background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

 

 

 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI 
           NARODOWEJ 
 

 

 
 
 
 
 
Mirosława Stelengowska 
Tadeusz Młynarczyk 
 
 
 

Badanie i naprawa aparatury medycznej

 

 

322[18].Z3.02 

 

 

 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1

Recenzenci: 
prof. dr hab. med. Piotr Lass 
dr inŜ. Krystian Rudzki 
 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inŜ. Beata Organ 
 
 
Konsultacja: 
mgr inŜ. Gabriela Poloczek 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczn

 

ą

  programu  jednostki  modułowej  322[18].Z3.02, 

„Badanie i naprawa aparatury medycznej”,

 

zawartego w modułowym programie nauczania dla 

zawodu technik elektroniki medycznej. 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Wydawca 
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2

SPIS TREŚCI 
 

1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia  

11 

5.1.  Zasady  wprowadzenia  i  realizacji  programu  zapewnienia  jakości. 

Rola testów w systemie zapewnienia jakości 

11 

5.1.1.  Ćwiczenia 

11 

5.2.  Podstawy  metrologii,  zasad  spójności  metrologicznej  i  oszacowania 

błędu pomiaru 

13 

5.2.1.  Ćwiczenia 

13 

5.3.  Walidacja metod pomiarowych 

15 

5.3.1.  Ćwiczenia 

15 

5.4.  Pojęcie trendu, umiejętność określenia czasu koniecznego do usunięcia 

usterki oraz momentu, kiedy naleŜy interweniować 

17 

5.4.1.  Ćwiczenia 

17 

5.5.  Współpraca 

róŜnych 

elementów 

urządzeń 

elektrycznych. 

Sygnały i parametry aparatury elektromedycznej  

18 

5.5.1.  Ćwiczenia 

18 

5.6.  Regulacja parametrów i testowanie sprzętu i aparatury medycznej 

21 

5.6.1.  Ćwiczenia 

21 

5.7.  Zasady 

lokalizacji 

dysfunkcji 

urządzeń 

medycznych 

z uwzględnieniem specyfikacji poszczególnych grup sprzętu 

23 

5.7.1.  Ćwiczenia 

23 

5.8.  Zakresy  narzędzi  oraz  wymagań  dotyczących  stanowiska  pracy 

koniecznych  do  lokalizacji  uszkodzeń  i  wykonywania  podstawowych 
napraw 

25 

5.8.1.  Ćwiczenia 

25 

5.9.  Testy bezpieczeństwa urządzeń medycznych 

27 

5.9.1.  Ćwiczenia 

27 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia  

29 

7.  Literatura 

46 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3

1. WPROWADZENIE 

 

 

Przekazuję Państwu Poradnik dla nauczyciela „Badanie i naprawa aparatury medycznej”, 

który będzie pomocny w prowadzeniu zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie 
technik elektroniki medycznej 322[18]. 
 W poradniku zamieszczono: 
–  wymagania wstępne, 
–  wykaz umiejętności, jakie uczeń opanuje podczas zajęć, 
–  przykładowe scenariusze zajęć, 
–  propozycje  ćwiczeń,  które  mają  na  celu  ukształtowanie  u  uczniów  umiejętności 

praktycznych, 

–  ewaluację osiągnięć ucznia, 
–  wykaz literatury, z jakiej moŜna korzystać podczas zajęć, 
Wskazane jest, aby zajęcia dydaktyczne były prowadzone róŜnymi metodami ze szczególnym 
uwzględnieniem: 
–  pokazu z objaśnieniem, 
–  metody tekstu przewodniego, 
–  metody projektów, 
–  ćwiczeń praktycznych. 
Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróŜnicowane,  począwszy  od  samodzielnej 
pracy uczniów do pracy zespołowej. 
W  celu  przeprowadzenia  sprawdzianu  wiadomości  i  umiejętności  ucznia,  nauczyciel  moŜe 
posłuŜyć się zamieszczonym w rozdziale 6 zestawem zadań testowych, zawierającym róŜnego 
rodzaju zadania. 
W tym rozdziale podano równieŜ: 
–  plan testu w formie tabelarycznej, 
–  punktacje zadań, 
–  propozycje norm wymagań, 
–  instrukcję dla nauczyciela, 
–  instrukcję dla ucznia, 
–  kartę odpowiedzi, 
–  zestaw zadań testowych. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4

322[18].Z3 

Obsługa i nadzorowanie aparatury medycznej

 

 

322[18].Z3.01 

Instalowanie i uruchamianie aparatury medycznej

 

 

322[18].Z3.02 

Badanie i naprawa aparatury medycznej

 

 

322[18].Z3.03 

Wykonanie dokumentacji aparatury medycznej

 

 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Schemat układu jednostek modułowych  

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

5

2. WYMAGANIA WSTĘPNE 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

− 

rozróŜniać elementy i podzespoły elektroniczne na podstawie oznaczeń i wyglądu, 

− 

montować i demontować elementy elektroniczne, 

− 

uruchamiać i testować proste układy cyfrowe i analogowe, 

− 

objaśniać budowę i działanie podstawowych układów cyfrowych i analogowych, 

− 

posługiwać się przyrządami pomiarowymi takimi jak multimetr, generator i oscyloskop, 

− 

korzystać z róŜnych źródeł informacji, 

− 

korzystać z jednostek układu SI, 

− 

stosować  przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpoŜarowej i ochrony 
stanowiska pracy. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

6

3. CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

–  posłuŜyć się przyrządami pomiarowymi podczas badania aparatury medycznej, 
–  zmierzyć podstawowe parametry aparatury medycznej, 
–  zinterpretować pod względem technicznym podstawowe wyniki badań diagnostycznych, 

–  wykonać badania kontrolne elektronicznej aparatury medycznej, 
–  ocenić  dokładność  pomiarów  aparatury  medycznej  podczas  badań  diagnostycznych 

i zabiegów terapeutycznych, 

–  rozróŜnić główne rodzaje uszkodzeń aparatury, 
–  przeanalizować i ocenić przyczyny awarii elektronicznej aparatury medycznej, 
–  rozpoznać zakłócenia odbioru sygnałów biologicznych, 

–  wyeliminować  zakłócenia  wpływające  na  pracę  aparatury  do  pomiaru  prądów 

czynnościowych,  

–  rozpoznać  ścisłą  zaleŜność  między  prawidłową  eksploatacją  aparatury  a  wynikiem 

diagnozy, zabiegu i trwałością aparatury, 

–  zlokalizować usterki i uszkodzenia aparatury medycznej, 
–  dokonać  prostych  napraw,  konserwacji,  pomiarów  i  montaŜu  aparatury  medycznej 

i sprzętu medycznego, 

–  wykonać  badania  i  pomiary  aparatury  medycznej  w  celu  określenia  jej  sprawności  po 

naprawie, 

–  wykonać kalibrację aparatury po dokonanej naprawie, 

–  wykonać podstawowe testy bezpieczeństwa aparatury medycznej, 

–  skorzystać z ciemni i eksploatować materiały światłoczułe,  
–  wykonać podstawowe czynności konserwacyjne, 
–  wymienić i zainstalować materiały eksploatacyjne, 
–  zastosować przepisy ochrony przeciwpoŜarowej i ochrony radiologicznej. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

7

4. PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 

 
Osoba prowadząca ………………………………………………. 
Modułowy program nauczania: 

Technik elektroniki medycznej 322[18] 

Moduł: 

Obsługa i nadzorowanie aparatury medycznej 322[18].Z3 

Jednostka modułowa: 

Badanie i naprawa aparatury medycznej 322[18].Z3.02 

Temat: Podstawowe pojęcia metrologii. 

Cel  ogólny:  Ukształtowanie  umiejętności  stosowania  w  praktyce  procedury  wyznaczania 

niepewności wyników pomiarów. 

 

Po zakończeniu zajęć uczeń powinien umieć: 

− 

jasno określić metrologiczny cel pomiaru, 

− 

wymienić  podstawowe  kategorie  błędów  związanych  z  róŜnymi  elementami  procesu 
pomiarowego oraz podać przykłady błędów, 

− 

obliczyć niepewności standardowe typu A i typu B, 

− 

obliczyć niepewność złoŜoną, 

− 

obliczyć niepewność rozszerzoną, 

− 

zapisać pełny wynik pomiaru. 

W czasie zajęć będą kształtowane następujące umiejętności ponadzawodowe: 
– 

organizowania i planowania pracy, 

– 

pracy w zespole, 

– 

oceny pracy zespołu. 

 

Metody nauczania–uczenia się:  

− 

metoda przewodniego tekstu. 

 

Środki dydaktyczne: 
– 

opornik dekadowy,  

– 

miernik z funkcją pomiaru rezystancji wraz z dokumentacją producenta, 

– 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 
– 

praca w 2–3 osobowych zespołach. 

 

Czas trwania zajęć
– 

135 minut. 

 

Uczestnicy:  
– 

uczniowie szkoły kształcącej w zawodzie technik elektroniki medycznej. 

 

Przebieg zajęć: 

Zadanie dla ucznia: 
Przeprowadź  analizę  błędów  i  wyznacz  niepewności  pomiaru.  Zapisz  końcowy  wynik 

pomiaru w określonych warunkach, oporności o wartości umownie poprawnej R = 1 k

Wykonaj  30-krotny  pomiar  zadanej  oporności  i  przedstaw  obliczenia  na  kaŜdym  etapie 
procedury wyznaczania niepewności.  

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

8

FAZA WSTĘPNA 
1.  Sprawy organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
3.  Zaznajomienie uczniów z pracą metodą przewodniego tekstu. 
4.  Podział uczniów na zespoły. 
5.  Zorganizowanie stanowiska pracy do wykonania ćwiczenia. 

 

FAZA WŁAŚCIWA 
INFORMACJE 
1.  Jakie podstawowe źródła błędów występują w procesie pomiarowym? 
2.  Jakie są poszczególne etapy procedury estymacji pełnego wyniku pomiaru?  
3.  Jak sens metrologiczny ma potwierdzenie spójności pomiarowej? 

 

PLANOWANIE  
1.  Ustal,  w  jaki  sposób  dokonasz  30-krotnego  pomiaru  oporności  o  wartości  umownie 

poprawnej R = 1 k

2.  Ustal, jakie źródła błędów wystąpiły podczas pomiaru? 
3.  Zaplanuj  kolejność  wykonania  obliczeń  na  kaŜdym  z  etapów  estymacji  pełnego  wyniku 

pomiarowego. 

 

UZGODNIENIA 
1.  Omów wszystkie punkty z fazy planowania z nauczycielem. 
2.  Odnieś się do uwag i propozycji nauczyciela. 

 

WYKONANIE 
1.  Dokonaj 30-krotnego pomiaru oporności o wartości umownie poprawnej R = 1 k

2.  Oblicz wartość średnią otrzymanych wyników, otrzymując surowy wynik pomiaru. 
3.  Skoryguj surowy wynik pomiaru. 
4.  Oblicz niepewność standardową typu A. 
5.  Oblicz niepewność standardową typu B. 
6.  Oblicz niepewność złoŜoną. 
7.  Oblicz niepewność rozszerzoną.  
8.  Zapisz pełny wynik pomiaru. 

 

SPRAWDZENIE 
1.  Czy poprawnie wykonano pomiary oporności o wartości umownie poprawnej R = 1 k

2.  Czy poprawnie zidentyfikowano źródła błędów występujących podczas pomiaru? 
3.  Czy prawidłowo wykonano obliczenia? 
4.  Czy poprawnie zapisano wynik końcowy pomiaru? 

 

ANALIZA 

Uczniowie  wraz  z  nauczycielem  wskazują,  które  etapy  ćwiczenia  sprawiły  im  najwięcej 

trudności.  Nauczyciel  podsumowuje  całe  ćwiczenie,  wskazuje  jakie  nowe,  waŜne 
umiejętności  zostały  wykształcone,  jakie  wystąpiły  nieprawidłowości  i  jak  ich  uniknąć 
w przyszłości. 

 

FAZA KOŃCOWA 

 

Zakończenie zajęć 

 

Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 
– 

Anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć,  trudności 
podczas realizowania zadania i opanowanych umiejętności. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

9

Scenariusz zajęć 2 

 
Osoba prowadząca ………………………………………………. 
Modułowy program nauczania: 

Technik elektroniki medycznej 322[18] 

Moduł: 

Obsługa i nadzorowanie aparatury medycznej 322[18].Z3 

Jednostka modułowa: 

Badanie i naprawa aparatury medycznej 322[18].Z3.02 

Temat: Wzmacniacze sygnałów biologicznych. 

Cel  ogólny:  Ukształtowanie  umiejętności  stosowania  w  praktyce  wzmacniaczy  sygnałów 

biologicznych.  

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

− 

przeanalizować schemat wzmacniacza sygnałów biologicznych, 

− 

wyznaczyć  równania,  z  których  obliczona  zostanie  wartość  napięć  i  polaryzacja 
w wybranych punktach na schemacie wzmacniacza, 

− 

zinterpretować otrzymane wyniki, 

− 

sformułować wnioski. 

  
W czasie zajęć będą kształtowane następujące umiejętności ponadzawodowe: 

− 

organizowania i planowania pracy, 

− 

pracy w zespole, 

− 

oceny pracy zespołu. 

 

Metody nauczania:  

− 

ć

wiczenie praktyczne, metoda projektów. 

 
Środki dydaktyczne: 

− 

instrukcja ćwiczenia, 

− 

zeszyt, 

− 

przybory do pisania, 

− 

kalkulator, 

− 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów 

− 

3–4 osobowe zespoły. 
  

Czas trwania zajęć

− 

135 minut. 

 

Przebieg zajęć: 
1.  Sprawy organizacyjne. 
2.  Nawiązanie  do  tematu,  omówienie  celów  zajęć  i  sposobu  wykonania  ćwiczenia 

z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

3.  Zorganizowanie stanowiska pracy do wykonania ćwiczenia. 
4.  Realizacja tematu: 

− 

kaŜdy  zespół  otrzymuje  schemat  wzmacniacza  sygnałów  biologicznych  wraz 
z instrukcją,  wyznacza  równania,  z  których  obliczone  zostaną  wartości  napięć 
i polaryzacja  w  wybranych  punktach  na  schemacie  wzmacniacza,  przy  załoŜeniu,  Ŝe 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10

układ wzmacniacza jest idealny, tzn. idealnie symetryczny (uczniowie zapoznają się ze 
schematem wzmacniacza – faza wstępna ok. 10 min.), 

− 

zespoły  po  uszczegółowieniu  wymagań  zadania  uzgadniają  strategię  badań  (w  razie 
trudności korzystają z pomocy nauczyciela), 

− 

przez  cały  czas  trwania  ćwiczenia  (90  min.)  uczniowie  obliczają  wartości  napięć 
i polaryzację w punktach oznaczonych na schemacie, 

− 

nadzoruje  pracę  uczniów  i  pomaga  w  razie  trudności,  zwraca  uwagę  czy  zespoły 
pracują zgodnie z przepisami bhp. 

5.  Po  wyznaczeniu  równań  i  obliczeniu  wartości  napięć  i  polaryzacji  w  wybranych 

punktach, uczniowie interpretują otrzymane wyniki – czas 15 min. 

6.  Nauczyciel analizuje pracę zespołów podczas przygotowanej prezentacji. 
7.  Zespoły prezentują efekty swoich obliczeń. 
8.  Uczniowie wspólnie z nauczycielem dokonują oceny prac. 
 
Zakońcenie zajęć 
 
Praca domowa: 
Podaj  5  przykładów  urządzeń  medycznych,  w  których  zastosowano  wzmacniacz  sygnału 
biologicznego. Scharakteryzuj ich wejścia oraz wyjścia. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć,  trudności 
podczas realizowania zadania i opanowanych umiejętności. 

 
Anonimowa ankieta ewaluacyjna (przykładowa) 
 

MOJA OPINIA O ZAJĘCIACH 

 

1.  Zajęcia wymagały wykorzystania zawartych w materiale nauczania treści. 
 

a.   tak   

 

b.   raczej tak 

 

 

 

c.   raczej nie  

 

 

d.   nie 

 
2.  Wykonane ćwiczenia pomogły mi w lepszym zrozumieniu treści materiału 

nauczania. 

 

a.   tak   

 

b.   raczej tak 

 

 

 

c.   raczej nie  

 

 

d.   nie 

 
3.  Największą trudność podczas wykonywania ćwiczenia sprawiło mi: 

.......................................................................................................................................... 
.......................................................................................................................................... 

4.  Podczas wykonywania ćwiczenia zdobyłem następujące umiejętności: 

.......................................................................................................................................... 
.......................................................................................................................................... 
.......................................................................................................................................... 

5.  Chciałbym się dowiedzieć więcej o: 

.......................................................................................................................................... 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11

5. ĆWICZENIA 
 

5.1.  Zasady  wprowadzania  i  realizacji  programu  zapewnienia 

jakości. Rola testów w systemie zapewnienia jakości 

 
5.1.1 Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Napisz procedurę SZJ dotyczącą postępowania z obiektami badań. 

 
Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i sposób wykonania ćwiczenia. 

Uczniowie  pracując  w  3–4  osobowych  zespołach  piszą  procedurę  SZJ  dotyczącą 

postępowania z obiektami badań, zwierając w niej cel, przedmiot i zakres, odpowiedzialność 
za  realizację  czynności  przewidzianych  procedurą,  etapy  realizacji  procedury  podane 
w (moŜliwie) chronologicznym porządku, wymagane zapisy jakości. 

Zespoły,  które  najszybciej  wykonają  zadanie,  oddają  zeszyty  do  sprawdzenia 

nauczycielowi.  Otrzymują  oceny  za  rozwiązane  zadanie.  Czas  wykonania  zadania  określa 
nauczyciel np. 45 minut.  

Uwaga: Jeśli proponowane przez zespół rozwiązanie jest błędne nie otrzymuje on oceny 

negatywnej.  Po  upływie  wyznaczonego  czasu  na  wykonanie  ćwiczenia  pozostali  uczniowie 
przedstawiają rozwiązanie zadania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z materiałem teoretycznym punktu 4.1. Poradnika dla ucznia, 
2)  wyznaczyć osobę opracowującą, sprawdzająca i zatwierdzającą, 
3)  podać numer procedury, tytuł, liczbę egzemplarzy, numer wydania, datę wydania, 
4)  określić cel procedury, 
5)  podać  zakres  stosowania  procedury  (np.  od  chwili  dostarczenia  obiektu  badań  przez 

klienta aŜ do zwrotu obiektu klientowi), 

6)  określić  odpowiedzialność,  podając  osobę  odpowiedzialną  za  odbiór  obiektu  od  klienta, 

udokumentowanie  odbioru,  zabezpieczenie  do  czasu  rozpoczęcia  badań,  zwrot  obiektu 
klientowi oraz osobę wykonującą badanie, 

7)  opisać w kilku zdaniach tok postępowania, z uwzględnieniem następujących czynników: 

–  przyjmowanie obiektu od klienta, 
–  przechowywanie obiektu badań, 
–  postępowanie z obiektem w trakcie badań, 
–  postępowanie w przypadku uszkodzenia obiektu badań, 
–  przemieszczanie obiektu badań, 
–  postępowanie z obiektem badań w przypadku podzlecania badań, 
–  zwrot obiektu badań klientowi, 
–  pakowanie i transportowanie obiektu poza laboratorium, 

8)  podać wymagane zapisy, 
9)  zaprezentować wykonane ćwiczenie, 
10)  dokonać oceny poprawności wykonania ćwiczenia. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

poradnik dla ucznia, 

– 

zeszyt, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13

5.2.  Podstawy 

metrologii, 

zasad 

spójności 

metrologicznej  

i oszacowania błędu pomiaru

 

 
5.2.1. Ćwiczenia

 

 
Ćwiczenie 1 

Wykonaj  30-krotny  pomiar,  w  określonych  warunkach,  oporności  o  wartości  umownie 

poprawnej  R  =  1  k

.  Przeprowadź  analizę  błędów  i  wyznacz  niepewności  pomiaru.  Zapisz 

końcowy wynik pomiaru.  
 

Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i sposób wykonania ćwiczenia. 

Uczniowie  pracują  w  3–4  osobowych  zespołach.  Zespoły,  które  najszybciej  wykonają 

zadanie,  oddają  zeszyty  do  sprawdzenia  nauczycielowi.  Otrzymują  oceny  za  rozwiązane 
zadanie. Czas wykonania zadania określa nauczyciel np. 90 minut.  

Uwaga: Jeśli proponowane przez zespół rozwiązanie jest błędne nie otrzymuje on oceny 

negatywnej.  Po  upływie  wyznaczonego  czasu  na  wykonanie  ćwiczenia  pozostali  uczniowie 
przedstawiają rozwiązanie zadania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować informacje zawarte w rozdziale 4.2. poradnika, 
2)  właściwie zdefiniować wielkość mierzoną, 
3)  właściwie wyznaczyć metodę pomiarową, 
4)  właściwie dobrać miernik pomiarowy, analizując specyfikację producenta, 
5)  wykonać pomiary oporności, sprawdzić czy nie popełniono błędów nadmiernych, 
6)  przeprowadzić  analizę błędów systematycznych, wyznaczyć poprawkę, skorygować błąd 

systematyczny, 

7)  obliczyć niepewności typu A i typu B (ze specyfikacji producenta miernika), 
8)  obliczyć niepewność złoŜoną wyników pomiaru, 
9)  obliczyć niepewność rozszerzoną wyniku pomiarów, 
10)  zapisać wynik końcowy pomiaru, 
11)  dokonać oceny poprawności wykonanego ćwiczenia. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

poradnik dla ucznia, 

– 

zeszyt, 

– 

przybory do pisania, 

– 

kalkulator, 

– 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 
 
 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14

 
Ćwiczenie 2 

Określ, które zdania są prawdziwe, a które fałszywe: 

Zdanie: 

prawda 

fałsz 

Wielkości wpływające mają wpływ na wynik pomiaru. 

 

 

Poprawka jest wartością korygującą błędy systematyczne. 

 

 

Błędem metody moŜe być zastosowanie przybliŜonych wzorów na wielkość mierzoną. 

 

 

Czynniki środowiskowe oddziałują zarówno na system pomiarowy, jak i  na wielkość 
mierzoną.   

 

 

Standardowa niepewność typu B określa statystyczną analizę serii obserwacji. 

 

 

Standardowa niepewność typu A szacowana jest metodą analizy warunków 
występowania źródła błędów. 

 

 

ZłoŜona niepewność standardowa u

c

 wyniku pomiaru jest tylko częściową oceną wyniku 

pomiaru i obejmuje tylko błędy systematyczne. 

 

 

 
Wskazówki do realizacji

 

Uczniowie  pracując  indywidualnie  decydują  czy  zdanie  jest  prawdziwe  czy  fałszywe. 

Uczniowie,  wybrani  przez  nauczyciela  kolejno  omawiają  zdania,  uzasadniając  wybraną 
odpowiedź. Czas wykonania zadania określa nauczyciel np. 10 minut.  
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeczytać określone treści z poradnika dotyczące podstaw metrologii, 
2)  przeanalizować zdania decydując czy jest prawdziwe czy fałszywe, 
3)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

ć

wiczenie praktyczne, metoda projektów. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

poradnik dla ucznia, 

– 

zeszyt, 

– 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15

5.3.   Walidacja metod pomiarowych 

 
5.3.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

W tabeli zamieszczono wyniki pomiaru napięcia x

jk

 [mV]. KaŜdy wiersz zawiera wyniki 

pomiarów wykonanych w warunkach powtarzalności, poszczególne wiersze zawierają wyniki 
uzyskane w kolejnych dniach. Oblicz granicę powtarzalności wyników pomiarów. 
 
 

Tabela do ćwiczenia 1 

powtórzenie 

dzień j 

k = 1 

k = 2 

k = 3 

s

rj

 

0,01369 

0,01386 

0,01380 

 

0,01357 

0,01351 

0,01326 

 

0,01324 

0,01321 

0,01323 

 

0,01354 

0,01329 

0,01342 

 

0,01325 

0,01358 

0,01326 

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i sposób wykonania ćwiczenia. 

Uczniowie pracując indywidualnie przeprowadzają niezbędne obliczenia. Po zakończeniu 

ć

wiczenia uczniowie prezentują swoją pracę. Czas wykonania zadania określa nauczyciel np. 

45 minut.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia: 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować  informacje  zawarte  w  rozdziale  dotyczącym  walidacji  metod 

pomiarowych, 

2)  dla kaŜdej serii j (dnia) obliczyć oszacowanie odchylenia standardowego s

rj

3)  obliczyć odchylenie standardowe powtarzalności s

r

4)  obliczyć liczbę stopni swobody v, 
5)  obliczyć granicę powtarzalności r, 
6)  sprawdzić  czy  bezwzględna  wartość  róŜnicy  dwóch  kolejnych  wyników  napięcia 

uzyskanych w tym samym dniu z prawdopodobieństwem 95 % nie przekracza wartości r, 

7)  zaprezentować otrzymane wyniki, 
8)  dokonać oceny poprawności wykonanego ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

poradnik dla ucznia, 

– 

zeszyt, 

– 

kalkulator, 

– 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 
 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16

Ćwiczenie 2 

W tabeli zamieszczono wyniki pomiaru napięcia x

jk

 [mV]. KaŜdy wiersz zawiera wyniki 

pomiarów wykonanych w warunkach powtarzalności, poszczególne wiersze zawierają wyniki 
uzyskane w kolejnych dniach. Oblicz granicę odtwarzalności wyników pomiarów. 
  

Tabela do ćwiczenia 2 

powtórzenie 

dzień j 

k = 1 

k = 2 

k = 3 

0,01369 

0,01386 

0,01380 

0,01357 

0,01351 

0,01326 

0,01324 

0,01321 

0,01323 

0,01354 

0,01329 

0,01342 

0,01325 

0,01358 

0,01326 

s

Rk

 

 

 

 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres 

i sposób wykonania ćwiczenia. 

Uczniowie pracując indywidualnie przeprowadzają niezbędne obliczenia. Po zakończeniu 

ć

wiczenia uczniowie prezentują swoją pracę. Czas wykonania zadania określa nauczyciel np. 

45 minut. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować informacje zawarte w rozdziale 4.2. poradnika, 
2)  dla kaŜdej serii k (powtórzenia) obliczyć oszacowanie odchylenia standardowego s

Rk

3)  obliczyć odchylenie standardowe odtwarzalności s

R

4)  obliczyć liczbę stopni swobody v, 
5)  obliczyć granicę odtwarzalności R, 
6)  sprawdzić  czy  bezwzględna  wartość  róŜnicy  dwóch  kolejnych  wyników  napięcia 

uzyskanych w róŜnych dniach z prawdopodobieństwem 95 % nie przekracza wartości R, 

7)  zaprezentować otrzymane wyniki, 
8)  dokonać oceny poprawności wykonanego ćwiczenia. 
 

  Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
 

 Środki dydaktyczne: 

– 

poradnik dla ucznia, 

– 

zeszyt, 

– 

kalkulator, 

– 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17

5.4.   Pojęcie trendu, umiejętność określenia czasu koniecznego do 

usunięcia usterki oraz momentu, kiedy naleŜy interweniować 

 
5.4.1. Ćwiczenia 
 

Ćwiczenie 1 

ZałóŜmy,  Ŝe  jesteś  pracownikiem  serwisu  przyjmującym  zgłoszenia  urządzeń  do 

naprawy. Osobą zgłaszającą uszkodzenie urządzenia zasilanego z akumulatora jest Kierownik 
Techniczny przychodni. Ustal scenariusz rozmowy z klientem. 

 

Wskazówki do realizacji

 

Uczniowie  pracują  w  2-osobowych  zespołach  ustalając  scenariusz  rozmowy  z  klientem. 

Po zakończeniu ćwiczenia uczniowie prezentują swoją pracę. Czas wykonania 45 minut. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  poprosić o rozmowę z osobą obsługująca urządzenie, np. pielęgniarką – tylko ona udzieli 

istotnych, niezbędnych informacji , 

2)  ustalić w jakim stanie jest akumulator: 

− 

czy akumulator jest naładowany? 

− 

jak długa była przerwa od ostatniego uŜytkowania aparatu? 

− 

czy w czasie przerwy w uŜytkowaniu aparatu, akumulator był ładowany? 

3)  ustalić, czy w urządzeniu działa sygnalizacja obniŜonego zasilania, 
4)  dowiedzieć  się  czy  personel  techniczny  moŜe  zmierzyć  i  podać  ci  wartość  napięcia  na 

akumulatorze, 

5)  jeŜeli  wartość  napięcia  akumulatora  jest  za  niska  do  poprawnej  pracy  urządzenia, 

zasugerować  uŜytkownikowi  naładowanie  akumulatora  w  ładowarce  stanowiącej 
wyposaŜenie urządzenia, 

6)  jeŜeli  wszystkie powyŜsze zabiegi nie przyniosły spodziewanego rezultaty, określić czas 

i miejsc naprawy, 

7)  zaprezentować otrzymane wyniki, 
8)  dokonać oceny poprawności wykonanego ćwiczenia. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

poradnik dla ucznia, 

– 

zeszyt, 

– 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18

5.5.   Współpraca róŜnych elementów urządzeń elektromedycznych. 

Sygnały i parametry aparatury elektromedycznej 

 
5.5.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Oblicz wartości napięć i polaryzację w punktach oznaczonych od A do I, przy załoŜeniu, 

Ŝ

e  układ  wzmacniacza  jest  idealny,  tzn.  idealnie  symetryczny,  tranzystory  T

1

  i  T

2

  (takŜe  T

3

 

i  T

4

)  są  identyczne,  a  U

BE

  =  +  0,7  V  (npn  tranzystor)  oraz  I

B

  =  0?  Wyjaśnij,  w  jakim  celu 

zastosowano tranzystory T

1

 i T

2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

Rysunek do ćwiczenia 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i  technikę  wykonania  ćwiczenia.  Uczniowie  pracują  w  3–4  osobowych  zespołach 
przeprowadzając  niezbędne  obliczenia.  Czas  wykonania  zadania  określa  nauczyciel  np. 
90 minut.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się ze schematem przedstawionym na rysunku, 
2)  wyznaczyć  równania,  z  których  obliczona  zostanie  wartość  napięć  i  polaryzacja  

w punktach oznaczonych od A do I

3)  zaprezentować wykonane ćwiczenie, 
4)  dokonać oceny ćwiczenia. 
 

Wej 1 

R

1

 

T

1

 

Wej 2 

R

2

 

T

2

 

B 

150 k

 

150 k

 

H

- 6 V 

T

3

 

T

4

 

R

3

  120 k

 

37 

µ

D 

Wyj 1 

+ 6 V 

- 6 V 

C 

F 

T

5

 

R

5

 

39 k

 

R

7

 

390 k

 

R

6

 

560 k

 

Wyj 2 

E 

G 

R

4

  120 k

 

+ 6 V 

T1 – T5 

2N2484 

 

35,3 

µ

A

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

zeszyt,  

– 

przybory do pisania, 

– 

kalkulator,  

– 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 2 

Oblicz,  jaki  będzie  sygnał  róŜnicowy  na  wyjściu  wzmacniacza,  jeŜeli  na  wejściu 

wzmacniacz miał wartość 1 mV. Oblicz, jaki będzie sygnał synfazowy na wyjściu wzmacniacza, 
jeśli  na  wejściu  sygnał  wynosił  1  V.  NaleŜy  przyjąć,  Ŝe  dyskryminacja  wzmacniacza 
róŜnicowego wynosi 100 dB, a wzmocnienie róŜnicowe wzmacniacza wynosi 60 dB. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia. Uczniowie pracują w 2-osobowych zespołach przeprowadzając 
niezbędne obliczenia. Czas wykonania zadania określa nauczyciel np. 30 minut.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z budową, zasadą działania i wzorami opisującymi wzmacniacz róŜnicowy, 
2)  zaprezentować wykonane ćwiczenie, 
3)  dokonać oceny ćwiczenia. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

–  ćwiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

− 

zeszyt,  

− 

przybory do pisania, 

− 

kalkulator,  

− 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 3 

Uzupełnij tabelkę: 

 
Tabela 
do ćwiczenia 3 

Wzmocnienie 

[dB] 

Napięcie wejściowe U

1

 

[V] 

Napięcie wyjściowe U

2

 

[V] 

Wzmocnienie 

[V/V] 

20 

 

 

 

40 

 

 

 

60 

 

 

 

80 

 

 

 

100 

 

 

 

120 

 

 

 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i  technikę  wykonania  ćwiczenia.  Uczniowie  pracując  indywidualnie  dokonują  obliczeń  
i uzupełniają tabelę. Czas wykonania określa nauczyciel, np. 45 minut.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z budową i zasadą działania wzmacniacza sygnałów biologicznych, 
2)  zaprezentować wykonane ćwiczenie, 
3)  dokonać oceny ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

–   ćwiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

zeszyt, 

– 

przybory do pisania, 

– 

kalkulator, 

– 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21

5.6.    Regulacja  parametrów  i  testowanie  sprzętu  i  aparatury 

medycznej 

 
5.6.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Określ zakłócenia wpływające na pracę aparatury do pomiarów prądów czynnościowych. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i  technikę  wykonania  ćwiczenia.  Uczniowie  pracują  w  3–4  osobowych  zespołach 
przeprowadzając niezbędne obliczenia. Czas wykonania określa nauczyciel, np. 135 minut. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować informacje zawarte w rozdziale 4.6. poradnika, 
2)  przygotować elektrokardiograf o zasilaniu sieciowo-bateryjnym z moŜliwością załączania 

i wyłączania filtrów: mięśniowego (35 Hz) i sieciowego (50 Hz) oraz zapisem  na taśmie 
papierowej, 

3)  przygotować  aparat  do  pracy  zgodnie  z  instrukcją  obsługi,  sprawdzić  poprawność 

działania i ilość papieru do zapisu sygnału EKG, 

4)  przygotować  źródło  sygnału,  np.  generator  o  wyjściu  symetrycznym  i  napięciu 

sinusoidalnym,  o  regulowanej  amplitudzie  od  1  mV  do 10 mV i częstotliwości od 1 Hz 
do 100 Hz, 

5)  kabel zasilający generatora odsunąć na maksymalną odległość od kabla pacjenta, 
6)  podłączyć  końcówki  R  i  F  rejestratora  do  wyjść  generatora,  a  końcówkę  N  i  końcówki 

pozostałe do masy generatora, 

7)  ustawić na rejestratorze zapis odprowadzenia I,  
8)  zadać  z  generatora  sygnał  sinusoidalny  o  częstotliwości  5  Hz  i  amplitudzie  takiej,  aby 

uzyskać  jak  największą  amplitudę  zapisu,  dla  czułości np. 10 mm/mV. JeŜeli rejestrator 
posiada  moŜliwość zapisu jednego kanału na całej szerokości papieru moŜna rozszerzyć 
szerokość  zapisu  odpowiednio  dobierając  amplitudę  napięcia  z  generatora  i  czułość 
rejestratora.  UWAGA:  zapisany  przebieg  nie  moŜe  być  przesterowany  (obcięty). 
Prędkość  zapisu  elektrokardiogramu  ustawić  na  25  mm/s.  Wszystkie  filtry  powinny  być 
wyłączone, 

9)  dokonać rejestracji przebiegu, 
10)  rozsymetryzować  wejście  wzmacniacza  włączając  szeregowo  z  wejściem  R  (lub  L) 

rezystor o wartości np. 10 k

11)  dokonać rejestracji przebiegu,  
12)  zmienić rezystor 10 k

 na 100 k

 i dokonać rejestracji, 

13)  odpowiedzieć na pytanie czy moŜna scharakteryzować otrzymane zapisy oraz czy na ich 

podstawie moŜna określić częstotliwość zakłóceń, 

14)  włączyć filtr 50 Hz i 35 Hz i dokonać rejestracji zapisu, 
15)  określić jak załączenie filtru (filtrów) wpłynęło na otrzymane zapisy, 
16)  zmienić  częstotliwość  napięcia  z  generatora  na  60  Hz  i  dokonać  rejestracji  przy  pełnym 

paśmie i przy włączonych filtrach 50 Hz i 35 Hz, 

17)  objaśnić jak ograniczenie przenoszonego pasma wpłynie na jakość zapisu EKG, 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22

18)  usunąć  rozsymetryzowanie  wejścia  wzmacniacza  i  zmienić  połoŜenie  kabla  pacjenta, 

owijając go wokół kabla sieciowego, po czym wyłączyć filtry 35 Hz i 50 Hz, 

19)  dokonać rejestracji przebiegu i objaśnić otrzymane wyniki, 
20)  powtórzyć  punkty  1–19  dla  rejestratora  zasilanego  bateryjnie  i  objaśnić  otrzymane 

wyniki, 

21)  postępując zgodnie z instrukcją obsługi elektrokardiografu dokonać rejestracji wszystkich 

odprowadzeń z powierzchni ciała jednego z uczestników ćwiczenia, a następnie objaśnić 
otrzymane wyniki, 

22)  zaprezentować wykonane ćwiczenie, 
23)  dokonać oceny ćwiczenia. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

− 

elektrokardiograf o zasilaniu sieciowo-bateryjnym z moŜliwością załączania i wyłączania 
filtrów: mięśniowego (35 Hz) i sieciowego (50 Hz) oraz zapisem na taśmie papierowej, 

− 

ź

ródło  sygnału,  np.  generator  o  wyjściu  symetrycznym  i  napięciu  sinusoidalnym,  

o regulowanej amplitudzie od 1 mV do 10 mV i częstotliwości od 1 Hz do 100 Hz, 

− 

rezystor 10 k

 i 100 k

− 

Ŝ

el do EKG, 

− 

zeszyt, 

− 

przybory do pisania, 

− 

linijka, 

− 

lupa, 

− 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 
 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23

5.7.   Zasady 

lokalizacji 

dysfunkcji 

urządzeń 

medycznych  

z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych grup sprzętu 

 
5.7.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

W  pewnej  przychodni  podczas  zabiegu  z  wykorzystaniem  aparatu  do  elektroterapii 

stwierdzono,  Ŝe  przy  próbie  zwiększenia  wartości  prądu  następuje  sygnalizowanie  obwodu 
rozwartego.  Zaproponuj  swoją  procedurę  postępowania  przy  lokalizacji  dysfunkcji 
urządzenia. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia. Uczniowie pracują w 3–4 osobowych zespołach pisząc swoją 
procedurę  lokalizacji  dysfunkcji  urządzenia.  Czas  wykonania  określa  nauczyciel,  np. 
45 minut. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z rozdziałem 4.7. Poradnika, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  zaprezentować wykonane ćwiczenie, 
4)  dokonać oceny ćwiczenia.

 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

− 

zeszyt,  

− 

przybory do pisania, 

− 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 

Ćwiczenie 2 

W  pewnej  przychodni,  podczas  transportowania  ultrasonografu  z  jednego  gabinetu  do 

innego,  podłączone  głowice  ultradźwiękowe  upadły  na  podłogę  korytarza.  Zaproponuj  co 
naleŜałoby w takiej sytuacji zrobić, aby zapewnić ponowne bezpieczne i poprawne działanie 
urządzenia? 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia. Uczniowie pracują w 3–4 osobowych zespołach pisząc swoją 
procedurę  lokalizacji  dysfunkcji  urządzenia.  Czas  wykonania  określa  nauczyciel,  np. 
45 minut. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z rozdziałem 4.7. Poradnika, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  zaprezentować wykonane ćwiczenie, 
4)  dokonać oceny ćwiczenia.

 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

− 

zeszyt,  

− 

przybory do pisania, 

− 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25

5.8.  Zakresy  narzędzi  oraz  wymagań  dotyczących  stanowiska 

pracy  koniecznych  do  lokalizacji  uszkodzeń  i  wykonywania 
podstawowych napraw 

 
5.8.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Porównaj wyniki pomiaru tego samego parametru wykonane przy uŜyciu multimetru  

i oscyloskopu.  

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia. Uczniowie pracują w 3–4 osobowych zespołach porównując 
wyniki  pomiaru  tego  samego  parametru  wykonane  przy  uŜyciu  multimetru  i  oscyloskopu. 
Czas wykonania określa nauczyciel, np. 135 minut. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  wyjście  generatora  napięcia  sinusoidalnego  100  Hz  (lub  50  Hz)  obciąŜyć  rezystorem  

1,0 k

 

±

 5 % / 0,5 W, 

2)  dokonać  pomiaru  spadku  napięcia  na  rezystorze  przy  pomocy  multimetru  (zakres  AC  – 

pomiar napięć zmiennych), 

3)  amplitudę  napięcia  z  generatora  ustawić  tak,  aby  otrzymać  wskazanie  na  multimetrze 

około 10,0 V, 

4)  odłączyć multimetr i na jego miejsce podłączyć oscyloskop, 
5)  dokonać pomiaru amplitudy napięcia U

pp

 (napięcie peak–peak), 

6)  porównać wyniki pomiaru multimetrem i oscyloskopem, 
7)  zastosować przelicznik dla napięcia sinusoidalnego:  

2

2

U

U

pp

=

 

gdzie: U – wartość skuteczna amplitudy przebiegu sinusoidalnego, 

U

pp

 – wartość amplitudy peak–peak. 

 
8)  określić na podstawie otrzymanych pomiarów wartość skuteczną i amplitudę prądu 

płynącego przez rezystor, 

 

9)  przełączyć multimetr na pomiar prądu AC (pomiar prądu zmiennego), 
10)  zaproponować  sposób  włączenia  multimetru  w  obwód  i  dokonać  pomiaru  prądu,  

a następnie porównać otrzymany wynik z wynikiem z punktu 8), wyjaśnić rozbieŜności, 

11)  przełączyć  rodzaj  sygnału  w  generatorze  na  napięcie  prostokątne  o  współczynniku 

wypełnienia ½ (współczynnik wypełnienia – stosunek czasu trwania impulsu t

p

 do okresu 

impulsu T), pozostałe parametry sygnału zadawanego z generatora nie ulegają zmianie, 

12)  dokonać  pomiaru  amplitudy  multimetrem  cyfrowym  i  oscyloskopem  U

p

,  a  następnie 

porównać wskazania, 

13)  zastosować  przelicznik  dla  napięcia  prostokątnego  unipolarnego  (od  zera  do  U

p

)  

o dowolnym wypełnieniu: 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26

T

t

U

U

p

p

=

 
14)  porównać  wskazania  multimetru  w  stosunku  do  wskazań  przy  napięciu  sinusoidalnym, 

jeŜeli uległy zmianie, 

15)  załoŜyć,  Ŝe  wartość  rezystora  nie  jest  znana,  a  następnie  na  postawie  otrzymanych 

wcześniej wyników obliczyć wartość rezystancji, 

16)  zmierzyć  wartość  rezystora  przy  pomocy  multimetru  i  porównać  wynik  z  wcześniej 

obliczoną wartością rezystancji, 

17)  wyjaśnić z czego wynikają róŜnice, 
18)  zaprezentować wykonane ćwiczenie, 
19)  dokonać oceny poprawności wykonania ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

− 

generator napięcia sinusoidalnego i napięcia prostokątnego, 

− 

rezystor 1,0 k

 

±

 5 % / 0,5 W, 

− 

multimetr cyfrowy z funkcją pomiaru napięć stałych i zmiennych, funkcją pomiaru 
prądów stałych i zmiennych oraz funkcją pomiaru rezystancji, 

− 

oscyloskop, 

− 

zeszyt, 

− 

przybory do pisania, 

− 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27

5.9.   Testy bezpieczeństwa urządzeń medycznych 

 
5.9.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Przeprowadź  test  bezpieczeństwa:  sprawdzenie  stateczności  ultrasonografu.  W  czasie 

normalnego  uŜytkowania  urządzenie  nie  powinno  utracić  równowagi  przy  przechyleniu 
o kąt 10

°

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i  technikę  wykonania  ćwiczenia.  Uczniowie  pracują  w  3–4  osobowych  zespołach 
przeprowadzając  test  bezpieczeństwa.  Czas  wykonania  określa  nauczyciel,  np.  45  minut. 
W przypadku  braku  moŜliwości zrealizowania tego ćwiczenia w warunkach laboratoryjnych, 
moŜna  przeprowadzić  obserwację  pracy  w  specjalizowanej  placówce  słuŜby  zdrowia 
dysponującej potrzebną aparaturą. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  podłączyć  do  urządzenia  wszystkie  przewody  przyłączeniowe  –  przewód  zasilający, 

przewody do połączeń wzajemnych, 

2)  zamontować  do  urządzenia  wszystkie  części  odłączalne  i  wyposaŜenie  w  najmniej 

korzystnej kombinacji, 

3)  ułoŜyć  przewody  przyłączeniowe  na  pochyłej  płaszczyźnie  w  pozycji  najbardziej 

niekorzystnej pod względem stateczności, 

4)  ustawiać urządzenie w kaŜdej moŜliwej pozycji normalnego uŜytkowania na płaszczyźnie 

odchylonej o kąt 10

°

 od płaszczyzny poziomej, 

5)  zaprezentować wykonane ćwiczenie, 
6)  dokonać oceny poprawności wykonania ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

− 

ultrasonograf z kompletnym wyposaŜeniem, 

− 

platforma (np. płyta drewniana) z moŜliwością zmiany kąta nachylenia, 

− 

kątomierz,  

− 

zeszyt,   

− 

przybory do pisania,  

− 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 2 

Przeprowadź  test  bezpieczeństwa:  sprawdzenie  oznakowania  ultrasonografu.  Badanie 

przeprowadza się przez oględziny i kontrolę obecności wymaganego oznakowania urządzenia 
oraz odpowiednich zapisów w dokumentacji towarzyszącej. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i  technikę  wykonania  ćwiczenia.  Uczniowie  pracują  w  3–4  osobowych  zespołach 
przeprowadzając  test  bezpieczeństwa.  Czas  wykonania  określa  nauczyciel,  np.  45  minut. 
W przypadku  braku  moŜliwości zrealizowania tego ćwiczenia w warunkach laboratoryjnych, 
moŜna  przeprowadzić  obserwację  pracy  w  specjalizowanej  placówce  słuŜby  zdrowia 
dysponującej potrzebną aparaturą. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  podłączyć do urządzenia kompletne wyposaŜenie i wszystkie części odłączalne, 
2)  zaprezentować wykonane ćwiczenie, 
3)  dokonać oceny poprawności wykonania ćwiczenia. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

− 

ć

wiczenia praktyczne, metoda projektów. 

 
Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

ultrasonograf z kompletnym wyposaŜeniem,  

– 

zeszyt, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29

6. EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 

TEST 1 
 
Test dwustopniowy do jednostki modułowej „Badanie i naprawa aparatury 
medycznej” 

Test składa się z 20 zadań, z których: 

− 

zadania 10, 14, 15, 19 i 20 są z poziomu ponadpodstawowego,  

− 

pozostałe zadania są z poziomu podstawowego.

 

 

Punktacja zadań 0 lub 1 punkt 

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

− 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań,  

− 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań, 

− 

dobry – za rozwiązanie 15 zadań, w tym co najmniej 1 z poziomu ponadpodstawowego, 

− 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  15  zadań,  w  tym  co  najmniej  3  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz odpowiedzi1.a, 2.a, 3.b, 4.d, 5.a, 6.c, 7.b, 8.a, 9.d, 10.b, 11.a, 12.b, 13.a, 
14.d, 15.c, 16.a, 17.b, 18.a, 19.a, 20.b. 

 

Plan testu

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nr 

zad.

 

Cel operacyjny 

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1.  Określić 

składowe 

wpływające 

na 

warunki pomiarowe 

2.  Określić 

niepewności 

standardowe 

wyniku pomiaru 

P

 

3.  Określić zasady spójności pomiarowej 

P

 

4.  Zastosować  procedurę  walidacji  metody 

pomiarowej 

5.  Określić  współpracę  róŜnych  elementów 

urządzeń elektromedycznych. 

P

 

6.  Określić  sygnały  i  parametry  aparatury 

elektromedycznej 

P

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30

7.  Objaśnić działanie źródła prądowego

 

P

 

8.  Określić wymagania klasy ochronności

 

P

 

9.  Zlokalizować uszkodzenie aparatu na 

podstawie wartości prądu upływu 

 

P

 

10.  Scharakteryzować 

parametry 

części 

aplikacyjnych 

PP

 

11.  Określić  testy  bezpieczeństwa  w  stanie 

normalnym 

P

 

12.  Określić  testy  bezpieczeństwa  w  stanie 

pojedynczego uszkodzenia 

P

 

13.  Określić  wymagania  dotyczące  badań 

typu 

14.  Określić zasady separacji części czynnych 

urządzenia 

PP 

15.  Określić 

uziemienie 

ochronne, 

uziemienie  funkcjonalne  i  wyrównanie 
potencjałów 

PP 

16.  Określić stateczności urządzenia 

17.  Określić  temperaturę  części  aplikacyjnej 

nie przeznaczonej do dostarczania ciepła

  

18.  Określić  wpływy  przerwy  w  ciągłości 

zasilania 

19.  Wskazać 

filtr 

sieciowy 

tłumiący 

zakłócenia 

urządzeniach 

diagnostycznych 

PP 

20.  Sprawdzić urządzenia po naprawie 

PP 

 

Przebieg testowania 
 

Instrukcja dla nauczyciela

 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  typy  zadań  testowych,  jakie 

będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom moŜliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych i karty odpowiedzi, określ czas przeznaczony  

na udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj się stworzyć odpowiednią atmosferę podczas przeprowadzania pomiaru  
9.  dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich moŜliwości). 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31

10.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

11.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
12.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
13.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

14.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
15.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskich wyników przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań  o  róŜnym  stopniu  trudności.  Wszystkie  zadania  zawierają  cztery 

odpowiedzi i tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi  –  zaznacz  prawidłową 

odpowiedź  znakiem  X  (w  przypadku  pomyłki  naleŜy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć 
kółkiem, a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową). 

6.  Test  składa  się  z  dwóch  części  o  róŜnym  stopniu  trudności:  I  część  –  poziom 

podstawowy,  
II część – poziom ponadpodstawowy.

 

7.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
8.  Kiedy udzielenie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóŜ jego rozwiązanie 

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci czas wolny. Trudności mogą przysporzyć Ci 
zadania:  10,  14,  15,  19  i  20,  gdyŜ  są  one  na  poziomie  trudniejszym  niŜ  pozostałe. 
Przeznacz na ich rozwiązanie więcej czasu. 

9.  Na rozwiązanie testu masz 90 min. 

Powodzenia 

 

Materiały dla ucznia: 

− 

instrukcja, 

− 

zestaw zadań testowych, 

− 

karta odpowiedzi. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 

 
1.  Warunki powtarzalności obejmują 

a)  tę  samą  procedurę  pomiarową,  tego  samego  obserwatora,  ten  sam  przyrząd 

pomiarowy  stosowany  w  tych  samych  warunkach,  to  samo  miejsce,  powtarzanie 
w krótkich odstępach czasu. 

b)  róŜne procedury pomiarowe, tego samego obserwatora, ten sam przyrząd pomiarowy 

stosowany  w  tych  samych  warunkach,  to  samo  miejsce,  powtarzanie  w  krótkich 
odstępach czasu. 

c)  tę  samą  procedurę  pomiarową,  tego  samego  obserwatora,  ten  sam  przyrząd 

pomiarowy  stosowany  w  tych  samych  warunkach,  to  samo  miejsce,  powtarzanie 
w długich odstępach czasu. 

d)  tę  samą  procedurę  pomiarową,  tego  samego  obserwatora,  róŜne  przyrządy 

pomiarowy  stosowane  w  tych  samych  warunkach,  to  samo  miejsce,  powtarzanie 
w krótkich odstępach czasu. 

 
2.  Niepewność standardowa typu A to 

a)  niepewność wyniku pomiaru wyraŜona przez odchylenie standardowe. 
b)  niepewność wyniku pomiaru wyraŜona przez poprawkę. 
c)  róŜnica  między  wynikiem  pomiaru,  a  średnią  z  nieskończonej  liczby  wyników 

pomiaru tej samej wielkości mierzonej, wykonanych w warunkach powtarzalności. 

d)  jest to przedział wartości wokół wyniku pomiaru, który pokrywa duŜą część rozkładu 

wartości przypisywanych wielkości mierzonej. 

 

3.  Spójność pomiarowa to 

a)  właściwość  pomiaru  lub  wzorca  jednostki  miary  polegająca  na  tym,  Ŝe  moŜna  go 

powiązać  z  określonymi  odniesieniami,  na  ogół  z  wzorcami  państwowymi  lub 
międzynarodowymi  jednostki  miary,  za  pośrednictwem  nieprzerwanego  łańcucha 
porównań, z których wystarczy aby najwaŜniejszy miał określoną niepewności. 

b)  jest to właściwość pomiaru lub wzorca jednostki miary polegająca na tym, Ŝe moŜna 

go  powiązać  z  określonymi  odniesieniami,  na  ogół  z  wzorcami  państwowymi  lub 
międzynarodowymi  jednostki  miary,  za  pośrednictwem  nieprzerwanego  łańcucha 
porównań, z których wszystkie mają określone niepewności. 

c)  jest to właściwość pomiaru lub wzorca jednostki miary polegająca na tym, Ŝe moŜna 

go  powiązać  z  określonymi  odniesieniami,  tylko  z  wzorcami  międzynarodowymi 
jednostki  miary,  za  pośrednictwem  nieprzerwanego  łańcucha  porównań,  z  których 
wszystkie mają określone niepewności. 

d)  jest to właściwość pomiaru lub wzorca jednostki miary polegająca na tym, Ŝe moŜna 

go  powiązać  z  określonymi  odniesieniami,  na  ogół  z  wzorcami  jednostki  miary 
obowiązującymi  w  laboratorium,  za  pośrednictwem  nieprzerwanego  łańcucha 
porównań, z których wszystkie mają określone niepewności. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33

4.  Odtwarzalność wyników pomiarów jest to 

a)  stopień zgodności wyników pomiarów tej samej wielkości mierzonej, odtworzonych 

po pewnym czasie. 

b)  stopień  zgodności  wyników  pomiarów  tej  samej  wielkości  mierzonej,  wykonanych 

w jednakowych warunkach pomiarowych. 

c)  stopień  zgodności  wyników  pomiarów  tej  samej  wielkości  mierzonej,  wykonanych 

przez jednego obserwatora. 

d)  stopień  zgodności  wyników  pomiarów  tej  samej  wielkości  mierzonej,  wykonanych 

w zmiennych warunkach pomiarowych. 

 

5.  Wzmacniacze  wstępne  sygnałów  biologicznych  powinny  charakteryzować  się 

następującymi cechami 
a)  powinny  mieć  duŜą  rezystancję  (impedancję)  wejściową,  posiadać  małe  szumy 

własne, nie powinny wprowadzać dodatkowych zakłóceń do toru pomiarowego, czyli 
posiadać  odpowiednią  charakterystykę  częstotliwościową  (tzn.  moŜliwość  tłumienia 
zbyt  niskich  i  zbyt  wysokich  częstotliwości,  posiadać  określoną  obciąŜalność 
wyjścia, tzn. odpowiednią rezystancję (impedancję) wyjściową, posiadać zdolność do 
tłumienia sygnałów zakłócających, a wzmacniania sygnałów biologicznych. 

b)  powinny  mieć  małą  rezystancję  (impedancję)  wejściową,  posiadać  małe  szumy 

własne, nie powinny wprowadzać dodatkowych zakłóceń do toru pomiarowego, czyli 
posiadać  odpowiednią  charakterystykę  częstotliwościową  (tzn.  moŜliwość  tłumienia 
częstotliwości  50  Hz,  posiadać  określoną  obciąŜalność  wyjścia,  tzn.  odpowiednią 
rezystancję  (impedancję)  wyjściową,  posiadać  zdolność  do  tłumienia  sygnałów 
zakłócających, a wzmacniania sygnałów biologicznych. 

c)  powinny  mieć  małą  rezystancję  (impedancję)  wejściową  oraz  posiadać  minimalną 

obciąŜalność wyjścia. 

d)  powinny  posiadać  odpowiednią  charakterystykę  częstotliwościową  (tzn.  moŜliwość 

tłumienia zbyt niskich i zbyt wysokich częstotliwości. 

 
6.  Na zaciskach idealnego źródła napięciowego występuje 

a)  zmienna w czasie  róŜnica potencjałów niezaleŜnie od wartości obciąŜenia. 
b)  stała róŜnica potencjałów zaleŜnie od wartości obciąŜenia. 
c)  stała róŜnica potencjałów niezaleŜnie od wartości obciąŜenia. 
d)  zmienna róŜnica potencjałów zaleŜnie od wartości obciąŜenia. 

 
7.  Idealne źródło prądowe wymusza na swoich zaciskach 

a)  przepływ  prądu  o  zmiennym  natęŜeniu  przez  obwód  zewnętrzny,  niezaleŜnie  od 

wartości rezystancji obciąŜenia i napięcia występującego na zaciskach.  

b)  przepływ prądu o stałym natęŜeniu przez obwód zewnętrzny, niezaleŜnie od wartości 

rezystancji obciąŜenia i napięcia występującego na zaciskach.   

c)  przepływ  prądu  o  stałym  natęŜeniu  przez  obwód  zewnętrzny,  zaleŜnie  od  wartości 

rezystancji obciąŜenia i napięcia występującego na zaciskach.   

d)  przepływ  prądu  o  zmiennym  natęŜeniu  przez  obwód  zewnętrzny,  zaleŜnie  od 

wartości rezystancji obciąŜenia i napięcia występującego na zaciskach.   

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34

8.  Urządzenie klasy II nie moŜe zawierać 

a)  jakichkolwiek środków słuŜących do uziemienia ochronnego. 
b)  jakichkolwiek środków słuŜących do uziemienia funkcjonalnego. 
c)  bezpieczników w części sieciowej urządzenia. 
d)   izolacji podwójnej. 

 
9.  Prąd upływu uziomowy płynie przez 

a)  izolację  części  sieciowej  do  metalowej  obudowy  nie  uziemionej  ochronnie, 

a następnie przez przewód uziemienia ochronnego tego urządzenia do ziemi. 

b)  izolację części sieciowej do metalowej obudowy lub korpusu urządzenia, a następnie 

przez przewód pacjenta z powrotem do części sieciowej. 

c)  część aplikacyjną przyłączoną do pacjenta. 
d)  izolację części sieciowej do metalowej obudowy lub korpusu urządzenia, a następnie 

przez przewód uziemienia ochronnego tego urządzenia do ziemi. 

 
10.  Część aplikacyjna typu BF jest 

a)  normalnie zbudowaną częścią o prądzie upływu pacjenta ograniczonym do wartości 

100  µA  w  normalnym  stanie  technicznym  związanego  z  nią  urządzenia 
elektromedycznego. 

b)  częścią  typu  B  z  dodaną  izolacją  elektryczną  obwodu  pacjenta  od  pozostałej  części 

urządzenia elektromedycznego. 

c)  zbudowana  na  tej  samej  zasadzie izolacji obwodu pacjenta jak w przypadku typu B 

z tą  róŜnicą,  Ŝe  jakość  tej  izolacji  jest  wyŜsza  i  pozwala  uzyskiwać  lepsze 
ograniczenie prądów upływu pacjenta do wartości 10 µA. 

d)  Część aplikacyjna typu BF moŜe być stosowana w kontakcie z dowolną częścią ciała 

pacjenta włącznie z jego sercem. 

 
11.  Stan normalny to stan, w którym 

a)  wszystkie  środki  wprowadzone  dla  ochrony  przed  zagroŜeniem  bezpieczeństwa  są 

nienaruszone. 

b)  urządzenie poprawnie mierzy wielkość wyjściową. 
c)  stan,  w  którym  tylko  jeden  środek  ochrony  przed  zagroŜeniem  bezpieczeństwa 

w urządzeniu jest uszkodzony, a pozostałe środki pozostają nienaruszone. 

d)  wszystkie  środki  wprowadzone  dla  ochrony  przed  zagroŜeniem  bezpieczeństwa 

dotyczące  przewodu  zasilającego  są  nienaruszone  i  nie  zaleŜą  od  stanu  przewodu 
uziemienia ochronnego. 

 
12.  Stan pojedynczego uszkodzenia to stan, w którym 

a)  uszkodzony został jeden tor pomiarowy.  
b)  jeden  środek  ochrony  przed  zagroŜeniem  bezpieczeństwa  w  urządzeniu  jest 

uszkodzony lub występuje jeden zewnętrzny stan pojedynczego uszkodzenia, 

c)  urządzenie było naprawiane tylko jeden raz. 
d)  wszystkie  środki  wprowadzone  dla  ochrony  przed  zagroŜeniem  bezpieczeństwa  są 

w danej chwili uszkodzone. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

35

13.  Badania typu wykonuje się 

a)  na  jednym  reprezentatywnym  egzemplarzu  wyrobu  i  jeŜeli  nie  określono  inaczej, 

badania bezpieczeństwa nie powinny być powtarzane. 

b)  na  kilku  reprezentatywnych  egzemplarzach  wyrobu  o  podobnych  parametrach 

technicznych i jeŜeli nie określono inaczej, badania bezpieczeństwa nie powinny być 
powtarzane. 

c)  na  jednym  reprezentatywnym  egzemplarzu  wyrobu  i  jeŜeli  nie  określono  inaczej, 

badania  bezpieczeństwa  powinny  być  powtarzane  do  momentu,  w  którym  uzyskana 
zostanie całkowita pewności, Ŝe urządzenie jest bezpieczne. 

d)  na losowo wybranych egzemplarzach wyrobu, Ŝeby uniknąć uszkodzeń.  

 
14.  Części  aplikacyjne  powinny  być  elektrycznie  odseparowane  od  części  czynnych 

urządzenia medycznego 
a)  tylko  w  stanie  normalnym,  w  taki  sposób  aby  dopuszczalne  prądy  upływu  nie  były 

przekroczone. 

b)  stanie  normalnym  i  w  stanie  pojedynczego  uszkodzenia  w  taki  sposób,  aby 

dopuszczalny prąd upływu pacjenta nie był przekroczony. 

c)  tylko  w  stanie  pojedynczego  uszkodzenia  w  taki  sposób  aby  dopuszczalne  prądy 

upływu nie były przekroczone. 

d)  stanie  normalnym  i  w  stanie  pojedynczego  uszkodzenia  w  taki  sposób,  aby 

dopuszczalne prądy upływu nie były przekroczone. 

 

15.  Części dostępne urządzenia klasy I są 

a)  oddzielone od części aplikacyjnych za pomocą izolacji podstawowej i powinny mieć 

połączenie o dostatecznie małej impedancji z zaciskiem uziemienia ochronnego. 

b)  oddzielone  od  części  czynnych  za  pomocą  izolacji  podstawowej  i  powinny  mieć 

połączenie o dostatecznie duŜej impedancji z zaciskiem uziemienia ochronnego. 

c)  oddzielone  od  części  czynnych  za  pomocą  izolacji  podstawowej  i  powinny  mieć 

połączenie o dostatecznie małej impedancji z zaciskiem uziemienia ochronnego. 

d)  oddzielone  od  części  czynnych  za  pomocą  izolacji  dodatkowej  lub  wzmocnionej 

i powinny  mieć  połączenie  o  dostatecznie  duŜej  impedancji  z  zaciskiem  uziemienia 
ochronnego. 

 
16.  W  czasie  normalnego  uŜytkowania  urządzenie  nie  powinno  utracić  równowagi  przy 

przechyleniu o kąt 
a)  10

°

b)  5

°

c)  45

°

d)  25

°

 
17.  Części  aplikacyjne  urządzenia  nie  przeznaczone  do  dostarczania  ciepła  do  pacjenta  nie 

powinny mieć temperatury powierzchni przekraczającej 
a)  36,6

°

C. 

b)  41

°

C. 

c)  38

°

C. 

d)  50

°

C. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

36

18.  Urządzenie powinno być tak zaprojektowane, aby 

a)  przerwanie i powrót zasilania nie powodowały zagroŜenia bezpieczeństwa innego niŜ 

przerwanie jego zamierzonej funkcji. 

b)  przerwanie  i  powrót  zasilania  powinny  powodować  całkowite  wyłączenie 

urządzenia. 

c)  przerwanie i powrót zasilania nie powodowały zagroŜenia bezpieczeństwa innego niŜ 

zwiększenie prądów upływu. 

d)  przerwanie  i  powrót  zasilania  powodowały  kontynuowanie  wcześniej  rozpoczętej 

funkcji. 

 

19.  W elektrokardiografie znajduje się dodatkowy filtr tłumiący zakłócenia sieciowe. Stosuje 

się  go  przy  duŜym  poziomie  zakłóceń.  Jaki  filtr  najlepiej  nadaje  się  do  celów 
diagnostycznych (podana jest częstotliwość środka filtru) 
a)  50 Hz 

±

 1 Hz. 

b)  50 Hz 

±

 10 Hz. 

c)  35 Hz 

±

 1 Hz. 

d)  50 Hz 

±

 15 Hz. 

 

20.  Aparat  do  diatermii  pracuje  na  częstotliwości  27,12  MHz.  Oprócz  częstotliwości 

podstawowej występują tzw. harmoniczne o częstotliwościach będących wielokrotnością 
częstotliwości podstawowej (druga, trzecia itp.). JeŜeli stwierdzono występowanie drugiej 
harmonicznej to jaka powinna być amplituda 
a)  zbliŜona do częstotliwości podstawowej. 
b)  duŜo mniejsza od częstotliwości podstawowej. 
c)  duŜo większa do częstotliwości podstawowej. 
d)  nie ma to znaczenia. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

37

 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
 

Imię i nazwisko …………………………………………………….. 

 

Badanie i naprawa aparatury medycznej 

 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1   

 

2   

 

3   

 

4   

 

5   

 

6   

 

7   

 

8   

 

9   

 

10   

 

11   

 

12   

 

13   

 

14   

 

15   

 

16   

 

17   

 

18   

 

19   

 

20   

 

Razem: 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

38

 

TEST 2 
 

Test dwustopniowy do jednostki modułowej „Badanie i naprawa aparatury 
medycznej” 

Test składa się z 20 zadań, z których:

 

− 

zadania

 

5, 7, 8, 15, 18, 19

 

są z poziomu ponadpodstawowego,

 

− 

pozostałe zadania

 

są z poziomu podstawowego.

 

 

Punktacja zadań 0 lub 1 punkt 

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 
Proponuje się następujące normy wymagań – uczeń otrzyma następujące oceny szkolne: 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań,  

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań, 

dobry – za rozwiązanie 15 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  15  zadań,  w  tym  co  najmniej  3  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz odpowiedzi:

 

1.a, 2.d, 3.b, 4.c, 5.b, 6.7.a, 8.c, 9.a, 10.c, 11.a, 12.b, 13.a, 

14.a, 15.a, 16.c, 17.a, 18.a, 19.b, 20.

 

Plan testu 

Nr 

zad.

 

Cel operacyjny 

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1.   

Określić  składowe  wpływające  na  warunki 
pomiarowe 

2.   

Określić  niepewności  standardowe  wyniku 
pomiaru 

3.   

Określić zasady spójności pomiarowej 

4.   

Zastosować 

procedurę 

walidacji 

metody 

pomiarowej 

5.   

Określić 

współpracę 

róŜnych 

elementów 

urządzeń elektromedycznych. 

PP 

6.   

Określić 

sygnały 

parametry 

aparatury 

elektromedycznej 

7.   

Objaśnić działanie źródła prądowego

 

PP

 

8.   

Określić wymagania klasy ochronności

 

PP 

9.   

Zlokalizować uszkodzenie aparatu na podstawie 
wartości prądu upływu 

 

10.  

Scharakteryzować 

parametry 

części 

aplikacyjnych 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

39

11.  

Określić 

testy 

bezpieczeństwa 

stanie 

normalnym 

12.  

Określić 

testy 

bezpieczeństwa 

stanie 

pojedynczego uszkodzenia 

13.  

Określić wymagania dotyczące badań typu 

14.  

Określić  zasady  separacji  części  czynnych 
urządzenia 

15.  

Określić 

uziemienie 

ochronne, 

uziemienie 

funkcjonalne i wyrównanie potencjałów 

PP 

16.  

Określić 

parametry 

wilgotnościowego 

stabilizowania wstępnego 

17.  

Sprawdzić trwałość oznakowania  

18.  

Sprawdzić urządzenia po naprawie 

PP 

19.  

Określić parametry testowanej aparatury 

PP 

20.  

Zlokalizować uszkodzenie aparatu 

 

Przebieg testowania 
 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal 

uczniami 

termin 

przeprowadzenia 

sprawdzianu 

co 

najmniej 

z jednotygodniowym wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych, 

jakie będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom moŜliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i  karty  odpowiedzi,  podaj  czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj się stworzyć odpowiednią atmosferę podczas przeprowadzania pomiaru  
9.  dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich moŜliwości). 
10.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

11.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
12.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
13.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

14.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
15.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

40

4.  Test  zawiera  20  zadań  o  róŜnym  stopniu  trudności.  Wszystkie  zadania  zawierają  cztery 

odpowiedzi i tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi  –    zaznacz  prawidłową 

odpowiedź  znakiem  X  (w  przypadku  pomyłki  naleŜy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć 
kółkiem, a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową). 

6.  Test  składa  się  z  dwóch  części  o  róŜnym  stopniu  trudności:  I  część  –  poziom 

podstawowy, II część – poziom ponadpodstawowy. 

7.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
8.  Kiedy udzielenie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóŜ jego rozwiązanie 

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci czas wolny. Trudności mogą przysporzyć Ci 
zadania:  5,  7,  8,  15,  18  i  19,  gdyŜ  są  one  na  poziomie  trudniejszym  niŜ  pozostałe. 
Przeznacz na ich rozwiązanie więcej czasu. 

9.  Na rozwiązanie testu masz 90 min. 

Powodzenia 

 

Materiały dla ucznia: 

− 

instrukcja, 

− 

zestaw zadań testowych, 

− 

karta odpowiedzi. 

 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 

 

1.  Odtwarzalność  wyników  pomiarów  jest  to  stopień  zgodności  wyników  pomiarów  tej 

samej  wielkości  mierzonej,  wykonanych  w  zmiennych  warunkach  pomiarowych. 
Warunki odtwarzalności podlegające zmianom mogą obejmować 
b)  metodę  pomiaru,  personel,  wyposaŜenie  pomiarowe,  wzorce  odniesienia,  miejsce, 

warunki stosowania i czas. 

c)  metodę pomiaru i wyposaŜenie pomiarowe.  
d)  metodę pomiaru i wzorce odniesienia. 
e)  tylko personel.  

 
2.  Niepewność standardową typu B multimetru cyfrowego określa się na podstawie 

a)  odchylenia standardowego serii pomiarów. 
b)  wartości średniej serii pomiarów. 
c)  intuicji mierzącego. 
d)  instrukcji obsługi (serwisowej) producenta multimetru. 

 

3.  Informacja  na  temat  spójności  pomiarowej  w  świadectwach  wzorcowania  powinna 

zawierać 
a)  dane  techniczne  wzorca  państwowego  albo  międzynarodowego  jednostki  miary,  do 

którego odniesione są pomiary. 

b)  identyfikację  wzorca  państwowego  albo  międzynarodowego  jednostki  miary,  do 

którego odniesione są pomiary. 

c)  zdjęcie  wzorca  państwowego  albo  międzynarodowego  jednostki  miary,  do  którego 

odniesione są pomiary. 

d)  nazwę  wzorca  państwowego  albo  międzynarodowego  jednostki  miary,  do  którego 

odniesione  są  pomiary,  bez  konieczności  podawania  numeru  seryjnego  lub 
fabrycznego. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

41

4.  Powtarzalność jest to 

a)  stopień  zgodności  wyników  kolejnych  pomiarów  tej  samej  wielkości  mierzonej, 

wykonanych przez róŜnych obserwatorów. 

b)  stopień  zgodności  wyników  kolejnych  pomiarów  tej  samej  wielkości  mierzonej, 

wykonanych róŜnymi przyrządami pomiarowymi. 

c)  stopień  zgodności  wyników  kolejnych  pomiarów  tej  samej  wielkości  mierzonej, 

wykonanych w tych samych warunkach pomiarowych. 

d)  stopień  zgodności  wyników  kolejnych  pomiarów  róŜnych  wielkości  mierzonych, 

wykonanych w tych samych warunkach pomiarowych. 

 

5.  Wzmacniacze róŜnicowe stosuje się jako wstępne wzmacniacze sygnałów biologicznych, 

poniewaŜ 
a)  charakteryzują się małą wartością wzmocnienia. 
b)  wzmacniają  sygnały  biologiczne,  mało  wzmacniając  sygnały  zakłócające,  nie 

obciąŜają źródła sygnału biologicznego. 

c)  mają małą impedancję wejściową. 
d)  mają małą impedancję wyjściową. 

 
6.  Idealne  źródło  prądowe  o  wydajności  100  mA  jest  obciąŜone  rezystorem  500 

Wskazanie woltomierza zapiętego na rezystorze wynosi 
a)  100 V. 
b)  50 V. 
c)  25 V. 
d)  10 V. 

 
7.  Źródło  napięciowe  jest  obciąŜone  rezystancją  równa  rezystancji  wewnętrznej  źródła. 

Wskazanie woltomierza zapiętego na obciąŜeniu wynosi 
a)  0,5 

 U

j

 

b)  0,25 

 U

j

.  

 

 

 

 

 

c)  1,0 

 U

j

d)  0,1 

 U

j

gdzie: 

U

j

  –  napięcie  jałowe  źródła  napięciowego  (czyli  występujące  na  jego  zaciskach  przy 

braku obciąŜenia 

 
8.  Urządzenie  I  klasy  ochronności  ma  przerwany  przewód  uziemienia  ochronnego.  Prąd 

upływu obudowy w takim przypadku (w przybliŜeniu) jest 
a)  zbliŜony do prądu upływu pacjenta. 
b)  duŜo mniejszy od prądu upływu pacjenta. 
c)  taki jak prąd upływu uziomowy. 
d)  zbliŜony do zera, poniewaŜ urządzenie nie będzie działało. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

42

9.  Prąd upływu obudowy płynie przez 

a)  izolację części sieciowej urządzenia do jego obudowy i stamtąd róŜnymi drogami do 

ziemi,  włącznie  z  doziemnymi  pojemnościami  pasoŜytniczymi  tej  obudowy,  a  jego 
dopuszczalna  wartość  graniczna  w  urządzeniach  elektromedycznych  w  normalnym 
stanie wynosi 100 µA. 

b)  izolację części sieciowej urządzenia do jego obudowy i stamtąd róŜnymi drogami do 

ziemi,  włącznie  z  doziemnymi  pojemnościami  pasoŜytniczymi  tej  obudowy,  a  jego 
dopuszczalna  wartość  graniczna  w  urządzeniach  elektromedycznych  w  normalnym 
stanie wynosi 500 µA. 

c)  przez  część  aplikacyjną  przyłączoną  do  pacjenta,  dzieląc  się  na  kilka  przypadków 

w zaleŜności od lokalizacji źródła tego prądu. 

d)  przez  izolację  części  sieciowej  do  metalowej  obudowy  lub  korpusu  urządzenia, 

a następnie przez przewód uziemienia ochronnego tego urządzenia do ziemi. 

 
10.  Część aplikacyjna typu CF jest 

a)  normalnie zbudowaną częścią o prądzie upływu pacjenta ograniczonym do wartości 

100  µA  w  normalnym  stanie  technicznym  związanego  z  nią  urządzenia 
elektromedycznego. 

b)  częścią  typu  B  z  dodaną  izolacją  elektryczną  obwodu  pacjenta  od  pozostałej  części 

urządzenia elektromedycznego. 

c)  zbudowana na tej samej zasadzie izolacji obwodu pacjenta jak w przypadku typu BF 

z  tą  róŜnicą,  Ŝe  jakość  tej  izolacji  jest  wyŜsza  i  pozwala  uzyskiwać  lepsze 
ograniczenie  prądów  upływu  pacjenta,  np.  10  µA  w  stanie  normalnym  i  50  µA 
w stanie uszkodzenia.  

d)  normalnie zbudowaną częścią o prądzie upływu pacjenta ograniczonym do wartości 

1000  µA  w  normalnym  stanie  technicznym  związanego  z  nią  urządzenia 
elektromedycznego. 

 
11.  Stan normalny to stan, w którym 

a)  wszystkie  środki  wprowadzone  dla  ochrony  przed  zagroŜeniem  bezpieczeństwa  są 

nienaruszone. 

b)  urządzenie poprawnie mierzy wielkość wyjściową. 
c)  stan,  w  którym  tylko  jeden  środek  ochrony  przed  zagroŜeniem  bezpieczeństwa 

w urządzeniu jest uszkodzony, a pozostałe środki pozostają nienaruszone. 

d)  wszystkie  środki  wprowadzone  dla  ochrony  przed  zagroŜeniem  bezpieczeństwa 

dotyczące  przewodu  zasilającego  są  nienaruszone  i  nie  zaleŜą  od  stanu  przewodu 
uziemienia ochronnego. 

 
12.  Stan pojedynczego uszkodzenia to stan, w którym 

a)  uszkodzony został jeden tor pomiarowy.  
b)  jeden  środek  ochrony  przed  zagroŜeniem  bezpieczeństwa  w  urządzeniu  jest 

uszkodzony lub występuje jeden zewnętrzny stan pojedynczego uszkodzenia, 

c)  urządzenie było naprawiane tylko jeden raz. 
d)  wszystkie  środki  wprowadzone  dla  ochrony  przed  zagroŜeniem  bezpieczeństwa  są 

w danej chwili uszkodzone. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

43

13.  Badania  typu  dotyczące  bezpieczeństwa  urządzeń  medycznych  to  badania,  podczas 

których powinny być badane 
a)  tylko te parametry izolacji, podzespołów i konstrukcji, których uszkodzenie mogłoby 

spowodować  zagroŜenie  bezpieczeństwa  w  stanie  normalnym  lub  stanie 
pojedynczego uszkodzenia.  

b)  tylko  parametry  izolacji,  których  uszkodzenie  mogłoby  spowodować  zagroŜenie 

bezpieczeństwa w stanie normalnym lub stanie pojedynczego uszkodzenia.  

c)  tylko  parametry  podzespołów,  których  uszkodzenie  mogłoby  spowodować 

zagroŜenie  bezpieczeństwa  w  stanie  normalnym  lub  stanie  pojedynczego 
uszkodzenia.  

d)  tylko  parametry  konstrukcji,  których  uszkodzenie  mogłoby  spowodować  zagroŜenie 

bezpieczeństwa w stanie normalnym lub stanie pojedynczego uszkodzenia.  

 
14.  Części  aplikacyjne  powinny  być  elektrycznie  odseparowane  od  części  czynnych 

urządzenia medycznego w stanie normalnym i w stanie pojedynczego uszkodzenia w taki 
sposób, aby nie były przekroczone dopuszczalne wartości 
a)  prądu upływu uziomowego, prądu upływu obudowy, prądu upływu pacjenta i prądu 

pomocniczego pacjenta. 

b)  tylko prądu upływu uziomowego.  
c)  tylko prądu upływu obudowy. 
d)  tylko prądu upływu pacjenta i prądu pomocniczego pacjenta. 
 

15.  Urządzenie klasy II 

a)  nie moŜe zawierać jakichkolwiek środków słuŜących do uziemienia ochronnego. 
b)  zawiera  ochronę  podstawową  w  postaci  izolacji  podstawowej  o  określonych 

parametrach,  zabezpieczającej  przed  kontaktem  z  częściami  pod  niebezpiecznym 
napięciem. 

c)  zawiera  ochronę  dodatkową,  polegającą  na  przyłączeniu  korpusu  urządzenia  do 

przewodu  uziemienia  ochronnego  w  taki  sposób,  Ŝe  dostępne  części  metalowe 
urządzenia  nie  mogą  stać  się  elektrycznie  niebezpieczne  w  przypadku  uszkodzenia 
izolacji podstawowej. 

d)  musi być zasilane wyłącznie bateryjnie. 

 
16.  Pomiar prądów upływu i wytrzymałość elektryczną izolacji sprawdza się 

a)  tylko w temperaturze pracy urządzenia.  
b)  tylko po wilgotnościowym stabilizowaniu wstępnym. 
c)  w temperaturze pracy urządzenia i po wilgotnościowym stabilizowaniu wstępnym. 
d)  w sporadycznych przypadkach. 

 
17.  Badanie polegające na sprawdzeniu trwałości oznakowania

 

przeprowadza się 

a)  w  celu  sprawdzenia  czy  po  odpowiednich  testach  etykiety  nie  utraciły  swojej 

przylepności oraz czy nie zwijają się przy krawędziach. 

b)  w  celu  sprawdzenia  czy  po  odpowiednich  testach  etykiety  nie  utraciły  swoich 

kolorów. 

c)  w celu sprawdzenia czy po odpowiednich testach etykiety nie przemieściły się. 
d)  w celu sprawdzenia czy po odpowiednich testach etykiety nie kurczą się.  

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

44

18.  W aparacie uległ uszkodzeniu bezpiecznik sieciowy. Okazało się, Ŝe jest spalony, a jego 

oznaczenie  to  WTA  0,63  A  250  V.  W  dokumentacji  podano,  Ŝe  powinien  być 
zastosowany  bezpiecznik  oznaczony  symbolem  WTA  T  0,63  A  250  V.  NaleŜy 
zastosować bezpiecznik o oznaczeniu 
a)  T 0,63 A 250 V. 
b)  0,63 A 250 V. 
c)  1,0 A 250 V. 
d)  T 6,3 A 250 V 
 

19.  Generator  daje  napięcie  wyjściowe  10  V

pp

.  Do  sprawdzenia  aparatury  potrzebne  jest 

napięcie 0,9 V

pp

. Który z zaproponowanych dzielników będzie się do tego celu najlepiej 

nadawał? 
 

a)   

 
 
 
 
 
 

b)   

c)   

d)   

 

20.  W  aparaturze  ultradźwiękowej  do  obrazowania  diagnostycznego,  akustyczna  moc 

wyjściowa powinna by wyłączona gdy obraz jest zamroŜony 
a)  zawsze. 
b)  tylko w przypadku ultrasonografu wykorzystywanego do badania płodu. 
c)  tylko w przypadku ultrasonografu wykorzystywanego w weterynarii. 
d)  nie ma to znaczenia. 

10 k

 

10 k

 

10 k

 

1 k

 

1 k

 

10 k

 

1 k

 

1 k

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

45

KARTA ODPOWIEDZI 

 
 

Imię i nazwisko …………………………………………………….. 

 
Badanie i naprawa aparatury medycznej 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1   

 

2   

 

3   

 

4   

 

5   

 

6   

 

7   

 

8   

 

9   

 

10   

 

11   

 

12   

 

13   

 

14   

 

15   

 

16   

 

17   

 

18   

 

19   

 

20   

 

Razem: 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

46

7. LITERATURA 
 

1.  PN-EN ISO/IEC 17025: Ogólne zasady dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych 

i wzorcujących. PKN, Warszawa 2005 

2.  Piotrowski J., Kostyrko K.: Wzorcowanie aparatury pomiarowej. PWN, Warszawa 2000 
3.  Główny Urząd Miar: WyraŜanie niepewności pomiaru. Przewodnik. GUM, Warszawa 1999 
4.  Główny  Urząd  Miar:  Międzynarodowy  słownik  podstawowych  i  ogólnych  terminów 

metrologii. GUM, Warszawa 1996 

5.  Polskie  Centrum  Akredytacji:  Polityka  Polskiego  Centrum  Akredytacji  dotycząca 

zapewnienia spójności pomiarowej. PCA, Warszawa 2003 

6.  Izydorczyk  J.:  Walidacja  metod  pomiarowych  i  badawczych.  Materiały  szkoleniowe. 

PROLAB, Gliwice 2004 

7.  Keller J.: Elektronika medyczna. Część I i II. PZWL, Warszawa 1984 
8.  Millner R., Richwien R.: Podstawy elektroniki medycznej. PZWL, Warszawa 1973 
9.  Stopczyk M.: Elektrodiagnostyka medyczna. PZWL, Warszawa 1984 
10.  Mika T., Kasprzak W.: Fizykoterapia. PZWL, Warszawa 2001  
11.  Augustyniak P.: Przetwarzanie sygnałów elektrodiagnostycznych. UWND, Kraków 2001 
12.  www.itam.zabrze.pl 
13.  www.portalmed.pl 
14.  Charoy A.: Zakłócenia w urządzeniach medycznych, WNT, Warszawa 1999 
15.  Hasse  L.,  Kołodziejski  J.,  Konczakowska  A.,  Spiralski  L.:  Zakłócenia  w  aparaturze 

elektronicznej. Radioelektronik Sp. z o.o Warszawa 1995 

16.  Kostka  P.:  „badanie  systemu  akwizycji  sygnałów  biomedycznych  z  wykorzystaniem 

czujnika bezpośredniego pomiaru ciśnienia krwi. Politechnika Śląska, Gliwice 2003 

17.  Tietze. U, Schenk Ch.: Układy półprzewodnikowe. WNT, Warszawa 1997 
18.  www.analog.com 
 
Literatura metodyczna 
1.  Krogulec-Sobowiec M., Rudziński M.: Poradnik dla autorów pakietów edukacyjnych. 

KOWEZiU, Warszawa 2003 

2.  Niemierko B.: Pomiar wyników kształcenia zawodowego. Biuro Koordynacji Kształcenia 

Kadr, Fundusz Współpracy, Warszawa 1997. 

3.  Szlosek  F.:  Wstęp  do  dydaktyki  przedmiotów  zawodowych.  Instytut  Technologii 

Eksploatacji, Radom 1998.