background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 

 

 

 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

NARODOWEJ 

 

 

 
 
Maria Kęska 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prowadzenie marketingu w agrobiznesie 612[01].Z3.03 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca

 

Instytut Technologii Eksploatacji  Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
prof. dr hab. Jerzy Demetraki-Paleolog 
dr inż. Krzysztof Olszewski 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr Edyta Kozieł 
 
 
 
Konsultacja: 
dr inż. Jacek Przepiórka 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  612[01].Z3.03 
Prowadzenie marketingu w agrobiznesie”, zawartego w modułowym programie nauczania dla 
zawodu pszczelarz. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI

 

 
1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia  

12 

5.1. Podstawy podejmowania decyzji marketingowych w agrobiznesie 

12 

5.1.1.  Ćwiczenia 

12 

5.2. Decyzje i systemy marketingowe w przedsiębiorstwie 

14 

5.2.1.  Ćwiczenia 

14 

5.3. Zarządzanie marketingowe 

17 

5.3.1.  Ćwiczenia 

17 

5.4. Rynki hurtowe i marketing międzynarodowy 

19 

5.4.1.  Ćwiczenia 

19 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia 

21 

7.  Literatura 

35 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1.  WPROWADZENIE

 

 

 

Przekazujemy  Państwu  Poradnik  dla  nauczyciela,  który  będzie  pomocny  w  prowadzeniu 

zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie pszczelarz. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania  wstępne,  czyli  wykaz  niezbędnych  umiejętności  i  wiedzy,  które  uczeń 
powinien mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej, 

 

cele kształcenia, wykaz umiejętności, jakie uczeń ukształtuje podczas pracy z poradnikiem, 

 

ćwiczenia,  przykładowe  ćwiczenia  ze  wskazówkami  do  realizacji,  zalecanymi  metodami 
nauczania-uczenia oraz środkami dydaktycznymi, 

 

ewaluacja osiągnięć ucznia, przykładowe narzędzia pomiaru dydaktycznego. 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  różnymi  metodami  ze 

szczególnym  uwzględnieniem  aktywizujących  metod  nauczania,  np.  samokształcenia 
kierowanego, tekstu przewodniego. 

Formy organizacyjne pracy uczniów mogą być zróżnicowane, począwszy od samodzielnej 

pracy uczniów do pracy zespołowej.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Schemat układu jednostek modułowych 

612[01].Z3 

Gospodarstwo pasieczne  

w systemie agrobiznesu 

 

612[01].Z3.01  

Prowadzenie działalności  

rolniczo -pszczelarskiej 

612[01].Z3.02 

Zarządzanie jednostką 

gospodarczą 

 

612[01].Z3.03 

Prowadzenie marketingu  

w agrobiznesie 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE

  

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

korzystać z różnych źródeł informacji, 

 

przeprowadzać analizę wybranych rynków, 

 

definiować pojęcie popytu i podaży, 

 

charakteryzować czynniki wpływające na wielkość popytu, 

 

obliczać  koszty  produkcji  wybranego  produktu  w  gospodarstwie  rolnym,  w  tym 
pasiecznym, 

 

posługiwać się komputerem, 

 

współpracować w grupie. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3.  CELE KSZTAŁCENIA  

 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

scharakteryzować działalność marketingową, 

 

określić czynniki wpływające na popyt i podaż produktów rolniczych, pasiecznych,  

 

zbadać  opinie  konsumentów  i  producentów  dotyczące  produktów  rolniczych 
i żywnościowych, 

 

określić pojęcie i znaczenie segmentacji rynku, 

 

zastosować instrumenty strategii marketingowej w gospodarstwie rolnym i pasiecznym, 

 

określić rolę cen w marketingu, 

 

scharakteryzować kanały dystrybucji produktów rolnych i pasiecznych, 

 

określić rolę oraz miejsce hurtu i detalu w różnych sektorach agrobiznesu, 

 

opracować plan marketingowy gospodarstwa pasiecznego, 

 

scharakteryzować marketing międzynarodowy i globalny,  

 

określić cele i zalety rynków hurtowych oraz giełd towarowych.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4.  PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ

 

 

Scenariusz zajęć 1 

 

 
Osoba prowadząca ……………………………………………………………. 
Modułowy program nauczania:    

Pszczelarz 612[01] 

Moduł: 

Gospodarstwo  pasieczne  w  systemie  agrobiznesu 
612[01].Z3 

Jednostka modułowa:  

 

 

 

Prowadzenie marketingu w agrobiznesie 612[01.Z3.03 

Temat: Projekt ulotki promującej gospodarstwo pasieczne. 

Cel ogólny: Charakteryzować zasady tworzenia ulotki promującej gospodarstwo pasieczne.  

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

wymieniać zasady tworzenia ulotek promujących, 

 

zaprojektować prosta ulotkę, folder, 

 

dokonać oceny poprawności sporządzonej ulotki, 

 

charakteryzować elementy składowe ulotki promocyjnej. 

 
Metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

metoda aktywizująca – metoda projektu. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

zajęcia odbywają się w formie warsztatu, uczniowie pracują w grupach i projektują ulotkę.  

 
Czas:  3 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

foliogram z zasadami tworzenia ulotki, folderu reklamowego, 

 

arkusze papieru formatu A4, flamastry,  

 

przykładowe ulotki różnych firm, 

 

arkusz oceny ulotki. 

 
Przebieg zajęć: 
1.  Faza wstępna 

 

czynności  organizacyjne:  sprawdzenie  listy  obecności,  sprawdzenie  gotowości 
uczniów do zajęć, 

 

podanie tematu zajęć, 

 

podanie do zapisania w zeszycie przedmiotowym celu sporządzania ulotek, folderów, 
promujących 

 

podział grupy uczniów na zespoły 3–4 osobowe. 

 
2.  Faza właściwa 
a)  Nauczyciel prezentuje foliogram „Zasady tworzenie ulotki”, zawierający: 

 

nazwę firmy (brzmienie), 

 

znak graficzny i inne typowe dla firmy elementy graficzne, 

 

logotyp, w tym liternictwo stosowane w nazwie firmy, 

 

kolory firmowe. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Następnie  pokazuje  przykładowe  ulotki  różnych  firm,  uczniowie  zapoznają  się  z  nimi, 

dyskutują nad ich wyglądem, przeprowadzają wstępną ocenę. 
 
3.  Realizacja zadań 

Praca w grupach 3–4 osobowych: 

– 

nauczyciel wyjaśnia cele ćwiczenia, jego zakres i sposób wykonania, 

– 

uczniowie  wybierają  adresatów  projektowanej  ulotki,  dokonują  segmentacji  rynku, 
wyznaczają  kryteria  wyboru,  a  następnie  na  ich  podstawie  określenie  adresatów,  czyli 
grupy docelowej, 

– 

uczniowie dokonują wyboru nazwy gospodarstwa pasiecznego, 

– 

uczniowie  wybierają;  znak  graficzny  i  inne typowe dla firmy elementy graficzne, logotyp, 
w tym liternictwo stosowane w nazwie firmy, kolory firmowe, 

– 

uczniowie dobierają treści, które mają być zamieszczone na ulotce, 

– 

opracowują i rysują projekt ulotki, wykorzystując poznaną wiedzę, 

– 

nauczyciel rozdaje im arkusze ocen ulotki i omawia sposób oceniania. 

– 

uczniowie prezentują przygotowane ulotki, 

– 

uczniowie  oceniają  przedstawione  ulotki  promujące  gospodarstwo  pasieczne  w  skali  od 
0 do 2, gdzie: 0 – nieakceptowane, 1 – poprawne, 2 – bardzo dobre. 

 
Tabela. Arkusz oceny ulotki 

Proszę ocenić przedstawione kampanie reklamowe w skali od 0 do 2, gdzie: 

− 

nieakceptowane, 

− 

poprawne, 

− 

bardzo dobre. 

 

     Nazwa firmy 
 
Kryteria 

 
.................. 

 
.................... 

 
....................... 

 
..................... 

Nazwa 

firmy 

(brzmienie) 

 

 

 

 

Znak graficzny 
 

 

 

 

 

Logotyp  w  tym 
liternictwo 

 

 

 

 

Kolory firmowe 
 

 

 

 

 

Treść ulotki 
 

 

 

 

 

Hasło promujące 
 

 

 

 

 

Ogólny wygląd 
 

 

 

 

 

Suma punktów 

 

 

 

 

 
Zakończenie zajęć 

Po  prezentacjach  nauczyciel  zbiera  wypełnione  arkusze  oceny  i  sumuje  punkty 

poszczególnych  zespołów  na  swoim  arkuszu.  Wygrywa  grupa,  która  otrzyma  największą 
liczbę punktów. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Praca domowa 

Zaprojektować naklejkę na słoik miodu dla własnego gospodarstw pasiecznego. 

 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

potrafi zaprojektować prostą ulotkę, folder zgodną z zasadami promocji. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

Scenariusz zajęć 2 

 
Osoba prowadząca ………………………………………………………………….. 
Modułowy program nauczania:   

Pszczelarz 612[01] 

Moduł: 

Gospodarstwo  pasieczne  w  systemie  agrobiznesu 
612[01].Z3 

Jednostka modułowa: prowadzenie marketingu w agrobiznesie 612[01].Z3.03 

Temat: Analiza gustów i preferencji konsumentów miodu. 

Cel ogólny: analizowanie gustów i preferencji konsumentów miodu. 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

określić gusty i preferencje konsumentów miodu, 

 

trafiać w indywidualne gusty i upodobania klientów, 

 

prognozować zachodzące zmiany na rynku miodu, 

 

przewidywać działania firm konkurencyjnych. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

pogadanka z pokazem, 

 

ćwiczenia z wykorzystaniem badań empirycznych. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

praca z poradnikiem dla ucznia. 

 
Czas:  2 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

foliogram  „Piramida  potrzeb  A.  Maslowa”,  oraz  foliogram  z  wynikami  badań 
empirycznych „Gusty i preferencje konsumentów miodu”, 

 

arkusze papieru formatu A4, flamastry, 

 

Poradnik dla ucznia, 

 

stanowiska z komputerem i zainstalowanym programem M. Excel oraz drukarką, 

 

magnesy do tablicy lub masa mocująca. 

 

Przebieg zajęć: 
1.  Czynności organizacyjno-przygotowawcze 

– 

sprawdzenie obecności, 

– 

sprawdzenie wiedzy uczniów. 

 

2.  Faza właściwa 

– 

pogadanka  nauczyciela  o  potrzebach,  prezentacja  foliogramu:  „Piramida  potrzeb 
A. Maslowa”,  prezentacja  foliogramu  z  wynikami  badań  empirycznych  „Gusty 
i preferencje  konsumentów  miodu”,  szczegółowe  omówienie  poszczególnych 
wyników. 

 
3.  Realizacja ćwiczenia  
– 

nauczyciel wyjaśnia cele ćwiczenia, jego zakres i sposób wykonania, 

– 

praca indywidualna uczniów z poradnikiem, 

– 

uczniowie przystępują do wykonania zadania, analizują badania korzystając z poradnika, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

– 

uczniowie  interpretację  wyników  przedstawiają  na  wykresach,  chętni  mogą  sporządzić 
wykresy korzystając z programu Excel. 

 

Nauczyciel obserwuje pracę uczniów, udziela rad i wskazówek: 

– 

czy uczniowie prawidłowo wykonują ćwiczenie, 

– 

czy prawidłowo interpretują wyniki. 

 

Zakończenie zajęć 

Uczniowie  prezentują  wyniki  przeprowadzonej  analizy  w  postaci  wykresów, umieszczają 

je na tablicy. Nauczyciel dokonuje korekty i ocenia przedstawione wyniki. 
 
Praca domowa 

Identyfikując  gusty  i  preferencje  konsumentów  miodu  przedstaw  najlepszą  strategię 

sprzedaży miodów we własnym gospodarstwie pasiecznym. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

− 

uczniowie  odpowiadają  na  zadawane  pytania  podczas  rekapitulacji  lekcji  oraz  bez 
problemu samodzielnie rozwiązują pracę domową. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

5.  ĆWICZENIA

 

 

 

5.1.  Podstawy 

podejmowania 

decyzji 

marketingowych 

w agrobiznesie 

 

5.1.1. Ćwiczenia

 

 

Ćwiczenie 1 

Przeprowadzono  badania  empiryczne gustów i preferencji konsumentów miodu. Dokonaj 

analizy,  na  jej  podstawie  określ  preferencje  konsumentów.  Wybierz  te,  które  najpełniej  będą 
odzwierciedlały zachowania konsumentów miodu przy jego zakupie. Zaprezentuj wyniki. 

 
Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem możliwości posługiwania się Internetem. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z badaniami empirycznymi gustów i preferencji konsumentów miodu, 
2)  przeprowadzić analizę gustów i preferencji konsumentów miodu, 
3)  zapisać wyniki, 
4)  zaprezentować wyniki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka z pokazem, 

 

ćwiczenia z wykorzystaniem badań empirycznych. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusze papieru formatu A4, flamastry, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

stanowiska z komputerem i zainstalowanym programem M. Excel oraz drukarką, 

 

Internet, 

 

magnesy do tablicy lub masa mocująca. 

 
Ćwiczenie 2 

Wymień  10  produktów,  które  zakupiłeś  w  ostatnim  tygodniu  i  określ,  do  zaspokojenia 

jakich potrzeb je wykorzystałeś. Sporządź zestawienie w formie tabelarycznej. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i technikę wykonania ćwiczenia. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  wypisać zakupione produkty, 
2)  wymienić potrzeby, które zaspokajają, 
3)  sporządzić tabelę, 
4)  zinterpretować wyniki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

ćwiczenia w grupie. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

arkusze papieru formatu A4, flamastry, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

magnesy do tablicy lub masa mocująca. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

5.2.  Decyzje i systemy marketingowe w przedsiębiorstwie 

 

5.2.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Wskaż  10  produktów  występujących  na  rynku  rolnym,  przeanalizuj  ich  ceny  w  różnych 

kanałach dystrybucji, korzystając z internetowych źródeł informacji. 

 
Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i technikę  wykonania  ćwiczenia  z  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy, 
oraz z zasadami korzystania z Internetu. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  wybrać 10 produktów z rynku rolnego, 
2)  przeanalizować kanały dystrybucji dla tych produktów, 
3)  dokonać analizy cen tych produktów w poszczególnych kanałach dystrybucji, korzystając 

z internetowych źródeł informacji, 

4)  zaprezentować wyniki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

ćwiczenia z użyciem portali internetowych. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

arkusze papieru formatu A4, flamastry. 

 
Ćwiczenie 2 

Jak  kształtowały  się  przychody  gospodarstwa  pasiecznego  „Apis”,  jeżeli  w  roku  2006 

sprzedało  10  000kg  miodu  w  cenie  20  zł  za  kilogram?  Jak  będą  kształtowały  się  przychody 
tego gospodarstwa w roku 2007, jeżeli zakłada ono, że popyt na miód wzrośnie o 20% a cena 
spadnie 30%? 

 
Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i technikę wykonania ćwiczenia. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  obliczyć kwotę przychodów gospodarstwa w 2006 roku, 
2)  obliczyć cenę miodu w 2007 roku, 
3)  obliczyć wielkość sprzedaży 2007 roku, 
4)  przedstawić i zinterpretować wyniki. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

ćwiczenia. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

Poradnik dla ucznia, 

– 

papier formatu A4, flamastry, 

 
Ćwiczenie 3 

Wymień i przeanalizuj wszystkie możliwe kanały dystrybucji (bezpośrednie i pośrednie) w 

gospodarstwie  pasiecznym,  które  posiada  w  swojej  ofercie miody,  świece  woskowe,  suszony 
pyłek oraz niewielkie ilości propolisu. 

 

Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i technikę wykonania ćwiczenia. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z ofertą produkcyjną gospodarstwa pasiecznego, 
2)  wypisać wszystkie kanały dystrybucji, 
3)  pogrupować na kanały bezpośrednie i pośrednie, 
4)  zaprezentować wyniki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

metoda projektów. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

arkusze papieru formatu A4, flamastry, 

 

masa mocująca lub magnesy. 

 
Ćwiczenie 4 

Zaprojektuj ulotkę dla gospodarstwa pasiecznego, promującego swoje miody, zachowując 

system wizualnej identyfikacji (tożsamości) charakterystyczny dla danego gospodarstwa. 

 
Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i technikę wykonania ćwiczenia. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z system wizualnej identyfikacji (tożsamości) firmy, 
2)  zaprojektować logo gospodarstwa, nazwę, kolory firmowe, 
3)  opracować prostą ulotkę zgodną z ustalonymi zasadami (kryteriami), 
4)  dokonać prezentacji swojej ulotki, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

5)  dokonać oceny zaprojektowanej ulotki według ustalonych kryteriów, 
6)  zaprezentować wyniki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka, 

 

metoda aktywizująca – metoda projektu. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

Poradnik dla ucznia, 

 

arkusze papieru formatu A4, flamastry,  

 

przykładowe ulotki różnych firm, 

 

arkusz oceny ulotki (wzór arkusza w poradniku dla nauczyciela, scenariusz 1)

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

5.3.  Zarządzanie marketingowe

 

 

5.3.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Przeprowadź  analizę  SWOT  dla  wybranego  gospodarstwa  pasiecznego  uwzględniając 

warunki ekonomiczno przyrodnicze okolicy, analizując rynki zbytu. 

 
Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i technikę wykonania ćwiczenia. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  sporządzić  opis  warunków  ekonomiczno  przyrodniczych  gospodarstwa,  korzystając 

z informacji w Internecie, 

2)  przeprowadzić analizę rynków zbytu, 
3)  podzielić  kartkę  papieru  na  cztery  części,  zaznaczając  mocne  i  słabe  strony,  szanse 

i zagrożenia, 

4)  wypisać mocne i słabe strony, szanse i zagrożenia, 
5)  zaprezentować wyniki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

metoda projektów. 

 

Środki dydaktyczne:

 

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu,  

 

papier formatu A4, 

 

poradnik dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 2 

Sporządź prosty plan marketingowy dla własnego gospodarstwa pasiecznego.  
 
Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i technikę wykonania ćwiczenia. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  dokonać analizy SWOT własnego gospodarstwa pasiecznego, 
2)  opisać bieżącą sytuację gospodarstwa z analizą rynków docelowych, 
3)  wyznaczyć cele działalności marketingowej, 
4)  sprecyzować problemy i możliwości działania gospodarstwa pasiecznego, 
5)  określić prostą strategię marketingową dla gospodarstwa pasiecznego, 
6)  przedstawić wyniki. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

metoda projektów. 

 

Środki dydaktyczne:

 

 

analiza SWOT własnego gospodarstwa pasiecznego, 

 

papier formatu A4, 

 

poradnik dla ucznia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

5.4.  Rynki hurtowe i marketing międzynarodowy  

 

5.4.1. Ćwiczenia

 

 
Ćwiczenie 1 

Dokonaj  analizy  możliwości  eksportowych  własnego  gospodarstwa  pasiecznego  lub 

rolnego.  Wytypuj  produkty,  które  możesz  eksportować  przy  wykorzystaniu  pośrednika 
krajowego lub zagranicznego. Uzasadnij wybór produktów i pośrednika. 

 
Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i technikę wykonania ćwiczenia. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  wybrać produkty do eksportu, 
2)  wybrać pośredników, 
3)  uzasadnić wybór produktów i pośredników, 
4)  zaprezentować wyniki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

metoda projektów. 

 

Środki dydaktyczne:

 

 

arkusze papieru formatu A4, 

 

poradnik dla ucznia. 

 

Ćwiczenie 2 

Sporządź  wykaz  dostawców  i  odbiorców  obsługujących  rynek  rolny  w  Twoim 

województwie. Dokonaj analizy pod względem produktów, które dostarczają i rozprowadzają, 
korzystając z internetowych źródeł informacji. 
 

Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i technikę  wykonania  ćwiczenia  z  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy, 
oraz z zasadami korzystania z Internetu. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zgromadzić potrzebne informacje, 
2)  sporządzić wykaz dostawców, 
3)  sporządzić wykaz odbiorców, 
4)  wypisać produkty dostarczane i odbierane, 
5)  wyciągnąć wnioski, 
6)  zaprezentować wyniki. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pogadanka, 

– 

ćwiczenia z wykorzystaniem internetowych źródeł informacji, 

 

Środki dydaktyczne:

 

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu, 

 

arkusze papieru formatu A4, flamastry, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

magnesy do tablicy lub masa mocująca. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA

  

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego  

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej

 

„Prowadzenie  marketingu 

w agrobiznesie” 

Test składa się z 20 zadań, z których: 

 

zadania 1, 2, 3, 4, 7, 9, 10, 11, 13, 15, 16, 17, 18, 20, są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 5, 6, 8, 12, 14, 19, są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:

 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego,  

 

dobry – za rozwiązanie 15 zadań, w tym co najmniej 4 z poziomu ponadpodstawowego,  

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  5  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi:  1.  c,  2.  a,  3. b, 4. a, 5. d, 6. b, 7. d, 8. c, 9. a, 10. b, 11. d, 
12. c, 13. a, 14. a, 15. a, 16. c, 17. c, 18. d, 19. b, 20. b. 

 

Plan testu  

 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Rozróżnić dobra substytucyjne 

Klasyfikować potrzeby wg  
A. Maslowa 

Wyjaśnić pojęcie marketingu 

Wymienić instrumenty marketingu mix 

Scharakteryzować strategie produktu 

PP 

Scharakteryzować rodzaje rabatów 

PP 

Rozróżnić korzyści dodatkowe  
w kształtowaniu strategii cenowej 

Scharakteryzować metody ustalania cen 

PP 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

Zdefiniować pojęcie dystrybucji 

10  Wyjaśnić pojęcie strategii dystrybucji 

11  Wymienić zalety kanałów pośrednich 

12 

Zatosować właściwe kanały dystrybucji 
do określonych produktów 

PP 

13 

Dobrać rodzaje reklamy dla określonych 
produktów 

14 

Stosować formy i środki publicity  
w gospodarstwie 

PP 

15 

Podkreślić korzyści wynikające ze 
sprzedaży bezpośredniej 

16  Identyfikować upodobania klientów 

17 

Wskazać korzyści wynikające  
z posiadania silnej marki 

18 

Określić wydatki związane z 
uczestnictwem w wystawach 

19  Scharakteryzować plan strategiczny 

PP 

20 

Zidentyfikować korzyści wynikające  
z eksportu 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela

 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 

jednotygodniowym. 

2.  Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 
3.  Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 
4.  Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia 
5.  Zapytaj czy uczniowie wszystko zrozumieli.  
6.  Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 
7.  Nie przekraczaj przeznaczonego czasu na test. 
 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych.  
3.  Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi,  wstawiając  w  odpowiedniej 

rubryce  znak  X.  W  przypadku  pomyłki  należy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć  kółkiem, 
a następnie ponownie zaznaczyć odpowiedź prawidłową. 

4.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
5.  Test zawiera 20 zadań, do każdego zadania dołączone są 4 możliwości odpowiedzi. Tylko 

jedna jest prawdziwa.  

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Kiedy udzielanie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż jego rozwiązanie 

na później i wróć do niego kiedy zostanie Ci wolny czas. 

8.  na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

Powodzenia! 

Materiały dla ucznia

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH

 

 

 
1.  Produkty substytucyjne, to produkty 

a)  kupowane razem. 
b)  wzajemnie się wykluczające. 
c)  produkty zastępcze. 
d)  wzajemnie się uzupełniające. 
 

2.  Potrzeby samorealizacji wg „Piramidy potrzeb A. Maslowa”, to potrzeby 

a)  wyższego rzędu. 
b)  trzeciego rzędu. 
c)  niższego rzędu. 
d)  nie umieszczone w „piramidzie”. 
 

3.  Marketing to 

a)  dziedzina nauki. 
b)  analizowanie, planowanie, kontrola działania firmy. 
c)  strategia dystrybucji. 
d)  wszystkie odpowiedzi są poprawne. 

 
4.  Do instrumentów marketingu mix nie należy 

a)  jakość. 
b)  cena. 
c)  promocja. 
d)  produkt. 

 
5.  Kształtowanie strategii produktu to 

a)  działania związane z funkcjonowaniem produktu na rynku. 
b)  określanie cech jakie posiadać będzie produkt. 
c)  działania związane z wycofaniem produktu z rynku. 
d)  wyposażenie określonego produktu. 

 
6.  Rabat ilościowy polega na  

a)  obniżeniu ceny dla nabywcy, który kupuje w czasie sezonu. 
b)  obniżeniu ceny w związku z zakupem określonej ilości towaru. 
c)  obniżeniu ceny dla nabywcy, który kupuje w określonym przez sprzedawcę czasie. 
d)  rabat  stosowany  wobec  pośredników  handlowych,  w  zamian  za  wykonywanie 

określonych czynności. 

 
7.  Dodatkowe korzyści jakie można zaoferować nabywcy to 

a)  dostarczenie produktów w miejsce wskazane. 
b)  prawo zwrotu w umówionym czasie. 
c)  zapakowanie zamówionych produktów zgodnie z życzeniem nabywcy. 
d)  wszystkie wyżej wymienione odpowiedzi są poprawne. 
 

8.  Metoda popytowa ustalania cen polega na tym że 

a)  decyzje dotyczące ceny są podejmowane po analizie cen produktów konkurencyjnych. 
b)  cena  powstaje  przez  dodanie  kosztów  jakie  firma  poniosła  w  związku 

z wytworzeniem danego produktu. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

c)  ustalanie  cen  polega  na  tym,  że  podstawą  wyznaczenia  ceny  jest  istniejący  lub 

przewidywany popyt. 

d)  firma ustala cenę na swój produkt, na poziomie wyższym od ceny przewodniej. 
 

9.  Dystrybucja obejmuje wszelkie czynności związane z 

a)  pokonywanie  przestrzennych,  czasowych,  ilościowych  różnic  występujących 

pomiędzy producentem a konsumentem. 

b)  zaspokajaniem gustów i preferencji konsumentów. 
c)  koniecznością magazynowania produktów. 
d)  przemieszczaniem  produktów  przy  wykorzystaniu  różnych  możliwości  sortowania 

i pakowania. 

 

10.  Strategia dystrybucji selektywnej polega na 

a)  oferowaniu produktów w jak największej liczbie punktów sprzedaży. 
b)  oferowaniu produktów w ograniczonej liczbie miejsc. 
c)  prowadzeniu sprzedaży tylko przez jednego sprzedawcę. 
d)  prowadzeniu sprzedaży na rynkach zagranicznych. 
 

11.  Zaletą kanału pośredniego w sprzedaży miodu jest 

a)  szybki przepływ informacji. 
b)  bezpośredni kontakt klienta z producentem. 
c)  możliwość negocjowania ceny. 
d)  dotarcie do jak największej liczby klientów. 
 

12.  Który  z  poniższych  kanałów  dystrybucji  zastosowałbyś  przy  hurtowej  sprzedaży 

truskawek przez producenta 
a)  producent – konsument. 
b)  producent – detalista – konsument. 
c)  producent – hurtownik – detalista – konsument. 
d)  producent – importer – hurtownik – detalista – konsument. 
 

13.  Promując wyroby woskowe zastosowałbyś reklamę 

a)  satysfakcjonującą. 
b)  informacyjną. 
c)  emocjonalną. 
d)  tworzącą nawyk. 
 

14.  W ramach działań publicity w gospodarstwie pasiecznym zorganizowałbyś 

a)  fotoreportaż z miodobrania w pasiece. 
b)  „dzień otwartych drzwi” w pasiece. 
c)  konferencje prasową. 
d)  targi pszczelarskie. 
 

15.  Korzyści dla klienta wynikające ze sprzedaży miodu na targowisku to 

a)  zasięganie wiedzy u źródła. 
b)  kontakt z pszczelarzem. 
c)  możliwość wyboru. 
d)  zapoznanie się z ofertą. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

16.  Klienci najchętniej kupują miód 

a)  latem i wiosną. 
b)  latem i jesienią. 
c)  zimą i jesienią. 
d)  zimą i wiosną. 
 

17.  Z punktu widzenia konsumenta silna marka 

a)  ochrania interesy firmy. 
b)  daje przewagę na rynku, nad konkurencją. 
c)  zapewnia wysoką jakość oferowanych produktów. 
d)  świadczy o popularności firmy. 

 
18.  Udział w targach i wystawach gospodarstwa pasiecznego wiąże się z  

a)  organizacja stoiska wystawowego. 
b)  wydaniem folderu promującego. 
c)  opłatą za stoisko. 
d)  wszystkie wyżej wymienione odpowiedzi są poprawne. 
 

19.  Plan strategiczny opracowuje się na 

a)  1–2 lata. 
b)  3–5 lata. 
c)  6–8 lat. 
d)  ponad 10 lat. 
 

20.  Główną korzyścią wynikającą z eksportu z udziałem pośredników jest 

a)  brak konieczności angażowania dodatkowego personelu z firmy macierzystej. 
b)  pośrednicy nie promują towaru. 
c)  nie trzeba kontrolować rynku. 
d)  nie ma potrzeby inwestowania zagranicą. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko.......................................................................................... 
 

Prowadzenie marketingu w agrobiznesie 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź.
 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

Test 2 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej

 

„Prowadzenie  marketingu  

w agrobiznesie” 

Test składa się z 20 zadań, z których: 

 

zadania 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 16, 17, 18, 20, są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 6, 8, 10, 12, 14, 19, są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:

 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego,  

 

dobry – za rozwiązanie .15 zadań, w tym co najmniej 4 z poziomu ponadpodstawowego,  

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  5  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi:  1.  b,  2.  c,  3.  b,  4.  b, 5. a, 6. c, 7. a, 8. b, 9. a, 10. c, 11. d, 
12. b, 13. a, 14. b, 15. d, 16. c, 17. b, 18. c, 19. a, 20. a. 

 

Plan testu  

 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Rozróżnić dobra komplementarne 

Klasyfikować potrzeby wg  
A. Maslowa 

Wyjaśnić pojęcie marketingu 

Wymienić instrumenty marketingu mix 

Wskazać funkcje opakowania 

Scharakteryzować rodzaje rabatów 

PP 

Zdefiniować pojęcie skonta 

Scharakteryzować metody ustalania cen 

PP 

Zdefiniować pojęcie dystrybucji 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

10 

Scharakteryzować rodzaje strategii 
dystrybucji 

PP 

11 

Wymienić zalety kanałów 
bezpośrednich 

12 

Zastosować właściwe kanały 
dystrybucji dla określonych produktów 

PP 

13 

Dobrać rodzaje reklamy przy 
promowaniu określonych produktów 

14 

Stosować formy i środki public 
relations w gospodarstwie 

PP 

15 

Dobrać narzędzia promocji  
w gospodarstwie pasiecznym 

16  Identyfikować upodobania klientów 

17 

Wskazać korzyści wynikające  
z posiadania silnej marki 

18  Zdefiniować pojęcie analizy SWOT 

19  Scharakteryzować plan operacyjny 

PP 

20 

Zidentyfikować korzyści wynikające  
z uczestnictwa pośredników w imporcie 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela

 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 

jednotygodniowym. 

2.  Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 
3.  Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 
4.  Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia 
5.  Zapytaj czy uczniowie wszystko zrozumieli.  
6.  Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 
7.  Nie przekraczaj przeznaczonego czasu na test. 
 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych.  
3.  Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi,  wstawiając  w  odpowiedniej 

rubryce  znak  X.  W  przypadku  pomyłki  należy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć  kółkiem, 
a następnie ponownie zaznaczyć odpowiedź prawidłową. 

4.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
5.  Test zawiera 20 zadań, do każdego zadania dołączone są 4 możliwości odpowiedzi. Tylko 

jedna jest prawdziwa.  

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Kiedy udzielanie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż jego rozwiązanie 

na później i wróć do niego kiedy zostanie Ci wolny czas. 

8.  na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

Powodzenia! 

Materiały dla ucznia

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  Produkty komplementarne, to produkty 

a)  podlegające ocleniu. 
b)  kupowane razem. 
c)  nie posiadające gwarancji. 
d)  bardzo drogie. 
 

2.  Potrzeby fizjologiczne wg „Piramidy potrzeb A. Maslowa”, to potrzeby 

a)  wyższego rzędu. 
b)  trzeciego rzędu. 
c)  niższego rzędu. 
d)  nie umieszczone w „piramidzie”. 
 

3.  Marketing to 

a)  dziedzina nauki. 
b)  analizowanie, planowanie, kontrola działania firmy. 
c)  strategia dystrybucji. 
d)  wszystkie odpowiedzi są poprawne. 

 

4.  Jednym z instrumentów marketingu mix jest 

a)  jakość. 
b)  cena. 
c)  gwarancja. 
d)  marka. 
 

5.  Opakowanie w ujęciu marketingowym z punktu widzenia producenta 

a)  zabezpiecza towar przed uszkodzeniem. 
b)  ułatwia transport. 
c)  ułatwia użytkowanie. 
d)  promuje towar i jego producenta. 

 
6.  Rabat sezonowy polega na 

a)  obniżeniu ceny dla nabywcy, który kupuje w czasie sezonu. 
b)  obniżeniu ceny w związku z zakupem określonej ilości towaru. 
c)  obniżeniu ceny dla nabywcy, który kupuje w określonym przez sprzedawcę czasie. 
d)  rabat  stosowany  wobec  pośredników  handlowych,  w  zamian  za  wykonywanie 

określonych czynności. 

7.  Forma premiująca odbiorców opłacających szybko to 

a)  skonto. 
b)  rabat przestrzenny. 
c)  rabat funkcjonalny. 
d)  rabat ilościowy. 
 

8.  Metoda kosztowa ustalania cen polega na tym że 

a)  decyzje dotyczące ceny są podejmowane po analizie cen produktów konkurencyjnych. 
b)  cena  powstaje  przez  dodanie  kosztów  jakie  firma  poniosła  w  związku 

z wytworzeniem danego produktu. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

c)  ustalanie  cen  polega  na  tym,  że  podstawą  wyznaczenia  ceny  jest  istniejący  lub 

przewidywany popyt. 

d)  firma ustala cenę na swój produkt, na poziomie wyższym od ceny przewodniej. 
 

9.  Dystrybucja obejmuje wszelkie czynności związane z 

a)  pokonywanie  przestrzennych,  czasowych,  ilościowych  różnic  występujących 

pomiędzy producentem a konsumentem. 

b)  zaspokajaniem gustów i preferencji konsumentów. 
c)  koniecznością magazynowania produktów. 
d)  przemieszczaniem  produktów  przy  wykorzystaniu  różnych  możliwości  sortowania 

i pakowania. 

 

10.  Strategia dystrybucji wyłącznej polega na 

a)  oferowaniu produktów w jak największej liczbie punktów sprzedaży. 
b)  oferowaniu produktów w ograniczonej liczbie miejsc. 
c)  prowadzeniu sprzedaży tylko przez jednego sprzedawcę. 
d)  prowadzeniu sprzedaży na rynkach zagranicznych. 
 

11.  Zaletą kanału bezpośredniego w sprzedaży miodu jest 

a)  szybki przepływ informacji. 
b)  bezpośredni kontakt klienta z producentem. 
c)  możliwość negocjowania ceny. 
d)  wszystkie wyżej wymienione. 
 

12.  Który  z  poniższych  kanałów  dystrybucji  zastosowałbyś  przy  detalicznej  sprzedaży  malin 

przez producenta 
a)  producent – konsument. 
b)  producent – detalista – konsument. 
c)  producent – hurtownik – detalista – konsument. 
d)  producent – importer – hurtownik – detalista – konsument. 
 

13.  Promując miód zastosowałbyś reklamę 

a)  satysfakcjonującą. 
b)  informacyjną. 
c)  emocjonalną. 
d)  tworzącą nawyk. 
 

14.  W ramach działań public relations w gospodarstwie pasiecznym zorganizowałbyś 

a)  festyn. 
b)  „dzień otwartych drzwi” w pasiece. 
c)  konferencje prasową. 
d)  targi pszczelarskie. 
 

15.  Najlepszą formą promocji w małym gospodarstwie pasiecznym jest 

a)  reklama. 
b)  sponsoring. 
c)  marketing bezpośredni. 
d)  sprzedaż bezpośrednia. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

16.  Klienci najchętniej kupują miód bo jest 

a)  słodki. 
b)  smaczny. 
c)  zdrowy. 
d)  dietetyczny. 
 

17.  Z punktu widzenia producenta silna marka 

a)  ochrania firmę. 
b)  daje przewagę na rynku, nad konkurencją. 
c)  powiększa koszty produkcji. 
d)  informuje o produkcie. 
 

18.  Analiza SWOT to analiza 

a)  badań marketingowych. 
b)  gustów i preferencji konsumentów. 
c)  mocnych i słabych stron, szans i zagrożeń.  
d)  skuteczności promocji.  
 

19.  Plan operacyjny opracowuje się na 

a)  1–2 lata. 
b)  3–5 lata. 
c)  6–8 lat. 
d)  powyżej 10 lat. 
 

20.  Główną korzyścią wynikającą z importu z udziałem pośredników jest 

a)  brak konieczności angażowania dodatkowego personelu z firmy macierzystej. 
b)  możliwość uzyskania informacji o przepisach i procedurach importowych. 
c)  nie trzeba kontrolować rynku. 
d)  nie ma potrzeby inwestowania zagranicą. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko.......................................................................................... 
 

Prowadzenie marketingu w agrobiznesie 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź.
 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

35 

7.  LITERATURA

 

 
1.  Cholewicka-Goździk  K.:  Marketing  produktów  rolno  –  żywnościowych.  Fundacja 

Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa 1997 

2.  Kotler  Ph.:  Marketing,  analiza,  planowanie,  wdrażanie  i  kontrola.  Gebethner  &  Ska, 

Warszawa 1994 

3.  Marzec J.: Pszczelarstwo nr 4. 1998 
4.  Musiałkiewicz J.: Marketing. Ekonomik, Warszawa 2003 
5.  Niemierko B.: Ocenianie szkolne bez tajemnic. WSiP, Warszawa 2002 
6.  Niemierko B.: Pomiar wyników kształcenia. WSiP, Warszawa 1999 
7.  Przybyłowski K.(red.): Marketing. Dom Wydawniczy ABC, Warszawa 1998 
8.  Szymoniuk  B.:  Promocja  i  reklama.  Wydawnictwo  Uczelniane  Politechniki  Lubelskiej, 

Lublin 1998. 

9.  Wilde J.: Pszczelarstwo to może być biznes. Sądecki Bartnik, Nowy Sącz 1999 
10.  Wiśniewski A.: Marketing. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2000 

 

Czasopisma  

  Marketing przy kawie 

  Pasieka  

  Pszczelarstwo 

  Pszczelarz Polski