background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 

MINISTERSTWO  EDUKACJI 

NARODOWEJ 

 
 
 
 
Magdalena  Suligowska 
 
 
 
 
 
 
 

Dobieranie preparatów do farbowania włosów 
514[01].Z5.07 

 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
mgr Danuta Matuszewska  
mgr inż. Zuzanna Sumirska 
 

 

 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr Małgorzata Sołtysiak 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr Marek Rudziński  
mgr Małgorzata Sołtysiak 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  514[01].Z5.07 
„Dobieranie  preparatów  do  farbowania  włosów”,  zawartego  w  modułowym  programie 
nauczania dla zawodu fryzjer. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom  2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI 
 

1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia  

11 

5.1. Stężenie procentowe roztworów 

11 

5.1.1. Ćwiczenia 

11 

5.2. Preparaty do koloryzacji włosów 

13 

5.2.1. Ćwiczenia 

13 

5.3. Mechanizm farbowania włosów barwnikami utleniającymi 

17 

5.3.1. Ćwiczenia 

17 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia  

20 

7.  Literatura 

34 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1. WPROWADZENIE 

 

Przekazujemy  Państwu  Poradnik  dla  nauczyciela  pt.  „Dobieranie  preparatów  do 

farbowania  włosów”,  który  będzie  pomocny  w  przyswajaniu  nowej  wiedzy  i  kształtowaniu 
umiejętności z zakresu farbowania włosów.  

W poradniku zamieszczono: 

− 

wymagania wstępne, wykaz umiejętności, jakie uczeń powinien mieć już ukształtowane, 
aby bez problemów mógł osiągnąć cele założone w programie kształcenia,  

− 

cele kształcenia, wykaz umiejętności, jakie uczeń ukształtuje podczas pracy z poradnikiem, 

− 

materiał  nauczania,  który  zawiera  niezbędne  informacje  teoretyczne  konieczne  
do  podjęcia  dalszych  działań  związanych  z  poszukiwaniem  bardziej  szczegółowych 
informacji i rozwiązaniem ćwiczeń, 

− 

zestaw pytań przydatnych do sprawdzenia, czy uczeń wystarczająco przyswoił niezbędną 
wiedzę, 

− 

ćwiczenia wspomagające proces ukształtowania umiejętności praktycznych intelektualnych; 

− 

sprawdzian osiągnięć – przykładowy zestaw zadań i pytań oraz zadanie typu próba pracy. 

Pozytywny  wynik  sprawdzianów  potwierdzi,  że  uczeń  osiągnął  założone  w  jednostce 
modułowej cele, 

− 

literaturę uzupełniającą. 
W przypadku  wątpliwości  w  zakresie  stosowania  poradnika uczeń powinien  zwrócić  się 

o pomoc do nauczyciela. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Schemat układu jednostki modułowej 

514[01].Z5.01 

Dobieranie preparatów do trwa

łego 

ondulowania i prostowania  

 w

łosów 

514[01].Z5.02 

Planowanie zabiegów trwa

łego 

ondulowania i prostowania w

łosów 

514[01].Z5.03 

Wykonywanie trwa

łego ondulowania  

i prostowania w

łosów 

 

514[01].Z5 

Chemiczne zabiegi fryzjerskie

 

514[01].Z5.07 

Dobieranie preparatów  

do farbowania w

łosów 

514[01].Z5.05 

Planowanie zabiegów rozja

śniania  

i odbarwiania w

łosów 

514[01].Z5.06 

Rozja

śnianie i odbarwianie włosów 

514[01].Z5.04 

Dobieranie preparatów  

do rozja

śniania i odbarwiania włosów 

514[01].Z5.08 

Planowanie zabiegów farbowania w

łosów 

514[01].Z5.09 

Farbowanie w

łosów 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2. WYMAGANIA WSTĘPNE 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

czytać tekst ze zrozumieniem, 

 

analizować wybrany fragment tekstu, 

 

wykorzystać posiadaną wiedzę ogólną, 

 

posługiwać  się  podstawowymi  wiadomościami  z  zakresu  chemii,  fizyki,  matematyki 
zdobytymi w gimnazjum, 

 

korzystać z różnych źródeł informacji, 

 

określać odczyn roztworów przy pomocy wskaźników pH lub papierków uniwersalnych, 

 

rozróżniać rodzaje roztworów, 

 

znać budowę włosa, 

 

umieć zaplanować kolejność czynności podczas wykonywania ćwiczeń. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3. CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

zdefiniować pojęcia: stężenie procentowe, masa substancji, masa roztworu,  

 

obliczyć stężenie procentowe roztworu, 

 

zastosować schemat krzyżowy do określania proporcji mieszanych roztworów, 

 

wyznaczyć masy substratów niezbędne do otrzymania roztworu o określonym stężeniu, 

 

wykonać obliczenia dotyczące rozcieńczania i zatężania roztworów, 

 

sklasyfikować barwniki stosowane we fryzjerstwie, 

 

scharakteryzować barwniki pośrednie i bezpośrednie, 

 

sklasyfikować farby fryzjerskie, 

 

rozróżnić farby o tymczasowym działaniu koloryzującym, 

 

wskazać zastosowanie farb powierzchniowych, 

 

scharakteryzować farby półtrwałe, 

 

określić skład i funkcje składników farb półtrwałych, 

 

wyjaśnić mechanizm koloryzacji włosów farbami półtrwałymi, 

 

scharakteryzować farby roślinne, 

 

scharakteryzować farby utleniające, 

 

określić skład i funkcje składników farb utleniających, 

 

wyjaśnić mechanizm barwienia  włosów farbami utleniającymi, 

 

scharakteryzować farby zawierające barwniki kationowe i anionowe, 

 

wyjaśnić mechanizm farbowania włosów barwnikami o ładunkach jonowych, 

 

określić wpływ koloryzacji na właściwości włosów, 

 

zbadać odczyn farb fryzjerskich, 

 

sklasyfikować płukanki fryzjerskie, 

 

wyjaśnić działanie płukanek barwiących i tonujących na włosy. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4. PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 
Scenariusz zajęć 1 

 

Osoba prowadząca    

 

………………………………………………. 

Modułowy program nauczania:  

Fryzjer 514[01] 

Moduł: 

 

 

 

Chemiczne zabiegi fryzjerskie514[01]. Z5 

Jednostka modułowa: 

Dobieranie preparatów do farbowania włosów  
514[01].Z5.07 

Temat:  Stężenie procentowe roztworów 

Cel ogólny: Kształtowanie umiejętności obliczania wartości stężenia procentowego roztworów. 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

zdefiniować pojęcie stężenie procentowe, 

 

wskazać wzór opisujący stężenie procentowe roztworów, 

 

obliczyć wartość stężenia procentowego roztworu znając masę substancji i masę 
rozpuszczalnika, 

 

wyjaśnić zasadę mieszania roztworów, 

 

stosować schemat krzyżowy do określania proporcji zmieszanych roztworów,  

 

obliczyć masy/ objętości roztworu i wody potrzebne do otrzymania roztworu o danym 
stężeniu. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

ćwiczenia praktyczne. 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

indywidualna. 

 
Czas:  120 minut. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

plansze z wzorami chemicznymi, 

 

plansza ze schematem krzyżowym, 

 

karty ćwiczeń. 

 

Przebieg lekcji: 

1.  Sprawy organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
3.  Przedstawienie  przez  nauczyciela  wiadomości  dotyczących  stężenia  procentowego 

roztworów oraz sposobów jego obliczania. 

4.  Nauczyciel rozdaje uczniom karty ćwiczeń. 
5.  Uczniowie rozwiązują zadania. 
6.  Nauczyciel nadzoruje uczniów i pomaga w razie potrzeby w rozwiązywaniu zadań. 
7.  Nauczyciel  wyjaśnia  uczniom  schemat  krzyżowy  z  uwzględnieniem  zasady  jego 

odczytania oraz wykorzystania do rozwiązywania zadań. Na tym etapie pracy wskazane 
jest rozwiązanie przykładowych zadań. 

8.  Nauczyciel rozdaje uczniom karty ćwiczeń. 
9.  Uczniowie rozwiązują zadania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10.  Nauczyciel nadzoruje uczniów i pomaga w razie potrzeby w rozwiązywaniu zadań. 
11.  Każdy uczeń wskazuje swoje mocne i słabe strony w trakcie wykonywania ćwiczeń. 
12.  Nauczyciel  analizuje  prace  uczniów  i  stwierdza  poprawność  merytoryczną  wykonanego 

zadania. 

13.  Klasa  wspólnie  z  nauczycielem  dokonuje  oceny  pracy  poszczególnych  uczniów  

na zajęciach. 

 
Zakończenie zajęć 
 
Praca domowa 

Odszukaj w literaturze informacje na temat preparatów do farbowania włosów.  

 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

Anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 

umiejętności. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Scenariusz zajęć 2 

 

Osoba prowadząca    

 

………………………………………………. 

Modułowy program nauczania:  

Fryzjer 514[01] 

Moduł: 

 

 

 

Chemiczne zabiegi fryzjerskie514[01].Z5 

Jednostka modułowa: 

Dobieranie preparatów do farbowania włosów  
514[01].Z5.07 

Temat:  Skład i funkcje składników farb utleniających. 

Cel ogólny: Kształtowanie umiejętności określania składu trwałych farb utleniających. 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

wskazać składniki aktywne zawarte w farbie utleniającej, 

 

określić substancje pomocnicze w farbie, 

 

schrakateryzować funkcje poszczególnych składników farb utleniających, 

 

określić wpływ składników aktywnych farby na włosy, 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

wykład z pokazem, 

 

ćwiczenia laboratoryjne. 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

indywidualna, 

 

w grupach 2 – osobowych. 

 
Czas:  120 minut. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

tabele ze składem farb utleniających, 

 

5 zlewek o pojemności 100 cm

3

,  

 

woda destylowana 1dm

3

,  

 

papierki wskaźnikowe lub pH-metr, 

 

próbki:  farb  do  włosów,  emulsji  rozjaśniających,  środków  utleniających,  odżywek, 
stosowanych po koloryzacji, 

 

instrukcja wykonania ćwiczenia. 

 
Przebieg lekcji: 

1.  Sprawy organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
3.  Przedstawienie  przez  nauczyciela  wiadomości  dotyczących  rodzajów  farb  fryzjerskich, 

składu 

funkcji  poszczególnych  składników  farb  w  procesie  koloryzacji  

z  uwzględnieniem  składników  aktywnych  i  pomocniczych  –  wykład  informacyjny 
połączony z pokazem preparatów. 

4.  Nauczyciel rozdaje uczniom karty ćwiczeń. 
5.  Uczniowie rozwiązują zadania. 
6.  Nauczyciel nadzoruje uczniów i pomaga w razie potrzeby w rozwiązywaniu zadań. 
7.  Ćwiczenie laboratoryjne. 
8.  Uczniowie zostają podzieleni na grupy 2 osobowe. 
9.  Nauczyciel wyjaśnia instrukcję wykonania ćwiczenia. 
10.  Każda z grup ma oznaczyć odczyn wskazanych preparatów fryzjerskich. 
11.  Nauczyciel nadzoruje pracę uczniów i pomaga w razie potrzeby w realizacji ćwiczenia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

12.  Liderzy grup prezentują wyniki pracy grupy. 
13.  Każdy  uczeń  wskazuje  swoje  mocne  i  słabe  strony  w  trakcie  wykonywania  ćwiczeń 

praktycznych. 

14.  Nauczyciel  analizuje  prace  uczniów  i  stwierdza  poprawność  merytoryczną  wykonanego 

zadania. 

15.  Klasa  wspólnie  z  nauczycielem  dokonuje  oceny  pracy  poszczególnych  uczniów  

na zajęciach. 

 
Zakończenie zajęć 
 
Praca domowa 
Odszukaj  w  literaturze  informacje  na  temat  preparatów  nowej  generacji  do  koloryzacji 
włosów.  
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 
Anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 
umiejętności. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

5. ĆWICZENIA 

 
5.1.   Stężenie procentowe roztworów 

 
5.1.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Do zlewki  o  pojemności  200  cm

3

  odważono 20  g  chlorku  sodu  i dolano  100 cm

wody. 

Oblicz stężenie otrzymanego roztworu. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i sposób wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z opisem sposobu wyrażania stężenia procentowego (materiał nauczania pkt. 

4.1.1), 

2)  zapoznać się z treścią zadania, 
3)  rozwiązać zadanie, 
4)  porównać swoje odpowiedzi z odpowiedziami opracowanymi przez koleżanki/ kolegów. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

karta ćwiczenia, 

− 

kalkulator, 

− 

literatura z rozdziału 7. 

Ćwiczenie 2 

Do  100g  3%  roztworu  nadtlenku  wodoru  dolano  50  g  roztworu  o  stężeniu  30%.  Oblicz 

stężenie otrzymanego roztworu. 
 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i sposób wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z opisem sposobu wyrażania stężenia procentowego (materiał nauczania pkt. 

4.1.1), 

2)  zapoznać się z treścią zadania, 
3)  rozwiązać zadanie, 
4)  porównać swoje odpowiedzi z odpowiedziami opracowanymi przez koleżanki/ kolegów. 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

karta ćwiczenia, 

– 

kalkulator, 

– 

literatura z rozdziału 7. 

Ćwiczenie 3 

Masz 100 cm

3

 koncentratu środka dezynfekującego. Koncentrat, aby można go było użyć 

należy  rozcieńczyć  wodą  w  stosunku  1:5.  Ile  należy  odmierzyć  wody  i  ile  można  otrzymać 
płynu do dezynfekcji po rozcieńczeniu połowy koncentratu?  
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i sposób wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać  się  z  opisem  sposobu  wyrażania  stężenia  procentowego  (materiał  nauczania 

pkt. 4.1.1), 

2)  zapoznać się z treścią zadania, 
3)  rozwiązać zadanie, 
4)  porównać swoje odpowiedzi z odpowiedziami opracowanymi przez koleżanki/ kolegów. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

karta ćwiczenia, 

– 

kalkulator, 

– 

literatura z rozdziału 7. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

5.2.   Preparaty do koloryzacji włosów 

 
5.2.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Uzupełnij tabelę. 

 

Rodzaj farby 

Typ stosowanego 

barwnika 

Dodatkowe 

substancje 

występujące w 

preparacie 

Trwałość barwy 

- ilość myć 

Forma 

występowania 

preparatu 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i sposób wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z opisem farb fryzjerskich (materiał nauczania pkt. 4.2.1), 
2)  zapoznać się z zapisami umieszczonymi w tabeli, 
3)  uzupełnić tabelę, 
4)  porównać swoją tabelę z tabelami opracowanymi przez kolegów/ koleżanki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

karta ćwiczenia, 

− 

literatura z rozdziału 7. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

Ćwiczenie 2 

Uzupełnij tabelę. 

 

Składnik 

Przykładowy związek 

chemiczny 

Funkcja, jaką pełni w farbie 

Barwniki 

pośrednie 

 
 
 
 
 

Barwnik odpowiedzialny za nadanie włosom 
żądanego koloru 

Modyfikatory 

barwy 

(fenole) 
Rezorcyna 
1-naftol 

 

 

Wodny roztwór amoniaku 
Sole amonowe 
etanoloaminy 

 
 
 
 
 

Baza nośna  

Emulsja  
żel 

 
 
 
 

 

 

Umożliwiają zwilżenie powierzchni włosa 
i lepsze rozprowadzenie preparatu w 
cienkiej, równomiernej warstwie, po zabiegu 
ułatwiają zmycie nadmiaru farby. 

Zagęszczacze 

Pochodne celulozy 
Chlorek sodu 

 

Substancje 
zapachowe 

Związki aromatyzujące 
naturalne lub syntetyczne 

 

Substancje 

pielęgnujące 

 

 
 
 
 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i sposób wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z opisem farb fryzjerskich (materiał nauczania pkt. 4.2.1), 
2)  zapoznać się z zapisami umieszczonymi w tabeli, 
3)  uzupełnić tabelę, 
4)  porównać swoją tabelę z tabelami opracowanymi przez kolegów/ koleżanki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

Środki dydaktyczne: 

− 

karta ćwiczenia, 

− 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 3 

Określ  pH  roztworów  wodnych  sporządzonych  z  różnego  rodzajów  preparatów 

wykorzystywanych podczas koloryzacji włosów. 
 
INSTRUKCJA  
 
Wyposażenie stanowiska pracy; 

− 

5 zlewek o pojemności 100 cm

3

− 

woda destylowana 1dm

3

− 

papierki wskaźnikowe lub pH-metr, 

− 

próbki:  farb  do  włosów,  emulsji  rozjaśniających,  środków  utleniających,  odżywek 
stosowanych po koloryzacji itp. W ilości ok. 1g każdego z nich, 

− 

waga laboratoryjna, 

− 

cylinder. 

 
Wykonanie ćwiczenia: 
1)  próbkę preparatu umieść w zlewce ok. 1 kg, 
2)  dolej ok. 100 cm

3

 wody destylowanej, 

3)  sprawdź pH otrzymanego roztworu przy pomocy pH-metru lub papierka uniwersalnego. 

 

Uwaga!  W  przypadku  roztworów  o  silnej  barwie  należy  używać  pH-metru,  ponieważ 
roztwór może barwić papierek wskaźnikowy i jego kolor będzie fałszywy. 

4)  wynik  umieść  w  tabeli  i  zapisz  jakiego  rodzaju  substancje  wpływają  na  pH 

poszczególnych preparatów. 

 

Nr próbki 

Opis próbki –  

rodzaj preparatu 

Kolor papierka 

wskaźnikowego 

odczyn 

Wartość pH 

(pH-metr) 

Rodzaj 

substancji 

wpływającej na 

pH preparatu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i  sposób  wykonania.  Zapoznać  uczniów  z  regulaminem  pracowni  chemicznej,  zasadami 
bezpiecznej  pracy  oraz  sprzętem  laboratoryjnym  potrzebnym  do  wykonania  ćwiczenia. 
Należy nadzorować pracę uczniów i w razie potrzeby pomóc w wykonaniu zadania. 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z instrukcją wykonania ćwiczenia, 
2)  przygotować stanowisko pracy, 
3)  wykonać ćwiczenie, 
4)  zapisać wyniki w tabeli, 
5)  porównać swoją tabelę z tabelami opracowanymi przez koleżanki /kolegów. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

− 

ćwiczenia laboratoryjne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

5 zlewek o pojemności 100 cm

3

 

woda destylowana 1dm

3

 

papierki wskaźnikowe lub pH-metr, 

 

próbki:  farb  do  włosów,  emulsji  rozjaśniających,  środków  utleniających,  odżywek 
stosowanych po koloryzacji, 

 

instrukcja wykonania ćwiczenia, 

 

waga laboratoryjna, 

 

cylinder miarowy. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

5.3.   Mechanizm farbowania włosów barwnikami utleniającymi 
 

5.3.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Sporządź  tabelę  zawierającą  rodzaje  barwników,  typ  osadzania  na  włosie  oraz  rodzaj 

preparatu, w jakim są stosowane wg wzoru: 
 

Rodzaj barwnika 

Mechanizm osadzania na 

włosach 

Rodzaj preparatu, w jakim 

jest stosowany 

 

 
 
 

 

 

 
 
 

 

 

 
 
 

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i sposób wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z opisem farb fryzjerskich (materiał nauczania pkt. 4.2.1 i 4.3.1), 
2)  zapoznać się z zapisami umieszczonymi w tabeli, 
3)  uzupełnić tabelę, 
4)  porównać swoją tabelę z tabelami opracowanymi przez kolegów/ koleżanki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

karta ćwiczenia, 

 

literatura z rozdziału 7. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

Ćwiczenie 2 

Opisz mechanizm farbowania włosów przedstawiony na poniższych schematach. 

 
Schemat  

 

 

II 

 

 

III 

 

 

IV 

 

 
Opis procesu: 
Schemat 1 
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………… 
 
Schemat 2 
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………… 
 
Schemat 3 
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………… 
Schemat 4 
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………… 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i sposób wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z opisami mechanizmów farbowania włosów (materiał nauczania pkt. 4.3.1), 
2)  dokonać analizy schematów zamieszczonych w karcie ćwiczenia, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

3)  opisać procesy przedstawione na schematach, 
4)  porównać swoje odpowiedzi z odpowiedziami opracowanymi przez koleżanki /kolegów. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

karta ćwiczenia, 

− 

literatura z rozdziału 7. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

6. EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Dobieranie  preparatów  do 
farbowania włosów” 

Test składa się z 20 zadań, z których: 

 

zadania 1–15 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 16–20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

-

  dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego,  

-

  dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 14 zadań z poziomu podstawowego, 

-

  dobry – za rozwiązanie 16 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

-

  bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  3  z  poziomu 

ponadpodstawowego, 

 

Klucz  odpowiedzi: 1. b, 2. b, 3. d, 4. d, 5. d, 6. d, 7. d, 8. c, 9. c, 10. c, 11. d, 
12. 
c, 13. c, 14. a, 15. c, 16. d, 17. c, 18. b, 19. c, 20. d. 

 
 

Plan testu 
 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Zdefiniować pojecie masa roztworu 

Obliczyć masę substancji 

Obliczyć stężenie procentowe roztworu 

Obliczyć stężenie procentowe roztworu 
otrzymanego przez rozcieńczenie wodą 

Określić objętościowy stosunek roztworów 

Obliczyć objętość wody potrzebną do 
rozcieńczenia roztworu o danym stężeniu 
procentowym 

Obliczyć masy składników potrzebne do 
otrzymania danej masy roztworu o znanym 
stężeniu procentowym 

Rozróżnić barwniki roślinne 

Określić skład farb tymczasowych 

10 

Wskazać rodzaje barwników zawartych 
w farbach półtrwałych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

11  Wskazać zastosowanie barwników pośrednich 

12 

Określić funkcje SPC stosowanych w farbach 
fryzjerskich 

13 

Wyjaśnić konieczność stosowania nadtlenku 
wodoru do koloryzacji farbami półtrwałymi 

14 

Rozróżnić rodzaje mechanizmów koloryzacji 
włosów 

15  Wyjaśnić pojęcie dekoloryzacja 

16 

Określić rodzaje barwników stosowanych 
w preparatach nowej generacji 

PP 

17 

Przewidzieć działanie nadtlenku wodoru 
w procesie koloryzacji 

PP 

18 

Udowodnić zasadność obniżania odczynu 
włosów podczas koloryzacji barwnikami 
jonowymi 

PP 

19 

Określić funkcje substancji alkalicznych 
w farbach fryzjerskich 

PP 

20 

Określić funkcje rezorcyny w farbach 
fryzjerskich 

PP 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu, z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych, 

jakie będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i karty odpowiedzi, podaj  czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

13.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test zawiera 20 zadań dotyczących dobierania preparatów do farbowania włosów. Są to 

zadania wielokrotnego wyboru i tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa 

5.  Udzielaj odpowiedzi tylko na załączonej karcie odpowiedzi: 

 

w zadaniach wielokrotnego wyboru zaznacz prawidłową odpowiedź X (w przypadku 
pomyłki  należy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć  kółkiem,  a następnie  ponownie 
zakreślić odpowiedź prawidłową), 

 

w zadaniach do uzupełnienia wpisz brakujące wyrazy, 

 

w zadaniach z krótką odpowiedzią wpisz odpowiedź w wyznaczone pole, 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Kiedy  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóż  jego 

rozwiązanie  na  później.  Wróć  do  niego,  gdy  rozwiążesz  pozostałe  zadania.  Na 
rozwiązanie testu masz 40 minut. 

 

Materiały dla ucznia:

 

− 

instrukcja, 

− 

zestaw zadań testowych, 

− 

karta odpowiedzi. 

 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  W stężeniu procentowym masa roztworu to 

a)  masa substancji pomniejszona o masę rozpuszczalnika. 
b)  suma masy substancji i rozpuszczalnika. 
c)  masa rozpuszczalnika. 
d)  stosunek masy substancji do masy rozpuszczalnika.  

 
2.  Roztwór o stężeniu 10% zawiera w 200 g 

a)  10 g substancji. 
b)  20 g substancji. 
c)  200 g rozpuszczalnika. 
d)  25 g substancji.  

 
3.  Stężenie procentowe roztworu sporządzonego z 30 g substancji i 120 g wody wynosi 

a)  35%. 
b)  30%. 
c)  25%. 
d)  20%. 

 
4.  Do  150  cm

3

  roztworu  30%  dolano  150  cm

3

  wody.  Jakie  będzie  stężenie  otrzymanego 

roztworu 
a)  10%. 
b)  10,5%. 
c)  12,5%. 
d)  15%. 

 
5.  W jakim stosunku należy zmieszać 5% i 50% roztwór aby otrzymać roztwór 20% 

a)  3 : 2. 
b)  2 : 3. 
c)  1 : 10. 
d)  1 : 2. 

 
6.  Ile należy dodać wody do 30% nadtlenku wodoru, aby otrzymać 200 g 12% roztworu 

a)  60 g. 
b)  80 g. 
c)  120 g. 
d)  100 g. 

 
7.  Ile należy odważyć substancji i wody, aby przygotować 250 g 15% roztworu 

a)  15g substancji i 235 wody. 
b)  32,5 g substancji i 250 g wody. 
c)  37,5 g substancji i 250 g wody. 
d)  37,5 g substancji i 212,5 g wody. 

 
8.  Reng należy do grupy barwników 

a)  roślinnych, barwiących włosy na odcienie brązu. 
b)  roślinnych i pozyskiwany jest z kory dębu. 
c)  roślinnych i najczęściej jest stosowany w połączeniu z henną. 
d)  roślinnych stosowanych tylko do rozjaśniania.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

9.  Farby tymczasowe zawierają 

a)  barwniki polimeryczne w formie roztworów. 
b)  roztwory barwników zagęszczonych polimerem. 
c)  pigmenty nieorganiczne i organiczne. 
d)  barwne siarczki metali ciężkich oraz polimery syntetyczne. 

 
10.  Farby półtrwałe zawierają 

a)  tylko barwniki roślinne. 
b)  tylko pigmenty organiczne i nieorganiczne. 
c)  barwniki bezpośrednie. 
d)  tylko pośrednie.  

 
11.  Barwniki pośrednie są głównym barwnikiem farb 

a)  farbach roślinnych. 
b)  tymczasowych. 
c)  najnowszych np.: Elumen. 
d)  trwałych. 

 
12.  Środki powierzchniowo czynne w farbach do włosów dodawane są, aby 

a)  można było uzyskać odpowiednią konsystencję. 
b)  preparat miał przyjemny zapach mydła. 
c)  poprawić zwilżalność włosa i umożliwić dobre rozprowadzenie preparatu. 
d)  emulgować nierozpuszczalne substancje zawarte w farbie. 

 
13.  W farbach półtrwałych nadtlenek wodoru jest stosowany 

a)  zawsze. 
b)  nigdy. 
c)  tylko w przypadku stosowania barwników pośrednich. 
d)  w przypadku jasnych odcieni. 

 
14.  Podczas farbowania rozjaśniającego stosuje się 

a)  nadmiar H

2

O

2.

 

b)  mieszaninę farba: H

2

O

2

 w stosunku 1:1. 

c)  mieszaninę farba: H

2

O

2

 w stosunku 2:1. 

d)  nie stosuje się H

2

O

2.

 

 
15.  Dekoloryzacja polega na 

a)  zmianie naturalnego koloru włosów na o ton jaśniejszy. 
b)  odbarwieniu o 1–2 tony naturalnej barwy. 
c)  usunięciu sztucznych barwników. 
d)  usunięciu sztucznych i naturalnych barwników włosa. 

 
16.  Nowoczesne środki koloryzujące oparte są na 

a)  nowego typu barwnikach pośrednich. 
b)  nowoczesnych polimerycznych pigmentach. 
c)  skojarzeniu  w  jednym  preparacie  nowoczesnych  pigmentów  i  barwników 

bezpośrednich, pośrednich oraz modyfikatorów. 

d)  barwnikach jonowych. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

17.  Roztwór nadtlenku wodoru o stężeniu 12% jest stosowany jako 

a)  utleniacz barwników tymczasowych. 
b)  reduktor podczas zabiegów odbarwiania. 
c)  inicjator i utleniacz do barwników pośrednich. 
d)  jako utleniacz w farbach półtrwałych.  

 
18.  Podczas  stosowania  preparatów  zawierających  barwniki  anionowe  stosuje  się 

zakwaszanie włosów w celu 

a) 

zamknięcia łusek włosowych, aby zapobiec degradacji struktur białkowych. 

b) 

uzyskania w korze włosa ładunków dodatnich. 

c) 

uzyskania w korze włosa ładunków ujemnych. 

d) 

hydrolizy białek włosa, aby umożliwić lepsze wnikanie barwników. 

 
19.  Wodne roztwory amoniaku, etanoloaminy i sole amonowe w farbach pełnią rolę 

a)  modyfikatorów barwy. 
b)  środków powierzchniowo czynnych (SPC). 
c)  środków alkalizujących. 
d)  substancji maskujących nieprzyjemny zapach preparatu. 

 
20.  Rezorcyna może być stosowana jako 

a)  barwnik bezpośredni. 
b)  barwnik pośredni. 
c)  pigment organiczny. 
d)  modyfikator barwy. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

KARTA ODPOWIEDZI

 

 

Imię i nazwisko…………………………………………………………………………………. 
 

Dobieranie preparatów do farbowania włosów 

 
 
Zakreśl prawidłową odpowiedź 
 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

Test 2 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Dobieranie  preparatów  do 
farbowania włosów” 

Test składa się z 20 zadań, z których: 

 

zadania 1–15 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 16–20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

-

  dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego,  

-

  dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 14 zadań z poziomu podstawowego, 

-

  dobry – za rozwiązanie 16 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

-

  bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  3  z  poziomu 

ponadpodstawowego, 

 

Klucz  odpowiedzi: 1. a, 2. b, 3. b, 4. a, 5. c, 6. d, 7. a, 8. c, 9. d, 10. d, 11. a, 
12. 
b, 13. c, 14. a, 15. d, 16. c, 17. c, 18. a, 19. d, 20. b. 

 
 

Plan testu 
 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny 
 (mierzone osiągnięcia ucznia)

 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Zdefiniować pojecie stężenie procentowe 
roztworu 

Obliczyć masę substancji roztworu o danym 
stężeniu 

Obliczyć stężenie procentowe roztworu 

Obliczyć stężenie procentowe roztworu 
otrzymanego przez rozcieńczenie wodą 

Określić objętościowy stosunek roztworów 
potrzebnych do otrzymania roztworu o danym 
stężeniu 

Obliczyć objętość wody potrzebną do 
rozcieńczenia roztworu o danym stężeniu 
procentowym 

Obliczyć masy składników potrzebne do 
otrzymania danej masy roztworu o znanym 
stężeniu procentowym 

Rozróżnić barwniki roślinne 

Określić mechanizm farbowania włosów farbami 
tymczasowymi 

10  Wskazać zastosowanie barwników pośrednich 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

11  Zidentyfikować barwnik pośredni 

12  Określić funkcje silikonów w farbach trwałych 

13  Wyjaśnić działanie Magmy na włosy 

14 

Określić etapy farbowania trwałego preparatem 
utleniającym 

15 

Wskazać funkcje nadtlenku wodoru w procesie 
farbowania utleniającego preparatami trwałymi 

16 

Wyjaśnić proces tworzenia barwy włosów 
podczas koloryzacji barwnikami utleniającymi 

PP 

17 

Określić substancje aktywne zawarte w 
dekoloryzatorach 

PP 

18 

Zaproponować wartość odczynu włosów, przy 
której możliwe jest wprowadzenie w łuski 
włosowe barwników anionowych 

PP 

19 

Zidentyfikować grupę zagęszczaczy stosowanych 
w farbach trwałych 

PP 

20 

Określić , co decyduje o trwałości koloru włosów 
poddanych farbowaniu utleniającemu farbami 
trwałymi 

PP 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu, z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych, 

jakie będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i karty odpowiedzi, podaj  czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

13.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań  dotyczących  dobierania  preparatów  do  trwałego  ondulowania  

i prostowania włosów. Są to zadania wielokrotnego wyboru i tylko jedna odpowiedź jest 
prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi tylko na załączonej karcie odpowiedzi: 

 

w zadaniach wielokrotnego wyboru zaznacz prawidłową odpowiedź X (w przypadku 
pomyłki  należy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć  kółkiem,  a następnie  ponownie 
zakreślić odpowiedź prawidłową), 

 

w zadaniach do uzupełnienia wpisz brakujące wyrazy, 

 

w zadaniach z krótką odpowiedzią wpisz odpowiedź w wyznaczone pole, 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Kiedy  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóż  jego 

rozwiązanie  na  później.  Wróć  do  niego,  gdy  rozwiążesz  pozostałe  zadania.  
Na rozwiązanie testu masz 40 minut. 

 
 

Materiały dla ucznia:

 

− 

instrukcja, 

− 

zestaw zadań testowych, 

− 

karta odpowiedzi. 

 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  Stężenie procentowe to 

a)  liczba gramów substancji zawarta w 100 g roztworu. 
b)  stosunek masy substancji do masy rozpuszczalnika. 
c)  stosunek masy rozpuszczalnika do masy roztworu. 
d)  ilość rozpuszczalnika zawarta w 100 g roztworu. 

 
2.  Roztwór o stężeniu 20% zawiera w 200 g 

a)  10g substancji. 
b)  40 g substancji. 
c)  200 g rozpuszczalnika. 
d)  25 g substancji.  

 
3.  Stężenie procentowe roztworu sporządzonego z 45 g substancji i 105 g wody wynosi 

a)  20%. 
b)  30%. 
c)  25%. 
d)  20%. 

 
4.  Do 10 ml roztworu 20% dolano 100 ml wody, o jakim stężeniu otrzymano roztwór 

a)  1,8%. 
b)  10,5%. 
c)  12,5%. 
d)  15%. 

 
5.  W jakim stosunku należy zmieszać 10% i 30% roztwór, aby otrzymać roztwór 20% 

a)  3 : 2. 
b)  2 : 3. 
c)  1 : 1. 
d)  2 : 1.  

 
6.  Ile wody należy dodać do 30% nadtlenku wodoru, aby otrzymać 100 g 9% roztworu 

a)  15 g. 
b)  100 g. 
c)  60 g. 
d)  70g. 

 
7.  Ile należy odważyć substancji i wody, aby przygotować 200 g 10% roztworu 

a)  20 g substancji i 180 wody. 
b)  100 g substancji i 120 g wody. 
c)  20 g substancji i 200 g wody. 
d)  30 g substancji i 170 g wody. 

 
8.  Henna to barwnik 

a)  syntetyczny. 
b)  polimeryczny. 
c)  roślinny. 
d)  półtrwały. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

9.  Farby tymczasowe osadzają się 

a)  w rdzeniu włosa. 
b)  w rdzeniu i korze włosa. 
c)  w korze włosa. 
d)  na łuskach włosowych. 

 
10.  Barwniki pośrednie wprowadzane są do farb 

a)  tylko półtrwałych. 
b)  tymczasowych i półtrwałych. 
c)  tylko trwałych. 
d)  półtrwałych i trwałych. 

 
11.  p – fenylenodiamina to 

a)  barwnik pośredni. 
b)  barwnik bezpośredni. 
c)  barwnik jonowy. 
d)  pigment organiczny. 

 
12.  Do farb trwałych wprowadza się silikony odpowiedzialne za 

a)  zwilżanie włosów. 
b)  poprawę wyglądu włosów. 
c)  nadanie właściwej formy preparatu. 
d)  podwyższenie odczynu włosów. 

 
13.  Magma to grupa barwników nowej generacji, które 

a)  obklejają łuski włosa. 
b)  osądzają się w łuskach w łuskach włosowych. 
c)  równocześnie odbarwiają i koloryzują włosy. 
d)  tylko koloryzują włosy. 

 
14.  Pierwszym etapem farbowania trwałego włosów jest 

a)  rozchylenie łusek włosowych. 
b)  wywoływanie barwników pośrednich. 
c)  rozkład nadtlenku wodoru. 
d)  wywoływanie barwników bezpośrednich. 

 
15.  Roztwór nadtlenku wodoru o stężeniu 9% stosuje się do wywoływania 

a)  pigmentów organicznych. 
b)  pigmentów nieorganicznych. 
c)  siarczku srebra. 
d)  barwników pośrednich. 

 
16.  Barwniki …………………... są substancjami małocząsteczkowymi, które pod wpływem 

……………………..  łączą  się  w  większe  cząsteczki  polimeryczne.  Powyższe  zdanie 
należy uzupełnić o / w kolejności uzupełniania/  
a)  pośrednie/ wody amoniakalnej. 
b)  bezpośrednie/ wody amoniakalnej. 
c)  pośrednie/ nadtlenku wodoru. 
d)  jonowe/ nadtlenku wodoru. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

17.  Do dekoloryzacja stosuje się preparaty zawierające 

a)  pigmenty. 
b)  barwniki jonowe. 
c)  silne utleniacze. 
d)  barwniki pośrednie. 

 
18.  Aby uzyskać trwałe zabarwienie włosów preparatami zawierającymi barwniki anionowe 

konieczne jest 
a)  obniżenie odczynu włosów do pH = 4,5. 
b)  obniżenie odczynu włosów do pH = 3. 
c)  podwyższenie odczynu włosów do pH = 7. 
d)  podwyższenie odczynu włosów do pH = 9. 

 
19.  Pochodne celulozy to 

a)  związki dekoloryzacja działaniu alkalicznym. 
b)  barwniki pośrednie. 
c)  barwniki bezpośrednie. 
d)  zagęszczacze. 

 
20.  O trwałości uzyskanego w wyniku koloryzacji, koloru włosów decyduje 

a)  czas działania farby. 
b)  rozmiar cząstek sztucznego barwnika. 
c)  rozmiar pigmentów organicznych. 
d)  rozmiar pigmentów nieorganicznych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

KARTA ODPOWIEDZI

 

 

Imię i nazwisko…………………………………………………………………………………. 
 

Dobieranie preparatów do farbowania włosów 

 
 
Zakreśl prawidłową odpowiedź. 
 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

7. LITERATURA 

 

1.  Kulig  J.,  Bednarczyk  J.  Wybrane  doświadczenia  chemiczne  dla  licealistów,  wyd.  MAC 

Edukacja, Kielce, 2003 

2.  Marzec A. Chemia kosmetyków , wyd. Dom Organizatora, Toruń 2005 
3.  Pr. Zbiorowa Fryzjerstwo wraz z poradami kosmetycznymi, wyd. REA, Warszawa 2006 
4.  Pr. Zbiorowa Fryzjerstwo wraz z poradami kosmetycznymi, wyd. REA, Warszawa 2002 
5.  Pr.  Zbiorowa  pod  kierunkiem  Z.  Sumirskiej  Nowoczesne  fryzjerstwo,  wyd.  P.P.H.U. 

SUZI, Warszawa 2005