background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI

 

 

NARODOWEJ 

 
 
 
 
 
 
 
Sylwia Wośko 

 

 
 
 
 
 

Stosowanie  surowców  roślinnych  w  profilaktyce  i  terapii 
322[10].Z2.02 
 

 

 

 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

Recenzenci: 
dr n. farm. Elwira Telejko 
dr n. farm. Przemysław DroŜyński 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr Alina Krawczak 
 
 
 
Konsultacja: 
dr hab. inŜ. Henryk Budzeń 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  322[10].Z2.02 
Stosowanie  surowców  roślinnych  w  profilaktyce  i  terapii,    zawartego  w  modułowym 
programie nauczania dla zawodu technik farmaceutyczny. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom  2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

SPIS TREŚCI 

 

1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia 

12 

 

5.1.  Leki roślinne stosowane w chorobach układu nerwowego 

12 

 

        5.1.1. Ćwiczenia 

12 

 

5.2.  Leki roślinne stosowane w chorobach serca i układu krąŜenia 

14 

 

        5.2.1. Ćwiczenia 

14 

 

5.3.  Fitopreparaty w zaburzeniach układu moczowego 

16 

 

        5.3.1. Ćwiczenia 

16 

 

5.4.  Leki roślinne stosowane w chorobach układu pokarmowego i w otyłości 

17 

 

        5.4.1. Ćwiczenia 

17 

 

5.5.  Roślinne leki przeciwcukrzycowe 

18 

 

        5.5.1. Ćwiczenia 

18 

 

5.6.  Rola fitoterapii w chorobach kobiecych 

19 

 

        5.6.1. Ćwiczenia 

19 

       5.7.  Fitopreparaty w chorobach reumatycznych 

20 

 

        5.7.1. Ćwiczenia 

20 

 

5.8.  Leki dermatologiczne pochodzenia roślinnego 

21 

 

        5.8.1. Ćwiczenia 

21 

 

5.9.  Leki o działaniu immunostymulującym 

22 

 

        5.9.1. Ćwiczenia 

22 

 

5.10. Fitoterapia, homeopatia i inne metody leczenia 

23 

 

        5.10.1. Ćwiczenia 

23 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia 

24 

7.  Literatura 

38 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

1.

 

WPROWADZENIE

 

 

Przekazuję  Państwu  Poradnik  dla  nauczyciela,  który  mam  nadzieję  będzie  pomocny 

w prowadzeniu  zajęć  dydaktycznych  w  Medycznym  Studium  Zawodowym,  kształcącym 
w zawodzie  technik  farmaceutyczny.  Poradnik  dla  nauczyciela  ma  na  celu  ułatwienie  pracy 
nauczycielowi jako organizatorowi procesu uczenia się. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wykaz  umiejętności,  które  uczeń  powinien  mieć  opanowane  przystępując  do  realizacji 
jednostki modułowej, 

 

wykaz umiejętności, które uczeń ukształtuje realizując temat jednostki modułowej, 

 

propozycje  ćwiczeń  rozwijających  umiejętności  stosowania  surowców  roślinnych 
w profilaktyce i terapii, 

 

wykaz literatury uzupełniającej wiedzę ucznia. 

 

Poradnik  zawiera  równieŜ  przykładowe  scenariusze  zajęć  dydaktycznych,  które  powinny 

być prowadzone róŜnymi metodami aktywizującymi ucznia: 

 

wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych, 

 

samokształcenia kierowanego, 

 

pogadanki z instruktaŜem, 

 

metaplanu, 

 

tekstu przewodniego. 
Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  powinny  być  zróŜnicowane,  począwszy  od 

indywidualnej działalności ucznia, do pracy zespołowej. 

W  poradniku  dla  nauczyciela  zawarte  są  równieŜ  zestawy  zadań  testowych  w  celu 

sprawdzenia wiadomości i umiejętności ucznia, przykładowa karta odpowiedzi, instrukcja dla 
ucznia i nauczyciela oraz klucz odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Schemat układu jednostek modułowych 

322[10].Z2.03 

Analizowanie działania leków  

na organizm człowieka 

322[10].Z2 

Ś

rodki lecznicze 

322[10].Z2.01  

Stosowanie związków chemicznych  

w lecznictwie 

322[10].Z2.02 

Stosowanie surowców roślinnych 

w profilaktyce i terapii 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

2.

 

WYMAGANIA WSTĘPNE

 

 
 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej, uczeń powinien umieć: 

 

korzystać z róŜnych źródeł informacji, 

 

współpracować w grupie, 

 

organizować stanowisko pracy, 

 

przestrzegać  zasad  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  zasad  ergonomii  oraz  regulaminu 
porządkowego pracowni, 

 

identyfikować łacińskie nazwy surowców roślinnych, 

 

rozróŜniać surowce roślinne, 

 

określać zasady pozyskiwania i przetwarzania surowców roślinnych, 

 

formułować ogólne zasady dobrej praktyki wytwarzania, 

 

prezentować efekty własnej pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

3.

 

CELE KSZTAŁCENIA

 

 
 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

posłuŜyć się polskimi i łacińskimi nazwami surowców roślinnych, 

 

posłuŜyć się handlowymi nazwami leków roślinnych, 

 

scharakteryzować  waŜniejsze  substancje  czynne  roślin  pod  względem  cech 
fizykochemicznych i właściwości farmakologicznych, 

 

scharakteryzować  rośliny  najczęściej  stosowane  w  profilaktyce  i  terapii  oraz  preparaty 
z nich otrzymywane, 

 

sklasyfikować leki roślinne pod względem właściwości terapeutycznych i chemicznych, 

 

wyjaśnić zasady profilaktyki i terapii wybranych chorób, 

 

wyjaśnić działanie i zastosowanie wybranych leków roślinnych, 

 

wyjaśnić działanie i zastosowanie produktów pszczelich w profilaktyce i terapii,  

 

ocenić  wpływ  leków  roślinnych  na  organizm  człowieka,  w  zaleŜności  od  składu 
jakościowego, ilościowego, drogi podania i sposobu dawkowania, 

 

scharakteryzować działania niepoŜądane leków roślinnych oraz przeciwwskazania do ich 
stosowania, 

 

określić sposób uŜycia i przechowywania leku roślinnego. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

4.

 

PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ

 

 

Scenariusz zajęć 1 

 

 
Osoba prowadząca  

………………………………….… 

Modułowy program nauczania:  Technik farmaceutyczny  322[10]  
Moduł: 

Ś

rodki lecznicze 322[10].Z2 

Jednostka modułowa: 

Stosowanie surowców  roślinnych  w  profilaktyce  i  terapii 
322[10].Z2.02 

Temat: 

Porównywanie fitoterapii z homeopatią oraz innymi metodami leczenia.   

Cel ogólny:  Kształtowanie umiejętności charakteryzowania i róŜnicowania poszczególnych 

metod leczenia.  

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

dobrać  i  przygotować  literaturę  niezbędną  do  charakteryzowania  i  opisywania 
poszczególnych metod leczenia, 

 

scharakteryzować i zróŜnicować wybrane metody leczenia, 

 

wymienić zalety i wady stosowania kaŜdej z metod leczenia, 

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

 

brać  czynny  udział  w  dyskusji  na  temat  przedstawionych  metod  leczenia i róŜnic z nich 
wynikających. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

wykład informacyjny, 

 

praca z tekstem, 

 

metaplan, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

praca w zespołach 2-3 osobowych, 

 

praca indywidualna. 

 
Czas:  6

 

 godzin dydaktycznych

 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

poradnik dla nauczyciela, 

 

zeszyt i przybory do pisania, 

 

piśmiennictwo zawodowe, poradniki, encyklopedie, czasopisma, 

 

programy komputerowe (edukacyjne, komercyjne), 

 

pomoce  do  tworzenia  metaplanu:  tablice,  arkusze  papieru,  szpilki,  zestaw  kartek 
w róŜnych kolorach i kształtach. 

 
Przebieg zajęć: 
1.

 

Czynności organizacyjno-porządkowe:  

 

nauczyciel podaje temat ćwiczeń i zapoznaje uczniów z celami kształcenia, dzieli ich 
na zespoły 2-3 osobowe. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

2.  Wprowadzenie do tematu:  

 

nauczyciel przeprowadza wykład informacyjny na temat róŜnych metod leczenia,  

 

uczniowie zapoznają się z materiałem nauczania i z treścią przydzielonego ćwiczenia 
z poradnika dla ucznia. 

3.  Realizacja ćwiczenia: 

 

nauczyciel omawia zakres i sposób wykonania ćwiczenia, zapoznaje grupę z metodą 
tworzenia  metaplanu  (rozdaje  tablice,  arkusze  papieru,  szpilki,  zestaw  kartek 
w róŜnych kolorach i kształtach). 

 

Tworzenie plakatu: 

 

Pierwszy  zespół:  Jakie  metody  leczenia  są  najczęściej  wybierane  przez  pacjentów 
i dlaczego? (charakterystyka róŜnych metod leczenia) 

 

Drugi  zespół:  Jakie  są  przyczyny  uprzedzeń  pacjentów  do  niektórych  metod 
leczenia? (róŜnicowanie poszczególnych metod leczenia). 

 

Trzeci  zespół:  Co  naleŜy  zrobić  aby  zwiększyć  świadomość  pacjentów  na  temat 
róŜnych  metod  leczenia?  (propozycje  upowszechnienia  wiedzy  na  temat  róŜnych 
metod leczenia), 

 

opracowanie plakatu przez wszystkie, trzy zespoły, 

 

prezentacja  plakatu  (wybór  reprezentantów  poszczególnych  grup  dyskusyjnych 
w celu udzielania wyjaśnień), 

 

wymiana  informacji  na  temat  przyswojonych  treści  (uczniowie  prezentują  swoje 
przemyślenia, co pozwoli na usystematyzowanie wiadomości, wyrabiają umiejętność 
samodzielnego formułowania myśli, wnioskowania oraz referowania), 

 

samodzielna  praca  ucznia  (przeanalizowanie  i  usystematyzowanie  wiadomości  oraz 
sporządzenie notatek dotyczących tematu ćwiczenia), 

 

sprawdzenie  przyswojonych  wiadomości  (pomiar  dydaktyczny  w  formie  ustnej, 
poprzez zadawanie pytań przez nauczyciela) 

 

porządkowanie  stanowisk  pracy  (uczniowie  sprzątają  pomoce  dydaktyczne, 
nauczyciel kontroluje porządek w pracowni). 

 
Zakończenie zajęć 
Nauczyciel  analizuje  przebieg  ćwiczeń,  uczniowie  zgłaszają,  które  etapy  pracy  sprawiały  im 
najwięcej  trudności.  Nauczyciel  jeszcze  raz  wskazuje  jakie  waŜne  umiejętności  były 
ć

wiczone,  jakie  wystąpiły  nieprawidłowości  i  jak  ich  w  przyszłości  unikać.  Nauczyciel 

zapowiada temat kolejnych zajęć, zadaje pracę domową i Ŝegna się z grupą. 

 

Praca domowa 
Opisz dokładnie, wykorzystując literaturę uzupełniającą, jedną z metod leczenia poznanych na 
ć

wiczeniach? 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 
 

Anonimowe odpowiedzi na pytania: 

 

Który z etapów ćwiczeń był dla Ciebie najtrudniejszy? 

 

Które  z  poruszanych  zagadnień  wydały  Ci  się  na  tyle  interesujące,  Ŝe  zachęciły  Cię  do 
poszerzenia wiedzy na ten temat? 

 

Czy  środki  dydaktyczne  zaproponowane  przez  nauczyciela  były  wystarczające  do 
wykonania ćwiczeń? 

 

Jaką  punktację  w  skali  0-5  (  0-najniŜsza,  5-najwyŜsza)  wystawisz  osobie  prowadzącej, 
biorąc pod uwagę sposób prowadzenia zajęć, wiedzę i zaangaŜowanie? 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

10 

Scenariusz zajęć 2 

 

 
Osoba prowadząca  

……………………………… 

Modułowy program nauczania:   Technik farmaceutyczny  322[10] 

 

Moduł: 

Ś

rodki lecznicze 322[10].Z2 

Jednostka modułowa: 

Stosowanie surowców roślinnych w  profilaktyce  i  terapii  
322[10].Z2.02 

Temat: 

Analizowanie  leków  roślinnych  stosowanych  w  chorobach  serca  i  układu 
krąŜenia. 

Cel ogólny:  Kształtowanie  umiejętności  charakteryzowania  preparatów  i  leków  roślinnych 

stosowanych  w  chorobach  serca  i  układu  krąŜenia,  wyjaśnianie  działania 
i zastosowania  wybranych  leków  roślinnych,  wyjaśnianie  zasad  profilaktyki 
i terapii chorób serca i układu krąŜenia. 

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

dobrać i przygotować literaturę niezbędną do charakteryzowania i opisywania preparatów 
roślinnych stosowanych w chorobach serca i układu krąŜenia, 

 

odszukać  w  farmakopei  lub  innej  literaturze  uzupełniającej  i  opisać  surowce  roślinne 
stosowane w chorobach serca i układu krąŜenia, 

 

scharakteryzować wybrane preparaty stosowane w danej jednostce chorobowej, 

 

wybrać  spośród  róŜnych  leków  ziołowych  przygotowanych  przez  nauczyciela,  preparaty 
stosowane w chorobach serca i układu krąŜenia, 

 

wyjaśnić zasady profilaktyki i terapii chorób serca i układu krąŜenia, 

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

 

brać  czynny  udział  w  dyskusji  na  temat  przedstawionych  preparatów  roślinnych 
stosowanych w terapii chorób serca i układu krąŜenia. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

wykład informacyjny, 

 

wykład problemowy, 

 

praca z tekstem, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

zajęcia praktyczne. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

praca zespołowa (2-3 osobowa), 

 

praca indywidualna. 

 
Czas:  
6  godzin dydaktycznych. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

zeszyt i przybory do pisania, 

 

poradnik dla nauczyciela, 

 

zdjęcia i rysunki roślin leczniczych, 

 

foliogramy i fotogramy przedstawiające rośliny lecznicze, 

 

leki  ziołowe,  atrapy  leków  roślinnych  (preparaty  stosowane  w  chorobach  serca  i  układu       
krąŜenia), 

 

piśmiennictwo zawodowe, farmakopea, poradniki, encyklopedie, atlasy, czasopisma, 

 

programy komputerowe bazy leków (edukacyjne, komercyjne). 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

11 

Przebieg zajęć: 
1.

 

Czynności wstępne: sprawdzenie obecności, podanie tematu zajęć i zapoznanie uczniów 
z celami  kształcenia, podział na zespoły 2-3 osobowe. 

2.

 

Wprowadzenie do tematu: 

 

nauczyciel  przeprowadza  wykład  informacyjny  na  temat  stosowania  substancji 
roślinnych w profilaktyce i terapii chorób serca i układu krąŜenia,  

 

 

 

uczniowie  zapoznają  się  z  materiałem nauczania oraz treścią ćwiczenia z poradnika 
dla ucznia, 

3.  Realizacja ćwiczenia: 

 

nauczyciel  wspólnie  z  uczniami  wyjaśnia  zasady  profilaktyki  i  terapii  chorób  serca 
i układu  krąŜenia,  analizuje  wybrane  leki  roślinne  w  danych  jednostkach 
chorobowych, 

 

nauczyciel  wydaje  uczniom  oryginalne  preparaty  (atrapy  preparatów  i    leków 
roślinnych) stosowanych w chorobach serca i układu krąŜenia, 

 

uczniowie w zespołach 2-3 osobowych, analizują i charakteryzują wybrane preparaty 
i leki roślinne, ćwiczenie opisują w zeszycie, 

 

uczniowie  samodzielnie  wybierają  spośród  róŜnych  leków  ziołowych  przygotowanych 
przez nauczyciela, preparaty stosowane w chorobach serca i układu krąŜenia, 

 

nauczyciel obserwując pracę uczniów, na bieŜąco udziela rad i wskazówek, 

 

uczniowie  prezentują  na  forum  grupy  zebrane  wiadomości,  dyskutują  i  weryfikują 
ewentualne błędy oraz wymieniają się spostrzeŜeniami, 

 

prezentują nauczycielowi opis ćwiczenia  w zeszycie ćwiczeniowym. 

 

Zakończenie zajęć 
 

Nauczyciel podsumowuje przebieg zajęć:  

 

wskazuje jakie umiejętności były ćwiczone, 

 

zadaje  pytania  problemowe  w  celu  sprawdzenia  stopnia  przyswojenia  przez  uczniów 
wiedzy zdobytej na ćwiczeniach, 

 

podaje  temat pracy domowej oraz temat kolejnych zajęć. 

 

Praca domowa 
Skomponuj  samodzielnie    mieszankę  ziołową,  (z  omawianych  na  ćwiczeniach  substancji 
roślinnych) o działaniu nasercowym, zaproponuj sposób dawkowania. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowe wypowiedzi pisemne uczniów dotyczące oceny organizacji i  przebiegu zajęć 
oraz roli nauczyciela w realizacji danej jednostki. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

12 

5.

 

ĆWICZENIA

 

 

5.1.

 

Leki roślinne stosowane w chorobach układu nerwowego

 

 

5.1.1.

 

Ćwiczenia

 

 
Ćwiczenie 1 
 

Analizowanie działania leków roślinnych stosowanych w chorobach układu nerwowego. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  literaturę, 

z której  uczniowie  będą  korzystać  podczas  zajęć.  NaleŜy  udostępnić  uczniom  róŜne  pozycje 
literaturowe  zalecane  w  rozdziale  „Literatura”  poradnika  dla  ucznia.  Realizację  programu 
nauczyciel  powinien  rozpocząć  wykładem  informacyjnym  na  temat  leków  roślinnych 
stosowanych w chorobach układu nerwowego. Efektem pracy uczniów powinno być zdobycie 
umiejętności  wykorzystywania  farmakopei  i  literatury  fachowej  do  opisywania, 
charakteryzowania  oraz  praktycznego  zastosowania  preparatów  i  leków  roślinnych  
w chorobach układu nerwowego.  

 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

 

Uczeń powinien:  

1)

 

przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i poszerzyć wiadomości z literatury 
uzupełniającej  na  temat  leków  roślinnych  stosowanych  w  terapii  i  profilaktyce  chorób 
układu nerwowego, 

2)

 

dobrać i przygotować literaturę niezbędną do charakteryzowania i opisywania preparatów 
roślinnych stosowanych w chorobach układu nerwowego, 

3)

 

odszukać  w  farmakopei  lub  innej  literaturze  uzupełniającej  i  opisać  surowce  roślinne 
stosowane w chorobach układu nerwowego, 

4)

 

scharakteryzować wybrane preparaty stosowane w danej jednostce chorobowej, 

5)

 

wybrać  spośród  róŜnych  leków  ziołowych  przygotowanych  przez  nauczyciela,  preparaty 
stosowane w chorobach układu nerwowego, 

6)

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

7)

 

brać  czynny  udział  w  dyskusji  na  temat  przedstawionych  preparatów  roślinnych 
stosowanych w terapii chorób układu nerwowego.  
 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład informacyjny, 

 

pokaz z objaśnieniem. 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

13 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

poradnik dla nauczyciela, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

zeszyt i przybory do pisania, 

 

zdjęcia i rysunki roślin leczniczych, 

 

foliogramy i fotogramy przedstawiające rośliny lecznicze, 

 

leki  ziołowe,  atrapy  leków  roślinnych  (preparaty  stosowane  w  terapii  i  profilaktyce 
chorób układu nerwowego), 

 

piśmiennictwo zawodowe, farmakopea, poradniki, encyklopedie, atlasy, czasopisma, 

 

programy komputerowe bazy leków (edukacyjne, komercyjne). 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

14 

 

5.2.

 

Leki  roślinne  stosowane  w  chorobach  serca  i  układu 

 

krąŜenia

 

 

5.2.1.

 

Ćwiczenia

 

 
Ćwiczenie 1 
 

Analizowanie  działania  leków  roślinnych  stosowanych  w  chorobach  serca  i  układu 

krąŜenia. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do realizacji ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni 

rozdział materiału nauczania z poradnika dla ucznia. Zaleca się aby nauczyciel przeprowadził 
krótki  wykład  informacyjny,  na  temat  preparatów  i  leków  stosowanych  w  chorobach  układu 
krąŜenia.  Proponuje  się,  aby  ćwiczenia  prowadzone  były  w  zespołach  2  –  3    osobowych 
w czasie  prac  przygotowawczych  do  prowadzenia  dyskusji  na  temat  leków  roślinnych 
stosowanych  w  danej  jednostce  chorobowej.  Na  zajęciach  uczniowie  powinni  korzystać  ze 
ś

rodków dydaktycznych przygotowanych przez nauczyciela. Efektem pracy uczniów powinno 

być  zapoznanie  się  z  preparatami  roślinnymi  wykorzystywanymi  w  schorzeniach  serca 
i układu  krąŜenia.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  uczniów  na  dawkowanie,    niepoŜądane  działanie 
leków roślinnych oraz przeciwwskazania do ich stosowania. 

 

 

Sposób wykonania ćwiczenia  
 

 

Uczeń powinien:  

1)

 

dobrać i przygotować literaturę niezbędną do charakteryzowania i opisywania preparatów 
roślinnych stosowanych w chorobach serca i układu krąŜenia, 

2)

 

przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i poszerzyć wiadomości z literatury 
uzupełniającej na dany temat, 

3)

 

odszukać  w  farmakopei  lub  innej  literaturze  uzupełniającej  i  opisać  surowce  roślinne 
stosowane w chorobach serca i układu krąŜenia, 

4)

 

scharakteryzować wybrane preparaty stosowane w danej jednostce chorobowej, 

5)

 

wybrać  spośród  róŜnych  leków  ziołowych  przygotowanych  przez  nauczyciela,  preparaty 
stosowane w chorobach serca i układu krąŜenia, 

6)

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

7)

 

brać  czynny  udział  w  dyskusji  na  temat  przedstawionych  preparatów  roślinnych 
stosowanych w terapii chorób serca i układu krąŜenia. 

 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład informacyjny, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

15 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

zeszyt i przybory do pisania, 

 

poradnik dla nauczyciela, 

 

zdjęcia i rysunki roślin leczniczych, 

 

foliogramy i fotogramy przedstawiające rośliny lecznicze, 

 

leki  ziołowe,  atrapy  leków  roślinnych  (preparaty  stosowane  w  chorobach  serca  i  układu       
krąŜenia), 

 

piśmiennictwo zawodowe, farmakopea, poradniki, encyklopedie, atlasy, czasopisma, 

 

programy komputerowe bazy leków (edukacyjne, komercyjne). 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

16 

 

5.3.

 

Fitopreparaty w zaburzeniach układu moczowego

 

 

5.3.1.

 

Ćwiczenia

 

 
Ćwiczenie 1 
 

Analizowanie  zastosowania  ziół  i  preparatów  ziołowych  w  zaburzeniach  układu 

moczowego. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  preparaty 

ziołowe stosowane w leczeniu i profilaktyce schorzeń układu moczowego oraz zaproponować 
literaturę,  z  której  uczniowie  będą  korzystać  podczas  zajęć.  W  celu  zwiększenia  aktywności 
ucznia  zaleca  się  opracowywanie  przez  niego  danego  tematu  w  postaci  referatu.  Efektem 
pracy  uczniów  powinno  być  zdobycie  umiejętności  korzystania  z  farmakopei  i literatury 
fachowej  do  opisywania,  charakteryzowania  oraz  praktycznego  zastosowania  ziół 
i preparatów ziołowych  w chorobach układu moczowego.  

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

 

Uczeń powinien:  

1)

 

dobrać i przygotować literaturę niezbędną do charakteryzowania i opisywania preparatów 
roślinnych stosowanych w chorobach układu moczowego, 

2)

 

odszukać  w  farmakopei  lub  innej  literaturze  uzupełniającej  i  opisać  surowce  roślinne 
stosowane w schorzeniach układu moczowego, 

3)

 

scharakteryzować wybrane preparaty stosowane w danej jednostce chorobowej, 

4)

 

wybrać  spośród  róŜnych  leków  ziołowych  przygotowanych  przez  nauczyciela,  preparaty 
stosowane w terapii i profilaktyce chorób układu moczowego, 

5)

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

6)

 

brać  czynny  udział  w  dyskusji  na  temat  przedstawionych  preparatów  roślinnych    oraz  
zastosowania ziół  w terapii i profilaktyce chorób układu moczowego. 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład informacyjny, 

 

wykład problemowy, 

 

referat, 

 

praca zespołowa, 

 

praca indywidualna. 

 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

zeszyt i przybory do pisania, 

 

poradnik dla nauczyciela, 

 

zdjęcia  i  rysunki  roślin  leczniczych  stosowanych  w  profilaktyce  i  terapii  układu 
moczowego, 

 

foliogramy i fotogramy przedstawiające rośliny lecznicze, 

 

leki ziołowe, atrapy leków roślinnych (preparaty stosowane w chorobach układu moczowego), 

 

piśmiennictwo zawodowe, farmakopea, poradniki, encyklopedie, atlasy, czasopisma, 

 

programy komputerowe bazy leków (edukacyjne, komercyjne). 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

17 

5.4.

 

Leki roślinne stosowane w chorobach układu pokarmowego 

 

i w otyłości

 

 

5.4.1.

 

 Ćwiczenia

 

 
Ćwiczenie 1 
 

Analizowanie  działania  leków  roślinnych  stosowanych  w  chorobach  układu 

pokarmowego i w otyłości. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed przystąpieniem do realizacji zajęć  nauczyciel powinien omówić sposób wykonania 

ć

wiczenia  oraz  podać  niezbędne  informacje  dotyczące  leczenia  schorzeń  układu 

pokarmowego  i  otyłości.  Zaleca  się  aby  uczniowie  przeczytali  odpowiedni  rozdział 
w poradniku  dla  ucznia.  Proponuje  się,  aby  uczniowie  pracowali  indywidualnie  i/lub 
w niewielkich  2–3  osobowych  zespołach,    wykorzystując  środki  dydaktyczne  przygotowane 
przez  nauczyciela.  NaleŜy  wskazać  i  udostępnić  uczniom  literaturę  uzupełniającą  potrzebną 
do pracy. 

 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
Uczeń powinien: 

1)

 

dobrać i przygotować literaturę niezbędną do charakteryzowania i opisywania preparatów 
roślinnych stosowanych w chorobach układu pokarmowego i w otyłości, 

2)

 

odszukać  w  farmakopei  lub  innej  literaturze  uzupełniającej  i  opisać  surowce  roślinne 
stosowane w  schorzeniach układu pokarmowego i w otyłości, 

3)

 

scharakteryzować wybrane preparaty stosowane w danej jednostce chorobowej, 

4)

 

wybrać  spośród  róŜnych  leków  ziołowych  przygotowanych  przez  nauczyciela,  preparaty 
stosowane w terapii i profilaktyce chorób układu pokarmowego i otyłości, 

5)

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

6)

 

brać  czynny  udział  w  dyskusji  na  temat  przedstawionych  preparatów  roślinnych    oraz  
zastosowania ziół  w terapii i profilaktyce chorób układu pokarmowego. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład informacyjny, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

poradnik dla nauczyciela, 

 

zeszyt i przybory do pisania, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

zdjęcia i rysunki roślin leczniczych, 

 

foliogramy i fotogramy przedstawiające rośliny lecznicze, 

 

leki  ziołowe,  atrapy  leków  roślinnych  (preparaty  stosowane  w  chorobach  układu 
pokarmowego i w otyłości), 

 

piśmiennictwo zawodowe (farmakopea, poradniki, encyklopedie, atlasy, czasopisma), 

 

programy komputerowe bazy leków (edukacyjne, komercyjne). 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

18 

5.5.

 

Roślinne leki przeciwcukrzycowe

 

 

5.5.1.

 

Ćwiczenia

 

 
Ćwiczenie 1 
 

Określanie działania roślinnych leków przeciwcukrzycowych. 
 

 

Wskazówki do realizacji 
Realizację  programu  naleŜy  rozpocząć  pogadanką  na  temat  preparatów  i  leków 

przeciwcukrzycowych.  Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni 
przeczytać  odpowiedni  rozdział  materiału  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia  oraz  poszerzyć 
wiadomości  z  literatury  uzupełniającej.  Wskazana  jest  indywidualna  oraz  zespołowa  praca 
ucznia  na  podstawie  literatury  i  innych  środków  dydaktycznych  przygotowanych  przez 
nauczyciela. NaleŜy zwrócić uwagę na umiejętność wykorzystywania wiadomości w praktyce 
np.  podczas  wybierania  preparatów  przeciwcukrzycowych  spośród  innych  leków 
przygotowanych przez nauczyciela. 

 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

 

Uczeń powinien:  

1)

 

dobrać i przygotować literaturę niezbędną do charakteryzowania i opisywania preparatów 
roślinnych stosowanych w leczeniu cukrzycy, 

2)

 

przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i poszerzyć wiadomości z literatury 
uzupełniającej na dany temat, 

3)

 

odszukać  w  farmakopei  lub  innej  literaturze  uzupełniającej  i  opisać  w  zeszycie 
ć

wiczeniowym surowce roślinne stosowane w leczeniu cukrzycy, 

4)

 

scharakteryzować wybrane preparaty stosowane w danej jednostce chorobowej, 

5)

 

wybrać  spośród  róŜnych  leków  ziołowych  przygotowanych  przez  nauczyciela,  preparaty 
stosowane w cukrzycy, 

6)

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

7)

 

brać czynny udział w dyskusji na temat przedstawionych fitopreparatów. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład informacyjny, 

 

pogadanka. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

zdjęcia i rysunki roślin leczniczych, 

 

foliogramy i fotogramy przedstawiające rośliny lecznicze, 

 

leki ziołowe, atrapy leków roślinnych, 

 

leki dotyczące leczenia danego schorzenia,  

 

piśmiennictwo zawodowe (farmakopea, poradniki, encyklopedie, atlasy, czasopisma), 

 

programy komputerowe bazy leków (edukacyjne, komercyjne), 

 

poradnik dla nauczyciela, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

19 

5.6.

 

Rola fitoterapii w chorobach kobiecych

 

 

5.6.1.

 

Ćwiczenia

 

 
Ćwiczenie 1 
 

Określanie roli fitoterapii w chorobach kobiecych. 

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób 

wykonania  ćwiczenia  i  przeprowadzić  wykład  informacyjny    na  temat  udziału  leków 
roślinnych  w  leczeniu  chorób  kobiecych.  Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia 
uczniowie  powinni  przeczytać  odpowiedni  rozdział  z  poradnika  dla  ucznia  oraz  poszerzyć 
wiadomości  z  literatury  uzupełniającej,  z  wykorzystaniem  programów  komputerowych. 
Wskazana  jest  praca  w  niewielkich  zespołach  podczas  przygotowywania  i  analizowania 
wiadomości na dany temat. NaleŜy zwrócić uwagę na czynny udział ucznia w ćwiczeniach. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien:  

1)

 

dobrać i przygotować literaturę niezbędną do charakteryzowania i opisywania preparatów 
roślinnych stosowanych w chorobach kobiecych, 

2)

 

przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i poszerzyć wiadomości z literatury 
uzupełniającej na dany temat, 

3)

 

odszukać  w  farmakopei  lub  innej  literaturze  uzupełniającej  i  opisać  w  zeszycie 
ć

wiczeniowym surowce roślinne stosowane w chorobach ginekologicznych, 

4)

 

scharakteryzować wybrane preparaty stosowane w danej jednostce chorobowej, 

5)

 

wybrać  spośród  róŜnych  leków  ziołowych  przygotowanych  przez  nauczyciela,  preparaty 
stosowane w chorobach kobiecych, 

6)

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

7)

 

brać czynny udział w dyskusji na temat przedstawionych preparatów i leków stosowanych 
w ginekologii. 

 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład informacyjny, 

 

pogadanka. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

zdjęcia i rysunki roślin leczniczych stosowanych w ginekologii, 

 

foliogramy i fotogramy przedstawiające rośliny lecznicze, 

 

leki ziołowe, atrapy leków roślinnych, 

 

leki dotyczące leczenia danego schorzenia,  

 

piśmiennictwo zawodowe (farmakopea, poradniki, encyklopedie, atlasy, czasopisma), 

 

programy komputerowe bazy leków (edukacyjne, komercyjne), 

 

poradnik dla nauczyciela, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

20 

5.7.

 

Fitopreparaty w chorobach reumatycznych

 

 

5.7.1.

 

Ćwiczenia 

 

 
Ćwiczenie 1 
 

Charakteryzowanie fitopreparatów stosowanych w chorobach reumatycznych. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiedni rozdział materiału nauczania z poradnika dla ucznia oraz poszerzyć wiadomości 
z literatury uzupełniającej. Wskazane jest przeprowadzenie wykładu informacyjnego na temat 
preparatów  roślinnych  stosowanych  w  chorobach  reumatycznych.  Zaleca  się  pracę 
w niewielkich  zespołach  w  trakcie  przygotowywania  i  analizowania  wiadomości  na  dany 
temat oraz wykorzystywanie programów komputerowych. Efektem pracy ucznia powinno być 
teoretyczne  przygotowanie  do  praktycznego  zastosowania  fitopreparatów  w  chorobach 
reumatycznych.  

 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

dobrać i przygotować literaturę niezbędną do charakteryzowania i opisywania preparatów 
roślinnych stosowanych w chorobach reumatycznych, 

2)

 

przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i poszerzyć wiadomości z literatury 
uzupełniającej na dany temat, 

3)

 

odszukać  w  farmakopei  lub  innej  literaturze  uzupełniającej  i  opisać  w  zeszycie 
ć

wiczeniowym surowce roślinne stosowane w chorobach reumatycznych, 

4)

 

scharakteryzować wybrane preparaty stosowane w danej jednostce chorobowej, 

5)

 

wybrać  spośród  róŜnych  leków  ziołowych  przygotowanych  przez  nauczyciela,  preparaty 
stosowane w chorobach reumatycznych, 

6)

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

7)

 

brać  czynny  udział  w  dyskusji  na  temat  przedstawionych  fitopreparatów  stosowanych 
w terapii chorób reumatycznych. 

 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład informacyjny, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

zdjęcia i rysunki roślin leczniczych, 

 

foliogramy i fotogramy przedstawiające rośliny lecznicze, 

 

leki ziołowe, atrapy leków roślinnych, 

 

leki dotyczące leczenia danego schorzenia,  

 

piśmiennictwo zawodowe  (poradniki, encyklopedie, atlasy, czasopisma), 

 

programy komputerowe bazy leków (edukacyjne, komercyjne), 

 

poradnik dla ucznia, 

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

21 

5.8.

 

Leki dermatologiczne pochodzenia roślinnego

 

 

5.8.1.

 

Ćwiczenia

 

 

Ćwiczenie 1 
 

Analizowanie działania leków dermatologicznych pochodzenia roślinnego. 
 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  sposób  

wykonania ćwiczenia i przeprowadzić wykład na temat roślinnych leków dermatologicznych. 
Zaleca się aby uczniowie przeczytali odpowiedni  rozdział w poradniku dla ucznia. Proponuje 
się,  aby  uczniowie  pracowali  w  zespołach  2–3  osobowych  lub/i  indywidualnie.  W  czasie 
realizacji ćwiczeń naleŜy zwrócić uwagę na umiejętność korzystania przez ucznia z dostępnej 
literatury  i  środków  dydaktycznych.  Uczniowie  powinni  mieć  moŜliwość  korzystania 
z róŜnych źródeł informacji. 

 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

dobrać i przygotować literaturę niezbędną do charakteryzowania i opisywania preparatów 
roślinnych stosowanych w chorobach dermatologicznych, 

2)

 

przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i poszerzyć wiadomości z literatury 
uzupełniającej na dany temat, 

3)

 

odszukać  w  farmakopei  lub  innej  literaturze  uzupełniającej  i  opisać  w  zeszycie 
ć

wiczeniowym surowce roślinne stosowane w chorobach skóry, 

4)

 

scharakteryzować wybrane preparaty stosowane w danej jednostce chorobowej, 

5)

 

wybrać  spośród  róŜnych  leków  ziołowych  przygotowanych  przez  nauczyciela,  preparaty 
stosowane w chorobach dermatologicznych, 

6)

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

7)

 

brać  czynny  udział  w  dyskusji  na  temat  przedstawionych  fitopreparatów  stosowanych 
w terapii i profilaktyce schorzeń skórnych. 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład problemowy, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

zdjęcia i rysunki roślin leczniczych, 

 

foliogramy i fotogramy przedstawiające rośliny lecznicze, 

 

leki ziołowe, atrapy leków roślinnych, 

 

leki dotyczące leczenia danego schorzenia,  

 

piśmiennictwo zawodowe (farmakopea, poradniki, encyklopedie, atlasy, czasopisma), 

 

programy komputerowe bazy leków (edukacyjne, komercyjne), 

 

poradnik dla nauczyciela, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

zeszyt i przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

22 

5.9.

 

Leki o działaniu immunostymulującym

 

 

5.9.1.

 

Ćwiczenia

 

 

Ćwiczenie 1 
 

Porównywanie naturalnych leków o działaniu immunostymulującym. 

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiedni  rozdział  materiału  nauczania  oraz  poszerzyć  wiadomości  z  literatury 
uzupełniającej.  Wskazane  jest  przeprowadzenie  wykładu  na  temat  leków  o  działaniu 
immunostymulującym.  W  celu  zwiększenia  aktywności  ucznia  na  ćwiczeniach,  zaleca  się 
przygotowanie  i przedstawienie  przez  niego  wiadomości  na  omawiany  temat  (lub  wybrane 
zagadnienie)  w postaci  referatu.  W czasie  zajęć  uczniowie  powinni  korzystać  z  pomocy 
dydaktycznych przygotowanych przez nauczyciela. 

 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i poszerzyć wiadomości z literatury 
uzupełniającej na temat preparatów o działaniu immunostymulujacym, 

2)

 

dobrać i przygotować literaturę niezbędną do charakteryzowania i opisywania naturalnych 
leków o działaniu immunostymulujących, (wykorzystać programy komputerowe), 

3)

 

odszukać  w  farmakopei  lub  innej  literaturze  uzupełniającej  i  opisać  surowce  roślinne 
stosowane w terapii bodźcowej, 

4)

 

scharakteryzować wybrane preparaty stosowane w danej jednostce chorobowej, 

5)

 

wybrać  spośród  róŜnych  leków  ziołowych  przygotowanych  przez  nauczyciela,  preparaty 
działające na układ immunologiczny, 

6)

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

7)

 

brać czynny udział w dyskusji na temat przedstawionych preparatów roślinnych. 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład informacyjny, 

 

praca z tekstem, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

zeszyt i przybory do pisania, 

 

poradnik dla nauczyciela, 

 

zdjęcia i rysunki roślin leczniczych, 

 

foliogramy i fotogramy przedstawiające rośliny lecznicze, 

 

leki ziołowe, atrapy leków roślinnych (preparaty działające na układ immunologiczny), 

 

piśmiennictwo zawodowe (farmakopea, poradniki, encyklopedie, atlasy, czasopisma), 

 

programy komputerowe bazy leków (edukacyjne, komercyjne). 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

23 

5.10.

 

Fitoterapia, homeopatia i inne metody leczenia

 

 

5.10.1.

 

Ćwiczenia

 

 
Ćwiczenie 1 
 

Porównywanie fitoterapii z homeopatią oraz innymi metodami leczenia. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do realizacji ćwiczenia uczniowie powinni przeczytać odpowiedni 

rozdział materiału nauczania z poradnika dla ucznia. Zaleca się aby nauczyciel przeprowadził 
krótki  wykład  informacyjny,  na  temat  róŜnych metod leczenia. Proponuje się, aby ćwiczenia 
prowadzone  były  w  zespołach  2–3    osobowych  w  czasie  prac  przygotowawczych  do 
prowadzenia  dyskusji  na  temat  poznanych  metod  leczenia.  Na  zajęciach  uczniowie  powinni 
korzystać  ze  środków  dydaktycznych  przygotowanych  przez  nauczyciela.  Efektem  pracy 
uczniów  powinno  być  zdobycie  przez  nich  umiejętności  charakteryzowania  i  róŜnicowania 
wybranych metod leczenia. 

 

  

Sposób wykonania ćwiczenia  
 

 

Uczeń powinien:  

1)

 

przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia i poszerzyć wiadomości z literatury 
uzupełniającej na temat fitoterapii, alopatii, homeopatii i apiterapii. 

2)

 

dobrać  i  przygotować  literaturę  niezbędną  do  charakteryzowania  i  opisywania 
poszczególnych metod leczenia, 

3)

 

scharakteryzować i zróŜnicować wybrane metody leczenia, 

4)

 

określić wady i zalety stosowania róŜnych metod leczenia, 

5)

 

zapisać wszystkie spostrzeŜenia i wnioski w zeszycie ćwiczeniowym, 

6)

 

zaprezentować na forum grupy zebrane wiadomości, 

7)

 

brać  czynny  udział  w  dyskusji  na  temat  przedstawionych  metod leczenia i róŜnic z nich 
wynikających. 

 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład problemowy, 

 

praca z tekstem, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

praca zespołowa, 

 

metaplan. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

zeszyt i przybory do pisania, 

 

poradnik dla nauczyciela, 

 

piśmiennictwo zawodowe, poradniki, encyklopedie, czasopisma, 

 

programy komputerowe (edukacyjne, komercyjne). 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

24 

6.

 

EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej

 

„Stosowanie  surowców 

roślinnych w profilaktyce i terapii” 

Test składa się z  22 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania    2,  3,  4,  6,  7,  8,  9,  10,  11,  13,  14,  15,  16,  17,  19,  20,  21,  22,  są  z  poziomu 
podstawowego, 

 

zadania 1, 5, 12, 18  są z poziomu ponadpodstawowego. 
 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt  

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:  

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 12  zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 15 zadań z poziomu podstawowego,  

 

dobry – za rozwiązanie 19 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego,  

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  21  zadań,  w  tym  co  najmniej  3  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 
 

Klucz odpowiedzi: 1. a, 2. d, 3. c, 4. a, 5. b, 6. a, 7. d, 8. d, 9. a, 10. d, 11. b, 
12. 
c, 13. b, 14. c, 15. d, 16. a, 17. b, 18. c, 19. c, 20. d, 21. a, 22. c. 

 

Plan testu 

 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1. 

Podać ogólne cechy charakteryzujące glikozydy 
nasercowe 

PP 

2. 

Określić zastosowanie bzu czarnego 
 

3. 

Określić przeciwcukrzycowe substancje roślinne 
 

4. 

Określić działanie wyciągu z kwiatu jasnoty 
 

5. 

Określić w jakim surowcu roślinnym po raz pierwszy 
wykryto glikozydy nasercowe 

PP 

6.    

Wymienić substancje roślinne działające na nerki 
i drogi moczowe 

7. 

Określić drogę podania insuliny 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

25 

8. 

Podać działanie dikumarolu. 
 

9. 

Wymienić substancje czynne występujące 
w miłorzębie japońskim 

10. 

Podać nazwę chemiczną teobrominy 
 

11. 

Określić składnik główny kwiatostanu głogu 
 

12. 

Scharakteryzować działanie glikozydów nasercowych 
 

PP 

13. 

Wyjaśnić łacińską nazwę antiemetica 
 

14. 

Określić dominujący składnik olejku 
eukaliptusowego 

15. 

Podać surowiec roślinny zawierający kodeinę 
 

16. 

Określić działanie  Humulus lupulus 
 

17. 

Podać roślinny środek moczopędny o właściwościach 
draŜniących miąŜsz nerkowy 

18. 

Scharakteryzować cukier inwertowany 
 

PP 

19. 

Określić skład ziela skrzypu polnego 
 

20. 

Określić skład olejku cynamonowego 
 

21. 

Określić działanie efedryny 
 

22. 

Zdefiniować apiterapię 
 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

26 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.

 

Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 
jednotygodniowym. 

2.

 

Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 

3.

 

Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 

4.

 

Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi 

5.

 

Zapewnij uczniom odpowiednią atmosferę oraz moŜliwość samodzielnej pracy. 

6.

 

Przed rozpoczęciem testu przeczytaj  instrukcję dla ucznia. 

7.

 

Upewnij się, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 

8.

 

Rozdaj uczniom zestawy zadań testowych oraz karty odpowiedzi, podaj czas rozpoczęcia 
i zakończenia rozwiązywania testu. 

9.

 

Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 

10.

 

Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się  czasie 
zakończenia udzielania odpowiedzi.  

11.

 

Zbierz karty odpowiedzi i zestawy zadań testowych. 

12.

 

Sprawdź odpowiedzi a wyniki wpisz do arkusza zbiorczego. 

13.

 

Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 
sprawiły uczniom największe trudności. 

14.

 

Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 

15.

 

Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  które  będą  miały  na  celu  uniknięcie 
niepowodzeń dydaktycznych w późniejszej j pracy. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Test  zawiera  22  zadania  dotyczące  „Stosowania  surowców  roślinnych  w  profilaktyce 
i terapii”.  Do  kaŜdego  zadania  dołączone  są  4  moŜliwości  odpowiedzi  i  tylko  jedna 
odpowiedź jest prawidłowa. 

5.

 

Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi,  stawiając  w  odpowiedniej 
rubryce  znak  X.  W  przypadku  pomyłki  naleŜy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć  kółkiem, 
a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.

 

Kolejność rozwiązywania zadań jest dowolna. 

7.

 

Jeśli udzielenie odpowiedzi będzie sprawiało Ci trudność, wtedy odłóŜ jego rozwiązanie 
na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.

 

Po  zakończeniu  rozwiązywania  zadań,  sprawdź  w  KARCIE  ODPOWIEDZI,  czy  dla 
wszystkich zadań zaznaczyłeś odpowiedzi. 

9.

 

Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 

10.

 

Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Powodzenia ! 

 

Materiały dla ucznia: 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

27 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.

 

Ogólną cechą charakteryzującą glikozydy nasercowe jest 
a)

 

bezpośrednie działanie na mięsień sercowy. 

b)

 

pośrednie działanie  na mięsień sercowy. 

c)

 

działanie na lewą połowę mięśnia sercowego. 

d)

 

szeroki margines bezpieczeństwa stosowania tych leków. 

 

2.

 

Kwiat bzu czarnego stosowany jest jako środek 
a)

 

przeciwrobaczy, spazmolityczny, przeciwzapalny. 

b)

 

pomocniczy w zaburzeniach miesiączkowania, przeczyszczający, przeciwzakrzepowy. 

c)

 

przeciwzakrzepowy, przeciwzapalny, antyhepatotoksyczny. 

d)

 

napotny, lekko moczopędny, do płukania jamy ustnej. 

 

3.

 

Do przeciwcukrzycowych substancji roślinnych zaliczamy 
a)

 

Colophonium, Zingiberis rhizoma. 

b)

 

Calendulae flos, Nigellae semen. 

c)

 

Galegae herba, Phaseoli pericarpium. 

d)

 

Propolis, Urticae radix. 

 

4.

 

Wyciąg z kwiatu jasnoty białej działa 
a)

 

kurcząco na macicę. 

b)

 

spazmolitycznie na oskrzela. 

c)

 

przyspieszająco na krzepliwość krwi. 

d)

 

przeczyszczająco. 

 

5.

 

Glikozydy nasercowe po raz pierwszy zostały wykryte w 
a)

 

miłku wiosennym. 

b)

 

naparstnicy purpurowej. 

c)

 

konwalii majowej. 

d)

 

naparstnicy wełnistej. 

 
6.

 

Substancje roślinne działające na nerki i drogi moczowe to 
a)  Equiseti herba, Juniperi fructus, Betulae folium. 
b)  Ammi visnagae fructus, Betulae folium, Valerianae radix. 
c)  Hyperici herba, Primulae radix, Gallae. 
d)  Levistici radix, Sambuci Flos, Rhei radix. 
 

7.

 

Insulina stosowana jest 
a)  drogą transdermalną. 
b)  doodbytniczo. 
c)  doustnie i doodbytniczo. 
d)  pozajelitowo. 
 

8.

 

Dikumarol jest środkiem 
a)  o działaniu spazmolitycznym. 
b)  pobudzającym repigmentację skóry. 
c)  zmniejszającym stęŜenie cholesterolu i lipidów w surowicy krwi. 
d)  hamującym koagulację krwi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

28 

9.

 

Do najwaŜniejszych składników miłorzębu japońskiego zaliczamy 
a)  flawonoidy, seskwiterpeny, diterpeny. 
b)  pochodne kwasu salicylowego, garbniki, fenolokwasy. 
c)  saponiny, witaminy A i C, związki fenolowe. 
d)  związki fenolowe, olejki eteryczne, glikozydy naryngeniny. 
 

10.

 

Teobromina to 
a)  1,3 – dimetyloksantyna. 
b)  1,3,7 – trimetyloksantyna. 
c)  1,5,7 – trimetyloksantyna. 
d)  3,7 – dimetyloksantyna. 
 

11.

 

Kwiatostan głogu jest substancją roślinną zawierającą 
a)  glikozydy fenolowe. 
b)  flawonoidy. 
c)  saponiny. 
d)  alkaloidy. 
 

12.

 

Charakterystyczne właściwości glikozydów nasercowych to 
a)  działanie  inotropowo  ujemne,  chronotropowo  dodatnie  i  zwiększające  objętość      

wyrzutową. 

b)  działanie  inotropowo  dodatnie,  chronotropowo  dodatnie  i  zmniejszające  objętość      

wyrzutową. 

c)  działanie  inotropowo  dodatnie,  chronotropowo  ujemne  i  zwiększające  objętość   

wyrzutową. 

d)  działanie zmniejszające siłę skurczu mięśnia sercowego, skracające czas odpoczynku 

serca i przyspieszające tętno. 

 

 
 

13.

 

Antiemetica oznacza środki o działaniu  
a)  przeciwgorączkowym. 
b)  przeciwwymiotnym. 
c)  przeciwartretycznym. 
d)  przeciwzapalnym. 
 

14.

 

Dominujący składnik, odpowiedzialny za jakość olejku eukaliptusowego to 
a)  eugenol. 
b)  aldehyd laurylowy. 
c)  1,8-cyneol. 
d)  mentol. 
 

15.

 

Kodeina to jeden z licznych alkaloidów zawartych w 
a)  Asparagus officinalis. 
b)  Althaeae radix et folium. 
c)  Saponariae radix. 
d)  Papaver somniferum. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

29 

16.

 

Humulus lupulus to waŜny składnik roślinnych środków 
a)  uspokajających. 
b)  przeczyszczających. 
c)  znieczulających. 
d)  moczopędnych. 
 

17.

 

Silnym środkiem moczopędnym o właściwościach draŜniących miąŜsz nerkowy jest 
a)  ziele kopytnika. 
b)  owoc jałowca. 
c)  kłącze kurkumy. 
d)  owoc anyŜu. 
 

18.

 

Cukier inwertowany jest 
a)  cząsteczkową mieszaniną D-galaktozy i D-mannozy. 
b)  cząsteczkową mieszaniną D-glukozaminy i L-sacharozy. 
c)  cząsteczkową 

mieszaniną 

D-glukozy, 

D-fruktozy 

powstałą 

wyniku 

hydrolizysacharozy. 

d)  cząsteczkową  mieszaniną  D-fruktozy  i  L-galaktozy  powstałą  w  wyniku  hydrolizy      

sacharozy. 

 
19.

 

Działanie  moczopędne  ziela  skrzypu  polnego  uzaleŜnione  jest  od  zespołu  składników 
takich jak: 
a)  kumaryny, saponiny, garbniki. 
b)  flawonoidy, antocyjany, kwasy organiczne. 
c)  saponiny, flawonoidy, związki krzemu. 
d)  furanokumaryny, związki krzemu, flawonoidy. 
 

 

20.

 

W skład olejku cynamonowego wchodzą 
a)  mentol i eugenol. 
b)  aldehyd laurylowy i aldehyd cynamonowy. 
c)  monoterpeny i menton. 
d)  eugenol i aldehyd cynamonowy. 
 

21.

 

Efedryna występuje w zielu Ephedra sinica, ma działanie 
a)  sympatykomimetyczne. 
b)  przeciwreumatyczne. 
c)  przeciwwirusowe. 
d)  onkostatyczne. 

 
22.

 

Apiterapia jest to: 

a)

 

metoda  leczenia  opracowana  w  1810  r.  przez  niemieckiego  lekarza  Samuela 
Hahnemanna. 

b)

 

termin zastrzeŜony wyłącznie do leczenia schorzeń reumatycznych jadem pszczelim. 

c)

 

dziedzina  medycyny,  zajmująca  się  leczeniem  i  profilaktyką  schorzeń  za  pomocą 
produktów pszczelich. 

d)

 

konwencjonalna metoda leczenia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

30 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko.......................................................................................... 

 

Stosowanie surowców roślinnych w profilaktyce i terapii 

 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

21 

 

22 

 

Razem: 

 

 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

31 

Test 2 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej

 

„Stosowanie  surowców 

roślinnych w profilaktyce i terapii” 

Test składa się z 23 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22, 23 są z poziomu 
podstawowego, 

 

zadania  17, 18 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt  

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:  

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 12  zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 15 zadań z poziomu podstawowego,  

 

dobry – za rozwiązanie 19  zadań, w tym co najmniej 1 z poziomu ponadpodstawowego,  

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  21  zadań,  w  tym  co  najmniej  1  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 
 

Klucz odpowiedzi: 1. d, 2. b, 3. a, 4. b, 5. c, 6. a, 7. d, 8. b, 9. d, 10. b, 11. a, 
12. 
c, 13. d, 14. a, 15. b, 16. c, 17. d, 18. b, 19. a, 20. b, 21. d, 22. a, 23. c. 

 

 

Plan testu 

 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Określić surowce roślinne mające największe 
znaczenie w leczeniu chorób serca i układu krąŜenia 

Wymienić substancje roślinne stosowane w leczeniu 
chorób skóry i błon śluzowych 

Określić leki przeciwbiegunkowe i zapierające 
 

Podać środki przeciwpotowe 
 

Określić występowanie flawonoidów stosowanych 
w gastroenterologii 

Wymienić główne składniki ziela skrzypu 
 

Określić leki stosowane wspomagająco w leczeniu 
przeciwreumatycznym 

Wymienić surowce roślinne zawierające olejki, 
stosowane w terapii napięć nerwowych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

32 

Podać zastosowanie preparatów Vagosan, Azucalen 
i Calendulin 

10 

Wymienić substancje roślinne o działaniu 
przeciwświądowym 

11 

Określić zastosowanie preparatów Passispasmin, 
Bellergot, Avenoforce 

12 

Podać polskie znaczenie słów: „Contraria contraribus 
curentur” 

13 

Określić surowce roślinne zawierające śluzy, 
stosowane w gastroenterologii 

14 

Wyjaśnić łacińską nazwę remedia sedativa 
 

15 

Wymienić środki pęczniejące. 
 

16 

Określić środki stosowane w profilaktyce chorób  
OUN 

17 

Określić podstawowy skład antyseptycznych 
mieszanek i preparatów ziołowych stosowanych 
w chorobach dróg moczowych 

PP 

18 

Wymienić preparaty głogu. 
 

PP 

19 

Określić preparaty stosowane w chorobach wątroby 
i dróg Ŝółciowych 

20 

Podać główne działanie melisy lekarskiej 
 

21 

Wyjaśnić łacińską nazwę remedia antidiarrhoica 
 

22 

Wymienić środki roślinne pobudzające trawienie 
 

23 

Zdefiniować apiterapię 
 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

33 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.

 

Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 
jednotygodniowym. 

2.

 

Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 

3.

 

Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 

4.

 

Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi 

5.

 

Zapewnij uczniom odpowiednią atmosferę oraz moŜliwość samodzielnej pracy. 

6.

 

Przed rozpoczęciem testu przeczytaj  instrukcję dla ucznia. 

7.

 

Upewnij się, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 

8.

 

Rozdaj uczniom zestawy zadań testowych oraz karty odpowiedzi, podaj czas rozpoczęcia 
i zakończenia rozwiązywania testu. 

9.

 

Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 

10.

 

Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się  czasie 
zakończenia udzielania odpowiedzi.  

11.

 

Zbierz karty odpowiedzi i zestawy zadań testowych. 

12.

 

Sprawdź odpowiedzi a wyniki wpisz do arkusza zbiorczego. 

13.

 

Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 
sprawiły uczniom największe trudności. 

14.

 

Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 

15.

 

Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  które  będą  miały  na  celu  uniknięcie 
niepowodzeń dydaktycznych w późniejszej j pracy. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Test  zawiera  23  zadania  dotyczące  „Stosowania  surowców  roślinnych  w  profilaktyce 
i terapii”.  Do  kaŜdego  zadania  dołączone  są  4  moŜliwości  odpowiedzi  i  tylko  jedna 
odpowiedź jest prawidłowa. 

5.

 

Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi,  stawiając  w  odpowiedniej 
rubryce  znak  X.  W  przypadku  pomyłki  naleŜy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć  kółkiem, 
a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.

 

Kolejność rozwiązywania zadań jest dowolna. 

7.

 

Jeśli udzielenie odpowiedzi będzie sprawiało Ci trudność, wtedy odłóŜ jego rozwiązanie 
na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.

 

Po  zakończeniu  rozwiązywania  zadań,  sprawdź  w  KARCIE  ODPOWIEDZI,  czy  dla 
wszystkich zadań zaznaczyłeś odpowiedzi. 

9.

 

Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 

10.

 

Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Powodzenia ! 

Materiały dla ucznia: 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

34 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 

1.

 

Największe  znaczenie  w  leczeniu  chorób  serca  i  układu  krąŜenia  mają  następujące 
substancje roślinne 
a)

 

glicyryzyna i glukany. 

b)

 

lektyny i winblastyna. 

c)

 

glukany i polisacharydy. 

d)

 

glikozydy, pochodne digitoksygeniny i digoksygeniny. 

 

2.

 

W leczeniu chorób skóry i błon śluzowych stosuje się 
a)

 

kwiat wiązówki, nasiona lnu, ziele skrzypu. 

b)

 

koszyczki arniki, liść orzecha włoskiego, nasiona kozieradki. 

c)

 

naowocnię fasoli, liść pokrzywy, nasiona kozieradki. 

d)

 

liść melisy, owoc bzu czarnego, kwiat wiązówki. 

 

3.

 

Leki przeciwbiegunkowe i zapierające to 
a)

 

Tannalbinum, Tannosan, Diarrhoesan. 

b)

 

Alax, Altra, Cholesol. 

c)

 

Aristochol, Pankreaplex, Odolibil. 

d)

 

Flatuol, Digestosan, Tannosan. 

 

4.

 

Do środków przeciwpotowych naleŜą 
a)

 

kwiaty bzu czarnego i kwiatostan lipy. 

b)

 

pokrzyk wilcza jagoda i szałwia lekarska. 

c)

 

korzenie kolcorośli i psianka słodkogórz. 

d)

 

kłącze perzu i szparag lekarski. 

 
5.

 

Flawonoidy stosowane w gastroenterologii występują w znacznych ilościach w 
a)

 

Centurii herba, Menyantidis folium, Quercus cortex. 

b)

 

Lichen islandicus, Lini semen, Carvi aetheroleum. 

c)

 

Glycyrrhizae radix, Taraxaci herba, Polygonii avicularis herba,. 

d)

 

Anisi aetheroleum, Lini semen, Malvae arboreae flos. 

 

6.

 

Główne składniki ziela skrzypu to 
a)

 

substancje mineralne (kwas krzemowy), flawonoidy, saponiny. 

b)

 

polisacharydy, olejki, saponiny. 

c)

 

garbniki, saponiny, diterpeny. 

d)

 

sterole roślinne, sole potasowe, garbniki. 

 

7.

 

W celu uzyskania działania wspomagającego leczenie przeciwreumatyczne stosuje się 
a)

 

leki nasercowe. 

b)

 

leki powlekające. 

c)

 

leki antyseptyczne. 

d)

 

leki moczopędne. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

35 

8.

 

W  terapii  napięć  nerwowych  stosuje  się  następujące  substancje  roślinne  zawierające 
olejki: 
a)

 

kwiat jaśminu, liść mięty, kwiat krwawnika. 

b)

 

liście melisy, kwiat lawendy, szyszki chmielu. 

c)

 

owoc anyŜku, kłącze tataraku, kora wierzbowa. 

d)

 

kora dębowa, kwiat wiązówki, kwiat rumianku. 

 

9.

 

Vagosan, Azucalen i Calendulin to preparaty stosowane w chorobach 
a)

 

układu pokarmowego. 

b)

 

układu oddechowego. 

c)

 

układu krąŜenia. 

d)

 

ginekologicznych. 

 

10.

 

Działanie przeciwświądowe posiadają następujące substancje 
a)

 

rabarbar ogrodowy, nawrot lekarski, sasanka zwyczajna. 

b)

 

oman wielki, mięta pieprzowa, łopian większy. 

c)

 

arnika górska, orzech włoski, świetlik łąkowy. 

d)

 

tymianek pospolity, dynia zwyczajna, komosa piŜmowa. 

 

11.

 

Preparaty takie jak: Passispasmin, Bellergot, Avenoforce stosowane są w schorzeniach 
a)

 

neurologicznych. 

b)

 

dróg moczowych. 

c)

 

dermatologicznych. 

d)

 

układu pokarmowego. 

 

12.

 

„Contraria contraribus curentur” oznacza 
a)

 

„podobne lecz podobnym”. 

b)

 

„leczenie ziołami najlepsze”. 

c)

 

„przeciwne lecz przeciwnym”. 

d)

 

„dieta najlepszym lekiem”. 

 

13.

 

Z grupy substancji roślinnych zawierających śluzy roślinne w gastroenterologii stosuje się 
a)

 

Anisi aetheroleum, Eucalypti folium, Thymol. 

b)

 

Salviae aetheroleum, Camphora, Anisi aetheroleum. 

c)

 

Melisae folium, Angelici radix, Thymi herba. 

d)

 

Malvae arboreae folium, Althaeae folium, Glycyrrhizae radix. 

 

14.

 

Remedia sedativa, oznacza leki 
a)

 

uspokajające. 

b)

 

zobojętniające. 

c)

 

powlekające. 

d)

 

rozkurczające. 

 

15.

 

Do środków pęczniejących naleŜą 
a)

 

Ricini oleum, Alax, Spasticol. 

b)

 

karagen, agar-agar, nasiona babki płesznika. 

c)

 

Carvi aetheroleum, Taraxaci herba, Amylum tritici. 

d)

 

absyntyna, akoryna, Sambuci pulpa. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

36 

16.

 

Ś

rodki stosowane w profilaktyce chorób ośrodkowego układu nerwowego to 

a)

 

ś

liwa afrykańska, wrzos zwyczajny, miłorząb dwuklapowy. 

b)

 

ananas, jeŜówka czerwona, olejek jodłowy. 

c)

 

miłorząb dwuklapowy, krokosz barwierski, dzięgiel chiński. 

d)

 

olejek rozmarynowy, porzeczka czarna, berberys zwyczajny. 

 

17.

 

Podstawowy  skład  wielu  antyseptycznych  mieszanek  i  preparatów  ziołowych 
stosowanych  w fitoterapii dróg moczowych stanowią 
a)

 

lepięŜnik róŜowy, wierzba biała, czarci pazur. 

b)

 

wierzba czerwona, mniszek lekarski, olejek miętowy. 

c)

 

ś

liwa afrykańska, rumianek rzymski, mięta pieprzowa. 

d)

 

mącznica lekarska, wrzos zwyczajny, borówka brusznica. 

 

18.

 

Preparaty głogu to 
a)

 

Permixon, Bazoton, Tadenan. 

b)

 

Cravisol, Septacord, Crataegutt. 

c)

 

Caved-S, Luventrin, Ventracid. 

d)

 

Terpichol, Choloplant, Tadenan. 

 

19.

 

Preparaty stosowane w chorobach wątroby i dróg Ŝółciowych to 
a)

 

Amphochol, Artecholwex, Biliaroten fix. 

b)

 

Tannosan, Viscoten fix, Pektosan. 

c)

 

Pektosan, Tussiten fix, Pyrosan. 

d)

 

Somnoten fix, Vallup, Vagosan. 

 

20.

 

Główne działanie melisy lekarskiej to działanie 
a)

 

moczopędne i Ŝółciopędne. 

b)

 

uspokajające i spazmolityczne. 

c)

 

kardiotoniczne i moczopędne. 

d)

 

przeciwbólowe i przeciwzapalne. 

 

21.

 

Remedia antidiarrhoica to środki 
a)

 

zobojętniające. 

b)

 

przeczyszczające. 

c)

 

przeciwpotowe. 

d)

 

przeciwbiegunkowe. 

 

22.

 

Działanie pobudzające trawienie posiada 
a)

 

Absinthii tincture, Amara tinctura, Guttae stomachicae. 

b)

 

Normosan, Tannalbinum, Bellergot. 

c)

 

Convallariae herba, Normogran, Cholesol. 

d)

 

Venescin, Gastrin, Vagosan. 

 

23.

 

Apiterapia jest to 
a)

 

metoda  leczenia  opracowana  w  1810r.  przez  niemieckiego  lekarza  Samuela                    
Hahnemanna. 

b)

 

termin zastrzeŜony wyłącznie do leczenia schorzeń reumatycznych jadem pszczelim. 

c)

 

dziedzina  medycyny,  zajmująca  się  leczeniem  i  profilaktyką  schorzeń  za  pomocą 
produktów pszczelich. 

d)

 

konwencjonalna metoda leczenia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

37 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko.......................................................................................... 

 

Stosowanie surowców roślinnych w profilaktyce i terapii 

 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

 

 

 

9

 

 

 

10

 

 

 

11

 

 

 

12

 

 

 

13

 

 

 

14

 

 

 

15

 

 

 

16

 

 

 

17

 

 

 

18

 

 

 

19

 

 

 

20

 

 

 

21

 

 

 

22

 

 

 

23

 

 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 
 

38 

7.

 

LITERATURA

 

 

1.

 

Borkowski B.: Rośliny lecznicze w fitoterapii. Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich, 
Poznań 1994 

2.

 

Farmakopea Polska. VI. PTFarm., Warszawa 2002 

3.

 

Janicki K., Rewersji W.: Medycyna naturalna. PZWL, Warszawa 2004 

4.

 

Janiec W.: Kompedium farmakologii. PZWL, Warszawa 2001 

5.

 

Janiec W., Krupińska J.: Farmakodynamika. PZWL, Warszawa 2002 

6.

 

Lutomski  J.,  Hasik  J.:  Ziołolecznictwo  w  chorobach  wewnętrznych.  Borgis,  Warszawa 
2000 

7.

 

OŜarowski A., Leksykon leków naturalnych. Comes, Katowice 1993 

8.

 

Pastok P.: Kompendium leków naturalnych. Medyk, Warszawa 2000 

9.

 

Podlewski  J.,  Chwalibogowska  –  Podlewska  A.:  Leki  współczesnej  terapii.  PZWL, 
Warszawa 2003 

10.

 

Samochowiec L.: Kompendium fitoterapii. Volumed, Wrocław 2002 

11.

 

Schaffner W.: Rośliny lecznicze – chemizm, działanie, zastosowanie. Multico 1991 

12.

 

Strzelecka H. i wsp.: Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. PZWL, Warszawa 2000 

 

 

Literatura metodyczna 
1.

 

Figurski J., Symela K. (red.): Modułowe programy nauczania w kształceniu zawodowym. 
Wyd. ITEE, Radom 2001 

2.

 

Niemierko B.: Pomiar wyników kształcenia, WSiP S.A., Warszawa 1999 

3.

 

Okoń W.:  Wprowadzenie  do  dydaktyki  ogólnej,  Wydawnictwo  Akademickie  „śak”, 
Warszawa 2003 

4.

 

Plewka Cz.:  Metodyka  nauczania  teoretycznych  przedmiotów  zawodowych,  cz.  I  i  II. 
Wyd. ITEE, Radom 1999