background image

 

 
 
 

background image

Niniejsza darmowa publikacja zawiera jedynie fragment

pełnej wersji całej publikacji.

Aby przeczytać ten tytuł w pełnej wersji 

kliknij tutaj

.

Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
NetPress Digital Sp. z o.o., operatora 

sklepu na którym  można

nabyć niniejszy tytuł w pełnej wersji

. Zabronione są

jakiekolwiek zmiany w zawartości publikacji bez pisemnej zgody
NetPress oraz wydawcy niniejszej publikacji. Zabrania się jej 
od-sprzedaży, zgodnie z 

regulaminem serwisu

.

Pełna wersja niniejszej publikacji jest do nabycia w sklepie

internetowym 

Salon Cyfrowych Publikacji ePartnerzy.com

.

background image

© Copyright by Wydawnictwo EPROFESS 
Żory 2009 
 
Wydanie I 
 
ISBN: 978-83-930208-1-2 
 
Projekt okładki: Jacek Piekarczyk 
Skład: EPROFESS, Żory 
 
 
 
Wydawnictwo EPROFESS 
Żory 
www.eprofess.pl 
email: 

wydawnictwo@eprofess.pl

  

 
 
 
Autor oraz wydawnictwo EPROFESS dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej publikacji 
informacje  były  kompletne  i  rzetelne.  Nie  biorą  jednak  żadnej  odpowiedzialności  za  ich 
wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw autorskich, patentowych i 
innych. Autor  i wydawnictwo nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne 
szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w publikacji. 
 
Wszelkie  prawa  zastrzeżone.  Nieautoryzowane  rozpowszechnianie  całości  lub  fragmentu 
niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Kopiowanie w całości oraz we 
fragmentach, za pomocą urządzeń elektronicznych, kopiarek mechanicznych, nagrywających 
i innych, stanowi naruszenie praw autorskich.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

background image

Nauka Slangu Angielskiego Metodą E-Kartoników 

str. 3

 

Martyna Somerlik

 

 

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS & Martyna Somerlik

 

 

WSTĘP 

 
 

Znajomość  języka  angielskiego  w  dzisiejszych  czasach  to  konieczność.  Coraz  więcej 

osób zdaje sobie sprawę, że biegłe porozumiewanie się w tym języku to niewątpliwie czynnik, 
który  może  mieć  decydujący  wpływ  na  zdobycie  ważnego  i  dobrze  płatnego  stanowiska.  
Niestety,  w  szkołach  i  na  różnego  typu  kursach  językowych  oferuje  się  wciąż  literacki 
angielski,  który  nie  uzupełniony  o  slang  sprawia,  iż  uczący  się  ciągle  odczuwają  barierę 
językową oraz w wielu sytuacjach dnia codziennego w krajach anglojęzycznych są po prostu 
zagubieni. Książka ta  powstała z myślą  o osobach, które chciałyby  poznać język angielskich 
‘od  kuchni’.  Czasem  zaskakujące,  czasem  bulwersujące  wyrażenia  sprawią,  iż  nie  będziesz 
mógł się oderwać od lektury, a wiedza zawarta w formie poręcznych e-kartoników sprawi, że 
w  niedługim  czasie  przyswoisz  więcej  wyrażeń  slangowych  niż  przypuszczałeś.  Więc  nie 
zwlekaj!  Czekając  na  autobus  lub  w  kolejce  w  hipermarkecie  bez  wahania  sięgaj  po  te 
magiczne  kartoniki.  Pamiętaj,  że  to  od  Ciebie  zależy  ile  e-kartoników  chcesz  przyswoić  w 
danym dniu. Nic na siłę!  

Lepiej zaczynać stopniowo, np. po 5 kartoników dziennie i powoli zwiększać ich liczbę. 

Nie  zapominaj  o  powtórkach!  Przynajmniej  raz  w  tygodniu  wróć  do  wcześniejszych 
kartoników i sprawdź swój stan wiedzy. Jeżeli okaże się, iż z jakimś wyrażeniem masz problem 
ponownie włóż dany kartonik do z powrotem i wróć do niego później. Nasza pozycja wyszła 
naprzeciw rosnącym oczekiwaniom i potrzebom. Oprócz tradycyjnych kartoników z frazami w 
języku  polskim  i  angielskich  znajdziesz  również  quizy,  zadani  typu  prawda  –  fałsz  oraz  na 
uzupełnianie. 
 

 
 

Życzę wiele radości z odkrywania angielskiego świata slangu 

 

Autorka 

Martyna Somerlik 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

str. 4 

Nauka Slangu Angielskiego Metodą E-Kartoników

 

 

 Martyna Somerlik

 

 

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS & Martyna Somerlik

 

 

Jak korzystać z e-kartoników??? 
 

Poniższy  przykład  przedstawia  jak  korzystać  z  naszych  e-kartoników.  Nic  prostszego. 
Wcześniej wydrukuj dwustronnie  sobie kartoniki  i odpowiednio je wytnij. Na jednej stronie 
karteczki napisane jest pytanie, słowo lub zwrot w języku angielskim, na drugiej - odpowiedź. 
Takie karteczki sobie czytamy, obracamy lub szukamy po numerkach i w ten sposób szybko 
zapamiętujemy. Możesz je zabrać ze sobą i korzystać z nich wszędzie.  
Pamiętaj, aby najpierw wydrukować strony nieparzyste, później włożyć wydrukowane kartki 
spowrotem do drukarki i wydrukować strony parzyste. 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na drugiej stronie znajduje się odpowiedź. Szukaj tego samego numeru. 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 

 

 

-1- 

- sayings, idioms, fixed expressions – 
 
O czymś, co cię w ogóle nie interesuje/ 
obchodzi powiesz: 
It’s not my cup of……… . 
a) coffee 
b) tea 
c) orange juice 
 

-1- 

- sayings, idioms, fixed expressions – 
Odpowiedź b) 
It’s not my cup of tea 
 

background image

Nauka Slangu Angielskiego Metodą E-Kartoników 

str. 5

 

Martyna Somerlik

 

 

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS & Martyna Somerlik

 

 

-1- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 

 

TO HIT THE HAY 

-2- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

TO GO TO THE DOGS 

-3- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

TO MAKE A DOG’S BREAKFAST OF 

SOMETHIG 

-4- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 

 

GET! 

 

-5- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

BREAK A LEG! (US) 

 

-6- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 

 

GO AND JUMP IN THE LAKE! 

-7- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 

 

TO HAVE EGGS ON ONE’S FACE 

-8- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

TO DO SOMETHING FOR A LARK 

-9- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

NO KIDDING! 

-10- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

TO GET OFF MY CASE! 

 
 
 
 
 

background image

str. 6 

Nauka Slangu Angielskiego Metodą E-Kartoników

 

 

 Martyna Somerlik

 

 

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS & Martyna Somerlik

 

 

-2- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

SCHODZIĆ NA PSY 

-1- 

- SLANG: wyrażenia ogólne– 

 
 

UDERZYĆ W KIMONO 

-4- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

ZJEŻDŻAJ! 

-3- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

SPIEPRZYĆ COŚ 

-6- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 

 

SPADAJ! 

-5- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

SPADAJ! 

-8- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

ZROBIĆ COŚ DLA HECY 

-7- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

WYJŚĆ NA DURNIA 

-10- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

ODCZEP SIĘ! 

 

-9- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

SERIO! POWAGA! 

 
 
 
 
 

background image

Nauka Slangu Angielskiego Metodą E-Kartoników 

str. 7

 

Martyna Somerlik

 

 

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS & Martyna Somerlik

 

 

-11- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

WHAT’S THE DAMAGE? 

-12- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

TO BE LEERY OF SOMEBODY/ 

SOMETHING 

-13- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

TO GIVE SOMEBODY A KNUCKLE 

SANDWICH 

-14- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

TO FEEL LIKE NOTHING ON EARTH 

-15- 

 - SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

TO BE ON EASY STREET 

-16- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

TO GET WITH IT 

-17- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

YAMMER ABOUT SOMETHING 

-18- 

 - SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

TO GET IT ALONE 

-19- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

TO GO UP IN THE AIR 

-20- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

EFF OFF! 

 
 
 
 
 

background image

str. 8 

Nauka Slangu Angielskiego Metodą E-Kartoników

 

 

 Martyna Somerlik

 

 

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS & Martyna Somerlik

 

 

-12- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

NIE UFAĆ KOMUŚ/ CZEMUŚ 

-11- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

NO I CO TAKIEGO WIELKIEGO SIĘ 

STAŁO? 

-14- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

CZUĆ SIĘ PODLE 

 

-13- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

DAĆ KOMUŚ W PYSK 

-16- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

WZIĄĆ SIĘ W GARŚĆ 

-15- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

ŻYĆ JAK U PANA BOGA ZA PIECEM 

 

-18- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

DZIAŁAĆ W POJEDYNKĘ 

-17- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

BIADOLIĆ 

-20- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

ODPIEPRZ SIĘ! 

-19- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 
 

BYĆ CAŁYM W SKOWRONKACH 

 
 
 
 
 

background image

Nauka Slangu Angielskiego Metodą E-Kartoników 

str. 9

 

Martyna Somerlik

 

 

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS & Martyna Somerlik

 

 

-21- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

 ‘That takes the cake!’  

Znaczy: 

a) Ktoś ukradł mi ciasto! 
b) Muszę upiec ciasto! 
c) To przechodzi ludzkie pojęcie! 

-22- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

Bang goes my plans!’ 

Znaczy: 

a) W łeb wzięły moje plany! 
b) Muszę podjąć decyzję! 
c) Jadę do Bangkoku! 

-23- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

‘Don’t give me that!’ 

Znaczy: 

a) Nie dawaj mi tego! 
b) Nie chcę dokładki! 
c) Nie wciskaj mi kitu! 

-24- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

‘Go fly a kite!’ 

Znaczy: 

a) Idź się utop i powiedz jaka woda! 
b) Chodź, popuszczamy latawce! 
c) Proszę, popilnuj mojego latawca! 

-25- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

‘Stop yapping!’ 

Znaczy: 
a) Zamknij jadaczkę!/ Przestań nadawać! 
b) Przestań palić! 
c) Przestań żuć gumę! 

-26- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

‘What gives?’ 

Znaczy: 

a) Co jest? 
b) Co mi dasz? 
c) Na co zbierają? 

-27- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

‘Kiss my ass!’ 

Znaczy: 

a)  Pocałuj mnie w dupę! 
b)  Nie mam ochoty na całowanie! 
c)  Daj mi buzi! 

-28- 

 - SLANG: wyrażenia ogólne – 

‘What’s she gibbering  about?’ 

Znaczy: 

a) Co ona gotuje? 
b) Co ona robi? 
c) O czym ona bredzi? 

 

-29- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

‘Get away with you!’ 

Znaczy: 

a)  Nie wygłupiaj się! 
b)  Przestań mnie denerwować! 
c)  Poszedł! 

 

-30- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

‘Stop that now, or else!’ 

znaczy: 

a) Ręce do góry! 
b) Nie ruszaj się! 
c) Przestań w tej chwili, bo pożałujesz! 

 
 
 
 
 

background image

str. 10 

Nauka Slangu Angielskiego Metodą E-Kartoników

 

 

 Martyna Somerlik

 

 

Copyright by Wydawnictwo EPROFESS & Martyna Somerlik

 

 

-22- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

Odpowiedź a) 

 

BANG GOES MY PLANS! 

- W ŁEB WZIĘŁY MOJE PLANY 

-21- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

Odpowiedź c) 

 

THAT TAKES THE CAKE! 

- TO PRZECHODZI LUDZKIE 

POJĘCIE! 

-24- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

Odpowiedź a) 

 

GO FLY A KITE! 

- IDŹ SIĘ UTOP I POWIEDZ JAKA 

WODA!/ SPŁYWAJ! 

-23- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

Odpowiedź c) 

 

DON’T GIVE ME THAT! 

- NIE WCISKAJ MI KITU! 

-26- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

Odpowiedź a) 

 

WHAT GIVES? 

- CO JEST? 

-25- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

Odpowiedź a) 

 

STOP YAPPING! 

- ZAMKNIJ JADACZKĘ!/ PRZESTAŃ 

NADWAĆ! 

-28- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

Odpowiedź c) 

 

WHAT’S SHE GIBBERING ABOUT? 

- O CZYM ONA BREDZI? 

-27- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

Odpowiedź a) 

 

KISS MY ASS! 

- POCAŁUJ MNIE W DUPĘ! 

-30- 

- SLANG: wyrażenia ogólne - 

Odpowiedź c) 

 

STOP THAT NOW, OR ELSE! 

- PRZESTAŃ W TEJ CHWILI, BO 

POŻAŁUJESZ! 

-29- 

- SLANG: wyrażenia ogólne – 

Odpowiedź a) 

 

GET AWAY WITH YOU! 

- NIE WYGŁUPIAJ SIĘ! 

 
 
 
 
 

background image

 

 

Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników - Martyna Somerlik 

 

Biegła  znajomość  języka  angielskiego  wiąże  się  z  nieustannym 
przyswajaniem  nowych  słów.  Idiomy  oraz  utarte  zwroty  są 
szczególnie  pomocne  w  przezwyciężaniu  bariery  językowej, 
pozwalają  na  swobodną  i  nieskrępowaną  konwersację  w  języku 
obcym,  sprawiają,  iż  nasze  wypowiedzi  są  bogatsze,  a  zarazem 
ciekawsze.  Jednakże  uczenie  się  długich  list  ze  słownictwem  jest 
nużące, żmudne i w efekcie przynosi mierne rezultaty. Alternatywą 
dla  wspomnianego  powyżej  systemu  poszerzania  swojej  bazy 
leksykalnej  są  E-KARTONIKI.  E-KARTONIKI  to  nic  innego  jak 
dwustronne  kartoniki.  Z  jednej  strony  znajduje  się  fraza  w  języku 
ojczystym,  a  z  drugiej  –  w  obcym.  E-KARTONIKI  sprawią,  że 

przyswoisz o wiele więcej i to w krótszym czasie, niż się spodziewałeś. 
 
 
All Year Round – Martyna Somerlik 
 

"All  year  round"  to  książka,  która  została  zaprojektowana  jak 
kalendarz.  Na  każdy  dzień  roku  znajdziesz  niepowtarzalną  i 
niezastąpioną  poradę  językową.  Gwarantujemy,  że  będzie  to 
intensywny i zaskakujący rok. W „All Year Round” znajdziesz takie 
zagadnienia 

jak:  fałszywi  przyjaciele,  różnice  pomiędzy 

amerykańską  a  brytyjską  angielszczyzną,  najczęstsze  błędy 
popełniane  przez  Polaków  uczących  się  języka  angielskiego, 
wymowa. 
 
 
 
 

 
 
Rozmowa kwalifikacyjna z pracodawcą po angielsku- Anna Piekarczyk 

 

Dowiedz  się,  jak  odpowiednio  przygotować  się  do  rozmowy 
kwalifikacyjnej.  Poznaj  przykładowe  pytania  oraz  sensowne 
odpowiedzi. 

Pytania mogą mieć różną formę. Jednak w 90% rozmów pojawią się 
pytania zawarte w tej książce. Poznaj również podchwytliwe pytania 
i dowiedz się jak sobie z nimi poradzić. 

 
 

 
 
 

Więcej na 

www.eprofess.pl

 

ISBN 978-83-930208-1-2 

background image

Niniejsza darmowa publikacja zawiera jedynie fragment

pełnej wersji całej publikacji.

Aby przeczytać ten tytuł w pełnej wersji 

kliknij tutaj

.

Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
NetPress Digital Sp. z o.o., operatora 

sklepu na którym  można

nabyć niniejszy tytuł w pełnej wersji

. Zabronione są

jakiekolwiek zmiany w zawartości publikacji bez pisemnej zgody
NetPress oraz wydawcy niniejszej publikacji. Zabrania się jej 
od-sprzedaży, zgodnie z 

regulaminem serwisu

.

Pełna wersja niniejszej publikacji jest do nabycia w sklepie

internetowym 

Salon Cyfrowych Publikacji ePartnerzy.com

.