background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 

 

 

 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

NARODOWEJ 

 
 
 
 
 
 

Arkadiusz Pawlikowski 

 
 
 
 
 
 
 
 

Eksploatowanie  urządzeń  do  wzbogacania  i  przeróbki 
mechanicznej kopalin 311[15].Z2.05 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
mgr inŜ. Jan Jureczko 
dr inŜ. Janusz Makówka 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inŜ. Danuta Pawełczyk 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr inŜ. Gabriela Poloczek 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  311[15].Z2.05 
„Eksploatowanie  urządzeń  do  wzbogacania  i  przeróbki  mechanicznej  kopalin”,  zawartego 
w modułowym programie nauczania dla zawodu technik górnictwa podziemnego. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI 
 

1.

 

Wprowadzenie 

2.

 

Wymagania wstępne 

3.

 

Cele kształcenia 

4.

 

Przykładowe scenariusze zajęć 

5.

 

Ćwiczenia  

11 

5.1. Wiadomości wstępne dotyczące przeróbki mechanicznej 

11 

5.1.1. Ćwiczenia 

11 

5.2. Klasyfikacja mechaniczna, sita robocze, rozdrabianie 

13 

5.2.1. Ćwiczenia 

13 

5.3. Przesiewacze i kruszarki 

15 

5.3.1. Ćwiczenia 

15 

5.4. Odpylanie, uławianie pyłu, odmulanie, odwadnianie i suszenie 

17 

5.4.1. Ćwiczenia 

17 

6.

 

Ewaluacja osiągnięć ucznia  

19 

7.

 

Literatura 

37 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1.  WPROWADZENIE 
 

Przekazuję Państwu Poradnik dla nauczyciela „Eksploatowanie urządzeń do wzbogacania 

i  przeróbki  mechanicznej  kopalin”,  który  będzie  pomocny  w  prowadzeniu  zajęć 
dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie technik górnictwa podziemnego 311[15]. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania wstępne, 

 

wykaz umiejętności, jakie uczeń opanuje podczas zajęć, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

propozycje  ćwiczeń,  które  mają  na  celu  ukształtowanie  u  uczniów  umiejętności 
praktycznych, 

 

ewaluację osiągnięć ucznia, 

 

wykaz literatury, z jakiej moŜna korzystać podczas zajęć. 

 

Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  róŜnymi  metodami  ze 

szczególnym uwzględnieniem: 

 

metody tekstu przewodniego, 

 

pokazu z objaśnieniem (modele i plansze maszyn przeróbczych), 

 

projekcji filmów, przeźroczy i foliogramów, 

 

ć

wiczeń praktycznych, 

 

symulacji na stanowiskach w warsztatach, w rzeczywistych warunkach pracy (w kopalni), 
na stanowiskach demonstracyjnych np. w ośrodkach mechanizacji górnictwa. 
Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróŜnicowane,  począwszy  od 

samodzielnej pracy uczniów do pracy zespołowej. 

Sprawdzanie  i  ocenianie  postępów  ucznia  powinno  być  realizowane  za  pomocą  badań 

kształtujących  i  sumatywnych.  W  tym  celu  nauczyciel  moŜe  posłuŜyć  się  zamieszczonym 
w rozdziale 6 zestawem zadań testowych. 
W tym rozdziale podano równieŜ: 

 

plan testu w formie tabelarycznej, 

 

punktacje zadań, 

 

propozycje norm wymagań, 

 

instrukcję dla nauczyciela, 

 

instrukcję dla ucznia, 

 

kartę odpowiedzi, 

 

zestaw zadań testowych. 
Sprawdzanie  i  ocenianie  osiągnięć  ucznia  powinno  być  realizowane  z  uwzględnieniem 

ustalonych wymagań i zgodnie z wewnątrzszkolnym systemem oceniania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych 

311[15].Z2 

Eksploatacja maszyn i urządzeń 

górniczych 

311[15].Z2.01 

Dobieranie maszyn do urabiania 

i ładowania 

311[15].Z2.02 

UŜytkowanie urządzeń 

transportowych 

311[15].Z2.03 

UŜytkowanie maszyn i urządzeń 

do zabezpieczenia wyrobisk 

311[15].Z2.04 

Eksploatowanie układów 

sterowania, sygnalizacji i łączności 

311[15].Z2.05 

Eksploatowanie urządzeń do 

wzbogacania i przeróbki 

mechanicznej kopalin 

311[15].Z2.06 

UŜytkowanie sieci i urządzeń 

elektrycznych w wyrobiskach 

górniczych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE 
 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

stosować jednostki układu SI, 

 

przeliczać jednostki, 

 

rozróŜniać podstawowe wielkości mechaniczne i elektryczne oraz ich jednostki, 

 

analizować proste schematy kinematyczne części maszyn, 

 

wykonywać rysunki części maszyn, 

 

analizować układy hydrauliczne i pneumatyczne, 

 

charakteryzować  wymagania  dotyczące  bezpieczeństwa  pracy  przy  obsłudze  maszyn 
i urządzeń mechanicznych, 

 

korzystać z róŜnych źródeł informacji, 

 

obsługiwać komputer, 

 

współpracować w grupie. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3.  CELE KSZTAŁCENIA 
 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

zdefiniować pojęcie wzbogacania i klasyfikacji mechanicznej, 

 

określić cel wzbogacania, 

 

określić rodzaje procesów stosowanych przy wzbogacaniu kopalin, 

 

scharakteryzować operacje przeróbcze, 

 

określić cel operacji przeróbczych, 

 

rozróŜnić produkty wzbogacania kopalin, 

 

dobrać metody wzbogacania kopalin, 

 

scharakteryzować, wyjaśnić budowę i zasadę pracy przesiewaczy i kruszarek, 

 

rozróŜnić rodzaje przesiewaczy i sit, 

 

określić cel i zasadę pracy odpylaczy, 

 

scharakteryzować cel i urządzenia do uławiania pyłu, 

 

scharakteryzować i dobrać proces flotacji dla róŜnych kopalin, 

 

scharakteryzować cel odmulania, odwadniania i suszenia, 

 

wyjaśnić budowę urządzeń do odmulania, odwadniania i suszenia, 

 

scharakteryzować urządzenia do oczyszczania wody płuczkowej,  

 

zastosować  przepisy  ochrony  środowiska  w  zagospodarowaniu  wody  zasolonej  i  innych 
odpadów z przeróbki mechanicznej kopalin, 

 

skontrolować poziom związków szkodliwych dla środowiska, 

 

określić  warunki  bezpiecznej  pracy  i  obsługi  urządzeń  do  wzbogacania  i  przeróbki 
mechanicznej kopalin. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4.  PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 
Scenariusz zajęć 1 
 

Osoba prowadząca 

…………………………………………………… 

Modułowy program nauczania:  

Technik górnictwa podziemnego 311[15] 

Moduł:  

Eksploatacja maszyn i urządzeń górniczych 311[15].Z2 

Jednostka modułowa:  

Eksploatowanie  urządzeń  do  wzbogacania  i  przeróbki 
mechanicznej kopalin 311[15].Z2.05 

Temat: Maszyny do klasyfikacji mechanicznej. 

Cel ogólny: Analizowanie pracy urządzeń na podstawie dokumentacji techniczno-ruchowej. 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

opisać proces klasyfikacji mechanicznej, 

 

rozróŜniać układy przesiewania, 

 

rozróŜniać rodzaje sit i sposób ich montowania w przesiewaczach, 

 

rozróŜniać przesiewacze, 

 

znać budowę i zasadę pracy przesiewaczy, 

 

klasyfikować przesiewacze. 

 
W czasie zajęć będą kształtowane następujące umiejętności ponadzawodowe:  

 

organizowanie zajęć, 

 

pracy w zespole, 

 

oceny pracy zespołu, 

 

prezentacji uzyskanych wyników. 

 

Metody nauczania – uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

pokazu z objaśnieniem (modele i plansze maszyn urabiających i ładujących), 

 

projekcji filmów, przeźroczy i foliogramów. 
 

Czas: 2 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne

 

zestawy ćwiczeń opracowane przez nauczyciela dla kaŜdego zespołu uczniowskiego, 

 

zestaw pytań prowadzących, 

 

dokumentacje techniczno-ruchowe przesiewaczy, 

 

materiały dydaktyczne, 

 

poradnik górnika. 
 

Formy organizacyjne pracy uczniów

 

uczniowie pracują w zespołach 2–osobowych. 

 
Uczestnicy:  uczniowie  technikum  górniczego  kształcący  się  w  zawodzie  technik  górnictwa 
podziemnego. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Zadanie  dla  ucznia:  Rozpoznać  i  przeanalizować  budowę  i  zasadę  pracy  przesiewaczy  na 
podstawie  dokumentacji  techniczno-ruchowej.  Na  otrzymanych  schematach  przesiewaczy 
opisać budowę oraz rodzaje sit jakie są stosowane w tych typach przesiewaczy. Opisać sposób 
mocowania danego rodzaju sita. 
 
Przebieg zajęć: 
Faza wstępna 
1.

 

Określenie tematu zajęć. 

2.

 

Wyjaśnienie uczniom tematu, szczegółowych celów kształcenia. 

3.

 

Wyjaśnienie  uczniom  zasad  pracy  metodą  tekstu  przewodniego,  pokazu z objaśnieniem, 
projekcji filmów, przeźroczy i foliogramów, 

4.

 

Podział grupy uczniów na zespoły. 

 

Faza właściwa 
Praca metodą tekstu przewodniego, pokazu z objaśnieniem oraz projekcja filmów, przeźroczy 
i foliogramów. 
 
Faza I. Informacje 
Pytania prowadzące: 
1.

 

Co to jest dokumentacja techniczno-ruchowa? 

2.

 

Co to jest przesiewanie? 

3.

 

Jakie znasz rodzaje przesiewaczy?  

4.

 

Jakie znasz rodzaje sit stosowanych w przesiewaczach? 

5.

 

Jakie znasz kryteria podziału przesiewaczy? 

 
Faza II. Ustalenie 
Uczniowie: 
1.

 

określają z jakimi typami przesiewaczy mają do czynienia, 

2.

 

pracując w zespołach proponują sito jakie zastosują oraz sposób jego zamontowania, 

3.

 

konsultują  wypracowane  w  grupie  rozwiązanie  z  nauczycielem  i  wnoszą  ewentualne 
poprawki. 

 
Faza IV. Wykonanie 
Uczniowie: 
1.

 

samodzielnie wykonują opis budowy i zasady działania przesiewacza. 

2.

 

wykonują szkic sposobu zamontowania sita,  

3.

 

dokonują klasyfikacji otrzymanych schematów przesiewaczy, 

4.

 

prezentują dobrany przez siebie układ mechanizacyjny 

 

Faza V. Sprawdzanie 
1.

 

Uczniowie sprawdzają w grupach poprawność wykonania. 

2.

 

Nauczyciel sprawdza poprawność wykonanych prac. 

 
Faza VI. Analiza końcowa 

Uczniowie  wraz  z  nauczycielem wskazują, które etapy rozwiązania zadania sprawiły im 

trudności.  Nauczyciel  powinien  podsumować  całe  ćwiczenie,  wskazać,  jakie  umiejętności 
były ćwiczone, jakie wystąpiły nieprawidłowości i jak ich unikać na przyszłość. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Scenariusz zajęć 2 
 

Osoba prowadząca  

………………………………………………. 

Modułowy program nauczania:  

Technik górnictwa podziemnego 311[15] 

Moduł:  

Eksploatacja maszyn i urządzeń górniczych 311[15].Z2 

Jednostka modułowa:  

Eksploatowanie  urządzeń  do  wzbogacania  i  przeróbki 
mechanicznej kopalin 311[15].Z2.05 

Temat: Zastosowanie przesiewaczy. 

Cel ogólny: Analiza sitowa i rysowanie krzywych składu ziarnowego w róŜnych układach 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

określić co to jest analiza sitowa składu ziarnowego, 

 

określić cel wykonywania takiej analizy, 

 

przygotować materiał do analizy (pobrać próbkę zgodnie z normami), 

 

przygotować odpowiedni zestaw sit, 

 

dokonać podziału materiału na szereg klas o odpowiednim uziarnieniu, 

 

określić wagowy wychód kaŜdej z klasy, 

 

określić procentowy wychód poszczególnych klas w stosunku do całości, 

 

narysować krzywe składu ziarnowego w róŜnych układach. 

 
W czasie zajęć będą kształtowane następujące umiejętności ponadzawodowe: 

 

organizowania i planowania pracy, 

 

pracy w zespole, 

 

oceny pracy zespołu, 

 
Metody nauczania – uczenia się:  

 

pokazu z objaśnieniem (modele i plansze maszyn urabiających i ładujących), 

 

projekcji filmów, przeźroczy i foliogramów. 

 
Czas: 2 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

zestaw pytań prowadzących, 

 

materiały dydaktyczne, 

 

plansze i modele, 

 

poradnik górnika. 
 

Formy organizacyjne pracy uczniów

 

uczniowie pracują w zespołach 2–osobowych. 

 
Uczestnicy:  uczniowie  technikum  górniczego  kształcący  się  w  zawodzie  technik  górnictwa 
podziemnego. 
 
Przebieg zajęć: 
1.

 

Wprowadzenie. 

2.

 

Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 

3.

 

Wykonywanie ćwiczenia. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

Zadanie  dla  ucznia:  Wykonaj  analizę  sitową  przygotowanego  materiału  i  narysuj  krzywe 

składu ziarnowego tego materiału w róŜnych układach. 

 
Instrukcja do wykonania ćwiczenia: 

 

Zapoznaj się dokładnie z treścią zadania. 

 

Przeanalizuj rysunki, schematy i modele które otrzymałeś od nauczyciela.  

 

Ustal kolejność wykonywanych czynności podczas ćwiczenia. 

 

Przygotuj przybory do rysowania. 

 

Opisz procedurę wykonywania analizy sitowej. 

 

Przygotuj stanowisko badań. 

 

Wykonaj analizę sitową składu ziarnowego. 

 

Wykonaj niezbędne obliczenia. 

 

Narysuj krzywe składu ziarnowego w róŜnych układach.  

 

Przeanalizuj jakość wykonanej pracy. 

 
4.

 

Ocena poziomu osiągnięć uczniów i ocena ich aktywności. 

 

uczniowie prezentują swoje prace, 

 

nauczyciel analizuje pracę ucznia i omawia mocne i słabe strony, 

 

uczniowie wspólnie z nauczycielem dokonują oceny prac. 

 
Praca domowa: 

Odszukaj  w  literaturze  jakie  czynniki  górniczo-technologiczne  wpływają  na  skład 

ziarnowy kopalin.  
 
Sposób uzyskiwania informacji zwrotnej po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowe ankiety dotyczące oceny zajęć i trudności podczas realizowania zadania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

5.  ĆWICZENIA 

 
5.1. Wiadomości wstępne dotyczące przeróbki mechanicznej 

 
5.1.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Dopasuj definicję do opisu operacji przeróbczej. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na poprawność rozpoznanych procesów.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia. 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zorganizować stanowisko pracy wraz z potrzebnymi przyborami, 

2)

 

odszukać w materiałach dydaktycznych definicje dotyczące przeróbki kopalin, 

3)

 

zapamiętać definicje, 

4)

 

rozpoznać charakteryzowane przez nauczyciela operacje przeróbcze, 

5)

 

opisać rozpoznane operacje.  

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

pokazu z objaśnieniem (modele i plansze), 

 

ć

wiczenia. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4,  

 

przybory do pisania, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

materiały dydaktyczne, 

 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 2 

Sklasyfikuj wskazane przez nauczyciela procesy przeróbcze. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na poprawność rozpoznawania procesów 
i ich klasyfikacji.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

odszukać w materiałach dydaktycznych kryteria klasyfikacji, 

2)

 

dokonać analizy procesów przeróbczych na podstawie opisów, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

3)

 

rozpoznać i sklasyfikować operację, 

4)

 

opisać operacje przeróbcze. 

  

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

pokazu z objaśnieniem (modele i plansze), 

 

ć

wiczenia. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4,  

 

przybory do pisania, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

materiały dydaktyczne, 

 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

5.2. Klasyfikacja mechaniczna, sita robocze, rozdrabianie 

 
5.2.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Oblicz współczynnik prześwitu sita roboczego. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  poprawność  obliczonych 
współczynników prześwitu.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia. 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zorganizować stanowisko pracy wraz z potrzebnymi przyborami, 

2)

 

odszukać w materiałach dydaktycznych definicję współczynnika prześwitu, 

3)

 

odszukać w literaturze sposób wyznaczania współczynnika prześwitu, 

4)

 

obliczyć współczynnik prześwitu dla sit blaszanych o róŜnym kształcie otworów.  
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

pokazu z objaśnieniem (modele i plansze), 

 

ć

wiczenia. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4,  

 

przybory do pisania, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

materiały dydaktyczne, 

 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 

Ćwiczenie 2 

Rozpoznaj na podstawie opisu budowy rodzaj zastosowanego sita. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału Materiał nauczania. NaleŜy zwrócić uwagę na poprawność rozpoznawania rodzajów 
sit. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia. 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zorganizować stanowisko pracy wraz z potrzebnymi przyborami, 

2)

 

odszukać w materiałach dydaktycznych rodzaje stosowanych sit roboczych, 

3)

 

przeanalizować budowę sit, 

4)

 

rozpoznać na podstawie opisu rodzaj zastosowanego sita, 

5)

 

narysować i scharakteryzować sita, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

pokazu z objaśnieniem (modele i plansze), 

 

ć

wiczenia. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4, 

 

przybory do pisania i kreślenia, 

 

poradnik dla ucznia,  

 

materiały dydaktyczne, 

 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

5.3. Przesiewacze i kruszarki 

 
5.3.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Rozpoznaj  na  podstawie  opisu  budowy  i  zasady  działania  przesiewaczy  i  dokonaj  ich 

klasyfikacji? 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  poprawność  rozpoznawania 
przesiewaczy i ich klasyfikacji.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zorganizować stanowisko pracy wraz z potrzebnymi przyborami, 

2)

 

odszukać w materiałach dydaktycznych rodzaje przesiewaczy, 

3)

 

zapoznać się z klasyfikacją przesiewaczy, 

4)

 

rozpoznać przesiewacze, 

5)

 

sklasyfikować przesiewacze, 

6)

 

opisać i narysować rozpoznane przesiewacze. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

pokazu z objaśnieniem (modele i plansze), 

 

ć

wiczenia. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4,  

 

przybory do pisania i kreślenia, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

materiały dydaktyczne, 

 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 2 

Rozpoznaj  na  podstawie  opisu  budowy  i  zasady  działania  kruszarki  i  dokonaj  ich 

klasyfikacji? 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  poprawność  rozpoznawania 
kruszarek i ich klasyfikacji.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zorganizować stanowisko pracy wraz z potrzebnymi przyborami, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

2)

 

odszukać w materiałach dydaktycznych rodzaje kruszarek, 

3)

 

zapoznać się z klasyfikacją kruszarek, 

4)

 

rozpoznać kruszarki, 

5)

 

sklasyfikować kruszarki, 

6)

 

opisać i narysować rozpoznane kruszarki. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

pokazu z objaśnieniem (modele i plansze), 

 

ć

wiczenia. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4,  

 

przybory do pisania i kreślenia, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

materiały dydaktyczne, 

 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

5.4. Odpylanie, uławianie pyłu, odmulanie, odwadnianie i suszenie 

 
5.4.1. Ćwiczenia 
 

Ćwiczenie 1

 

Rozpoznaj na podstawie opisu budowy i zasady działania uławiacze pyłu. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  poprawność  rozpoznawania 
uławiaczy i ich klasyfikacji.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zorganizować stanowisko pracy wraz z potrzebnymi przyborami, 

2)

 

odszukać w materiałach dydaktycznych rodzaje uławiaczy, 

3)

 

zapoznać się z klasyfikacją uławiaczy, 

4)

 

rozpoznać uławiacze, 

5)

 

opisać i narysować rozpoznane uławiacze. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

pokazu z objaśnieniem (modele i plansze), 

 

ć

wiczenia. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4,  

 

przybory do pisania i kreślenia, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

materiały dydaktyczne, 

 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

 
Ćwiczenie 2 

Opisać i narysować schemat technologiczny procesu oczyszczania wód płuczkowych. 

 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  uczniowie  powinni  przeczytać  fragment 

rozdziału  Materiał  nauczania.  NaleŜy  zwrócić  uwagę  na  poprawność  narysowania  procesu 
technologicznego. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia. 
 
Uczeń powinien: 

1)

 

zorganizować stanowisko pracy wraz z potrzebnymi przyborami, 

2)

 

odszukać w materiałach dydaktycznych cel oczyszczania wód płuczkowych, 

3)

 

zapoznać się z urządzeniami słuŜącymi do oczyszczania wód płuczkowych, 

4)

 

zapoznać się z operacjami przeróbczymi, w których wykorzystywana jest woda, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

5)

 

opisać i narysować schemat technologiczny procesu oczyszczania wód płuczkowych. 
 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekstu przewodniego, 

 

pokazu z objaśnieniem (modele i plansze), 

 

ć

wiczenia. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

 

papier formatu A4,  

 

przybory do pisania i kreślenia, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

materiały dydaktyczne, 

 

literatura wskazana przez nauczyciela. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 
Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 

Test 1 
Test dwustopniowy do jednostki modułowej „Eksploatowanie urządzeń do 
wzbogacania i przeróbki mechanicznej kopalin” 

Test składa się z 20 zadań, z których: 

 

zadania 1–15 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 16–20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań 0 lub 1 punkt 

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań,  

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań, 

 

dobry – za rozwiązanie 15 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  17  zadań,  w  tym  co  najmniej  3  z  poziomu 
ponadpodstawowego, 

 
Klucz odpowiedzi
1. b, 2. b, 3. c, 4. b, 5. b, 6. c7. a, 8. a, 9. d, 10. a, 11. a, 
12. b, 13. a, 14. d, 15. a, 16. b, 17. d, 18. b, 19. a, 20. a. 
 
Plan testu  
 

Nr 

zad.

 

Cel operacyjny 

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Określić podstawowe definicje przeróbcze 

Określić podstawowe definicje przeróbcze 

P

 

Rozpoznać podstawowe operacje 
przeróbcze 

P

 

Opisać rodzaje sit 

Opisać rodzaje sit 

P

 

Opisać rodzaje sit 

P

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

Opisać budowę przesiewaczy 

P

 

Opisać budowę przesiewaczy 

P

 

Scharakteryzować zasadę pracy 
przesiewaczy 

P

 

10 

RozróŜniać maszyny i urządzenia 
przeróbcze 

P

 

11 

RozróŜniać maszyny i urządzenia 
przeróbcze 

P

 

12 

RozróŜniać maszyny i urządzenia 
przeróbcze 

P

 

13 

Scharakteryzować zasadę pracy odpylaczy 

14 

Scharakteryzować zasadę pracy 
odwadniarek 

15 

RozróŜniać maszyny i urządzenia 
przeróbcze 

16 

RozróŜniać podstawowe operacje 
przeróbcze 

PP 

17 

RozróŜniać przesiewacze 

PP 

18 

RozróŜniać przesiewacze 

PP 

19 

RozróŜniać maszyny i urządzenia 
przeróbcze 

PP 

20 

RozróŜniać maszyny i urządzenia 
przeróbcze 

PP 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela 

1.

 

Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z co najmniej jednotygodniowym 
wyprzedzeniem. 

2.

 

Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 

3.

 

Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 

4.

 

Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  typy  zadań  testowych,  jakie 
będą w teście. 

5.

 

Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 

6.

 

Zapewnij uczniom moŜliwość samodzielnej pracy. 

7.

 

Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań testowych i karty odpowiedzi, określ czas przeznaczony 
na udzielanie odpowiedzi. 

8.

 

Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 
dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich moŜliwości). 

9.

 

Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się 
czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10.

 

Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 

11.

 

Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 

12.

 

Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 
sprawiły uczniom największe trudności. 

13.

 

Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 

14.

 

Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 
dydaktycznych – niskich wyników przeprowadzonego sprawdzianu. 

 
Instrukcja dla ucznia 

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Test  zawiera  20  zadań  wielokrotnego  wyboru  o  róŜnym  stopniu  trudności.  Tylko  jedna 
odpowiedź jest prawidłowa.  

5.

 

Udzielaj odpowiedzi tylko na załączonej karcie odpowiedzi. 
Prawidłową  odpowiedź  zaznacz  X  (w  przypadku  pomyłki  naleŜy  błędną  odpowiedź 
zaznaczyć kółkiem, a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową), 

6.

 

Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 

7.

 

Kiedy udzielenie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóŜ jego rozwiązanie 
na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci czas wolny. Trudności mogą przysporzyć Ci 
zadania:  16–20,  gdyŜ  są  one  na  poziomie  trudniejszym  niŜ  pozostałe.  Przeznacz  na  ich 
rozwiązanie więcej czasu. 

8.

 

Na rozwiązanie testu masz 60 min. 

Powodzenia! 

 

Materiały dla ucznia: 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.

 

Zbiór ziaren minerału uŜytecznego bez domieszki ziaren skały płonnej to 
a)

 

produkt pośredni. 

b)

 

koncentrat. 

c)

 

nadziarno. 

d)

 

podziarno. 

 

2.

 

Produkt  wydzielony  w  procesach  przeróbczych,  który  w  przeróbce  określonej  kopaliny 
uwaŜany jest za nieuŜyteczny to 
a)

 

produkt dolny 

b)

 

skała płonna. 

c)

 

podziarno. 

d)

 

obciąŜnik. 

 

3.

 

Operacja, mająca na celu wymycie skał ilastych z kopalin uŜytecznych to 
a)

 

odmulanie. 

b)

 

odwadnianie. 

c)

 

rozmywanie. 

d)

 

oczyszczanie 

 
4.

 

Na rysunku przedstawiono sito 
a)

 

dziurkowane. 

b)

 

plecione. 

c)

 

harfowe. 

d)

 

gumowe. 

 

 
5.

 

Na rysunku przedstawiono sito 
a)

 

harfowe. 

b)

 

szczelinowe. 

c)

 

Serpa. 

d)

 

Veno. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

6.

 

Na rysunku przedstawiono sito 
a)

 

Serpa. 

b)

 

Veno. 

c)

 

Duo. 

d)

 

plecione. 

 

 
7.

 

Na rysunku symbolem 6 oznaczono 
a)

 

łącznik. 

b)

 

napęd. 

c)

 

tłumik. 

d)

 

rzeszoto. 

 

 
8.

 

Przesiewacz typu Dietl-Suski to przesiewacz 
a)

 

rusztowy. 

b)

 

wibracyjny. 

c)

 

rezonansowy. 

d)

 

zrównowaŜony. 

 
9.

 

Napęd bezwładnościowy zastosowano w przesiewaczu 
a)

 

CJM. 

b)

 

Mertz. 

c)

 

Distl-Suski. 

d)

 

WP-Mifama 

 
10.

 

Na rysunku przedstawiono 
a)

 

uławiacz komorowy. 

b)

 

elektrofiltr. 

c)

 

uławiacz cyklonowy. 

d)

 

filtr tkaninowy. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

11.

 

Na rysunku przedstawiono 
a)

 

kołotok. 

b)

 

odpylacz. 

c)

 

przesiewacz. 

d)

 

kruszarkę walcową. 

 

 
12.

 

Na rysunku przedstawiono kruszarkę 
a)

 

szczękową. 

b)

 

młotową. 

c)

 

stoŜkową. 

d)

 

walcową. 

 

 
13.

 

Odpylacz Rapid to odpylacz 
a)

 

strumieniowy. 

b)

 

pulsacyjny. 

c)

 

wibracyjny. 

d)

 

odśrodkowy. 

 
14.

 

Odwadniarka Nael to odwadniarka 
a)

 

próŜniowa. 

b)

 

ciśnieniowa. 

c)

 

komorowa. 

d)

 

odśrodkowa. 

 
15.

 

Urządzenie typu Dorra słuŜy do 
a)

 

oczyszczania wód. 

b)

 

odpylania. 

c)

 

odwadniania. 

d)

 

uławiania. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

16.

 

Peletyzacja jest 
a)

 

rodzajem suszenia. 

b)

 

odmianą brykietowania. 

c)

 

procesem przesiewania. 

d)

 

odmianą umawiania. 

 
17.

 

Na schemacie przedstawiono przesiewacz typu 
a)

 

CJM. 

b)

 

Mertz. 

c)

 

Distl-Suski. 

d)

 

WP-Mifama. 

 

 
18.

 

Na rysunku przedstawiono przesiewacz typu 
a)

 

CJM. 

b)

 

Mertz. 

c)

 

Distl-Suski. 

d)

 

WP-Mifama 

 

 
19.

 

Na rysunku przedstawiono 
a)

 

dezintegrator. 

b)

 

wirówkę. 

c)

 

przesiewacz. 

d)

 

klasyfikator mechaniczny. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

20.

 

Na rysunku przedstawiono 
a)

 

kruszarkę strumieniową. 

b)

 

odpylacz. 

c)

 

klasyfikator. 

d)

 

uławiacz. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko................................................................................................ 

 

Eksploatowanie  urządzeń  do  wzbogacania  i  przeróbki  mechanicznej 
kopalin 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź 
 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1. 

 

2. 

 

3. 

 

4. 

 

5. 

 

6. 

 

7. 

 

8. 

 

9. 

 

10. 

 

11. 

 

12. 

 

13. 

 

14. 

 

15. 

 

16. 

 

17. 

 

18. 

 

19. 

 

20. 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

Test 2 
Test dwustopniowy do jednostki modułowej „Eksploatowanie urządzeń do 
wzbogacania i przeróbki mechanicznej kopalin” 

Test składa się z 20 zadań, z których: 

 

zadania 1–15 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 16–20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań 0 lub 1 punkt 

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 8 zadań,  

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 12 zadań, 

 

dobry – za rozwiązanie 15 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  17  zadań,  w  tym  co  najmniej  3  z  poziomu 
ponadpodstawowego, 

 
Klucz odpowiedzi
1. d, 2. a, 3. c, 4. d, 5. c, 6. b7. d, 8. b9. c, 10. b11. a, 
12. a, 13. a, 14. b, 15. c, 16. b, 17. a, 18. b, 19. a, 20. a 
 
Plan testu 
 

Nr 

zad.

 

Cel operacyjny 

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

RozróŜniać podstawowe definicje przeróbcze 

RozróŜniać podstawowe definicje przeróbcze 

RozróŜniać podstawowe operacje przeróbcze 

RozróŜniać rodzaje sit 

RozróŜniać rodzaje sit 

RozróŜniać rodzaje sit 

Opisać budowę przesiewaczy 

P

 

Opisać budowę przesiewaczy 

P

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

Scharakteryzować zasadę pracy przesiewaczy 

10 

RozróŜniać maszyny i urządzenia przeróbcze 

11 

RozróŜniać maszyny i urządzenia przeróbcze 

12 

RozróŜniać maszyny i urządzenia przeróbcze 

13 

Scharakteryzować zasadę pracy odpylaczy 

14 

Scharakteryzować zasadę pracy odwadniarek 

15 

RozróŜniać maszyny i urządzenia przeróbcze 

16 

RozróŜniać podstawowe operacje przeróbcze 

PP 

17 

RozróŜniać maszyny i urządzenia przeróbcze 

PP 

18 

RozróŜniać przesiewacze 

PP 

19 

RozróŜniać maszyny i urządzenia przeróbcze 

PP 

20 

RozróŜniać maszyny i urządzenia przeróbcze 

PP 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela 

1.

 

Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z co najmniej jednotygodniowym 
wyprzedzeniem. 

2.

 

Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 

3.

 

Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 

4.

 

Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych, 
jakie będą w teście. 

5.

 

Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 

6.

 

Zapewnij uczniom moŜliwość samodzielnej pracy. 

7.

 

Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i  karty  odpowiedzi,  podaj  czas  przeznaczony 
na udzielanie odpowiedzi. 

8.

 

Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 
dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich moŜliwości). 

9.

 

Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym  się 
czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10.

 

Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 

11.

 

Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 

12.

 

Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  
sprawiły uczniom największe trudności. 

13.

 

Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 

14.

 

Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 
dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.

 

Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 

2.

 

Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 

3.

 

Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 

4.

 

Test  zawiera  20  zadań  o  róŜnym  stopniu  trudności.  Wszystkie  zadania  są  zadaniami 
wielokrotnego wyboru i tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa. 

5.

 

Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi  –  zaznacz  prawidłową 
odpowiedź  znakiem  X  (w  przypadku  pomyłki  naleŜy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć 
kółkiem, a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową). 

6.

 

Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 

7.

 

Kiedy udzielenie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóŜ jego rozwiązanie 
na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci czas wolny. Trudności mogą przysporzyć Ci 
zadania:  16–20,  gdyŜ  są  one  na  poziomie  trudniejszym  niŜ  pozostałe.  Przeznacz  na  ich 
rozwiązanie więcej czasu. 

8.

 

Na rozwiązanie testu masz 60 min. 

Powodzenia! 

 

Materiały dla ucznia: 

 

instrukcja, 

 

zestaw zadań testowych, 

 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.

 

Zbiór ziaren mniejszych od otworów w sicie, a znajdujące się w produkcie górnym to 
a)

 

produkt pośredni. 

b)

 

koncentrat. 

c)

 

nadziarno. 

d)

 

podziarno. 

 

2.

 

Klasa dolna + nadziarno to 
a)

 

produkt podsitowy. 

b)

 

skała płonna. 

c)

 

podziarno. 

d)

 

obciąŜnik. 

 

3.

 

Operacja, mająca na celu wymycie skał ilastych z kopalin uŜytecznych to 
a)

 

odmulanie. 

b)

 

odwadnianie. 

c)

 

rozmywanie. 

d)

 

oczyszczanie 

 

4.

 

Na rysunku przedstawiono sito 
a)

 

dziurkowane. 

b)

 

harfowe 

c)

 

gumowe. 

d)

 

plecione. 

 

 
5.

 

Na rysunku przedstawiono sito 
a)

 

harfowe. 

b)

 

szczelinowe. 

c)

 

Serpa. 

d)

 

Veno. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

6.

 

Na rysunku przedstawiono sito 
a)

 

Serpa. 

b)

 

Veno. 

c)

 

Duo. 

d)

 

plecione. 

 

 
7.

 

Na rysunku symbolem 3a oznaczono 
a)

 

łącznik. 

b)

 

napęd. 

c)

 

tłumik. 

d)

 

sito. 

 

 
8.

 

Przesiewacz typu WK-Mifama to przesiewacz 
a)

 

rusztowy. 

b)

 

wibracyjny. 

c)

 

rezonansowy. 

d)

 

zrównowaŜony. 

 
9.

 

Przesiewacz rusztowy wałkowy to przesiewacz typu 
a)

 

CJM. 

b)

 

Mertz. 

c)

 

Distl-Suski. 

d)

 

WP-Mifama 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

10.

 

Na rysunku przedstawiono 
a)

 

uławiacz komorowy. 

b)

 

elektrofiltr. 

c)

 

uławiacz cyklonowy. 

d)

 

filtr tkaninowy. 

 

 
11.

 

Na rysunku przedstawiono 
a)

 

kołotok. 

b)

 

odpylacz. 

c)

 

przesiewacz. 

d)

 

kruszarkę walcową. 

 

 
12.

 

Na rysunku przedstawiono kruszarkę 
a)

 

szczękową. 

b)

 

młotową. 

c)

 

stoŜkową. 

d)

 

walcową. 

 

 
13.

 

Odpylacz Rapid to odpylacz 
a)

 

strumieniowy. 

b)

 

pulsacyjny. 

c)

 

wibracyjny. 

d)

 

odśrodkowy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

14.

 

Prasa filtracyjna słuŜy do odwadniania 
a)

 

próŜniowego. 

b)

 

ciśnieniowego. 

c)

 

komorowego. 

d)

 

odśrodkowego. 

 

15.

 

Urządzenie OSO słuŜy do 
a)

 

oczyszczania wód. 

b)

 

odpylania. 

c)

 

odwadniania. 

d)

 

uławiania. 

 
16.

 

Peletyzacja jest 
a)

 

rodzajem suszenia. 

b)

 

odmianą brykietowani. 

c)

 

procesem przesiewania. 

d)

 

odmianą umawiania. 

 
17.

 

Na schemacie przedstawiono  
a)

 

osadzarkę. 

b)

 

odwadniarkę. 

c)

 

hydrocyklon. 

d)

 

odpylacz. 

 

 
18.

 

Na rysunku przedstawiono przesiewacz typu 
a)

 

CJM. 

b)

 

Mertz. 

c)

 

Distl-Suski. 

d)

 

WP-Mifama. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

35 

19.

 

Na rysunku przedstawiono 
a)

 

dezintegrator. 

b)

 

wirówkę. 

c)

 

przesiewacz. 

d)

 

klasyfikator mechaniczny. 

 

 

20.

 

Na rysunku przedstawiono 
a)

 

kruszarkę strumieniową. 

b)

 

odpylacz. 

c)

 

klasyfikator. 

d)

 

uławiacz. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

36 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko................................................................................................ 

 

Eksploatowanie  urządzeń  do  wzbogacania  i  przeróbki  mechanicznej 
kopalin 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź 
 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1. 

 

2. 

 

3. 

 

4. 

 

5. 

 

6. 

 

7. 

 

8. 

 

9. 

 

10. 

 

11. 

 

12. 

 

13. 

 

14. 

 

15. 

 

16. 

 

17. 

 

18. 

 

19. 

 

20. 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

37 

7.  LITERATURA 
 

1.

 

Blaschke  J.:  Procesy  technologiczne  w  przeróbce  kopalin  uŜytecznych.  Akademia 
Górniczo-Hutnicza. Skrypty uczelniane 1058. Kraków 1987 

2.

 

Blaschke  S.:  Przeróbka  mechaniczna  kopalń  Cz.  I  i  II.  Wydawnictwo  Śląsk,  Katowice 
1984 

3.

 

Czasopisma: Wiadomości Górnicze, Przegląd Górniczy, Bezpieczeństwo Pracy i Ochrony 
Ś

rodowiska w Górnictwie, Mechanizacja i Automatyzacja Górnictwa 

4.

 

Katalogi firmowe maszyn i urządzeń przeróbczych 

5.

 

Laskowski  J.,  Łuszczkiewicz  A.:  Przeróbka  kopalin.  Wzbogacanie  surowców 
mineralnych. Politechnika Wrocławska. Wrocław 1989 

6.

 

Poradnik górnika. Praca zbiorowa. Wydawnictwo „Śląsk”. Katowice 1982 

7.

 

http://images.google.pl/imghp 

 
Literatura metodyczna 
1.

 

Krogulec–  Sobowiec  M.,  Rudziński  M.:  Poradnik  dla  autorów  pakietów  edukacyjnych. 
KOWEZiU, Warszawa 2003 

2.

 

Niemierko B.: Pomiar wyników kształcenia zawodowego. Biuro Koordynacji Kształcenia 
Kadr, Fundusz Współpracy, Warszawa 1997 

3.

 

Szlosek  F.:  Wstęp  do  dydaktyki  przedmiotów  zawodowych.  Instytut  Technologii 
Eksploatacji, Radom 1998