background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

NARODOWEJ 

 
 
 
 

Monika Koczańska

 

 
 
 
 
 

Analizowanie psychospołecznych aspektów rozwoju 
człowieka 322[15].O2.01 

 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca

 

Instytut Technologii Eksploatacji  Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007
 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
mgr Emilia Niemiec-Jasińska  
mgr Ewa Pacholec 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne:  
mgr Monika Koczańska 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr inż. Teresa Jaszczyk 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  322[15].O2.01 
„Analizowanie  psychospołecznych  aspektów rozwoju człowieka”,  zawartego  w modułowym 
programie nauczania dla zawodu terapeuta zajęciowy. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI 
 

1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia 

11 

5.1. Okresy rozwoju psychicznego człowieka 

11 

5.1.1. Ćwiczenia 

11 

5.2. Osobowość człowieka 

13 

5.2.1. Ćwiczenia 

13 

5.3. Metody oceniania wydolności psychofizycznej człowieka 

15 

5.3.1. Ćwiczenia 

15 

5.4. Czynniki społeczne wpływające na rozwój jednostki 

17 

5.4.1. Ćwiczenia 

17 

5.5. Czynniki wpływające na rozwój osobowości i ogólną wydolność 

psychofizyczną człowieka 

5.5.1. Ćwiczenia 

19 
18 

5.6. Psychologia życia społecznego 

21 

5.6.1. Ćwiczenia 

21 

5.7. Kulturowe uwarunkowania zachowania człowieka 

23 

5.7.1. Ćwiczenia 

23 

5.8. Sytuacje trudne i nietypowe w pracy terapeuty zajęciowego 

25 

5.8.1. Ćwiczenia 

25 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia 
7.  Literatura 
 

26 
40 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1.  WPROWADZENIE

 

 

Przekazujemy Państwu Poradnik dla  nauczyciela, który  będzie pomocny w prowadzeniu 

zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie terapeuta zajęciowy. 

W poradniku zamieszczono: 

– 

wymagania wstępne, wykaz umiejętności, jakie uczeń powinien mieć już ukształtowane, 
aby bez problemów mógł korzystać z poradnika,  

– 

cele  kształcenia,  wykaz  umiejętności,  jakie  uczeń  ukształtuje  podczas  pracy 
z poradnikiem, 

– 

przykładowe scenariusze zajęć, 

– 

przykładowe ćwiczenia ze wskazówkami do realizacji, zalecanymi metodami nauczania– 
–uczenia się oraz środkami dydaktycznymi, 

– 

ewaluację osiągnięć ucznia, przykładowe narzędzie pomiaru dydaktycznego, 

– 

literaturę uzupełniającą. 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  różnymi  metodami  ze 

szczególnym  uwzględnieniem  aktywizujących  metod  nauczania  takich  jak:  wykład 
konwersatoryjny  prowadzony  z  zastosowaniem  środków  dydaktycznych  jak  plansze, 
foliogramy,  przeźrocza,  filmy,  metoda  przypadku,  metoda  sytuacyjna,  metoda  projektu, 
ćwiczenia praktyczne. 

Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróżnicowane,  począwszy  od 

samodzielnej pracy uczniów do pracy zespołowej. 

W  celu  przeprowadzenia  sprawdzianu  wiadomości  i  umiejętności  ucznia,  nauczyciel 

może posłużyć się zamieszczonym w rozdziale 6 zestawem zadań testowych.  

W tym rozdziale podano również: 

– 

plan testu w formie tabelarycznej, 

– 

instrukcję dla nauczyciela, 

– 

instrukcję dla ucznia, 

– 

punktacje zadań, 

– 

propozycje norm wymagań, 

– 

kartę odpowiedzi. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych  

 

 

322[15].O2 

Rozwój osobowy i biologiczny człowieka  

322[15].O2.01 

Analizowanie 

psychospołecznych aspektów 

rozwoju człowieka 

322[15].O2.02 

Diagnozowanie problemów  

i potrzeb pacjenta 

322[15].O2.03 

Badanie funkcji organizmu 

zdrowego człowieka 

322[15].O2.04 

Rozróżnianie procesów 

patologicznych 

 w obrębie układów 

 i narządów 

322[15].O2.05 

Rozpoznawanie objawów 

niepełnosprawności pacjenta 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

komunikować się z pacjentem i jego rodziną, 

 

rozpoznawać potrzeby i problemy pacjenta, 

 

motywować pacjentów do udziału w terapii, 

 

promować zdrowy styl życia, 

 

prowadzić dokumentację pracy, 

 

organizować własny warsztat pracy, 

 

współpracować z członkami zespołu terapeutycznego. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3.  CELE KSZTAŁCENIA 
 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

 

scharakteryzować poszczególne okresy rozwoju psychicznego człowieka, 

 

określić składniki osobowości, 

 

określić wpływ różnych czynników na rozwój osobowości i zachowanie człowieka, 

 

zanalizować czynniki wpływające na ogólną wydolność psychofizyczną człowieka, 

 

zastosować wybrane metody oceniania wydolności psychofizycznej człowieka, 

 

określić cechy zbiorowości społecznej i jej wpływ na socjalizację jednostki, 

 

określić czynniki społeczne wpływające na rozwój jednostki, 

 

nawiązać i utrzymać kontakt z pacjentem i jego rodziną, 

 

nauczyć  pacjenta  nawiązywania  i  utrzymywania  kontaktów  społecznych  mimo 
ograniczeń jego sprawności, 

 

uniknąć błędów jatrogennych, 

 

określić  wpływ  czynników  środowiskowych  na  powstawanie  zaburzeń  przystosowania 
społecznego, 

 

przewidzieć sytuacje nietypowe i trudne w pracy terapeuty zajęciowego, 

 

przeprowadzić  analizę  przyczyn  własnych  negatywnych  emocji  w  kontaktach 
z pacjentem,  

 

podjąć  współpracę  w  zespole  interdyscyplinarnym  w  zakresie  udzielania  pomocy 
i tworzenia systemu wsparcia społecznego, 

 

zastosować  wiedzę  o  zbiorowościach  społecznych  do  organizowania  pracy  z  grupą 
pacjentów, 

 

zaobserwować  i  przeanalizować  przyczyny  powstawania  konfliktów  w  małej  grupie 
społecznej, 

 

rozwiązać konflikty grupowe, 

 

zastosować  w  pracy  z  niepełnosprawnymi  różne  metody  nauczania  i  oddziaływania 
wychowawczego, 

  zastosować zasady postępowania zgodnie z kartą praw pacjenta. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4.  PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 

 

Osoba prowadząca     

 

………………….…………. 

Modułowy program nauczania: 

Terapeuta zajęciowy 322[15]. 

 

Moduł:  

 

 

 

Rozwój osobowy i biologiczny człowieka 322[15].O2. 

Jednostka modułowa: 

Analizowanie  psychospołecznych  aspektów  rozwoju 
człowieka 322[15].O2.01 

Temat: Mechanizmy obronne człowieka. 

Cel ogólny:  Kształtowanie  umiejętności  wykazywania  roli  mechanizmów  obronnych 

w obniżaniu napięć emocjonalnych. 

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć:
 
– 

określić rodzaje napięć emocjonalnych, 

– 

scharakteryzować mechanizmy obronne organizmu, 

– 

uzasadnić znaczenie mechanizmów obronnych w obniżaniu napięć emocjonalnych. 

 
Metody nauczania–uczenia się: 
– 

metoda problemowa, 

– 

dyskusja, 

– 

burza mózgów. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 
– 

indywidualna, 

– 

grupowa. 

 
Czas: 2 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 
– 

opisy przypadków, 

– 

literatura i czasopisma fachowe, 

– 

kartony i flamastry. 

 
Przebieg zajęć: 
1.  Czynności organizacyjno-porządkowe. 
2.  Określenie tematu. 
3.  Wyjaśnienie celów zajęć. 
4.  Podział na grupy. 
5.  Zorganizowanie stanowisk pracy. 
6.  Realizacja zajęć: 
 
I.  Stworzenie sytuacji problemowej 
Omówienie wszystkich rodzajów napięć emocjonalnych, 
Omówienie wszystkich mechanizmów obronnych. 
 
II.  Postawienie problemu 
Dlaczego  w  zapobieganiu  i  leczeniu  napięć  emocjonalnych  duże  znaczenie  odgrywają 
mechanizmy obronne? 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

III. 

Postawienie hipotez 

Na podstawie ,,burzy mózgów” uczniowie tworzą listę odpowiedzi na postawione pytanie. 
Odpowiedzi  zapisujemy  w  widocznym  miejscu.  Część  z  postawionych  hipotez  wstępnie 
odrzucamy,  krótko  uzasadniając.  Do  weryfikacji  pozostawiamy  cztery  hipotezy.  Na  tablicy 
umieszczamy postawiony problem i cztery hipotezy. 
 
IV.  Weryfikacja hipotez 
Weryfikacja  hipotez  odbywa  się  w  4  grupach  –  każda  grupa  weryfikuje  jedną  hipotezę, 
korzystając z literatury. 
 
V.  Rozwiązanie problemu 
Mechanizmy  obronne  ułatwiają  wstępne  lub  przejściowe  przystosowanie  się  do  różnych 
sytuacji,  redukują  lęk  i  stwarzają  możliwości  wytworzenia  bardziej  skutecznych 
i konstruktywnych form przystosowania. 
 
Zakończenie zajęć  
Zadanie pracy domowej. 
 
Praca domowa 
Opisz jakim sytuacjom w życiu towarzyszy napięcie emocjonalne. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć,  trudności 
podczas realizowania zadania i zdobytych umiejętności. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Scenariusz zajęć 2 

 

Osoba prowadząca 

 ………………… 

Modułowy program nauczania: 

Terapeuta zajęciowy 322[15]. 

 

Moduł:  

 

 

 

Rozwój osobowy i biologiczny człowieka 322[15].O2. 

Jednostka modułowa: 

Analizowanie  psychospołecznych  aspektów  rozwoju 
człowieka 322[15].O2.01 

Temat: Błędy jatrogenne.  

Cel ogólny: Kształtowanie umiejętności zapobiegania błędom jatrogennym w pracy terapeuty 

zajęciowego. 

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

określić czym są błędy jatrogenne, 

 

scharakteryzować jaki wpływ mają błędy jatrogenne na stan psychiczny pacjenta,  

 

scharakteryzować jaki wpływ mają błędy jatrogenne na stan fizyczny pacjenta, 

 

określić przyczyny błędów jatrogennych,  

 

scharakteryzować źródła błędów jatrogennych, 

 

określić sposób unikania błędów jatrogennych. 

 
Metody nauczania–uczenie się: 

 

metoda przewodniego tekstu, 

 

metoda sytuacyjna. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 
– 

praca w 2–4 osobowych grupach. 

 
Czas: 2 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

zestaw pytań prowadzących, 

 

kartki papieru A4, 

 

pisaki. 

 
Przebieg zajęć: 
 
Zadanie dla ucznia 
Na podstawie dostępnych materiałów określ przyczyny i źródła błędów jatrogennych. 
 
Faza wstępna 
 
1.  Czynności organizacyjno porządkowe. 
2.  Wyjaśnienie celów zajęć. 
3.  Podział na grupy. 
4.  Zorganizowanie stanowisk pracy. 
5.  Zaznajomienie uczniów z pracą metodą przewodniego tekstu. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

Faza właściwa 
Praca metodą tekstu przewodniego. 
 
1.  INFORMACJE 
Pytania prowadzące: 
1.  Czym są błędy jatrogenne? 
2.  Jaki wpływ mogą mieć błędy jatrogenne na stan psychiczny i fizyczny pacjenta? 
3.  Jakie są przyczyny błędów jatrogennych? 
4.  Jakie są źródła błędów jatrogennych? 
5.  Jak uniknąć błędów jatrogennych? 
 
2.  PLANOWANIE 
1.  Ustal rodzaj błędu jatrogennego. 
2.  Określ przyczynę błędu. 
3.  Zestaw wszystkie możliwe informacje na temat tego błędu. 
4.  Opracuj warianty zapobiegania. 
 
3.  USTALENIE 
1.  Omów wszystkie punkty z fazy planowania z nauczycielem. 
2.  Odnieś się do uwag i propozycji nauczyciela. 
 
4.  REALIZACJA 
1.  Dokonaj analizy błędów jatrogennych. 
2.  Zaaranżuj scenkę, w której wystąpi lekarz i pacjent, pacjent i terapeuta, itp. 
3.  Zwróć uwagę na przyczynę błędu oraz skuteczną metodę uniknięcia go. 
4.  Zespoły uczniów wyznaczają recenzenta, który dokonuje omówienia ćwiczenia. 
 
5.  SPRAWDZANIE 
1.  Czy prawidłowo została dobrana metoda uniknięcia błędu? 
2.  Czy jest skuteczna? 
3.  Czy wzbudziła zainteresowanie? 
4.  Czy wszystkie elementy zostały zachowane? 
 
6.  ANALIZA 

Uczniowie wraz z  nauczycielem wskazują, które etapy ćwiczenia sprawiły  im najwięcej 

trudności.  Nauczyciel  podsumowuje  całe  ćwiczenie,  wskazuje  jakie  nowe,  ważne 
umiejętności  zostały  wykształcone,  jakie  wystąpiły  nieprawidłowości  i  jak  ich  uniknąć 
w przyszłości. 
 
Faza końcowa 
 
Praca domowa 
Określ jakie błędy mogą mieć wpływ na Twój stan psychiczny i fizyczny. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć,  trudności 
podczas realizowania zadania i zdobytych umiejętności. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

5.  ĆWICZENIA

 

 
5.1.  Okresy rozwoju psychicznego człowieka 

 
5.1.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Sporządź  listę  czynników  niebezpiecznych  i  szkodliwych,  jakie  mogą  wystąpić 

w prenatalnym okresie rozwoju człowieka. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać 

materiałach 

dydaktycznych 

informacje 

dotyczące 

czynników 

niebezpiecznych i szkodliwych, 

2)  przeanalizować  rodzaje  czynników  szkodliwych  i  niebezpiecznych,  które  mogą  mieć 

wpływ na rozwój człowieka w okresie prenatalnym, 

3)  sporządzić listę czynników, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 
 

Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenia. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca prenatalnego okresu rozwoju. 

 
Ćwiczenie 2 

Obejrzyj  film  dydaktyczny  przedstawiający  rozwój  człowieka  w  okresie  niemowlęcym. 

Wynotuj wszystkie zauważone na filmie zmiany rozwojowe w tym okresie. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  dotyczące  zmian  zachodzących 

w niemowlęcym okresie rozwoju, 

2)  obejrzeć film dydaktyczny, 
3)  wynotować wszystkie zmiany zachodzące w niemowlęcym okresie rozwoju, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

obserwacja, 

− 

dyskusja. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

film dydaktyczny przedstawiający rozwój człowieka w okresie niemowlęcym, 

 

zestaw do projekcji filmu, 

 

notatnik, 

 

przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca okresu niemowlęcego. 
 

Ćwiczenie 3 

Określ  i  scharakteryzuj  regresywne  zmiany  zachodzące  w  okresie  starości,  które 

prowadzą do różnych procesów chorobotwórczych.  

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  dotyczące  zmian  regresywnych 

w okresie starości, 

2)  przeanalizować zmiany regresywne, 
3)  określić procesy chorobotwórcze, jakie zmiany regresywne wywołują, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

materiały  dydaktyczne  zawierające  informacje  na  temat  zmian  regresywnych  w  okresie 
starości, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca okresu starości. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

5.2.  Osobowość człowieka 
 

5.2.1.  Ćwiczenia 
 

Ćwiczenie 1 

Otrzymasz  od  nauczyciela  zestaw  samoprzylepnych  kartek,  na  których  wypisano 

definicje osobowości według różnych twórców. Przyporządkuj je do odpowiednich nazwisk. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące różnych teorii osobowości, 
2)  przeanalizować poszczególne definicje, 
3)  przykleić kartki na tablicy, 
4)  przyporządkować poszczególne definicje do odpowiednich nazwisk. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne zawierające informacje na temat różnych teorii osobowości, 

– 

zestaw kartek samoprzylepnych, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca osobowości człowieka. 

 
Ćwiczenie 2 

Określ czynniki wpływające na rozwój osobowości człowieka.  

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  dotyczące  czynników  wpływających 

na rozwój osobowości człowieka, 

2)  sporządzić notatkę, 
3)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie, 

− 

dyskusja. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

Środki dydaktyczne: 

 

notatnik, 

 

przybory do pisania, 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca osobowości człowieka. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

5.3.  Metody oceniania wydolności psychofizycznej człowieka 
 

5.3.1.  Ćwiczenia 
 

Ćwiczenie 1 

Z przygotowanej przez nauczyciela listy metod badań psychologicznych wybierz metodę 

eksperymentu. Zaprezentuj ją z kolegą z grupy i objaśnij jej zasady. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące metod badawczych, 
2)  przeanalizować rodzaje metod badawczych, 
3)  sporządzić listę metod, 
4)  wybrać z listy metodę eksperymentu, 
5)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

dyskusja. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne dotyczące metod badawczych, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca metod badawczych. 

 
Ćwiczenie 2 

Opracuj pisemnie plan sondażu.  

 

Wskazówki do realizacji: 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakresi 

techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące sondażu, 
2)  odszukać 

materiałach 

dydaktycznych 

informacji 

dotyczących 

kolejności 

przeprowadzania badań, 

3)  wykonać notatki, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 
 

Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne dotyczące metod badawczych, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca metod badawczych. 

 
Ćwiczenie 3 

Przeanalizuj i zaprezentuj informacje dotyczące weryfikacji hipotez.  
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące weryfikacji hipotez, 
2)  przeanalizować metody weryfikacji hipotez, 
3)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 
 

Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie, 

− 

dyskusja. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne zawierające informacje na temat weryfikacji hipotez, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca metod badawczych. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

5.4.  Czynniki społeczne wpływające na rozwój jednostki 

 
5.4.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Otrzymasz od nauczyciela zestaw samoprzylepnych kartek, na których wypisano rodzaje 

wsparcia społecznego. Przyklej je na tablicy i objaśnij na czym polega każdy z nich. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  dotyczące  rodzajów  wsparcia 

społecznego, 

2)  przeanalizować każdy rodzaj wsparcia, 
3)  przykleić kartki na tablicy, 
4)  objaśnić na czym polega każdy z nich. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne dotyczące systemu wsparcia społecznego, 

– 

zestaw samoprzylepnych kartek, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca systemu wsparcia społecznego. 

 
Ćwiczenie 2 

Sporządź listę czynników środowiska społecznego wpływających na rozwój jednostki.  

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  wpływów  środowiska  społecznego  na  rozwój 

jednostki, 

2)  przeanalizować wpływy środowiska społecznego na rozwój jednostki, 
3)  sporządzić notatkę, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne dotyczące wpływów środowiska społecznego na rozwój jednostki, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca wpływów środowiska społecznego na rozwój jednostki. 

 
Ćwiczenie 3 

Zaplanuj  odpowiedni  rodzaj  wsparcia  społecznego  dla  pacjenta  z  zaburzeniami 

przystosowania społecznego na podstawie opisu przypadku. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

 

Uczeń powinien: 

1)  odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacji  na  temat  zaburzeń  przystosowania 

społecznego, 

2)  przeanalizować różne rodzaje wsparcia społecznego, 
3)  przeanalizować opis przypadku, 
4)  sporządzić notatkę, 
5)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 
 

Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

burza mózgów, 

− 

dyskusja. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne dotyczące zaburzeń przystosowania społecznego, 

– 

notatnik, 

– 

opis przypadku, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca wsparcia społecznego. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

5.5.  Czynniki wpływające na rozwój osobowości i ogólną 

wydolność psychofizyczną człowieka 

 
5.5.1.Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Określ  rodzaje  czynników  wpływających  na  ogólną  wydolność  psychofizyczną 

człowieka.  
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  dotyczące  czynników  wpływających 

na ogólną wydolność psychofizyczną człowieka, 

2)  przeanalizować rodzaje czynników, 
3)  sporządzić listę czynników, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

materiały 

dydaktyczne 

dotyczące 

czynników 

wpływających 

na 

wydolność 

psychofizyczną człowieka, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura  z  rozdziału  7  dotycząca  czynników  wpływających  na  wydolność 
psychofizyczną człowieka. 

 
Ćwiczenie 2 

Otrzymasz  od  nauczyciela  kartki  samoprzylepne  z  opisami  różnych  zachowań 

frustracyjnych.  Przyklej  je  na  tablicy  i  objaśnij  do  jakich  form  zachowań  należy  każda 
z opisanych sytuacji. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące zachowań frustracyjnych, 
2)  przykleić na tablicy kartki z opisami zachowań frustracyjnych, 
3)  objaśnić każde zachowanie i określić do jakiej formy zachowań należy. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca zachowań frustracyjnych. 

 
Ćwiczenie 3 

Odszukaj  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  dotyczące  błędów  jatrogennych. 

Określ zachowania zapobiegające błędom jatrogennym. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące błędów jatrogennych, 
2)  przeanalizować przyczyny błędów jatrogennych, 
3)  określić zachowania zapobiegające błędom jatrogennym, 
4)  sporządzić notatkę, 
5)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

dyskusja, 

− 

pokaz. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne zawierające informacje dotyczące błędów jatrogennych, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca błędów jatrogennych. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

5.6.  Psychologia życia społecznego 

 
5.6.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Opracuj  scenariusz  rozmowy  psychologicznej  uwzględniając  formę  poradnictwa 

zawodowego jako rodzaj pomocy psychologicznej. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące poradnictwa zawodowego, 
2)  określić na czym polega poradnictwo zawodowe, 
3)  opracować scenariusz rozmowy psychologicznej, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

dyskusja, 

− 

inscenizacja. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne dotyczące poradnictwa zawodowego, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca form pomocy psychologicznej. 

 
Ćwiczenie 2 

Określ zasady i etapy przebiegu interwencji kryzysowej. Sporządź notatkę.  

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące interwencji kryzysowej, 
2)  przeanalizować zasady interwencji kryzysowej, 
3)  określić etapy przebiegu interwencji kryzysowej, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie, 

− 

dyskusja. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne dotyczące interwencji kryzysowej, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca form pomocy psychologicznej. 

 
Ćwiczenie 3 

Określ zasady treningu interpersonalnego. Sporządź notatkę.  
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące treningu interpersonalnego, 
2)  określić na czym polega trening interpersonalny, 
3)  określić zasady treningu interpersonalnego, 
4)  sporządzić notatkę, 
5)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

dyskusja, 

− 

ćwiczenie. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne zawierające informacje dotyczące treningu interpersonalnego, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca form pomocy psychologicznej. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

5.7.  Kulturowe uwarunkowania zachowania człowieka 

 
5.7.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Otrzymasz  od  nauczyciela  zestaw  kartek  samoprzylepnych,  na  których  wypisano 

podstawowe  dziedziny  wychowania.  Przyklej  je  na  tablicy  i  objaśnij,  na  czym polega każda 
z nich. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące dziedzin wychowania, 
2)  określić na czym polegają poszczególne dziedziny wychowania, 
3)  przykleić na tablicy kartki, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne dotyczące poszczególnych dziedzin wychowania, 

– 

kartki samoprzylepne, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca wychowania. 

 
Ćwiczenie 2 

Sporządź listę zadań niezbędnych w procesie wychowania.  
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące wychowania, 
2)  określić zadania niezbędne w procesie wychowania, 
3)  sporządzić listę zadań, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne dotyczące wychowania, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca wychowania. 

 
Ćwiczenie 3 

Określ zasady wychowania naturalnego.  
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące naturalnego wychowania, 
2)  określić na czym polega wychowanie naturalne, 
3)  określić zasady wychowania naturalnego, 
4)  sporządzić notatkę, 
5)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie, 

− 

dyskusja. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne zawierające informacje dotyczące wychowania naturalnego, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca wychowania naturalnego. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

5.8.  Sytuacje trudne i nietypowe w pracy terapeuty zajęciowego 

 
5.8.1.  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Wyobraź  sobie,  że  zakładasz  gabinet  terapii  zajęciowej.  Jakie  wymagania  będziesz 

stawiać zatrudnianym przez siebie terapeutom? Sporządź listę wymagań. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  dotyczące  wymagań  stawianych 

terapeutom zajęciowym, 

2)  sporządzić listę wymagań, 
3)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie. 
 
Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne dotyczące pracy terapeuty zajęciowego, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca terapii zajęciowej. 

 

Ćwiczenie 2 

Sporządź listę przeciwwskazań do wykonywania zawodu terapeuta zajęciowy.  

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące terapii zajęciowej, 
2)  wypisać przeciwwskazania do wykonywania zawodu terapeuta zajęciowy, 
3)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 

Zalecane metody nauczania–nauczania się: 

− 

ćwiczenie, 

− 

burza mózgów. 

 

Środki dydaktyczne: 

– 

materiały dydaktyczne dotyczące terapii zajęciowej, 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca terapii zajęciowej. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 
Test 1 
Test 

dwustopniowy 

do 

jednostki 

modułowej 

„Analizowanie 

psychospołecznych aspektów rozwoju człowieka” 
 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

− 

zadania 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 są poziomu podstawowego, 

− 

zadania 16, 17, 18, 19, 20 są poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje się następujące normy wymagań – uczeń otrzymuje następujące 
oceny szkolne: 

− 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 12 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dobry – za rozwiązanie 15 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

− 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  4  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi:  1.  c,  2.  d,  3. a,  4.  a,  5.  a,  6.  c,  7.  b,  8.  c,  9.  a,  10.  c,  11.  c, 
12. c, 13. d, 14. b, 15. c, 16. d, 17. b, 18. b, 19. d, 20. c. 

 

Plan testu 

 

Nr 
zad.

 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Wskazać odpowiedni okres rozwoju człowieka. 

Rozróżnić poszczególne okresy rozwoju 
człowieka. 

Określić, w którym okresie rozwoju osiąga się 
dojrzałość płciową. 

Wskazać twórców teorii osobowości. 

Określić osobowość według podanych typologii. 

Określić metody badawcze w psychologii. 

Rozróżnić metody badawcze. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

Określić cechy zbiorowości społecznej. 

Określić rodzaje przeszkód prowadzących do 
frustracji. 

10  Określić źródło błędów jatrogennych. 

c

 

11  Określić formy pomocy psychologicznej. 

12  Określić cechy wychowania. 

13 

Wskazać czynności należące do terapeuty 
zajęciowego. 

14  Wskazać cechy terapeuty zajęciowego. 

15  Wskazać zadania terapeuty zajęciowego. 

c

 

16 

Posłużyć się nazewnictwem specjalistycznym 
w fazach rozwoju człowieka. 

PP 

17 

Dokonać analizy niemowlęcego okresu rozwoju 
człowieka. 

PP 

18 

Posłużyć się nazewnictwem specjalistycznym do 
określenia stresu. 

PP 

19 

Dokonać analizy mechanizmów obronnych 
organizmu. 

PP 

20 

Posłużyć się nazewnictwem specjalistycznym do 
opisania sytuacji frustracyjnych. 

PP 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

Przebieg testowania 
 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 

jednotygodniowym. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań zawartych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 
5.  Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 
6.  Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 
7.  Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 
8.  Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 
9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się  czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi. 

 

Instrukcja dla ucznia

 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań.  Do  każdego  zadania  dołączone  są  4  możliwości  odpowiedzi. 

Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 

znak X. W przypadku pomyłki należy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Jeśli  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóż  rozwiązanie 

zadania na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 60 minut. 

Powodzenia! 

 

Materiały dla ucznia: 

− 

instrukcja, 

− 

zestaw zadań testowych, 

− 

karta odpowiedzi. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 
 

1.  Okres trwający od momentu zapłodnienia do momentu narodzin to okres  

a)  postnatalny. 
b)  zarodkowy. 
c)  prenatalny. 
d)  embrionalny. 

 
2.  Okres, w którym następuje podwojenie masy ciała to okres 

a)  prenatalny. 
b)  noworodkowy. 
c)  poniemowlęcy. 
d)  niemowlęcy. 

 
3.  Okres rozwoju człowieka, w którym osiąga się dojrzałość płciową to okres 

a)  pokwitania. 
b)  szkolny. 
c)  dorosłości. 
d)  młodości. 

 
4.  Twórcą najstarszej teoria osobowości jest 

a)  Zygmunt Freud. 
b)  Carl Gustaw Jung. 
c)  Adler Alfred. 
d)  Raymond B. Cattell. 

 
5.  Według  typologii  Junga  osoba,  której  zachowanie  nacechowane  jest  pozytywnym 

zainteresowaniem światem zewnętrznym, o aktywności skierowanej na otoczenie to 
a)  ekstrawertyk.  
b)  introwertyk.  
c)  flegmatyk. 
d)  choleryk. 

 

6.  Watson, Pawłow, Hull, Skinner, Tolman, Thorndeik, byli przedstawicielami  

a)  koncepcji poznawczej.  
b)  koncepcji humanistycznej. 
c)  behawioryzmu.  
d)  koncepcji psychodynamicznej. 

 

7.  Metoda badawcza, w której wymaga się odpowiedzi tak lub nie to 

a)  sondaż. 
b)  test psychologiczny. 
c)  eksperyment. 
d)  obserwacja. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

8.  Zbiór  ludzi,  w  którym  między  członkami  występują  jakieś  powiązania  ze  względu  na 

przynależność do niego to 
a)  pozycja społeczna. 
b)  grupa społeczna. 
c)  zbiorowość społeczna. 
d)  środowisko. 
 

9.  Prowadząc samochód osobowy  napotykamy na drodze duży samochód ciężarowy, który 

jedzie  wolno,  a jego  kierowca,  stosując  złośliwe  manewry,  uniemożliwia  wyprzedzenie 
go. Jest to przykład przeszkody  
a)  zewnętrznej czynnej. 
b)  zewnętrznej biernej. 
c)  wewnętrznej czynnej. 
d)  wewnętrznej biernej prowadzącej do sytuacji frustracyjnej. 

 

10.  Lekceważenie  potrzeby  całościowego  podejścia  do  pacjenta  i  wytwarzanie  dystansu 

między lekarzem a pacjentem, badanie pacjenta przy innych osobach, lekceważenie jego 
poczucia skrępowania i zawstydzenia, pogłębianie u pacjenta fałszywego i lękotwórczego 
obrazu własnej choroby to źródło  
a)  frustracji. 
b)  rezygnacji. 
c)  błędów jatrogennych. 
d)  stresu biologicznego. 

 

11.  Forma pomocy w  nagłych, dramatycznych sytuacjach, skoncentrowana na przywróceniu 

równowagi  psychicznej,  utraconej  wskutek  kryzysowych  zdarzeń,  na  udzieleniu 
wsparcia,  stworzeniu  warunków  do  odreagowania  emocjonalnego  i  pogodzenia  się 
z faktami to 
a)  psychoterapia. 
b)  socjoterapia. 
c)  interwencja kryzysowa. 
d)  poradnictwo zawodowe. 

 

12.  Zadaniem ogólnie pojętego procesu wychowania jest  

a)  wdrażanie  ludzi  do  zachowań  zgodnych  z  przyjętymi  w  społeczeństwie  normami 

umożliwiającymi harmonijne współżycie. 

b)  rozbudzanie  wrażliwości  dzieci,  młodzieży  i  dorosłych  na  różnorodne  przejawy 

piękna w otaczającej nas rzeczywistości.  

c)  zapoznanie  dzieci  i  młodzieży  lub  dorosłych  z  najważniejszymi  prawami, 

zjawiskami  i  faktami  z  zakresu  nauk  ścisłych,  przyrodniczych  z  zakresu  życia 
społecznego 

i  kulturalnego,  dając  orientację  w  obecnej  rzeczywistości 

i przygotowującymi do działalności w zmieniających się warunkach. 

 

d)  usprawnianie fizyczne dzieci i młodzieży. 

 

13.  Przywracanie 

osobom 

niepełnosprawnym 

przewlekle 

chorym 

sprawności, 

samodzielności  i  wiary  w  siebie  poprzez  zastosowanie  określonych  czynności,  pracy 
i rekreacji to zadanie 
a)  pediatry. 
b)  psychiatry. 
c)  psychologa. 
d)  terapeuty zajęciowego. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

14.  Do  trudności  w  pracy  terapeuty  zajęciowego,  wynikających  bezpośrednio  z  zaburzeń 

w sferze: poznawczo-emocjonalnej należą 
a)  cierpliwość, kreatywność, empatia, otwartość i łatwość nawiązywania kontaktu 
b)  trudności  w  koncentracji  uwagi,  brak  lub  słaba  samodzielność  myślenia,  słaba 

pamięć,  utrudnione  kojarzenie,  utrudnione  utrwalanie  informacji,  ograniczona 
możliwość  abstrakcyjnego  myślenia,  używanie  słów  ubogich  w  treści,  mała 
plastyczność myślenia oraz labilność emocjonalna 

c)  męczliwość 

psychoruchowa, 

zaburzenia 

koordynacji 

wzrokowo-ruchowej, 

zaburzenia  w  mowie  i  piśmie,  zwolnione  tempo  reakcji  psychicznych,  wydłużony 
okres reakcji 

d)  cierpliwość, kreatywność, trudności w koncentracji uwagi, 

 

15.  Terapeuta zajęciowy powinien umieć 

a)  posługiwać się komputerem. 
b)  wykonać masaż leczniczy. 
c)  projektować,  organizować,  prowadzić  pracownie  terapii  zajęciowej,  planować 

i prowadzić pracę indywidualną i grupową. 

d)  wykonać różnorodne zabiegi lecznicze. 

 

16.  Faza rozwoju człowieka od zera do dwóch tygodni po zapłodnieniu to faza 

a)  zarodkowa. 
b)  płodowa. 
c)  embrionalna. 
d)  jaja płodowego. 

 

17.  Do  charakterystycznych  odruchów  okresu  noworodkowego  pojawiających  się 

w pierwszych dniach życia należą odruchy 
a)  czworakowania, ssania, pełzania i chwytania. 
b)  ssania, chwytania, pełzania i obejmowania. 
c)  ssania, siadania, chwytania i obejmowania. 
d)  spania, ssania, siadania i chwytania. 

 

18.  Stan, który przejawia się swoistym zespołem składającym się ze wszystkich nieswoistych 

zmian wywołanych w układzie biologicznym to 
a)  regresja. 
b)  stres. 
c)  fiksacja. 
d)  agresja. 

 

19.  Osiągnięcie  sukcesu  w  dziedzinie,  która  dotąd  była  źródłem  niepowodzeń  i  przykrych 

doznań lękowych należy do mechanizmów obronnych zwanych 
a)  projekcją. 
b)  identyfikacją. 
c)  kompensacją. 
d)  nadkompensacją. 

 

20.  Do typowych form zachowań frustracyjnych należą 

a)  stres, frustracja, agresja. 
b)  stres, agresja, fiksacja. 
c)  agresja, fiksacja i regresja.   
d)  stres, regresja, fiksacja. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko ............................................................................... 

 
Analizowanie psychospołecznych aspektów rozwoju człowieka 
 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

Test 2 
Test 

dwustopniowy 

do 

jednostki 

modułowej 

„Analizowanie 

psychospołecznych aspektów rozwoju człowieka” 

 

Test składa się z zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

− 

zadania 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 są poziomu podstawowego, 

− 

zadania 16, 17, 18, 19, 20 są poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje się następujące normy wymagań – uczeń otrzymuje następujące 
oceny szkolne: 

− 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 12 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dobry – za rozwiązanie 15 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

− 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  4  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi:  1.  c,  2.  d,  3. a,  4.  a,  5.  a,  6.  c,  7.  b,  8.  c,  9.  a,  10.  c,  11.  c, 
12. c, 13. d, 14. b, 15. c, 16. d, 17. b, 18. b, 19. d, 20. c. 

 

Plan testu 

 

Nr 
zad.

 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Wskazać odpowiedni okres rozwoju człowieka 

Rozróżnić poszczególne okresy rozwoju 
człowieka 

Określić, w którym okresie rozwoju dochodzi do 
regresywnych zmian 

Wskazać twórców teorii osobowości 

Określić osobowość według podanych typologii 

Określić przedstawicieli koncepcji poznawczej 

Rozróżnić metody badawcze 

Określić cechy pozycji społecznej 

Określić rodzaje przeszkód prowadzących do 
frustracji 

10  Określić źródło błędów jatrogennych 

c

 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

11  Określić formy pomocy psychologicznej 

12  Określić cechy wychowania 

13 

Wskazać czynności należące do terapeuty 
zajęciowego 

14  Wskazać cechy terapeuty zajęciowego 

15  Wskazać zadania terapeuty zajęciowego 

c

 

16 

Posłużyć się nazewnictwem specjalistycznym 
w fazach rozwoju człowieka 

PP 

17 

Dokonać analizy niemowlęcego okresu rozwoju 
człowieka 

PP 

18 

Posłużyć się nazewnictwem specjalistycznym do 
określenia stresu 

PP 

19 

Dokonać analizy mechanizmów obronnych 
organizmu 

PP 

20 

Posłużyć się nazewnictwem specjalistycznym do 
opisania sytuacji frustracyjnych 

PP 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

35 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 

jednotygodniowym. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań zawartych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 
5.  Zapewnij samodzielność podczas rozwiązywania zadań. 
6.  Przed rozpoczęciem testu przeczytaj uczniom instrukcję dla ucznia. 
7.  Zapytaj, czy uczniowie wszystko zrozumieli. Wszelkie wątpliwości wyjaśnij. 
8.  Nie przekraczaj czasu przeznaczonego na test. 
9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się  czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi. 

 

Instrukcja dla ucznia

 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań.  Do  każdego  zadania  dołączone  są  4  możliwości  odpowiedzi. 

Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 

znak X. W przypadku pomyłki należy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Jeśli  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóż  rozwiązanie 

zadania na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 60 minut. 

Powodzenia! 

 

Materiały dla ucznia: 

− 

instrukcja, 

− 

zestaw zadań testowych, 

− 

karta odpowiedzi. 

 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

36 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 
 

1.  Okres trwający od momentu narodzi do ukończenia pierwszego miesiąca życia to okres  

a)  postnatalny. 
b)  niemowlęcy. 
c)  noworodkowy. 
d)  prenatalny. 

 
2.  Okres, między rozpoczęciem nauki szkolnej a początkiem pokwitania to okres 

a)  dorosłości. 
b)  młodości. 
c)  poniemowlęcy. 
d)  szkolny. 

 
3.  Okres  rozwoju  człowieka,  który  charakteryzuje  się  regresywnym  (wstecznym) 

kierunkiem zmian zachodzących w narządach i tkankach ustroju to okres 
a)  starości. 
b)  szkolny. 
c)  dorosłości. 
d)  młodości. 

 
4.  Twórcą teorii osobowości, według której osobowość jest tym co pozwala przewidzieć, co 

dana osoba zrobi w danej sytuacji jest 
a)  Raymond B. Cattell. 
b)  Carl Gustaw Jung. 
c)  Adler Alfred. 
d)  Zygmunt Freud. 
 

5.  Według  typologii  Junga  osoba,  która  kieruje  uwagę  na  własne  przeżycia,  obserwuje  się 

u niej  brak  zainteresowania  otoczeniem  oraz  skłonność  do  zamykania  się  w  sobie 
i izolację od innych to 
a)  introwertyk.  
b)  ekstrawertyk. 
c)  flegmatyk. 
d)  choleryk. 

 

6.  Bruner, Piaget, Simon, Tomaszewski  byli przedstawicielami  

a)  behawioryzmu.  
b)  koncepcji humanistycznej. 
c)  koncepcji poznawczej.  
d)  koncepcji psychodynamicznej. 

 

7.  Metoda  badawcza,  polegająca  na  zebraniu  obszernego  zestawu  pytań,  które  zadaje  się 

następnie reprezentatywnej próbie z właściwej populacji to 
a)  eksperyment. 
b)  test psychologiczny. 
c)  sondaż. 
d)  obserwacja. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

37 

8.  Ogół uprawnień, jakie z tytułu roli i pełnionej funkcji dana jednostka posiada to 

a)  zbiorowość społeczna. 
b)  grupa społeczna. 
c)  pozycja społeczna. 
d)  środowisko. 
 

9.  Kierowca,  który  w żaden  sposób  nie  mogąc uruchomić  swojego  samochodu, denerwuje 

się,  kopie  w  niego,  ponieważ  bardzo  się  spieszy  na  umówione  spotkanie,  to  przykład 
przeszkody 
a)  zewnętrznej biernej. 
b)  zewnętrznej czynnej. 
c)  wewnętrznej czynnej. 
d)  wewnętrznej biernej prowadzącej do sytuacji frustracyjnej. 

 
10.  Lekceważenie  potrzeby  całościowego  podejścia  do  pacjenta  i  wytwarzanie  dystansu 

między lekarzem a pacjentem, badanie pacjenta przy innych osobach, lekceważenie jego 
poczucia skrępowania i zawstydzenia, pogłębianie u pacjenta fałszywego i lękotwórczego 
obrazu własnej choroby to źródło 
a)  frustracji. 
b)  rezygnacji. 
c)  błędów jatrogennych. 
d)  stresu biologicznego. 

 

11.  Forma pomocy w  nagłych, dramatycznych sytuacjach, skoncentrowana na przywróceniu 

równowagi  psychicznej,  utraconej  wskutek  kryzysowych  zdarzeń,  na  udzieleniu 
wsparcia,  stworzeniu  warunków  do  odreagowania  emocjonalnego  i  pogodzenia  się 
z faktami to 
a)  psychoterapia. 
b)  socjoterapia. 
c)  interwencja kryzysowa. 
d)  poradnictwo zawodowe. 

 
12.  Zadaniem ogólnie pojętego procesu wychowania jest

 

a)  wdrażanie  ludzi  do  zachowań  zgodnych  z  przyjętymi  w  danym  społeczeństwie 

normami umożliwiającymi harmonijne współżycie. 

b)  rozbudzanie  wrażliwości  dzieci,  młodzieży  i  dorosłych  na  różnorodne  przejawy 

piękna w otaczającej nas rzeczywistości.  

c)  zapoznanie  dzieci  i  młodzieży  lub  dorosłych  z  najważniejszymi  prawami, 

zjawiskami  i  faktami  z  zakresu  nauk  ścisłych,  przyrodniczych  z  zakresu  życia 
społecznego 

i  kulturalnego,  dając  orientację  w  obecnej  rzeczywistości 

i przygotowującymi do działalności w zmieniających się warunkach. 

d)  usprawnianie fizyczne dzieci i młodzieży. 

 
13.  Przywracanie 

osobom 

niepełnosprawnym 

przewlekle 

chorym 

sprawności, 

samodzielności  i  wiary  w  siebie  poprzez  zastosowanie  określonych  czynności,  pracy 
i rekreacji to zadanie 
a)  pediatry. 
b)  psychiatry. 
c)  psychologa. 
d)  terapeuty zajęciowego. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

38 

14.  Do  trudności  w  pracy  terapeuty  zajęciowego,  wynikających  bezpośrednio  z  zaburzeń 

w sferze: poznawczo-emocjonalnej należą 
a)  cierpliwość, kreatywność, empatia, otwartość i łatwość nawiązywania kontaktu 
b)  trudności  w  koncentracji  uwagi,  brak  lub  słaba  samodzielność  myślenia,  słaba 

pamięć,  utrudnione  kojarzenie,  utrudnione  utrwalanie  informacji,  ograniczona 
możliwość  abstrakcyjnego  myślenia,  używanie  słów  ubogich  w  treści,  mała 
plastyczność myślenia oraz labilność emocjonalna 

c)  męczliwość 

psychoruchowa, 

zaburzenia 

koordynacji 

wzrokowo-ruchowej, 

zaburzenia  w  mowie  i  piśmie,  zwolnione  tempo  reakcji  psychicznych,  wydłużony 
okres reakcji 

d)  cierpliwość, kreatywność, trudności w koncentracji uwagi, 
 

15.  Terapeuta zajęciowy powinien umieć 

a)  posługiwać się komputerem. 
b)  wykonać masaż leczniczy. 
c)  projektować,  organizować,  prowadzić  pracownie  terapii  zajęciowej,  planować 

i prowadzić pracę indywidualną i grupową. 

d)  wykonać różnorodne zabiegi lecznicze. 

 
16.  Faza rozwoju człowieka od zera do dwóch tygodni po zapłodnieniu to faza 

a)  zarodkowa. 
b)  płodowa. 
c)  embrionalna. 
d)  jaja płodowego. 

 
17.  Do  charakterystycznych  odruchów  okresu  noworodkowego  pojawiających  się 

w pierwszych dniach życia należą odruchy 
a)  czworakowania, ssania, pełzania i chwytania. 
b)  ssania, chwytania, pełzania i obejmowania. 
c)  ssania, siadania, chwytania i obejmowania. 
d)  spania, ssania, siadania i chwytania. 

 
18.  Stan, który przejawia się swoistym zespołem składającym się ze wszystkich nieswoistych 

zmian wywołanych w układzie biologicznym to 
a)  regresja. 
b)  stres. 
c)  fiksacja. 
d)  agresja. 

 

19.  Osiągnięcie  sukcesu  w  dziedzinie,  która  dotąd  była  źródłem  niepowodzeń  i  przykrych 

doznań lękowych należy do mechanizmów obronnych zwanych 
a)  projekcją. 
b)  identyfikacją. 
c)  kompensacją. 
d)  nadkompensacją. 

 

20.  Do typowych form zachowań frustracyjnych należą 

a)  stres, frustracja, agresja. 
b)  stres, agresja, fiksacja. 
c)  agresja, fiksacja i regresja. 
d)  stres, regresja, fiksacja. 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

39 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko ............................................................................... 

 
Analizowanie psychospołecznych aspektów rozwoju człowieka 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

background image

 

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

40 

7.  LITERATURA 
 

1.  Affolter F.: Spostrzeganie, rzeczywistość, język. WSiP, Warszawa 1997 
2.  Aronson  E.,  Wilson  T.  D.,  Alert  R.  M.:  Psychologia  społeczna.  Serce  i umysł.  

Zysk i S-ka, Poznań 1997 

3.  Aronson E.: Człowiek istota społeczna. PWN, Warszawa 2004 
4.  Aronson E.: Psychologia społeczna. PWN, Warszawa 1996 
5.  Formański J.: Psychologia środowiska. PZWL, Warszawa 2004 
6.  Gerstman S.: Rozmowa i wywiad w psychologii. PWN, Warszawa 1987 
7.  Goleman D.: Inteligencja emocjonalna. Media Rodzina, Poznań 1997 
8.  Grzesiuk L., Tryjarska B.: Jak pomagać sobie, rodzinie i innym. PWN, Warszawa 1987 
9.  Hamer H.: Rozwój przez wprowadzanie zmian. CEM, Warszawa 1998 
10.  Hamer H.: Rozwój umiejętności społecznych. WEDA, Warszawa 1999 
11.  Hebanowski  M.  Kliszcz  J.,  Trzeciak  B.:  Poradnik  komunikowania  się  lekarza 

z pacjentem. PZWL, Warszawa 1999 

12.  http://www.psychologia.edu.pl 
13.  Jarosz M., Cwynar S. (red.): Podstawy psychiatrii. PZWL, Warszawa 1980 
14.  Milerski B., Śliwiński B.: Pedagogika – leksykon. PWN, Warszawa 2000 
15.  Przetacznik-Gierowska  M.,  Tyszkowa  M.:  Psychologia  rozwoju  człowieka.  PWN, 

Warszawa 2000 

16.  Sęk H., Cieślak R. (red.): Wsparcie społeczne, stres i zdrowie. PWN, Warszawa 2004 
17.  Sillamy N.: Słownik psychologii. Wydawnictwo Książnica, 1994 
18.  Szewczuk W. (red.): Encyklopedia psychologii. Fundacja Innowacja, Warszawa 1998 
19.  Taranowicz  I.,  Majchrowska  A.,  Kawczyńska-Butryn  Z.:  Elementy  socjologii  dla 

pielęgniarek. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2000 

20.  Tomaszewski T. (red.): Psychologia ogólna. PWN, Warszawa 1995 
21.  Tyszka Z.: Socjologia rodziny. Warszawa 1974 
22.  Zimbardo Ph. G., Ruch F. L.: Psychologia i życie. PWN, Warszawa 1998