyce SSM stanowi: 

 

fazę w procesie użytkowania metodyki SSM 

 

podstawowe założenia metodyki SSM 

 

etap w cyklu życia SSM 

 

element cyklu nauczania się w metodyce SSM 

 

Przypadek użycia to:  

 

świadczona usługa wobec aktora 

 

diagram dynamiki 

 

rola aktora 

 

czynność 

 
W fazie budowy w procesie projektowania RUP poświęca się: 

 

50% czasu 

 

60% czasu 

 

40% czasu 

 

30% czasu 

 
 
Zakup i instalacja sprzętu i sieci komputerowej to działanie w fazie: 

 

użytkowania 

 

wdrażania 

 

specyfikacji potrzeb 

background image

 

projektowania 

 
 
 
 
Diagram wdrożeniowy to: 

 

diagram rozlokowania i diagram komponentów 

 

diagram komponentów i diagram klas 

 

diagram rozlokowania i diagram struktur połączonych 

 

diagram fizyczny i diagram pakietów 

 
Nowoczesne metody analizy sytuacyjnej systemów to: 

 

JAD i wywiady 

 

SWOT i sesja MetaPlanu  

 

analiza dokumentów i SWOT 

 

kwestionariusze i burza mózgów 

 
Diagram interakcji obejmuje: 

 

diagram komunikacji i diagram harmonogramowania 

 

diagram struktur połączonych i diagram sterowania interakcją 

 

diagram harmonogramowania i diagram czynności 

 

diagram sekwencji i diagram czynności 

 
Język UML jest rozwijany przez: 

 

OMG 

 

IBM 

 

RUP 

 

ADTF 

 
 
Możliwość nadawania tej samej nazwy różnym operacją w modelu obiektowym to: 

 

polimorfizm 

 

dziedziczenie 

 

hermetyzacja 

 

komunikat 

 
 
 
 
 
Nieosobowymi aktorami są: 

 

Podsystem i baza danych 

 

Czas i dział 

 

Instytucja i podsystem 

 

Organizacja wirtualna i baza danych 

 
We wszystkich perspektywach występują: 

 

diagramy klas 

 

diagramy przypadków uzycia 

 

diagramy obiektów 

 

diagramy pakietów 

 
Uznanym pakietem CASE wspomagającym UML jest:  

 

OBJECTORY 

 

SDW 

 

TIGER 

 

RATIONAL ROSE  

 
Fazy w procesie tworzenia systemu informatycznego RUP to: 

 

zarządzanie projektem 

 

rozpoczęcie i specyfikacja wymagań 

 

analiza i projektowanie 

 

opracowanie i budowa 

 

 

 

Obiekty współdzielone mogą funkcjonować samodzielnie w: 

 

agregacji całkowitej 

 

agregacji częściowej 

 
 

 

 

Obiekty danej klasy mają dostęp do atrybutów/operacji w przypadku widoczności 
na poziomie:  

 

pakietu 

 

prywatnym 

 

publicznym 

 

chronionym 

 
Metodyką dostosowaną do użytkowania języka UML jest: 

 

UML 2.0 

 

RATIONAL 

 

OMG 

 

RUP 

 
Diagramy struktury obejmują: 

 

diagramy klas i diagramy pakietów 

 

diagramy rozlokowania i diagramy maszyny stanowej 

 

diagramy pakietów i diagramy harmonogramowania 

background image

 

diagramy obiektów i diagramy przypadków użycia 

 
Dominującą perspektywą w architekturze systemu informatycznego w języku 
UML jest: 

 

perspektywa rozlokowania 

 

perspektywa logiczna 

 

perspektywa struktury 

 

perspektywa przypadków użycia 

 
W metodyce RUP wykorzystywany jest: 

 

przyrostowy cykl życia systemu 

 

przyrostowo iteracyjny cykl życia systemu 

 

sykl spiralny 

 

cykl kaskadowy 

 
 
 
 
 
Podstawowe dyscypliny w metodyce RUP to: 

 

rozpoczęcie i modelowanie biznesu 

 

analiza i projektowanie 

 

testowanie i zarządzanie projektem 

 

programowanie i przekazanie 

 
SWAT oznacza: 

 

metoda wdrażania RAD 

 

zespół projektowy w podejściu RAD 

 

metoda analizy sytuacyjnej 

 

zespół projektowy w projektowaniu eksperymentalnym 

 
Ograniczenie stanowiące domyślny rodzaj uogólnienia, oznaczający że każda 
podklasa w hierarchii klas jest rozdzielna: 

 

disjoint } 

 

{ overlapping } 

 

{ incomplete } 

 

{ complete } 

 
Cechy numeryczne w diagramach związków encji opisują atrybuty: 

 

ilościowo - wartościowe 

 

obliczeniowe 

 

kluczowe 

 

selekcyjne 

 
Etapami myślenia systemowego w świecie rzeczywistym w metodyce SSM są: 

 

rozpoznanie sytuacji problemowej i sformułowanie podstawowych definicji 

 

opracowanie modeli konceptualnych i określenie pożądanych zmian 

 

opracowanie modeli konceptualnych i sformułowanie podstawowych 
definicji 

 

wprowadzenie do sytuacji problemowej i opracowanie modeli 
konceptualnych 

 
 
 
 
 
Oznaczenie liczebności 1 . . * to: 

 

 

wiele 

 

jeden lub wiele 

 

od jeden do n 

 
W diagramach przypadków użycia podstawowe rodzaje związków to: 

 

asocjacje i komunikaty 

 

realizacje i egzempifikacje 

 

zależności i uogólnienia 

 

zależności i relacje 

 
Przypadek użycia jest dokumentowany w:  

 

dokumentacji funkcjonalnej 

 

dokumentacji przepływu zdażeń 

 

postaci przyrostowo iteracyjnej 

 

scenariuszu 

 
Egzamin składa się z 30 pytań i modelu UML do zaprojektowania (3 diagramy: 
klas, przypadków użycia, sekwencji) 
 
 
19)  Cykl życia systemu jest synonimem: 

a. 

metod i technik tworzenia systemu 

b. 

procesu tworzenia systemu 
informatycznego 

c. 

formalizmów rozwoju systemu 

d. 

warsztatu analityka i projektanta 
systemu 

 
20)  Podstawowe podejścia metodologiczne do TSI to: 

a. 

wstępujące i zstępujące 

b. 

strukturalne, obiektowe i społeczne 

c. 

techniczne, społeczne i 
organizacyjnego sterowania 

d. 

obiektowe i techniczne 

 
21)  Najbardziej znane metodyki społeczne to: 

a. 

OMT, RATIONAL 

b. 

SSADM, IE, YSM 

c. 

OMT, SSM 

d. 

SSM, ETHICS 

 
22)  Pierwsze trzy fazy cyklu życia systemu to: 

a. 

analiza potrzeb, projektowanie, 
programowanie 

b. 

specyfikacja systemu, projektowanie, 
integracja 

c. 

projektowanie, adaptacja i 
użytkowanie 

d. 

planowanie, analiza i projektowanie 

 
23)  Podstawowe modyfikacje tradycyjnego życia systemu to: 

a. 

pakiety CASE, pakiety zastosowań, 
edytory formatek 

b. 

generatory zestawień, języki zapytań, 
właściwe generatory zastosowań 

c. 

generatory zastosowań, pakiety 
zastosowań, prototypowanie 

background image

d. 

języki zapytań, edytory formatek, 
języki nieproceduralne 

 
24)  Czynnik dominującej koalicji ma znaczenie w metodzie: 

a. 

SWOT 

b. 

Metaplan 

c. 

istotnych czynników powodzenia 

d. 

modelu Broekstry 

 
25)  Dekompozycja funkcjonalna systemu, projekt modeli danych oraz projekt 

modeli procesów są składnikami: 

a. 

koncepcji systemu 

b. 

projektu technicznego 

c. 

projektu ogólnego 

d. 

studium wykonalności 

 
26)  Standard WIMP jest podstawą: 

a. 

interfejsu znakowego 

b. 

interfejsu graficznego 

c. 

menu rozwijanego 

d. 

ikon 

 
27)  Modele związków encji są główną techniką w fazie: 

a. 

planowania 

b. 

analizy 

c. 

projektowania 

d. 

wdrażania 

 
28)  Najważniejsze pojęcia modelu obiektowego to: 

a. 

obiekt, encja, hermetyzacja i 
polimorfizm 

b. 

składnica, polimorfizm, komunikat, 
klasa 

c. 

dziedziczenie, enkapsulacja, obiekt, 
metoda 

d. 

terminator, polimorfizm, 
enkapsulacja, klasa 

 
29)  Efektywny zespół to taki, w którym współpracuje: 

a. 

2 promotorów, 1 analityk, 1 kontroler, 
kilku supporterów 

b. 

kilku analityków i supporterów, 1 
kontroler, 1 promotor 

c. 

kilku kontrolerów, 1 supporter, kilku 
analityków i promotorów 

d. 

1 kontroler, kilku promotorów 
supporterów i analityków 

 
30)  Zintegrowane pakiety CASE wspomagają: 

a. 

definiowanie założeń systemów 

b. 

planowanie systemów 
informatycznych 

c. 

cykl życia systemu 

d. 

wdrażanie systemów informatycznych 

 
31)  Analiza ryzyka jest składnikiem: 

a. 

liniowego cyklu życia systemu 

b. 

użytkowania generatorów zastosowań 

c. 

fazy eksploatacji systemu 

d. 

spiralnego modelu cyklu życia 
systemu 

 
32)  Języki zapytań są składnikiem:  

a. 

generatorów zastosowań 

b. 

generatorów zestawień 

c. 

pakietów zastosowań 

d. 

edytorów formatek 

 
33)  Główne składniki metodyki TSI to:  

a. 

metody i techniki, pakiety CASE, 
generatory zestawień,  

b. 

pakiety CASE, cykl życia systemu, 
modele dziedziny przedmiotowej 

c. 

modele dziedziny przedmiotowej, 
pakiety zastosowań, cykl życia 
systemu 

d. 

spiralny cykl życia systemu, graficzny 
interfejs użytkownika, język zapytań 

 
34)  Synonimem elastycznych metodyk tworzenia systemów informatycznych 

(TSI) są: 

a. 

społeczne metodyki TSI 

b. 

kombinowane metodyki TSI 

c. 

metodyki ISAC 

d. 

metodyki obiektowe 

 
35)  Informacje wyjściowe w systemach informatycznych mają następujący 

format wyjścia: 

a. 

tabelaryczny i graficzny 

b. 

strefowy i obiektowy 

c. 

narracyjny i techniczny 

d. 

graficzny i źródłowy 

 
36)  Główne cechy współczesnego oprogramowania to: 

a. 

polimorfizm, obiektowość, 
kompilacja 

b. 

graficzny interfejs użytkownika, 
multimedialność, translacja 

c. 

obiektowość, wielozadaniowość, 
rozdzielczość 

d. 

obiektowość, multimedialność, 
graficzny interfejs użytkownika 

 
37)  Podstawowe podejścia metodologiczne do TSI to: 

a. 

wstępujące i zstępujące 

b. 

strukturalne, obiektowe i społeczne 

c. 

techniczne, społeczne i 
organizacyjnego sterowania 

d. 

obiektowe i techniczne 

 
38)  Pierwsze trzy fazy cyklu życia systemu to: 

a. 

analiza potrzeb, projektowanie, 
programowanie 

b. 

specyfikacja systemu, projektowanie, 
integracja 

c. 

projektowanie, adaptacja i 
użytkowanie 

d. 

planowanie, analiza i projektowanie 

 
39)  Podstawowe modyfikacje tradycyjnego życia systemu to: 

a. 

pakiety CASE, pakiety zastosowań, 
edytory formatek 

b. 

generatory zestawień, języki zapytań, 
właściwe generatory zastosowań 

c. 

generatory zastosowań, pakiety 
zastosowań, prototypowanie 

d. 

języki zapytań, edytory formatek, 
języki nieproceduralne 

 
40)  Dekompozycja funkcjonalna systemu, projekt modeli danych oraz projekt 

modeli procesów są składnikami: 

a. 

koncepcji systemu 

b. 

projektu technicznego 

c. 

projektu ogólnego 

d. 

studium wykonalności 

 
41)  Modele związków encji są główną techniką w fazie: 

a. 

planowania 

b. 

analizy 

c. 

projektowania 

d. 

wdrażania 

 
42)  Najważniejsze pojęcia modelu obiektowego to: 

a. 

obiekt, encja, hermetyzacja i 
polimorfizm 

b. 

składnica, polimorfizm, komunikat, 
klasa 

c. 

dziedziczenie, enkapsulacja, obiekt, 
metoda 

d. 

terminator, polimorfizm, 
enkapsulacja, klasa 

 
43)  Efektywny zespół to taki, w którym współpracuje: 

a. 

2 promotorów, 1 analityk, 1 kontroler, 
kilku supporterów 

b. 

kilku analityków i supporterów, 1 
kontroler, 1 promotor 

c. 

kilku kontrolerów, 1 supporter, kilku 
analityków i promotorów 

d. 

1 kontroler, kilku promotorów 
supporterów i analityków 

 
44)  Zintegrowane pakiety CASE wspomagają: 

a. 

definiowanie założeń systemów 

b. 

planowanie systemów 
informatycznych 

c. 

cykl życia systemu 

d. 

wdrażanie systemów informatycznych 

 
45)  Główne klasy systemów informatycznych zarządzania to: 

a. 

systemy transakcyjne, systemy 
informowania kierownictwa, 
systemy ekspertowe 

b. 

systemy wspomagania decyzji, 
systemy transakcyje, systemy CASE 

c. 

systemy automatyzacji biura, systemy 
operacyjne, systemy ekspertowe 

d. 

systemy informowania kierownictwa, 
pakiety zasosowań, systemy 
wspomagania decyzji 

 
46)  Modele konceptualne to synonim: 

a. 

analizy strategicznej 

background image

b. 

modelu warsztatu projektanta 
systemów 

c. 

modelu dziedziny przedmiotowej 

d. 

metod i technik TSI 

 
47)  Ostatnie trzy fazy cyklu życia systemu to: 

a. 

projektowanie, programowanie i 
testowanie 

b. 

specyfikacja systemu, analiza i 
integracja 

c. 

projektowanie, modyfikacja i 
eksploatacja 

d. 

projektowanie, wdrożenie i 
użytkowanie 

 
48)  W trakcie realizacji cyklu życia systemu analityk zmienia zadawane pytania 

podstawowe I tak pytanie CO? - dotyczy: 

a. 

zasadności tworzenia systemu 

b. 

kodowania 

c. 

opisu modelu danych i procesów 

d. 

zainstalowania sprzętu 

 
1. Podstawowe skladniki ERD:  - Encja, Atrybut, Zwiazek 
2. Kryteria wykonalnosci systemu :  -Techniczne, Funkcjonalne, 
Ekonomiczne,Terminowe 
3. W projektowaniu GUI mamy warstwy :  -Metafor, Metod, Urzadzen, Fizycznej 
4. Studium wykonanlosci systemu :  -Techniczne, Organizacyjne, Prawne, 
Ekonomiczne 
5. Przecziwadzialanie odejsciu klienta od firmy w CRM to :  - Loyality 
6. W popdejsciu (Eksplor. or Eksperym. or Ewoluc.) robim to :  a) , b) ,c) ,d) 
7. Cos wystepuje gdzies tam (jakas cecha którejs z rodzaju modyfikacji cyklu zycia 
systemu) :  a) Pakiety zastosowan. b) Generatory zastosowan  c) Generatory 
zestwien  d) Istotene czynniki powodzenia  [podobno odpowiedz B lub C z 
ukierunkowaniem na C] raczej B 
8. Analiza ryzyka wystepuje w Cyklu zycia systemu : a) Liniowym b) Spiralnym 
c) Kaskadowym d) jakis tam [odpowiedz B] 
9. Cos tam o BROEKSTRY  !!!!!!!!!!!!!analiza sytuacyjna 
10. Cos tam o sesji META-plan  !!!!!!!!! tez analiza sytuacyjna: warsztaty z 
udzialem przyszlych uzytkownikow , ekspertow z danej dziedziny, itd.; najpierw 
burza mozgow,  potem dyskusja 
11. Cos tam o INFO-planie   strategiczny plan informatyzacji przedsiebiorstwa 
12. Cos o zwiazkach miedzy Encjami (Opcyjne or Obligatoryjne) : !!!!!!!!!a) moze 
wystapic – opcyjna b) nie moze wystapic !!!!!!!!!c) musi wystapic – obligatoryjna  
d) fuk it 
13. Najwazniejsze istoty modelowania Obiektowego :   - Obiekt, Atrybut, 
Hermetyzacja, Polimorfizm (tak mi sie wydaje ze bylo) 
14. EDI w przemysle motoryzacyjnym to :  - ODETTE 
 
I jeszcze pare wskazowek: 
- Wrycza bardzo czesto na egzaminach daje te same przyklady co byly na 
zajeciach 
- w zeszlym roku 90% pytan bylo z jego ksiazki, ale pyta sie o szczegoly i pierdoly 
- 10% bylo z wykladow (m.in. CRM i obiektowki) 
- z obiektowki bylo pytanie wymien fazy RUP (inicjacja, opracowanie, 
konstruowanie, przekazanie) 
- jezeli nie wiecie jak zrobic jakis diagram do nabazgrolcie byle co 
- u nas nie bylo UMLa, bylo tylko jedno zadanie z ERD (to z wypozyczaniem 
ksiazek) 
 
 
3. Związek zawierania określa się stereotypem: 

i. 

<<include>> 

j. 

<<manifest>> 

k. 

<<extend>> 

l. 

<<deploy>> 

4. Pierwsze 

trzy fazy cyklu życia systemu to: 

e. 

planowanie, analiza i projektowanie 

f. 

specyfikacja systemu, projektowanie, integracja 

g. 

projektowanie, adaptacja i użytkowanie 

h. 

analiza potrzeb, projektowanie, programowanie 

5. Stereotyp w języku UML należy rozumieć jako: 

a. 

metkę 

b. 

mechanizm rozszerzalności 

c. 

warunek 

d. 

ograniczenie 

6.?? 

e. 

określenia po?? 

f. 

modelowania celowej działalności 

g. 

rozpoznania sytuacji problemowej 

h. 

opracowania modeli konkurencyjnych 

7. Twórcami języka UML („Three Amigos”) są: 

i. 

Booch, Rumbaugh, Martin 

j. 

Booch, Rumbaugh, Jacobson 

k. 

Rumbaugh, Odell, Booch 

l. 

Jacobson, Fowler, Rumbaugh 

8. Analiza punktów funkcjonalnych FPA pozwala na ocenę: 

e. 

wykonywalności systemu 

f. 

celowości systemu 

g. 

kosztochłonności wdrożenia systemu 

h. 

oszacowania liczby linii kodu 

9.  Strukturalne  powiązania  asocjacjami  oraz  komunikatów  między 
klasyfikacjami przedstawia diagram: 

i. 

komunikacji 

j. 

sekwencji 

k. 

klas 

l. 

interakcji 

10. W metodyce SSM splot ciągłych zmian oznacza: 

e. 

wdrożenie 

f. 

zarządzanie 

g. 

analizę 

h. 

projektowanie 

12. Czas wdrożenia systemu przy wykorzystaniu podejścia RAD to średnio: 

k. 

7 miesięcy 

l. 

6 miesięcy 

m. 

5 miesięcy 

n. 

3 miesiące 

o. 

1 miesiąc 

13. Język OCL służy do definiowania: 

i. 

stereotypów 

j. 

klas 

k. 

ograniczeń 

l. 

czynności 

14. Analiza ryzyka jest składnikiem: 

e. 

fazy eksploatacji systemu 

f. 

spiralnego modelu cyklu życia systemu 

g. 

liniowego cyklu życia systemu 

h. 

użytkowania generatorów zastosowań 

15. Czynnik dominującej korelacji ma znaczenie w metodzie: 

e. 

SWOT 

f. 

Metaplan 

g. 

Modelu Broekstry 

h. 

Istotnych czynników powodzenia 

25.?? 

e. 

analiza i projektowanie 

f. 

programowanie i przekazanie 

g. 

testowanie i zarządzanie projektem 

h. 

rozpoczęcie i modelowanie biznesu 

26. Powiązanie pomiędzy procesami a innymi kategoriami DPD to: 

e. 

relacja 

f. 

źródło danych 

g. 

związek 

h. 

przepływ danych 

27. Składniki standardu WIMP to: 

e. 

menu, formatki, okna, ikony 

f. 

okna, ikony, menu, kursor 

g. 

okna, piktogramy, menu, ikony 

h. 

menu, podpowiedzi, okna, kursor 

28. Podstawowe modyfikacje tradycyjnego życia systemu to: 

d. 

generatory  zestawień,  języki  zapytań,  właściwe  generatory 
zastosowań 

e. 

generatory 

zastosowań, pakiety zastosowań, prototypowanie 

f. 

języki zapytań, edytory formatek, języki nieproceduralne 

29.  Dekompozycja  funkcjonalna  w  modelu  przypadku  użycia  jest  możliwa 
dzięki: 

i. 

agregacji 

j. 

uogólnieniom 

k. 

kwalifikacji 

l. 

zależnościom 

30.  Projektowanie  i  użytkowanie  graficznego  interfejsu  użytkownika 
przebiega w układnie następujących warstw: 

e. 

metod, metafor, projektowej, fizycznej 

f. 

metod, urządzeń, wdrożeniowej, fizycznej 

g. 

metafor, metod, urządzeń, fizycznej 

h. 

metafor, technik, sprzętu, wdrożeniowej 

31.  W  trakcie  re

alizacji  cyklu  życia  systemu  analityk  zmienia  zadawane 

pytania podstawowe. I tak pytanie CO 

– dotyczy: 

e. 

zasadności tworzenia systemu 

f. 

opisu modelu danych i procesów 

g. 

kodowania 

h. 

zainstalowania sprzętu 

32. Najważniejsze pojęcia modelu obiektowego to: 

e. 

obiekt, encja, hermetyzacja i polimorfizm 

f. 

dziedziczenie, enkapsulacja, obiekt, metoda 

g. 

terminator, polimorfizm, enkapsulacja, klasa 

h. 

składnica, polimorfizm, komunikat, klasa 

33. Cechy ilościowe w diagramach związków encji opisują atrybuty: 

e. 

kluczowe 

f. 

proceduralne 

g. 

obliczeniowe 

h. 

selekcyjne 

34. Podstawowe podejścia metodologiczne do TSI to: 

e. 

techniczne, społeczne i organizacyjne sterowania 

f. 

strukturalne, obiektowe i społeczne 

g. 

wstępujące i zastępujące 

h. 

techniczne, obiektowe i społeczne 

35. Standard diagramu UML składa się z: 

i. 

6 grup diagramów 

j. 

3 głównych typów diagramów 

k. 

12 rodzajów diagramów 

l. 

13 rodzajów diagramów 

36. Modele konceptualne to: 

e. 

metod i technik TSI 

f. 

modelu dziedziny przedmiotowej 

background image

g. 

synonim analizy strategicznej 

h. 

modelu warsztatu projektowania systemów 

37. System średnio złożony w dekompozycji liczy: 

d. 

4-6 

e. 

3-4 

f. 

2-3 poziomy 

38. Analizę systemu przeprowadza się metodami: 

e. 

Infocross 

f. 

Identyfikacji potrzeb użytkownika 

g. 

Modelowania i prototypowania systemów 

h. 

BSP 

43.?? 

d. 

Analiza i projektowanie 

e. 

Zarządzanie projektem 

f. 

Rozpoczęcie i specyfikacja wymagań 

44. Modele związków encji to technika charakteryzowania dla faz: 

e. 

analizy i testowania 

f. 

projektowania i integracji 

g. 

planowania i projektowania 

h. 

analizy i projektowania 

45.  Dekompozycja  funkcjonalna  systemu,  projektu  modeli  danych  oraz 
pr

ojekt modeli procesów są składnikami: 

e. 

projektu technicznego 

f. 

koncepcji systemu 

g. 

projektu ogólnego 

h. 

studium wykonywalności 

46. Dyscypliną wspomagającą w metodyce RUP jest: 

e. 

specyfikacja wymagań 

f. 

testowanie 

g. 

zarządzanie systemem 

h. 

zarządzanie konfiguracją i zmiennymi 

47. Powszechną prezentacją graficzną klasy jest blok: 

d. 

dwu 

e. 

trój 

f. 

jednosekcyjny 

48. Do diagramów abstrakcyjnych należy zaliczyć: 

d. 

diagram wdrożeniowy 

e. 

diagram sterowania interakcją 

f. 

diagram struktur połączonych 

 
49. Podstawowe składniki ENCJI : 

Encja, Atrybut, Związek 

 
50. W projektowaniu GUI mamy warstwy : 
-

Metafor, Metod, Urządzeń, Fizycznej 

51. Studium wykonalności systemu : 
-Techniczne, Organizacyjne, Prawne, Ekonomiczne 
   
52. Cos o związkach miedzy Encjami (Opcyjne or Obligatoryjne) : 
a) 

może wystąpić 

b) nie może wystąpić 
c) musi wystąpić 
d) ....... 
 
 
1.  Określenie celów systemu, problemów (...) odbywa się podczas: 

a) warsztatu .... 
b) .... 
c) nie jestem pewny ale bym zaznaczył albo d) albo studium 

problemów gdyby coś takiego było 

d) analizy systemu informatycznego. 

 
 
3.  Ścieżka tworzenia i cykl eksploatacji są związane ze: 

a) spiralnym cyklem życia systemu 
b) analiza ryzyka  
c) liniowym (kaskadowym) cyklem życia 
d) ....... 

 
 
5.  Koszty korekty związane] z modyfikacja systemu są najwyższe dla fazy: 
Analiza potrzeb (82%) 
 
6.  W modelu Broekstry odpowiedzialność za motywowanie i inspirowanie 
ponosi: 

a).... 
b) dominująca koalicja 
c)  kadry 
d) dominująca koalicja i kadry. 
 

7.  Metoda BSP pozwala tworzyć: 

a) diagramy danych 

i procesów 

b) architekturę SI 
c) sformalizowany projekt SI 
d)  macierzowe zależności pomiędzy procesami gosp. 

 
8.  Podstawowe składniki studium wykonalności: 

a) techniczne, organizacyjne, prawne, ekonomiczne 
b) organizacyjne, techniczne, informatyczne, prawne 
c) techniczne, informatyczne, projektowe, ekonomiczne 
d) techniczne, funkcjonalne, projektowe, prawne. 

 
 
 
10.  Reguła 90:10 dotyczy: 

a) interfejsu znakowego 
b) standardu WIMP 
c) języka poleceń 
d) generacji 

interfejsu użytkownika. 

 
13.  Dostęp do plików może być: 

a) sekwencyjny lub bezpośredni 
b)  przypadkowy lub bezpośredni 
c) sekwencyjny lub indeksowany 
d)  przypadkowy lub trans..costam. 

 
 
15.  Ostatnie 3 fazy cyklu życia systemu w strukturalnym: projektowanie; 
wdrażanie; użytkowanie, modyfikacja i adaptacja 
 

 

16.  Zestaw operacji, które wyznaczają usługi oferowane przez klasy lub 
komponent 

a) kooperacja  
b) interfejs 
c) węzeł  
d) .... 
 

17.  Związek znaczeniowy miedzy dwoma elementami 

a) powiązanie 
b) zależność  
c) ... 
d) ... 

 

 

19.  Kolejność komunikatów w czasie (uwzględnia): 

a) diagram interakcji  
b) ... 
c) diagram przebiegu 
d) diagram jakiś tam 

 
20.  Przypadek użycia to element: 

a) strukturalny 
b) komentujący 
c) czynnościowy 
d) grupujący 

 
 
 

 

2. Kryteria 

wykonalności systemu : Techniczne, Funkcjonalne, 

Ekonomiczne, Terminowe 
 
3. W projektowaniu GUI mamy warstwy: Metafor, Metod, Urządzeń, 
Fizycznej 
 
4. Studium wykonalności systemu:  Techniczne, Organizacyjne, Prawne, 
Ekonomiczne 
 
5. Przeciwdziałanie odejściu klienta od firmy w CRM to: Loyality  
 

 

 
8. Analiza ryzyka wystepuje w Cyklu zycia systemu : 

a) Liniowym 
b) Spiralnym 
c) Kaskadowym 
d) jakiś tam 

 
9. Cos tam o BROEKSTRY: analiza sytuacyjna; analiza wpływu zmian 
dokonanych w jednym rodzaju 

czynników na inne rodzaje czynników 

funkcjonowania firmy. 
 
10. Cos tam o sesji META-plan: MP to tez analiza sytuacyjna: warsztaty z 
udziałem przedstawicieli kierownictwa, przyszłych użytkowników, 
ekspertów z danej dziedziny: najpierw burza mózgów, potem dyskusja. 
 
11. Cos tam o INFO-planie: IP to strategiczny plan informatyzacji 
przedsiębiorstwa 
 
12. Cos o związkach miedzy Encjami: może wystąpić – opcyjna, musi 
wystąpić – obligatoryjna 
 
13. Najważniejsze istoty modelowania Obiektowego: Obiekt, Atrybut, 
Hermetyzacja, Polimorfizm 
 
14. EDI w przemyśle motoryzacyjnym to: ODETTE 
 
15. Wymień fazy RUP: inicjacja, opracowanie, konstruowanie, przekazanie 
 
31) Wzorce modyfikowania metodycznego podejścia do TSI to: 

e. 

generatory zestawień, pakiety zastosowań, generatory 
formatek 

f. 

generatory zastosowań, prototypowanie, kodowanie 

background image

g. 

generatory zastosowań, prototypowanie, pakiety 
zastosowań 

h. 

prototypowanie, języki zapytań, pakiety CASE 

 
32) W modelu Broekstry odpowiedzialność za motywowanie i  inspirowanie 
zmian ponosi: 

e. 

dominująca koalicja 

f. 

organizacja 

g. 

dominująca koalicja kadry 

h. 

kadry 

 
33) Analiza i wyjaśnianie potrzeb informatycznych jest domeną 
prototypowania: 

e. 

symulacyjnego 

f. 

eksploracyjnego 

g. 

eksperymentalnego 

h. 

RAD 

 
34) Metoda BSP pozwala tworzyć: 

e. 

diagramy danych i procesów 

f. 

architekturę systemu informatycznego 

g. 

sformalizowany projekt systemu 

h. 

macierzowe zależności między procesami gospodarczymy 

 
35) Ocena wykonalności wersji projektu jest dokonywana przy 
uwzględnieniu następujących kryteriów wykonalności: 

e. 

technicznej, organizacyjnej, ekonomicznej, prawnej 

f. 

biznesowej, technicznej, prawnej, organizacyjnej 

g. 

funkcjonalnej, wdrożeniowej, technicznej, prawnej 

h. 

technicznej, funkcjonalnej, ekonomicznej, terminowej 

 
36) Składniki standardu WIMP to: 

e. 

okna, piktogramy, menu, ikony 

f. 

okna, ikony, menu, kursor 

g. 

menu, formatki, okna, ikony 

h. 

menu, podpowiedzi, okna, kursor 

 
37) Dostęp do plików może być: 

e. 

sekwencyjny lub bezpośredni 

f. 

przypadkowy lub bezpośredni 

g. 

sekwencyjny lub indeksowany 

h. 

przypadkowy lub transakcyjny 

 
38) Określenie celów systemu problemów i potrzeb informatycznych wiąże 
się z analizą: 

e. 

warsztatu projektanta systemów 

f. 

dziedziny przedmiotowej 

g. 

modeli dziedziny przedmiotowej 

h. 

systemu informatycznego 

 
39) Modele konceptualne to: 

e. 

synonim analizy strategicznej 

f. 

modelu warsztatu projektanta systemów 

g. 

modelu dziedziny przedmiotowej 

h. 

metod i technik TSI 

 
40) Ścieżka tworzenia i cykl eksploatacji są związane ze: 

i. 

spiralnym cyklem życia systemu 

j. 

analizą ryzyka 

k. 

wdrożeniem systemu 

l. 

liniowym cyklem życia systemu 

 
41) W trakcie realizacji cyklu życia systemu analityk zmienia zadawane 
pytania podstawowe i tak pytanie CO 

– dotyczy: 

e. 

zasadności tworzenia systemu 

f. 

kodowania 

g. 

opisu modelu danych i procesów 

h. 

zainstalowania sprzętu 

 
42) Koszty korekty związanej z modyfikacją systemu są najwyższe dla 
fazy: 

e. 

planowania 

f. 

analizy 

g. 

projektowania 

h. 

wdrażania 

 
43) Wzorce modyfikowania metodycznego podejścia do TSI to: 

e. 

generatory zestawień, pakiety zastosowań, generatory 
formatek 

f. 

generatory zastosowań, prototypowanie, kodowanie 

g. 

generatory zastosowań, prototypowanie, pakiety 
zastosowań 

h. 

prototypowanie, języki zapytań, pakiety CASE 

 
44) Przykładami zintegrowanych pakietów zastosowań są: 

e. 

MRP II, R/3, MAX 

f. 

R/3, CASE, BAAN 

g. 

ERP, MAX, R/3 

h. 

MAX, BAAN, R/3 

 
45) Analiza i wyjaśnianie potrzeb informatycznych jest domeną 
prototypowania: 

e. 

symulacyjnego 

f. 

eksploracyjnego 

g. 

eksperymentalnego 

h. 

RAD 

 
46) Najbardziej popularną formą wejścia systemu informatycznego jest: 

e. 

rekord 

f. 

dokument wewnętrzny 

g. 

transakcja gospodarcza 

h. 

formatka wejściowa 

 
47) Podstawowe metody analizy sytuacyjnej: 

a. MRP II, model spójności Broekstry 
b. sesja MetaPlanu, analiza istotnych czynników powodzenia, 

MRP II 

c. SWOT, analiza MetaPlanu, ERP 
d. SWOT, BSP, InfoPlan 

 
48) Metoda BSP pozwala tworzyć: 

a. diagramy danych i procesów 
b. architekturę systemu informatycznego 
c. sformalizowany projekt systemu 
d. macierzowe zależności między procesami gospodarczymi 

 
49) Podstawowe składniki studium wykonalności w trakcie analizy systemu 
dotyczą wykonalności: 

a. technicznej, organizacyjnej, prawnej, ekonomicznej 
b. organizacyjnej, technicznej, informatycznej, prawnej 
c. technicznej, informatycznej, projektowej, ekonomicznej 
d. technicznej, funkcjonalnej, projektowej, prawnej 

 
50) Ocena wykonalności wersji projektu jest dokonywana przy 
uwzględnieniu następujących kryteriów wykonalności: 

a. technicznej, organizacyjnej, ekonomicznej, prawnej 
b. technicznej, funkcjonalnej, prawnej, terminowej 
c. funkcjonalnej, wdrożeniowej, technicznej, prawnej 
d. funkcjonalnej, technicznej, ekonomicznej, terminowej 

 
51) Reguła 90:10 dotyczy: 

a. interfejsu znakowego 
b. standardu WIMP 
c. języka poleceń 
d. generacji interfejsu użytkownika 

 
52) Projektowanie i użytkowanie graficznego interfejsu użytkownika 
przebiega w układzie następujących warstw: 
 

a. metafor, technik, sprzętu, wdrożeniowej 

 

b. metod, urządzeń, wdrożeniowej, fizycznej 

 

c. metod, metafor, projektowej, fizycznej 

 

d. metafor, metod, urządzeń, fizycznej 

 
53) Składniki standardu WIMP to: 
 

a. okna, piktogramy, menu, ikony 

 

b. okna, ikony, menu, kursor 

 

c. menu, formatki, okna, ikony 

 

d. menu, podpowiedzi, okna, kursor 

 
54) Poziom konceptualny dotyczy: 
 

a. architektury systemu bazy danych 

 

b. struktury plików 

 

c. organizacji plików 

 

d. schematu wewnętrznego bazy danych 

 
55) Dostęp do plików może być: 
 

a. sekwencyjny lub bezpośredni 

 

b. przypadkowy lub bezpośredni 

 

c. sekwencyjny lub indeksowany 

 

d. przypadkowy lub transakcyjny 

 
56) Modele związków encji to technika charakterystyczna dla faz: 
 

a. planowania i projektowania 

 

b. analizy i projektowania 

 

c. projektowania i integracji 

 

d. analizy i testowania 

 
57) Ostatnie 3 fazy cyklu życia systemu to: 
 

a. projektowanie, programowanie i testowanie 

 

b. specyfikacja systemu, analiza i integracja 

 

c. projektowanie, modyfikacja i eksploatacja 

 

d. projektowanie, wdrożenie i użytkowanie 

 
 
31. c 
32. a 
33.d 
34.b 
35.d 
36.b 
37.a 
38.b 
39.c 

background image

40.d 
41.c 
42.b 
43.c 
44.d 
45.d lub b 
46.d 
47.d 
48.d lub b 
49.a 
50.d 
51.b 
52. 
53.c lub d 
54.a 
55.a 
56.b 
57.d 
 
 
31) Wzorce modyfikowania metodycznego podejścia do TSI to: 

i. 

generatory 

zestawień, pakiety zastosowań, generatory 

formatek 

j. 

generatory zastosowań, prototypowanie, kodowanie 

k. 

*generatory zastosowań, prototypowanie, pakiety 
zastosowań 

l. 

prototypowanie, języki zapytań, pakiety CASE 

 
32) W modelu Broekstry odpowiedzialność za motywowanie i  inspirowanie 
zmian ponosi: 

i. 

*dominująca koalicja 

j. 

Organizacja 

k. 

dominująca koalicja kadry 

l. 

kadry 

 
33) Analiza i wyjaśnianie potrzeb informatycznych jest domeną 
prototypowania: 

i. 

symulacyjnego 

j. 

eksploracyjnego 

k. 

eksperymentalnego 

l. 

*RAD 

 
34) Metoda BSP p

ozwala tworzyć: 

i. 

diagramy danych i procesów 

j. 

*architekturę systemu informatycznego 

k. 

sformalizowany projekt systemu 

l. 

macierzowe zależności między procesami gospodarczymy 

 
35) Ocena wykonalności wersji projektu jest dokonywana przy 
uwzględnieniu następujących kryteriów wykonalności: 

i. 

technicznej, organizacyjnej, ekonomicznej, prawnej 

j. 

biznesowej, technicznej, prawnej, organizacyjnej 

k. 

funkcjonalnej, wdrożeniowej, technicznej, prawnej 

l. 

*technicznej, funkcjonalnej, ekonomicznej, terminowej 

 
36) Składniki standardu WIMP to: 

i. 

okna, piktogramy, menu, ikony 

j. 

*okna, ikony, menu, kursor 

k. 

menu, formatki, okna, ikony 

l. 

menu, podpowiedzi, okna, kursor 

 

37) Dostęp do plików może być: 

i. 

*sekwencyjny lub bezpośredni 

j. 

przypadkowy lub bezpośredni 

k. 

sekwencyjny lub indeksowany 

l. 

przypadkowy lub transakcyjny 

 
38) Określenie celów systemu problemów i potrzeb informatycznych wiąże 
się z analizą: 

i. 

warsztatu projektanta systemów 

j. 

*dziedziny przedmiotowej 

k. 

modeli dziedziny przedmiotowej 

l. 

systemu informatycznego 

 
39) Modele konceptualne to: 

i. 

synonim analizy strategicznej 

j. 

modelu warsztatu projektanta systemów 

k. 

*modelu dziedziny przedmiotowej 

l. 

metod i technik TSI 

 
40) Ścieżka tworzenia i cykl eksploatacji są związane ze: 

m. 

spiralnym cyklem życia systemu 

n. 

analizą ryzyka 

o. 

wdrożeniem systemu 

p. 

liniowym cyklem życia systemu 

 
41) W trakcie realizacji cyklu życia systemu analityk zmienia zadawane 
pytania podstawowe i tak pytanie CO 

– dotyczy: 

i. 

zasadności tworzenia systemu 

j. 

kodowania 

k. 

opisu modelu danych i procesów 

l. 

zainstalowania sprzętu 

 
42) Koszty ko

rekty związanej z modyfikacją systemu są najwyższe dla 

fazy: 

i. 

planowania 

j. 

analizy 

k. 

projektowania 

l. 

wdrażania 

 
43) Wzorce modyfikowania metodycznego podejścia do TSI to: 

i. 

generatory zestawień, pakiety zastosowań, generatory 
formatek 

j. 

generatory zastosowań, prototypowanie, kodowanie 

k. 

generatory zastosowań, prototypowanie, pakiety 
zastosowań 

l. 

prototypowanie, języki zapytań, pakiety CASE 

 
44) Przykładami zintegrowanych pakietów zastosowań są: 

i. 

MRP II, R/3, MAX 

j. 

R/3, CASE, BAAN 

k. 

ERP, MAX, R/3 

l. 

MAX, BAAN, R/3 

 
45) Analiza i wyjaśnianie potrzeb informatycznych jest domeną 
prototypowania: 

i. 

symulacyjnego 

j. 

eksploracyjnego 

k. 

eksperymentalnego 

l. 

RAD 

 
46) Najbardziej popularną formą wejścia systemu informatycznego jest: 

i. 

rekord 

j. 

dokument wewnętrzny 

k. 

transakcja gospodarcza 

l. 

forma

tka wejściowa 

 
47) Podstawowe metody analizy sytuacyjnej: 

a. MRP II, model spójności Broekstry 
b. sesja MetaPlanu, analiza istotnych czynników powodzenia, 

MRP II 

c. SWOT, analiza MetaPlanu, ERP 
d. SWOT, BSP, InfoPlan 

 
48) Metoda BSP pozwala tworzyć: 

a. dia

gramy danych i procesów 

b. architekturę systemu informatycznego 
c. sformalizowany projekt systemu 
d. macierzowe zależności między procesami gospodarczymi 

 
49) Podstawowe składniki studium wykonalności w trakcie analizy systemu 
dotyczą wykonalności: 

a. technicznej, organizacyjnej, prawnej, ekonomicznej 
b. organizacyjnej, technicznej, informatycznej, prawnej 
c. technicznej, informatycznej, projektowej, ekonomicznej 
d. technicznej, funkcjonalnej, projektowej, prawnej 

 
50) Ocena wykonalności wersji projektu jest dokonywana przy 
uwzględnieniu następujących kryteriów wykonalności: 

a. technicznej, organizacyjnej, ekonomicznej, prawnej 
b. technicznej, funkcjonalnej, prawnej, terminowej 
c. funkcjonalnej, wdrożeniowej, technicznej, prawnej 
d. funkcjonalnej, technicznej, ekonomicznej, terminowej 

 
51) Reguła 90:10 dotyczy: 

a. interfejsu znakowego 
b. standardu WIMP 
c. języka poleceń 
d. generacji interfejsu użytkownika 

 
52) Projektowanie i użytkowanie graficznego interfejsu użytkownika 
przebiega w układzie następujących warstw: 
 

a. metafor, technik, sprzętu, wdrożeniowej 

 

b. metod, urządzeń, wdrożeniowej, fizycznej 

 

c. metod, metafor, projektowej, fizycznej 

 

d. metafor, metod, urządzeń, fizycznej 

 
53) Składniki standardu WIMP to: 
 

a. okna, piktogramy, menu, ikony 

 

b. okna, ikony, menu, kursor 

 

c. menu, formatki, okna, ikony 

 

d. menu, podpowiedzi, okna, kursor 

 
54) Poziom konceptualny dotyczy: 
 

a. architektury systemu bazy danych 

 

b. struktury plików 

 

c. organizacji plików 

 

d. schematu wewnętrznego bazy danych 

 
55) D

ostęp do plików może być: 

 

 

a. sekwencyjny lub bezpośredni 

 

b. przypadkowy lub bezpośredni 

 

c. sekwencyjny lub indeksowany 

background image

 

d. przypadkowy lub transakcyjny 

 
56) Modele związków encji to technika charakterystyczna dla faz: 
 

a. planowania i projektowania 

 

b. analizy i projektowania 

 

c. projektowania i integracji 

 

d. analizy i testowania 

 
57) Ostatnie 3 fazy cyklu życia systemu to: 
 

a. projektowanie, programowanie i testowanie 

 

b. specyfikacja systemu, analiza i integracja 

 

c. projektowanie, modyfikacja i eksploatacja 

 

d. projektowanie, wdrożenie i użytkowanie 

 
 
31. c 
32. a 
33.d 
34.b 
35.d 
36.b 
37.a 
38.b 
39.c 
40.d 
41.c 
42.b 
43.c 
44.d 
45.d lub b 
46.d 
47.d 
48.d lub b 
49.a 
50.d 
51.b 
52. 
53.c lub d 
54.a 
55.a 
56.b 
57.d