background image

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

 

 

 

 

 
 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI

 

             NARODOWEJ 
 

 

 

 

Ludmiła Łopacińska 
Monika Sot 
 
 
 
 

 
Stosowanie przepisów ruchu drogowego 833[02].Z1.02 
 

 
 

 

 

Poradnik dla nauczyciela 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

Recenzenci:  
mgr inŜ. Gabriel Zasada 
mgr inŜ. Edwin Drobkiewicz 
 
 
Opracowanie redakcyjne:  
mgr Ludmiła Łopacińska  
 
 
Konsultacja:  
mgr inŜ. Teresa Jaszczyk 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  Stosowanie 
przepisów  ruchu  drogowego  833[02].Z1.02,  zawartego  w  modułowym  programie  nauczania 
dla zawodu operator maszyn leśnych. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

SPIS TREŚCI 

 

1.

 

Wprowadzenie 

2.

 

Wymagania wstępne 

3.

 

Cele kształcenia 

4.

 

Przykładowe scenariusze zajęć 

5.

 

Ćwiczenia 

12 

5.1.

 

Przepisy  ruchu  drogowego  –  ruch  pieszych  oraz  ruch  pojazdów  na 
drogach publicznych 

12 

5.1.1. Ćwiczenia 

12 

5.2.

 

Uprawnienia związane z posiadaniem pojazdu 

15 

5.2.1. Ćwiczenia 

15 

5.3.

 

Znaki i sygnały drogowe 

17 

5.3.1. Ćwiczenia 

17 

5.4.

 

Kontrola ruchu drogowego i uprawnienia osób kontrolujących 

22 

5.4.1. Ćwiczenia 

22 

6.

 

Ewaluacja osiągnięć ucznia 

27 

7.

 

Literatura 

40 

 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

1.

 

WPROWADZENIE 

 

 

Przekazuję  Państwu  Poradnik  dla  nauczyciela,  który  będzie  pomocny  w  prowadzeniu 

zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie operator maszyn leśnych.  

W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania wstępne, wykaz umiejętności, jakie uczeń powinien mieć juŜ ukształtowane, 
aby bez problemów mógł korzystać z poradnika, 

 

cele  kształcenia,  wykaz  umiejętności,  jakie  uczeń  ukształtuje  podczas  pracy 
z poradnikiem, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

przykładowe ćwiczenia ze wskazówkami do realizacji, zalecanymi metodami nauczania – 
uczenia oraz środkami dydaktycznymi, 

 

ewaluację osiągnięć ucznia, przykładowe narzędzie pomiaru dydaktycznego, 

 

literaturę uzupełniającą. 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  róŜnymi  metodami  ze 

szczególnym uwzględnieniem aktywizujących metod nauczania. 

Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróŜnicowane,  począwszy  od 

samodzielnej pracy uczniów do pracy zespołowej. 

Jako  pomoc  w  realizacji  jednostki  modułowej  dla  uczniów  przeznaczony  jest  Poradnik 

dla ucznia. Nauczyciel powinien ukierunkować uczniów na właściwe korzystanie z poradnika 
do nich adresowanego. 

Materiał  nauczania  (w  Poradniku  dla  ucznia)  podzielony  jest  na  rozdziały,  które 

zawierają  podrozdziały.  Podczas  realizacji  poszczególnych  rozdziałów  wskazanym  jest 
zwrócenie uwagi na następujące elementy: 

 

materiał  nauczania  –  w  miarę  moŜliwości  uczniowie  powinni  przeanalizować 
samodzielnie. Obserwuje się niedocenianie przez nauczycieli niezwykle waŜnej umiejętności, 
jaka  uczniowie  powinni  bezwzględnie  posiadać  –  czytanie  tekstu  technicznego  ze 
zrozumieniem. 

 

pytania  sprawdzające  mają  wykazać,  na  ile  uczeń  opanował  materiał  teoretyczny  i  czy  jest 
przygotowany  do  wykonania  ćwiczeń.  W  zaleŜności  od  tematu  moŜna  zalecić  uczniom 
samodzielne odpowiedzenie na pytania lub wspólne z całą grupą uczniów, w formie dyskusji 
opracowanie  odpowiedzi  na  pytania.  Druga  forma  jest  korzystniejsza,  poniewaŜ  nauczyciel 
sterując  dyskusją  moŜe  uaktywniać  wszystkich  uczniów  oraz  w trakcie  dyskusji  usuwać 
wszelkie wątpliwości,  

 

dominującą rolę w kształtowaniu umiejętności oraz opanowaniu materiału spełniają ćwiczenia. 
W  trakcie  wykonywania  ćwiczeń  uczeń  powinien  zweryfikować  wiedzę  teoretyczną  oraz 
opanować  nowe  umiejętności.  Przedstawiono  dosyć  obszerną  propozycję  ćwiczeń  wraz  ze 
wskazówkami o sposobie ich przeprowadzenia, uwzględniając róŜne moŜliwości ich realizacji 
w  szkole.  Nauczyciel  decyduje,  które  z zaproponowanych  ćwiczeń  jest  w  stanie  zrealizować 
przy  określonym  zapleczu  technodydaktycznym  szkoły.  Prowadzący  moŜe  równieŜ 
zrealizować ćwiczenia, które sam opracował,  

 

sprawdzian  postępów  stanowi  podsumowanie  rozdziału,  zadaniem  uczniów  jest  udzielenie 
odpowiedzi na pytania w nim zawarte. Uczeń powinien samodzielnie czytając zamieszczone w 
nim  stwierdzenia  potwierdzić  lub  zaprzeczyć  opanowanie  określonego  zakresu  materiału. 
JeŜeli wystąpią zaprzeczenia, nauczyciel powinien do tych zagadnień wrócić, sprawdzając czy 
braki w opanowaniu materiału są wynikiem niezrozumienia przez ucznia tego zagadnienia, czy 
niewłaściwej postawy ucznia w trakcie nauczania.  
W tym miejscu jest szczególnie waŜna rola nauczyciela, gdyŜ od postawy nauczyciela, sposobu 
prowadzenia  zajęć  zaleŜy  między  innymi  zainteresowanie  ucznia.  Uczeń  niezainteresowany 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

materiałem nauczania, wykonywaniem ćwiczeń nie nabędzie w pełni umiejętności załoŜonych 
w  jednostce  modułowej.  NaleŜy  rozbudzić  wśród  uczniów  tak  zwaną  "ciekawość  wiedzy” 
Potwierdzenie  przez  ucznia  opanowania  materiału  nauczania  rozdziału  moŜe  stanowić 
podstawę  dla  nauczyciela  do  sprawdzenia  wiedzy  i  umiejętności  ucznia  z  tego  zakresu. 
Nauczyciel realizując jednostkę modułową powinien zwracać uwagę na predyspozycje ucznia. 
ocenić,  czy  uczeń  ma  większe  uzdolnienia  manualne  czy  moŜe  lepiej  radzi  sobie  
z rozwiązywaniem problemów teoretycznych, 

 

testy zamieszczone w rozdziale Ewaluacja osiągnięć ucznia zawierają zadania z zakresu całej 
jednostki  modułowej  i  naleŜy  je  wykorzystać  do  oceny  uczniów,  a  wyniki  osiągnięte  przez 
uczniów  powinny  stanowić  podstawę  do  oceny  pracy  własnej  nauczyciela  realizującego  tę 
jednostkę  modułową.  KaŜdemu  zadaniu  testu  przypisano  określoną  liczbę  moŜliwych  do 
uzyskania  punktów  (O  lub  1  punkt).  Ocena  końcowa  uzaleŜniona  jest  od  ilości  uzyskanych 
punktów.  Nauczyciel  moŜe  zastosować  test  według  własnego  projektu  oraz  zaproponować 
własną  skalę  ocen.  NaleŜy  pamiętać,  Ŝeby  tak  przeprowadzić  proces  oceniania  ucznia,  aby 
umoŜliwić mu jak najpełniejsze wykazanie swoich umiejętności.  

 

Metody polecane do stosowania podczas kształcenia modułowego to: 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

ć

wiczeń praktycznych. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

 

Schemat układu jednostek modułowych w module 

 

833[02].Z1.03 

Stosowanie technik 

kierowania 

ci

ą

gnikiem rolniczym 

i wykonywanie 

czynno

ś

ci kontrolno-

obsługowych 

 

833[02].Z1.04 

Obsługiwanie 

pojazdów 

samochodowych

 

 

833[02].Z1.05 

U

Ŝ

ytkowanie pilarki 

spalinowej  

i wykonywanie 

czynno

ś

ci kontrolno-

obsługowych 

 

833[02].Z1.06 

U

Ŝ

ytkowanie maszyn 

i urz

ą

dze

ń

  

stosowanych  

w produkcji le

ś

nej 

 

833[02].Z1.01 

Okre

ś

lanie budowy i zasad 

działania mechanizmów maszyn  

i urz

ą

dze

ń

 

 

833[02].Z1.02 

Stosowanie przepisów ruchu 

drogowego 

 

833[02].Z1 

Mechanizacja prac le

ś

nych 

 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

2.

 

WYMAGANIA WSTĘPNE 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

-

 

korzystać z róŜnych źródeł informacji, 

-

 

rozpoznawać kolory, 

-

 

stosować przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, 

-

 

uŜytkować komputer na poziomie podstawowym, 

-

 

obsługiwać drukarkę, 

-

 

współpracować w grupie. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

3.

 

CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

-

 

zidentyfikować akty prawne regulujące ruch drogowy, 

-

 

zinterpretować przepisy ogólne zawarte w ustawie „Prawo o ruchu drogowym”, 

-

 

porównać zasady ogólne obowiązujące w ruchu pieszych i ruchu pojazdów, 

-

 

określić uprawnienia do kierowania pojazdami, 

-

 

określić  warunki  dopuszczenia  pojazdów  do  ruchu  oraz  warunki  uŜywania  pojazdów 
w ruchu drogowym, 

-

 

określić  obowiązki  właściciela  pojazdu  dotyczące  rejestracji  i  badań  technicznych 
pojazdów, 

-

 

rozpoznać znaki i sygnały drogowe, 

-

 

wyjaśnić zasady stosowania sygnałów świetlnych i dźwiękowych, 

-

 

określić  prawa  i  obowiązki  uczestnika  ruchu  drogowego  dotyczące  stosowania  się  do 
znaków, sygnałów i poleceń, 

-

 

określić dopuszczalne prędkości dla pojazdów, 

-

 

określić uprawnienia Policji w zakresie kontroli ruchu drogowego. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

4.

 

PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 

 

Osoba prowadząca: 

...................................................................................... 

Modułowy program nauczania:  Operator maszyn leśnych 833[02]  
Moduł: 

Mechanizacja prac leśnych 833[02].Z1 

Jednostka modułowa: 

Stosowanie przepisów ruchu drogowego 833[02].Z1.02 

Temat:  Znaki i sygnały drogowe. 

Cel ogólny:  RozróŜnianie znaków i sygnałów drogowych. 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

wymienić rodzaje znaków i sygnałów drogowych, 

 

sklasyfikować znaki zakazu, 

 

sklasyfikować znaki nakazu, 

 

sklasyfikować znaki ostrzegawcze, 

 

nazywać najwaŜniejsze znaki informacyjne, 

 

interpretować sygnały drogowe. 

 
W czasie zajęć będą kształtowane następujące umiejętności ponadzawodowe: 

 

organizowanie i planowanie zajęć, 

 

praca w zespole, 

 

oceny pracy zespołu. 

 
Metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych, 

 

pokaz z objaśnieniem. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

praca w grupach. 

 
Czas: 1 godzina 30 minut 
 
Środki dydaktyczne: 

 

plansze ze znakami i sygnałami drogowymi, 

 

foliogramy, diapozytywy ze znakami i sygnałami drogowymi, 

 

filmy dydaktyczne prezentujące znaki drogowe, 

 

literatura zgodnie z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 
Zadanie dla ucznia: 
Rozpoznaj  poszczególne  znaki  i  sygnały  drogowe.  Weź  pod  uwagę  znaki  drogowe  ze 
względu  na  nakaz,  zakaz,  ostrzeganie  kierującego  pojazdem  i  informację.  Sprawdź 
poprawność wykonanego przez Ciebie zadania. 
 
 
 
 
 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

Przebieg zajęć: 
Faza wstępna 
1.

 

Określenie tematu zajęć. 

2.

 

Wyjaśnienie uczniom tematu, szczegółowych celów kształcenia. 

3.

 

Wyjaśnienie uczniom zasady pracy metodą pokazu z objaśnieniem. 

4.

 

Podział grupy uczniów na zespoły. 

 
Faza właściwa 

Praca metodą tekstu przewodniego, ćwiczeń praktycznych i pokazu z objaśnieniem. 

 
Faza I. Informacje 
Pytania prowadzące: 
1.

 

Jaką funkcję pełnią znaki nakazu? 

2.

 

Jaką funkcję pełnią znaki zakazu? 

3.

 

Jaką funkcję pełnią znaki ostrzegawcze? 

4.

 

Jaką funkcję pełnią znaki informacyjne? 

5.

 

Jaką funkcję pełnią sygnały drogowe? 

6.

 

Jakiej barwy i kształtu są znaki nakazu? 

7.

 

Jakiej barwy i kształtu są znaki zakazu? 

8.

 

Jakiej barwy i kształtu są znaki ostrzegawcze? 

9.

 

Jakiej barwy i kształtu są znaki informacyjne? 

10.

 

Jakiej barwy i kształtu są sygnały drogowe? 

 
Faza II. Planowanie 
1.

 

Jak na planszach rozpoznać znaki nakazu? 

2.

 

Jak na planszach rozpoznać znaki zakazu? 

3.

 

Jak na planszach rozpoznać znaki ostrzegawcze? 

4.

 

Jak na planszach rozpoznać znaki informacyjne? 

5.

 

Jak na planszach rozpoznać sygnały drogowe? 

 
Faza III. Ustalanie 
1.

 

Uczniowie pracując w zespołach zastanawiają się nad sposobem rozpoznania 
poszczególnych znaków i sygnałów drogowych. 

2.

 

Uczniowie konsultują z nauczycielem poprawność wyboru metody rozwiązania zadania. 

 
Faza IV. Wykonanie 
1.

 

Uczniowie rozróŜniają na planszach znaki nakazu. 

2.

 

Uczniowie rozróŜniają na planszach znaki zakazu. 

3.

 

Uczniowie rozróŜniają na planszach znaki ostrzegawcze. 

4.

 

Uczniowie rozróŜniają na planszach znaki informacyjne. 

5.

 

Uczniowie rozróŜniają na planszach sygnały drogowe. 

 
Faza V. Sprawdzanie 
1.

 

Uczniowie  sprawdzają  poprawność  wykonanego  zadania.  Nauczyciel  sprawdza 
poprawność pogrupowania znaków drogowych przez uczniów. 

2.

 

Po  uzyskaniu  aprobaty  nauczyciela  uczniowie  traktuje  zadanie    jako  poprawnie 
wykonane. 

 
 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

Faza VI. Analiza końcowa 
Uczniowie  wraz  z  nauczycielem  wskazują,  które  etapy  rozwiązania  zadania  sprawiły  im 
trudności.  Nauczyciel  powinien  podsumować  całe  ćwiczenie,  wskazać,  jakie  umiejętności 
były ćwiczone, jakie wystąpiły nieprawidłowości i jak ich unikać na przyszłość.  
 
Praca domowa 
Rozpoznaj znaki drogowe wskazane przez nauczyciela. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowa ankieta wypełniona przez uczniów celem stwierdzenia, czy cele zajęć zostały 
osiągnięte.  

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

10

Scenariusz zajęć 2 

 
Osoba prowadząca: 

................................................................................. 

Modułowy program nauczania:

 

Operator maszyn leśnych 833[02]  

Moduł:  

Mechanizacja prac leśnych 833[02].Z1 

Jednostka modułowa:  

Stosowanie przepisów ruchu drogowego 833[02].Z1.02 

Temat:  Oznaczenia pojazdów. 

Cel ogólny:  Rozpoznawanie oznaczeń pojazdów. 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

wymienić rodzaje pojazdów uprzywilejowanych, 

 

wymienić rodzaje pojazdów specjalnych, 

 

rozpoznać oznaczenia pojazdów uprzywilejowanych, 

 

rozpoznać oznaczenie pojazdów specjalnych. 

 
Metody nauczania–uczenia się: 

 

wykład z elementami pokazu, 

 

metoda ćwiczeń praktycznych. 

 
Środki dydaktyczne: 

 

plansze z oznaczeniami pojazdów, 

 

foliogramy, 

 

diapozytywy, 

 

filmy dydaktyczne prezentujące pojazdy uprzywilejowane i specjalnie oznaczone, 

 

literatura zgodnie z punktem 7 Poradnika dla nauczyciela. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

praca w grupach, 

 

praca indywidualna. 

 
Czas: 
2 godziny 15 minut. 
 
Praca domowa 
Rozpoznaj  oznaczenia  pojazdów.  Weź  pod  uwagę  pojazdy  uprzywilejowane  oraz  pojazdy 
specjalne (do nauki jazdy, wykonujące prace na drodze, przewoŜące materiały niebezpieczne, 
przewoŜące dzieci i osoby niepełnosprawne). Sprawdź poprawność wykonanego przez Ciebie 
zadania. 
 
Przebieg zajęć: 
 
Faza wstępna 
1.

 

Określenie tematu zajęć. 

2.

 

Wyjaśnienie uczniom tematu, szczegółowych celów kształcenia. 

3.

 

Wyjaśnienie uczniom zasady pracy metodą pokazu z objaśnieniem. 

4.

 

Podział grupy uczniów na zespoły. 

 
 
 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

11

Faza właściwa 

Praca metodą ćwiczeń praktycznych i wykładu z elementami pokazu. 

 
Faza I. Informacje 
Pytania prowadzące: 
1.

 

Jaką funkcję pełni pojazd uprzywilejowany? 

2.

 

Jaką funkcję pełni pojazd do nauki jazdy? 

3.

 

Jaką funkcję pełni pojazd wykonujący prace na drodze? 

4.

 

Jaką funkcję pełni pojazd przewoŜący materiały niebezpieczne? 

5.

 

Jaką funkcję pełni pojazd przewoŜący dzieci? 

6.

 

Jaką funkcję pełni pojazd przewoŜący osoby niepełnosprawne? 

 
Faza II. Planowanie 
1.

 

Jak oznaczony jest pojazd uprzywilejowany? 

2.

 

Jak oznaczony jest pojazd do nauki jazdy? 

3.

 

Jak oznaczony jest pojazd wykonujący prace na drodze? 

4.

 

Jak oznaczony jest pojazd przewoŜący materiały niebezpieczne? 

5.

 

Jak oznaczony jest pojazd przewoŜący dzieci? 

6.

 

Jak oznaczony jest pojazd przewoŜący osoby niepełnosprawne? 

 
Faza III. Ustalanie 
1.

 

Uczniowie pracując w zespołach zastanawiają się nad sposobem rozpoznania 
oznakowania poszczególnych pojazdów. 

2.

 

Uczniowie konsultują z nauczycielem poprawność wyboru metody rozwiązania zadania. 

 
Faza IV. Wykonanie  
1.

 

Uczniowie rozpoznają oznakowanie pojazdu uprzywilejowanego. 

2.

 

Uczniowie rozpoznają oznakowanie pojazdu do nauki jazdy. 

3.

 

Uczniowie rozpoznają oznakowanie pojazdu wykonującego prace na drodze. 

4.

 

Uczniowie rozpoznają oznakowanie pojazdu przewoŜącego materiały niebezpieczne. 

5.

 

Uczniowie rozpoznają oznakowanie pojazdu przewoŜącego dzieci. 

6.

 

Uczniowie rozpoznają oznakowanie pojazdu przewoŜącego osoby niepełnosprawne. 

 
Faza V. Sprawdzanie 
1.

 

Uczniowie  sprawdzają  poprawność  wykonanego  zadania.  Nauczyciel  sprawdza 
poprawność rozpoznania poszczególnych oznaczeń pojazdów przez uczniów. 

2.

 

Po  uzyskaniu  aprobaty  nauczyciela  uczniowie  traktują  zadanie    jako  poprawnie 
wykonane. 

 
Faza VI. Analiza końcowa 
Uczniowie  wraz  z  nauczycielem  wskazują,  które  etapy  rozwiązania  zadania  sprawiły  im 
trudności.  Nauczyciel  powinien  podsumować  całe  ćwiczenie,  wskazać,  jakie  umiejętności 
były ćwiczone, jakie wystąpiły nieprawidłowości i jak ich unikać na przyszłość.  
 
Praca domowa 
Rozpoznaj pojazdy uprzywilejowane. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowa ankieta wypełniona przez uczniów celem stwierdzenia, czy cele zajęć zostały 
osiągnięte. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

12

5.

 

ĆWICZENIA 

 

5.1.

 

Przepisy ruchu drogowego – ruch pieszych i ruch pojazdów 
na drogach publicznych 

 

5.1.1.

 

Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Korzystając z ustaw i rozporządzeń dotyczących przepisów ruchu drogowego określ, czy 

podane  poniŜej  stwierdzenia  są  prawdziwe,  czy  fałszywe.  JeŜeli  uwaŜasz,  Ŝe  zdanie  jest 
prawdziwe wpisz w kratkę literę P zaś, jeŜeli uwaŜasz, Ŝe zdanie jest fałszywe wpisz literą F. 
 
1)

 

obszar zabudowany nie musi być oznaczony znakami drogowymi. 

 

  

2)

 

wymijanie to przejeŜdŜanie obok nie poruszającego się pojazdu.  

 

 

3)

 

motorower moŜe być pojazdem wielośladowym. 

4)

 

maksymalna prędkość ciągnika rolniczego wynosi 20 km/h. 

 

Wskazówki do realizacji 

 

ć

wiczenie  wymaga  od  uczniów  rozumienia  definicji  związanych  z  ruchem  drogowym, 

występujących w przepisach prawnych, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać odpowiednie definicje w ustawach lub rozporządzeniach, 

2)

 

po zastanowieniu, w kratkę wpisać literą P dla oznaczenia stwierdzenia prawdziwego lub 
literą F dla oznaczenia stwierdzenia fałszywego, 

3)

 

przeanalizować otrzymane wyniki. 

 

Zalecana metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

przybory do pisania, 

 

arkusz do ćwiczenia, 

 

akty prawne z zakresu ruchu drogowego, 

 

Poradnik dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 2 

Korzystając z ustawy „Prawo o ruchu drogowym” odpowiedz na pytania, wybierając jako 

poprawną odpowiedź a) lub b): 
 
1.

 

Autostradą jest: 

a)

 

droga  dwu-  lub  jednojezdniowa,  oznaczona  odpowiednimi  znakami  drogowymi,  na 
której  skrzyŜowania  występują  wyjątkowo,  przeznaczona  tylko  do  ruchu  pojazdów 
samochodowych, 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

13

b)

 

droga  dwujezdniowa  oznaczona  odpowiednimi  znakami  drogowymi,  na  której  nie 
dopuszcza  się  ruchu  poprzecznego,  przeznaczona  tylko  do  ruchu  pojazdów 
samochodowych,  które  na  równej,  poziomej  jezdni  mogą  rozwinąć  prędkość  co 
najmniej 40 km/h, w tym równieŜ w razie ciągnięcia przyczep.  

 
2.

 

Drogą twardą jest: 

a)

 

wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika drogi (ścieŜki) dla 
pieszych  lub  drogi  (ścieŜki)  dla  rowerów,  łącznie  z  torowiskiem  pojazdów 
szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju 
pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt, 

b)

 

droga  z  jezdnią  o  nawierzchni  bitumicznej,  betonowej,  kostkowej,  klinkierowej  lub 
brukowej  oraz  z  płyt  betonowych  lub  kamienno-betonowych,  jeŜeli  długość 
nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami gruntowymi. 

 
3.

 

Dopuszczalna masa całkowita pojazdu określana jest jako: 

a)

 

masa pojazdu łącznie z masą znajdujących się w nim rzeczy i osób, 

b)

 

suma masy własnej i dopuszczalnej ładowności. 

 
4.

 

Pojazd uprzywilejowany: 

a)

 

wysyła  sygnały  świetlne  w  postaci  niebieskich  świateł  błyskowych  i  jednocześnie 
sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, 

b)

 

wysyła sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych bez konieczności 
wysyłania sygnałów dźwiękowych o zmiennym tonie.

 

 

Wskazówki do realizacji 

 

ć

wiczenie wymaga od uczniów interpretacji pojęć regulowanych przez przepisy prawne, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać odpowiednie definicje w ustawie „Prawo o ruchu drogowym”, 

2)

 

po zastanowieniu prawidłową odpowiedź zaznaczyć kółkiem, 

3)

 

przeanalizować otrzymane wyniki, 

4)

 

zaprezentować otrzymane wyniki. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

przybory do pisania, 

 

arkusz do ćwiczenia, 

 

przepisy o ruchu drogowym, 

 

Poradnik dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 3 

Korzystając  z  ustawy  „Prawo  o  ruchu  drogowym”  przeczytaj  poniŜsze  definicje, 

a następnie odpowiedz na pytania, wybierając jako poprawną odpowiedź a) lub b): 
1.

 

JeŜeli pieszy nie moŜe skorzystać z pobocza to: 
a)

 

moŜe iść po jezdni. 

b)

 

ma zakaz poruszania się w miejscu, gdzie pobocze jest niedostępne. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

14

2.

 

Piesi idący po poboczu lub jezdni: 
a)

 

mają obowiązek iść prawą stroną jezdni. 

b)

 

mają obowiązek iść lewą stroną jezdni. 

 
3.

 

Pieszy moŜe skorzystać z drogi dla rowerów: 
a)

 

zawsze. 

b)

 

tylko w razie braku chodnika lub pobocza lub gdy nie moŜna z nich skorzystać. 

 
4.

 

Przechodzenie przez torowisko jest: 
a)

 

zabronione. 

b)

 

dozwolone. 

 
5.

 

Pieszy ma zakaz: 
a)

 

przechodzenia przez torowisko. 

b)

 

przebiegania przez jezdnię.  

 

Wskazówki do realizacji 

 

ć

wiczenie wymaga od uczniów interpretacji przepisów prawnych, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać odpowiedni fragment materiału w ustawie „Prawo o ruchu drogowym”, 

2)

 

po zastanowieniu prawidłową odpowiedź zaznaczyć kółkiem, 

3)

 

przeanalizować otrzymane wyniki, 

4)

 

zaprezentować otrzymane wyniki. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

przybory do pisania, 

 

arkusz do ćwiczenia, 

 

przepisy o ruchu drogowym, 

 

Poradnik dla ucznia. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

15

5.2.

 

Uprawnienia związane z posiadaniem pojazdu 

 

5.1.2.

 

Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Określ  uprawnienia,  jakie  musi  posiadać  osoba,  aby  mogła  kierować  samochodem 

osobowym o masie nieprzekraczającej 3,5 t. 
 

Wskazówki do realizacji 

 

ć

wiczenie wymaga od uczniów umiejętności korzystania z przepisów o ruchu drogowym, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

dokonać analizy treści ćwiczenia, 

2)

 

zgromadzić materiały do poprawnego wykonania ćwiczenia, 

3)

 

określić  warunki,  które  muszą  być  spełnione  przez  osobę,  aby  uzyskała  pozwolenie  na 

kierowanie samochodem osobowym, 

4)

 

zanotować wyniki, 

5)

 

przeanalizować otrzymane wyniki, 

6)

 

zaprezentować  otrzymane  wyniki  na  forum  grupy  i  przeprowadzić  dyskusję  dotyczącą 

wiarygodności otrzymanych wyników. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

przybory do pisania, 

 

arkusz do ćwiczenia, 

 

przepisy o ruchu drogowym, 

 

Poradnik dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 2 

Korzystając  z  przepisów  o  ruchu  drogowym  wskaŜ,  czy  podane  poniŜej  stwierdzenia  są 

prawdziwe,  czy  fałszywe.  JeŜeli  uwaŜasz,  Ŝe  zdanie  jest  prawdziwe  wpisz  w  kratkę  literę  P 
zaś, jeŜeli uwaŜasz, Ŝe zdanie jest fałszywe wpisz literą F. 
1)

 

dopuszczalna prędkość ciągnika rolniczego wynosi 20 km/h.   

  

2)

 

wymagany wiek do uzyskania prawa jazdy kategorii T wynosi 18 lat.  

 

 

3)

 

dokumentem dopuszczającym ciągnik rolniczy do ruchu jest prawo jazdy. 

4)

 

ciągnikiem rolniczym moŜna poruszać się po drogach międzynarodowych. 

 

Wskazówki do realizacji 

 

ć

wiczenie wymaga od uczniów umiejętności korzystania z przepisów o ruchu drogowym, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela, 

 

 
 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

16

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  odpowiednie  fragmenty  w  ustawach  lub  rozporządzeniach  o  ruchu  drogowym 
i materiale nauczania, 

2)

 

po zastanowieniu, w kratkę wpisać literą P dla oznaczenia stwierdzenia prawdziwego lub 

literą F dla oznaczenia stwierdzenia fałszywego, 

3)

 

przeanalizować otrzymane wyniki, 

4)

 

zaprezentować otrzymane wyniki. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

przybory do pisania, 

 

arkusz do ćwiczenia, 

 

przepisy o ruchu drogowym, 

 

Poradnik dla ucznia. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

17

5.3.

 

Znaki i sygnały drogowe 

 

5.3.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Przeczytaj poniŜsze stwierdzenia, a następnie, jeŜeli uwaŜasz, Ŝe zdanie jest prawdziwe – 

wpisz w kratkę literę P zaś, jeŜeli uwaŜasz, Ŝe zdanie jest fałszywe wpisz literą F. 
1)

 

znak nakazu posiada tę sama wartość co znak ostrzegawczy.   

 

 

 

2)

 

sygnał pomarańczowy uprawnia do przejazdu przez skrzyŜowanie. 

 

 

 

3)

 

wóz straŜacki jest pojazdem uprzywilejowanym jeŜeli wysyła sygnały  
dźwiękowe i świetlne. 

 

4)

 

pojazd wykonujący prace na drodze musi wysyłać czerwone sygnały świetlne. 

5)

 

autobus szkolny nie musi być oznaczony. 

 

 

Wskazówki do realizacji: 

 

ć

wiczenie wymaga od uczniów zapoznania się z odpowiednią partią materiału nauczania, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać  odpowiednie  fragmenty  w  ustawach  lub  rozporządzeniach  o  ruchu  drogowym 
i materiale nauczania, 

2)

 

po zastanowieniu, w kratkę wpisać literą P dla oznaczenia stwierdzenia prawdziwego lub 
literą F dla oznaczenia stwierdzenia fałszywego, 

3)

 

przeanalizować otrzymane wyniki, 

4)

 

zaprezentować otrzymane wyniki. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych, 

 

pokaz z objaśnieniem. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

-

 

akty prawne z zakresu ruchu drogowego, 

-

 

tablice z sygnałami i znakami drogowymi, 

-

 

filmy dydaktyczne z sygnałami drogowymi. 

 
Ćwiczenie 2 

Ustal  rodzaje  pojazdów,  które  wymagają  szczególnego  oznaczenia  na  drodze.  Opisz 

szczegółowo rodzaj oznaczenia. 
 

Wskazówki do realizacji: 

 

ć

wiczenie  wymaga  od  uczniów  zapoznania  się  z  oznaczeniami  pojazdów: 

uprzywilejowanych,  do  nauki  jazdy,  wykonujących  prace  na  drodze,  przewoŜących 
materiały niebezpieczne, przewoŜących dzieci i osoby niepełnosprawne,  

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

18

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

dokonać analizy treści ćwiczenia, 

2)

 

zgromadzić materiały do poprawnego wykonania ćwiczenia, 

3)

 

ustalić rodzaje pojazdów, które wymagają odpowiednich oznaczeń, 

4)

 

zanotować wyniki, 

5)

 

dokonać analizy i interpretacji uzyskanych wyników, 

6)

 

zaprezentować otrzymane wyniki. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

metoda ćwiczeń praktycznych. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

-

 

tablice ze znakami drogowymi, 

-

 

akty prawne z zakresu ruchu drogowego, 

-

 

arkusz do ćwiczenia, 

-

 

Poradnik dla ucznia. 

 

Ćwiczenie 3 

Co oznaczają niŜej podane znaki drogowe? 

 
 
 
 
 

Rys. 1 [4] 

a)

 

zakaz wjazdu, 

b)

 

ustąp pierwszeństwa, 

c)

 

roboty na drodze. 

 
 
 
 
 
 

Rys. 2 [4] 

 

a)

 

pozwolenie na wjazd dla ciągników rolniczych, 

b)

 

zakaz wjazdu ciągników rolniczych, 

c)

 

uwaga na ciągniki rolnicze. 

 
 
 
 

 
Rys. 3 
[4] 

a)

 

zakaz wjazdu pojazdów cięŜarowych, 

b)

 

zakaz wjazdu pojazdów z materiałami niebezpiecznymi, 

c)

 

zezwolenie na wjazd pojazdów cięŜarowych.  

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

19

 
 
 
 
 

Rys. 4 [4] 

a)

 

koniec drogi z pierwszeństwem, 

b)

 

droga z pierwszeństwem, 

c)

 

ustąp pierwszeństwa. 

 
  
 
 

Rys. 5 [4] 

a)

 

prędkość maksymalna, 

b)

 

prędkość minimalna, 

c)

 

dozwolona prędkość dla ciągników rolniczych.  

 

Wskazówki do realizacji 

 

ć

wiczenie  wymaga  od  uczniów  zapoznania  się  z  odpowiednim  fragmentem  materiału 

nauczania, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

zgromadzić materiały do poprawnego wykonania ćwiczenia, 

2)

 

ustalić rodzaje znaków,  

3)

 

zanotować wyniki zaznaczając prawidłową odpowiedź kółkiem, 

4)

 

dokonać analizy i interpretacji uzyskanych wyników, 

5)

 

zaprezentować otrzymane wyniki. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych, 

 

pokaz z objaśnieniem. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

tablice ze znakami drogowymi, 

 

akty prawne z zakresu ruchu drogowego, 

 

arkusz do ćwiczenia, 

 

Poradnik dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 4 

Przeczytaj poniŜsze stwierdzenia, a następnie zaznacz prawidłową odpowiedź kółkiem. 

1.

 

Sygnał zielony: 
a)

 

zawsze zezwala na wjazd za sygnalizator, 

b)

 

zezwala na wjazd za sygnalizator, jeŜeli nie utrudnia to opuszczenia jezdni pieszym 
lub rowerzystom. 

 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

20

2.

 

Sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki oznacza: 
a)

 

zezwolenie  na  skręt  w  kierunku  wskazanym  strzałką  w  najbliŜszą  jezdnię  na 
skrzyŜowaniu, pod warunkiem, Ŝe kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie 
spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom, 

b)

 

zezwolenie  na  skręt  w  kierunku  wskazanym  strzałką  w  najbliŜszą  jezdnię  na 
skrzyŜowaniu bez konieczności zatrzymania się przed sygnalizatorem. 

 
3.

 

Migający sygnał zielony dla pieszych oznacza, Ŝe: 
a)

 

pieszy obowiązany jest opuścić przejście, 

b)

 

pojazdy mogą ruszać ze skrzyŜowania. 

 
4.

 

Sygnał nakaz opuszczenia pasa ruchu oznacza: 
a)

 

nakaz wjazdu na część jezdni znajdującą się po stronie wskazanej strzałką, 

b)

 

zakaz wjazdu na część jezdni znajdującą się po stronie wskazanej strzałką. 

 

Wskazówki do realizacji: 

 

ć

wiczenie  wymaga  od  uczniów  zapoznania  się  z  odpowiednim  fragmentem  materiału 

nauczania, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

zgromadzić materiały do poprawnego wykonania ćwiczenia, 

2)

 

ustalić rodzaje sygnałów drogowych,  

3)

 

zanotować wyniki zaznaczając prawidłową odpowiedź kółkiem, 

4)

 

dokonać analizy i interpretacji uzyskanych wyników, 

5)

 

zaprezentować otrzymane wyniki. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych, 

 

pokaz z objaśnieniem. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

tablice z sygnałami drogowymi, 

 

akty prawne z zakresu ruchu drogowego, 

 

arkusz do ćwiczenia, 

 

Poradnik dla ucznia. 

 

Ćwiczenie 5 

Określ kolejność stosowania się kierującego do znaków, sygnałów i poleceń drogowych.  

 

Wskazówki do realizacji 

 

ć

wiczenie  wymaga  od  uczniów  zapoznania  się  z  odpowiednim  fragmentem  materiału 

nauczania, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

 
 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

21

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zgromadzić materiały do poprawnego wykonania ćwiczenia, 

2)

 

ustalić kolejność stosowania się do znaków, sygnałów i poleceń drogowych,  

3)

 

zanotować wyniki, 

4)

 

dokonać analizy i interpretacji uzyskanych wyników, 

5)

 

zaprezentować otrzymane wyniki. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych, 

 

pokaz z objaśnieniem. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

-

 

tablice ze znakami i sygnałami drogowymi, 

-

 

akty prawne z zakresu ruchu drogowego, 

-

 

arkusz do ćwiczenia, 

-

 

Poradnik dla ucznia. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

22

5.4.

 

Kontrola ruchu drogowego i uprawnienia kontrolujących 

 

5.4.1. Ćwiczenia  

 

Ćwiczenie 1 

Przeczytaj poniŜsze stwierdzenia, a następnie, jeŜeli uwaŜasz, Ŝe zdanie jest prawdziwe – 

wpisz w kratkę literę P zaś, jeŜeli uwaŜasz, Ŝe zdanie jest fałszywe wpisz literą F. 
1)

 

prawo jazdy moŜe być zatrzymane przez straŜ miejską. 

 

 

 

 

2)

 

funkcjonariusz Policji moŜe zatrzymać prawo jazdy, gdy upłynie termin  
waŜności dokumentu. 

 

 

 

 

 

 

3)

 

kierujący pojazdem za wszystkie wykroczenia otrzymuje punkty karne. 

 

4)

 

za jazdę bez wymaganych dokumentów kierujący pojazdem otrzymuje  
5 punktów karnych. 

 

 

5)

 

funkcjonariusz Policji moŜe zatrzymać dowód rejestracyjny, jeŜeli pojazd nie  
został poddany badaniu technicznemu. 

 

Wskazówki do realizacji 

 

ć

wiczenie  wymaga  od  uczniów  zapoznania  się  z  odpowiednim  fragmentem  materiału 

nauczania, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

zgromadzić materiały do poprawnego wykonania ćwiczenia, 

2)

 

ustalić uprawnienia osób kontrolujących ruch drogowy,  

3)

 

zanotować wyniki, 

4)

 

dokonać analizy i interpretacji uzyskanych wyników, 

5)

 

zaprezentować otrzymane wyniki. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

akty prawne z zakresu ruchu drogowego, 

 

arkusz do ćwiczenia, 

 

Poradnik dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 2 

Opisz sytuacje, w których organ kontrolujący pojazd moŜe zatrzymać prawo jazdy. Na 

jakiej podstawie prawo jazdy moŜe zostać zatrzymane? 
 

Wskazówki do realizacji 

 

ć

wiczenie  wymaga  od  uczniów  zapoznania  się  z  odpowiednim  fragmentem  materiału 

nauczania, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

23

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zgromadzić materiały do poprawnego wykonania ćwiczenia, 

2)

 

wskazać sytuacje drogowe skutkujące zatrzymaniem prawa jazdy,  

3)

 

zanotować wyniki, 

4)

 

dokonać analizy i interpretacji uzyskanych wyników, 

5)

 

zaprezentować otrzymane wyniki.  

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

-

 

tablice ze znakami i sygnałami drogowymi, 

-

 

akty prawne z zakresu ruchu drogowego, 

-

 

arkusz do ćwiczenia, 

-

 

Poradnik dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 3 

Opisz  sytuacje,  w  których  organ  kontrolujący  pojazd  moŜe  zatrzymać  dowód 

rejestracyjny. Na jakiej podstawie dowód rejestracyjny moŜe zostać zatrzymany? 
 

Wskazówki do realizacji 

 

ć

wiczenie  wymaga  od  uczniów  zapoznania  się  z  odpowiednim  fragmentem  materiału 

nauczania, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zgromadzić materiały do poprawnego wykonania ćwiczenia, 

2)

 

wskazać sytuacje skutkujące zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego,  

3)

 

zanotować wyniki, 

4)

 

dokonać analizy i interpretacji uzyskanych wyników, 

5)

 

zaprezentować otrzymane wyniki. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych.

 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

tablice ze znakami i sygnałami drogowymi, 

 

akty prawne z zakresu ruchu drogowego, 

 

arkusz do ćwiczenia, 

 

Poradnik dla ucznia. 

 

Ćwiczenie 4 

Po zapoznaniu się z pytaniami zaznacz właściwą odpowiedź kółkiem. 

1.

 

W  ciągu  roku  kierujący  pojazdem  posiadający  prawo  jazdy  nie  dłuŜej  niŜ  rok  moŜe 

uzyskać: 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

24

a)

 

20 punktów karnych. 

b)

 

24 punkty karne. 

c)

 

25 punktów karnych. 

 
2.

 

Po przekroczeniu punktów karnych: 

a)

 

policjant kontrolujący zatrzymuje prawo jazdy. 

b)

 

kierujący pojazdem moŜe warunkowo prowadzić pojazd. 

c)

 

kierujący pojazdem musi zdać egzamin praktyczny. 

 
3.

 

Za przekroczenie prędkości powyŜej 50 km/h kierujący pojazdem otrzymuje: 

a)

 

5 punktów karnych. 

b)

 

8 punktów karnych. 

c)

 

10 punktów karnych. 

 
4.

 

JeŜeli kierujący pojazdem popełni więcej niŜ jedno wykroczenie: 

a)

 

do ewidencji wpisywane jest największe wykroczenie. 

b)

 

do ewidencji wpisywane są wszystkie wykroczenia. 
wykroczenia  wpisywane  są  do  ewidencji  tylko  wtedy,  gdy  kierujący  pojazdem  nie 
zapłaci mandatu. 

 
5.

 

Limit punktów karnych dla kierowców, którym nie upłynął 1 rok od dnia wydania po raz 

pierwszy prawa jazdy wynosi: 
a)

 

15 punktów karnych. 

b)

 

20 punktów karnych. 

c)

 

24 punktów karnych. 

Wskazówki do realizacji 

 

ć

wiczenie  wymaga  od  uczniów  zapoznania  się  z  odpowiednim  fragmentem  materiału 

nauczania, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

zgromadzić materiały do poprawnego wykonania ćwiczenia, 

2)

 

wskazać sytuacje skutkujące przyznaniu punktów karnych,  

3)

 

zanotować wyniki, 

4)

 

dokonać analizy i interpretacji uzyskanych wyników. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda ćwiczeń praktycznych.

 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

tablice ze znakami i sygnałami drogowymi, 

 

akty prawne z zakresu ruchu drogowego, 

 

arkusz do ćwiczenia, 

 

Poradnik dla ucznia. 

 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

25

Ćwiczenie 5 

Przeczytaj  przykładowe  pytania  na  prawo  jazdy  kategorii  T,  a  następnie  zaznacz 

prawidłową  odpowiedź  kółkiem.  Pamiętaj,  Ŝe  więcej  niŜ  jedna  odpowiedź  moŜe  być 
prawidłowa. 
 
1.

 

Kierujący ciągnikiem rolniczym powinien dostosować prędkość jazdy do: 
a)

 

rzeźby terenu. 

b)

 

stanu i ładunku pojazdu. 

c)

 

warunków atmosferycznych. 

 
2.

 

Znak ten zabrania wjazdu: 

 

 
 

Rys. 6 [4] 

a)

 

ciągników. 

b)

 

samochodów cięŜarowych. 

c)

 

pojazdów wolnobieŜnych. 

 
3.

 

Aby ułatwić wyprzedzanie, kierujący ciągnikiem rolniczym powinien: 
a)

 

zwiększyć prędkość. 

b)

 

zjechać jak najbardziej na prawo. 

c)

 

w razie potrzeby zatrzymać się.  

 
4.

 

Rozłączenia pedałów hamulca roboczego w ciągniku rolniczym moŜna dokonać: 
a)

 

jadąc z duŜą prędkością. 

b)

 

przed zawróceniem w cięŜkim terenie. 

c)

 

na drodze twardej. 

 
5.

 

Prędkość ciągnika rolniczego z przyczepą w obszarze zabudowanym wynosi: 
a)

 

20 km/h. 

b)

 

30 km/h. 

c)

 

40 km/h.  

 

Wskazówki do realizacji: 

 

ć

wiczenie  wymaga  od  uczniów  zapoznania  się  z  odpowiednim  fragmentem  materiału 

nauczania, 

 

wskazane jest wcześniejsze przeprowadzenie wykładu przez nauczyciela. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)

 

zgromadzić materiały do poprawnego wykonania ćwiczenia, 

2)

 

zapoznać się z przykładowymi testami egzaminacyjnymi, 

3)

 

pamiętać, Ŝe wiele odpowiedzi moŜe być prawidłowych,  

4)

 

zanotować wyniki, 

5)

 

dokonać analizy i interpretacji uzyskanych wyników. 

 

 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

26

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

metoda ćwiczeń praktycznych.

 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

-

 

tablice ze znakami i sygnałami drogowymi, 

-

 

program komputerowy do rozwiązywania testów na prawo jazdy, 

-

 

akty prawne z zakresu ruchu drogowego, 

-

 

arkusz do ćwiczenia, 

-

 

Poradnik dla ucznia. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

27

6.

 

EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 
 

Test

 

dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Stosowanie  przepisów  ruchu 

drogowego”

 

 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania

 

1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 16, 17, 18, 19, 20 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 6, 7, 13, 14, 15 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 
 

Za  kaŜdą  prawidłową  odpowiedź  uczeń  otrzymuje  1  punkt.  Za  złą  odpowiedź  lub  brak 

odpowiedzi uczeń otrzymuje 0 punktów.  
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 6 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 11 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo dobry – za rozwiązanie 17 zadań, w tym co najmniej 3 z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Klucz odpowiedzi: 1. c, 2. a, 3. c, 4. d, 5. d, 6. b, 7. d, 8. b, 9. c, 10. b, 11. c,  
12. 
b, 13. a, 14. b, 15. b, 16. b, 17. a, 18. a, 19. b, 20. a. 

 

Plan testu 

 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny 

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Zdefiniować pojęcie drogi 

Zdefiniować pojęcie pobocza 

Zdefiniować pojęcie uczestnika ruchu 

Zdefiniować pojęcie pojazdu 
silnikowego 

Zdefiniować pojęcie omijania 

Ustalić obowiązki pieszego 

PP 

Ustalić obowiązki kierującego pojazdem 

PP 

Podać prędkość pojazdu 

Podać dokument uprawniający do 
prowadzenia pojazdu 

10 

Podać termin przeprowadzania badań 
technicznych pojazdu 

11  RozróŜnić znaki drogowe 

12  RozróŜnić pojazdy uprzywilejowane 

13 

Ustalić uprawnienia kontrolującego 
ruchem drogowym 

PP 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

28

14 

Przeanalizować system punktów karnych 
za wykroczenia 

PP 

15 

Przeanalizować system punktów karnych 
za wykroczenia 

PP 

16 

Wyjaśnić kolejność stosowania się do 
znaków, sygnałów i poleceń drogowych 

17  Podać prędkość pojazdu 

18  Podać zakres obowiązywania kategorii T 

19  RozróŜnić znaki drogowe 

20  RozróŜnić znaki drogowe 

 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.

 

Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z wyprzedzeniem co najmniej 
jednotygodniowym. 

2.

 

Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 

3.

 

Zapewnij samodzielność pracy podczas rozwiązywania testów. 

4.

 

Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 

5.

 

Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wyjaśnij wszystkie wątpliwości. 

6.

 

Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na rozwiązanie testu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz kartę odpowiedzi imieniem i nazwiskiem. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Test składa się z 20 zadań. KaŜde zadanie zawiera 4 propozycje odpowiedzi. Tylko jedna 
odpowiedź jest prawidłowa. 

5.

 

Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi  stawiając  w  odpowiedniej 
rubryce  znak  X.  W  przypadku  pomyłki,  zaznacz  ją  kółkiem  i  czytelnie  się  podpisz. 
Następnie zakreśl odpowiedź prawidłową. 

6.

 

Rozwiązuj test samodzielnie, poniewaŜ tylko wtedy poznasz prawdziwy  rezultat Twojej 
nauki. 

7.

 

Kiedy  pytanie  będzie  sprawiało  Ci  trudność,  odłóŜ  je  i  wróć  do  niego,  gdy  zostanie  Ci 
czas wolny. 

8.

 

Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

 

Materiały dla ucznia: 

 

instrukcja dla ucznia, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

29

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.

 

Droga to: 
a)

 

wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza i chodnika drogi. 

b)

 

wydzielony  pas  terenu  składający  się  z  jezdni,  pobocza  i  chodnika  drogi  bez 
torowiska pojazdów szynowych. 

c)

 

wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza i chodnika drogi dla pieszych 
lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się 
w obrębie tego pasa. 

d)

 

wydzielony  pas  terenu  składający  się  z  jezdni,  pobocza  i  chodnika  drogi  tylko  dla 
pieszych. 

 
2.

 

Poboczem jest: 
a)

 

część drogi przyległa do jezdni, która moŜe być przeznaczona do ruchu pieszych lub 
niektórych pojazdów, postoju pojazdów, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt. 

b)

 

część drogi przyległa do jezdni, która moŜe być przeznaczona do ruchu pieszych lub 
niektórych pojazdów. 

c)

 

część drogi przyległa do jezdni, która moŜe być tylko pędzenia zwierząt. 

d)

 

część  drogi  przyległa  do  jezdni,  która  moŜe  być  przeznaczona  tylko  do  ruchu 
pieszych. 

 
3.

 

Uczestnikiem ruchu jest: 
a)

 

pieszy i kierujący. 

b)

 

pieszy, kierujący, a takŜe inne osoby przebywające w pojeździe. 

c)

 

pieszy,  kierujący,  a  takŜe  inne  osoby  przebywające  w  pojeździe  lub  na  pojeździe 
znajdującym się na drodze. 

d)

 

osoby przebywające w pojeździe lub na pojeździe znajdującym się na drodze. 

 
4.

 

Pojazdem silnikowym jest: 
a)

 

pojazd wyposaŜony w silnik. 

b)

 

pojazd wyposaŜony w silnik z wyjątkiem motoroweru. 

c)

 

pojazd wyposaŜony w silnik, włączając motorower. 

d)

 

pojazd wyposaŜony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego. 

 
5.

 

Omijaniem jest: 
a)

 

przejeŜdŜanie obok pojazdu poruszającego się w tym samym kierunku. 

b)

 

przechodzenie obok pojazdu poruszającego się w tym samym kierunku. 

c)

 

przejeŜdŜanie obok pojazdu poruszającego się w przeciwnym kierunku. 

d)

 

przejeŜdŜanie  lub  przechodzenie  obok  nie  poruszającego  się  pojazdu,  uczestnika 
ruchu lub przeszkody.  

 
6.

 

Pieszy: 
a)

 

moŜe korzystać z chodnika lub pobocza. 

b)

 

obowiązany  jest  korzystać  z  chodnika  lub  drogi  dla  pieszych,  a  w  razie  braku 
z pobocza. 

c)

 

nie musi korzystać z chodnika. 

d)

 

moŜe iść jezdnią. 

 
 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

30

7.

 

Kierujący pojazdem jest obowiązany: 
a)

 

jechać z prędkością, która nie utrudnia jazdy innym kierującym. 

b)

 

hamować  w  sposób,  który  nie  powoduje  zagroŜenia  bezpieczeństwa  ruchu  lub  jego 
utrudnienia. 

c)

 

utrzymywać  odstęp  niezbędny  do  uniknięcia  zderzenia  w  razie  hamowania  lub 
zatrzymania się poprzedzającego pojazdu. 

d)

 

wszystkie odpowiedzi są prawidłowe.  

 
8.

 

Dopuszczalna  prędkość  pojazdu  na  obszarze  zabudowanym  w  godzinach  5

00

–23

00

 

wynosi: 
a)

 

40 km/h. 

b)

 

50 km/h. 

c)

 

60 km/h. 

d)

 

70 km/h. 

9.

 

Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu jest: 
a)

 

tylko dowód rejestracyjny. 

b)

 

tylko pozwolenie czasowe. 

c)

 

dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. 

d)

 

prawo jazdy. 

 
10.

 

Badanie  techniczne  pojazdów  osobowych  o  dopuszczalnej  masie  całkowitej 
nieprzekraczającej  3,5  t,  motocykla  lub  przyczepy  o  dopuszczalnej  masie  całkowitej 
nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadzane jest: 
a)

 

przed upływem 2 lat od dnia pierwszej rejestracji  

b)

 

przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji oraz potem corocznie. 

c)

 

przed  upływem  2  lat  od  dnia  pierwszej  rejestracji,  a  następnie  przed  upływem 
kaŜdych kolejnych 3 lat od dnia przeprowadzenia rejestracji. 

d)

 

przed upływem roku od dnia pierwszej rejestracji. 

 
11.

 

Znak drogowy „skrzyŜowanie dróg” jest znakiem: 
a)

 

zakazu. 

b)

 

nakazu. 

c)

 

ostrzegawczym. 

d)

 

informacyjnym. 

 
12.

 

Pojazdem uprzywilejowanym jest: 
a)

 

nauka jazdy. 

b)

 

ambulans  jadący  z  włączonymi  światłami  migającymi  (sygnał,  światła  mijania 
i sygnał dźwiękowy). 

c)

 

pojazd wykonujący roboty drogowe. 

d)

 

pojazd przewoŜący osoby niepełnosprawne. 

 
13.

 

Funkcjonariusz Policji ma prawo zatrzymać prawo jazdy gdy: 
a)

 

jest ono zniszczone i nieczytelne. 

b)

 

kierujący pojazdem posiada 20 punktów karnych. 

c)

 

termin waŜności upływa w ciągu miesiąca. 

d)

 

zawsze. 

 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

31

14.

 

Za nieudzielanie pomocy ofierze wypadku kierujący pojazdem otrzymuje: 
a)

 

5 punktów karnych. 

b)

 

10 punktów karnych. 

c)

 

15 punktów karnych. 

d)

 

nie otrzymuje punktów karnych. 

 
15.

 

Za jazdę bez wymaganych dokumentów kierujący pojazdem: 
a)

 

otrzymuje 5 punktów karnych. 

b)

 

nie otrzymuje punktów karnych. 

c)

 

zostaje zatrzymany. 

d)

 

otrzymuje 10 punktów karnych. 

 
16.

 

W  przypadku  występowania  na  drodze  sygnałów  i  znaków  drogowych  kierujący 
pojazdem obowiązany jest do zastosowania się w pierwszej kolejności do: 
a)

 

znaków drogowych. 

b)

 

sygnałów drogowych. 

c)

 

do znaków, jeŜeli jest małe natęŜenie ruchu. 

d)

 

tylko do znaków drogowych. 

 
17.

 

Prędkość ciągnika rolniczego z przyczepą w obszarze zabudowanym wynosi: 
a)

 

20 km/h. 

b)

 

30 km/h. 

c)

 

40 km/h. 

d)

 

50 km/h. 

 

18.

 

Prawo jazdy kategorii T uprawnia do poruszania się na drogach: 
a)

 

krajowych. 

b)

 

międzynarodowych. 

c)

 

lokalnych. 

d)

 

wszystkich. 

 
19.

 

Znak drogowy w kształcie „odwróconego” Ŝółtego trójkąta oznacza: 
a)

 

zakaz wjazdu. 

b)

 

ustąp pierwszeństwa. 

c)

 

zakaz zatrzymywania się. 

d)

 

roboty na drodze. 

 
20.

 

Znak „STOP” oznacza: 
a)

 

bezwzględny nakaz zatrzymania się. 

b)

 

warunkowy nakaz zatrzymania się. 

c)

 

nakaz zatrzymania się, jeŜeli jest duŜe natęŜenie ruchu. 

d)

 

moŜe być zignorowany, jeŜeli nie ma pojazdów na drodze. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

32

KARTA ODPOWIEDZI 

 
 
Imię i nazwisko …………………………………………………………………………….. 
 

Stosowanie przepisów ruchu drogowego 
 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr zadania 

Odpowiedzi 

Punkty 

1. 

 

2. 

 

3. 

 

4. 

 

5. 

 

6. 

 

7. 

 

8. 

 

9. 

 

10. 

 

11. 

 

12. 

 

13. 

 

14. 

 

15. 

 

16. 

 

17. 

 

18. 

 

19. 

 

20. 

 

Razem: 

 

 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

33

Przykłady pomiaru dydaktycznego 2 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Stosowanie  przepisów  ruchu 
drogowego” 

 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 1, 2, 3, 4, 5 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

Za  kaŜdą  prawidłową  odpowiedź  uczeń  otrzymuje  1  punkt.  Za  złą  odpowiedź  lub  brak 

odpowiedzi uczeń otrzymuje 0 punktów.  
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 6 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 11 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo dobry – za rozwiązanie 17 zadań, w tym co najmniej 3 z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Klucz odpowiedzi: 1. a, 2. c, 3. c, 4. c, 5. a, 6. d, 7. c, 8. c, 9. a, 10. d, 11. b, 12. 
a, 13. b, 14. d, 15. b, 16. d, 17. c, 18. c, 19. a, 20. d. 

 

Plan testu 

 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Wyjaśnić zastosowanie znaków 
drogowych 

PP 

Wyjaśnić zastosowanie znaków 
drogowych 

PP 

Wyjaśnić zastosowanie znaków 
drogowych 

PP 

Wyjaśnić zastosowanie znaków 
drogowych 

PP 

Wyjaśnić zastosowanie znaków 
drogowych 

PP 

Scharakteryzować zasady obowiązujące 
w ruchu pojazdów  

Scharakteryzować zasady obowiązujące 
w ruchu pojazdów  

Rozpoznać znaki drogowe 

Scharakteryzować zasady obowiązujące 
w ruchu pojazdów  

10 

Scharakteryzować zasady obowiązujące 
w ruchu pojazdów  

11 

Scharakteryzować zasady obowiązujące 
w ruchu pojazdów  

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

34

12 

Wskazać zakres udzielania pierwszej 
pomocy 

13 

Podać prędkość ciągnika rolniczego 
w obszarze zabudowanym 

14 

Podać prędkość ciągnika rolniczego przy 
wjeździe do miejscowości 

15 

Podać prędkość ciągnika rolniczego 
z przyczepą w obszarze zabudowanym 

16 

Określić sytuacje dostosowania ciągnika 
rolniczego do prędkości jazdy 

17 

Scharakteryzować zasady obowiązujące 
w ruchu pojazdów  

18 

Określić warunki dopuszczenia do ruchu 
przyczepy przewoŜącej ładunek sypki 

19 

Określić uprawnienia Policji w zakresie 
kontroli ruchu drogowego 

20 

Scharakteryzować zasady obowiązujące 
w ruchu pojazdów  

 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.

 

Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z wyprzedzeniem co najmniej 
jednotygodniowym. 

2.

 

Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 

3.

 

Zapewnij samodzielność pracy podczas rozwiązywania testów. 

4.

 

Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 

5.

 

Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wyjaśnij wszystkie wątpliwości. 

6.

 

Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na rozwiązanie testu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz kartę odpowiedzi imieniem i nazwiskiem. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Test składa się z 20 zadań. KaŜde zadanie zawiera 4 propozycje odpowiedzi. Tylko jedna 
odpowiedź jest prawidłowa. 

5.

 

Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi  stawiając  w  odpowiedniej 
rubryce  znak  X.  W  przypadku  pomyłki,  zaznacz  ją  kółkiem  i  czytelnie  się  podpisz. 
Następnie zakreśl odpowiedź prawidłową. 

6.

 

Rozwiązuj  test  samodzielnie,  poniewaŜ  tylko  wtedy  poznasz  prawdziwy  rezultat  Twojej 
nauki. 

7.

 

Kiedy  pytanie  będzie  sprawiało  Ci  trudność,  odłóŜ  je  i  wróć  do  niego,  gdy  zostanie  Ci 
czas wolny. 

8.

 

Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

 

Materiały dla ucznia: 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

35

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.

 

W tej sytuacji kierujący pojazdem jest ostrzegany o 

 
 
 
 

Rys. 7 [4] 
 

a)

 

jednym niebezpiecznym zakręcie w prawo. 

b)

 

dwóch niebezpiecznych zakrętach, z których pierwszy jest w prawo. 

c)

 

nieokreślonej liczbie niebezpiecznych zakrętów. 

d)

 

niebezpiecznych zakrętach aŜ do pierwszego skrzyŜowania. 

 
2.

 

W tej sytuacji kierujący pojazdem jest ostrzegany o 

 

 
 
 

Rys. 8 [4] 
 

a)

 

wypukłości na jezdni, zastosowanej w celu spowolnienia ruchu pojazdów. 

b)

 

podłuŜnej nierówności jezdni. 

c)

 

poprzecznej nierówności jezdni. 

d)

 

Ŝ

adna odpowiedź nie jest prawidłowa. 

 
3.

 

Wjazd na drogę oznaczoną tym znakiem jest 

 
 
 
 

Rys. 9 [4] 
 

a)

 

zabroniony od strony umieszczenia tego znaku. 

b)

 

dozwolony od strony umieszczenia tego znaku. 

c)

 

zabroniony z obu stron tej drogi. 

d)

 

dozwolony z obu stron tej drogi. 

 
4.

 

W tej sytuacji kierujący pojazdem powinien zatrzymać pojazd 

 
 
 
 

 

Rys. 10 [4] 
 

a)

 

przed znakiem pionowym. 

b)

 

za znakiem pionowym. 

c)

 

w miejscu wyznaczonym linią na jezdni. 

d)

 

w dowolnym miejscu przed skrzyŜowaniem. 

 
 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

36

5.

 

W tej sytuacji kierujący pojazdem 

 
 
 
 
 

Rys. 11 [4] 
 

a)

 

powinien skręcić w prawo. 

b)

 

moŜe skręcić w lewo. 

c)

 

moŜe zawrócić. 

d)

 

nie moŜe zawrócić. 

 
6.

 

W  sytuacji,  gdy  pojazd  moŜe  być  zatrzymany  przed  sygnalizatorem  o  pomarańczowej 
barwie bez gwałtownego hamowania 
a)

 

moŜna wjechać na skrzyŜowanie. 

b)

 

moŜna skręcić w prawo. 

c)

 

moŜna skręcić w lewo. 

d)

 

zabrania się wjazdu za sygnalizator. 

 
7.

 

W  sytuacji,  gdy  sygnalizator  pokazuje  jednocześnie  barwę  czerwoną  i  pomarańczową, 
kierujący pojazdem 
a)

 

moŜe dojechać do sygnalizatora. 

b)

 

moŜe dojechać do jezdni drogi poprzecznej. 

c)

 

powinien przygotować się do jazdy. 

d)

 

powinien się zatrzymać. 

 
8.

 

Sygnał ten oznacza nakaz 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

Rys. 12 [4] 

 

a)

 

zezwolenie na ruch na pasie, nad którym umieszczony jest nadający go sygnalizator. 

b)

 

skręcenia w prawo na skrzyŜowaniu. 

c)

 

opuszczenia pasa ruchu, nad którym umieszczony jest nadający go sygnalizator. 

d)

 

wjazdu na lewą część jezdni. 

 
9.

 

W  sytuacji,  gdy  funkcjonariusz  Policji  kieruje  ruchem,  a  pali  się  czerwony  sygnalizator 
wjazd na skrzyŜowanie jest 
a)

 

dozwolony. 

b)

 

dozwolony, z wyjątkiem skręcania w prawo. 

c)

 

zabroniony. 

d)

 

zabroniony, z wyjątkiem skręcania w lewo. 

 
10.

 

Cofanie pojazdu jest zabronione 
a)

 

na moście lub wiadukcie. 

b)

 

w tunelu. 

c)

 

na drodze ekspresowej. 

d)

 

wszystkie odpowiedzi są prawidłowe. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

37

11.

 

W okresie dostatecznej widoczności, kierujący pojazdem holującym 
a)

 

powinien mieć włączone światła awaryjne. 

b)

 

powinien mieć włączone światła mijania.  

c)

 

moŜe nie mieć włączonych świateł zewnętrznych pojazdu. 

d)

 

moŜe nie mieć włączonych świateł awaryjnych. 

 
12.

 

Czy kaŜdy ma obowiązek udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadku? 
a)

 

tak,  gdyŜ  nawet  w  przypadku  obecności  zagroŜeń  moŜna  wykonać  część  działań 
ratunkowych. 

b)

 

nie, gdyŜ za ewentualnie popełnione błędy zawsze grozi odpowiedzialność karna. 

c)

 

nie, gdyŜ udzielać pomocy mogą jedynie osoby z wykształceniem medycznych. 

d)

 

tak, gdyŜ nie ma zagroŜeń popełnienia powaŜnych błędów. 

 
13.

 

Dopuszczalna prędkość ciągnika rolniczego w strefie zamieszkania wynosi 
a)

 

20 km/h. 

b)

 

30 km/h. 

c)

 

40 km/h. 

d)

 

50 km/h. 

 

14.

 

Dopuszczalna prędkość ciągnika rolniczego na obszarze zabudowanym wynosi 
a)

 

70 km/h. 

b)

 

60 km/h. 

c)

 

40 km/h. 

d)

 

30 km/h. 

 
15.

 

Dopuszczalna  prędkość  ciągnika  rolniczego  z  przyczepą  w  obszarze  zabudowanym 
wynosi 
a)

 

50 km/h w godzinach 5.00–23.00. 

b)

 

30 km/h. 

c)

 

20 km/h. 

d)

 

10 km/h. 

 
16.

 

Kierujący ciągnikiem rolniczym powinien dostosować prędkość jazdy do 
a)

 

rzeźby terenu. 

b)

 

stanu i ładunku pojazdu. 

c)

 

warunków atmosferycznych. 

d)

 

wszystkie odpowiedzi są prawidłowe. 

 
17.

 

Aby ułatwić wyprzedzanie, kierujący ciągnikiem rolniczym powinien 
a)

 

zwiększyć prędkość. 

b)

 

jechać bez zmian. 

c)

 

w razie potrzeby zatrzymać się. 

d)

 

puszczać światła mijania. 

 
18.

 

Ładunek sypki moŜe być 
a)

 

przewoŜony w kaŜdej przyczepie. 

b)

 

umieszczony  do  wysokości  burt  przyczepy  bez  zasłon  zabezpieczających  przed 
wysypywaniem się go na drogę. 

c)

 

tylko  w  szczelnej  skrzyni  ładunkowej,  zabezpieczonej  dodatkowo  odpowiednimi 
zasłonami uniemoŜliwiającymi wysypywanie się go na drogę. 

d)

 

przewoŜony w przyczepie przeznaczonej do przewozów ładunków sypkich. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

38

19.

 

Policjant zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie 
a)

 

przekroczenia  przez  kierującego  ciągnikiem  rolniczym  liczby  24  punktów  za 
naruszenie przepisów ruchu drogowego. 

b)

 

uzyskania przez kierującego ciągnikiem rolniczym, w okresie 1 roku od wydania po 
raz  pierwszy  prawa  jazdy,  liczby  19  punktów  za  naruszenie  przepisów  ruchu 
drogowego. 

c)

 

gdy termin waŜności prawa jazdy upływa w ciągu najbliŜszego miesiąca. 

d)

 

wszystkie odpowiedzi są prawidłowe. 

 
20.

 

Kierującemu pojazdem niw wolno wjechać na przejazd kolejowy, jeŜeli 
a)

 

opuszczanie zapór zostało rozpoczęte. 

b)

 

podnoszenie zapór nie zostało zakończone. 

c)

 

po drugiej stronie przejazdu nie ma miejsca do kontynuowania jazdy. 

d)

 

wszystkie odpowiedzi są prawidłowe. 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

39

KARTA ODPOWIEDZI 

 
 
Imię i nazwisko …………………………………………………………………………….. 
 

Stosowanie przepisów ruchu drogowego 
 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1. 

 

2. 

 

3. 

 

4. 

 

5. 

 

6. 

 

7. 

 

8. 

 

9. 

 

10. 

 

11. 

 

12. 

 

13. 

 

14. 

 

15. 

 

16. 

 

17. 

 

18. 

 

19. 

 

20. 

 

Razem: 

 

 

background image

__________________________________________________________________________________________ 

"Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 

40

7.

 

LITERATURA

 

 

1.

 

Ustawa „Prawo o ruchu drogowym” z dnia 20 czerwca 1997 roku 

2.

 

Wichter  J.:  Bezpieczeństwo  samochodów  i  ruchu  drogowego.  Wydawnictwa 
Komunikacji i Łączności 2004 

3.

 

Kotowski W.: Zasady bezpieczeństwa w ruchu drogowym. C.H. BECK 2005 

4.

 

http://www.v10.pl/prawo/Znaki,drogowe,111.html  

5.

 

http://eduseek.interklasa.pl/multimedia/znaki/znakidrogowe/znaki/ssdkpiprys.htm  

6.

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pojazd_uprzywilejowany  

7.

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Policja  

8.

 

www.lok.slask.pl  

9.

 

www.mary.win.pl  

10.

 

www.szczecin.kwpsp.gov.pl  

11.

 

http://wson.free.ngo.pl  

 

Literatura metodyczna 
1.

 

Kwiatkowski  S.:  Kształcenie  zawodowe  –  wyzwania,  priorytety,  standardy.  Instytut 
Badań Edukacyjnych, Warszawa 2006 

2.

 

Niemierko B.: Pomiar wyników kształcenia zawodowego. Biuro Koordynacji Kształcenia 
Kadr, Fundusz Współpracy, Warszawa 1997 

3.

 

Ornatowski T., Figurski J.: Praktyczna nauka zawodu. ITeE, Radom 2000 

4.

 

Szlosek  F.:  Wstęp  do  dydaktyki  przedmiotów  zawodowych.  ITeE,  WyŜsza  Szkoła 
InŜynierska, Radom 1998