background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

NARODOWEJ 

 
 
 
 
Hanna Kauzik 
Jerzy Kielmas 

 

 
 
 
 
 

Charakterystyka budowy i działania aparatów słuchowych 
322[17].Z2.01 
 
 
 
 

 

 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 

 

 
 
 
 
 

Wydawca

 

Instytut Technologii Eksploatacji  Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 

dr inż. Paweł Rajchert

 

prof. dr hab. med. Czesław Stankiewicz 
 
 

Opracowanie redakcyjne: 
mgr Joanna Gręda 
 
 
Konsultacja: 
mgr Lidia Liro 
 
 

 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  322[17].Z2.01 
„Charakterystyka  budowy  i  działania  aparatów  słuchowych”,  zawartego  w  modułowym 
programie nauczania dla zawodu protetyk słuchu. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom  2007

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI 

 

1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia 

10 

5.1. Podstawowe elementy elektroniczne 

10 

5.1.1. Ćwiczenia 

10 

5.2. Aparaty analogowe 

13 

5.2.1. Ćwiczenia 

13 

5.3. Układy regulujące 

16 

5.3.1. Ćwiczenia 

16 

5.4. Układy automatycznej regulacji wzmocnienia 

20 

5.4.1. Ćwiczenia 

20 

5.5. Aparaty cyfrowe 

22 

5.5.1. Ćwiczenia 

22 

5.6. Dane techniczne i normy aparatów słuchowych 

24 

5.6.1. Ćwiczenia 

24 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia 

26 

7.  Literatura 

40 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1.  WPROWADZENIE 

 

Przekazujemy Państwu Poradnik dla  nauczyciela, który będzie pomocny w prowadzeniu 

zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie protetyk słuchu. 

W poradniku zamieszczono: 

− 

wymagania wstępne, wykaz umiejętności, jakie uczeń powinien mieć już ukształtowane, 
aby bez problemów mógł korzystać z poradnika,  

− 

cele  kształcenia,  wykaz  umiejętności,  jakie  uczeń  ukształtuje  podczas  pracy 
z poradnikiem, 

− 

przykładowe scenariusze zajęć, 

− 

ćwiczenia, przykładowe ćwiczenia ze wskazówkami do realizacji, zalecanymi metodami 
nauczania-uczenia się oraz środkami dydaktycznymi, 

− 

ewaluację osiągnięć ucznia, przykładowe narzędzia pomiaru dydaktycznego. 

 

Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  różnymi  metodami  ze 

szczególnym  uwzględnieniem  aktywizujących  metod  nauczania,  np.  ćwiczeń,  tekstu 
przewodniego. 
 

Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróżnicowane,  począwszy  od 

samodzielnej pracy do pracy zespołowej. 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Schemat układu jednostek modułowych 

 
 

 

322[17].Z2 

Aparaty s

łuchowe 

i urz

ądzenia 

wspomagaj

ące

 

s

łyszenie

 

322[17].Z2.01 

Charakteryzowanie 

budowy i dzia

łania 

aparatów s

łuchowych 

322[17].Z2.02 

Dobieranie i programowanie 

aparatów s

łuchowych oraz 

urz

ądzeń wspomagających 

s

łyszenie 

 

322[17].Z2.03 

Wykonywanie wk

ładek 

usznych i obudowy 

aparatów wewn

ątrzusznych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

− 

korzystać z różnych źródeł informacji, 

− 

rozpoznać różne rodzaje aparatów słuchowych, 

− 

wyjaśniać podstawowe pojęcia z zakresu elektroniki, 

− 

wyjaśniać podstawowe pojęcia z zakresu akustyki, 

− 

wyjaśniać podstawowe elementy aparatu słuchowego, 

− 

określić podstawowe parametry  charakteryzujące aparaty słuchowe, 

− 

interpretować dane techniczne aparatów słuchowych, 

− 

obsługiwać  urządzenia  pomiarowe  służące  do  pomiarów  parametrów  akustycznych 
aparatów słuchowych, 

− 

obsługiwać komputer. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3.

 

CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

− 

wskazać podstawowe elementy i podzespoły układu wzmacniacza, 

− 

wyjaśnić działanie diody i tranzystora, 

− 

scharakteryzować funkcje różnego rodzaju wzmacniaczy, 

− 

wyjaśnić działanie układu kompresji i ekspansji, 

− 

wyjaśnić budowę i zasadę działania układu różniczkującego i całkującego, 

− 

scharakteryzować układy z automatyczną regulacją wzmocnienia, 

− 

scharakteryzować proces przetwarzania analogowo-cyfrowego, 

− 

wyjaśnić działanie procesora sygnałowego, 

− 

wskazać podstawowe elementy składowe aparatu słuchowego, 

− 

wyjaśnić budowę i zasady działania podstawowych elementów aparatu słuchowego, 

− 

rozpoznać typ aparatu słuchowego, 

− 

rozpoznać rodzaje układów regulujących oraz wyjaśnić zasady ich działania, 

− 

określić podstawowe parametry charakteryzujące aparaty słuchowe, 

− 

porównać właściwości aparatów cyfrowych i analogowych, 

− 

zinterpretować dane techniczne aparatów słuchowych różnych producentów, 

− 

zmierzyć  w  komorze  pomiarowej  podstawowe  parametry  różnych  modeli  aparatów 
słuchowych, 

− 

skorzystać z norm dotyczących aparatów słuchowych. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4. PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 
Scenariusz zajęć 1 

Osoba prowadząca    

 

 

…………………………………….…………....... 

Modułowy program nauczania:  

Protetyk słuchu 322[17] 

Moduł: 

Aparaty  słuchowe  i  urządzenia  wspomagające  słyszenie 
322[17].Z1 

Jednostka modułowa:  

Charakterystyka budowy i działania aparatów słuchowych 
322[17].Z2.01 

Temat:  Omówienie budowy aparatów słuchowych analogowych.  

Cel ogólny: Omówienie budowy aparatów słuchowych analogowych na podstawie schematu. 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

wymienić elementy analogowe aparatu słuchowego, 

 

wymienić rodzaje wzmacniaczy, 

 

wymienić rodzaje stosowanych mikrofonów, 

 

określić parametry słuchawki, 

 

podać dodatkowe elementy składowe aparatu słuchowego. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

prezentacja, 

 

ćwiczenia. 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

uczniowie pracują w zespołach dwuosobowych. 

 
Czas:
 2 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

zestaw schematów aparatów słuchowych, 

 

rzutnik multimedialny, 

 

ekran do pokazu slajdów, 

 

instrukcje z danymi technicznymi aparatów słuchowych analogowych, 

 

aparaty słuchowe różnych producentów, różne typy i modele, 

 

kartki formatu A4, pisaki. 

 
Zadanie dla ucznia 

Na podstawie otrzymanych instrukcji omów budowę aparatu słuchowego analogowego.  

 

Przebieg zajęć: 

Faza wstępna: 

1.  określenie tematu zajęć, 
2.  wyjaśnienie szczegółowych celów kształcenia, 
3.  wyjaśnienie zasad pracy podczas ćwiczeń, 
4.  przydział zadań do wykonania na poszczególne grupy. 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Faza właściwa: 
1.  Instruktaż  wstępny  w  formie  prezentacji  multimedialnej.  Ćwiczenia  pod  kierunkiem 

nauczyciela  mające  na  celu  omówienie  budowy  aparatów  słuchowych  analogowych 
zgodnie z poleceniem. 

2.  Uczniowie  podczas  ćwiczeń  pracują  samodzielnie,  nauczyciel  udziela  instruktażu 

bieżącego w przypadku trudności oraz stwierdzanych błędów. 

 
Faza końcowa:  
1.  Zaprezentowanie przez uczniów zaproponowanych rozwiązań. 
2.  Podsumowanie  ćwiczeń  z  podaniem  wskazówek  do  dalszej  pracy  oraz  sposobów 

unikania błędów. 

3.  Zakończenie zajęć. 
 
Praca domowa:  
Na podstawie literatury opracuj referat dotyczący budowy i działania aparatów analogowych. 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Scenariusz zajęć 2 

 

Osoba prowadząca    

 

 

…………………………………….…………. 

Modułowy program nauczania:  

Protetyk słuchu 322[17] 

Moduł: 

Aparaty  słuchowe  i  urządzenia  wspomagające  słyszenie 
322[17].Z2 

Jednostka modułowa:  

Charakterystyka budowy i działania aparatów słuchowych 
322[17].Z1.03 

Temat:  Porównanie właściwości aparatów cyfrowych i analogowych  

Cel ogólny: Ocena przydatności analogowych i cyfrowych aparatów słuchowych. 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

wykazać różnice między aparatem analogowym i cyfrowym, 

 

rozpoznać  poszczególne elementy aparatów słuchowych, 

 

wymienić elementy aparatu analogowego, 

 

wymienić elementy aparatu cyfrowego, 

 

odczytać parametry aparatu słuchowego, 

 

sprawdzić poprawność wykonanych czynności. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

prezentacja, 

 

ćwiczenia. 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

uczniowie  pracują w zespołach dwuosobowych. 

 
Czas: 2 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

zestawy ćwiczeń opracowane przez nauczyciela, 

 

zestaw różnych typów aparatów słuchowych wraz z danymi technicznymi, 

 

kartki formatu A4, pisaki. 

 
Zadanie dla ucznia: 

 

wykaż  różnicę  w  budowie  między  aparatami  słuchowymi:  analogowymi  i  cyfrowymi  
z uwzględnieniem danych technicznych i oceń ich przydatność. 

 
Przebieg zajęć: 

Faza wstępna: 

1.   określenie tematu zajęć, 
2.   wyjaśnienie szczegółowych celów kształcenia, 
3.   wyjaśnienie zasad pracy podczas ćwiczeń, 
4.   przydział  zadań  do  wykonania  na  poszczególnych  stanowiskach  po  dwa  aparaty 

słuchowe, 

5.   przygotowanie sprzętu do pracy. 
 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Faza właściwa: 
1.  instruktaż wstępny w formie prezentacji na wybranym przykładzie, 
2.  ćwiczenia na poszczególnych stanowiskach pracy. 
 
Faza końcowa: 
1.  sprawdzenie poprawności wykonania zadań, 
2.  wskazanie błędów i sposobów ich unikania, 
3.  ustalenie wniosków do dalszej pracy, 
4.  udzielenie praktycznych wskazówek przez nauczyciela. 
 
Praca domowa:  
Na  podstawie  aktualnych  czasopism  specjalistycznych  opracuj  notatkę  dotyczący 
przydatności cyfrowych aparatów słuchowych. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

5. ĆWICZENIA 

 
5.1. Podstawowe elementy elektroniczne 

 
5.1.1. Ćwiczenia
 

 
Ćwiczenie 1 

Do  wykonania  ćwiczenia  będzie  Ci  potrzebna  dioda  świecąca  LED  i  zwykła  żarówka 

umieszczone  na  płytce  uniwersalnej  w  oddzielnych  obwodach  oraz  bateria  (lub  zasilacz) 
o napięciu 3V. Podłącz źródło zasilania do końcówek zasilania żarówki na płytce, raz zgodnie 
z  oznaczeniami  biegunów  (tj.  plus  do  plusa,  minus  do  minusa),  raz  odwrotnie.  Następnie 
wykonaj tę samą czynność dla obwodu z diodą LED. Jakie są twoje spostrzeżenia i wnioski? 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 

wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  przygotować sprzęt /dioda świecąca LED, żarówka, płytka uniwersalna, bateria 3 V, 
3)  wykonać ćwiczenie zgodnie z treścią zadania, 
4)  zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski na podstawie przeprowadzonego ćwiczenia. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

prezentacja z objaśnieniem, 

− 

ćwiczenie. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

schematy połączeń, 

− 

płytka uniwersalna z oddzielnymi obwodami zasilania dla diody LED i żarówki, 

− 

bateria 3 V lub zasilacz prądu stałego o napięciu 3V, 

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

arkusz papieru formatu A4, flamastry, 

− 

poradnik dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 2 

Do  wykonania  ćwiczenia  potrzebny  Ci  będzie  generator  prądu  zmiennego,  dioda 

prostownicza na płytce uniwersalnej oraz oscyloskop. Ćwiczenie składa się z dwóch etapów. 
Etap  I:  Zapoznaj  się  ze  schematem  blokowym  układu  bez  diody  prostowniczej  i  połącz 
wszystkie  elementy  obwodu  zgodnie  z  instrukcją.  Poproś  nauczyciela  o  skontrolowanie 
połączeń  i  uruchomienie  podłączonego  obwodu.  Obejrzyj  na  ekranie  oscyloskopu  przebieg 
prądu  zmiennego.  Następnie  obserwuj  przebieg  prądu  zmieniając  na  generatorze  wartość 
napięcia i częstotliwość prądu. 
Etap  II:  Zapoznaj  się  ze  schematem  blokowym  układu  z  diodą  prostowniczą  i  połącz 
wszystkie  elementy  obwodu  zgodnie  z  instrukcją.  Poproś  nauczyciela  o  skontrolowanie 
połączeń  i  uruchomienie  podłączonego  obwodu.  Obejrzyj  na  ekranie  oscyloskopu  przebieg 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

prądu  zmiennego.  Następnie  obserwuj  przebieg  prądu  zmieniając  na  generatorze  wartość 
napięcia i częstotliwość prądu. 
Porównaj  otrzymane  na  oscyloskopie  obrazy  przebiegu  prądu.  Jakie  wyciągasz  wnioski  
i spostrzeżenia z tego porównania? 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym  uwzględnieniem  przepisów bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować schematy połączeń, 
2)  zapoznać się ze schematem blokowym  z diodą, 
3)  zapoznać się ze schematem blokowym  bez diody, 
4)  przygotować sprzęt /generator napięcia zmiennego, płytka drukowana z obwodem diody 

prostowniczej, oscyloskop/, 

5)  zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski na podstawie przeprowadzonego ćwiczenia. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

prezentacja z objaśnieniem, 

 

ćwiczenie. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

schematy połączeń, 

 

generator napięcia zmiennego, 

 

płytka drukowana z obwodem diody prostowniczej, 

 

oscyloskop, 

 

arkusz papieru formatu A4, flamastry, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

arkusz do ćwiczeń. 

 
Ćwiczenie 3 

Do  wykonania  ćwiczenia  potrzebny  Ci  będzie  tranzystor  umieszczony  na  płytce 

uniwersalnej z różnymi możliwościami przyłączenia: 

− 

jako źródło prądowe,  

− 

jako przełącznik. 

Połącz obwód zgodnie ze schematem dla pierwszej możliwości połączenia. Następnie poproś 
nauczyciela  o  skontrolowanie  połączenia  i  uruchomienie  układu.  Zmieniając  wartość  prądu 
bazy  przy  pomocy  potencjometru  obserwuj  wskazania  miernika  włączonego  w  obwód 
kolektor – emiter. Jakie zauważasz właściwości tranzystora? 
Połącz  obwód  zgodnie  ze  schematem  dla  drugiej  możliwości  połączenia.  Następnie  poproś 
nauczyciela  o  skontrolowanie  połączenia  i  uruchomienie  układu.  Następnie  podając  
i odejmując na wejściu napięcie dodatnie obserwuj, co dzieje się z napięciem na jego wyjściu. 
Jakie masz spostrzeżenia odnośnie pracy tranzystora w tym układzie? 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  wykonania  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać 

odpowiedni  fragment  rozdziału  Materiał  nauczania.  Należy  zwrócić  uwagę  na  analizowanie 
i wyjaśnianie zachodzących zjawisk. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)    przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)    przeanalizować schematy połączeń,  
3)    przygotować niezbędny sprzęt /tranzystor, płytka uniwersalna z różnymi przyłączeniami, 
4)    wykonać ćwiczenie zgodnie z treścią, 
5)    zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski na podstawie przeprowadzonego ćwiczenia. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

prezentacja z objaśnieniem, 

 

ćwiczenie. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

schematy połączeń, 

 

zasilacz, 

 

płytka drukowana z obwodem tranzystora, 

 

multimetr, 

 

arkusz papieru formatu A4, flamastry, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

arkusz ćwiczeń. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

5.2. Aparaty analogowe

 

 
5.2.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Korzystając  z  instrukcji  obsługi  i  odpowiednich  narzędzi  rozkręć  ostrożnie  aparat 

słuchowy  analogowy.  Nazwij  i  omów  widoczne  elemeny  aparatu  słuchowego  (rodzaj 
słuchawki, mikrofonu, klasa wzmacniacza). 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  wykonać ćwiczenie zgodnie z treścią zadania, 
3)  zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

prezentacja z objaśnieniem, 

 

ćwiczenie. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

aparat słuchowy analogowy, 

− 

instrukcja serwisowa danego aparatu, 

− 

śrubokręt, 

− 

mikroskop,  

− 

poradnik dla ucznia, 

− 

arkusz ćwiczeń. 

 

Ćwiczenie 2 

Spośród różnych modeli aparatów słuchowych analogowych wybierz model wyposażony 

w kilka regulatorów. Następnie, na podstawie instrukcji aparatu, określ jakie to są regulatory. 
Na  podstawie  dostępnych  opisów  i  charakterystyki  aparatu  opisz  wpływ  poszczególnych 
regulatorów na sygnał transmitowany przez aparat.  

 

      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować dane techniczne różnych aparatów słuchowych analogowych, 
2)  dokonać analizy instrukcji serwisowej danego aparatu, 
3)  określić, jakie występują regulatory, 
4)  opisać wpływ poszczególnych regulatorów na sygnał transmitowany przez aparat. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

prezentacja z objaśnieniem, 

− 

ćwiczenie.  

 

Środki dydaktyczne: 

 

zestaw różnych aparatów słuchowych, 

 

instrukcja danego aparatu,  

 

arkusz ćwiczeń, 

 

arkusz papieru formatu A4, flamastry, 

 

poradnik dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 3 

Spośród  różnych  elementów  aparatów  słuchowych  analogowych  wybierz,  te  które  nie 

mają  bezpośredniego  wpływu  na  transmisję  sygnału  akustycznego.  Omów  rolę  tych 
elementów w aparacie słuchowym. 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  wybrać elementy mające wpływ na transmisję danych, 
2)  omówić ich rolę w aparacie słuchowym,  
3)  sformułować i zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

prezentacja z objaśnieniem, 

 

ćwiczenie.  

 

Środki dydaktyczne: 

 

instrukcja serwisowa danego aparatu, 

 

dane techniczne aparatu, 

 

zestaw różnych aparatów słuchowych, 

 

arkusz papieru formatu A4,  

 

arkusz ćwiczeń, 

 

poradnik dla ucznia. 

 

Ćwiczenie 4 

Spośród  dostępnych  aparatów  wybierz  dwa  modele:  analogowy  ustawiany  ręcznie 

i  analogowy  programowalny.  Rozkręć  te  aparaty  i  porównaj  ich  elementy  składowe.  Jakie 
różnice  są  najbardziej  widoczne?  Spróbuj  wskazać  wady  i  zalety  tych  różnic,  zarówno  pod 
kątem obsługowym jak i technicznym. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 

wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym uwzględnieniem  przepisów bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  przygotować odpowiedni sprzęt, 
3)  dokonać porównania elementów składowych aparatów analogowych, 
4)  wykazać wady i zalety aparatów analogowych ustawianych ręcznie i programowalnych. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

prezentacja z objaśnieniem, 

 

ćwiczenie.  

 

Środki dydaktyczne: 

 

instrukcja serwisowa danego aparatu, 

 

dane techniczne aparatu, 

 

aparat słuchowy analogowy,  

 

aparat słuchowy programowalny, 

 

śrubokręt, 

 

arkusz papieru formatu A4, flamastry, 

 

arkusz ćwiczeń, 

 

poradnik dla ucznia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

5.3. Układy regulujące

 

 
5.3.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie1 

Do  wykonania  ćwiczenia  potrzebny  Ci  jest  aparat  słuchowy  z  regulatorem  PC.  Pomiar 

powinien  zostać  wykonany  na  analizatorze  wyposażonym  w  sprzęgacz  2  cm

3

.  Pozostałe 

regulatory  powinny  być  ustawione  w  pozycji  najmniejszego  wpływu  na  sygnał.  Zmierz 
charakterystykę OSPL90 danego aparatu dla następujących pozycji regulatora PC: 

 

PC w pozycji maksymalnej (maksymalny wpływ na sygnał), 

 

PC w pozycji minimalnej (minimalny wpływ na sygnał). 

Zanotuj  wyniki  i  spostrzeżenia  z  przeprowadzonego  ćwiczenia  i  porównaj  je  z  danymi 
technicznymi aparatu. 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
  

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  przygotować odpowiedni sprzęt, 
3)  wykonać ćwiczenie zgodnie z treścią zadania, 
4)  opisać zaobserwowane zjawisko, 
5)  zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

    prezentacja z objaśnieniem, 

    ćwiczenie. 

 

  Środki dydaktyczne: 

− 

aparat słuchowy z regulatorem PC wraz z danymi technicznymi, 

− 

analizator aparatu słuchowego, 

− 

mały śrubokręt do dokonywania regulacji, 

− 

arkusz papieru formatu A4, flamastry, 

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

poradnik dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 2 

Do wykonania ćwiczenia potrzebny Ci jest aparat słuchowy z regulatorem barwy. Pomiar 

powinien  zostać  wykonany  na  analizatorze  wyposażonym  w  sprzęgacz  2  cm

3

.  Pozostałe 

regulatory  powinny  być  ustawione  w  pozycji  najmniejszego  wpływu  na  sygnał.  Zmierz 
charakterystykę OSPL90 danego aparatu dla następujących pozycji regulatora barwy: 

 

regulator w pozycji maksymalnej (maksymalny wpływ na sygnał), 

 

regulator w pozycji środkowej (średni wpływ na sygnał), 

 

regulator w pozycji minimalnej (minimalny wpływ na sygnał). 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

Zanotuj  wyniki  i  spostrzeżenia  z  przeprowadzonego  ćwiczenia  i  porównaj  je  z  danymi 
technicznymi aparatu. 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)    przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)    przygotować odpowiedni sprzęt, 
3)    wykonać ćwiczenie zgodnie z treścią zadania, 
4)    opisać zaobserwowane zjawisko, 
5)    zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

prezentacja z objaśnieniem, 

− 

ćwiczenie. 

 

  Środki dydaktyczne: 

− 

aparat słuchowy wraz z danymi technicznymi, 

− 

analizator aparatu słuchowego, 

− 

mały śrubokręt do dokonywania regulacji, 

− 

arkusz papieru formatu A4, flamastry, 

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

poradnik dla ucznia. 

 
Ćwiczenie 3 

Na  podstawie  dostępnych  danych  technicznych  aparatów  mających  różne  regulatory, 

przeprowadź  analizę  wpływu  poszczególnych  regulatorów  na  sygnał  i  porównaj  je  ze  sobą. 
Zrób zestawienie regulatorów z podziałem  na rodzaj wpływu  na transmitowany przez  aparat 
sygnał. Uzasadnij ich znaczenie. 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  wykonać ćwiczenie zgodnie z treścią zadania, 
3)  dokonać analizy wpływu regulatorów na sygnał, 
4)  zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

prezentacja z objaśnieniem, 

− 

ćwiczenie. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

  Środki dydaktyczne: 

− 

dane techniczne aparatów, 

− 

arkusz papieru formatu A4, flamastry, 

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

poradnik dla ucznia.   

 
Ćwiczenie 4 

Na podstawie dostępnych danych technicznych aparatów, wybierz regulatory, które mają: 

 

znaczenie dla bezpieczeństwa użytkownika, 

 

znaczenie dla komfortu słyszenia. 

Uzasadnij przeprowadzony przez siebie wybór. 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  wykonać ćwiczenie zgodnie z treścią zadania, 
3)  dokonać wyboru regulatorów bezpiecznych i komfortowych, 
4)  zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

prezentacja z objaśnieniem, 

 

ćwiczenie. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

dane techniczne aparatów, 

− 

arkusz papieru formatu A4,  

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

poradnik dla ucznia.   

 
Ćwiczenie 5 

Porównaj  charakterystyki  różnych  aparatów  słuchowych.  Spośród  nich  wybierz  aparat, 

którego  ilość  regulatorów  jest  wystarczająca  do  protezowania  ucha.  Wyjaśnij,  czy  ilość 
dostępnych regulacji jest czynnikiem determinującym wybór aparatu słuchowego. 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  wykonać ćwiczenie zgodnie z treścią zadania, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

3)  uzasadnić wpływ ilości dostępnych regulacji na wybór aparatu słuchowego, 
4)  zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

prezentacja z objaśnieniem, 

− 

ćwiczenie. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

zestaw różnych aparatów słuchowych, 

− 

arkusz papieru formatu A4,  

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

poradnik dla ucznia.   

 
Ćwiczenie 6 

Do wykonania ćwiczenia potrzebny będzie aparat z wieloma regulatorami. Podłącz aparat 

do  stetoklipu  i  posłuchaj  dźwięków  otoczenia,  rozmów  przy  różnych  ustawieniach 
regulatorów aparatu. 
UWAGA:  Ćwiczenie  należy  przeprowadzić  z  aparatami  małej  mocy,  pod  okiem 
doświadczonego  protetyka.  Zbyt  głośne  ustawienie  aparatu  może  spowodować  uraz 
akustyczny! 
Po  przeprowadzonym  odsłuchu  spróbuj  odpowiedzieć  na  pytanie:  Jakie  jest  znaczenie 
regulatorów z punktu widzenia użytkownika aparatów? 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym  uwzględnieniem  przepisów bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  wykonać ćwiczenie zgodnie z treścią zadania, 
3)  dokonać wyboru aparatu z odpowiednim ustawieniem regulatorów, 
4)  zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

prezentacja z objaśnieniem, 

− 

ćwiczenie. 

 

  Środki dydaktyczne: 

− 

dane techniczne aparatów, 

− 

zestaw aparatów słuchowych z wieloma regulatorami, 

− 

stetoklip, 

− 

arkusz papieru formatu A4, flamastry, 

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

poradnik dla ucznia.   

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

5.4. Układy automatycznej regulacji wzmocnienia 

 

5.4.1  Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

W  danym  aparacie  próg  zadziałania  kompresji  ustawiony  jest  dla  wartości  60  dB  na 

wejściu.  Do  aparatu  dociera  sygnał  o  wartości  90  dB.  Określ  jaki  będzie  poziom  sygnału 
wyjściowego aparatu, jeśli kompresja sygnału jest jak 3:1. 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym  uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  przygotować odpowiedni sprzęt, 
3)  wykonać ćwiczenie zgodnie z treścią zadania, 
4)  opisać zaobserwowane zjawisko, 
5)  zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

prezentacja z objaśnieniem, 

− 

ćwiczenie. 

 

  Środki dydaktyczne: 

− 

aparat słuchowy, 

− 

arkusz papieru formatu A4, pisaki, 

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

poradnik dla ucznia.   

 
Ćwiczenie 2 

Do przeprowadzenia ćwiczenia potrzebny będzie aparat wyposażony w układy kompresji 

AGCi  i  ograniczania  PC  oraz  stetoklip.  Korzystając  z  danych  technicznych  aparatu  ustaw 
regulatory kolejno w położeniach:  
a.  wszystkie  regulatory  w  pozycji  najmniejszego  wpływu  na  sygnał,  regulator  AGCi  

w pozycji maksymalnej kompresji, 

b.  wszystkie regulatory w pozycji najmniejszego wpływu na sygnał, regulator PC w pozycji 

maksymalnego ograniczania sygnału.  

Następnie  skorzystaj  ze  sprzętu  audio,  z  którego  będzie  podawana  mowa  o  regulowanych, 
skalibrowanych poziomach głośności.  
Ustaw  aparat  najpierw  tak,  jak  opisuje  to  punkt  a.  Następnie  uruchom  sygnał  mowy 
z  głośnika  i  posłuchaj  go  przez  aparat  przy  coraz  większych  poziomach  głośności  
(w granicach bezpieczeństwa).  
W  następnym  etapie  ustaw  aparat  zgodnie  z  punktem  b.  Ponownie  uruchom  sygnał  mowy 
i  posłuchaj  przez  stetoklip,  jak  pracuje  aparat  dla  coraz  większych  poziomów  głośności 
(w granicach bezpieczeństwa).  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

Zanotuj swoje spostrzeżenia i wnioski. Który z układów jest wg Ciebie bardziej komfortowy? 
Uzasadnij swoją odpowiedź. 
UWAGA!  Podczas  wykonywania  ćwiczenia  mogą  być  osiągane  duże  poziomy  dźwięku, 
dlatego też niezbędna jest kontrola przeprowadzanych działań przez specjalistę. 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym  uwzględnieniem  przepisów bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  przygotować odpowiedni sprzęt /aparat wyposażony w układy kompresji AGCi/, 
3)  wykonać ćwiczenie zgodnie z treścią zadania, 
4)  opisać zaobserwowane zjawisko, 
5)  zapisać spostrzeżenia i sformułować wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

prezentacja z objaśnieniem, 

− 

ćwiczenie. 

 

  Środki dydaktyczne: 

− 

dane techniczne aparatów, 

− 

aparat słuchowy z regulatorami PC i AGCi, 

− 

stetoklip, 

− 

sprzęt audio, 

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

arkusz papieru formatu A4, pisaki, 

− 

poradnik dla ucznia.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

5.5. Aparaty cyfrowe 

 
5.5.1. Ćwiczenia

 

 
Ćwiczenie 1 

Do  wykonania  ćwiczenia  potrzebne  są  dwa  aparaty  do  lekkich  ubytków  słuchu: 

analogowy  i  cyfrowy.  Podłącz  aparat  do  stetoklipu  i  posłuchaj,  jak  brzmi  otoczenie  
w  aparacie  cyfrowym  i  w  aparacie  analogowym  (rozmowy,  głosy,  dźwięki).  Jakie  słyszysz 
różnice?  Zapisz  swoje  spostrzeżenia  i  spróbuj  odpowiedzieć  na  pytanie,  który  aparat  jest 
bardziej komfortowy w brzmieniu. Odpowiedź uzasadnij.  
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym  uwzględnieniem  przepisów bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  wybrać potrzebne aparaty słuchowe, 
3)  podłączyć aparat do stetoklipu, 
4)  wypróbować działanie aparatu, 
5)  zanotować spostrzeżenia i wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

prezentacja z objaśnieniem, 

− 

ćwiczenie. 

 

  Środki dydaktyczne: 

− 

aparaty słuchowe analogowy i cyfrowy, 

− 

stetoklip, 

− 

arkusz papieru formatu A4, pisaki, 

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

poradnik dla ucznia.   

 
Ćwiczenie 2 

Do  wykonania  ćwiczenia  potrzebne  Ci  będą  dane  techniczne  aparatów  słuchowych: 

analogowego,  analogowego  programowalnego  i  cyfrowego.  Przeczytaj  uważnie  opis  
i  dostępne  funkcje  w  każdym  z  aparatów,  następnie  porównaj  je  ze  sobą.  Który  z  aparatów 
jest  wg  Ciebie  najlepszy,  zarówno  pod  kątem  osoby  ustawiającej,  jak  i  pod  kątem 
ewentualnego użytkownika? Odpowiedź uzasadnij.  
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym uwzględnieniem  przepisów bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 

 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  zapoznać się z danymi technicznymi aparatów słuchowych, 
3)  na podstawie opisu i dostępnych funkcji  porównać aparaty słuchowe, 
4)  zanotować spostrzeżenia i wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

ćwiczenie. 

 

  Środki dydaktyczne: 

− 

zestaw różnych aparatów słuchowych, 

− 

instrukcja serwisowa danego aparatu, 

− 

arkusz papieru formatu A4,  

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

poradnik dla ucznia.   

 
Ćwiczenie 3 

Mając  do  dyspozycji  dwa  aparaty:  analogowy  i  cyfrowy,  wykaż  ich  wady  i  zalety  

z  punktu  widzenia  użytkownika.  Weź  pod  uwagę  kilka  wariantów,  np:  różny  wiek 
użytkowników,  różne  możliwości  psychoruchowe,  itp.  Na  podstawie  dotychczas  zebranej 
wiedzy  spróbuj  wybrać  odpowiedni  aparat  dla  każdego  z  przedstawicieli  danej  grupy 
użytkowników aparatów. Uzasadnij swój wybór. 
 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym  uwzględnieniem  przepisów bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  zapoznać się z  instrukcją obsługi, 
3)  zanotować spostrzeżenia i wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

ćwiczenie. 

 

  Środki dydaktyczne: 

− 

zestaw różnych aparatów słuchowych, 

− 

instrukcja serwisowa danego aparatu, 

− 

arkusz papieru formatu  A4, pisaki, 

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

poradnik dla ucznia.  

 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

5.6. Dane techniczne i normy aparatów słuchowych

 

 
5.6.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Porównaj parametry aparatów słuchowych na podstawie danych technicznych. 

 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  zapoznać się z danymi technicznymi różnych aparatów, 
3)  określić, według jakich norm zostały przedstawione dane, 
4)  odczytać dane wyznaczające parametry akustyczne aparatów słuchowych, 
5)  dokonać wyboru aparatów na podstawie wytycznych zadania, 
6)  zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

ćwiczenie. 

 

  Środki dydaktyczne: 

− 

katalog danych technicznych aparatów słuchowych, 

− 

arkusz papieru formatu  A4,  

− 

poradnik dla ucznia.   

 
Ćwiczenie 2 

Wybierz parametry aparatów słuchowych, które mogą mieć znaczenie dla pacjenta. 

 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym uwzględnieniem  przepisów bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  zapoznać się z danymi technicznymi aparatów, 
3)  wybrać parametry aparatów, które mogą mieć znaczenie dla pacjenta, 
4)  uzasadnić znaczenie wybranych parametrów. 
 

  Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

ćwiczenie. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

  Środki dydaktyczne: 

− 

katalog danych technicznych aparatów, 

− 

arkusz ćwiczeń, 

− 

poradnik dla ucznia.   

 
Ćwiczenie 3.  

Porównaj parametry aparatów słuchowych na podstawie różnych norm. 

 
      Wskazówki do realizacji 
      Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  cel  i  zasady 
wykonania  ćwiczenia,  ze  szczególnym uwzględnieniem  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny 
pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować treść ćwiczenia, 
2)  wybrać dane techniczne opisujące te same parametry aparatu wg różnych norm, 
3)  zapisać spostrzeżenia i wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

ćwiczenie. 

 

  Środki dydaktyczne: 

− 

katalog danych technicznych aparatów wg różnych norm, 

− 

arkusz papieru formatu A4, pisaki, 

− 

poradnik dla ucznia. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

  

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 
Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego

 

 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej

 

„Charakterystyka  budowy  

i działania aparatów słuchowych” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania: 1, 2, 3, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 20 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania: 4, 6, 8, 14, 18,19 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za nieprawidłową odpowiedź 

lub jej brak uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:

 

− 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego,  

− 

dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym co najmniej 3 z poziomu ponadpodstawowego,  

− 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  5  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi: 1. a, 2. c, 3. d, 4. b, 5. a, 6. d, 7. c, 8. b, 9. b, 10. c, 11. b, 
12. b, 13. c, 14. a, 15. d, 16. d, 17. d, 18. c, 19. a, 20. b. 

 
 

Plan testu 
 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Określić definicję tranzystora  

Określić główne elementy budowy aparatu 
słuchowego 

Określić elementy składowe aparatu cyfrowego 

Uporządkować układy ograniczające 

PP 

Określić zadaniem słuchawki  
w aparacie słuchowym 

Podać wzmacniacze występujące  
w aparacie słuchowym 

PP 

Określić klasę wzmacniacza A-KAMP  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

Wyjaśnić określenie „aparatu wielokanałowego”  

PP 

Określić rolę układ PC w aparacie 

10 

Wymienić typy baterii stosowanych  
w aparatach słuchowych 

11 

Podać zastosowanie akumulatora zamiast baterii 
w aparacie słuchowym  

12  Określić rolę układ AGCi 

13 

Określić charakterystykę mikrofonu 
gradientowego  

14 

Określić parametry sygnału wyjściowego aparatu 
słuchowego liniowego  

PP 

15  Określić liniową praca aparatu słuchowego 

16 

Podać normy dotyczące aparatów słuchowych, 
obowiązujące w Polsce 

17 

Podać normy określające parametry aparatów 
słuchowych: 

18  Podać zastosowanie charakterystyki OSPL90  

PP 

19 

Podać odniesienie danych technicznych aparatów 
słuchowych 

PP 

20  Podać określenie kompresji liniowej 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela

 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej 

jednotygodniowym. 

2.  Omów z uczniami cel zastosowania testu. 
3.  Wyjaśnij uczniom, na czym polegają zadania testowe oraz jakie są zasady ich punktowania. 
4.  Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 
5.  Zapewnij warunki samodzielnej pracy uczniów podczas rozwiązywania testu. 
6.  Przed rozpoczęciem testu zapoznaj uczniów ze skierowaną do nich instrukcją. 
7.  Upewnij  się,  czy  wszystko  zostało  zrozumiane  przez  uczniów,  w  razie  wątpliwości 

wyjaśnij je. 

8.  Przestrzegaj czasu wyznaczonego na test, nie wydłużaj go. 
9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się  czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20

 

zadań.  Każde  zadanie  ma  cztery  możliwości  odpowiedzi.  Tylko  jedna 

odpowiedź jest prawidłowa. 

5.  Wybraną odpowiedź zaznacz na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej 

rubryce krzyżyk.  

6.  W przypadku pomyłki zakreśl błędną odpowiedź kółkiem, a następnie zakreśl odpowiedź 

prawidłową. 

7.  Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 
 
 

Materiały dla ucznia:

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

 
 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  Tranzystor to 

a)  inaczej wzmacniacz aparatu słuchowego. 
b)  element  elektroniczny,  mogący  w przy  odpowiednim podłączeniu  wzmocnić sygnał 

elektryczny. 

c)  element elektroniczny, odpowiadający za barwę dźwięku. 
d)  element układu całkującego. 

 
2.  Główne elementy budowy aparatu słuchowego to 

a)  słuchawka, mikrofon, tranzystor. 
b)  wkładka, słuchawka, wzmacniacz, wzmacniacz mikrofonowy. 
c)  mikrofon, wzmacniacz, słuchawka, zasilanie. 
d)  mikrofon, wzmacniacz, słuchawka, bateria. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

3.  Aparat cyfrowy to aparat z 

a)  analogowym mikrofonem, cyfrowym wzmacniaczem i cyfrową słuchawką. 
b)  cyfrowym mikrofonem, cyfrowym wzmacniaczem i cyfrową słuchawką. 
c)  analogowym mikrofonem, cyfrowym wzmacniaczem i analogową słuchawką. 
d)  analogowym  mikrofonem,  analogowym wzmacniaczem, cyfrowym  programowaniem 

i analogową słuchawką. 

 
4.  Układ ograniczający (od najszybszego) według szybkości zadziałania to 

a)  AGCi, PC, AGCo. 
b)  AGCo, AGCi, PC. 
c)  PC, AGCi, AGCo. 
d)  PC, AGCo, AGCi. 

 
5.  Zadaniem słuchawki w aparacie słuchowym jest 

a)  zamiana sygnału elektrycznego na akustyczny. 
b)  zamiana sygnału akustycznego w falę mechaniczną. 
c)  wzmocnienie sygnału akustycznego. 
d)  zamiana sygnału akustycznego w sygnał elektryczny. 

 
6.  Wzmacniacze jakie spotykamy w aparacie słuchowym to 

a)  tylko analogowe. 
b)  klasy A, B, C, D. 
c)  klasy A, A-kamp, B, D, procesory sygnałowe. 
d)  tylko klasy D i procesory sygnałowe. 

 
7.    Wzmacniacz A-KAMP to wzmacniacz klasy 

a)  D. 
b)  to inaczej procesor sygnałowy. 
c)  B. 
d)  A. 

 
8.    Określenie „aparat wielokanałowy” 

a)  oznacza aparat o wielu programach słyszenia. 
b)  oznacza aparat o wielu pasmach słyszenia (szerokim paśmie  przenoszenia). 
c)  oznacza  aparat,  którego  charakterystyka częstotliwościowa  jest  podzielona  na  wiele 

osobno regulowanych (dostrajanych) części.  

d)  oznacza  aparat  z  szybko  działającym  filtrem,  którego  charakterystyka  zmienia  się  

w zależności od ustawień aparatu.  

 
9.   Układ PC w aparacie słuchowym 

a)  zmniejsza amplitudę sygnału, tak by nie przekraczał on zadanej wartości. 
b)  obcina te wartości szczytowe sygnału, które przekraczają zadany poziom. 
c)  ogranicza sygnały, których częstotliwość jest większa niż zadana. 
d)  jest taki sam jak układ AGC, jest tylko jego starszą wersją. 

 
10.  W aparatach słuchowych stosuje się 

a)  wszystkie typy baterii, których napięcie nie przekracza wartości 1.4 V. 
b)  tylko baterie alkaliczne, o napięciu 1.4 V.  
c)  tylko cynkowo-powietrzne 1.4 V.  
d)  baterie alkaliczne i cynkowo-powietrzne, jeśli tylko ich rozmiar jest odpowiedni. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

11.  Zastosowanie akumulatora zamiast baterii w aparacie słuchowym  

a)  powoduje zwiększenie wzmocnienia aparatu słuchowego. 
b)  powoduje zmniejszenie wzmocnienia aparatu słuchowego. 
c)  powoduje dłuższą pracę aparatu. 
d)  nie ma znaczenia dla aparatu. 

 
12.  Układ AGCi 

a)  jest układem zwiększającym wzmocnienie objętości pod wpływem zmian temperatury. 
b)  działa  na  sygnał  na  początku  toru  przetwarzania  sygnału  (przed  wzmacniaczem 

końcowym). 

c)  działa na sygnał na końcu toru przetwarzania sygnału (za wzmacniaczem końcowym). 
d)  jest szybszy od układu AGCo. 

 
13.  Mikrofon gradientowy to mikrofon o charakterystyce 

a)  ósemkowej. 
b)  wszechkierunkowej. 
c)  kierunkowej. 
d)  silnie kierunkowej. 

 
14.  Jeśli aparat jest liniowy, to sygnał wyjściowy aparatu słuchowego 

a)  wzrasta wprost proporcjonalnie do sygnału wejściowego aparatu. 
b)  wzrasta wprost proporcjonalnie do sygnału wyjściowego aparatu. 
c)  wzrasta odwrotnie proporcjonalnie do sygnału wejściowego aparatu. 
d)  wzrasta odwrotnie proporcjonalnie do sygnału wejściowego aparatu. 

 
15.  Liniowa praca aparatu słuchowego 

a)  jest możliwa tylko w aparacie analogowym.  
b)  jest możliwa tylko w aparacie cyfrowym. 
c)  jest  niezależna  od  rodzaju  aparatu  i  jest  ograniczona  jedynie  wielkością  sygnału 

wejściowego. 

d)  jest niezależna od rodzaju aparatu i zależy od jego możliwości technicznych. 

 
16.  Normy dotyczące aparatów słuchowych, obowiązujące w Polsce to 

a)  ANSI. 
b)  DIN. 
c)  IEC.  
d)  PN. 

 
17.  Normy określające parametry aparatów słuchowych 

a)  nie mają większego znaczenia.  
b)  mogą być pomocne są obowiązujące dla dowolnego aparatu słuchowego.  
c)  nie są potrzebne do porównania aparatów słuchowych. 
d)  są  podstawą  w  odczytywaniu  i  porównywaniu  między  sobą  parametrów  aparatów 

słuchowych. 

 
18.  Charakterystyka OSPL90 służy do 

a)  określenia, jakie wzmocnienie daje aparat w funkcji częstotliwości. 
b)  określenia,  jakie  wzmocnienie  daje  aparat  w  funkcji  częstotliwości  dla  sygnału 

wejściowego równego 90 dB SPL. 

c)  zobrazowania,  jaki  jest  maksymalny  poziom  wyjściowy  sygnału  wyjściowego  dla 

sygnału wyjściowego równego 90 dB SPL. 

d)  przedstawienia  charakterystyki  maksymalnego  poziomu  wyjściowego  aparatu 

słuchowego dla sygnału wejściowego równego 90 dB SPL. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

19.  Dane techniczne aparatów słuchowych odnoszą się do 

a)  średniej pomiarów dla określonej grupy aparatów słuchowych.  
b)  powstały w wyniku przeprowadzenia pomiarów zgodnie z odpowiednimi normami. 
c)  norm ANSI lub DIN obowiązujących w Polsce.  
d)  sposobu użytkowania aparatu słuchowego. 

 
20   Określenie „kompresja liniowa” oznacza, że 

a)  zmienia się współczynnik kompresji w zależności od poziomu sygnału wejściowego. 
b)  aparat z tym układem pracuje liniowo. 
c)  współczynnik kompresji jest stały. 
d)  stały jest próg zadziałania kompresji. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko ............................................................................................................................ 

 
Charakterystyka budowy i działania aparatów słuchowych 

 
 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 
 

Nr  

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

Test 2 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej

 

„Charakterystyka  budowy  

i działania aparatów słuchowych” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania: 1, 4, 5, 7, 8, 9, 10,11, 12, 13, 15,16, 19, 20 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania: 2, 3, 6, 14, 17, 18 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 
 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za nieprawidłową odpowiedź 

lub jej brak uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 
Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:

 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego,  

 

dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym co najmniej 3 z poziomu ponadpodstawowego,  

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  5  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi: 1. a, 2. c, 3. c, 4. a, 5. c, 6. a, 7. b, 8. b, 9. d, 10. c, 11. b, 
12. c, 13. d, 14. c, 15. c, 16. c, 17. c, 18. c, 19. a, 20. b. 

 
 

Plan testu 
 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

określić moc wyjściową aparatu słuchowego 

określić działanie wzmacniacza  
w układzie aparatu słuchowego 

PP 

podać różnicę między aparatem  słuchowych na 
przewodnictwo powietrzne i aparatem na 
przewodnictwo kostne 

PP 

podać klasę wzmacniacza aparatu słuchowego, 
mającego największą sprawność 

podać gdzie występuje procesor sygnału  

określić rolę układu całkującego w aparacie 
słuchowym 

PP 

podać definicję aparatu słuchowego analogowego 

określić działanie mikrofonu ciśnieniowego  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

określić rolę słuchawki  piezoelektrycznej 

10  znać rolę układu kompresji  

11  określić rolę układ PC  

12  podać określenie tranzystora 

13 

znać przyczyny zniekształceń w aparacie 
słuchowym 

14  znać rolę przetwornika C/A w aparacie cyfrowym 

PP 

15 

wymienić główne elementy aparatu słuchowego 
cyfrowego 

16 

znać normy, jakie powinny spełniać aparaty 
słuchowe 

17  znać funkcję układu AGCo 

PP 

18  określić rolę układ FDRC 

PP 

19 

określić cel porównanie dwóch aparatów, jednego 
z danymi dla sprzęgacza 2 cm

3

 i drugiego 

z danymi dla symulatora ucha 

20 

znać występowanie błędów obróbki sygnału 
w cyfrowym aparacie słuchowym 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

35 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela

 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  wyprzedzeniem  co  najmniej       

jednotygodniowym. 

2.  Omów z uczniami cel zastosowania testu. 
3.  Wyjaśnij  uczniom  na  czym  polegają  zadania  testowe  oraz  jakie  są  zasady  ich 

punktowania. 

4.  Przygotuj odpowiednią liczbę testów. 
5.  Zapewnij warunki samodzielnej pracy uczniów podczas rozwiązywania testu. 
6.  Przed rozpoczęciem testu zapoznaj uczniów ze skierowaną do nich instrukcją. 
7.  Upewnij  się  czy  wszystko  zostało  zrozumiane  przez  uczniów,  w  razie  wątpliwości 

wyjaśnij je. 

8.  Przestrzegaj czasu wyznaczonego na test, nie wydłużaj go. 
9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się  czasie      

zakończenia udzielania odpowiedzi. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań.  Do  każdego  zadania  dołączone  są  4  możliwości  odpowiedzi.        

Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 

znak X. W przypadku pomyłki należy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Jeśli udzielenie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż jego rozwiązanie 

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

 
Materiały dla ucznia:

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

 
 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  Maksymalna moc wyjściowa aparatu słuchowego uzależniona jest od 

a)  napięcia baterii. 
b)  pojemność baterii. 
c)  rodzaju mikrofonu. 
d)  rodzaju obudowy. 

 
2.  Wzmacniacz w układzie aparatu słuchowego powoduje 

a)  prawidłowe działanie cewki telefonicznej. 
b)  ograniczanie sygnału wyjściowego proporcjonalnie do sygnału wejściowego. 
c)  zwiększenie napięcia na jego wyjściu w stosunku do napięcia na wyjściu. 
d)  zmniejszenie zniekształceń generowanych przez pozostałe układy aparatu. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

36 

3.  Aparaty  słuchowe  na  przewodnictwo  powietrzne  różnią  się  od  aparatów  na 

przewodnictwo kostne 
a)  rodzajem zastosowanego mikrofonu.  
b)  rodzajem przetworników sygnału wejściowego oraz wyjściowego. 
c)  przetwornikiem sygnału wyjściowego. 
d)  ilością układów regulujących. 

 

4.  Wzmacniacz aparatu słuchowego, mającego największą sprawność to wzmacniacz klasy 

a)  D. 
b)  A. 
c)  AB. 
d)  C. 

 
5.  Procesor sygnału występuje w 

a)  każdym aparacie. 
b)  w aparacie analogowym.  
c)  w aparacie cyfrowym.  
d)  tylko  w  najmniejszych  aparatach  typu  CIC,  z  uwagi  na  ograniczoną  przestrzeń 

aparatu. 

 
6.  Układ całkujący pełni w aparacie rolę 

a)  filtru przenoszącego sygnały o niskich częstotliwościach. 
b)  filtru przenoszącego sygnały o wysokich częstotliwościach. 
c)  wzmacniacza sygnałów o niskich częstotliwościach. 
d)  wzmacniacza sygnałów o wysokich częstotliwościach. 

 
7.  Aparat słuchowy analogowy to 

a)  każdy aparat pracujący liniowo. 
b)  aparat wyposażony w wzmacniacz klasy A, B, AB lub D. 
c)  aparat posiadający analogowe przetworniki. 
d)  każdy aparat z programowaniem komputerowym.  

 
8.  Mikrofon ciśnieniowy to mikrofon 

a)  na którego membranę pada fala akustyczna z obu stron membrany. 
b)  na którego membranę pada fala akustyczna z jednej strony membrany. 
c)  na którego membranę nie ma znaczenia, jak pada fala. 
d)  na którego membranę pada fala akustyczna z każdego kierunku. 

 
9.  Słuchawka piezoelektryczna 

a)  współpracuje z cewką telefoniczną aparatu. 
b)  nie jest stosowana w aparatach słuchowych. 
c)  zapewnia bardzo dobre brzmienie sygnałów o niskich częstotliwościach. 
d)  zapewnia bardzo dobre brzmienie sygnałów o wysokich częstotliwościach. 

 
10.  Układ kompresji to układ 

a)  ograniczający sygnał wyjściowy przez obcinanie jego wartości szczytowych. 
b)  zmniejszający wpływ zniekształceń na sygnał. 
c)  zmniejszający  poziom  sygnału  wyjściowego  tak  by  nie  przekroczył  on  zadanej 

wartości przy nadmiernym sygnale wejściowym. 

d)  którego zadaniem jest wzmacnianie zbyt cichych sygnałów na wejściu aparatu.   

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

37 

11.  Układ PC to układ 

a)  kompresujący sygnał o zbyt dużym poziomie wejściowym. 
b)  obcinający wartości szczytowe sygnału przekraczające zadaną wartość. 
c)  regulujący barwę dźwięku. 
d)  regulujący głośność aparatu. 

 
12.  Tranzystor jest 

a)  wzmacniaczem. 
b)  diodą. 
c)  elementem wzmacniacza. 
d)  elementem słuchawki. 

 
13.  Zniekształcenia w aparacie słuchowym  spowodowane są 

a)  przez mikrofon. 
b)  przez odbiór niepożądanych dźwięków otoczenia. 
c)  przez zasilanie aparatu. 
d)  przez każdy z elementów aparatu słuchowego. 

 
14.  Przetwornik C/A aparatu cyfrowego 

a)  nie występuje w aparacie cyfrowym. 
b)  zamienia sygnał analogowy na cyfrowy. 
c)  zamienia sygnał cyfrowy na analogowy. 
d)  to inaczej słuchawka. 

 
15.  Główne elementy aparatu cyfrowego słuchowego to 

a)  analogowy  mikrofon,  przetwornik  A/C,  cyfrowy  wzmacniacz,  przetwornik  C/A, 

cyfrowa słuchawka. 

b)  cyfrowy  mikrofon,  przetwornik  A/C,  cyfrowy  wzmacniacz,  przetwornik  C/A, 

cyfrowa słuchawka. 

c)  analogowy  mikrofon,  przetwornik  A/C,  cyfrowy  wzmacniacz,  przetwornik  C/A, 

analogowa słuchawka. 

d)  analogowy mikrofon, cyfrowy wzmacniacz, analogowa słuchawka. 

 
16.  Normy, jakie powinny spełniać aparaty słuchowe 

a)  nie istnieją.  
b)  istnieją, ale nie mają większego znaczenia. 
c)  są przydatne np. do porównania różnych typów aparatów słuchowych. 
d)  istnieją, ale aparaty słuchowe nie muszą ich spełniać. 

 
17.  Układ AGCo 

a)  to  to  samo,  co  układ  AGCi,  z  tą  różnicą,  że  umieszczony  jest  na  początku  toru 

przetwarzania dźwięku. 

b)  to inaczej układ PC, tylko wolniej działa. 
c)  to układ kompresji na wyjściu aparatu. 
d)  nie jest stosowany w aparatach analogowych. 

 
18.  Układ FDRC 

a)  jest  układem  wzmocnienia  w  całym  zakresie  częstotliwości  przenoszenia  aparatu 

słuchowego. 

b)  jest  układem  kompresji  w  całym  zakresie  częstotliwości  przenoszenia  aparatu 

słuchowego. 

c)  jest układem kompresji w całym zakresie dynamiki pacjenta. 
d)  jest układem wzmocnienia w całym zakresie dynamiki pacjenta. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

38 

19.  Porównanie dwóch aparatów, jednego z danymi dla sprzęgacza 2cm

3

 i drugiego z danymi 

dla symulatora ucha 
a)  nie ma sensu, różne normy dają różne wyniki.  
b)  ma sens, jeśli się obliczy proporcjonalną różnicę. 
c)  ma sens, obie normy dotyczą tego samego. 
d)  nie ma sensu, jeśli dane nie są zbieżne. 

 
20.  Błędy obróbki sygnału w cyfrowym aparacie słuchowym 

a)  nie występują. 
b)  występują, ale ich ilość jest proporcjonalnie mniejsza do jakości aparatu. 
c)  występują i ich ilość nie jest uzależniona od jakości aparatu. 
d)  nie występują, bo aparat cyfrowy nie generuje zniekształceń. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

39 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko ............................................................................................................................ 

 
Charakterystyka budowy i działania aparatów słuchowych 

 
 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 
 

Nr  

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

40 

7. LITERATURA

 

 

1.  Hojan  E.:  Akustyka  aparatów  słuchowych.  Wydawnictwo  Naukowe  UAM  

w  Poznaniu 1997 

2.  Hojan  E.:  Miernictwo  aparatów  słuchowych.  Wydawnictwo  Naukowe  UAM  

w Poznaniu 1997 

3.  Pruszewicz  A.:  Zarys  Audiologii  Klinicznej.  Wydawnictwo  AM  im.  Karola 

Marcinkiewicza w Poznaniu 2003 

4.  Jorasz 

U.: 

Wykłady 

psychoakustyki. 

Wydawnictwo 

Naukowe 

UAM  

w Poznaniu 

5.  Gołębiewski R.: Wykład: Dopasowanie aparatów słuchowych 
6.  Skrodzka E.: Wykład: Audiometria mowy 
7.  Phonak Fokus nr 6, 1988 
8.  Sound and Hearing – Widex 
9.  www.oticon.pl. 
10.  www.audioservice.pl 
11.  www.nal.gov.au 
 
Literatura metodyczna 
1.  Drętkiewicz-Więch  .J:  ABC  nauczyciela  przedmiotów  zawodowych.  Operacyjne  cele 

kształcenia. Zeszyt 32. CODN, Warszawa, 1994 

2.  Kornatowski T., Figurski J.: Praktyczna nauka zawodu. Idee, Radom, 2000 
3.  Niemierko B.: Pomiar wyników kształcenia. WSiP, Warszawa, 1999