background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 

 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

 NARODOWEJ 

 
 
 
 
 
 

Barbara Kapruziak 

 

 
 
 
 
 
 
 

Wytwarzanie energii elektrycznej  
724[01].Z1.01 

 
 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 
 
 
 
 
 
 

 

 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
mgr inż. Henryk Kucharski 
dr inż. Marian Korczyński 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inż. Barbara Kapruziak 
 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr inż. Ryszard Dolata 
 
 
 
 

 
 
 

Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  724[01].Z1.01 
„Wytwarzanie  energii  elektrycznej”,  zawartego  w  modułowym  programie  nauczania  dla 
zawodu elektryk.  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI 
 

1.  Wprowadzenie 

 

2.  Wymagania wstępne 

 

3.  Cele kształcenia 

 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

 

5.  Ćwiczenia 

11 

 

5.1.  Podstawowe pojęcia gospodarki energetycznej 

11 

 

5.1.1. Ćwiczenia 

11 

 

5.2.  Charakterystyka systemu elektroenergetycznego 

13 

 

5.2.1. Ćwiczenia 

13 

 

5.3.  Sposoby wytwarzania energii elektrycznej 

15 

 

5.3.1. Ćwiczenia 

15 

 

5.4.  Elektrownie cieplne 

17 

 

5.4.1. Ćwiczenia 

17 

 

5.5.  Elektrownie wodne 

19 

 

5.5.1. Ćwiczenia 

19 

 

5.6.  Niekonwencjonalne źródła energii elektrycznej 

21 

 

5.6.1. Ćwiczenia 

21 

 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia 

23 

 

7.  Literatura 

35 

 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1.  WPROWADZENIE 
 

Przekazujemy Państwu Poradnik dla  nauczyciela, który będzie pomocny w prowadzeniu 

zajęć  dydaktycznych  oraz  w  przyswajaniu przez  uczniów, wiedzy  o  sposobach  wytwarzania 
energii  elektrycznej,  a  także  w kształtowaniu  umiejętności  z  zakresu  analizowania  przemian 
energetycznych  zachodzących  podczas  procesu  wytwarzania  energii  elektrycznej  w  różnych 
rodzajach elektrowni w szkole kształcącej w zawodzie elektryk.. 
 

Podczas  omawiania  różnych  metod  wytwarzania  energii  elektrycznej  należy  zwrócić 

uwagę  na  wpływ  poszczególnych  rodzajów  elektrowni  na  środowisko  oraz  uświadomić 
uczniom  konieczność  wykorzystywania  w  większym  stopniu  niekonwencjonalnych  źródeł 
energii elektrycznej. 
 

Wskazane  jest,  by  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  metodami  aktywizującymi,  

ze szczególnym uwzględnieniem: 

 

metody tekstu przewodniego, 

 

dyskusji dydaktycznej, 

 

ćwiczeń. 
Metody aktywizujące należy wykorzystywać w połączeniu z pokazem i objaśnieniem. 

 

Istotne  jest,  by  uczniowie  samodzielnie  zdobywali  wiadomości  i  umiejętności  poprzez 

pracę zespołową oraz korzystanie z różnych źródeł informacji.  

Zajęcia  można  uatrakcyjnić  poprzez  zaprezentowanie  filmów  dydaktycznych  oraz 

zorganizowanie wycieczki dydaktycznej do elektrowni.  
 

W Poradniku zamieszczono: 

 

wymagania  wstępne  określające  umiejętności,  jakie  powinien  posiadać  uczeń,  by  mógł 
bez problemów rozpocząć pracę ze swoim poradnikiem, 

 

cele  kształcenia,  czyli  wykaz  umiejętności,  jakie  opanuje  uczeń  w  wyniku  kształcenia 
w ramach tej jednostki modułowej, 

 

propozycje  ćwiczeń  (zawierające  polecenia,  sposób  wykonania  oraz  wyposażenie 
stanowiska  pracy),  które  pozwolą  uczniowi  ukształtować  określone  umiejętności 
praktyczne, 

 

ewaluację  osiągnięć  ucznia  w  postaci  testu,  który  umożliwi  sprawdzenie  wiadomości 
i umiejętności opanowanych podczas realizacji programu jednostki modułowej, 

 

literaturę związaną z programem jednostki modułowej umożliwiającą pogłębienie wiedzy 
z zakresu programu tej jednostki.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

724[01].Z1.01 

Wytwarzanie energii elektrycznej 

724[01].Z1.02 

Przesyłanie energii elektrycznej 

724[01].Z1 

System elektroenergetyczny 

724[01].Z1.04 

Eksploatowanie odbiorników energii elektrycznej 

724[01].Z1.03 

Rozdzielanie energii elektrycznej 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

komunikować się i pracować w zespole,  

 

dokonywać oceny swoich umiejętności, 

 

korzystać z różnych źródeł informacji, 

 

wyszukiwać,  selekcjonować,  porządkować,  przetwarzać  i  przechowywać  informacje 
niezbędne do wykonywania zadań zawodowych, 

 

uzasadniać  działanie  na  podstawie  określonej  teorii,  planować  czynności,  tabele 
pomiarów, 

 

prezentować wyniki opracowań, 

 

rysować schematy, montować układy, wykonywać pomiary, 

 

interpretować wyniki doświadczeń i dokonywać uogólnień, 

 

samodzielnie podejmować decyzje,  

 

rozróżniać i charakteryzować różne surowce energetyczne, 

 

posługiwać się podstawowymi pojęciami z zakresu elektroenergetyki, 

 

swobodnie posługiwać się językiem technicznym. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3.  CELE KSZTAŁCENIA 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

zdefiniować pojęcie system elektroenergetyczny, 

 

rozpoznać podstawowe elementy składowe systemu elektroenergetycznego, 

 

wskazać podstawowe urządzenia wchodzące w skład systemu elektroenergetycznego, 

 

wskazać rodzaje elektrowni ze względu na wykorzystywany przez nie nośnik energii, 

 

określić funkcje urządzeń wytwarzających energię elektryczną w elektrowni, 

 

wyjaśnić na schemacie proces wytwarzania energii elektrycznej w elektrowni, 

 

wyszczególnić niekonwencjonalne źródła energii, 

 

wyjaśnić wpływ oddziaływania energetyki zawodowej na środowisko naturalne, 

 

określić  sposoby  ograniczenia  ujemnego  oddziaływania  energetyki  zawodowej  na 
środowisko naturalne, 

 

zastosować  przepisy  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  ochrony  przeciwpożarowej  oraz 
ochrony środowiska. 

 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4.  PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ  
 

Scenariusz zajęć 1 
 

Osoba prowadząca  

……………………………………………………………. 

Modułowy program nauczania:   Elektryk 724[01] 
Moduł:  

System elektroenergetyczny 724[01].Z1 

Jednostka modułowa:  

Wytwarzanie energii elektrycznej

 

724[01].Z1.01 

Temat:   Perspektywy  rozwoju  energetyki  w  Polsce  i  na  świecie  –  elektrownie  jądrowe 

a elektrownie węglowe. 

Cel ogólny:  Kształtowanie umiejętności analizowania problemów współczesnej energetyki. 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

rozróżnić metody wytwarzania energii elektrycznej, 

 

opisać przebieg procesu technologicznego w elektrowni jądrowej, 

 

porównać cechy elektrowni węglowych i jądrowych, 

 

scharakteryzować stan energetyki w Polsce na tle innych krajów, 

 

określić perspektywy rozwoju energetyki w Polsce i na świecie, 

 

sformułować wnioski końcowe, 

 

współpracować w grupie, 

 

prowadzić dyskusję zgodnie z obowiązującymi zasadami. 

 

Metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

pokaz z objaśnieniem. 

 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

grupowa jednolita, 

 

indywidualna. 

 

Czas: 90 minut. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

stanowiska komputerowe z dostępem do Internetu, 

 

drukarki, 

 

notatki własne z wycieczki zawodowej do elektrowni, 

 

karta danych o elektrowni, 

 

kolorowe mazaki, 

 

kartki papieru, 

 

literatura. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Przebieg zajęć:  
1.  Wprowadzenie do tematu lekcji. 
2.  Przedstawienie celów zajęć. 
3.  Nawiązanie do wycieczki zawodowej do elektrowni węglowej.  
4.  Powtórzenie  wiadomości  o  procesie  wytwarzania  energii  elektrycznej  w  elektrowni 

węglowej. 

5.  Krótka charakterystyka stanu energetyki w Polsce i na świecie – pogadanka heurystyczna 

oraz krótka dyskusja.  

6.  Podział  klasy  na  grupy  liczące  3÷4  osoby  –  wybór  w każdej  grupie  lidera,  sekretarza 

i prezentera. 

7.  Przydzielenie pierwszego zadania: każda grupa w oparciu o własne notatki, sporządzone 

w czasie wycieczki do elektrowni spisuje na kartce dane dotyczące zwiedzanego obiektu.  
Grupa, która przekaże najwięcej informacji, otrzymuje 5 punktów. 

8.  Podanie  grupom  kolejnego  problemu  do  rozwiązania:  opracowanie  zestawienia  zalet 

i wad elektrowni jądrowej z uwzględnieniem ewentualnych zagrożeń. 
Uczniowie  mają  w  ciągu  25  minut  w  oparciu  o  dostępne  środki  dydaktyczne  i  własne 
przemyślenia  opracować  argumenty  świadczące  o  dodatnich  i  ujemnych  stronach 
energetyki jądrowej.  
Każda grupa zapisuje na kartkach efekty swoich przemyśleń i formułuje wnioski.  
Prezenterzy krótko omawiają efekty pracy swojej grupy. 
Grupa, która przedstawiła najwięcej argumentów, otrzymuje 5 punktów.  

9.  Prezentacje  grup  kończy  krótka  dyskusja  dotycząca  przedstawionej  argumentacji. 

Uczniowie  porównują  cechy  elektrowni  jądrowej  z  cechami  elektrowni  węglowej 
i formułują wnioski końcowe. Każdy głos w dyskusji nagradzany jest bonusem w postaci 
1 punktu dla konkretnej grupy. 

10.  Na zakończenie nauczyciel dokonuje oceny aktywności poszczególnych grup; uczniowie 

otrzymują  oceny  zgodnie  z  zasadą:  grupa,  która  zgromadziła  najwięcej  punktów 
otrzymuje ocenę: bardzo dobry, druga w kolejności – ocenę: dobry, zaś za trzecie miejsce 
uczniowie otrzymują ocenę: dostateczny.  

  
Zakończenie zajęć 
 
Praca domowa 
 

Sporządź  notatkę  na  temat  skutków  zastąpienia  elektrowni  węglowych  elektrowniami 

jądrowymi. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 
umiejętności. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Scenariusz zajęć 2 

 

Osoba prowadząca  

……………………………………………………………. 

Modułowy program nauczania:   Elektryk 724[01] 
Moduł:  

System elektroenergetyczny 724[01].Z1 

Jednostka modułowa:  

Wytwarzanie energii elektrycznej

 

724[01].Z1.01 

Temat:   Analiza metod wytwarzania energii elektrycznej. 

Cel ogólny:  Kształtowanie 

umiejętności 

rozróżniania 

charakteryzowania 

metod 

wytwarzania energii elektrycznej. 

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

rozróżnić metody wytwarzania energii elektrycznej, 

 

opisać przebieg procesu technologicznego w poszczególnych elektrowniach, 

 

dokonać analizy wpływu pracy poszczególnych typów elektrowni na środowisko, 

 

wymienić podstawowe zalety i wady poszczególnych typów elektrowni, 

 

swobodnie skorzystać z Internetu, 

 

rzeczowo uzasadnić swoje stanowisko poprzez trafny dobór argumentów. 

 

Metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia, 

 

metoda inscenizacji, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

grupowa jednolita, 

 

grupowa zróżnicowana. 

 

Czas: 90 minut. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

stanowiska komputerowe z dostępem do Internetu, 

 

katalogi i foldery różnych elektrowni.  

 

Przebieg zajęć:  
1.  Wprowadzenie. 
2.  Przedstawienie celu zajęć. 
3.  Przypomnienie wiadomości o rodzajach elektrowni. 
4.  Podział  klasy  na  grupy  3÷4-osobowe  –  wybór  w  każdej  grupie  lidera,  sekretarza 

i prezentera. 

5.  Liderzy  grup  drogą  losowania  wybierają  konkretną  metodę  wytwarzania  energii 

elektrycznej (każda grupa ma przydzieloną inną metodę). 

6.  Przydzielenie  zadań  dla  poszczególnych  grup:  każda  grupa  korzystając  z  dostępnych 

środków dydaktycznych, w tym z Internetu, opracowuje w tabeli krótką charakterystykę 
wylosowanej metody, uwzględniając: 

 

przebieg procesu technologicznego,  

 

zalety i wady, 

 

wpływ danej elektrowni na środowisko.  

Po upływie 20 minut prezenterzy przedstawiają efekty pracy swojej grupy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

7.  Podanie grupom następnego zadania polegającego na rozwiązaniu problemu związanego 

z zainstalowaniem konkretnego typu elektrowni (np. jądrowej) w określonych warunkach 
geograficznych, biorąc pod uwagę aspekty ekonomiczne i ekologiczne. 
Każda  z  grup  musi  podejść  do  rozwiązania  problemu z  innego  stanowiska. Na  przykład 

grupa  I  –  z  punktu  widzenia  przeciętnego  odbiorcy  energii  elektrycznej,  grupa  II  
–  z punktu  widzenia  władz  lokalnych,  grupa  III  –  z  punktu  widzenia  organizacji 
proekologicznej. 

Każda  z  grup  określa

 problem, czyli opisuje  się  sytuację wymagającą podjęcia decyzji, 

przedstawia  możliwe  rozwiązania  problemu,  podając  konkretne  argumenty  i  uzasadniając 
swoje stanowisko. 

Prezenterzy poszczególnych grup zostają zaproszeni do udziału w inscenizacji: zasiadają 

przy  wspólnym  stole  i  po  kolei  naświetlają  sytuację  z  punktu  widzenia  przydzielonego 
stanowiska.  Następnie  biorą  udział  w  dyskusji  i  starają  się  przekonać  pozostałych 
uczestników  do  słuszności  własnych  rozwiązań  i  trafności  podjętych  decyzji.  Pozostali 
uczniowie  pełnią  rolę  obserwatorów  i  po  upływie  ustalonego  czasu  (np.  po  20  minutach) 
oceniają, które argumenty przeważyły i czyje stanowisko zwyciężyło w debacie. 
8.  Sformułowanie wniosków podsumowujących. 
9.  Podsumowanie lekcji przez nauczyciela i ocena aktywności uczniów. 
 
Zakończenie zajęć 
 
Praca domowa 

Opracuj  w  formie  tabelki  zalety  i  wady  wszystkich  metod  wytwarzania  energii 

elektrycznej. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 
umiejętności. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

5.  ĆWICZENIA 
 

5.1 .   Podstawowe pojęcia gospodarki energetycznej

 

 

5.1.1.   Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1  
 

Podaj określenia następujących pojęć: 

 

elektroenergetyka, 

 

system elektroenergetyczny, 

 

sieć elektroenergetyczna, 

 

sieć rozdzielcza, 

 

instalacja. 

 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  przypomnieć sobie znaczenie określonych pojęć, 
2)  zapisać określenia poszczególnych pojęć w zeszycie, 
3)  zaprezentować je na forum klasy.  
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

 
 

Środki dydaktyczne: 

 

zeszyt,  

 

długopis. 

 
Ćwiczenie 2  
 

Rozpoznaj  wszystkie  elementy  na schemacie  blokowym  systemu  elektroenergetycznego 

i omów je. 
 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  nazwać  podstawowe  elementy  systemu  elektroenergetycznego  przedstawione  na 

schemacie, 

2)  wskazać urządzenia wchodzące w skład systemu,  
3)  omówić funkcje poszczególnych urządzeń, 
4)  zapisać nazwy urządzeń z krótką charakterystyką w zeszycie.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

 
 

Środki dydaktyczne: 

 

schemat blokowy systemu elektroenergetycznego,  

 

zeszyt ćwiczeń, 

 

długopis, 

 

literatura. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

5.2.   Charakterystyka systemu elektroenergetycznego 
 

5.2.1.   Ćwiczenia

 

 

Ćwiczenie 1 
 

Uzupełnij  tabelkę,  uwzględniając  wymagania  dotyczące  zależności  wysokości  napięcia 

sieci od jej długości:  
 

Długość odcinka sieci 

700 km  86 km  144 km  17 km  35 km  1100 km  7 km 

Wysokość napięcia 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  określić,  czy  rozpatrywana  długość  odcinka  sieci  jest  duża,  średnia,  czy  jest  to  sieć 

lokalna, 

2)  wybrać  wartości  napięć  linii  przesyłowych  odpowiadające  podanym  odcinkom  sieci 

zgodnie z przepisami, 

3)  zapisać proponowane wartości napięć w tabeli, 
4)  przedstawić wyniki pracy na forum klasy i uzasadnić wybór. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

 
 

Środki dydaktyczne: 

 

zeszyt ćwiczeń,  

 

długopis. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Porównaj  stopień  rozbudowania  i  nowoczesności  sieci  przemysłowej  w  Polsce 

i w wiodących krajach Unii Europejskiej. 
 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  wyszukać  dane  dotyczące  wartości  napięć  linii  przesyłowych  oraz  długości  linii  sieci 

przesyłowej  dla  różnych  poziomów  napięć  w  kilku  wysoko  rozwiniętych  krajach  UE, 
korzystając z różnych źródeł informacji, w tym z Internetu,  

2)  zgromadzić podobne informacje dotyczące Polski, 
3)  zapisać wszystkie dane w zaproponowanej przez siebie tabeli, 
4)  porównać notatki i sformułować wnioski. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

 
 

Środki dydaktyczne: 

 

stanowiska komputerowe z dostępem do Internetu, 

 

zeszyt ćwiczeń. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

5.3.   Sposoby wytwarzania energii elektrycznej 
 

5.3.1.   Ćwiczenia

 

 

Ćwiczenie 1 
 

Scharakteryzuj następujące źródła energii pierwotnej w Polsce: 

 

węgiel kamienny,  

 

węgiel brunatny,  

 

ropa naftowa,  

 

gaz ziemny,  

 

energia wodna. 
Uwzględnij w rozważaniach zasoby tych surowców, ich wartość energetyczną, zużycie.  

 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  wyszukać  dane  dotyczące  zasobów,  zużycia,  wartości  energetycznej  wybranych  źródeł 

energii pierwotnej w Polsce, korzystając z różnych źródeł informacji, 

2)  zaprojektować odpowiednią tabelę i umieścić w niej zebrane informacje,  
3)  porównać zgromadzone dane i sformułować wnioski. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

 
 

Środki dydaktyczne: 

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu,  

 

roczniki statystyczne,  

 

wydruki zawierające wykresy, tabele, zestawienia statystyczne,  

 

literatura, 

 

zeszyt ćwiczeń. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Porównaj  sytuację  elektroenergetyczną  Polski  i  kilku  wiodących  krajów  Unii 

Europejskiej uwzględniając: 

 

zasoby własne paliw, 

 

zapotrzebowanie na energię elektryczną, 

 

wielkość rocznej produkcji energii elektrycznej, 

 

roczne zużycie energii elektrycznej na 1 mieszkańca, 

 

koszty produkcji energii elektrycznej. 

 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  wyszukać  dane  dotyczące  wymienionych  parametrów  pozwalających  scharakteryzować 

sytuację  elektroenergetyczną  Polski  i  wybranych  krajów  Unii  Europejskiej  korzystając 
z różnych źródeł informacji, 

2)  otrzymane dane przedstawić w zaprojektowanej przez siebie tabeli,  
3)  porównać je i sformułować wnioski. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

 
 

Środki dydaktyczne: 

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu,  

 

roczniki statystyczne,  

 

literatura, 

 

zeszyt. 

 
Ćwiczenie 3 
 

Porównaj  sytuację  elektroenergetyczną  Polski  i  wybranych  potentatów  światowych 

w zakresie  zainstalowanej  mocy  oraz  udziału  poszczególnych  rodzajów  elektrowni 
w produkcji energii elektrycznej. 
 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  wyszukać  dane  dotyczące  wymienionych  parametrów  pozwalających  scharakteryzować 

sytuację  elektroenergetyczną  Polski  i  wybranych  krajów  Unii  Europejskiej  korzystając 
z różnych źródeł informacji, 

2)  otrzymane dane przedstawić w zaprojektowanej przez siebie tabeli, 
3)  porównać je i sformułować wnioski. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

 
 

Środki dydaktyczne: 

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu,  

 

roczniki statystyczne,  

 

literatura, 

 

zeszyt. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

5.4.   Elektrownie cieplne 
 

5.4.1.   Ćwiczenia

 

 

Ćwiczenie 1 
 

Porównaj emisję zanieczyszczeń powietrza spowodowanych pracą wybranych elektrowni 

węglowych w Polsce. 
  
 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  sporządzić  tabelkę,  w  której  umieści  dane  liczbowe  dotyczące  emisji  zanieczyszczeń 

powietrza spowodowanych pracą wybranych elektrowni węglowych, 

2)  wskazać udział szkodliwych produktów np. dwutlenku siarki, dwutlenku węgla, tlenków 

azotu, metanu w procesie zanieczyszczania powietrza, 

3)  sformułować wnioski. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia.  

 
 

Środki dydaktyczne: 

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu,  

 

roczniki statystyczne,  

 

czasopisma techniczne, 

 

literatura, 

 

zeszyt ćwiczeń. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Porównaj  udział  elektrowni  jądrowych  w  produkcji  energii  elektrycznej  w  wybranych 

krajach Unii Europejskiej. 
 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  sporządzić  tabelkę,  w  której  umieści  dane  dotyczące  procentowego  udziału  energii 

jądrowej w produkcji energii elektrycznej, liczby reaktorów oraz stopnia zanieczyszczenia 
środowiska w wybranych krajach na świecie,  

2)  sformułować  wnioski  dotyczące  związku  stopnia  zanieczyszczenia  środowiska 

z rozwojem energetyki jądrowej w tych krajach. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

 
 

Środki dydaktyczne:  

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu,  

 

roczniki statystyczne,  

 

czasopisma techniczne, 

 

literatura, 

 

zeszyt ćwiczeń. 

 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

5.5.   Elektrownie wodne  
 

5.5.1.   Ćwiczenia

 

 

Ćwiczenie 1 
 

Porównaj  udział  elektrowni  wodnych  w  produkcji  energii  elektrycznej  w  Polsce 

i w wybranych krajach świata. 
 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  sporządzić  tabelkę,  w  której  umieści  dane  dotyczące  wykorzystania  zasobów 

hydroenergetycznych  w  Polsce  i  na  świecie,  uwzględniając  procentowy  udział 
hydroenergetyki w produkcji energii elektrycznej,  

2)  porównać uzyskane dane, 
3)  wskazać  kraje  wiodące  w  produkcji  energii  elektrycznej  z  energii  spadku  wód 

i uzasadnić, jakie czynniki mają wpływ na taką właśnie sytuację. 

 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

 
 

Środki dydaktyczne: 

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu,  

 

rocznik statystyczny,  

 

atlas geograficzny Polski i świata, 

 

literatura,  

 

zeszyt ćwiczeń. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Dokonaj przeglądu elektrowni wodnych w Polsce i na świecie pod kątem typu elektrowni 

wodnych oraz mocy zainstalowanej w poszczególnych zakładach. 
 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  sporządzić tabelkę, w której umieści dane dotyczące rodzaju elektrowni i odpowiadającej 

jej mocy zainstalowanej w Polsce i w wybranych krajach na świecie, 

2)  dokonać analizy zamieszczonych danych, 
3)  sformułować wnioski. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

 
 

Środki dydaktyczne: 

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu,  

 

atlas geograficzny świata, 

 

zeszyt ćwiczeń. 

 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

5.6.

  

Niekonwencjonalne źródła energii elektrycznej 

 

5.6.1.   Ćwiczenia

 

 

 

Ćwiczenie 1 
 

Porównaj cechy znanych Ci elektrowni niekonwencjonalnych. 

 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  zgromadzić  dane  dotyczące  wad  i  zalet  poszczególnych  rodzajów  elektrowni 

niekonwencjonalnych, ich mocy i sprawności, wykorzystując różne źródła informacji, 

2)  umieścić te informacje w zaproponowanej przez siebie tabeli, 
3)  porównać te dane, dokonać ich analizy i sformułować wnioski. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

 
 

Środki dydaktyczne: 

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu,  

 

foldery, katalogi, 

 

literatura, 

 

zeszyt ćwiczeń. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Porównaj  udział  elektrowni  niekonwencjonalnych  w  produkcji  energii  elektrycznej 

w Polsce i w wybranych krajach świata. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania oraz zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  sporządzić  tabelkę,  w  której  umieści  dane  dotyczące  procentowego  udziału  wybranych 

elektrowni  niekonwencjonalnych  w  produkcji  energii  elektrycznej  w  Polsce  i  w  kilku 
wybranych krajach, będących potentatami energetycznymi na świecie,  

2)  porównać uzyskane dane, 
3)  przedstawić  kraje  wiodące  w  produkcji  energii  elektrycznej  w  oparciu  o  źródła 

niekonwencjonalne, 

wskazać 

najczęściej 

stosowane 

rodzaje 

elektrowni 

niekonwencjonalnych i uzasadnić, jakie czynniki mają wpływ na taką właśnie sytuację. 

 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

 

Środki dydaktyczne: 

 

stanowisko komputerowe z dostępem do Internetu,  

 

rocznik statystyczny,  

 

atlas geograficzny Polski i świata, 

 

literatura,  

 

zeszyt ćwiczeń. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 
 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Wytwarzanie  energii 
elektrycznej” 

 

Test składa się z 20 zadań, z których: 

 

zadania 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 5, 6, 10, 11, 15, 16 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 
Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 
 

 

Za  każdą  prawidłową  odpowiedź  uczeń  otrzymuje  1  punkt.  Za  każdą  złą  odpowiedź  

lub jej brak uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 
Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 12 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dobry – za rozwiązanie 16 zadań w tym, co najmniej 3 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań  w  tym,  co  najmniej  4  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi: 1. c, 2. b, 3. d, 4. c, 5. a, 6. b, 7. c, 8. b, 9. b, 10. a, 11. c, 
12. 
c, 13. d, 14. d, 15. a, 16. b, 17. c, 18. b, 19. b, 20. b.  
 
Plan testu 
 

Nr 

zad.

 

Cel operacyjny  
(mierzalne osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Zdefiniować podstawowe pojęcia  

Sklasyfikować urządzenia rozdzielcze 

b

 

Sklasyfikować linie kablowe

 

Sklasyfikować urządzenia odbiorcze

 

c

 

Scharakteryzować pojęcie: sieć przesyłowa 

PP 

Określić napięcie sieci rozdzielczej 

PP 

Sklasyfikować odnawialne źródła energii 

c

 

Wskazać rodzaje elektrowni stosowanych 
powszechnie w Polsce 

Sklasyfikować elektrownie niekonwencjonalne 

10 

Określić funkcje urządzeń elektrowni 

PP 

11 

Określić skutki zanieczyszczeń 

PP 

12 

Określić charakter pracy elektrowni wodnych 

PP 

13 

Określić udział energetyki jądrowej w 
produkcji energii elektrycznej w Polsce 

14 

Określić wpływ elektrowni wiatrowych na 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

środowisko 

15 

Porównać wydajność paliw kopalnych 

PP 

16 

Scharakteryzować proces przemiany energii w 
turbinie 

PP 

17 

Określić rodzaj paliwa w elektrowni parowej 

18 

Wskazać największą elektrownię w Polsce 

19 

Podać wartość napięcia znamionowego 
generatorów w elektrowni parowej 

20 

Rozpoznać elementy budowy elektrowni 
słonecznej 

 
 
 

Przebieg testowania 
 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Uzgodnij  z  uczniami  dogodny  termin  przeprowadzenia  testu  co  najmniej  tydzień 

wcześniej.  

2.  Określ dla uczniów wymagania. 
3.  Przygotuj instrukcję dla ucznia, test i kartę odpowiedzi dla każdego ucznia. 
4.  Zapewnij  odpowiednie  warunki  przeprowadzenia  testu  (czas,  możliwość  samodzielnej 

pracy). 

5.  Przed rozpoczęciem testu zapoznaj uczniów z instrukcją.  
6.  Przeprowadź test w określonym czasie. 
 

Instrukcja dla ucznia

 

1.  Przeczytaj  uważnie  instrukcję  –  masz  na  tę  czynność  5  minut;  jeżeli  są  wątpliwości 

zapytaj nauczyciela. 

2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań.  Do  każdego  zadania  dołączone  są  4  możliwości  odpowiedzi. 

Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.  Za  każdą  poprawną  odpowiedź  otrzymasz  1  punkt,  za  złą  odpowiedź  lub  jej  brak 

otrzymasz 0 punktów. 

6.  Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi;  zaznacz  poprawną 

odpowiedź stawiając w odpowiedniej rubryce znak X.  

7.  W przypadku  pomyłki  weź  błędną  odpowiedź  w  kółko,  a  następnie zaznacz  odpowiedź 

prawidłową. 

8.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
9.  Kiedy udzielenie odpowiedzi na kolejne zadanie będzie Ci sprawiało trudność, odłóż jego 

rozwiązanie na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

10.  Na rozwiązanie testu masz 40 minut. 
11.  Po zakończeniu testu podnieś rękę i zaczekaj, aż nauczyciel odbierze od Ciebie pracę. 
 

 Powodzenia! 

 
Materiały dla ucznia:

 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi.

 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

 

1.  Zespół wzajemnie ze sobą powiązanych wszystkich urządzeń elektroenergetycznych to 

a)  stacja elektroenergetyczna. 
b)  sieć elektroenergetyczna. 
c)  system elektroenergetyczny. 
d)  elektrownia. 

 

2.  Do urządzeń rozdzielczych nie należą 

a)  wyłączniki.  
b)  prostowniki. 
c)  odłączniki. 
d)  rozłączniki. 

 

3.  Linie kablowe zalicza się do urządzeń  

a)  rozdzielczych. 
b)  przetwórczych. 
c)  wytwórczych. 
d)  przesyłowych.

 

 
4.  Urządzeniami odbiorczymi nie są 

a)  silniki. 
b)  grzejniki domowe. 
c)  wyłączniki. 
d)  źródła światła. 

 
5.  Sieć przesyłowa to sieć pracująca przy napięciu 

a)  U ≥ 220 kV. 
b)  U ≤ 110 kV. 
c)  U < 60 kV. 
d)  U < 1 kV. 

 

6.  Sieć rozdzielcza to sieć pracująca przy napięciu 

a)  U ≥ 110 kV. 
b)  U ≤ 110 kV. 
c)  U ≤ 1 kV. 
d)  U > 110 kV. 

 

7.  Do odnawialnych źródeł energii elektrycznej nie zalicza się 

a) 

energii wód. 

b)  energii słonecznej. 
c) 

energii paliw rozszczepialnych. 

d)  energii wiatrów. 

 
8.  Podstawowymi źródłami energii elektrycznej w Polsce są elektrownie 

a)  wodne. 
b)  węglowe. 
c)  jądrowe. 
d)  wiatrowe. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

9.  Do elektrowni niekonwencjonalnych zalicza się 

a)  elektrownie parowe. 
b)  elektrownie geotermiczne. 
c)  elektrownie jądrowe. 
d)  elektrownie wodne. 

 

10.  W  elektrowni  węglowej  urządzeniem,  w  którym  następuje  zamiana  energii  cieplnej 

w energię mechaniczną jest 
a) 

turbina parowa. 

b)  młyn węglowy. 
c) 

kocioł. 

d)  generator. 

 
11.  Tlenki azotu i siarki emitowane do atmosfery przez elektrownie węglowe są 

a) 

szkodliwe dla ludzi i obojętne dla roślin. 

b)  obojętne dla ludzi a szkodliwe tylko dla roślin. 
c) 

przyczyną „kwaśnych deszczów”. 

d)  przyczyną zakłóceń radiowych. 

 

12.  Elektrownie wodne charakteryzujące się pracą cykliczną to elektrownie 

a) 

przepływowe. 

b)  podszczytowe. 
c) 

szczytowo-pompowe. 

d)  podstawowe. 

 

13.  W Polsce jest zainstalowanych  

a)  5 elektrowni jądrowych. 
b)  2 elektrownie jądrowe. 
c)  1 elektrownia jądrowa. 
d)  0 elektrowni jądrowych. 

 

14.  Elektrownie wiatrowe wpływają negatywnie na środowisko poprzez 

a)  emisję dwutlenku węgla. 
b)  obniżanie temperatury. 
c)  emisję związków siarki. 
d)  emisję hałasu. 

 

15.  Wydajność węgla brunatnego jako paliwa w stosunku do węgla kamiennego jest 

a)  3-krotnie mniejsza. 
b)  3-krotnie większa. 
c)  taka sama. 
d)  5-krotnie większa. 

 

16.  W turbinie parowej następuje przemiana 

a) 

energii chemicznej w cieplną. 

b)  energii cieplnej w mechaniczną. 
c) 

energii mechanicznej w elektryczną. 

d)  energii cieplnej w elektryczną. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

17.  Paliwem w elektrowni parowej nie jest 

a) 

ropa naftowa. 

b)  węgiel. 
c) 

woda. 

d)  gaz ziemny. 

 

18.  Największą elektrownią w Polsce jest 

a)  Elektrownia Połaniec.  
b)  Elektrownia Bełchatów

.

 

c)  Elektrownia Kozienice. 
d)  Elektrownia Halemba. 

 

19.  Napięcie znamionowe na zaciskach generatorów w elektrowni parowej wynosi 

a)  6 kV. 
b)  6,3 kV. 
c)  15 kV. 
d)  110 kV.

 

 

20.  Heliostat to rodzaj 

a)  wyłącznika. 
b)  zwierciadła. 
c)  turbiny. 
d)  kotła. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko….................................................................................................. 
 

Wytwarzanie energii elektrycznej 

 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr  

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

 Razem:   

 
 

 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

TEST 2 

 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Wytwarzanie  energii 
elektrycznej

” 

 

Test składa się z 20 zadań, z których: 

 

zadania 1, 2, 4, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 3, 5, 8, 11, 15, 20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 
Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 
 

 

Za  każdą  prawidłową  odpowiedź  uczeń  otrzymuje  1  punkt.  Za  złą  odpowiedź  

lub jej brak uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 12 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dobry – za rozwiązanie 16 zadań w tym, co najmniej 3 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań  w  tym,  co  najmniej  4  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 
Klucz  odpowiedzi: 1. 
b, 2. d, 3. b, 4. b, 5. b, 6. c, 7. c, 8. c, 9. b, 10. b, 11. b, 
12. 
c, 13.b, 14. c, 15. c, 16. b, 17. a, 18. c, 19. b, 20. b.  
 
Plan testu 
 

Nr 

zad.

 

Cel operacyjny  
(mierzalne osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Sklasyfikować urządzenia przesyłowe 

Sklasyfikować linie kablowe 

d

 

Określić napięcia sieci SN 

PP 

Podać najwyższe napięcie stosowane w systemie 

b

 

Wskazać sposób ograniczenia strat energii 

PP 

Rozróżnić parametry elektrowni 

Sklasyfikować odnawialne źródła energii 

c

 

Wskazać parametry pary wodnej 

PP 

Rozróżnić urządzenia przesyłowe 

10 

Określić rodzaj elektrowni nieprzyjaznej dla 
środowiska 

11 

Rozróżnić elementy elektrowni słonecznej 

PP 

12 

Określić źródło energii geotermicznej 

13 

Podać wartość napięcia znamionowego 
generatorów w elektrowni parowej 

14 

Rozróżnić źródła biomasy 

15 

Scharakteryzować proces przemiany energii w 
generatorze  

PP 

16 

Sklasyfikować urządzenia rozdzielcze 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

17 

Zidentyfikować rodzaj paliwa w elektrowni 

18 

Określić rodzaj energii wykorzystywanej w 
elektrowniach maretermicznych 

19 

Określić przyczynę efektu cieplarnianego 

20 

Scharakteryzować składowisko ostateczne 
odpadów promieniotwórczych 

PP 

 
 
 

 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Uzgodnij  z  uczniami  dogodny  termin  przeprowadzenia  testu  co  najmniej  tydzień 

wcześniej.  

2.  Określ dla uczniów wymagania. 
3.  Przygotuj instrukcję dla ucznia, test i kartę odpowiedzi dla każdego ucznia. 
4.  Zapewnij  odpowiednie  warunki  przeprowadzenia  testu  (czas,  możliwość  samodzielnej 

pracy). 

5.  Przed rozpoczęciem testu zapoznaj uczniów z instrukcją.  
6.  Przeprowadź test w określonym czasie. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj  uważnie  instrukcję  –  masz  na  tę  czynność  5  minut;  jeżeli  są  wątpliwości 

zapytaj nauczyciela. 

2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań.  Do  każdego  zadania  dołączone  są  4  możliwości  odpowiedzi. 

Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.  Za  każdą  poprawną  odpowiedź  otrzymasz  1  punkt,  za  złą  odpowiedź  lub  jej  brak 

otrzymasz 0 punktów. 

6.  Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi;  zaznacz  poprawną 

odpowiedź stawiając w odpowiedniej rubryce znak X.  

7.  W przypadku  pomyłki  weź  błędną  odpowiedź  w  kółko,  a  następnie zaznacz  odpowiedź 

prawidłową. 

8.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
9.  Kiedy udzielenie odpowiedzi na kolejne zadanie będzie Ci sprawiało trudność, odłóż jego 

rozwiązanie na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

10.  Na rozwiązanie testu masz 40 minut. 
11.  Po zakończeniu testu podnieś rękę i zaczekaj, aż nauczyciel odbierze od Ciebie pracę. 

 

 Powodzenia! 

 
Materiały dla ucznia:

 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi.

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  Do urządzeń przesyłowych należą 

a)  transformatory. 
b)  linie napowietrzne. 
c)  bezpieczniki. 
d)  urządzenia sygnalizacyjne. 

 

2.  Linie kablowe zalicza się do urządzeń  

a)  wytwórczych. 
b)  przetwórczych. 
c)  rozdzielczych. 
d)  przesyłowych. 

 

3.  Do sieci średnich napięć zalicza się 

a)  sieć 220 kV. 
b)  sieć 30 kV. 
c)  sieć 400 kV. 
d)  sieć 230 V. 

 

4.  Najwyższe napięcie stosowane w polskim systemie elektroenergetycznym wynosi 

a)  400 kV. 
b)  750 kV. 
c)  1500 kV. 
d)  500 kV. 

 

5.  W celu ograniczenia strat przesyłu energii elektrycznej stosuje się 

a)  obniżenie napięcia linii przesyłowej. 
b)  podwyższenie napięcia linii przesyłowej. 
c)  ograniczenie liczby odbiorców. 
d)  wydłużenie linii przesyłowej. 

 

6.  Moc mierzona na zaciskach generatora pomniejszona o potrzeby własne to moc 

a) 

znamionowa. 

b)  zainstalowana. 
c) 

netto. 

d)  osiągalna. 

 

7.  Do elektrowni niekonwencjonalnych nie zalicza się 

a)  elektrowni wiatrowych. 
b)  elektrowni parowych. 
c)  elektrowni maremotorycznych. 
d)  elektrowni słonecznych. 

 

8.  Para wysokoprężna w elektrowni parowej ma następujące parametry 

a)  550 ºC i 170 atm. 
b)  250 ºC i 170 atm. 
c)  550 ºC i 17 atm. 
d)  250 ºC i 17 atm. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

9.  Do urządzeń przesyłowych nie należą 

a)  linie napowietrzne. 
b)  transformatory. 
c)  szyny. 
d)  linie kablowe. 

 
10.  Największe zanieczyszczenia środowiska powodują elektrownie 

a)  jądrowe. 
b)  węglowe. 
c)  geotermiczne. 
d)  wodne. 

 

11.  Zwierciadła wykorzystywane w elektrowniach słonecznych noszą nazwę 

a)  ogniw fotoelektrycznych. 
b)  heliostatów. 
c)  baterii słonecznych. 
d)  kolektorów. 

 

12.  Energia geotermiczna to energia 

a)  słońca. 
b)  wiatru. 
c)  ziemi. 
d)  jądrowa. 

 

13.  Napięcie znamionowe na zaciskach generatorów w elektrowni parowej wynosi 

a)  15 kV. 
b)  10,5 kV. 
c)  8,5 kV. 
d)  220 kV. 

 

14.  W Polsce głównym źródłem biomasy są 

a)  osady ściekowe. 
b)  makulatura. 
c)  słoma i odpady drewna. 
d)  ziarna roślin oleistych. 

 

15.  W generatorze następuje przemiana energii 

a)  cieplnej w mechaniczną. 
b)  cieplnej w elektryczną. 
c)  mechanicznej w elektryczną. 
d)  chemicznej w elektryczną 

 
16.  Do urządzeń rozdzielczych należą 

a)  prostowniki.  
b)  generatory. 
c)  odłączniki. 
d)  silniki. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

 

17.  Paliwem w elektrowni parowej jest 

a)  gaz ziemny. 
b)  biomasa. 
c)  woda. 
d)  gaz ziemny. 

 

18.  Elektrownia maretermiczna to elektrownia wykorzystująca 

a)  energię fal morskich. 
b)  energię cieplną oceanu. 
c)  energię jądrową. 
d)  energię pływów morskich. 

 

19.  Efekt cieplarniany jest wynikiem 

a)  emisji siarki do atmosfery. 
b)  emisji dwutlenku węgla do atmosfery. 
c)  wprowadzania substancji radioaktywnych do środowiska. 
d)  emisji tlenków azotu do atmosfery. 

 

20.  Mogilniki to 

a)  składowiska przejściowe odpadów promieniotwórczych. 
b)  składowiska ostateczne odpadów promieniotwórczych. 
c)  składowiska węgla. 
d)  składowiska popiołu. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko….................................................................................................. 

 
Wytwarzanie energii elektrycznej 

 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr  

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

 Razem:   

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

35 

7.  LITERATURA 
 

1.  Gaszyński L.: O nowych źródłach energii. WSiP, Warszawa 1993 
2.  Jaczewski  M.:  80  lat  wytwarzania  energii  elektrycznej  w  Polsce.  z.  6.  Przegląd 

Elektrotechniczny 1999 

3.  Jaczewski  M.:  Rozwój  sektora  energii  w  Polsce  w  drugiej  połowie  XX  w.  z.  2. 

Energetyka 2002 

4.  Kotlarski W., Grad J.: Aparaty i urządzenia elektryczne. WSiP, Warszawa 1999 
5.  Musiał E.: Instalacje i urządzenia elektroenergetyczne. WSiP, Warszawa 2001 
6.  Ney  R.:  Surowce  mineralne  Polski.  Surowce  energetyczne.  Centrum  PPGSMiE  PAN, 

Kraków 1999 

7.  Soliński J.: Sektor energii w Polsce. Polski Komitet WEC, Warszawa 2002