background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

 

 

 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

NARODOWEJ  

 

 

 

 

 

Agnieszka AmbroŜejczyk-Langer 
 
 

 

 

Analizowanie układów elektrycznych i automatyki 
przemysłowej 812[01].O1.05 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poradnik dla nauczyciela 

 

 

 

 

 

 

Wydawca  

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy  
Radom 2007
 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

1

Recenzenci: 
mgr inŜ. Igor Lange 
mgr inŜ. Marek Olsza 
 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inŜ. Agnieszka AmbroŜejczyk-Langer 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr Janusz Górny  
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  812[01].O1.05 
„Analizowanie  układów  elektrycznych  i  automatyki  przemysłowej”,  zawartego  w  modułowym 
programie nauczania dla zawodu operator maszyn i urządzeń do obróbki plastycznej. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

2

SPIS TREŚCI 

 

1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia  

13 

5.1.  Energia elektryczna. Pomiary energii elektrycznej 

13 

5.1.1.  Ćwiczenia 

13 

5.2.  Obwód elektryczny 

15 

5.2.1.  Ćwiczenia 

15 

5.3.  Podstawowe prawa elektrotechniki 

17 

5.3.1.  Ćwiczenia 

17 

5.4.  Pomiary wielkości elektrycznych 

19 

5.4.1.  Ćwiczenia 

19 

5.5.  Transformator 

22 

5.5.1.  Ćwiczenia 

22 

5.6.  Silniki prądu stałego. Silniki indukcyjne 

24 

5.6.1.  Ćwiczenia 

24 

5.7.  Instalacje elektryczne 

26 

5.7.1.  Ćwiczenia 

26 

5.8.  Technika oświetleniowa. Urządzenia grzewcze 

28 

5.8.1.  Ćwiczenia 

28 

5.9.  Podstawy elektroniki 

29 

5.9.1.  Ćwiczenia 

29 

5.10. Układy i elementy automatyki 

31 

5.10.1. Ćwiczenia 

31 

5.11. Mikroprocesory i sterowniki mikroprocesorowe 

33 

5.11.1. Ćwiczenia 

33 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia  

35 

7.  Literatura 

49 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

3

1.  WPROWADZENIE 

 

Przekazujemy Państwu Poradnik dla nauczyciela, który będzie pomocny w prowadzeniu 

zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie operator maszyn i urządzeń do obróbki 
plastycznej 812[01]. 

W poradniku zamieszczono: 

− 

wymagania wstępne, 

− 

cele kształcenia 

 wykaz umiejętności, jakie uczeń opanuje podczas zajęć, 

− 

przykładowe scenariusze zajęć, 

− 

propozycje  ćwiczeń,  które  mają  na  celu  wykształcenie  u  uczniów  umiejętności 
praktycznych, 

− 

ewaluację osiągnięć ucznia, 

− 

wykaz literatury, z jakiej uczniowie mogą korzystać podczas nauki. 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  róŜnymi  metodami  ze 

szczególnym uwzględnieniem: 

− 

ć

wiczeń praktycznych, 

− 

tekstu przewodniego, 

− 

metody projektów, 

− 

samokształcenia kierowanego. 
Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróŜnicowane,  począwszy  od 

samodzielnej pracy uczniów do pracy zespołowej. 

W  celu  przeprowadzenia  ewaluacji  osiągnięć  ucznia,  nauczyciel  moŜe  posłuŜyć  się 

zamieszczonym  w  rozdziale  6  zestawem  zadań  testowych,  zawierającym  róŜnego  rodzaju 
zadania. 

W tym rozdziale podano równieŜ: 

− 

plan testu w formie tabelarycznej, 

− 

punktację zadań, 

− 

propozycje norm wymagań, 

− 

instrukcję dla nauczyciela, 

− 

instrukcję dla ucznia, 

− 

kartę odpowiedzi, 

− 

zestaw zadań testowych. 
Kluczowymi  punktami  w  realizacji  materiału  jednostki  modułowej  Analizowanie 

układów  elektrycznych  i  automatyki  przemysłowej”  są  zagadnienia  związanie  z  analizą 
obwodów  elektrycznych,  elektronicznych,  a  takŜe  sterowania  i  regulacji.  Stanowią  one 
podstawę do zrozumienia przez ucznia treści w dalszym etapie kształcenia. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

4

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

Schemat układu jednostek modułowych

 

812[01].O1 

Techniczne podstawy zawodu 

812[01].O1.01 

Przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony 

przeciwpoŜarowej i ochrony środowiska 

812[01].O1.02 

Posługiwanie się dokumentacją 

techniczną 

812[01].O1.03 

Stosowanie materiałów konstrukcyjnych  

i narzędziowych 

812[01].O1.04 

Rozpoznawanie elementów maszyn  

i mechanizmów 

812[01].O1.05 

Analizowanie układów elektrycznych  

i automatyki przemysłowej 

812[01].O1.06 

Stosowanie mechanicznych technik wytwarzania  

części maszyn 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

5

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

– 

opisywać podstawowe zjawiska fizyczne związane z elektrycznością, 

– 

określać podstawowe wielkości elektryczne w układzie SI, 

– 

współpracować w grupie, 

– 

korzystać z róŜnych źródeł informacji, 

– 

stosować obowiązującą procedurę postępowania w sytuacji zagroŜenia, 

– 

stosować przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisy przeciwpoŜarowe, 

– 

uŜytkować komputer. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

6

3. CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

− 

rozróŜnić  podstawowe  wielkości  określające  energię  elektryczną  oraz  określić  ich 
jednostki, 

− 

rozpoznać  elementy  obwodu  elektrycznego  prądu  stałego  i  przemiennego  na  podstawie 
schematu, 

− 

scharakteryzować  materiały:  przewodzące,  półprzewodzące,  izolacyjne,  magnetyczne, 
konstrukcyjne,  

− 

dobrać materiał na izolator i przewodnik, 

− 

zmierzyć  natęŜenie  prądu  i  moc  w  obwodach  prądu  stałego  oraz  przemiennego 
jednofazowego i trójfazowego, 

− 

rozróŜnić instalacje mieszkaniowe i przemysłowe,  

− 

rozróŜnić połączenia odbiorników szeregowo, równolegle, w gwiazdę i w trójkąt, 

− 

rozróŜnić: uziemienie ochronne, uziom, przewód uziemiający i zerowanie, 

− 

rozpoznać typowe usterki i uszkodzenia w obwodach instalacji i osprzęcie elektrycznym 
maszyn i urządzeń, 

− 

przewidzieć zagroŜenia i ich skutki podczas pracy przy urządzeniach elektrycznych, 

− 

scharakteryzować przesył energii elektrycznej, 

− 

rozróŜnić napięcie przesyłowe i robocze, 

− 

wyjaśnić zasadę działania transformatora, prądnicy, silnika elektrycznego, prostownika, 

− 

wskazać róŜnice w budowie i pracy prądnicy i silnika,  

− 

określić parametry maszyn i urządzeń elektrycznych na podstawie tabliczki znamionowej,  

− 

rozróŜnić podstawowe elementy elektroniczne,  

− 

rozróŜnić podstawowe elementy układu sterowania, 

− 

rozróŜnić elementy układów automatyki przemysłowej,  

− 

odczytać proste schematy układów automatycznej regulacji, 

− 

wykazać  róŜnice  między  automatycznym  sterowaniem,  a  automatyczną  regulacją  na 
podstawie schematów blokowych, 

− 

wyjaśnić zadanie stycznika i przekaźnika w układach sterowania, 

− 

wyjaśnić przeznaczenie poszczególnych członów układów automatycznej regulacji, 

− 

określić funkcje sterownika w układach sterowania, 

− 

wykorzystać programy komputerowe do sterowania procesami technologicznymi, 

− 

posłuŜyć się PN, katalogami oraz poradnikami, 

− 

zastosować  przepisy  bhp,  ochrony  od  poraŜeń  prądem  elektrycznym,  ochrony  ppoŜ. 
podczas wykonywania pomiarów. 
 
 
 
 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

7

4.  PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 

 
Osoba prowadząca 

………………………………………………………. 

Modułowy program nauczania: 

Operator maszyn i urządzeń obróbki plastycznej 812[01] 

Moduł: 

Techniczne podstawy zawodu 812[01].O1 

Jednostka modułowa: 

Analizowanie  układów  elektrycznych  i  automatyki 
przemysłowej 812[01].O1.05 

Temat:  Pomiar prądu w nierozgałęzionym obwodzie prądu stałego. 

Cel ogólny:  Kształtowanie  umiejętności  wykonywania  pomiaru  prądu  w  nierozgałęzionym 

obwodzie prądu stałego. 

 

Po zakończeniu zajęć uczeń powinien umieć: 
– 

narysować schemat układu nierozgałęzionym obwodzie prądu stałego, 

– 

narysować układ do pomiaru prądu w nierozgałęzionym obwodzie prądu stałego, 

– 

dobrać tryb pracy miernika uniwersalnego do pomiaru prądu, 

– 

zorganizować stanowisko do pomiaru prądu, 

– 

połączyć układ pomiarowy, 

– 

wyjaśnić zjawiska zachodzące w układzie pomiaru prądu, 

– 

odczytać wskazania mierników. 

 

W czasie zajęć kształtowane będą następujące umiejętności ponadzawodowe: 

− 

organizowania i planowania pracy, 

− 

pracy w zespole, 

− 

oceny pracy zespołu. 

 

Metody nauczania–uczenia się: 
–  metoda przewodniego tekstu, 
–  ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 
– 

zestawy  ćwiczeń  przygotowane  przez  nauczyciela  dla  kaŜdego  zespołu  uczniów 
zawierające: instrukcję pracy metodą przewodniego tekstu, zadanie, pytania prowadzące,  

– 

papier formatu A4, 

– 

zasilacz +15 V,  

– 

multimetr cyfrowy,  

– 

rezystory:1 k

; 2,2 k

; 1,8 k

 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

− 

praca w 2–3-osobowych zespołach. 

 

Czas trwania zajęć: 1 godzina dydaktyczna. 
 
Zadanie dla ucznia 

Dokonaj  pomiaru  prądu w obwodzie nierozgałęzionym prądu stałego złoŜonym z trzech 

rezystorów i jednego źródła napięcia. Realizacja zadania obejmuje: 

− 

narysowanie  obwodu  nierozgałęzionego  prądu  stałego  złoŜonego  z  trzech  rezystorów 
i jednego źródła napięcia, 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

8

− 

narysowanie układu pomiarowego, 

− 

wybór trybu pracy multimetra,  

− 

połączenie układu pomiarowego, 

− 

dokonanie pomiaru, 

− 

sformułowanie wniosków. 
W  ćwiczeniu  praktycznym  naleŜy  wykorzystać  elementy  spośród  wymienionych 

w wykazie: zasilacz +15 V, multimetr cyfrowy, rezystory 1 k

; 2,2 k

; 1,8 k

 
Przebieg zajęć: 
 
Faza  początkowa:
  czynności  organizacyjne,  podanie  tematu  zajęć,  zaznajomienie  uczniów 
z pracą metodą przewodniego tekstu, podział uczniów na dwuosobowe zespoły. 
 
Faza właściwa:
 praca metodą przewodniego tekstu 

 fazy 1

6. 

Faza  

Przykłady pytań prowadzących 

Oczekiwane odpowiedzi 

Jak dzielimy obwody elektryczne? 

Obwody 

elektryczne 

dzielimy 

na 

nierozgałęzione i rozgałęzione. 

Jakim  typem  połączenia  elementów  elektrycznych 
jest obwód nierozgałęziony? 

Obwód 

nierozgałęziony 

to 

połączenie 

szeregowe. 

Czym charakteryzuje się połączenie szeregowe? 

W  połączeniu  szeregowym  przez  wszystkie 
elementy elektryczne płynie ten sam prąd. 

Czym charakteryzują się multimetry cyfrowe? 

Multimetry cyfrowe są to uniwersalne przyrządy 
pomiarowe, 

które 

mogą 

pracować 

jako 

amperomierze, woltomierze i omomierze 

1

In

fo

rm

ac

je

 w

st

ę

p

n

W  jakich  jednostkach  wyraŜany  jest  prąd 
elektryczny? 

Jednostka  natęŜenia  prądu  elektrycznego  jest 
amper [A]. 

Jakim  miernikiem  wykonuje  się  pomiary  natęŜenia 
prądu elektrycznego? 

Pomiar prądu wykonujemy amperomierzem. 

W  jaki  sposób  włączamy  amperomierz  w  obwód 
elektryczny? 

Amperomierz włączamy szeregowo w obwód 
elektryczny. 

2

P

la

n

o

w

an

ie

 

Jak wygląda schemat do pomiaru prądu w obwodzie 
nierozgałęzionym  prądu  stałego  złoŜonym  z  trzech 
rezystorów i jednego źródła napięcia? 

 

3

U

st

al

an

ie

 

Uczniowie pracują w grupach:  

− 

rysują schemat pomiarowy,  

− 

dobierają zakresy pomiarowe mierników. 

Uczniowie konsultują z nauczycielem przyjęte rozwiązania 

Uczniowie 

organizują 

stanowisko 

pomiarowe:  

− 

kompletują aparaturę i elementy,  

− 

zapisują  oznaczenia  przyrządów  oraz 
elementów, łączą obwód pomiarowy, 

− 

wybierają tryb pracy multimetru 
cyfrowego. 

Aparatura  pomiarowa  i  elementy  obwodu:  zasilacz 
+15 V,  multimetr  cyfrowy,  rezystory  1  k

;  2,2  k

1,8 k

4

W

y

k

o

n

an

ie

 

Uczniowie wykonują pomiary prądu. 

Odczytują wartość wskazaną przez miernik. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

9

5

S

p

ra

w

d

ze

n

ie

 

− 

uczniowie  w  grupach  sprawdzają  poprawność  doboru  mierników  i  przyjętych  zakresów 
pomiarowych,  oraz  zgodność  połączeń  zbudowanego  układu  z  proponowanym  schematem. 
Nauczyciel zwraca uwagę uczniom na poprawne uzasadnienie przyjętych rozwiązań, 

− 

uczniowie formułują wnioski z wykonanego ćwiczenia. 

6

A

n

al

iz

k

o

ń

co

w

Uczniowie  wraz  z  nauczycielem  wskazują,  które  etapy  rozwiązania  zadania  sprawiały  im  trudności. 
Nauczyciel  powinien  podsumować  całe  ćwiczenie,  wskazać,  jakie  waŜne  umiejętności  zostały 
przećwiczone, jakie wystąpiły trudności i jak ich uniknąć w przyszłości. 

 
Zakończenie zajęć
 
Faza kończąca: ostatnia faza pracy metodą przewodniego tekstu 

 zadanie pracy domowej. 

 
Praca domowa 
Sporządzenie sprawozdania z wykonanego ćwiczenia. 

 

Sposób uzyskania informacji zwrotnej od uczniów po zakończonych zajęciach: 

− 

anonimowe,  pisemne  wypowiedzi  uczniów  dotyczące  oceny  zajęć  i  trudności  podczas 
realizacji zadania. 

 
Uzupełniające źródła informacji dla ucznia: 
1.  Pilawski M.: Pracownia elektryczna. WSiP, Warszawa 2001 
 
Uzupełniające źródła informacji dla nauczyciela: 
1.  Pilawski M.: Pracownia elektryczna. WSiP, Warszawa 2001 
2.  Szlosek  F.:  Wstęp  do  dydaktyki  przedmiotów  zawodowych.  Instytut  Technologii 

Eksploatacji, Radom 1998 

 
Załączniki do scenariusza 
 
Załącznik A: Instrukcja pracy dla ucznia metodą przewodniego tekstu. 

W jaki sposób będziesz pracować na zajęciach? 
Otrzymałeś  od  nauczyciela  problem  do  rozwiązania  (załącznik  B),  nad  którym 

zastanawiasz  się  z  zespołem.  Będziesz  pracował  metodą  przewodniego  tekstu  składającą  się 
z sześciu faz.  

W  pierwszej  fazie  „Informacje  wstępne”  i  w  fazie  drugiej  „Planowanie”  pomogą  Ci 

pytania  prowadzące  podane  w  załącznikach  C  i  D.  W  przypadku  wątpliwości  związanych 
z pytaniami, pomoŜe Ci nauczyciel. Odpowiedzi na te pytania opracujesz pisemnie.  

W trzeciej fazie pracy „Ustalanie”: narysujcie schemat pomiarowy, dobierzcie potrzebne 

urządzenia  i  mierniki  oraz  ustalcie  ich  zakresy  pomiarowe.  Skonsultujcie  z  nauczycielem 
proponowany  schemat  pomiarowy,  poprawność  doboru  wartości  elementów  i  zakresów 
pomiarowych mierników. 

W  fazie  czwartej  „Wykonanie”  skompletuj  aparaturę  i  elementy  (pamiętaj  o  zapisaniu 

oznaczeń  przyrządów  i  elementów)  i  połącz  obwód  pomiarowy.  Następnie  wykonaj  pomiar 
prądu.  W  fazie  piątej  „Sprawdzenie”  sprawdź  poprawność  doboru  trybu  pracy  miernika 
i przyjętych 

zakresów 

pomiarowych, 

zgodność 

połączeń 

zbudowanego 

układu 

z proponowanym schematem. Sformułuj wnioski z przeprowadzonego ćwiczenia. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

10

W ostatniej szóstej fazie pracy „Analiza końcowa” zastanówcie się nad całym procesem 

rozwiązania zadania. WskaŜ te etapy, które sprawiały Ci trudności i znajdźcie ich przyczyny.  
 
Załącznik B: Zadanie dla zespołów uczniowskich.  

Dokonaj  pomiaru  prądu w obwodzie nierozgałęzionym prądu stałego złoŜonym z trzech 

rezystorów i jednego źródła napięcia. Realizacja zadania obejmuje: 
– 

narysowanie  obwodu  nierozgałęzionego  prądu  stałego  złoŜonego  z  trzech  rezystorów 
i jednego źródła napięcia, 

– 

narysowanie układu pomiarowego, 

– 

wybór trybu pracy multimetra,  

– 

połączenie układu pomiarowego, 

– 

dokonanie pomiaru, 

– 

sformułowanie wniosków. 
W  ćwiczeniu  praktycznym  naleŜy  wykorzystać  elementy  spośród  wymienionych 

w wykazie: zasilacz +15 V, multimetr cyfrowy, rezystory 1 k

; 2,2 k

; 1,8 k

 
Załącznik C: Pytania prowadzące do fazy I 
 
Faza I. Informacje wstępne 
1.  Jak dzielimy obwody elektryczne? 
2.  Jakim typem połączenia elementów elektrycznych jest obwód nierozgałęziony? 
3.  Czym charakteryzuje się połączenie szeregowe? 
4.  Czym charakteryzują się multimetry cyfrowe? 
5.  W jakich jednostkach wyraŜamy prąd elektryczny? 
 
Załącznik D: Pytania prowadzące do fazy II 
 
Faza II. Planowanie 
1.  Jakim miernikiem wykonuje się pomiary natęŜenia prądu elektrycznego? 
2.  W jaki sposób włączamy amperomierz w obwód elektryczny? 
3.  Jak  wygląda  schemat  do  pomiaru  prądu  w  obwodzie  nierozgałęzionym  prądu  stałego 

złoŜonym z trzech rezystorów i jednego źródła napięcia? 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

11

Scenariusz zajęć 2 

 
Osoba prowadząca 

…………………………………………………………….. 

Modułowy program nauczania: 

Operator maszyn i urządzeń obróbki plastycznej 812[01] 

Moduł: 

Techniczne podstawy zawodu 812[01].O1 

Jednostka modułowa: 

Analizowanie  układów  elektrycznych  i  automatyki 
przemysłowej 812[01].O1.05 

Temat:  Pomiar mocy prądu stałego metodą techniczną

Cel ogólny:  Kształtowanie umiejętności pomiaru mocy prądu stałego metodą techniczną.  
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 
– 

narysować schemat pomiaru mocy prądu stałego metodą techniczną, 

– 

dobrać mierniki do pomiaru mocy prądu stałego metodą techniczną, 

– 

zorganizować stanowisko do pomiaru mocy prądu stałego metodą techniczną, 

– 

wyjaśnić  zjawiska  zachodzące  w  układzie  do  pomiaru  mocy  prądu  stałego  metodą 
techniczną, 

– 

połączyć układ pomiarowy, 

– 

wykonać pomiary prądu i napięcia, 

– 

obliczyć na podstawie wyników pomiarów moc wydzieloną na rezystorze, 

– 

zaprezentować wyniki wykonanego ćwiczenia,  

– 

sformułować wnioski, 

– 

sporządzić sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia. 

 
W czasie zajęć kształtowane będą następujące umiejętności ponadzawodowe: 
– 

organizowania i planowania pracy, 

– 

pracy w zespole, 

– 

oceny pracy zespołu. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  
– 

ć

wiczenie praktyczne. 

 
Środki dydaktyczne: 
– 

zasilacz ze stabilizowaną wartością napięcia +5 V,  

– 

multimetr cyfrowy i analogowy,  

– 

rezystor: R = 100 

/2 W. 

 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 
– 

2-osobowe zespoły uczniowskie. 

 
Czas trwania zajęć: 
1 godzina dydaktyczna. 
 
Przebieg zajęć: 
 
Zadanie dla ucznia 

Dokonaj  pomiaru  mocy  wydzielonej  w  obwodzie  prądu  stałego  na  rezystorze 

o rezystancji R = 100 

/2 W metodą techniczną. Realizacja zadania obejmuje: 

– 

narysowanie schematu pomiarowego, 

– 

dobór mierników i elementów,  

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

12

– 

połączenie układu pomiarowego, 

– 

sprawdzenie i uruchomienie układu, 

– 

dokonanie niezbędnych pomiarów, 

– 

obliczenie na podstawie pomiarów wartości mocy, 

– 

sformułowanie wniosków. 
W  ćwiczeniu  praktycznym  naleŜy  wykorzystać  elementy  spośród  wymienionych 

w wykazie: zasilacz ze stabilizowaną wartością napięcia +5 V, multimetr cyfrowy, multimetr 
analogowy, rezystor R = 100 

/2 W. 

 

Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś: 

1)  narysować schemat układu pomiarowego. 
2)  dobrać mierniki do badań. 
3)  ustawić tryby pracy wybranych mierników 
4)  połączyć układ pomiarowy według przygotowanego schematu. 
5)  wykonać pomiary prądu i napięcia na rezystancji. 
6)  obliczyć wartość wydzielonej na rezystorze mocy zgodnie z zaleŜnością: 

I

U

P

=

7)  sformułować wnioski z przeprowadzonego ćwiczenia. 
 
Zakończenie zajęć: prezentacja wyników przeprowadzonego ćwiczenia. 
 
Praca domowa 
Sporządź sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia zawierające: 
– 

wykaz urządzeń i elementów uŜytych w ćwiczeniu, 

– 

schemat układu do pomiaru mocy metodą techniczną, 

– 

wyniki pomiarów prądu i spadków napięcia na rezystancji. 

– 

wartość obliczonej mocy, 

– 

sformułowane wnioski. 

 
Sposób uzyskiwania informacji zwrotnej po zakończonych zajęciach: 

− 

anonimowe ankiety dotyczące oceny zajęć i trudności podczas realizowania zadania. 

 
Uzupełniające źródła informacji dla nauczyciela: 
1.  Pilawski M.: Pracownia elektryczna. WSiP, Warszawa 2001 
2.  Szlosek  F.:  Wstęp  do  dydaktyki  przedmiotów  zawodowych,  Instytut  Technologii 

Eksploatacji, Radom 1998 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

13

5. 

ĆWICZENIA 

 
5.1.  Energia elektryczna. Pomiary energii elektrycznej 

 
5.1.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Określ, na podstawie tabliczki znamionowej, typ i parametry otrzymanego od nauczyciela 

ź

ródła energii elektrycznej. 

 
Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  umiejętność  odczytania  informacji  zawartych  na  tabliczce  znamionowej 
urządzenia, znajomość typów i parametrów źródeł napięcia oraz sposób prezentacji wyników 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  przeanalizować treść zadania,  
2)  dokonać oględzin otrzymanego źródła energii elektrycznej,  
3)  rozpoznać typ źródła energii elektrycznej, 
4)  określić,  na  podstawie  tabliczki  znamionowej,  parametry  otrzymanego  źródła  energii 

elektrycznej, 

5)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 
Ś

rodki dydaktyczne:  

− 

ź

ródło energii elektrycznej, 

− 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 2 

Oblicz okres napięcia sinusoidalnie zmiennego o częstotliwości f = 50 Hz. 

 

Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  samodzielnie.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel  zwraca  uwagę  na 

znajomość zaleŜności pomiędzy okresem i częstotliwością napięcia sinusoidalnie zmiennego, 
jednostki okresu poprawność wykonanych obliczeń oraz prezentacje wyników. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien: 

1)  zapisać wzór określający częstotliwością napięcia sinusoidalnie zmiennego, 
2)  przekształcić powyŜszy wzór, tak by moŜna było na jego podstawie obliczyć okres, 
3)  dokonać niezbędnych obliczeń, 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

14

4)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 
Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 
 

Rozwiązanie: T = 

f

1

 = 

Hz

50

1

 = 0,02 s = 20 ms 

Odpowiedź:  Okres napięcia sinusoidalnie zmiennego o częstotliwości f = 50 Hz wynosi 

T = 20 ms. 

 

Ćwiczenie 3 

Połącz symbole wielkości elektrycznych z odpowiadającymi im oznaczeniami jednostek. 

Jeden z symboli nie będzie miał pary. 
 

Symbol wielkości elektrycznej  

 

 

Oznaczenie jednostki 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Wskazówki do realizacji

 

Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca uwagę na znajomość symboli i jednostek wielkości elektrycznych. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  rozpoznać symbol wielkości elektrycznej,  
2)  przyporządkować danemu symbolowi oznaczenie jednostki, 
3)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

Poradnik dla ucznia, 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

15

5.2.  Obwód elektryczny 

 
5.2.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Określ  rodzaj  i  sposób  połączenia  elementów  obwodu  elektrycznego,  którego  schemat 

przedstawiony jest poniŜej. Jaki to obwód elektryczny?  

 

Rysunek do ćwiczenia 1. Obwód elektryczny

 

 
Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  poprawność  identyfikacji  symboli  elementów  elektrycznych  oraz  typu 
obwodu  elektrycznego,  znajomość  zasad  połączeń  elementów  elektrycznych,  poprawne 
rozpoznanie typu połączenia elementów na schemacie. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  przeanalizować schemat obwodu elektrycznego,  
2)  określić rodzaj elementów z jakich składa się obwód, 
3)  określić sposób połączenia elementów w obwodzie, 
4)  sklasyfikować obwód przedstawiony na schemacie, 
5)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela.  
 

Ćwiczenie 2 

Na  schemacie,  rozgałęzionego  obwodu  elektrycznego,  zaznacz  elementy  połączone 

szeregowo i elementy połączone równolegle.  

 

 

Rysunek do ćwiczenia 2. Schemat rozgałęzionego obwodu elektrycznego

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

16

Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca uwagę na znajomość zasad łączenia elementów w obwodzie elektrycznym, poprawne 
rozpoznanie połączenia szeregowego i równoległego elementów. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  przeanalizować schemat obwodu elektrycznego,  
2)  zaznaczyć na schemacie elementy połączone szeregowo i elementy połączone równolegle, 
3)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 3 

Narysuj schemat symetrycznego odbiornika trójfazowego połączonego w trójkąt. 

 

Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  samodzielnie.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel  zwraca  uwagę 

znajomość  zasad  łączenia  odbiorników  w  sieci  trójfazowej,  poprawność  zaproponowanego 
schematu i prezentację wyników ćwiczenia. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien: 

1)  narysować schemat odbiornika trójfazowego połączonego w trójkąt, 
2)  określić warunek symetryczności układu, 
3)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie.  

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela.  

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

17

5.3.  Podstawowe prawa elektrotechniki 

 
5.3.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Oblicz  wartość  rezystancji  R  rezystora  w  obwodzie  prądu  stałego,  na  którym  wystąpił 

spadek napięcia U = 15 V przy przepływie prądu I o wartości 1,5 mA. 

 
Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca uwagę na znajomość prawa Ohma i umiejętność przekształcania prawa Ohma. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  zapisać prawo Ohma w podstawowej postaci, 
2)  przekształcić zapisaną zaleŜność, tak by moŜna było obliczyć wartość rezystancji R, 
3)  podstawić do otrzymanego wzoru dane liczbowe i obliczyć wartość rezystancji, 
4)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania-uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 
WyposaŜenie stanowiska pracy: 

– 

kalkulator,  

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 
Rozwiązanie:  Uczniowie obliczają na podstawie prawa Ohma wartość rezystancji: 

I

U

R

=

=

=

k

mA

V

10

5

,

1

15

R

 

Odpowiedź:  Rezystancja rezystora wynosi 10 k

 
Ćwiczenie 2 
 

Oblicz  wartość  skuteczną  I  prądu  jednofazowego  zmiennego  płynącego  przez  rezystor 

o rezystancji R równej 1 k

, jeśli woltomierz wskazał spadek napięcia na nim U = 3,5 V. 

 

Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca uwagę na znajomość prawa Ohma i umiejętność przekształcania prawa Ohma. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien: 

1)  zapisać prawo Ohma w podstawowej postaci, 
2)  przekształcić zapisaną zaleŜność, tak by moŜna było obliczyć wartość skuteczną prądu I, 
3)  podstawić do otrzymanego wzoru dane liczbowe i obliczyć wartość skuteczną prądu I, 
4)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

18

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 
WyposaŜenie stanowiska pracy: 

– 

kalkulator,  

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 
Rozwiązanie:  Uczniowie obliczają na podstawie prawa Ohma wartość prądu płynącego przez 

rezystor: 

R

U

I

=

,  

mA

k

V

5

,

3

1

5

,

3

I

=

=

  

Odpowiedź:  Przez rezystor płynie prąd o wartości 3,5 mA. 
 
Ćwiczenie 3 

W  obwodzie,  na  przedstawionym  rysunku,  zaznacz  kierunki  prądów  i  zapisz  I  prawo 

Kirchhoffa dla wszystkich węzłów tego obwodu. 

 

 

Rysunek do ćwiczenia 3. Schemat obwodu rozgałęzionego prądu stałego 

 
Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca uwagę na umiejętność określenia węzłów w obwodzie elektrycznym, zastrzałkowania 
prądów, znajomość i umiejętność posługiwania się I prawem Kirchhoffa. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  oznaczyć węzły na schemacie, 
2)  zaznaczyć prądy w kaŜdej gałęzi obwodu,  
3)  zapisać I prawo Kirchhoffa dla kaŜdego z węzłów danego obwodu,  
4)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela.

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

19

5.4.  Pomiary wielkości elektrycznych 

 
5.4.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Wykonaj pomiary rezystancji za pomocą miernika uniwersalnego. 

 
Wskazówki do realizacji

 

Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  poprawność  zaproponowanego  układu  pomiarowego,  prawidłowe 
wykonanie  połączeń  w  układzie  pomiarowym,  zapisy  wyników  pomiarów  oraz  trafność 
sformułowanych wniosków po wykonaniu ćwiczenia. Istotny jest właściwy dobór trybu pracy 
miernika i zakresów pomiarowych oraz prawidłowy odczyt jego wskazań. Szczególną uwagę 
naleŜy  zwrócić  na  przestrzeganie  przepisów  BHP  podczas  pracy  oraz  zaangaŜowanie 
w wykonywanie ćwiczenia wszystkich członków zespołu.  

Uwaga! Połączony układ pomiarowy musi sprawdzić nauczyciel.  
 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien:  

1)  narysować schemat pomiarowy,  
2)  zgromadzić potrzebną aparaturę i elementy elektryczne, 
3)  zapisać oznaczenia wybranych przyrządów, 
4)  wybrać tryb pracy miernika, 
5)  wykonać pomiary rezystancji wybranych elementów,  
6)  zapisać wyniki pomiarów, 
7)  porównać zmierzone wartości z wartościami podanymi przez producenta rezystorów, 
8)  oszacować dokładność pomiarów i sformułować wnioski, 
9)  sporządzić sprawozdanie z ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

rezystory: R = 1 k

, R = 1,8 k

, R = 2,2 k

, R = 820 

, R = 1,5 k

,  

– 

miernik uniwersalny cyfrowy. 

 
Ćwiczenie 2 

Wykonaj pomiary prądu stałego. 

 

 

Rysunek do ćwiczenia 2. Schemat układu do pomiaru prądu stałego 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

20

Wskazówki do realizacji

 

Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca uwagę na prawidłowe wykonanie połączeń w układzie pomiarowym, zapisy wyników 
pomiarów oraz trafność sformułowanych wniosków po wykonaniu ćwiczenia. 

Istotny jest właściwy dobór trybu pracy miernika i zakresu pomiarowego oraz prawidłowy 

odczyt  jego  wskazań.  Szczególną  uwagę  naleŜy  zwrócić  na  przestrzeganie  przepisów  bhp 
podczas pracy oraz zaangaŜowanie w wykonywanie ćwiczenia wszystkich członków zespołu. 
Połączony  układ  pomiarowy  musi  sprawdzić  nauczyciel,  zanim  zostanie  włączone  napięcie 
zasilania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien:  

1)  zgromadzić potrzebną aparaturę i elementy elektryczne zapisując ich oznaczenia, 
2)  wybrać odpowiedni tryb pracy miernika, 
3)  połączyć układ pomiarowy, 
4)  wykonać pomiar prądu, 
5)  sformułować wnioski, 
6)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

rezystory: R = 1 k

/1 W, R = 1,8 k

/1 W, R = 2,2 k

/ 1 W, 

– 

zasilacz +15 V, 

– 

miernik uniwersalny cyfrowy. 

– 

zasilacz stabilizowany napięcia stałego +5 V,  

– 

2 mierniki uniwersalne.  

 

Ćwiczenie 3 

Wykonaj pomiary mocy prądu stałego. 

 

 

Rysunek do ćwiczenia 3. Schemat układu do pomiaru mocy prądu stałego

 

 

Tabela do ćwiczenia 3. Tabela obliczeń i wyników pomiarów 

U [V] 

I [mA] 

P [W] 

Wskazanie 

watomierza [W] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

21

Wskazówki do realizacji

 

Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca uwagę na prawidłowe wykonanie połączeń w układzie pomiarowym, zapisy wyników 
pomiarów, poprawność obliczenia wartości mierzonej mocy P oraz trafność sformułowanych 
wniosków po wykonaniu ćwiczenia. 

Istotny jest właściwy dobór mierników i zakresów pomiarowych oraz prawidłowy odczyt 

ich  wskazań.  Szczególną  uwagę  naleŜy  zwrócić  na  przestrzeganie  przepisów  bhp  podczas 
pracy  oraz  zaangaŜowanie  w  wykonywanie  ćwiczenia  wszystkich  członków  zespołu. 
Połączony  układ  pomiarowy  musi  sprawdzić  nauczyciel,  zanim  zostanie  włączone  napięcie 
zasilania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  zgromadzić potrzebną aparaturę i elementy elektryczne zapisując ich oznaczenia, 
2)  połączyć układ pomiarowy, 
3)  wykonać pomiary prądów, napięć i mocy zmieniając wartość napięcia od 0 do 10 V co 2 V, 
4)  zapisać wyniki w tabeli wyników pomiarów, 
5)  obliczyć  wartość  mocy  na  podstawie  wskazań  woltomierza  i  amperomierza,  korzystając 

ze wzoru: 

I

U

P

=

6)  porównać obliczone wartości mocy ze wskazaniami watomierza,  
7)  oszacować dokładność pomiarów, sformułować wnioski, 
8)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

zasilacz stabilizowany regulowany w zakresie 0–15 V,  

– 

multimetr cyfrowy i analogowy,  

– 

watomierz,  

– 

rezystor R = 100 

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

22

5.5.  Transformator 

 
5.5.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1
 

Odszukaj,  na  elektrycznym  schemacie  ideowym,  symbol  transformatora.  Określ  na 

podstawie dokumentacji technicznej, parametry wykorzystanego transformatora. 

 
Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  dwuosobowych  zespołach.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca uwagę znajomość symbolu i parametrów transformatora, umiejętność posługiwania się 
dokumentacją techniczną oraz identyfikacji schematów elektrycznych.  
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien: 

1)  dokonać analizy dokumentacji technicznej, 
2)  odszukać elektryczny schemat ideowy, 
3)  przeanalizować odszukany schemat, 
4)  rozpoznać na schemacie ideowym symbol transformatora, 
5)  określ na podstawie dokumentacji technicznej parametry wykorzystanego transformatora,  
6)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

dokumentacja techniczna urządzenia elektronicznego, 

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 
 

Ćwiczenie 2 
 

Oblicz  przekładnię  zwojową  transformatora  wiedząc,  Ŝe  uzwojenie  pierwotne  ma  160 

zwojów, natomiast uzwojenie wtórne 20 zwojów. 
 

 
Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  samodzielnie.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel  zwraca  uwagę 

znajomość zaleŜności opisującej przekładnie zwojową i umiejętność jej zastosowania.  
 

Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  napisać wzór określający przekładnię zwojową transformatora, 
2)  wykonać obliczenia, 
3)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

23

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

kalkulator, 

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 

Rozwiązanie: 

2

1

N

N

n

=

20

160

=

 

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

24

5.6.  Silniki prądu stałego. Silniki indukcyjne 

 

5.6.1. Ćwiczenia  

 
Ćwiczenie 1 

Określ,  na  podstawie  dokumentacji  technicznej  urządzenia  do  obróbki  plastycznej,  typ 

i parametry zastosowanego silnika. Jakie zadanie realizuje silnik w tym urządzeniu? 
 

Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  dwuosobowych  zespołach.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  umiejętność  posługiwania  się  dokumentacją  techniczną  oraz  znajomość 
typów silników i ich zastosowań.  
 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien: 

1)  określić typ urządzenia do obróbki plastycznej, 
2)  przeanalizować dokumentację techniczną,  
3)  odszukać w dokumentacji wykaz elementów urządzenia, 
4)  określić typ zastosowanego silnika,  
5)  określić zadanie jakie realizuje silnik w tym urządzeniu, 
6)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

dokumentacja techniczna urządzenia do obróbki plastycznej, 

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 2 

RozróŜnij  elementy  budowy  silnika  i  scharakteryzuj  ich  zadania,  na  podstawie 

przedstawionego modelu. Określ typ silnika, jaki przedstawia model. 
 

 
Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  dwuosobowych  zespołach.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  znajomość  budowy  silnika  umiejętność  identyfikacji  jego  elementów  oraz 
odczytu informacji z tabliczki znamionowej.  
 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien: 

1)  dokonać oględzin silnika, 
2)  rozróŜnić podstawowe elementy budowy silnika,  
3)  scharakteryzować zadania jakie pełnią te elementy, 
4)  określić, korzystając z tabliczki znamionowej typ silnika i jego parametry, 
5)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

25

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie.  

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

model silnika elektrycznego, 

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 
 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

26

5.7.  Instalacje elektryczne 

 

5.7.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Określ,  na  podstawie  dokumentacji  technicznej,  jaki  typ  instalacji  elektrycznej 

zamontowano  w  sali  warsztatowej.  Jakie  elementy  osprzętu  instalacyjnego  potrafisz 
rozpoznać w tym pomieszczeniu? 
 

Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  dwuosobowych  zespołach.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  umiejętność  posługiwania  się  dokumentacja  techniczną  oraz  znajomość 
typów instalacji elektrycznej i elementów osprzętu instalacyjnego.  
 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować dokumentację techniczną, 
2)  określić typ instalacji, 
3)  dokonać oględzin sali warsztatowej, 
4)  rozpoznać elementy osprzętu instalacyjnego wykorzystanego przy montaŜu instalacji, 
5)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

dokumentacja techniczna instalacji elektrycznej w sali warsztatowej,  

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 2 

Narysuj  schemat  układu  do  pomiaru  rezystancji  izolacji  przewodów  w  obwodzie 

trójfazowym. Określ warunki przeprowadzenia tego pomiaru. 

 

Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  dwuosobowych  zespołach.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  znajomość  przyrządów  i  układu  pomiarowego  stosowanego  w  pomiarze 
rezystancji izolacji, umiejętność określenia warunków przeprowadzenia takiego pomiaru.  

 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  określić jaki przyrząd pomiarowy słuŜy do pomiaru rezystancji izolacji,  
2)  określić ilość pomiarów, 
3)  narysować  schemat  układu  do  pomiaru  rezystancji  izolacji  przewodów  w  obwodzie 

trójfazowym, 

4)  określić  warunki  przeprowadzenia  pomiaru  rezystancji  izolacji  przewodów  w  obwodzie 

trójfazowym, 

5)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

27

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

28

5.8.

 

Technika oświetleniowa. Urządzenia grzewcze 

 
5.8.1. Ćwiczenia  

 
Ćwiczenie 1 

Określ  typ  źródeł  światła  i  opraw  oświetleniowych,  jakie  powinny  być  zastosowane 

w hali produkcyjnej zakładu obróbki plastycznej. 
 

Wskazówki do realizacji

 

Uczniowie  pracują  w  dwuosobowych  zespołach.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  znajomość  typów  źródeł  światła  i  opraw  oświetleniowych  oraz  warunków 
ich zastosowania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  określić wymagania dotyczące oświetlenia procesu obróbki plastycznej, 
2)  wybrać z katalogu typ źródeł oświetlenia, 
3)  dobrać odpowiednie oprawy oświetleniowe, 
4)  uzasadnić dokonany wybór.  

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie.  

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

katalogi elementów oświetleniowych, 

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 
 

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

29

5.9.  Podstawy elektroniki 

 
5.9.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Określ parametry triaka w katalogu elementów elektronicznych i rozpoznaj jego końcówki. 
 

Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  umiejętność  posługiwania  się  katalogami  elementów  elektronicznych  oraz 
znajomość wyprowadzeń i parametrów triaka. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  dokonać oględzin otrzymanego triaka,  
2)  wybrać odpowiedni katalog elementów elektronicznych, 
3)  wyszukać w katalogu kartę danego typu triaka,  
4)  określić parametry elementu, a następnie je i zapisać, 
5)  zidentyfikować końcówki triaka, 
6)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie. 

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

triak, 

– 

katalogi elementów elektronicznych. 

 

Ćwiczenie 2 
 

Wyszukaj,  na  otrzymanym  schemacie  elektrycznym,  symbole:  diody  prostowniczej, 

stabilizacyjnej oraz tranzystora bipolarnego. 

 

Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  umiejętność  analizy  schematów  elektrycznych  oraz  znajomość  symboli 
graficznych diody prostowniczej, stabilizacyjnej oraz tranzystora bipolarnego. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  dokonać analizy schematu elektrycznego, 
2)  odszukać na schemacie symbole: diody prostowniczej, stabilizacyjnej oraz tranzystora 

bipolarnego, 

3)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie.  

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

30

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

schemat układu elektronicznego, 

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

31

5.10.  Układy i elementy automatyki 

 
5.10.1. Ćwiczenia

  

 

Ćwiczenie 1 

Podaj  przykłady  układu  regulacji  stosowanego  w  znanym  Ci  urządzeniu  elektrycznym 

bądź  elektronicznym.  Określ,  jakie  układy  tego  urządzenia  spełniają  funkcję:  urządzenia 
pomiarowego, urządzenia wykonawczego, regulatora. 

 

Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  umiejętność  rozpoznania  układu  regulacji  w  urządzeniu  elektronicznym, 
znajomość  zadań,  jakie  wykonują  urządzenia  pomiarowe,  wykonawcze  i  regulatory  oraz 
umiejętność ich rozpoznania. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  podać przykład układu regulacji stosowanego w dowolnym urządzeniu elektrycznym lub 

elektronicznym, 

2)  rozróŜnić urządzenie pomiarowe, urządzenie wykonawcze i regulator w tym układzie, 
3)  uzasadnić przyjęte rozwiązanie, 
4)  zaprezentować wyniki ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie.  

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 2 

Określ typy czujników, które zostały zastosowane w układzie sterowania bramą garaŜową.  
 
Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  umiejętność  posługiwania  się  dokumentacja  techniczną,  rozpoznania  typu 
czujników i miejsca ich instalacji. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien:  

1)  przeanalizować dokumentację techniczną, 
2)  określić typy zastosowanych czujników, 
3)  określić miejsce instalacji czujników, 
4)  zaprezentować wyniki swojej pracy. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie.  

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

32

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

dokumentacja techniczna bramy garaŜowej,  

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 3 

Określ, jakie automatyczne zabezpieczenia zostały zastosowane w zasilaczu ze stabilizacją 

napięcia. 

 
Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  umiejętność  posługiwania  się  instrukcją  zasilacza  oraz  rozpoznania  typu 
zastosowanych zabezpieczeń. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien:  

1)  przeanalizować instrukcję zasilacza ze stabilizacją napięcia, 
2)  określić rodzaje zabezpieczeń, 
3)  zaprezentować wyniki swojej pracy. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie.  

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

− 

regulowany zasilacz laboratoryjny, 

− 

instrukcja zasilacza, karta katalogowa,  

− 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

33

5.11.  Mikroprocesory i sterowniki mikroprocesorowe 

 
5.11.1. Ćwiczenia

  

 
Ćwiczenie 1 

Określ, które zdania są prawdziwe, a które fałszywe. 
 

Zdanie 

prawda 

fałsz 

Układy wejścia /wyjścia słuŜą do przechowywania danych. 

 

 

Magistrala sterująca słuŜy do przesyłania kodów rozkazów. 

 

 

Moduł  sygnałów  wejściowych  zawiera  układy  elektroniczne  zamieniające  sygnały 
pochodzące z urządzeń zewnętrznych na sygnały logiczne akceptowane przez sterownik. 

 

 

Sterownik Slave, jest sterownikiem nadrzędnym w sieci sterowników. 

 

 

Sterownik  PLC  zbudowany  jest  z:  zasilacza,  modułu  sygnałów  wejściowych,  jednostki 
centralnej z mikroprocesorem (CPU), bloku pamięci, modułu sygnałów wyjściowych. 

 

 

System mikroprocesorowy zawiera magistralę: adresową, danych i sterujacą. 

 

 

Sterownik PLC posiada: pamięć programu, danych i systemową. 

 

 

 
Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na  znajomość  budowy  systemu  mikroprocesorowego  i  funkcji,  jakie  spełniają 
jego elementy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien:  

1)  przeczytać 

określone 

treści 

Poradnika 

dla 

ucznia 

dotyczące 

systemów 

mikroprocesorowych, 

2)  przeanalizować zdania decydując czy jest prawdziwe czy fałszywe, 
3)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie.  

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 2 

Określ  rodzaj  wyjść  sterownika  oraz  parametry  sygnałów  wyjściowych,  na  podstawie 

dokumentacji technicznej. WskaŜ, jakimi urządzeniami moŜe on sterować? 

 
Wskazówki do realizacji 
Uczniowie  pracują  w  zespołach  dwuosobowych.  Oceniając  pracę  uczniów  nauczyciel 

zwraca  uwagę  na:  umiejętność  korzystania  z  dokumentacji  technicznej  sterownika  PLC, 
poprawność  określonych  parametrów  sterownika  PLC,  uzasadnienie  sformułowanych 
wniosków oraz sposób prezentacji wyników pracy. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

34

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z przygotowaną dokumentacją techniczną sterownika,  
2)  wypisać dane techniczne, 
3)  wskazać, do sterowania jakimi urządzeniami moŜe słuŜyć ten typ sterownika. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenie.  

 

Ś

rodki dydaktyczne:  

− 

dokumentacja techniczna sterownika, 

– 

literatura zgodna z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

35

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 
Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 
TEST 1 
Test  do  jednostki  modułowej

 

„Analizowanie  układów  elektrycznych 

i automatyki przemysłowej” 

 
Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

− 

zadania 1–15 są z poziomu podstawowego, 

− 

zadania 16–20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt  

 

 

 
Za kaŜdą dobrą odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak uczeń 

otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:    

− 

dopuszczający 

 za rozwiązanie co najmniej 6 zadań z poziomu podstawowego,  

− 

dostateczny 

 za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dobry 

 za rozwiązanie 15 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

− 

bardzo  dobry 

  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  3  z  poziomu 

ponadpodstawowego.  

 

 

 

 

 

Klucz odpowiedzi:  1. d, 2. b, 3. c, 4. c, 5. a, 6. a, 7. d, 8. a, 9. c, 10. b, 11. d, 

12. a, 13. c, 14. a, 15. d, 16. a, 17. d, 18. c, 19. b, 20. b

 

 

Plan testu 

 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny  

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1. 

Określić elementy automatyki 

2. 

Sklasyfikować elementy obwodu elektrycznego 

3. 

Określić urządzenia automatyki 

4. 

Sklasyfikować materiały ze względu na 
właściwości elektryczne 

5. 

Określić rolę przekaźnika w układzie sterowania 

6. 

Rozpoznać symbol diody prostowniczej 

7. 

Określić rodzaje połączeń elementów 
elektrycznych 

8. 

Określić rolę komutatora w silniku prądu 
stałego 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

36

9. 

Określić elementy osprzętu instalacyjnego 

10. 

Rozpoznać oznaczenie przewodu neutralnego 

11. 

Określić źródła światła 

12. 

Określić elementy budowy rezystancyjnych 
urządzenia grzejnych 

13. 

Określić jednostkę prądu elektrycznego 

14. 

Wskazać parametry transformatora 

15 

Rozpoznać symbol wzmacniacza operacyjnego 

16. 

Rozpoznać układ do pomiaru prądu w obwodzie 
elektrycznym nierozgałązionym 

PP 

17. 

Scharakteryzować układ do pomiaru mocy 
prądu metodą techniczną 

PP 

18. 

Rozpoznać schemat transoptora 

PP 

19. 

Określić rodzaj urządzeń wykonawczych 
w układzie regulacji 

PP 

20. 

Obliczyć wartość prądu płynącego przez 
rezystor na podstawie prawa Ohma 

PP 

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

37

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

Przygotowanie uczniów do testu: 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych, 

jakie będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 

Bezpośrednio przed testem i trakcie jego przeprowadzania: 

1.  Zapewnij uczniom moŜliwość samodzielnej pracy. 
2.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i  karty  odpowiedzi,  podaj  czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

3.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich moŜliwości). 

4.  Na  5  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

5.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 

Po zakończeniu testu: 

1.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
2.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 

sprawiły uczniom największe trudności. 

3.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
4.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uwaŜnie instrukcję zanim zaczniesz rozwiązywać zadania.  
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi.  
3.  Test składa się z 20 zadań.  
4.  Zadania  zawierają  cztery  odpowiedzi,  z  których  tylko  jedna  jest  poprawna.  Wybraną 

odpowiedź zakreśl znakiem X. 

5.  Jeśli uznasz, Ŝe pomyliłeś się i wybrałeś nieprawidłową odpowiedź, to otocz ją kółkiem, 

a prawidłową odpowiedź zaznacz znakiem X.  

6.  Dodatkowe obliczenia wykonaj na drugiej stronie karty odpowiedzi.  
7.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz mógł sprawdzić poziom swojej wiedzy.  
8.  Jeśli  jakieś  zadanie  sprawi  Ci  trudność,  rozwiąŜ  inne  i  ponownie  spróbuj  rozwiązać 

trudniejsze. 

9.  Przed wykonaniem kaŜdego zadania przeczytaj bardzo uwaŜnie polecenie.  
10.  Odpowiedzi udzielaj tylko na załączonej karcie odpowiedzi. 
11.  Na rozwiązanie wszystkich zadań masz 60 minut. 

Powodzenia!  

 
Materiały dla ucznia:

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

38

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  Do elementów automatyki nie zalicza się 

a)  przekaźnika. 
b)  silnika. 
c)  zaworu. 
d)  stacyjki komputerowej. 

 
2.  Elementem odbiorczym w obwodzie elektrycznym jest 

a)  generator termoelektryczny. 
b)  rezystor. 
c)  ogniwo chemiczne.  
d)  akumulator. 

 
3.  Do urządzeń automatyki zalicza się 

a)  przekaźnik. 
b)  rezystor. 
c)  urządzenia pomiarowe.  
d)  akumulator. 

 
4.  Materiałami, które nie przewodzą prądu są 

a)  elektrolity.  
b)  metale.  
c)  dielektryki.  
d)  roztwory kwasów. 

 
5.  Przekaźnik w układzie sterowania pełni rolę 

a)  zdalnie uruchamianego łącznika. 
b)  wzmacniacza. 
c)  regulatora. 
d)  prostownika. 

 
6.  Rysunek przedstawia symbol 

a)  diody prostowniczej. 
b)  diody stabilizacyjnej. 
c)  diody LED. 
d)  fotodiody. 

 
7.  Rezystory nie są łączone 

a)  szeregowo.  
b)  równolegle.  
c)  mieszanie.  
d)  łańcuchowo. 

 

8.  Komutator silnika prądu stałego słuŜy do 

a)  zmiany kierunku prądu. 
b)  zasilania. 
c)  zmiany prędkości. 
d)  wytworzenia pola magnetycznego. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

39

 

9.  Do osprzętu instalacyjnego nie naleŜą 

a)  gniazda czyli łączniki wtykowe. 
b)  odgałęźniki. 
c)  zasilacze. 
d)  bezpieczniki. 

 

10.  Przewód (N), to przewód 

a)  ochronny.  
b)  neutralny. 
c)  ochronno-neutralny. 
d)  sterowania.  

 
11.  Źródłem światła nie jest 

a)  Ŝarówka.  
b)  rtęciówka. 
c)  świetlówka. 
d)  dioda LED. 
 

12.  Elementy grzejne wykonane z materiałów oporowych, stosuje się w piecach 

a)  rezystancyjnych.  
b)  indukcyjnych. 
c)  promiennikowych.  
d)  pojemnościowych. 

 
13.  Jednostką natęŜenia prądu elektrycznego jest 

a)  wolt [V].  
b)  om [

].  

c)  amper [A].  
d)  wat [W]. 

 
14.  Parametrem transformatora jest 

a)  przekładnia zwojowa.  
b)  wzmocnienie. 
c)  współczynnik regulacji. 
d)  klasa dokładności. 

 
15.  Rysunek przedstawia symbol 

a)  diody LED. 
b)  generatora. 
c)  transformatora. 
d)  wzmacniacza operacyjnego. 

 
16.  Rysunek przedstawia schemat do pomiaru 

a)  napięcia na rezystorze R

2

b)  napięcia na rezystorach R

1

, R

3

c)  rezystancji rezystora R

2

d)  prąd na rezystorze R

2

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

40

 
17.  Układ do pomiaru mocy, wydzielonej na rezystorze zasilonym napięciem stałym, metodą 

techniczną, musi zawierać 
a)  omomierz i watomierz. 
b)  woltomierz i watomierz. 
c)  omomierz i ammperomierz. 
d)  woltomierz i amperomierz. 
 

18.  Rysunek przedstawia schemat 

a)  transformatora. 
b)  tranzystora. 
c)  transoptora. 
d)  regulatora. 

 
19.  Zawory, silniki, siłowniki, elektromagnesy, pompy, w układzie regulacji spełniają funkcję 

urządzeń 
a)  pomiarowych. 
b)  wykonawczych. 
c)  regulacyjnych. 
d)  wyjściowych. 

 

20.  Jeśli  spadek  napięcia  na  rezystorze  rezystancji  R

2

  =  1  k

,  U

wynosi  3,5  V,  to  prąd  I

2

 

płynący przez ten rezystor jest równy 
a)  3,5 A.  
b)  3,5 mA. 
c)  35 mA. 
d)  35 A. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

41

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko ..................................................................................................................... 

 
Analizowanie układów elektrycznych i automatyki przemysłowej 

 

Zakreśl poprawną odpowiedź.  
 

Nr zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

42

TEST 2 
Test  do  jednostki  modułowej

 

„Analizowanie  układów  elektrycznych 

i automatyki przemysłowej” 

 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

− 

zadania 1–15 są z poziomu podstawowego, 

− 

zadania 16–20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt  

 

 

 
Za kaŜdą dobrą odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak uczeń 

otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:  

− 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 6 zadań z poziomu podstawowego,  

− 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dobry – za rozwiązanie 15 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

− 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  3  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz odpowiedzi:  1. d, 2. a, 3. c, 4. a, 5. c, 6. d, 7. c, 8. b, 9. c, 10. a, 11. c, 

12. b, 13. a, 14. d, 15. a, 16. a, 17. d, 18. b, 19. a, 20. c 

 

 

Plan testu 

 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny  

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1.  Sklasyfikować elementy obwodu elektrycznego 

2.  RozróŜnić symbol bezpiecznika 

3.  Scharakteryzować przesył energii elektrycznej 

4.  Sklasyfikować materiały ze względu na 

właściwości elektryczne 

5.  RozróŜnić połączenie szeregowe elementów 

elektrycznych 

6.  Określić zastosowanie mierników 

uniwersalnych 

7.  Opisać zasadę działania transformatora 

8.  RozróŜnić symbol tranzystora bipolarnego 

9.  Rozpoznać połączenie odbiornika trójfazowego 

w trójkąt 

10.  Określić elementy składowe instalacji 

elektrycznej 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

43

11.  Scharakteryzować zasadę działania generatora 

12.  Określić elementy budowy silnika prądu stałego 

13.  Określić jednostkę napięcia elektrycznego 

14.  Określić funkcje opraw oświetleniowych 

15.  Określić części składowe systemu 

mikroprocesorowego 

16.  Obliczyć wartość rezystancji rezystora na 

podstawie prawa Ohma 

PP 

17.  RozróŜnić schemat prostownika 

dwupołówkowego w układzie mostka Graetza 

PP 

18.  RozróŜnić schemat układ regulacji 

PP 

19.  Określić rodzaj pamięci sterownika PLC 

PP 

20.  Obliczyć moc na podstawie pomiarów 

wykonanych metoda techniczną 

PP 

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

44

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

Przygotowanie uczniów do testu: 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych, 

jakie będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 

Bezpośrednio przed testem i trakcie jego przeprowadzania: 

1.  Zapewnij uczniom moŜliwość samodzielnej pracy. 
2.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i  karty  odpowiedzi,  podaj  czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

3.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich moŜliwości). 

4.  Na  5  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

5.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 

Po zakończeniu testu: 

1.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
2.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 

sprawiły uczniom największe trudności. 

3.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
4.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uwaŜnie instrukcję zanim zaczniesz rozwiązywać zadania.  
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi.  
3.  Test składa się z 20 zadań. 
4.  Zadania  zawierają  cztery  odpowiedzi,  z  których  tylko  jedna  jest  poprawna.  Wybraną 

odpowiedź zakreśl znakiem X. 

5.  Jeśli uznasz, Ŝe pomyliłeś się i wybrałeś nieprawidłową odpowiedź, to otocz ją kółkiem, 

a prawidłową odpowiedź zaznacz znakiem X.  

6.  Dodatkowe obliczenia wykonaj na drugiej stronie karty odpowiedzi.  
7.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz mógł sprawdzić poziom swojej wiedzy.  
8.  Jeśli  jakieś  zadanie  sprawi  Ci  trudność,  rozwiąŜ  inne  i  ponownie  spróbuj  rozwiązać 

trudniejsze. 

9.  Przed wykonaniem kaŜdego zadania przeczytaj bardzo uwaŜnie polecenie.  
10.  Odpowiedzi udzielaj tylko na załączonej karcie odpowiedzi. 
11.  Na rozwiązanie wszystkich zadań masz 60 minut. 

Powodzenia!  

 
Materiały dla ucznia:

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

45

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  Elementem aktywnym obwodu elektrycznego jest 

a)  rezystor.  
b)  dioda.  
c)  silnik.  
d)  zasilacz. 

 
2.  Rysunek przedstawia symbol 

a)  bezpiecznika.  
b)  amperomierza.  
c)  rezystora.  
d)  tranzystora. 

 
3.  Sieci energetyczne słuŜące do przesyłu i rozdziału energii elektrycznej dzielimy na 

a)  siłowe i oświetleniowe.  
b)  mieszkaniowe i siłowe.  
c)  przemysłowe i rozdzielcze.  
d)  mieszkaniowe i oświetleniowe. 

 
4.  Materiały, które przewodzą prąd elektryczny to 

a)  metale i ich stopy.  
b)  drewno i szkło.  
c)  guma i tworzywa sztuczne.  
d)  papier i porcelana. 

 
5.  Rysunek przedstawia połączenie 

a)  mieszane elementów elektrycznych.  
b)  łańcuchowe elementów elektrycznych. 
c)  szeregowe elementów elektrycznych.  
d)  równoległe elementów elektrycznych. 

 
6.  Elektryczne mierniki uniwersalne mogą pracować jako 

a)  amperomierze, woltomierze i watomierze. 
b)  watomierze, woltomierze i omomierze. 
c)  amperomierze, watomierze i omomierze. 
d)  amperomierze, woltomierze i omomierze. 

 
7.  Transformator 

jest 

urządzeniem 

elektroenergetycznym, 

przekazującym 

energię 

elektryczne z jednego obwodu do drugiego, za pośrednictwem 
a)  światła.  
b)  przewodów elektrycznych.  
c)  pola elektromagnetycznego. 
d)  promieniowania elektromagnetycznego. 

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

46

8.  Rysunek przedstawia symbol 

a)  transformatora.  
b)  tranzystora bipolarnego.  
c)  transoptora.  
d)  tranzystora unipolarnego. 

 
9.  Rysunek przedstawia połączenie 

a)  odbiornika trójfazowego w gwiazdę.  
b)  szeregowe odbiornika trójfazowego. 
c)  odbiornika trójfazowego w trójkąt.  
d)  równoległe odbiornika trójfazowego. 

 
10.  W skład instalacji elektrycznej nie wchodzą 

a)  silniki.  
b)  przewody.  
c)  osprzęt instalacyjny. 
d)  rozdzielnice. 

 
11.  Generator 

a)  wytwarza stałe napięcie elektryczne.  
b)  przekształca energię elektryczna w mechaniczną. 
c)  wytwarza zmienne napięcia elektryczne. 
d)  rozprowadza energie elektryczną. 

 

12.  Komutator jest elementem konstrukcyjnym silnika 

a)  prądu zmiennego. 
b)  prądu stałego. 
c)  indukcyjnego.  
d)  klatkowego. 

 
13.  Jednostką napięcia elektrycznego jest 

a)  wolt [V].  
b)  om [

].  

c)  amper [A]. 
d)  wat [W]. 

 
14.  Oprawy oświetleniowe nie słuŜą  

a)  ochronie źródła światła przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.  
b)  odpowiedniemu skierowaniu strumienia światła. 
c)  przyłączeniu go do instalacji elektrycznej.  
d)  zamiany energii elektrycznej w świetlną. 

 

15.  W skład systemu mikroprocesorowego nie wchodzi 

a)  urządzenia regulacji. 
b)  mikroprocesor. 
c)  pamięci. 
d)  układy wejścia/wyjścia. 

 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

47

16.  Wartość  rezystancji  rezystora  R

3

,

 

na  którym  wystąpił  spadek  napięcia  U

3

  =  15  V  przy 

przepływie prądu I

3

 o wartości 1,5 mA wynosi 

a)  10 k

b)  1 k

c)  100 k

d)  10 

 
17.  Rysunek przedstawia schemat  

a)  prostownika jednopołówkowego. 
b)  zasilacza. 
c)  generatora.  
d)  prostownika dwupołówkowego w układzie mostka Graetza. 

 
18.  Rysunek przedstawia 

a)  układ sterowania otwartego. 
b)  układ automatycznej regulacji. 
c)  otwarty układ regulacji. 
d)  automatyczny układ sterowania otwartego.  

 
19.  Sterowniki PLC nie posiadają pamięci 

a)  video. 
b)  systemowej. 
c)  roboczej. 
d)  danych. 

 
20.  Moc określona metodą techniczna w obwodzie prądu stałego, gdzie I = 20 mA, a U = 5 V 

wynosi 
a)  100 W. 
b)  10 W. 
c)  1 W. 
d)  100 mW. 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

48

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko .................................................... 

 
Analizowanie układów elektrycznych i automatyki przemysłowej 

 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 
 
 
 
 

background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”

 

49

7.  LITERATURA 

 
1.  Bolkowski S.: Elektrotechnika. WSiP, Warszawa 2004 
2.  Chocholski A.: Elektrotechnika z automatyką. Ćwiczenia. WSiP, Warszawa 2004 
3.  Chwaleba A., Moeschkeb B., Płoszański G.: Elektronika. WSiP, Warszawa 2004  
4.  Findeisen Wł. (red.): Poradnik inŜyniera automatyka. WNT, Warszawa 1973 
5.  Hansen A.: Bezpieczeństwo i higiena pracy. WSiP, Warszawa 1998 
6.  Jabłoński W., Płoszajski G.: Elektrotechnika z automatyką. WSiP, Warszawa1996 
7.  Kostro J.: Elementy, urządzenia i układy automatyki. WSiP, Warszawa 2004 
8.  Kotlarski W., Grad J.: Aparaty i urządzenia elektryczne. WSiP, Warszawa 2004 
9.  Nowicki  J.:  Podstawy  elektrotechniki  i  elektroniki  dla  zasadniczych  szkół 

nieelektrycznych. WSiP, Warszawa 2004 

10.  Orlik W.: Egzamin kwalifikacyjny elektryka. KaBe, Krosno 1999 
11.  Schmidt  D.,  Baumann  A.,  Kaufmann  H.,  Paetzold  H.,  Zippel  B.:  Mechatronika  REA, 

Warszawa 2002 

 
Internet 
12.  www.elfa.se 
13.  www.silnikielektryczne.prv.pl 
 
LITERATURA METODYCZNA 
1.  Krogulec-Sobowiec  M.,  Rudziński  M.:  Poradnik  dla  autorów  pakietów  edukacyjnych. 

KOWEZiU, Warszawa 2003 

2.  Niemierko B.: Pomiar wyników kształcenia zawodowego. Biuro Koordynacji Kształcenia 

Kadr, Fundusz Współpracy, Warszawa 1997 

3.  Szlosek  F.:  Wstęp  do  dydaktyki  przedmiotów  zawodowych.  Instytut  Technologii 

Eksploatacji, Radom 1998