background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

 

 

 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

              NARODOWEJ  

 

 

 

 

 

Paweł Mroczek 

 

 

Rozróżnianie,  charakteryzowanie  oraz  określanie  jakości 
skór wyprawionych  744[03].Z2.05 

 

 

 

 

 

 

 

Poradnik dla nauczyciela 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom  2006 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

Recenzenci: 

dr inż. Marian Grabkowski 

inż. Stanisław Pietryka 

 

 

Opracowanie redakcyjne: 

mgr inż. Paweł Mroczek 

 

 

Konsultacja: 

mgr inż. Zdzisław Feldo 

 

 

Korekta: 

 

 

 

Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  744[03].Z2.05 
„Rozróżnianie,  charakteryzowanie  oraz  określanie  jakości  skór  wyprawionych”  zawartego 
w modułowym programie nauczania dla zawodu garbarz skór. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

SPIS TREŚCI 

 

1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia  

11 

5.1.  Podział, rodzaje i charakterystyka podstawowych asortymentów skór 

wyprawionych bez włosa 

 

11 

   5.1.1. Ćwiczenia 

11 

5.2.   Wady i uszkodzenia skór wyprawionych 

13 

   5.2.1. Ćwiczenia 

13 

5.3.   Normy dotyczące klasyfikacji jakościowej oraz warunków technicznych 

odbioru skór wyprawionych bez włosa 

 

15 

   5.3.1. Ćwiczenia 

15 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia  

17 

7.  Literatura 

31 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

1. WPROWADZENIE 

 

Przekazujemy  Państwu  Poradnik  dla  nauczyciela  „Rozróżnianie,  charakteryzowanie  oraz 

określanie  jakości  skór  wyprawionych”,  który  będzie  pomocny  w  prowadzeniu  zajęć 
dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie garbarz skór 744[03]. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania wstępne, 

 

wykaz umiejętności, jakie uczeń opanuje podczas zajęć, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

propozycje  ćwiczeń,  które  mają  na  celu  wykształcenie  u  uczniów  umiejętności 
praktycznych, 

 

wykaz literatury, z jakiej uczniowie mogą korzystać podczas nauki. 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  różnymi  metodami  ze 

szczególnym uwzględnieniem: 

 

pokazu z objaśnieniem, 

 

tekstu przewodniego, 

 

metody projektów, 

 

ćwiczeń praktycznych. 

Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróżnicowane,  począwszy  od  samodzielnej 
pracy uczniów do pracy zespołowej. 
W  celu  przeprowadzenia  sprawdzianu  wiadomości  i  umiejętności  ucznia,  nauczyciel  może 
posłużyć się zamieszczonym w rozdziale 6 zestawem zadań testowych, zawierającym różnego 
rodzaju zadania. 

W tym rozdziale podano również: 

 

plan testu w formie tabelarycznej, 

 

punktacje zadań, 

 

propozycje norm wymagań, 

 

instrukcję dla nauczyciela, 

 

instrukcję dla ucznia, 

 

kartę odpowiedzi, 

 

zestaw zadań testowych. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych 

744[03].Z2 

Technologia wykończania i uszlachetniania 

skór bez włosa 

 744[03].Z2.06 

Cechowanie, pakowanie i magazynowanie skór 

wyprawionych 

 744[03].Z2.01 

Wykończanie kąpielowe skór o różnym 

przeznaczeniu 

 744[03].Z2.02 

Organizowanie i prowadzenie procesu suszenia 

skór 

 744[03].Z2.03 

Przygotowanie skór do wykończania 

właściwego 

Moduł 744[03].Z2.04 

Wykończanie właściwe skór 

 744[03].Z2.05 

Rozróżnianie, charakteryzowanie oraz 

określanie jakości skór wyprawionych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

2. WYMAGANIA WSTĘPNE 

 

Przystępując 

do 

realizacji 

programu 

jednostki 

modułowej 

„Rozróżnianie, 

charakteryzowanie oraz określanie jakości skór wyprawionych” uczeń powinien umieć: 

 

znać sposoby wykańczania kąpielowego skór o różnym przeznaczeniu, 

 

znać metody prawidłowego suszenia skór, 

 

znać podstawowe metody wykańczania skór, 

 

zorganizować stanowisko pracy zgodnie z wymogami ergonomii, 

 

korzystać z różnych źródeł informacji. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

3. CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji ćwiczeń podanych w poradniku uczeń powinien umieć: 

 

dokonać 

podziału, 

zdefiniować 

określić 

właściwości 

skór 

wyprawionych 

z poszczególnych grup asortymentowych, 

 

rozróżnić  i  scharakteryzować  skóry  wyprawione  ze  względu  na  sposób  wykończenia: 
skóry  z  licem  naturalnym,  skóry  z  licem  poprawionym  lub  sztucznym,  skóry  szlifowane     
(nubuki, welury) skóry lakierowane, skóry specjalnych wykończeń, 

 

wskazać i scharakteryzować wady i uszkodzenia skór wyprawionych, określić punkty wad 
i uszkodzeń, 

 

odczytać i wyjaśnić na podstawie norm wskaźniki oceny jakościowej skór wyprawionych, 

 

określić  jakość  skór  wyprawionych  na  podstawie  punktacji  wad  i  uszkodzeń  oraz  norm      
i technicznych warunków odbioru skór. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

4. PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 

Osoba prowadząca ………………………………………………. 
Modułowy program nauczania:   Garbarz skór 744[03] 
Moduł: Technologia wykończania i uszlachetniania skór bez włosa 744[03].Z2 
Jednostka modułowa:

 

„Rozróżnianie,  charakteryzowanie  oraz  określanie  jakości  skór 

wyprawionych”

 

744[03].Z2.05

 

 
Temat: Podział skór wyprawionych według przeznaczenia. 
Cel ogólny: kształtowanie umiejętności rozróżniania różnych rodzajów skór w zależności 

od ich końcowego przeznaczenia 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń potrafi: 

  rozpoznać rodzaj użytego surowca, 

  rozpoznać rodzaj garbowania, 

  rozpoznać sposób wykończenia, 

  określić przeznaczenie wyprawionej skóry. 

 

Metody nauczania:  

 

ćwiczenia praktyczne. 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

  indywidualna. 

 

Czas: 135min. 
Środki dydaktyczne: 

–  zestaw próbek różnego typu skór gotowych, 
–  przybory do pisania, 
–  szkło powiększające, 
–  nóż, 
–  grubościomierz, 
–  literatura uzupełniająca. 

 

Przebieg zajęć: 

1.  Sprawy organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
3.  Zorganizowanie stanowiska pracy do wykonania ćwiczenia. 
4.  Realizacja tematu: 

  Każdy uczeń otrzymuje próbki skór ( np.10 szt.). 

  Uczeń  dokonuje  szczegółowych  oględzin  powierzchni  skór  oraz  przekroju,  dokonuje 

pomiaru  grubości  badanej  próbki  i  zapisuje  wyniki  (w  razie  trudności  korzysta 
z pomocy nauczyciela). 

  Zbadane próbki skóry poddaje klasyfikacji ( rozdziela według przeznaczenia). 

  Na każdej próbce skórze nanosi dane określające przeznaczenie końcowe. 

5.  Po wykonaniu wszystkich działań uczeń próbuje dokonać analizy wykonanego ćwiczenia. 
6.  Uczeń wskazuje swoje mocne i słabe strony. 
7.  Nauczyciel analizuje prace ucznia i stwierdza czy wykonał ją poprawnie. 
8.  Uczniowie prezentują wyniki swojej pracy w kolejności wykonywania. 
9.  Klasa wspólnie z nauczycielem dokonuje oceny prac. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

Zakończenie zajęć 
 
Praca domowa 
Odszukaj  w  literaturze  (Internecie)  informacje,  jakie  i  ile  skór  przeznacza  się  rocznie 

w Polsce na produkcję skór na wierzchy obuwia.  

 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

  anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 

umiejętności. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

Scenariusz zajęć 2 

 
Osoba prowadząca ………………………………………………. 
Modułowy program nauczania:   Garbarz skór 744[03] 
Moduł: Technologia wykończania i uszlachetniania skór bez włosa 744[03].Z2 
Jednostka modułowa:

 

„Rozróżnianie,  charakteryzowanie  oraz  określanie  jakości  skór 

wyprawionych”

 

744[03].Z2.05

 

 

Temat:

 

Klasyfikacja  jakościowa  skór  chromowych  na  cholewki  obuwie  (wg  normy  PN-

54/P-22214) 

 

Cel ogólny: kształtowanie umiejętności klasyfikowania skór na cholewki obuwia. 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń potrafi: 

  zorganizować stanowisko do klasyfikowania skór zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i 

higieny pracy, 

  dokonać prawidłowej identyfikacji wad i uszkodzeń skór, 

  prawidłowo spunktować zidentyfikowane wady i uszkodzenia, 

  prawidłowo zaklasyfikować badaną skórę. 

Metody nauczania:  

 

ćwiczenia praktyczne, 

  metoda przewodniego tekstu. 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

  indywidualna, 

  grupowa. 

Strategia: uczenie się przez doświadczenie. 
Środki dydaktyczne: 
–  1 sztuka połówka bydlęca, 
–  mazak, nóż, 
–  normy przedmiotowe, 
–  stół do sortowania, 
–  literatura uzupełniająca, 
–  materiały do pisania. 

 

Czas:  180 min. 

 

Przebieg zajęć: 
Zadanie dla ucznia 
Przedmiotem zadania jest prawidłowe zaklasyfikowanie badanej skóry. 

 

FAZA WSTĘPNA 
Czynności  organizacyjno-porządkowe,  podanie  tematu  lekcji,  zaznajomienie  uczniów  z  pracą 
metodą przewodniego tekstu. 
FAZA WŁAŚCIWA 
INFORMACJE 
1.  Jakie obowiązują zasady w ocenie wad i uszkodzeń skóry? 
2.  Jak dokonujemy punktacji wad i uszkodzeń? 
3.  Jak dokonujemy klasyfikacji skóry na podstawie punktacji? 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

10 

PLANOWANIE 
1.  Ustal jak rozpoznasz wady i uszkodzenia skóry. 
2.  Ustal, w jaki sposób wypunktujesz wykryte wady i uszkodzenia. 
3.  Ustal jak dokonasz klasyfikacji badanej skóry. 

 

UZGODNIENIE 
1.  Omów wszystkie punkty z fazy planowania z nauczycielem. 
2.  Odnieś się do uwag i propozycji nauczyciela. 

 

WYKONANIE 
1.  Przyjrzyj się dokładnie badanej skórze. 
2.  Rozpoznaj spostrzeżone wady punktowania uszkodzenia. 
3.  Dokonaj ich klasyfikacji. 
4.  Dokonaj wypunktowania spostrzeżonych wad i uszkodzeń. 
5.  Określ gatunek na podstawie obliczonej punktacji. 

 

SPRAWDZANIE 
1.  Czy poprawnie rozpoznano wszystkie wady i uszkodzenia? 
2.  Czy prawidłowo zostały spunktowane? 
3.  Czy prawidłowo zaklasyfikowano badaną skórę? 

 

ANALIZA 

Uczniowie  wraz  z  nauczycielem  wskazują,  które  etapy  ćwiczenia  sprawiły  im  najwięcej 

trudności.  Nauczyciel  podsumowuje  całe  ćwiczenie,  wskazuje,  jakie  nowe  i  ważne 
umiejętności  zostały  wykształcone,  jakie  wystąpiły  nieprawidłowości  i  jak  ich  unikać  
w przyszłości. 

 

FAZA KOŃCOWA 

 

Zakończenie zajęć 

 

Praca domowa 

Odszukaj  w  literaturze  (Internecie)  wiadomości  o  innych  sposobach  klasyfikacji  skór 

gotowych  
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

  Anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć,  trudności 

podczas realizowania zadania i zdobytych umiejętności. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

11 

5. ĆWICZENIA 

 

5.1. Podział, rodzaje i charakterystyka podstawowych  
       asortymentów skór wyprawionych bez włosa 

 

5.1.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Dokonaj podziału zestawu próbek skór gotowych ze względy na rodzaj użytego surowca. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z materiałem nauczania, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  przedstawić plan działania, 
4)  dokonać szczegółowych oględzin próbek, 
5)  dokonać pomiaru grubości próbek skór, 
6)  oznaczyć rozpoznane próbki, 
7)  sporządzić stosowne zestawienie wyników, 
8)  zaprezentować wyniki wykonanego ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

zestaw 10 próbek różnego typu skór gotowych, 

– 

przybory do pisania, 

– 

szkło powiększające, 

– 

literatura z rozdziału 6. 

 

Ćwiczenie 2 

Dokonaj podziału zestawu próbek skór gotowych ze względy na ich przeznaczenie. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z materiałem nauczania, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

12 

3)  przedstawić plan działania, 
4)  dokonać szczegółowych oględzin próbek, 
5)  dokonać pomiaru grubości próbek skór, 
6)  oznaczyć rozpoznane próbki, 
7)  sporządzić stosowne zestawienie wyników, 
8)  zaprezentować wyniki wykonanego ćwiczenia. 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne 

 
 

Środki dydaktyczne: 

–  zestaw 10 próbek różnego typu skór gotowych, 
–  przybory do pisania, 
–  szkło powiększające, 
–  grubościomierz, 
–  literatura z rozdziału 6. 

 

Ćwiczenie 3 

Rozpoznaj  i  opisz  zestaw  próbek  skór  gotowych  (rodzaj  surowca,  wykończenie, 

przeznaczenie) 

 

Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z materiałem nauczania, 
2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  zaproponować schemat działania, 
4)  dokonać pomiaru grubości, 
5)  dokonać szczegółowych oględzin próbek, 
6)  oznaczyć rozpoznane próbki, 
7)  sporządzić zestawienie wyników, 
8)  zaprezentować wyniki i omówić przebieg ćwiczenie. 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

 

Środki dydaktyczne: 

–  zestaw 10 próbek różnego typu skór gotowych, 
–  przybory do pisania, 
–  szkło powiększające, 
–  grubościomierz, 
–  literatura z rozdziału 6. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

13 

5.2. Wady i uszkodzenia skór wyprawionych 

 

5.2.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Rozpoznaj rodzaj plam znajdujących się na próbkach skór. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  zapoznać się z materiałem nauczania, 
3)  uważnie przyjrzeć się badanym próbkom, 
4)  rozpoznać rodzaj plam znajdujących się na próbkach skór, 
5)  zanotować wyniki obserwacji, 
6)  dokonać oceny ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne,  

 

Środki dydaktyczne: 

– 

5 próbek skór z różnego typu plamami,  

– 

stół sortowniczy, 

– 

literatura uzupełniająca, 

– 

przybory do pisania. 

 

Ćwiczenie 2 

Rozpoznawanie wad i uszkodzeń lica skóry. 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i technikę wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  zapoznać się z materiałem nauczania, 
3)  uważnie przyjrzeć się badanym próbkom, 
4)  rozpoznać rodzaj uszkodzenia lica w badanych próbkach skór, 
5)  zanotować wyniki obserwacji, 
6)  dokonać oceny ćwiczenia. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

14 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne,  

 

Środki dydaktyczne: 

– 

5 próbek skór z różnego typu uszkodzeniami lica, 

– 

stół do sortowania, 

– 

literatura uzupełniająca, 

– 

przybory do pisania. 

 

Ćwiczenie 3 

Rozpoznanie  uszkodzeń  skór  gotowych  powstałych  w  wyniku  nieodpowiedniej 

konserwacji surowca 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  zapoznać się z materiałem nauczania, 
3)  uważnie przyjrzeć się badanym próbkom, 
4)  rozpoznać rodzaj uszkodzenia w badanych próbkach skór, 
5)  dokonać analizy przyczyny uszkodzenia, 
6)  zanotować wyniki obserwacji, 
7)  zapisać wyniki obserwacji. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

5 próbek skór z różnego typu uszkodzeniami i wadami, 

– 

stół do sortowania, 

– 

literatura uzupełniająca, 

– 

przybory do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

15 

5.3. Normy dotyczące klasyfikacji jakościowej oraz warunków  
       technicznych odbioru skór wyprawionych bez włosa

 

 

5.3.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Dokonaj klasyfikacji jakościowej skór spodowych na obuwie (wg normy PN-54/P-22216).

 

 

Wskazówki do realizacji

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  zapoznać się wiadomościami dotyczącymi podziału wad i uszkodzeń skór spodowych, 
3)  zapoznać  się  wiadomościami  dotyczącymi  punktacji  wad  i  uszkodzeń  poszczególnych 

grup, 

4)  dokonać punktacji wad znajdujących się na skórze, 
5)  zaklasyfikować skóry do określonego gatunku, 
6)  zaprezentować wyniki wykonanego ćwiczenia, 
7)  dokonać oceny ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

–  1 sztuka połówka bydlęca, 
–  mazak, nożyczki, 
–  normy przedmiotowe, 
–  stół do sortowania, 
–  literatura uzupełniająca, 
–  materiały do pisania. 

 

Ćwiczenie 2 

Dokonaj klasyfikacji jakościowej skór chromowych na wierzchy obuwie ( wg normy PN-

54/P-22216)

 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

16 

2)  zapoznać  się  wiadomościami  dotyczącymi  podziału  wad  i  uszkodzeń  skór  na  wierzch 

obuwia, 

3)  zapoznać się wiadomościami dotyczącymi punktacji wad i uszkodzeń poszczególnych 

grup, 

4)  dokonać punktacji wad znajdujących się na skórze, 
5)  zaklasyfikować skóry do określonego gatunku, 
6)  zaprezentować wyniki wykonanego ćwiczenia, 
7)  dokonać oceny ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

1 sztuka połówka bydlęca, 

– 

mazak, nożyczki, 

– 

normy przedmiotowe, 

– 

stół do sortowania, 

– 

literatura uzupełniająca, 

– 

materiały do pisania. 

 

Ćwiczenie 3 

Dokonaj klasyfikacji jakościowej wyrobu gotowego ( według normy PN -72 P-22213). 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i technikę wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  zapoznać się z podziałem wad skór wyprawionych,  
3)  dokonać pomiaru powierzchni wad, 
4)  obliczyć powierzchnię użytkową skór, 
5)  określić gatunek badanej skóry, 
6)  zaprezentować efekty swojej pracy, 
7)  dokonać oceny ćwiczenia. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

1 sztuka połówka bydlęca, 

– 

mazak, nożyczki, 

– 

normy przedmiotowe, 

– 

stół do sortowania, 

– 

literatura uzupełniająca, 

– 

materiały do pisania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

17 

6. EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 

TEST 1 
Test dwustopniowy do jednostki modułowej „Rozróżnianie, 
charakteryzowanie oraz określanie jakości skór wyprawionych” 

 

Test składa się z 20  zadań, z których: 

  zadania 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,16,17,18,19,20, są z poziomu podstawowego, 

  zadania 11,12,13,14,15 są z poziomu ponadpodstawowego. 

  

Punktacja zadań 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

-

  dopuszczający – za uzyskanie co najmniej 7 punktów  

-

  dostateczny – za uzyskanie co najmniej 10 punktów, 

-

  dobry  –  za  uzyskanie  15  punktów,  w  tym  co  najmniej  2  punktów  z  poziomu 

ponadpodstawowego, 

-

  bardzo  dobry  –  za  uzyskanie  18  punktów,  w  tym  co  najmniej  4  punktów  z  poziomu 

ponadpodstawowego, 

 
Klucz  odpowiedzi:  1.  
c,  2.  a,  3.  c,  4.  b,  5.  a,  6.  b,  7.  c,  8.  c,  9. a, 10. c, 11. a, 
12. b, 13. a, 14. d, 15. d, 16. c, 17. c, 18. a, 19. b, 20. b 
 
Plan testu   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny 
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1. 

określić różne sposoby podziału skór 
wyprawionych 

2. 

rozróżnić poszczególne sposoby podziału skór 
wyprawionych 

3. 

rozróżnić poszczególne sposoby podziału skór 
wyprawionych 

4. 

określić sposób klasyfikacji skór wyprawionych 

5. 

określić przeznaczenie skór wyprawionych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

18 

6. 

określić przeznaczanie skór gotowych 

określić rodzaj skór gotowych na podstawie 
lica 

określić sposób garbowania skóry gotowej 

podać definicję wady 

10 

dokonać podziału uszkodzeń 

11 

określić przyczyny powstawania plam 
ałunowych 

PP 

12 

określić przyczyny powstawania plam 
garbnikowych 

PP 

13 

określić przyczyny „ściągnięcia lica” 

PP 

14 

określić przyczyny pleśnienia skór gotowych 

PP 

15 

określić wady podlegające wypunktowaniu 

PP 

16 

określić na ile grup dokonujemy podziału wad               
i uszkodzeń 

17 

określić, które grupy wad podlegają 
klasyfikacji 

18 

określić wielkość powierzchni użytkowej dla 
danego gatunku skóry gotowej 

19 

określić zasady klasyfikacji skór gotowych 

20 

określić zasady klasyfikacji skór gotowych 

 

Przebieg testowania 

  

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu,  z  co  najmniej  jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź z uczniami próbę udzielania odpowiedzi na takie typy zadań testowych, jakie 

będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

19 

7.  Rozdaj uczniom zestawy zadań testowych i karty odpowiedzi, podaj czas przeznaczony na 

udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj się stworzyć odpowiednią atmosferę podczas przeprowadzania pomiaru  

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

9.  Kilka minut przed zakończeniem sprawdzianu przypomnij uczniom o zbliżającym się czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10. Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11. Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12. Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

13. Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14. Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem pytań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  pytań  dotyczących  cechowanie,  pakowanie  i  magazynowanie  skór 

wyprawionych.. Wszystkie pytania są pytaniami wielokrotnego wyboru  

5.  Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi,  stawiając  w  odpowiedniej 

rubryce znak X lub wpisując prawidłową odpowiedź. W przypadku pomyłki należy błędną 
odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Kiedy  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż jego rozwiązanie  

na  później  i  wróć  do  niego,  gdy  zostanie  Ci wolny  czas.  Trudności  mogą  przysporzyć Ci 
pytania: 11,12,13,14,15 gdyż są one na poziomie trudniejszym niż pozostałe. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 90 min.   

 

 

 

 

 

Powodzenia 

 
Materiały dla ucznia:

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

20 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 

1)  Na ile zasadniczych sposobów możemy dokonać podziału skór wyprawionych? 

a)  na dwa, 
b)  na trzy, 
c)  na cztery, 
d)  na pięć. 

 

2)  Podział na skóry cielęce, bydlęce, końskie, świńskie to podział dokonany ze względu na: 

a)  rodzaj surowca, 
b)  sposób garbowania, 
c)  przeznaczenie skóry wyprawionej, 
d)  sposób wykończenia. 

 

3)  Podział skór na rękawiczkowe, odzieżowe, techniczne to podział dokonany ze względu na 

a)  rodzaj surowca, 
b)  sposób garbowania, 
c)  przeznaczenie skóry wyprawionej, 
d)  sposób wykończenia. 

 

4)  Podstawą klasyfikacji jest podział skór na: 

a)  klasy, grupy, rodzaje, odmiany, części.  
b)  klasy, grupy, rodzaje, odmiany.  
c)  klasy, grupy, rodzaje. 
d)  klasy, grupy.  

 

5)  Podstawowym surowcem do produkcji cholewek wszelkiego rodzaju obuwia są: 

a)  boksy, 
b)  skóry beczkowe, 
c)  skóry blankowe, 
d)  skóry juchtowe. 

 

6)  Na skóry anilinowe przeznaczamy skóry: 

a)  o licznych wadach i uszkodzeniach, 
b)  bez wad i uszkodzeń, 
c)  o średniej ilości wad,  
d)  o brzydkim rysunku lica. 

 

7)  Jakie skóry charakteryzują się gładkim licem o delikatnym rysunku i ścisłej tkance? 

a)  świńskie, 
b)  końskie, 
c)  cielęce, 
d)  bydlęce. 

 

8)  Skóry garbowania roślinnego wykazują zabarwienie przekroju skóry w kolorze: 

a)  zielonym, 
b)  niebieskim, 
c)  brązowym, 
d)  białym. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

21 

9)  Wadą nazywana jest ujemna właściwość skóry gotowej, która może: 

a)  zmniejszyć powierzchnię użytkową skóry, 
b)  pogorszyć warunki użytkowe wyrobu gotowego, 
c)  popsuć wygląd wyrobu gotowego, 
d)  obniżyć cenę wyrobu gotowego. 

  

10)  Wady i uszkodzenia dzieli się w zależności od ich kształtu na: 

a)  duże i małe, 
b)  duże średnie i małe, 
c)  liniowe i powierzchniowe, 
d)  regularne i nieregularne. 

 

11)   Plamy ałunowe powstają w wyniku zanieczyszczenia soli konserwującej: 

a)  solami glinu, 
b)  solami chromu, 
c)  solami magnezu, 
d)  solami wapnia. 

 

12)  Plamy garbnikowe na skórach wyprawionych środkami roślinnymi powstają w skutek: 

a)  stosowania wyciągów zawierających zbyt mała ilość substancji nierozpuszczalnych,  
b)  stosowania wyciągów zawierających znaczną ilość substancji nierozpuszczalnych, 
c)  nieprawidłowego dozowania garbników roślinnych, 
d)  zbyt dużej ilości zastosowanych garbników. 

 

13)  Ściągnięte lico w wypadku skór chromowych spowodowane jest: 

a)  nieodpowiednim przygotowaniem golizny, 
b)  zbyt dużą ilości garbnika, 
c)  nieprawidłową konserwacją surowca skórzanego, 
d)  źle przeprowadzonym procesem wapnienia. 

 

14)  Na pleśnienie skór wyprawionych nie ma wpływu następujący czynnik: 

a)  sposób suszenia, 
b)  sprawność systemu wentylacji suszarni, 
c)  sposób magazynowania, 
d)  ilość tłuszczu zawartego w skórze. 

 

15)  Do wad i uszkodzeń dopuszczalnych, które ocenia się przez odpowiednie punktowanie, 

nie zalicza się: 
a)  wad i uszkodzeń lżejszych, które można przeliczyć lub wymierzyć, 
b)  wad i uszkodzeń cięższych, które można policzyć i wymierzyć, 
c)  wad i uszkodzeń, które można policzyć, a nie można wymierzyć, 
d)  wad, które uniemożliwiają użytkowanie skóry i kwalifikują ją jako brak. 

 

16)  Na ile grup dokonujemy

 

podziału wad i uszkodzeń skór? 

a)  na trzy, 
b)  na cztery, 
c)  na pięć, 
d)  na sześć. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

22 

17)  W procesie oceny skór punktowane są grupy wad i uszkodzeń: 

a)  B, C, i D, 
b)  A, B, i E, 
c)  C, D, i E, 
d)  A, B, i C. 

 

18)  W przypadku skóry w V gatunku jej powierzchnia użytkowa nie może być mniejsza jak: 

a)  40 % powierzchni całkowitej, 
b)  58 % powierzchni całkowitej, 
c)  70 % powierzchni całkowitej, 
d)  86 % powierzchni całkowitej. 

 
19)  Jaka wielkość określa gatunek skóry (według normy PN -72 P-22213)? 

a)  powierzchnia całkowita, 
b)  powierzchnia użytkowa, 
c)  powierzchnia uszkodzeń, 
d)  powierzchnia wad. 
 

20)  Jako skóra poza gatunkowa

 

traktowana jest skóra wykazująca: 

a)  ponad 50 % wad powierzchni, 
b)  ponad 60 % wad powierzchni, 
c)  ponad 40 % wad powierzchni, 
d)  ponad 30 % wad powierzchni. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

23 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko …………………………………………………….. 

 
Rozróżnianie, 

charakteryzowanie 

oraz 

określanie 

jakości 

skór 

wyprawionych 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr 

zad. 

Odpowiedź 

Punkty 

1. 

 

2. 

 

3. 

 

4. 

 

5. 

 

6. 

 

7. 

 

8. 

 

9. 

 

10. 

 

11. 

 

12. 

 

13. 

 

14. 

 

15. 

 

16. 

 

17. 

 

18. 

 

19. 

 

20. 

 

 

Razem 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

24 

TEST 2 

Test dwustopniowy do jednostki modułowej „Rozróżnianie, 
charakteryzowanie oraz określanie jakości skór wyprawionych” 

 

Test składa się z 20 zadań, z których: 

  zadania 1,2,3,4,5,7,8,9,15,16,17,18,19,20 są z poziomu podstawowego, 

  zadania 6,10,11,12.13,14, są z poziomu ponadpodstawowego. 

  

Punktacja zadań 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

-

  dopuszczający – za uzyskanie co najmniej 7 punktów  

-

  dostateczny – za uzyskanie co najmniej 10 punktów, 

-

  dobry  –  za  uzyskanie  15  punktów,  w  tym  co  najmniej  2  punktów  z  poziomu 

ponadpodstawowego, 

-

  bardzo  dobry  –  za  uzyskanie  18  punktów,  w  tym  co  najmniej  4  punktów  z  poziomu 

ponadpodstawowego, 

 
Klucz  odpowiedzi:
  1.  c,  2.  b,  3.  d,  4.  a,  5.  d,  6.  c,  7.  a,  8.  d,  9.  b,  10.  a,  11  c, 
12. 
b, 13. a, 14. d, 15. c, 16. d, 17. b, 18. c, 19. a, 20. 
 
Plan testu 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny 
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1.  określić sposoby podziału skór wyprawionych

 

2. 

rozróżnić sposoby podziału skór 
wyprawionych 

3. 

rozróżnić sposoby podziału skór 
wyprawionych 

4. 

zastosować metodę nazewnictwa skór 
wyprawionych 

5. 

powiązać nazwę skóry ze sposobem jej 
wykańczania 

6. 

określić przeznaczenie półfabrykatu 
skórzanego 

PP 

rozpoznać rodzaj skóry wyprawionej 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

25 

rozpoznać sposób garbowania skóry 
wyprawionej 

określić metodę podziału wad

 

10  określić przyczyny powstawania wad 

PP 

11  określić przyczyny powstawania wad 

PP 

12  określić przyczyny powstawania wad 

PP 

13  określić przyczyny powstawania wad 

PP 

14  określić przyczyny powstawania wad 

PP 

15  zaklasyfikować wady skór wyprawionych 

16  zaklasyfikować wady skór wyprawionych

 

17 

określić, które grupy wad podlegają 
klasyfikacji 

18  określić gatunek na podstawie punktacji 

19  określić sposób podziału wad 

20  określić zasady klasyfikacji skór gotowych 

 

Przebieg testowania 

  

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu,  z co  najmniej  jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź z uczniami próbę udzielania odpowiedzi na takie typy zadań testowych, jakie 

będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj uczniom zestawy zadań testowych i karty odpowiedzi, podaj czas przeznaczony na 

udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

26 

10.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

13.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem pytań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  pytań  dotyczących  cechowanie,  pakowanie  i  magazynowanie  skór 

wyprawionych.. Wszystkie pytania są pytaniami wielokrotnego wyboru  

5.  Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi,  stawiając  w  odpowiedniej 

rubryce znak X lub wpisując prawidłową odpowiedź. W przypadku pomyłki należy błędną 
odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Kiedy udzielenie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż jego rozwiązanie  

na  później  i  wróć  do  niego,  gdy zostanie Ci wolny czas. Trudności mogą przysporzyć Ci 
pytania: 6,10,11,12,13,14 gdyż są one na poziomie trudniejszym niż pozostałe. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 90 min.   

 

 

 

 

 

Powodzenia 

 

Materiały dla ucznia:

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

27 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 

1)  Podziału skór wyprawionych nie dokonujemy ze względu na: 

a)  rodzaj surowca, 
b)  sposób garbowania, 
c)  powierzchnie skóry, 
d)  sposób wykończenia. 
 

2)  Podział na skóry: chromowe, roślinne, syntanowe, to podział ze względu na: 

a)  rodzaj surowca, 
b)  sposób garbowania, 
c)  przeznaczenie skóry wyprawionej, 
d)  sposób wykończenia. 

 

3)  Podział na skóry z licem naturalnym lub licem poprawionym to podział ze względu na: 

a)  rodzaj surowca, 
b)  sposób garbowania, 
c)  przeznaczenie skóry wyprawionej, 
d)  sposób wykończenia. 

 

4)  W przypadku, gdy chcemy jednoznacznie określić nazwę skóry należy podać: 

a)  klasy, grupy, rodzaje, odmiany, i nazwę potoczna, 
b)  klasy, grupy, rodzaje, odmiany, 
c)  klasy, grupy, rodzaje, 
d)  klasy, grupy.  

 

5)  Nubukami nazywamy skóry wykończone: 

a)  przez lakierowanie skóry od strony lica, 
b)  przez lakierowanie skóry od strony mizdry, 
c)  przez delikatne oszlifowanie mizdry, 
d)  przez delikatne oszlifowanie lica. 

 

6)  Na skóry semianilinowe przeznaczamy surowiec: 

a)  o bardzo znacznych uszkodzeniach lica, 
b)  bez wad i uszkodzeń, 
c)  o drobnych wadach i uszkodzeniach lica, 
d)  o ładnym rysunku lica. 

 

7)  Jaki skóry charakteryzują się głębokimi dużymi otworami po włosach? 

a)  świńskie,  
b)  końskie, 
c)  cielęce, 
d)  bydlęce. 

 

8)  Przekrój skóry garbowania glinowego wykazuje zabarwienie koloru: 

a)  zielonego, 
b)  niebieskiego, 
c)  brązowego, 
d)  białego.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

28 

9)  Niektóre najważniejsze wady możemy podzielić na: 

a)  dwa podstawowe rodzaje, 
b)  trzy podstawowe rodzaje, 
c)  cztery podstawowe rodzaje, 
d)  pięć podstawowych rodzajów. 

  

10)  Plamy wapienne powstają w wyniku: 

a)  wymywania golizny zbyt twardą wodą, 
b)  wymywania golizny zbyt miękką wodą, 
c)  użyciem zbyt dużej ilości wapna w procesie wapnienia, 
d)  użyciem zbyt małej ilości wapna w procesie wapnienia. 

 

11)  Plamy gipsowe powstają w wyniku zanieczyszczenia soli konserwującej: 

a)  siarczanem glinu, 
b)  siarczanem magnezu, 
c)  siarczanem wapnia, 
d)  siarczanem amonowym. 

 
12)  Przyczyną powstawania wady zwanej „trepowaniem skóry” jest: 

a)  źle przeprowadzony proces wapnienia, 
b)  zły stan techniczny strugarki, 
c)  źle przeprowadzony proces odwapniania, 
d)  źle przeprowadzony proces garbowania. 

 

13)  Przyczyną powstawania wady zwanej „łuszczeniem się warstwy licowej” jest 

a)  niedostateczne zakonserwowanie solą skór surowych. 
b)  zbyt duża ilość wapna użytego w procesie wapnienia. 
c)  zbyt duża ilość chromu użytego w procesie garbowania. 
d)  zbyt duża ilość tłuszczu użytego w procesie natłuszczania. 

 

14)  Przyczyną powstawania wady zwanej „przepalaniem lica” jest 

a)  źle przeprowadzony proces odwapniania. 
b)  źle przeprowadzony proces wytrawiania. 
c)  struganie półfabrykatu strugarką w złym stanie technicznym. 
d)  struganie półfabrykatu niedostatecznie przebitego garbnikiem.  

 

15)  Do wad i uszkodzeń niedopuszczalnych zalicza się: 

a)  blizny, dziury, garby, znaki od wypalania. 
b)  miejscowy brak lica, naloty nieusuwalne, otarcia lica. 
c)  łamliwość, odstawanie lica, sparzenia ogólne, zgniecenia całkowite. 
d)  jarzmowatość, łamliwość, luźność, pękanie lica. 

 

16)  Do wad i uszkodzeń dopuszczalnych niepoliczalnych zalicza się: 

a)  blizny, dziury, garby, znaki od wypalania. 
b)  miejscowy brak lica, naloty nieusuwalne, otarcia lica. 
c)  łamliwość, odstawanie lica, sparzenia ogólne, zgniecenia całkowite. 
d)  jarzmowatość mała, naloty usuwalne, pękanie lica małe. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

29 

17)  W procesie oceny skór nie punktujemy wad i uszkodzeń grup: 

a)  B, C, 
b)  A, B, 
c)  C, D, 
d)  D, E.  

 

18)  Aby zaklasyfikować skórę do III gatunku musi ona uzyskać: 

a)  do 7 punktów. 
b)  od 7 do 30 punktów. 
c)  od 30 do 60 punktów.  
d)  od 60 do 90 punktów. 

 

19)  Wszystkie wady skór według normy PN -72 P-22213 dzielimy na : 

a)  dwie kategorie, 
b)  trzy kategorie, 
c)  cztery kategorie, 
d)  pięć kategorii. 

 

20)  Aby  skórę  zaliczyć  do  I  gatunku  jej  wielkość  powierzchni  użytkowej  nie  może  być 

mniejsza niż: 

a)  50 % powierzchni całkowitej, 
b)  60 % powierzchni całkowitej,  
c)  70 % powierzchni całkowitej, 
d)  80 % powierzchni całkowitej.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

30 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko …………………………………………………….. 

 
Rozróżnianie, 

charakteryzowanie 

oraz 

określanie 

jakości 

skór 

wyprawionych 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr 

zad. 

Odpowiedź 

Punkty 

1. 

 

2. 

 

3. 

 

4. 

 

5. 

 

6. 

 

7. 

 

8. 

 

9. 

 

10.

 

11.

 

12.

 

13.

 

14.

 

15.

 

16.

 

17.

 

18.

 

19.

 

20.

 

 

Razem 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

31 

6. LITERATURA 

 

1.  Gajewski M., Pawłowa M., Majewska U., Bednarczyk H: Materiały obuwnicze ćwiczenia 

laboratoryjne 1997 

2.   Iwanowski J., Tadeusz Persz T: Garbarstwo część I. WPLiS, Warszawa 1965 
3.   Lasek W., Persz T: Technologia wyprawy skór cz. 2 wykończanie. WSiP Warszawa 1985 
4.  Persz  T:  Materiałoznawstwo  skórzane  wydanie  II  –  Wydawnictwo  przemysłu  lekkiego 

i spożywczego Warszawa 1959 

5.  Persz  T:  Materiałoznawstwo  Skórzane  dla  ZSZ.  Państwowe  Wydawnictwa  Szkolnictwa 

Zawodowego 

6.  Rodziewicz  O.,  Śmiechowski  K:  Technologia  garbarstwa  dla  projektantów  obuwia 

projektantów odzieży. Politechnika Radomska Radom 2001 

7.  Polska  norma  PN-72/P-22213  Skóry  wyprawione.  Wady  i  ogólne  zasady  podziału  na 

gatunki