background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 

 
 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

NARODOWEJ 

 
 
 
 
 
 

Alicja Jędrzejczyk 

 
 
 
 
 
 
 
 

Przygotowanie gabinetu stomatologicznego do pracy 
322[01].Z1.01 

 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007    

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
dr n. med. Małgorzata Figurska 
mgr Katarzyna Zarębska 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr Alicja Jędrzejczyk 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr inŜ. Halina Śledziona 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  podstawę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  322[01].Z1.01 
„Przygotowanie gabinetu stomatologicznego do pracy”, zawartego w modułowym programie 
nauczania dla zawodu asystentka stomatologiczna. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI  
 

1.

 

Wprowadzenie 

2.

 

Wymagania wstępne 

3.

 

Cele kształcenia 

4.

 

Przykładowe scenariusze zajęć 

5.

 

Ćwiczenia 

11 

5.1. Organizacja gabinetu stomatologicznego 

11 

5.1.1.Ćwiczenia 

11 

5.2. Praca zespołu stomatologicznego 

13 

5.2.1. Ćwiczenia 

13 

6.

 

Ewaluacja osiągnięć ucznia 

15 

7.

 

Literatura 

29 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1.  WPROWADZENIE 
 

Przekazujemy państwu „Poradnik dla nauczyciela”, który będzie pomocny w prowadzeniu 

zajęć  dydaktycznych  w  zawodzie  asystentka  stomatologiczna,  przekazywaniu  wiedzy 
i umiejętności dotyczących organizacji pracy w gabinecie stomatologicznym. 

 W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania  wstępne,  w  których  wyszczególniono  jakie  umiejętności  powinien  posiadać 
uczeń przed przystąpieniem do realizacji jednostki modułowej, 

 

cele kształcenia, pokazują jakie umiejętności uczeń opanuje po przeprowadzeniu procesu 
kształcenia, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

przykładowe  ćwiczenia  do  samodzielnego  wykonania  przez  ucznia,  zawierające 
wskazówki  do  realizacji,  zalecane  metody  nauczania–uczenia  się  oraz  środki 
dydaktyczne, 

 

sprawdzian postępów pomoŜe ocenić poziom wiedzy ucznia po wykonaniu ćwiczeń,  

 

ewaluacja  osiągnięć,  po  zrealizowaniu  wszystkich  tematów  z  danego  zakresu  materiału 
jednostki  modułowej  pozwoli  ocenić  poziom  nabytych  umiejętności  w  procesie 
kształcenia, 

 

wykaz literatury.

 

Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  róŜnymi  metodami  ze 

szczególnym  uwzględnieniem  następujących  metod  nauczania:  pogadanki,  pokazu 
z instruktaŜem, ćwiczeń praktycznych, dyskusji dydaktycznej, metody przypadków klinicznych. 

Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróŜnicowane,  od  samodzielnej  do 

zespołowej.

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych 

322[01].Z1 

Organizacja pracy 

w gabinecie 

stomatologicznym 

322[01].Z1.01 

Przygotowanie gabinetu 

stomatologicznego do 

pracy 

 

322[01].Z1.02 

Przygotowanie materiałów 

stomatologicznych 

322[01].Z1.03 

Przygotowanie aparatury 

oraz instrumentów 

stomatologicznych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE 
 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

stosować przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpoŜarowej i ochrony 
ś

rodowiska, 

 

stosować podstawy dezynfekcji i sterylizacji w gabinecie stomatologicznym, 

 

rozpoznawać budowę anatomiczną, fizjologię i patofizjologię narządu Ŝucia, 

 

stosować leki uŜywane w leczeniu chorób jamy ustnej, 

 

nawiązać i utrzymywać kontakty międzyludzkie, 

 

stosować przepisy prawa i zasady ekonomiki w ochronie zdrowia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3.  CELE KSZTAŁCENIA 
 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

scharakteryzować specjalności stomatologiczne, 

 

rozróŜnić rodzaje zabiegów stomatologicznych, 

 

zinterpretować standardy techniczne gabinetu stomatologicznego, 

 

scharakteryzować wyposaŜenie gabinetu stomatologicznego i poradni stomatologicznej,  

 

scharakteryzować organizację wewnętrzną gabinetu i poradni stomatologicznej,  

 

zaplanować rozmieszczenie mebli, sprzętu, urządzeń, narzędzi i materiałów w gabinecie, 

 

określić zasady pracy w gabinecie stomatologicznym i poradni stomatologicznej, 

 

określić zakres obowiązków członków zespołu stomatologicznego, 

 

określić zakres zadań asystentki stomatologicznej, 

 

zaplanować i zorganizować pracę zgodnie z wymaganiami ergonomii, 

 

dobrać środki ochrony indywidualnej, 

 

dokonać  klasyfikacji  urządzeń  oraz  instrumentów  stomatologicznych  i  określić  ich 
zastosowanie, 

 

scharakteryzować  budowę  i  określić  zastosowanie  instrumentów  do  leczenia 
zachowawczego, 

 

scharakteryzować  budowę  i  określić  zastosowanie  instrumentów  do  opracowywania 
kanałów korzeniowych, 

 

scharakteryzować instrumenty do usuwania zębów, 

 

scharakteryzować pomocnicze instrumenty chirurgiczne, 

 

scharakteryzować instrumenty i urządzenia do usuwania złogów nazębnych, 

 

scharakteryzować narzędzia protetyczne i ortodontyczne, 

 

wyjaśnić zasady obsługi urządzeń stosowanych w stomatologii, 

 

określić wyposaŜenie stanowiska pracy do wykonywania zabiegów róŜnymi metodami, 

 

określić zasady pracy metodą tradycyjną, 

 

określić zasady pracy metodą „na cztery ręce”, 

 

scharakteryzować  czynności  lekarza  dentysty  oraz  asystentki  stomatologicznej  podczas 
pracy metodą „na cztery ręce”, 

 

określić zasady pracy metodą „centric”, 

 

scharakteryzować 

czynności 

asystentki 

stomatologicznej 

wykonywane 

przed 

rozpoczęciem zabiegu stomatologicznego,  

 

scharakteryzować 

czynności 

asystentki 

stomatologicznej 

wykonywane 

między 

przyjęciami pacjentów, 

 

scharakteryzować  czynności  asystentki  stomatologicznej  wykonywane  po  zakończeniu 
zabiegów stomatologicznych i przygotowaniem gabinetu do pracy na dzień następny, 

 

określić  postawę  ciała  lekarza  dentysty,  asystentki  i  pacjenta  podczas  wykonywania 
zbiegów stomatologicznych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4.  PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 
Scenariusz zajęć 1 
 

Osoba prowadząca 

…………………………………….…………. 

Modułowy program nauczania:  

Asystentka stomatologiczna 322[01] 

Moduł: 

Organizacja pracy w gabinecie stomatologicznym 322[01].Z1. 

Jednostka modułowa: 

Przygotowanie  gabinetu  stomatologicznego  do  pracy 
322[01].Z1.01. 

Temat:   Narzędzia i urządzenia stomatologiczne. 

Cel ogólny:   Zastosowanie narzędzi i urządzeń stomatologicznych do róŜnych procedur. 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

przygotować gabinet do wykonywania róŜnych zabiegów stomatologicznych,  

 

zaplanować i zorganizować pracę zgodnie z wymaganiami ergonomii, 

 

dokonać  klasyfikacji  urządzeń  oraz  narzędzi  stomatologicznych  i  określić  ich 
zastosowanie, 

 

dobrać diagnostyczne narzędzia stomatologiczne,  

 

dobrać narzędzia do obróbki szkliwa i zębiny oraz zakładania wypełnień, 

 

posłuŜyć się aparaturą i narzędziami stomatologicznymi oraz dokonać ich konserwacji, 

 

wyposaŜyć stanowisko pracy do wykonywania zabiegów stomatologicznych. 

 
Metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka,  

 

pokaz z objaśnieniem i instruktaŜem, 

 

pokaz multimedialny, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

Formy organizacji pracy uczniów: 

 

praca w grupach, 

 

praca indywidualna. 

 
Czas:
 6 godzin dydaktycznych. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

prezentacje multimedialne dotyczące wyposaŜenia gabinetów stomatologicznych, 

 

komputer, 

 

aparatura i urządzenia stomatologiczne, 

 

instrumenty stomatologiczne, 

 

materiały stomatologiczne, 

 

instrukcje obsługi i konserwacji aparatów i urządzeń stomatologicznych, 

 

bielizna zabiegowa, 

 

aparatura stomatologiczna. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Przebieg zajęć: 
1.

 

Sprawy organizacyjne (sprawdzenie obecności, przygotowania do zajęć). 

2.

 

Podanie tematu zajęć. 

3.

 

Wprowadzenie do tematu: 

 

nauczyciel  przeprowadza  wykład  na  temat  organizacji  pracy  w  gabinecie  zgodnie 
z zasadami  ergonomii,  omawia  pracę  zespołu  stomatologicznego,  zakres 
obowiązków asystentki stomatologicznej i lekarza dentysty,  

 

pokazuje urządzenia i narzędzia z omówieniem ich przeznaczenia, 

 

zwraca  uwagę  na  podział  urządzeń  i  narzędzi  na  grupy  do  wykonywania  róŜnych 
procedur stomatologicznych, 

 

nauczyciel  pokazuje  instrukcje  obsługi  urządzeń,  zwraca  szczególną  uwagą  na 
przepisy bezpieczeństwa, 

 

nauczyciel  zadaje  uczniom  pytanie:  Jak  naleŜy  dbać  o  urządzenia  i  narzędzia  aby 
działały niezawodnie? 

 

dyskusja ,nauczyciel zapisuje na tablicy wszystkie proponowane odpowiedzi, 

 

nauczyciel  pokazuje  multimedialną  prezentację  dotycząca  działania  i  moŜliwości 
wykorzystania urządzeń i narzędzi, 

 

po prezentacji uczniowie przystępują do realizacji ćwiczenia. 

4.

 

Następnie uczniowie przystępują do realizacji ćwiczenia:  

 

praca zespołowa, 

 

nauczyciel wyjaśnia cel ćwiczenia, zakres i sposób wykonania, 

 

uczniowie zapoznają się z treścią ćwiczenia, 

 

uczniowie  po  zapoznaniu  się  z  zadaniem  przystępują  do  jego  realizacji, 
przygotowują  narzędzia  do  usuwania  złogów  nazębnych,  narzędzia  stosowane  do 
leczenia zachowawczego i endodontycznego, 

 

uczniowie  uzasadniają  dobór  narzędzi,  zwracają  uwagę  na  sposób  posługiwania  się 
nimi, 

 

uczniowie grupują narzędzia. 

 

Nauczyciel obserwuje pracę uczniów, udziela rad i wskazówek: 

 

sprawdza  czy  uczniowie  dobrze  zrozumieli  zadanie  i  czy  prawidłowo  wykonują 
ć

wiczenie, 

 

sprawdza czy zachowane są przepisy bhp. 

 

Praca indywidualna: 

 

uczniowie wypełniają tabelę z ćwiczenia, 

 

uczniowie  opisują  poszczególne  narzędzia  i  przeznaczenie,  demonstrują  sposób  ich 
uŜycia na fantomie. 

5.

 

Podsumowanie zajęć: 

 

kaŜdy uczeń przedstawia wykonane zadanie, 

 

uczniowie dyskutują na temat poprawności wykonania ćwiczenia przez kolegów. 

6.

 

Ewaluacja osiągnięć ucznia 

 

nauczyciel  ocenia  indywidualnie  metodą  obserwacji  pracę  ucznia,  trafność 
spostrzeŜeń,  przestrzegania  przepisów  bhp,  podejście  do  pacjenta  oraz  końcowe 
efekty pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Scenariusz zajęć 2 

 

Osoba prowadząca 

…………………………………….…………. 

Modułowy program nauczania:  

Asystentka stomatologiczna 322[01] 

Moduł: 

Organizacja pracy w gabinecie stomatologicznym 322[01].Z1. 

Jednostka modułowa: 

Przygotowanie  gabinetu  stomatologicznego  do  pracy 
322[01].Z1.01 

Temat:   Praca na cztery ręce w gabinecie stomatologicznym. 

Cel ogólny:   Przygotowanie stanowiska i pracy metodą na cztery ręce. 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

przygotować gabinet do wykonywania róŜnych zabiegów stomatologicznych,  

 

zaplanować i zorganizować pracę zgodnie z wymaganiami ergonomii, 

 

dokonać  klasyfikacji  urządzeń  oraz  narzędzi  stomatologicznych  i  określić  ich 
zastosowanie, 

 

wyposaŜyć  stanowisko  pracy  do  wykonywania  zabiegów  stomatologicznych  u  pacjenta 
znajdującego się na fotelu w pozycji leŜącej. 

 
Metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka,  

 

pokaz z objaśnieniem i instruktaŜem, 

 

pokaz multimedialny, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

Formy organizacji pracy uczniów: 

 

praca w grupach, 

 

praca indywidualna. 

 
Czas : 6 godzin dydaktycznych. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

pokazy dydaktyczne z instruktaŜem, 

 

prezentacje multimedialne dotyczące róŜnych metod pracy w gabinecie, 

 

komputer, 

 

instrumenty stomatologiczne, 

 

materiały stomatologiczne, 

 

bielizna zabiegowa, 

 

aparatura stomatologiczna. 

 
Przebieg zajęć: 
1.

 

Sprawy organizacyjne (sprawdzenie obecności, przygotowania do zajęć). 

2.

 

Podanie tematu zajęć. 

3.

 

Wprowadzenie do tematu: 

 

nauczyciel  przeprowadza  wykład  na  temat  ergonomii  pracy  w  gabinecie 
stomatologicznym,  

 

uczniowie  oglądają  prezentację  multimedialną,  wykonują  notatki,  zapisują  swoje 
spostrzeŜenia, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10

 

nauczyciel  zwraca  uwagę  na  róŜnice  w  sposobach  pracy  w  zaleŜności  od  wyboru 
metody pracy, 

 

nauczyciel zwraca uwagę na zalety i wady poszczególnych metod, 

 

pokazuje  przy  fotelu  w  jaki  sposób  pracuje  zespół  stomatologiczny:  usytuowanie 
operatora, asystentki, higienistki. 

4.

 

Następnie uczniowie przystępują do realizacji ćwiczenia:  

 

praca indywidualna, 

 

nauczyciel wyjaśnia cel ćwiczenia, zakres i sposób wykonania, 

 

uczniowie zapoznają się z treścią ćwiczenia, 

 

uczniowie po zapoznaniu się z zadaniem przystępują do jego realizacji, 

 

demonstrują przy fotelu wykonane ćwiczenie. 

 

Nauczyciel obserwuje pracę uczniów, udziela rad i wskazówek: 

 

sprawdza  czy  uczniowie  dobrze  zrozumieli  zadanie  i  czy  prawidłowo  wykonują 
ć

wiczenie, 

 

sprawdza czy zachowane są przepisy bhp. 

 

Praca indywidualna: 

 

uczniowie przy fotelu demonstrują przygotowanie stanowiska do pracy na cztery ręce. 

 
5.

 

Podsumowanie zajęć: 

 

uczniowie przedstawiają wykonane ćwiczenie, 

 

uczniowie dyskutują na temat przygotowania stanowiska pracy.  

6.

 

Ewaluacja osiągnięć ucznia 

 

nauczyciel  ocenia  indywidualnie  metodą  obserwacji  pracę  ucznia,  trafność 
spostrzeŜeń, podejście do pacjenta oraz końcowe efekty pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11

5.  ĆWICZENIA 

 
5.1. 

Organizacja gabinetu stomatologicznego 

 
5.1.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Przygotuj  i  pogrupuj  narzędzia  do  usuwania  złogów  nazębnych,  stosowane  do  leczenia 

zachowawczego i endodontycznego. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed przystąpieniem do realizacji ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni 

fragment  materiału  nauczania  z  „Poradnika  dla  ucznia”,  nauczyciel  omówić  jego  zakres, 
sposób  wykonania  z  uwzględnieniem  przepisów  bhp.  Ćwiczenie  powinno  być  wykonane 
w grupach 4-osobowych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zgromadzić narzędzia,  

2)

 

zorganizować stanowisko pracy, 

3)

 

zaplanować tok postępowania, 

4)

 

wykonać tabelę, 

5)

 

zadbać o bhp i ochronę osobistą, 

6)

 

dokonać podziału i sprawdzenia narzędzi,  

7)

 

zaprezentować i omówić pracę. 

 

Narzędzia do usuwania 

złogów nazębnych 

Narzędzia stosowane do 

leczenia zachowawczego 

Narzędzia stosowane do 

leczenia endodontycznego 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

ć

wiczenia praktyczne. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

odzieŜ ochronna, 

 

kasety do narzędzi, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

narzędzia 

do 

usuwania 

złogów 

nazębnych, 

do 

leczenia 

zachowawczego 

i endodontycznego. 

 

Ćwiczenie 2 

Zaplanuj ustawienie mebli i sprzętu w gabinecie stomatologicznym. Wykorzystaj makietę 

gabinetu oraz modele mebli i aparatury medycznej. Uzasadnij swój wybór. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed przystąpieniem do realizacji ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni 

fragment  materiału  nauczania  z  „Poradnika  dla  ucznia”,  nauczyciel  omówić  jego  zakres, 
sposób  wykonania  z  uwzględnieniem  przepisów  bhp.  Ćwiczenie  powinno  być  wykonane 
w grupach 4-osobowych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

przygotować makietę i modele,  

2)

 

zorganizować stanowisko pracy, 

3)

 

zaplanować tok postępowania, 

4)

 

zadbać o bhp i ochronę osobistą, 

5)

 

ustawić sprzęty wg swojego planu,  

6)

 

zaprezentować i omówić pracę. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

odzieŜ ochronna, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

makieta i modele aparatury medycznej. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13

5.2. 

Praca zespołu stomatologicznego 

 
5.2.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Przygotuj  stanowisko  do  rozpoczęcia  pracy  w  gabinecie  stomatologicznym  i  wykonaj 

czynności związane z porządkowaniem go po zakończonym zabiegu. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed przystąpieniem do realizacji ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni 

fragment  materiału  nauczania  z  „Poradnika  dla  ucznia”,  nauczyciel  omówić  jego  zakres, 
sposób  wykonania  z  uwzględnieniem  przepisów  bhp.  Ćwiczenie  powinno  być  wykonane 
indywidualnie. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zaplanować tok postępowania, 

2)

 

zorganizować stanowisko pracy, 

3)

 

wykonać tabelę, 

4)

 

zadbać o bhp i ochronę osobistą, 

5)

 

dokonać wpisu do tabeli,  

6)

 

zaprezentować i omówić pracę. 

 

Działania przed rozpoczęciem pracy 

Działania po skończonej pracy 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

odzieŜ ochronna, 

 

stanowisko dydaktyczne w gabinecie stomatologicznym, 

 

artykuły piśmienne, 

 

poradnik dla ucznia. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14

Ćwiczenie 2 

Przygotuj  stanowisko  pracy  lekarza  dentysty  i  asystentki  do  pracy  metodą  „na  cztery 

ręce”. Wpisz do tabeli usytuowanie lekarza i asystentki oraz zakres działania.  

 
Wskazówki do realizacji 
Przed przystąpieniem do realizacji ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni 

fragment  materiału  nauczania  z  „Poradnika  dla  ucznia”,  nauczyciel  omówić  jego  zakres, 
sposób  wykonania  z  uwzględnieniem  przepisów  bhp.  Ćwiczenie  powinno  być  wykonane 
indywidualnie. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zaplanować tok postępowania, 

2)

 

zorganizować stanowisko pracy, 

3)

 

wykonać tabelę, 

4)

 

zadbać o bhp i ochronę osobistą, 

5)

 

dokonać wpisu do tabeli,  

6)

 

zaprezentować i omówić pracę. 

 

Lekarz 

Asystentka 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

odzieŜ ochronna, 

 

stanowisko dydaktyczne w gabinecie stomatologicznym, 

 

artykuły piśmienne, 

 

poradnik dla ucznia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘC UCZNIA

 

 
Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Przygotowanie  gabinetu 
stomatologicznego do pracy” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania 1, 2, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 3, 4, 8, 15, 16, 20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań-  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne

 

dopuszczający – za rozwiązanie, co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie, co najmniej 12 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym, co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  16  zadań,  w  tym  co  4  najmniej  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 
Klucz odpowiedzi: 1. d, 2. c, 3. c, 4. b, 5. d, 6. a, 7. c, 8. b, 9. d, 10. d, 11. d, 
12. 
a, 13. b, 14. b, 15. b, 16. d, 17. a, 18. d, 19. b, 20. c. 
 
Plan testu 
 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny 
(mierzalne osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

RozróŜnić wyposaŜenie gabinetu 

Określić wymagania lokalowe gabinetów 

Zastosować narzędzia chirurgiczne 

PP 

Dobrać narzędzia endodontyczne 

PP 

Określić sposób przygotowania pacjenta do 
zabiegu 

Rozpoznać konserwację narzędzi 
stomatologicznych 

Zastosować odpowiednie narzędzia do obróbki 
szkliwa 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16

Dobrać narzędzia endodontyczne 

PP 

RozróŜnić wyposaŜenie podstawowe gabinetu 

10  Rozpoznać skład zespołu stomatologicznego 

11 

Określić sposób przygotowania gabinetu do 
pracy 

12  RozróŜnić narzędzia do opracowania zębiny 

13 

Rozpoznać podstawowe czynności pracy 
asystentki stomatologicznej 

14 

RozróŜnić czynności przygotowawcze do 
przyjęcia pacjenta 

15  Rozpoznać zalety pracy ergonomicznej 

PP 

16 

Dobrać czynności w pracy asystentki 
stomatologicznej 

PP 

17  RozróŜnić metody pracy w stomatologii 

18  Rozpoznać pozycję do przyjęcia pacjenta 

19  Rozpoznać usytuowanie operatora 

20 

Dobrać strefy działania zespołu 
stomatologicznego 

PP 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela  

1.

 

Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem,  co  najmniej 
jednotygodniowym. 

2.

 

Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 

3.

 

Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 

4.

 

Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 

5.

 

Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 

6.

 

Nie przekraczaj przeznaczonego czasu na test. 

 

Instrukcja dla ucznia  

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Zestaw zawiera 20 zadań. 

5.

 

Do  kaŜdego  zadania  przyporządkowane  są  4  moŜliwości  odpowiedzi,  jedna  odpowiedź 
jest prawdziwa. 

6.

 

Udzielaj  odpowiedzi  na  załączonej  karcie  odpowiedzi  stawiając  znak  X  .W  przypadku 
pomyłki zakreśl błędną odpowiedź kółkiem i zaznacz x odpowiedź prawidłową. 

7.

 

Za  kaŜdą  prawidłową  odpowiedź  otrzymujesz  1  punkt,  za  złą  odpowiedź  lub  jej  brak 
0 punktów.  

8.

 

Rozwiązuj zadania samodzielnie. 

9.

 

Na rozwiązanie testu masz 40 minut. 

 

Powodzenia! 

 

Materiały dla ucznia: 

 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych,  

 

karta odpowiedzi. 

 
ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH  

 
1.

 

Poradnia moŜe nie posiadać 
a)

 

wentylacji. 

b)

 

instalacji wodociągowej. 

c)

 

instalacji elektrycznej. 

d)

 

klimatyzacji. 

 

2.

 

Gabinet musi posiadać wysokość 
a)

 

2 m. 

b)

 

3 m. 

c)

 

co najmniej 2,5 m. 

d)

 

1,7 m. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18

3.

 

Do usuwania zębów słuŜą 
a)

 

łyŜeczki zębodołowe. 

b)

 

lemiesze. 

c)

 

dźwignie proste. 

d)

 

poszukiwacze. 

 

4.

 

Igła Millera jest narzędziem 
a)

 

chirurgicznym. 

b)

 

endodontycznym. 

c)

 

protetycznym. 

d)

 

do usuwania złogów. 

 
5.

 

Przygotowanie pacjenta do zabiegu polega na 
a)

 

podaniu mu glukozy. 

b)

 

podaniu znieczulenia. 

c)

 

podaniu środków p/alergicznych. 

d)

 

odpowiednim ustawieniu fotela. 

 

6.

 

Do konserwacji narzędzi uŜywamy 
a)

 

oleju parafinowego. 

b)

 

smaru uniwersalnego. 

c)

 

płynu dezynfekcyjnego. 

d)

 

talku. 

 

7.

 

Narzędziem nie słuŜącym do obróbki szkliwa jest 
a)

 

kamień karborundowy. 

b)

 

wiertło diamentowe. 

c)

 

językotrzymacz. 

d)

 

krąŜek ścierny. 

 

8.

 

Płytki papierowe słuŜą do 
a)

 

przygotowania materiałów do wypełnień. 

b)

 

podawania narzędzi. 

c)

 

demonstracji higienicznych. 

d)

 

sprawdzania działania wierteł. 

 

9.

 

Do wyposaŜenia podstawowego nie zaliczamy 
a)

 

fotela stomatologicznego. 

b)

 

wiertarki. 

c)

 

spluwaczki. 

d)

 

radiowizjografu. 

 

10.

 

W skład zespołu stomatologicznego nie wchodzi 
a)

 

higienistka. 

b)

 

asystentka stomatologiczna. 

c)

 

lekarz. 

d)

 

rejestratorka. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19

11.

 

Przygotowanie gabinetu do pracy nie polega na 
a)

 

przygotowaniu asystora i stolika. 

b)

 

wietrzeniu. 

c)

 

włączeniu do prądu. 

d)

 

wymyciu okien. 

 
12.

 

Narzędziem do ręcznego usuwania zębiny jest 
a)

 

ekskawator. 

b)

 

róŜyczka. 

c)

 

nakładacz. 

d)

 

upychadło. 

 
13.

 

Do podstawowych czynności asystentki stomatologicznej nie naleŜy 
a)

 

przygotowanie pacjentów do zabiegów. 

b)

 

wykonywanie iniekcji doŜylnych. 

c)

 

czynne asystowanie przy zabiegach. 

d)

 

prowadzenie dokumentacji i sprawozdawczości. 

 
14.

 

Przygotowanie gabinetu na przyjęcie następnego pacjenta polega na 
a)

 

podaniu narzędzi, leków i materiałów. 

b)

 

odkaŜaniu rejonu pola zabiegowego, zmianie narzędzi na sterylne. 

c)

 

przygotowaniu materiałów do wypełnień. 

d)

 

prawidłowym oświetleniu. 

 
15.

 

Dzięki pracy ergonomicznej 
a)

 

będziemy mieli większe zyski. 

b)

 

oszczędzamy układ nerwowy, mięśniowo-szkieletowy i wzrok. 

c)

 

oszczędzamy materiały opatrunkowe. 

d)

 

pacjent jest lepiej uświadomiony. 

 
16.

 

Do czynności asysty przy zabiegu nie naleŜy 
a)

 

przygotowanie pacjenta. 

b)

 

instrumentowanie. 

c)

 

nadzór nad oświetleniem pola zabiegowego. 

d)

 

usuwanie zębów. 

 
17.

 

Pacjent siedzi na fotelu a lekarz siedzi obok to metoda pracy 
a)

 

tradycyjna. 

b)

 

„centric”. 

c)

 

na cztery ręce. 

d)

 

na sześć rąk. 

 
18.

 

Pozycja leŜąca pacjenta 
a)

 

jest zawsze najlepsza. 

b)

 

powoduje uspokojenie pacjenta. 

c)

 

zapobiega omdleniom. 

d)

 

powoduje zachłystywanie. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20

19.

 

Prawidłowa pozycja operatora w pracy na cztery ręce to 
a)

 

siedząca przy fotelu. 

b)

 

siedząca usytuowana 8.30–12.30. 

c)

 

stojąca. 

d)

 

stojąca usytuowana 8.30–12.30. 

 
20.

 

Działanie zespołu stomatologicznego nie odbywa się 
a)

 

w strefie operacyjnej. 

b)

 

strefie pracy asysty. 

c)

 

w strefie sterylizacyjnej. 

d)

 

w strefie transferowej. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko ................................................................................................ 
 

Przygotowanie gabinetu stomatologicznego do pracy 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22

Test 2 
 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Przygotowanie  gabinetu 
stomatologicznego do pracy” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania 1, 2, 4, 5, 6, 7, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19, 20 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 3, 8, 9, 10, 11, 15 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań-  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne

 

dopuszczający – za rozwiązanie, co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie, co najmniej 12 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym, co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  16  zadań,  w  tym,  co  najmniej  4  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 
Klucz odpowiedzi: 1.  d,  2.  d,  3.  c,  4.  b,  5  a,  6.  a,  7.  a,  8.  d,  9.  c,  10.  a,  11. a, 
12. 
a, 13. c, 14. a, 15. d, 16. b, 17. c, 18. a, 19. c, 20. a. 
 
Plan testu 
 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny 
(mierzalne osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

RozróŜnić wyposaŜenie podstawowe gabinetu 

Rozpoznać skład zespołu stomatologicznego 

Określić połoŜenie stref działania 

PP 

Określić sposób przygotowania pacjenta do 
zabiegu 

Rozpoznać konserwację narzędzi 
stomatologicznych 

Zastosować odpowiednie narzędzia do obróbki 
szkliwa 

Rozpoznać narzędzia do przygotowania 
materiałów 

Dobrać narzędzia do usuwania złogów 
nazębnych 

PP 

Zastosować narzędzia chirurgiczne 

PP 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23

10  Określić strefy działania 

PP 

11 

Określić przeciwwskazania do leczenia 
w pozycji leŜącej 

PP 

12  Określić połoŜenie asystentki i operatora 

13 

RozróŜnić zakres działań zespołu 
stomatologicznego 

14  RozróŜnić metody pracy 

15 

Określić rodzaje chwytów narzędzi przez 
asystę 

PP 

16 

Rozpoznać zakres działań w strefie 
transferowej 

17  Określić wymagania lokalowe gabinetów 

18 

Rozpoznać rodzaje ruchów wprowadzonych 
dla celów ergonomii 

19  RozróŜnić narzędzia do opracowania zębiny 

20  RozróŜnić wyposaŜenie gabinetu 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela  

1.

 

Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem,  co  najmniej 
jednotygodniowym. 

2.

 

Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 

3.

 

Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 

4.

 

Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 

5.

 

Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 

6.

 

Nie przekraczaj przeznaczonego czasu na test. 

 

Instrukcja dla ucznia  

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Zestaw zawiera 20 zadań. 

5.

 

Do  kaŜdego  zadania  przyporządkowane  są  4  moŜliwości  odpowiedzi,  jedna  odpowiedź 
jest prawdziwa. 

6.

 

Udzielaj  odpowiedzi  na  załączonej  karcie  odpowiedzi  stawiając  znak  X.  W  przypadku 
pomyłki zakreśl błędną odpowiedź kółkiem i zaznacz x odpowiedź prawidłową. 

7.

 

Za  kaŜdą  prawidłową  odpowiedź  otrzymujesz  1  punkt,  za  złą  odpowiedź  lub  jej  brak 
0 punktów.  

8.

 

Rozwiązuj zadania samodzielnie. 

9.

 

Na rozwiązanie testu masz 40 minut. 

 

Powodzenia! 

 
Materiały dla ucznia: 

 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych,  

 

karta odpowiedzi. 

 
ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.

 

Do wyposaŜenia podstawowego zaliczamy 
a)

 

radjowizjograf. 

b)

 

mikroskop. 

c)

 

komputer. 

d)

 

wiertarkę. 

 

2.

 

W skład zespołu stomatologicznego wchodzi 
a)

 

rejestratorka. 

b)

 

sprzątaczka. 

c)

 

farmaceutka. 

d)

 

higienistka. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25

3.

 

Strefa transferowa zawarta jest pomiędzy 
a)

 

8.30–4.00. 

b)

 

4.00–2.00. 

c)

 

9.00–3.00. 

d)

 

12.30–2.00. 

 

4.

 

Przyjmowanie pacjenta w ergonomicznej pozycji 
a)

 

daje nam satysfakcję. 

b)

 

oszczędza układ nerwowo-mięsniowy. 

c)

 

podnosi prestiŜ gabinetu. 

d)

 

ułatwia sprzątanie. 

 

5.

 

Do niezawodnego działania narzędzia potrzebują 
a)

 

konserwacji. 

b)

 

odpowiednich opakowań. 

c)

 

skutecznych płynów dezynfekcyjnych. 

d)

 

prądu. 

 

6.

 

Szczelinowiec to 
a)

 

wiertło. 

b)

 

separator. 

c)

 

koferdam. 

d)

 

językotrzymacz. 

 

7.

 

Płytki szklane słuŜą do 
a)

 

przygotowania materiałów do wypełnień. 

b)

 

podawania narzędzi. 

c)

 

demonstracji higienicznych. 

d)

 

sprawdzania działania wierteł. 

 

8.

 

Kireta jest narzędziem 
a)

 

chirurgicznym. 

b)

 

endodontycznym. 

c)

 

protetycznym. 

d)

 

do usuwania złogów. 

 

9.

 

Do usuwania zębów słuŜą 
a)

 

łyŜeczki zębodołowe. 

b)

 

lemiesze. 

c)

 

kleszcze Bertena . 

d)

 

poszukiwacze. 

 

10.

 

Strefa demarkacyjna to inaczej 
a)

 

strefa transferowa. 

b)

 

strefa operacyjna. 

c)

 

strefa statyczna. 

d)

 

strefa pracy asysty. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26

11.

 

W pozycji leŜącej moŜemy leczyć pacjenta  
a)

 

o wysokim wzroście. 

b)

 

w ciąŜy. 

c)

 

ze znaczną otyłością. 

d)

 

z niedroŜnością dróg oddechowych. 

 
12.

 

Asystentka 
a)

 

siedzi wyŜej niŜ operator. 

b)

 

siedzi niŜej niŜ operator. 

c)

 

siedzi na wysokości operatora. 

d)

 

stoi obok operatora. 

 

13.

 

W zakresie rehabilitacji narządu Ŝucia z lekarzem współpracuje 
a)

 

asystentka stomatologiczna. 

b)

 

higienistka stomatologiczna. 

c)

 

technik dentystyczny. 

d)

 

asystentka stomatologiczna i higienistka stomatologiczna. 

 

14.

 

W metodzie tradycyjnej 
a)

 

pacjent siedzi. 

b)

 

pacjent leŜy. 

c)

 

asystentka siedzi. 

d)

 

asystentka i higienistka siedzą. 

 

15.

 

W pracy zabiegowej zespołu stomatologicznego nieprawidłowe jest stosowanie chwytu 
a)

 

dwupalcowego. 

b)

 

trójpalcowego. 

c)

 

pisarskiego. 

d)

 

oburęcznego. 

 
16.

 

Wszystkie instrumenty muszą być podawane 
a)

 

w strefie statycznej. 

b)

 

w strefie transferowej. 

c)

 

nad głową pacjenta. 

d)

 

w strefie operatora. 

 
17.

 

Gabinet musi posiadać powierzchnię 
a)

 

20 m

2

b)

 

10 m

c)

 

co najmniej 12 m

2

d)

 

30 m

2

 

18.

 

Zasadą pracy zespołowej jest minimalizacja ruchów 
a)

 

całego ramienia i tułowia. 

b)

 

palców. 

c)

 

nadgarstka. 

d)

 

łokcia. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27

19.

 

WydrąŜacz jest narzędziem 
a)

 

chirurgicznym. 

b)

 

protetycznym. 

c)

 

zachowawczym. 

d)

 

ortodontycznym. 

 

20.

 

Lampa bakteriobójcza 
a)

 

jest wymagana rozporządzeniem ministerialnym. 

b)

 

nie jest wymagana. 

c)

 

słuŜy do utwardzania wypełnień. 

d)

 

słuŜy do diagnostyki. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko ................................................................................................ 
 

Przygotowanie gabinetu stomatologicznego do pracy 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29

7.  LITERATURA 
 

1.

 

Barnett L. V. (red): „Asystowanie w stomatologii”. Urban & Partner, Wrocław 2006 

2.

 

Jańczuk  Z.:  „Podręcznik  dla  asystentek  i  higienistek  stomatologicznych”.  PZWL, 
Warszawa 2006 

3.

 

Jenkins W.M.M: „Periodontologia przewodnik”. Sanmedica, Warszawa 1996 

4.

 

Stawiński  K.:  „Podręcznik  dla  pielęgniarek  i  higienistek  stomatologicznych”.  PZWL, 
Warszawa 1984