background image

„Projekt wspó

łfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI  

NARODOWEJ 

 
 
 
 
 
 
Małgorzata Chojnacka 
 
 
 
 
 
 

Montowanie drewnianych konstrukcji dachowych 
712[02].Z2.04 

 
 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2006 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

Recenzenci: 
mgr inż. Sylwester Wesołowski 
inż. Andrzej Dygas 
 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inż. Małgorzata Chojnacka 
 
 
 
 
Konsultacja: 
dr inż. Jacek Przepiórka 
 
 
 
 
Korekta: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  712[02].Z2.04 
„Montowanie  drewnianych  konstrukcji  dachowych”  zawartego  w  modułowym  programie 
nauczania dla zawodu cieśla. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

SPIS TREŚCI 

 

1.  Wprowadzenie 

 3 

2.  Wymagania wstępne 

 5 

3.  Cele kształcenia 

 6 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

 7 

5.  Ćwiczenia  

11 

5.1. Rodzaje konstrukcji dachów 

11 

5.1.1. Ćwiczenia 

11 

5.2. Materiały na konstrukcje dachów drewnianych prefabrykowanych 

13 

5.2.1. Ćwiczenia 

13 

5.3. Montaż dachu o ustroju krokwiowym 

15 

5.3.1. Ćwiczenia 

15 

5.4. Montaż dachu o ustroju krokwiowo - płatwiowym 

18 

5.4.1. Ćwiczenia 

18 

5.5. Montaż dachu o ustroju jętkowym 

20 

5.5.1. Ćwiczenia 

20 

5.6. Montaż dachu o ustroju z wiązarów wieszarowych 

22 

5.6.1. Ćwiczenia 

22 

5.7. Montaż drewnianych dźwigarów pełnych i kratowych 

25 

5.7.1. Ćwiczenia 

25 

5.8. Montaż drewnianych ram klejonych i zbijanych 

28 

5.8.1. Ćwiczenia 

28 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia  

30 

7.  Literatura 

46 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

1.  WPROWADZENIE 

 

Przekazujemy Państwu Poradnik dla  nauczyciela, który będzie pomocny w prowadzeniu 

zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie cieśla 712[02]. 

W poradniku zamieszczono: 

– 

wymagania wstępne, 

– 

wykaz umiejętności, jakie uczeń opanuje podczas zajęć, 

– 

przykładowe scenariusze zajęć, 

– 

propozycje  ćwiczeń,  które  mają  na  celu  wykształcenie  u  uczniów  umiejętności 
praktycznych, 

– 

wykaz literatury, z jakiej uczniowie mogą korzystać podczas nauki. 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  różnymi  metodami  ze 

szczególnym  uwzględnieniem  aktywizujących  metod nauczania,  np. pokazu z  objaśnieniem, 
tekstu przewodniego, metody projektów, ćwiczeń praktycznych. 

Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróżnicowane,  począwszy  od 

samodzielnej pracy uczniów do pracy zespołowej. 

W  celu  przeprowadzenia  sprawdzianu  wiadomości  i  umiejętności  ucznia,  nauczyciel 

może  posłużyć  się  zamieszczonym  w  rozdziale  6  zestawem  zadań  testowych,  zawierającym 
różnego rodzaju zadania. 

W tym rozdziale podano również: 

– 

plan testu w formie tabelarycznej, 

– 

punktacje zadań, 

– 

propozycje norm wymagań, 

– 

instrukcję dla nauczyciela, 

– 

instrukcję dla ucznia, 

– 

kartę odpowiedzi, 

– 

zestaw zadań testowych. 
Jednostka modułowa 712[02].Z2.04 „Montowanie drewnianych konstrukcji dachowych” jest 

integralną  częścią  modułu  712[02].Z2  „Montaż  obiektów  z  elementów  prefabrykowanych”. 
Miejsce jednostki w strukturze całego modułu jest wyeksponowane na zamieszczonym schemacie 
na stronie 4. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych 

712[02].Z2 

Montaż obiektów 

z elementów prefabrykowanych 

712[02].Z2.01 

Dobieranie narzędzi, sprzętu i maszyn 

do robót montażowych 

712[02].Z2.02 

Wykonywanie podstawowych pomiarów 

w robotach budowlanych 

712[02].Z2.09 

Rozliczanie robót montażowych 

712[02].Z2.03 

Montowanie elementów ściennych 

712[02].Z2.04 

Montowanie drewnianych konstrukcji dachowych 

712[02].Z2.05 

Wykonywanie montażu stropów i stropodachów 

712[02].Z2.06 

Wykonywanie montażu schodów drewnianych 

712[02].Z2.07 

Wykonywanie podłóg z gotowych elementów 

drewnianych 

712[02].Z2.08 

Wykonywanie rusztowań do robót montażowych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

rozpoznawać podstawowe materiały budowlane, 

 

posługiwać się podstawowymi pojęciami z zakresu budownictwa, 

 

czytać  dokumentację  budowlaną  i  posługiwać  się  nią  podczas  wykonywania  robót 
budowlano-montażowych, 

 

wykonywać podstawowe pomiary w robotach budowlanych i ciesielskich, 

 

dokonywać  doboru  i  selekcji  materiałów  budowlanych  niezbędnych  do  wykonywania 
poszczególnych elementów ustroju konstrukcyjnego, 

 

dokonywać wyboru odpowiedniej konstrukcji wykonywanego elementu budowli, 

 

magazynować, składować i transportować materiały budowlane, 

 

dobierać narzędzia, sprzęt i maszyny do robót ciesielskich, 

 

dobierać narzędzia, sprzęt i maszyny do robót montażowych, 

 

przygotowywać narzędzia i sprzęt do pracy,  

 

transportować  na  stanowisko  pracy  elementy  i  sprzęt  niezbędny  do  wykonywania  robót 
montażowych, 

 

wykonywać ręczną i mechaniczną obróbkę drewna, 

 

wykonywać połączenia i złącza ciesielskie, 

 

wykonywać proste połączenia konstrukcji drewnianych za pomocą gwoździ, śrub, klamer 
i wkrętów, 

 

naprawiać uszkodzone elementy konstrukcji drewnianej, 

 

wykonywać i demontować rusztowania drewniane, 

 

wykonywać drewniane ściany szkieletowe, 

 

wykonywać ściany wieńcowe, 

 

montować elementy ścienne, 

 

wykonywać stropy drewniane, 

 

montować stropy drewniane, 

 

wykonywać konserwację elementów drewnianych, 

 

rozbierać konstrukcje ciesielskie, 

 

wykonywać wiązary i dźwigary dachowe, 

 

stosować podczas wykonywania robót podstawowe przepisy bhp i ochrony ppoż., 

 

korzystać z różnych źródeł informacji. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

3.  CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji ćwiczeń podanych w poradniku uczeń powinien umieć: 

 

scharakteryzować rodzaje konstrukcji dachów drewnianych, 

 

rozróżnić elementy drewnianych konstrukcji dachów, 

 

dobrać materiały do montażu elementów dachów, 

 

dobrać narzędzia i sprzęt do montażu, 

 

wykonać montaż drewnianej konstrukcji dachowej o ustroju krokwiowym, 

 

wykonać montaż drewnianej konstrukcji dachowej o ustroju krokwiowo – płatwiowym, 

 

wykonać montaż drewnianej konstrukcji dachowej o ustroju jętkowym, 

 

wykonać montaż drewnianej konstrukcji dachowej z wiązarów wieszarowych, 

 

wykonać montaż drewnianej konstrukcji belkowego dźwigara pełnego, 

 

wykonać montaż belkowego dźwigara kratowego, 

 

wykonać montaż konstrukcji drewnianej ramy klejonej, 

 

wykonać montaż konstrukcji drewnianej ramy zbijanej, 

 

wykonać prace zgodnie z dokumentacją techniczną i przepisami bhp. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

4.  PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 

Osoba prowadząca 

………………………………………………. 

Modułowy program nauczania: 

Cieśla 712[02] 

Moduł: 

Montaż  obiektów  z  elementów  prefabrykowanych 
712[02].Z2 

Jednostka modułowa: 

Montowanie 

drewnianych 

konstrukcji 

dachowych 

712[02].Z2.04 

Temat: Montowanie dwóch krokwi łączonych na zwidłowanie opartych na belce. 

Cel ogólny: kształtowanie umiejętności montażu konstrukcji ustroju krokwiowego. 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń potrafi: 

 

zorganizować stanowisko zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 

 

wykonać w skali 1:1 wzornik wykonywanego wiązara, 

 

dobrać materiały i narzędzia do wykonania elementów wiązara, 

 

wyznaczyć, przyciąć, odpowiednio obrobić poszczególne elementy wiązara, 

 

sprawdzić  zgodność  wymiarów  przygotowanych  do  montażu  elementów  z  rysunkiem 
wiązara i wykonanym wzornikiem, 

 

dokonać próbnego scalenia elementów wiązara, 

 

oznaczyć poszczególne elementy wiązara, 

 

rozmontować wiązar, 

 

przygotować elementy wiązara do transportu na miejsce wbudowania, 

 

przetransportować elementy, 

 

rozmieścić belki więźby dachowej i ułożyć na nich podkład z desek, 

 

ustawić krokwie we właściwych miejscach i zamontować stężenia tymczasowe, 

 

sprawdzić poprawność ustawienia i skorygować ewentualne błędy montażowe, 

 

dokonać ostatecznego scalenia elementów wiązara i montażu wiatrownic, 

 

zaprezentować wykonaną pracę. 

 
Metody nauczania:  
– 

ćwiczenia praktyczne. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 
– 

zespołowa – zespoły 3 osobowe. 

 
Czas: 3 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 
– 

rysunek wiązara, 

– 

materiały: belki, bale, deski, gwoździe, 

– 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  tarczowa, piła  poprzeczna, piła płatnica,  siekiera,  młotek,  żabka, 
cęgi, świder, poziomnica, pion, miarka składana lub zwijana, kątownik prostokątny, 

– 

środki  transportu  pionowego:  krążki  lub  wielokrążki  wyciągowe  z  oprzyrządowaniem 
(lina, hak, zawiesie). 

 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

Przebieg zajęć: 
1.  Sprawy organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
3.  Omówienie sposobu wykonania ćwiczenia. 
4.  Przypomnienie  zasad  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy  przy  posługiwaniu  się  ręcznym 

sprzętem elektrycznym. 

5.  Zorganizowanie stanowiska pracy do wykonania ćwiczenia. 
6.  Realizacja tematu. 

 

Uczniowie  przygotowują  elementy  więźby  –  belkę,  bale  (2  krokwie),  deski 
(wiatrownice, stężenia tymczasowe). 

 

Uczniowie na stanowisku wykonują wzornik wiązara w skali 1:1. 

 

Uczniowie  wyznaczają,  przycinają  i  odpowiednio  dopasowują  elementy  wiązara 
(w razie trudności korzystają z pomocy nauczyciela). 

 

Uczniowie dokonują próbnego montażu wiązara. 

 

Uczniowie dokonują oznaczenia elementów wiązara. 

 

Uczniowie  rozmontowują  wiązar  i  przygotowują  elementy  do transportu  na miejsce 
wbudowania. 

 

Uczniowie transportują elementy na miejsce wbudowania. 

 

Uczniowie rozmieszczają belki i układają na nich podkład z desek. 

 

Uczniowie ustawiają krokwie we właściwych miejscach i montują stężenia tymczasowe. 

 

Uczniowie sprawdzają poprawność ustawienia i korygują ewentualne błędy montażowe. 

 

Uczniowie dokonują ostatecznego scalenia elementów wiązara i montażu wiatrownic. 

 

Nauczyciel nadzoruje pracę uczniów i pomaga w poprawnym wykonaniu ćwiczenia. 

 

Uczniowie demontują podkład z desek i uprzątają stanowisko pracy.  

7.  Po wykonaniu pracy uczniowie próbują dokonać analizy wykonanego ćwiczenia. 
8.  Uczniowie wskazują swoje mocne i słabe strony. 
9.  Nauczyciel analizuje pracę uczniów i stwierdza poprawność jej wykonania. 
10.  Uczniowie prezentują pracę w kolejności wykonywania. 
11.  Uczniowie wspólnie z nauczycielem dokonują oceny prac. 

 

Zakończenie zajęć  
 
Praca domowa 

Odszukaj  w  literaturze  wiadomości  na temat:  Montaż  dachu  o  ustroju krokwiowym. Na 

podstawie  zgromadzonych  informacji  wyszukaj  materiały  dotyczące  zasad  wykonywania 
montażu  wiązarów  krokwiowych  i  zapisz  je  w  zeszycie.  Wykonaj  w  zeszycie  rysunek 
szczegółu połączenia krokwi w kalenicy na zwidłowanie. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 
– 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 
umiejętności. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

Scenariusz zajęć 2 

 

Osoba prowadząca 

………………………………………………. 

Modułowy program nauczania: 

Cieśla 712[02] 

Moduł: 

Montaż  obiektów  z  elementów  prefabrykowanych 
712[02].Z2 

Jednostka modułowa: 

Montowanie 

drewnianych 

konstrukcji 

dachowych. 

712[02].Z2.04 

Temat: Wykonywanie połączenia wieszaka ze ściągiem za pomocą obejm (chomąt). 

Cel  ogólny:  kształtowanie  umiejętności  wykonywania  połączenia  wieszaka  ze  ściągiem  za 

pomocą obejm (chomąt). 

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń potrafi: 
– 

zorganizować  stanowisko  do  wykonywania  ćwiczenia 

zgodnie  z  zasadami 

bezpieczeństwa i higieny pracy, 

– 

dobrać materiały i narzędzia do wykonania połączenia, 

– 

wykonać połączenie, 

– 

zaprezentować wykonaną pracę. 

 

Metody nauczania:  
– 

ćwiczenia praktyczne. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 
– 

zespołowa – zespoły 2 osobowe.  

 

Czas: 3 godziny dydaktyczne. 

 

Strategia: uczenie się przez doświadczenie. 
 
Środki dydaktyczne: 
– 

krawędziaki, chomąto metalowe, 

– 

pilarka tarczowa,  

– 

świder,  

– 

klucz do śrub i nakrętek, 

– 

poziomnica,  

– 

miarka składana lub zwijana,  

– 

kątownik przylgowy, 

– 

ołówek ciesielski. 

 
Przebieg zajęć: 

Zadanie dla ucznia 
Przedmiotem  zadania  jest  wykonanie  połączenia  wieszaka  ze  ściągiem  za  pomocą 

chomąta.  

 
FAZA WSTĘPNA 
Czynności  organizacyjno-porządkowe,  podanie  tematu  lekcji,  omówienie  sposobu 

wykonania zadania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

10 

FAZA WŁAŚCIWA 

 
INFORMACJE 
1.   W jaki sposób wykonuje się otwory przy użyciu świdra? 
2.   W jaki sposób wyznacza się miejsca położenia otworów na śruby? 
3.  W jaki sposób wykonuje się połączenie wieszaka ze ściągiem za pomocą chomąta? 
4.  Czy potrafisz zgromadzić odpowiednie narzędzia potrzebne do wykonania zadania? 

 

PLANOWANIE 
1.  Określ miejsce wykonania ćwiczenia. 
2.  Zaplanuj kolejność czynności wykonania połączenia. 
3.  Zaplanuj materiał i narzędzia do wykonania zadania. 
 
UZGODNIENIE 
1.  Omów wszystkie punkty z fazy planowania z nauczycielem. 
2.  Odnieś się do uwag i propozycji nauczyciela. 
 
WYKONANIE 
1.  Przygotuj elementy konstrukcji wiązara do połączenia. 
2.  Wyznacz miejsce połączenia. 
3.  Wykonaj otwory na śruby. 
4.  Sprawdź dokładność wykonania połączenia. 
5.  Zamontuj łączone elementy. 
6.  Zwróć uwagę na estetykę i dokładność swojej pracy. 
7.  Przygotuj się do zaprezentowania swojej pracy.  
 
SPRAWDZANIE 
1.  Czy poprawnie zostało wyznaczone miejsce połączenia? 
2.  Czy poprawnie zostało rozplanowane usytuowanie otworów na śruby?  
3.  Czy prawidłowo zostały wykonane otwory na śruby? 
4.  Czy prawidłowo zostało zamontowane chomąto? 
 
ANALIZA 

Uczniowie  wraz  z  nauczycielem  wskazują,  które  etapy  ćwiczenia  sprawiły  im  najwięcej 

trudności.  Nauczyciel  podsumowuje  całe  ćwiczenie,  wskazuje  jakie  nowe,  ważne  umiejętności 
zostały wykształcone, jakie wystąpiły nieprawidłowości i jak ich unikać w przyszłości. 
 

FAZA KOŃCOWA 

 

Zakończenie zajęć 

 

Praca domowa 

Odszukaj  w  literaturze  wiadomości  na  temat:  Montaż  wiązarów  wieszarowych.  Na 

podstawie  zgromadzonych  informacji  opracuj  instrukcję  wykonywania  połączenia  wieszaka 
i ściągu za pomocą chomąta. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć,  trudności 
podczas realizowania zadania i zdobytych umiejętności. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

11 

5.  ĆWICZENIA 

 

5.1.  Rodzaje konstrukcji dachów  

 

5.1.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Na  prezentowanej  planszy  rozpoznaj  i podpisz rysunki  ilustrujące poszczególne kształty 

dachów. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z planszą, 
2)  rozpoznać prezentowane na planszy kształty dachów, 
3)  wykonać na przygotowanych kartkach podpisy pod rysunki, 
4)  przyporządkować nazwy na kartkach odpowiadającym im rysunkom, 
5)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
6)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

plansza tematyczna, 

 

samoprzylepne kartki papieru, 

 

przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 2 

Zaprezentuj, wykorzystując model wiązara płatwiowo – kleszczowego, jego budowę. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko do wykonania ćwiczenia, 
2)  przygotować model wiązara do prezentacji, 
3)  zaprezentować sposób budowy wiązara oraz połączeń jego elementów, 
4)  zlikwidować stanowisko po wykonaniu ćwiczenia, 
5)  dokonać oceny ćwiczenia. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

12 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

model wiązara o konstrukcji płatwiowo – kleszczowej, 

 

literatura z rozdziału 7. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

13 

5.2.  Materiały 

na 

konstrukcje 

dachów 

drewnianych 

prefabrykowanych

 

 

5.2.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Wśród  prezentowanych  próbek  drewna  i  materiałów  drewnopochodnych  rozpoznaj 

i wybierz  te,  które  mogą  być  użyte  do  wykonania  elementów  konstrukcji  dachowych.  Na 
przygotowanych kartkach napisz ich nazwy i przyporządkuj je odpowiadającym im rodzajom 
materiałów. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z prezentowanymi próbkami drewna i materiałów drewnopochodnych,  
2)  rozpoznać rodzaje prezentowanych próbek, 
3)  napisać na przygotowanych kartkach nazwy wybranych materiałów, 
4)  przyporządkować kartki z nazwami odpowiadającym im materiałom, 
5)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
6)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

próbki drewna i materiałów drewnopochodnych lub plansza tematyczna,  

 

samoprzylepne kartki papieru, 

 

przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 2 

Odczytaj  z  rysunku  więźby  dachowej  i  dobierz  odpowiedni  rodzaj  łączników 

potrzebnych przy montażu wiązara pełnego składającego się z pary krokwi i belki głównej.  

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z rysunkiem więźby dachowej, 
2)  odczytać z rysunku więźby dachowej rodzaje występujących łączników, 
3)  dobrać rodzaje łączników niezbędnych do montażu elementów konstrukcji wiązara, 
4)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
5)  dokonać samooceny pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

14 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusz z rysunkiem więźby dachowej, 

 

łączniki metalowe punktowe /gwoździe, śruby, sworznie, wkręty zszywki/, 

 

wkładki łącznikowe /pierścienie metalowe, płytki kolczaste/, 

 

łączniki z wytłaczanych blach stalowych, 

 

literatura z rozdziału 7. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

15 

5.3.  Montaż dachu o ustroju krokwiowym 

 
5.3.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Wykonaj  zamocowanie  murłaty  (namurnicy),  o  przekroju  100x100  mm,  na  śruby 

zakotwione  w  gniazdach  muru.  Dobierz  podkładki  i  nakrętki  właściwe  dla  użytej  średnicy 
śruby.  

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przygotować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały (krawędziak 100x100 mm, podkładka, nakrętka),  
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z instruktażem, ćwiczenia praktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

materiały do wykonania ćwiczenia (krawędziak 100x100 mm, podkładki, nakrętki), 

 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  elektryczna  lub  piła  poprzeczna  /  piła  płatnica,  korba  do 
świdrów  i  świder,  klucz  do  śrub  i  nakrętek,  ołówek  ciesielski,  miarka  składana  lub 
zwijana, kątownik prostokątny, 

 

zeszyt, przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 2  

Wykonaj  montaż  belki,  o  przekroju  200x200  mm,  łączonej  z  namurnicą  –  murłatą, 

o przekroju 100x100 mm, na wrąb jednostronny wzmocniony gwoździami. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przygotować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

16 

4)  przygotować materiały,  
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 

 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

materiały  do  wykonania  ćwiczenia  (krawędziak  100x100  mm,  belka  200x200  mm, 
gwoździe), 

 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  elektryczna,  piła  płatnica,  siekiera,  młotek,  dłuta,  ołówek 
ciesielski, miarka składana lub zwijana, kątownik prostokątny, 

 

zeszyt, przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7. 
 

Ćwiczenie 3 

Wykonaj  montaż  dwóch  krokwi,  o  przekroju  75x150  mm,  łączonych  na  zwidłowanie 

i opartych na belce, o przekroju 200x200 mm. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przygotować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały,  
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiały do wykonania ćwiczenia (2 bale 75x150 mm, belka 200x200 mm, kołek dębowy), 

 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  elektryczna,  piła  płatnica,  siekiera,  dłuta,  ołówek  ciesielski, 
miarka składana lub zwijana, kątownik prostokątny, 

 

zeszyt, przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 4 

Wykonaj montaż wiązarów pełnych składających się z pary krokwi (75 x 150 mm) i belki 

głównej (200 x 200 mm) Zastosuj deski o przekroju 25 x 125 mm oraz łaty 50 x 75 mm.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

17 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Uczeń powinien: 

1)  przygotować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały,  
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z instruktażem, ćwiczenia praktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

materiały  do  wykonania  ćwiczenia  (bale  75x150  mm,  belka  200x200  mm,  łaty  50x75 
mm, deski 25x125 mm, kołek dębowy), 

 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  elektryczna,  piła  płatnica,  siekiera,  dłuta,  młotek,  ołówek 
ciesielski, miarka składana lub zwijana, kątownik prostokątny, poziomnica, pion, 

 

zeszyt, przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

18 

5.4.  Montaż dachu o ustroju krokwiowo – płatwiowym 

 

5.4.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Na  przygotowanym  modelu  więźby  dachowej  krokwiowo  –  płatwiowej  wskaż,  nazwij, 

oznacz i scharakteryzuj jej poszczególne elementy. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko do wykonania ćwiczenia, 
2)  przygotować model więźby dachowej krokwiowo – płatwiowej do prezentacji,  
3)  wypisać nazwy elementów na kartkach samoprzylepnych, 
4)  oznaczyć elementy więźby dachowej używając kartek z ich nazwami, 
5)  scharakteryzować poszczególne elementy wiązara dachowego,  
6)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
7)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 
 
Wyposażenie stanowiska pracy: 

 

model wiązara dachowego krokwiowo – płatwiowego, 

 

kartki samoprzylepne, 

 

przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 2 

Wykonaj połączenie wiązara pustego z płatwią stopową w dachu o ustroju krokwiowo - 

płatwiowym. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przygotować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały,  
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

19 

8)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z instruktażem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Wyposażenie stanowiska pracy: 

 

materiały  do  wykonania  ćwiczenia  (krawędziak  100  x  100  mm,  bale  75  x  150  mm, 
gwoździe), 

 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  elektryczna,  piła  płatnica,  siekiera,  młotek,  dłuta,  ołówek 
ciesielski, miarka składana lub zwijana, kątownik prostokątny, 

 

literatura z rozdziału 7. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

20 

5.5.  Montaż dachu o ustroju jętkowym 

 
5.5.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Wykonaj  montaż  wiatrownic,  przybijając  je  gwoździami  do  spodu  krokwi  wiązarów 

pełnych i pustych. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały, 
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Wyposażenie stanowiska pracy: 

 

materiały do wykonania ćwiczenia (deski 38 x 100 mm, gwoździe), 

 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  elektryczna,  piła  płatnica,  młotek,  ołówek  ciesielski,  miarka 
składana lub zwijana, kątownik prostokątny, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 2 

Wykonaj montaż elementów ustroju jętkowego ze ścianą stolcową: słupa z belką główną 

i podciągiem łączonych na czop i gwoździe, miecza łączonego na wrąb czołowy przedni. 

 
Wskazówki do realizacji 
Wykonaj montaż elementów ustroju jętkowego ze ścianą stolcową: słupa z belką główną 

i podciągiem  łączonych  na  czop  i  gwoździe,  miecza  łączonego  ze  słupem  i  płatwią  na  wrąb 
czołowy przedni. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

21 

5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z instruktażem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Wyposażenie stanowiska pracy: 

 

materiały  do  wykonania  ćwiczenia  (belka  200  x  200  mm,  krawędziaki  100  x  100  mm 
i 125 x 150 mm, gwoździe), 

 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  elektryczna,  czopiarka,  piła  płatnica,  dłuta,  młotek,  ołówek 
ciesielski, miarka składana lub zwijana, kątownik prostokątny, 

 

literatura z rozdziału 7. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

22 

5.6.  Montaż dachu o ustroju z wiązarów wieszarowych

 

 
5.6.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Przedstaw  na  podstawie  prezentowanego  filmu  sposób  montowania  wieszara 

jednowieszakowego. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1)  obejrzeć film instruktażowy, 
2)  wyjaśnić sposób prowadzenia montażu wieszara jednowieszakowego, 
3)  opisać w zeszycie przedmiotowym sposób montażu wieszara jednowieszakowego, 
4)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
5)  dokonać oceny ćwiczenia. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne 

 

film instruktażowy dotyczący sposobu montowania wieszara jednowieszakowego,  

 

odtwarzacz DVD/ VHS, 

 

zeszyt przedmiotowy, 

 

przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 2 

Wykonaj połączenie ściągu z namurnicą za pomocą śrub zakotwionych w murze. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały, 
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

23 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiały  do  wykonania  ćwiczenia  (krawędziak  100  x  100  mm,  belka  175  x  175  mm, 
śruby, podkładki, nakrętki), 

 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  elektryczna,  piła  płatnica,  klucz  do  śrub  i  nakrętek,  ołówek 
ciesielski, miarka składana lub zwijana, kątownik prostokątny, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 3 

Wykonaj połączenie wieszaka ze ściągiem za pomocą obejm (chomąt). 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały, 
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z instruktażem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiały  do  wykonania  ćwiczenia  (krawędziak  100  x  100  mm,  belka  175  x  175  mm, 
chomąto, śruby, podkładki, nakrętki), 

 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  elektryczna,  piła  płatnica,  świder,  klucz  do  śrub  i  nakrętek, 
ołówek ciesielski, miarka składana lub zwijana, kątownik prostokątny, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 4 

Wykonaj montaż zastrzału i wieszaka wiązara jednowieszakowego. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

24 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały, 
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 

 
Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiały  do  wykonania  ćwiczenia  (krawędziak  100  x  100  mm,  belka  175  x  175  mm, 
chomąto, śruby, podkładki, nakrętki), 

 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  elektryczna,  piła  płatnica,  dłuta,  klucz  do  śrub  i  nakrętek, 
ołówek ciesielski, miarka składana lub zwijana, kątownik prostokątny, 

 

literatura z rozdziału 7. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

25 

5.7.  Montaż drewnianych dźwigarów pełnych i kratowych 
 

5.7.1.  Ćwiczenia 
 

Ćwiczenie 1 

Przedstaw,  na  podstawie  prezentowanego  filmu,  sposób  ustawienia  na  podporach  przy 

pomocy żurawia, dźwigara o ściance pełnej. Opisz w zeszycie metodę montażu dźwigara. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  obejrzeć film instruktażowy, 
2)  wyjaśnić sposób prowadzenia montażu dźwigara o ściance pełnej, 
3)  sporządzić notatkę, 
4)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
5)  dokonać oceny ćwiczenia. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

film  instruktażowy  dotyczący  sposobu  ustawienia  na  podporach  przy  pomocy  żurawia 
dźwigara o ściance pełnej, 

 

odtwarzacz DVD/ VHS, 

 

zeszyt, 

 

przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 

Ćwiczenie 2 

Wykonaj tymczasowe stężenia dźwigarów z desek łączonych na gwoździe.  

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały, 
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

26 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z instruktażem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiały do wykonania ćwiczenia (dźwigarów o ściankach pełnych, deski, gwoździe), 

 

narzędzia i sprzęt: pilarka tarczowa, piła płatnica, młotek, żabka, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 3 

Wykonaj  połączenie  na  stałe  dźwigara  z  płatwiami.  Do  wykonania  połączenia  płatwi 

z pasem górnym dźwigara zastosuj kątownik 50 x 50 x 5 oraz zastrzały. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały, 
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z instruktażem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiały do wykonania ćwiczenia (bale 75 x 150 mm i 50 x 100 mm, kątownik 50 x 50 x 5, 
śruby, nakrętki, podkładki, gwoździe), 

 

narzędzia  i  sprzęt:  pilarka  tarczowa,  wiertarka  i  wiertła,  piła  płatnica,  młotek,  żabka, 
klucz do śrub i nakrętek, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 

Ćwiczenie 4 

Wykonaj połączenie połówek dźwigara kratowego łączonych za pomocą desek i gwoździ. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, 
2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

27 

3)  dobrać narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
4)  przygotować materiały, 
5)  wykonać ćwiczenie, 
6)  uprzątnąć stanowisko pracy, 
7)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
8)  dokonać samooceny pracy. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z instruktażem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiały do wykonania ćwiczenia (połówki dźwigarów, deski 25 x 125 mm, gwoździe), 

 

narzędzia i sprzęt: pilarka tarczowa, wiertarka i wiertła, piła płatnica, młotek, żabka,  

 

literatura z rozdziału 7. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

28 

5.8.  Montaż drewnianych ram klejonych i zbijanych 
 

5.8.1.  Ćwiczenia 
 

Ćwiczenie 1 

Przedstaw,  na  podstawie  prezentowanego  rysunku,  sposób  montażu  ram  klejonych 

metodą kolejnego ustawiania. Opis metody zapisz do zeszytu. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  zapoznać się z rysunkiem, 
2)  wyjaśnić sposób prowadzenia montażu ram klejonych, 
3)  opisać w zeszycie przedmiotowym sposób montażu ram klejonych, 
4)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
5)  dokonać oceny ćwiczenia. 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

plansza z rysunkiem, 

 

zeszyt przedmiotowy, 

 

przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 

 

Ćwiczenie 2 

Przedstaw  na  podstawie  prezentowanego  filmu  sposób  montażu  ram  zbijanych  metodą 

równoczesną. Opis metody zapisz do zeszytu. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  obejrzeć film instruktażowy, 
2)  wyjaśnić sposób prowadzenia montażu ram zbijanych, 
3)  opisać w zeszycie przedmiotowym sposób montażu ram zbijanych, 
4)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
5)  dokonać oceny ćwiczenia. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

29 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne 

 

film instruktażowy ilustrujący sposób montażu ram zbijanych metodą równoczesną,  

 

odtwarzacz DVD/VHS, 

 

zeszyt przedmiotowy, 

 

przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

30 

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 
 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 
Test 1 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Wykonywanie  wiązarów 
i dźwigarów dachowych” 

Test składa się z 23 zadań, wielokrotnego wyboru, z których : 

– 

zadania 1÷17 są z poziomu podstawowego, 

– 

zadania 18÷23 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

-

  dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego,  

-

  dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 15 zadań z poziomu podstawowego, 

-

  dobry – za rozwiązanie 19 zadań, w tym co najmniej 3 z poziomu ponadpodstawowego, 

-

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  21  zadań,  w  tym  co  najmniej  5  z  poziomu 
ponadpodstawowego

 
Klucz  odpowiedzi: 1. 
c, 2. d, 3. c, 4. b, 5. d, 6. b, 7. a, 8. d, 9. c, 10. b, 11. d
12. 
d, 13. a, 14. a, 15. d, 16. a, 17. c, 18. c, 19. c, 20. b, 21. a, 22. c, 23. a

 

Plan testu 
 

Nr 

zad 

Cel operacyjny 

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1. 

Ustalić, od jakiego czynnika nie zależy kształt 
dachu. 

2.  Rozpoznać na rysunku kształt dachu. 

3. 

Określić maksymalny kąt nachylenia połaci 
dachowych wiązarów krokwiowych. 

4. 

Określić maksymalną długość całej krokwi lub 
jej odcinka dolnego. 

5. 

Określić element nie należący do wiązara 
płatwiowo – kleszczowego. 

6. 

Określić maksymalną rozpiętość w świetle 
podpór dachów jednospadowych o dużym 
nachyleniu. 

7. 

Ustalić rodzaj łączonych elementów 
pokazanych na rysunku. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

31 

8.  Ustalić rodzaj łącznika pokazanego na rysunku. 

9. 

Określić wilgotność drewna stosowanego do 
celów budowlanych. 

10. 

Określić temperaturę suszenia drewna 
w komorach. 

11. 

Ustalić, na czym polega impregnacja 
powierzchniowa drewna. 

12. 

Ustalić rodzaj połączenia przedstawionego na 
rysunku. 

13. 

Ustalić skalę, w jakiej należy dla potrzeb 
montażu narysować wiązar dachowy. 

14. 

Określić maksymalny rozstaw wiązarów 
głównych ustroju płatwiowo – kleszczowego. 

15. 

Określić maksymalną rozpiętość wiązarów 
jednowieszakowych. 

16. 

Określić minimalną szerokość krokwi łączonych 
w kalenicy na zwidłowanie. 

17. 

Ustalić, jaki element konstrukcji dachu 
nazywany jest krawężnicą. 

18. 

Ustalić, na jakim rysunku konstrukcji dachu 
pokazany jest sposób jej usztywnienia w 
kierunku podłużnym. 

PP 

19. 

Ustalić sposób ustawienia wiązarów 
krokwiowych w budynkach ze stropami 
drewnianymi. 

PP 

20. 

Ustalić średnicę kołka wzmacniającego 
połączenie kleszczy z krokwiami. 

PP 

21. 

Ustalić maksymalną odległość ścian stolcowych 
od podpory w budynkach ze stropami 
ogniotrwałymi. 

PP 

22.  Określić miejsce styku pasów dźwigara pełnego. 

PP 

23. 

Określić miejsce zamontowania kleszczy w 
wiązarze o konstrukcji płatwiowo – kleszczowej. 

PP 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

32 

Przebieg testowania 
 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  taki typ  zadań testowych,  jaki 

będzie w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i karty odpowiedzi, podaj  czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 

sprawiły uczniom największe trudności. 

13.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test zawiera 23 zadania o różnym stopniu trudności. Są to zadania wielokrotnego wyboru. 
5.  Za każde poprawnie rozwiązane zadanie możesz uzyskać 1 punkt. 
6.  Udzielaj odpowiedzi tylko na załączonej karcie odpowiedzi. Dla każdego zadania podane 

są cztery możliwe odpowiedzi: a, b, c, d. Tylko jedna odpowiedź jest poprawna, wybierz 
ją i zaznacz kratkę z odpowiadająca jej literą znakiem X.  

7.  Staraj  się  wyraźnie  zaznaczyć  odpowiedzi.  Jeżeli  się  pomylisz  i  błędnie  zaznaczysz 

odpowiedź, otocz ją kółkiem i zaznacz ponownie odpowiedź, którą uważasz za poprawną. 

8.  Test składa się z dwóch części. Część I zawiera zadania z poziomu podstawowego, natomiast 

w  części  II  są  zadania  z  poziomu  ponadpodstawowego  i  te  mogą  przysporzyć  Ci  trudności, 
gdyż są one na poziomie wyższym niż pozostałe (dotyczy to zadań o numerach od 18 do 23). 

9.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
10.  Kiedy  udzielenie odpowiedzi  będzie Ci  sprawiało trudność, wtedy odłóż rozwiązywanie 

zadania na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci czas wolny. 

11.  Po  rozwiązaniu  testu  sprawdź  czy  zaznaczyłeś  wszystkie  odpowiedzi  na  KARCIE 

ODPOWIEDZI. 

12.  Na rozwiązanie testu masz 45 min. 

Powodzenia ! 

 

Materiały dla ucznia: 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

33 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
CZĘŚĆ I 
 
1.  Kształt dachu budynku nie zależy od 

a)  klimatu. 
b)  konstrukcji dachu. 
c)  ilości kondygnacji. 
d)  usytuowania budynku na działce. 

 
2.  Na rysunku obok pokazano dach 

a)  półszczytowy. 
b)  dwuspadowy.  
c)  mansardowy. 
d)  naczółkowy. 

 

 

 
3.  Wiązary krokwiowe stosowane są o maksymalnym nachyleniu połaci wynoszącym 

a)  30°.  
b)  45°. 
c)  60°. 
d)  75°. 

 
4.  Długość całej krokwi lub dolnego jej odcinka (w przypadku podparcia krokwi) nie może 

być większa niż  
a)  600 cm. 
b)  450 cm. 
c)  350 cm. 
d)  250 cm. 

 
5.  Elementem wiązara płatwiowo – kleszczowego nie jest 

a)  kleszcz. 
b)  miecz. 
c)  stolec. 
d)  jętka. 

 
6.  W  dachach  jednospadowych  przy  dużym  nachyleniu  połaci  dachowych  maksymalna 

rozpiętość w świetle podpór wynosi 
a)  450 cm. 
b)  600 cm. 
c)  750 cm. 
d)  950 cm. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

34 

7.  Rysunek obok ilustruje połączenie:  

a)  krokwi z jętką. 
b)  dwóch krokwi. 
c)  krokwi i płatwi. 
d)  dwóch  kleszczy. 

 

 
8.  Do  łączenia  elementów  wiązarów  i  dźwigarów  drewnianych  stosowane  są  łącznik 

mechaniczne. Rysunek obok przedstawia:  
a)  samozaczepną spiralę wczepną. 
b)  płytkę zębatą Gang Nail. 
c)  pierścień Lennowa. 
d)  pierścień Geka. 

 

 

 
9.  Zalecana wilgotność drewna stosowanego do celów budowlanych wynosi 

a)  więcej niż 18 %. 
b)  mniej niż 10 %. 
c)  12÷18 %. 
d)  10 ÷12 %. 

 
10.  Drewno suszone jest komorowo w temperaturze  

a)  85 °C. 
b)  75 °C. 
c)  65 °C. 
d)  60 °C. 

 
11.  Impregnacja powierzchniowa drewna polega na 

a)  kilkuminutowym zanurzeniu elementu w roztworze preparatu. 
b)  wstrzykiwaniu preparatu w strukturę drewna. 
c)  długotrwałej kąpieli w roztworze preparatu. 
d)  umieszczeniu drewna w autoklawie. 

 
12.  Na rysunku obok pokazano wrąb 

a)  cofnięty. 
b)  czołowy środkowy. 
c)  czołowy podwójny. 
d)  czołowy przedni z czopem. 

 
 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

35 

13.  Dla potrzeb montażu wiązar powinien być rozrysowany na specjalnym podkładzie 

a)  w skali 1 : 1. 
b)  w skali 1 : 2. 
c)  w skali 1 : 5. 
d)  w skali 2 : 1 

 
14.  Maksymalny rozstaw wiązarów głównych ustroju płatwiowo – kleszczowego wynosi 

a)  500 cm. 
b)  450 cm. 
c)  400 cm. 
d)  350 cm. 

 
15.  Wiązary jednowieszakowe wykonuje się o maksymalnej rozpiętości  

a)  1000÷1200 cm. 
b)  900÷1000 cm. 
c)  800÷900 cm. 
d)  do 800 cm. 

 

16.  Krokwie można łączyć w kalenicy na zwidłowanie, gdy ich szerokość  

a)  jest większa od 80 mm.  
b)  wynosi 50÷80 mm. 
c)  jest równa 80 mm. 
d)  jest równa 50 mm. 

 
17.  Krawężnica jest to element więźby dachu układany  

a)  wzdłuż linii okapu. 
b)  w kalenicy. 
c)  w narożu. 
d)  w koszu. 

 
CZĘŚĆ II 
 
18.  Sposób usztywnienia więźby dachowej w kierunku podłużnym pokazany jest na rysunku 

a)  rzutu dachu. 
b)  rzutu więźby dachowej. 
c)  przekroju podłużnego dachu. 
d)  przekroju poprzecznego dachu. 

 

19.  W budynkach ze stropami drewnianymi wiązary krokwiowe ustawiane są 

a)  co drugą belkę stropu. 
b)  co trzecią belkę stropu. 
c)  nad każdą belką stropu. 
d)  pomiędzy belkami stropu. 

 
20.  Kleszcze  z  krokwiami  można  łączyć  w  półjaskółczy  ogon  wzmocniony  dębowym 

kołkiem o średnicy 
a)  30 mm. 
b)  25 mm. 
c)  18 mm. 
d)  15 mm. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

36 

21.  Maksymalna  odległość  ścian  stolcowych  od  podpory  (wewnętrznej  ściany  nośnej) 

w budynku ze stropem ogniotrwałym wynosi 
a)  150 cm. 
b)  130 cm. 
c)  120 cm. 
d)  100 cm. 

 
22.  Styk pasów dźwigara pełnego wykonywany jest najczęściej  

a)  w odległości 150 cm od środka rozpiętości.  
b)  w odległości 100 cm od podpory skrajnej. 
c)  w środku rozpiętości. 
d)  nad podporą. 

 
23.  W wiązarze o konstrukcji płatwiowo – kleszczowej kleszcze montowane są 

a)  z obu stron krokwi i słupów. 
b)  z obu stron krokwi i płatwi. 
c)  z jednej strony krokwi i słupów. 
d)  z jednej strony krokwi, słupów i płatwi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

37 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

 

Imię i nazwisko ............................................................................................................................

 

 
 

Montowanie drewnianych konstrukcji dachowych 
 

Zgodnie z instrukcją zakreśl poprawną odpowiedź. 

 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1. 

 

 

2. 

 

 

3. 

 

 

4. 

 

 

5. 

 

 

6. 

 

 

7. 

 

 

8. 

 

 

9. 

 

 

10. 

 

 

11. 

 

 

12. 

 

 

13. 

 

 

14. 

 

 

15. 

 

 

16. 

 

 

17. 

 

 

18. 

 

 

19. 

 

 

20. 

 

 

21. 

 

 

22. 

 

 

23. 

 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

38 

Test 2 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Montowanie  drewnianych 
konstrukcji dachowych” 

Test składa się z 25 zadań, wielokrotnego wyboru, z których : 

– 

zadania 1÷19 są z poziomu podstawowego, 

– 

zadania 20÷25 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

-

  dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego,  

-

  dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 15 zadań z poziomu podstawowego, 

-

  dobry – za rozwiązanie 19 zadań, w tym co najmniej 3 z poziomu ponadpodstawowego, 

-

  bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  22  zadań,  w  tym  co  najmniej  5  z  poziomu 

ponadpodstawowego. 

 
Klucz  odpowiedzi: 1. 
c, 2. c, 3. a, 4. c, 5. a, 6. c, 7. c, 8. b, 9. b, 10. d, 11. b
12. 
d, 13. c, 14. c, 15. b, 16. b, 17. a, 18. a, 19. d, 20. d, 21. c, 22. a, 23. c, 24. d
25. 
c
 
Plan testu 

Nr 

zad 

Cel operacyjny 

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1.  Określić rodzaj kształtu dachu. 

2. 

Określić, o ile drewno wysuszone posiada 
wyższą wytrzymałość od drewna wilgotnego. 

3. 

Ustalić, jakie drewno jest bardziej odporne na 
działanie ognia. 

4. 

Określić maksymalną rozpiętość dachów 
wykonanych z paneli dachowych łączonych 
w kalenicy na zawiasy. 

5.  Określić minimalny przekrój murłat. 

6.  Rozpoznać na rysunku rodzaj połączenia na wrąb. 

7. 

Ustalić maksymalną odległość kotew 
stalowych mocujacych murłaty do muru. 

8. 

Określić rodzaj elementów wiązarów 
pośrednich ustroju płatwiowo – kleszczowego. 

9. 

Określić kąt pochylenia mieczy w ścianach 
stolcowych. 

10.  Ustalić maksymalną długość jętki. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

39 

11. 

Zidentyfikować oznaczony na rysunku 
element szczegółu podparcia płatwi. 

12. 

Określić maksymalną rozpiętość wiązara 
dwuwieszakowego. 

13.  Ustalić grubości łat. 

14. 

Określić początkową wysokość podnoszenia 
dźwigara z podestu roboczego. 

15. 

Określić maksymalny rozstaw dźwigarów 
dachowych pełnych 

16. 

Określić średnicę śruby stosowaną w 
połączeniu kleszczy ze słupami. 

17.  Określić rodzaj wrębu pokazanego na rysunku. 

18. 

Określić maksymalną długość górnego 
odcinka krokwi w wiązarach jętkowych. 

19. 

Określić rodzaj elementu stosowanego przy 
przenoszeniu dźwigara. 

20. 

Określić maksymalny rozstaw wiązarów 
pośrednich dachu o konstrukcji płatwiowo – 
kleszczowej. 

PP 

21. 

Określić głębokość wrębu w połączeniu 
rozpory z wieszakiem w wiązarach 
dwuwieszakowych. 

PP 

22. 

Określić odstęp zwornic przy styku dźwigara 
w czasie jego wykonywania. 

PP 

23. 

Określić głębokość wrębu wykonywanego w 
kleszczach. 

PP 

24. 

Ustalić rodzaj stosowanego elementu dla 
ochrony dolnych końców krokwi w połączeniu 
z belką stropową. 

PP 

25. 

Określić maksymalną odległość ścian 
stolcowych od podpory w budynku ze stropem 
drewnianym. 

PP 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

40 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  taki typ  zadań testowych,  jaki 

będzie w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i karty odpowiedzi, podaj  czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 

sprawiły uczniom największe trudności. 

13.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 
Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test zawiera 25 zadań o różnym stopniu trudności. Są to zadania wielokrotnego wyboru. 
5.  Za każde poprawnie rozwiązane zadanie możesz uzyskać 1 punkt.  
6.  Udzielaj odpowiedzi tylko na załączonej karcie odpowiedzi. Dla każdego zadania podane 

są cztery możliwe odpowiedzi; a, b, c, d. Tylko jedna odpowiedź jest poprawna, wybierz 
ją i zaznacz, kratkę z odpowiadającą jej literą znakiem X. 

7.  Staraj  się  wyraźnie  zaznaczać  odpowiedzi.  Jeżeli  się  pomylisz  i  błędnie  zaznaczysz 

odpowiedź, otocz ją kółkiem i zaznacz ponownie odpowiedź, którą uważasz za poprawną. 

8.  Test składa się z dwóch części. Część I zawiera zadania z poziomu podstawowego natomiast w 

części II są zadania z poziomu ponadpodstawowego i te mogą przysporzyć Ci trudności, gdyż 
są one na poziomie wyższym niż pozostałe (dotyczy to pytań o numerach od 20 do 25). 

9.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
10.  Kiedy  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóż  rozwiązanie 

zadania na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci czas wolny.  

11.  Po  rozwiązaniu  testu  sprawdź,  czy  zaznaczyłeś  wszystkie  odpowiedzi  na  KARCIE 

ODPOWIEDZI. 

12.  Na rozwiązanie testu masz 45 min. 

Powodzenia ! 

 
Materiały dla ucznia:

 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

41 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 
 

CZĘŚĆ I 

 

1.  Na rysunku obok pokazano dach 

a)  czterospadowy. 
b)  półszczytowy 
c)  mansardowy. 
d)  naczółkowy. 

 

 

 

2.  Drewno wysuszone wykazuje wyższą wytrzymałość od drewna wilgotnego o 

a)  40÷45 %. 
b)  50÷55 %. 
c)  60÷70 %. 
d)  75÷80 %. 
 

3.  Na działanie ognia bardziej odporne jest drewno  

a)  strugane z 4 stron. 
b)  strugane z 2 stron. 
c)  niestrugane. 
d)  okrąglaki. 

 

4.  Dachy  wykonywane  z  paneli  dachowych  łączonych  w  kalenicy  na  zawiasy  mogą  być 

wykonywane o rozpiętości do 
a)  6,0 m. 
b)   8,0 m. 
c)  10,0 m. 
d)  12,0 m. 

 
5.  Minimalny przekrój murłat wynosi 

a)  100 x 100 mm. 
b)  125 x 125 mm. 
c)  150 x150 mm. 
d)  175 x 175 mm. 

 
6.  Rysunek obok przedstawia wrąb  

a)  przedni z czopem. 
b)  czołowy środkowy. 
c)  czołowy podwójny. 
d)  cofnięty. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

42 

7.  Maksymalna odległość kotew stalowych mocujących murłaty do muru wynosi  

a)  300 cm. 
b)  350 cm. 
c)  400 cm. 
d)  450 cm. 

 

8.  Wiązary  pośrednie  ustroju  płatwiowo-  kleszczowego  w  budynku  ze  stropem 

ogniotrwałym składają się z pary krokwi 
a)  stolca i kleszczy.  
b)  opartych na płatwiach. 
c)  stolca, kleszczy i mieczy. 
d)  stolca, kleszczy, płatwi i mieczy. 

 

9.  Pochylenie mieczy w ścianach stolcowych wynosi zwykle  

a)  30 °. 
b)  45 °. 
c)  60 °. 
d)  75 °. 

 
10.  Maksymalna długość jętki wynosi 

a)  250 cm. 
b)  270 cm. 
c)  300 cm. 
d)  350 cm. 
 

11.  Rysunek  obok  przedstawia  szczegół  sposobu  podparcia  płatwi  ułożonej  na  dźwigarze 

dachowym, w którym literą „t” oznaczono 
a)  płatew. 
b)  zastrzał.  
c)  dźwigar. 
d) 

kątownik.

 

 

 
12.  Wiązary dwuwieszakowe są wykonywane o maksymalnej rozpiętości do 

a)  750 cm. 
b)  900 cm. 
c)  1000 cm. 
d)  1200 cm. 

 

13.  Łaty są to wyroby z tarcicy obrzynanej o grubości  

a)  100÷175 mm. 
b)  50÷100 mm. 
c)  38÷75 mm. 
d)  19÷45 mm. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

43 

14.  Podczas  podnoszenia  z  podestu  roboczego  wykonanego  dźwigara  należy  go  najpierw 

unieść na wysokość 
a)  50 cm 
b)  40 cm. 
c)  30 cm. 
d)  25 cm. 

 
15.  Maksymalny rozstaw dźwigarów dachowych pełnych wynosi 

a)  450 cm. 
b)  600 cm. 
c)  750 cm. 
d)  900 cm. 

 

16.  Kleszcze ze słupami połączone są na wrąb wzajemny pełny oraz śrubę o średnicy 

a)  12÷14 mm. 
b)  16÷18 mm. 
c)  20 mm. 
d)  22 mm. 

 
17.  Na rysunku obok pokazano wrąb 

a)  cofnięty. 
b)  przedni z czopem. 
c)  czołowy podwójny. 
d)  czołowy środkowy. 

 

 

 

18.  Maksymalna długość górnego odcinka krokwi w wiązarach jętkowych wynosi  

a)  250 cm. 
b)  270 cm. 
c)  350 cm. 
d)  450 cm. 

 
19.  Dźwigar pokazany na rysunku przenoszony jest przy użyciu 

a)  ściągu. 
b)  cięgien. 
c)  nakładek. 
d)  belki poprzecznej. 

 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

44 

CZĘŚĆ II 
 
20.  Maksymalny rozstaw wiązarów pośrednich dachu o konstrukcji płatwiowo – kleszczowej 

wynosi 
a)  90 cm. 
b)  100 cm. 
c)  110 cm. 
d)  120 cm. 

 

21.  W wiązarach dwuwieszakowych połączenie rozpory z wieszakiem wykonuje się na wrąb 

o zagłębieniu  
a)  1,5 cm. 
b)  2,0 cm. 
c)  2,5 cm. 
d)  3,0 cm. 
 

22.  Podczas  wykonywania  dźwigara  dachowego  ze  ścianką  pełną  przy  styku  zwornice 

układane są w odstępach co  
a)  15 - 20 cm. 
b)  20 - 25 cm. 
c)  25 - 30 cm. 
d)  30 - 35 cm. 

 
23.  Aby  wykonać  połączenie  kleszczy  z  płatwiami,  w  kleszczach  należy  wyciąć  wręby  na 

głębokość 
a)  10 mm. 
b)  15 mm. 
c)  20 mm. 
d)  25 mm. 

 

24.  W  przypadku,  gdy  krokiew  połączona  jest  z  belką  stropową  na  wrąb  czołowy,  wtedy 

w celu ochrony dolnych końców krokwi i belek stosowane są 
a)  kulawki. 
b)  murłaty. 
c)  krawężnice. 
d)  przypustnice. 

 

25.  Maksymalna  odległość  ścian  stolcowych  od  podpory  (wewnętrznej  ściany  nośnej) 

w budynku ze stropem drewnianym wynosi 
a)  150 cm. 
b)  130 cm. 
c)  120 cm. 
d)  110 cm. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

45 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

 

Imię i nazwisko ............................................................................................................................

 

 
 

Montowanie drewnianych konstrukcji dachowych 
 

Zgodnie z instrukcją zakreśl poprawną odpowiedź. 

 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1. 

 

 

2. 

 

 

3. 

 

 

4. 

 

 

5. 

 

 

6. 

 

 

7. 

 

 

8. 

 

 

9. 

 

 

10. 

 

 

11. 

 

 

12. 

 

 

13. 

 

 

14. 

 

 

15. 

 

 

16. 

 

 

17. 

 

 

18. 

 

 

19. 

 

 

20. 

 

 

21. 

 

 

22. 

 

 

23. 

 

 

24. 

 

 

25. 

 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

46 

7.  LITERATURA 

 
1.  Kotwica  J.:  Konstrukcje  drewniane  w  budownictwie  tradycyjnym.  ARKADY  sp. z  o.o., 

Warszawa 2005 

2.  Lenkiewicz W., Zdziarska – Wis I.: Technologia. Ciesielstwo. WSiP, Warszawa 1998 
3.  Mielczarek Z.: Budownictwo drewniane. ARKADY, Warszawa 1994 
4.  Mirski J.Z., Łącki K.: Budownictwo z technologią 2. WSiP, Warszawa 1998 
5.  Olczak  S.,  Jędrejek  W.,  Wiater  W.:  Poradnik  cieśli  wiejskiego.  Budownictwo 

i Architektura, Warszawa 1957 

6.  Panas J (red.): Poradnik majstra budowlanego. ARKADY, Warszawa 2005 
7.  Pyrak  S.,  Włodarczyk  W.:  Posadowienie  budowli,  konstrukcje  murowe  i  drewniane. 

Konstrukcje budowlane cz. 3. WSiP, Warszawa 2000 

8.  Słowiński Z.: Technologia budownictwa. cz. 3. WSiP, Warszawa 1993