background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

 
 

 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

           NARODOWEJ 

 

 

 

Sylwester Wesołowski 

 

 

 

Wykonywanie elementów i przedmiotów z blachy 
z zastosowaniem maszyn i urządzeń 721[01].Z1.03 

 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy  
Radom 2007
 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

1

Recenzenci: 

mgr inŜ. Bartłomiej Marcinkiewicz 

mgr inŜ. Teresa Traczyk 

  

 

Opracowanie redakcyjne: 

mgr inŜ. Sylwester Wesołowski 

 

 

Konsultacja: 

mgr inŜ. Jolanta Skoczylas 

 

 

 

 

 

 

 

Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  721[01].Z1.03 
Wykonywanie  elementów  i  przedmiotów  z  blachy  z  zastosowaniem  maszyn  i  urządzeń, 
zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu blacharz. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

2

 

SPIS TREŚCI 

 
 
1.   Wprowadzenie 

2.   Wymagania wstępne 

3.   Cele kształcenia 

4.   Przykładowe scenariusze zajęć 

5.   Ćwiczenia 

11 

 

  5.1. Trasowanie przestrzenne 

11 

 

   

  5.1.1. Ćwiczenia 

11 

 

  5.2. Gięcie i prostowanie blach 

13 

 

   

  5.2.1. Ćwiczenia 

13 

 

  5.3. Gięcie i prostowanie prętów i płaskowników 

15 

 

   

  5.3.1. Ćwiczenia 

15 

 

  5.4. Zwijanie spręŜyn 

17 

 

   

  5.4.1. Ćwiczenia 

17 

 

  5.5. Rodzaje giętarek i ich zastosowanie 

20 

 

   

  5.5.1. Ćwiczenia 

20 

 

  5.6. Zapotrzebowanie na materiał do wykonania elementów lub przedmiotów  

22 

 

   

  5.6.1. Ćwiczenia 

22 

 

  5.7. Kontrola jakości wykonania 

25 

 

   

  5.7.1. Ćwiczenia 

25 

 

  5.8. Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpoŜarowej i ochrony 

 

   

  środowiska 

27 

 

   

  5.8.1. Ćwiczenia 

27 

6.    Ewaluacja osiągnięć ucznia 
7.    Literatura
 

29 
43 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

3

1. WPROWADZENIE 

 

 

Przekazujemy 

Państwu 

Poradnik 

dla 

nauczyciela  „Wykonywanie  elementów 

i przedmiotów  z  blachy  z  zastosowaniem  maszyn  i  urządzeń”,  który  będzie  pomocny 
w prowadzeniu zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie blacharz 721[01]. 
 

W poradniku zamieszczono: 

– 

wymagania wstępne, 

– 

wykaz umiejętności, jakie uczeń opanuje podczas zajęć, 

– 

przykładowe scenariusze zajęć, 

– 

propozycje  ćwiczeń,  które  mają  na  celu  wykształcenie  u  uczniów  umiejętności 
praktycznych, 

– 

wykaz literatury, z jakiej uczniowie mogą korzystać podczas nauki. 

 

Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  róŜnymi  metodami 

ze szczególnym 

uwzględnieniem 

aktywizujących 

metod 

nauczania, 

np. 

pokazu 

z objaśnieniem, tekstu przewodniego, metody projektów, ćwiczeń praktycznych. 
 

Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróŜnicowane,  począwszy  od 

samodzielnej pracy uczniów do pracy zespołowej. 
 

W  celu  przeprowadzenia  sprawdzianu  wiadomości  i  umiejętności  ucznia,  nauczyciel 

moŜe  posłuŜyć  się  zamieszczonym  w  rozdziale  6  zestawem  zadań  testowych,  zawierającym 
róŜnego rodzaju zadania. 
 

W tym rozdziale podano równieŜ: 

− 

plan testów w formie tabelarycznej, 

− 

punktacje zadań, 

− 

propozycje norm wymagań, 

− 

instrukcję dla nauczyciela, 

− 

instrukcję dla ucznia, 

− 

kartę odpowiedzi, 

− 

zestaw zadań testowych. 
Jednostka 

modułowa 

„Wykonywanie 

elementów 

przedmiotów 

blachy 

z zastosowaniem  maszyn  i  urządzeń”  stanowi  jeden  z  elementów  modułu  721[01].Z1  i  jest 
zaznaczona na poniŜszym schemacie. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

4

721[01].Z1.01 

Posługiwanie się podstawowymi              

pojęciami z zakresu blacharstwa 

721[01].Z1 

Technologia robót blacharskich  

 

 

          

 

 

 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 

 

 
 

 

 

 

 

Schemat układu jednostek modułowych

 

721[01].Z1.02 

Wykonywanie elementów i przedmiotów  

z blachy z zastosowaniem narzędzi ręcznych  

 

721[01].Z1.05 

Wykonywanie elementów                  

i przedmiotów z blachy metodami 

obróbki plastycznej i cieplnej 

721[01].Z1.03 

Wykonywanie elementów                    

i przedmiotów z blachy                     

z zastosowaniem maszyn                     

i urządzeń  

721[01].Z1.04 

Wykonywanie elementów                      

i przedmiotów z blachy                         

z zastosowaniem operacji 

mechanicznej obróbki skrawaniem  

721[01].Z1.06 

Wykonywanie nierozłącznych połączeń blach 

 

721[01].Z1.08 

Wykonywanie konserwacji i naprawy 

elementów i konstrukcji z blachy  

 

721[01].Z1.07 

Wykonywanie montaŜu i demontaŜu elementów  

i zespołów blacharskich 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

5

2. WYMAGANIA WSTĘPNE 

 
 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

− 

rozpoznawać podstawowe materiały blacharskie 

− 

posługiwać się podstawowymi pojęciami z zakresu blacharstwa, 

− 

wykonywać szkice podstawowymi technikami rysunkowymi, 

− 

dobierać materiały narzędzia i sprzęt do prac blacharskich, 

− 

stosować podstawowe przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, 

− 

korzystać z róŜnych źródeł informacji, 

− 

wykonywać wyroby z blachy, 

− 

planować proces wyrobów z blachy, 

− 

rozróŜniać rodzaje maszyn, 

− 

odczytywać i interpretować rysunki wyrobów z blachy, 

− 

organizować stanowiska składowania i magazynowania, 

− 

dobierać sposób i środki transportu do rodzaju materiału, 

− 

posługiwać się dokumentacją warsztatową, 

− 

dobierać dokumentację techniczno-warsztatową do realizacji zadań, 

− 

wykonywać pomiary i rysunki inwentaryzacyjne, 

− 

dobierać  i  zastosować  odzieŜ  ochronną  oraz  środki  ochrony  osobistej,  w  zaleŜności 
od prowadzonych prac blacharskich, 

− 

przestrzegać  zasad  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  przewidywać  i  zapobiegać 
zagroŜeniom, 

− 

oceniać własne moŜliwości w działaniach indywidualnych i zespołowych, 

− 

stosować zasady współpracy w grupie, 

− 

uczestniczyć w dyskusji, prezentacji.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

6

3. CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

– 

scharakteryzować proces gięcia blachy, 

– 

rozróŜnić rodzaje giętarek, 

– 

zaplanować wykonywanie elementów i przedmiotów z blachy za pomocą gięcia, 

– 

określić operacje towarzyszące gięciu, 

– 

dobrać  narzędzia  ręczne  i  mechaniczne,  przyrządy  pomiarowe,  maszyny  i  urządzenia  do 
gięcia blachy, 

– 

wskazać elementy i wyjaśnić działanie urządzeń i maszyn do gięcia, 

– 

zorganizować stanowisko do pracy na giętarce, 

– 

wykonać gięcie blachy narzędziami mechanicznymi oraz elektronarzędziami, 

– 

wykonać  wybrane  operacje  obróbki  plastycznej:  gięcie  i  prostowanie  płaskowników,  
gięcie i prostowanie blach,  zwijanie spręŜyn, 

– 

sporządzić zapotrzebowanie na materiały do wykonania elementu lub przedmiotu, 

– 

ocenić jakość i prawidłowość prac wykonanych za pomocą gięcia, 

– 

dobrać  środki  ochrony  indywidualnej  do  pracy      wykonywanej  z  uŜyciem  giętarki 
mechanicznej, 

– 

zastosować  przepisy  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  ochrony  przeciwpoŜarowej 
i ochrony środowiska podczas wykonywania pracy. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

7

4. PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 

Osoba prowadząca 

………………………………………………. 

Modułowy program nauczania:  

Blacharz 721[01] 

Moduł:  

Technologia robót blacharskich 721[01].Z1 

Jednostka modułowa: 

Wykonywanie  elementów  i  przedmiotów  z  blachy 
z zastosowaniem maszyn i urządzeń. 721[01].Z1.03 

Temat: Wykonanie wieszaka z blachy stalowej płaskiej ocynkowanej gr. 0,5 mm zgodnie 

z dokumentacją 

Cel  ogólny:  kształtowanie  umiejętności  wykonywania  elementów  z  blachy  na  podstawie 

dokumentacji. 

 

 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń potrafi: 

– 

zorganizować stanowisko pracy, 

– 

zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 

– 

przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, 

– 

wytrasować kształt wieszaka zgodnie z dokumentacją, 

– 

wyciąć dany kształt, 

– 

wykonać odpowiednie gięcia, 

– 

dokonać korekt swojej pracy wg dokumentacji, 

– 

zaprezentować efekt swojej pracy, 

 
 

Metody nauczania–uczenia się: 

− 

ć

wiczenia praktyczne. 

 
 

Formy organizacyjne pracy uczniów 

− 

zespoły dwuosobowe. 

 
 

Czas: 3 godziny dydaktyczne. 
 

 

Środki dydaktyczne 

− 

dokumentacja do wykonania wieszaka, 

– 

blacha stalowa płaska ocynkowana gr. 0,5 mm, 

– 

rysik, 

– 

liniał, 

– 

noŜyce ręczne do blachy prawe i lewe, 

– 

noŜyce gilotynowe, 

– 

krawędziarka, 

– 

młotek drewniany, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca gięcia i prostowania blach. 

 

Przebieg zajęć 

1.  Sprawy organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
3.  Instrukcja wykonania. 
4.  Zorganizowanie stanowiska pracy do wykonania ćwiczenia. 
5.  Realizacja tematu: 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

8

− 

kaŜdy uczeń wykona wieszak z blachy (czas trwania 3 godziny dydaktyczne), 

− 

przygotowuje materiał i narzędzia, 

− 

uczeń  po  otrzymaniu  materiału  przystępuje  do  trasowania,  wycinania  i  kształtowania 
elementu (w razie trudności korzysta z pomocy nauczyciela), 

− 

nauczyciel  nadzoruje  pracę  uczniów  i  pomaga  w  poprawnym  wykonaniu  naprawy 
osłony, 

6.  Po wykonaniu pracy uczeń próbuje dokonać analizy wykonanego ćwiczenia. 
7.  Uczeń wskazuje swoje mocne i słabe strony. 
8.  Nauczyciel analizuje pracę ucznia i stwierdza czy została poprawnie wykonana. 
9.  Uczniowie prezentują efekty swojej pracy. 

10.  Uczniowie wspólnie z nauczycielem dokonuje oceny prac. 

 

Zakończenie zajęć 

Praca domowa 

Odszukaj  w  literaturze  wiadomości  na  temat:  Wykonywanie  wyrobów  z  blachy  przy  uŜyciu 
narzędzi  ręcznych.  Na  podstawie  zgromadzonych  informacji  wyszukaj  narzędzia  ręczne 
stosowane do trasowania, cięcia i kształtowania blach.  
 

Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

− 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i ukształtowanych 
umiejętności. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

9

Scenariusz zajęć 2 

 
Osoba prowadząca ………………………………………………. 
Modułowy program nauczania:  

Blacharz 721[01] 

Moduł: 

Technologia robót blacharskich 721[01].Z1 

Jednostka modułowa:  

Wykonywanie  elementów  i  przedmiotów  z  blachy 
z zastosowaniem maszyn i urządzeń. 721[01].Z1.03 

 

Temat: Trasowanie kształtu elementu według dokumentacji 

Cel ogólny: kształtowanie umiejętności trasowania przestrzennego. 

 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń potrafi: 

– 

zorganizować stanowisko pracy, 

– 

zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 

– 

przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, 

– 

ustawić przedmiot na płycie traserskiej, 

– 

trasować linie zgodnie z dokumentacją i przyjętą metodą, 

– 

zaprezentować efekt swojej pracy, 

– 

dokonać oceny ćwiczenia. 

 

Metody nauczania:  

– 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 

 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 

– 

indywidualna. 

 

 

Czas: 300 min. 

 

 

Środki dydaktyczne: 
– 

przedmiot  do  trasowania  (walec  z  blachy,  sześcian,  przedmiot  o  kształtach 
krzywoliniowych itp.), 

– 

dokumentacja techniczna (rysunek techniczny prezentujący zakres obróbki przedmiotu), 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

płyta traserska, 

– 

znaczniki słupkowe, 

– 

pryzma, 

– 

kątownik, 

– 

przymiar liniowy, 

– 

rysik, 

–  literatura z rozdziału 7 dotycząca trasowania przestrzennego. 

 

Przebieg zajęć: 

1.  Sprawy organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
3.  Zorganizowanie stanowiska pracy do wykonania ćwiczenia. 
4.  Realizacja tematu: 

–  uczniowie wysłuchują instruktaŜu nauczyciela, 
–  uczniowie obserwują jak nauczyciel wykonuje trasowanie przestrzenne, 
–  kaŜdy uczeń przygotowuje swoje stanowisko pracy, 
–  kaŜdy uczeń wykonuje ćwiczenie polegające na trasowaniu przedmiotu. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

10

6.  Uczeń próbuje dokonać analizy wykonanego ćwiczenia. 
7.  Nauczyciel analizuje pracę ucznia i stwierdza, czy została poprawnie wykonana. 
8.  Uczniowie prezentują swoje prace.  
9.  Klasa wspólnie z nauczycielem dokonuje oceny prac. 
 

 

Zakończenie zajęć 

 

Praca domowa 

 

Odszukaj w literaturze wiadomości na temat: „Trasowanie przestrzenne”. 

 

Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

– 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 
umiejętności. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

11

5. ĆWICZENIA

 

 

5.1. Trasowanie przestrzenne 

 

5.1.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 
 

Dobierz  metodę  trasowania  w  zaleŜności  od  rodzaju  (wielkości  i  kształtu)  przedmiotu. 

Zadanie wykonaj w formie opisowej. Sporządź notatkę  po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się ze zgromadzonymi na stanowisku przedmiotami, 
2)  ustalić oraz zapisać rodzaj przedmiotu i metodę trasowania, 
3)  zapisz ustalenia na kartce, 
4)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
5)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
6)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
7)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem trafności dobrania metody trasowania. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

  Środki dydaktyczne: 

– 

przedmioty  do  trasowania  (walec  z  blachy,  sześcian,  przedmiot  o  kształtach 
krzywoliniowych itp.), 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

literatura rozdziału 7 dotycząca trasowania przestrzennego. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Wykonaj  dowolną  metodą  trasowania  linii  obróbki  na  udostępnionym  przedmiocie 

wg załączonej dokumentacji technicznej. Sporządź notatkę  po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

12

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  zapoznać się z dokumentacją techniczną, 
4)  ustalić metodę trasowania, 
5)  ustawić przedmiot na płycie traserskiej, 
6)  trasować linie zgodnie z dokumentacją i przyjętą metodą, 
7)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
8)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
9)  zaprezentować efekt swojej pracy, 

10)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem dokładności trasowania linii. 

 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

przedmiot  do  trasowania  (walec  z  blachy,  sześcian,  przedmiot  o  kształtach 
krzywoliniowych itp.), 

– 

dokumentacja techniczna (rysunek techniczny prezentujący zakres obróbki przedmiotu), 

– 

notatnik,  

– 

przybory do pisania, 

– 

płyta traserska, 

– 

znaczniki słupkowe, 

– 

pryzma, 

– 

kątownik, 

– 

przymiar liniowy, 

– 

rysik, 

– 

literatura rozdziału 7 dotycząca trasowania przestrzennego. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

13

5.2. Gięcie i prostowanie blach 

 

5.2.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 
 

Wykonaj  wieszak  z  blachy  stalowej  płaskiej  ocynkowanej  grubości  0,5  mm  zgodnie 

z dokumentacją  Plan  zapisz  w  zeszycie.  Sporządź  notatke  po  zakończeniu  ćwiczenia. 
Zaprezentuj i oceń efekty swojej pracy. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  zapoznać się z dokumentacją, 
4)  wytrasować kształt wieszaka wg załączonej dokumentacji, 
5)  wyciąć wytrasowany zarys wieszaka, 
6)  wykonać operację gięcia wieszaka, 
7)  dokonać ewentualnych korekt, 
8)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
9)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
10)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
11)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem estetyki wykonania. 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

blacha stalowa płaska ocynkowana gr. 0,5 mm, 

– 

rysik, 

– 

liniał, 

– 

noŜyce ręczne bo blachy, 

– 

noŜyce gilotynowe, 

– 

krawędziarka, 

– 

młotek drewniany, 

– 

dokumentacja do zadania, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca gięcia i prostowania blach. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Wykonaj ozdobę w postaci sześcianu z blachy stalowej płaskiej ocynkowanej o grubości 

0,5 mm,  wg  załączonej  dokumentacji,  którą  dostaniesz  od  nauczyciela.  Sporządź  notatkę 
po zakończeniu ćwiczenia. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

14

 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  zapoznać się z dokumentacją, 
4)  wytrasować sześcian, 
5)  wyciąć sześcian, 
6)  ukształtować sześcian, 
7)  połączyć elementy ze sobą zgodnie z dokumentacją, 
8)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
9)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
10)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
11)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem dokładności wykonania ozdoby. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

 Środki dydaktyczne: 

– 

blacha stalowa ocynkowana o grubości 0,5 mm, 

– 

rysik, 

– 

liniał, 

– 

noŜyce ręczne do blachy, 

– 

noŜyce gilotynowe, 

– 

krawędziarka, 

– 

młotek drewniany, 

– 

dwuróg blacharski, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca gięcia i prostowania blach. 

 

 

 

 

 
 
 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

15

5.3.

 

Gięcie i prostowanie prętów i płaskowników

 

 

5.3.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 
 

Wygnij  z  płaskownika  3x30  mm  element  zgodnie  z  dokumentacją,  którą  dostaniesz 

od nauczyciela. Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  zapoznać się z dokumentacją, 
4)  uciąć płaskownik na Ŝądany wymiar, 
5)  ukształtować element zgodnie z dokumentacją, 
6)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
7)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
8)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
9)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem jakości wykonania elementu. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

płaskownik,  

– 

imadło, 

– 

klocki dystansowe do imadła,  

– 

młotek ślusarski, 

– 

piłka do ciecia metali, 

– 

przymiar metrowy 

– 

kątownik, 

– 

dokumentacja wykonywanego elementu, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca gięcia płaskowników. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Sporządź  wykaz  potrzebnych  narzędzi  do  operacji  prostowania  płaskownika.  Sporządź 

notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

16

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  sporządź wykaz niezbędnych narzędzi do operacji prostowania, 
2)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
3)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
4)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
5)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem prawidłowego doboru narzędzi. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

notatnik,  

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca prostowania płaskowników. 

 
Ćwiczenie 3 
 

Wykonaj  operację  prostowania  płaskownika  2x30  mm  przy  uŜyciu  narzędzi  ręcznych. 

Zaprezentuj i oceń efekty swojej pracy. Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  wyprostować płaskownik, 
4)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
5)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
6)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
7)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem jakości wykonania prostowania płaskownika. 
 
       Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

− 

pokaz z objaśnieniem,  

− 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

  Środki dydaktyczne: 

– 

płaskownik,  

– 

kowadło, 

– 

młotek ślusarski, 

– 

notatnik,  

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca prostowania płaskowników. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

17

5.4. Zwijanie spręŜyn 

 

5.4.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 
 

Ustal  ilość  drutu  ø  3  mm  potrzebną  do  zwinięcia  spręŜyny  o  średnicy  wewnętrznej 

20 mm  i  ilości  zwojów  30.  Specyfikację  określająca  ilość  zwojów,  średnicę  spręŜyny 
i średnicę drutu otrzymasz od nauczyciela. Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać  się  ze  specyfikacją  określająca  ilość  zwojów,  średnicę  spręŜyny  i  średnicę 

drutu, 

2)  obliczyć ze wzoru długość drutu, 
3)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
4)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
5)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
6)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem jakości zwinięcia spręŜyny. 

 

 

Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

– 

ć

wiczenia praktyczne,  

– 

metoda projektów. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

notatnik,  

– 

przybory do pisania, 

– 

lista  danych  w  postaci  tabeli  określającej  średnicę  spręŜyny,  grubość  drutu  i  liczbę 
zwojów, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca zwijania spręŜyn. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Wykonaj  zwinięcie  spręŜyny  sposobem  ręcznym  wg  załączonej  dokumentacji,  którą 

dostaniesz  od  nauczyciela.  Zapisz  plan  w  zeszycie  Sporządź  notatkę  po zakończeniu 
ć

wiczenia. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

18

3)  zapoznać się z dokumentacją, 
4)  ustalić ilość drutu do zwinięcia spręŜyny, 
5)  dobrać trzpień o odpowiedniej średnicy, 
6)  zamocować drut na trzpieniu, 
7)  umieścić trzpień w imadle, 
8)  zwinąć spręŜynę, 
9)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
10)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
11)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
12)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem jakości zwinięcia spręŜyny. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

trzpień, 

– 

drut na spręŜynę, 

– 

notatnik,  

– 

przybory do pisania, 

– 

lista  danych  w  postaci  tabeli  określającej  średnicę  spręŜyny,  grubość  drutu  i  liczbę 
zwojów, 

– 

szczypce płaskie uniwersalne (kombinerki), 

– 

rękawice ochronne, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca zwijania spręŜyn. 
 

Ćwiczenie 3 
 

Wykonaj  zwinięcie  spręŜyny  za  pomocą  wiertarki  wg  załączonej  dokumentacji,  którą 

dostarczy ci nauczyciel. Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  ustalić ilość drutu do zwinięcia spręŜyny, 
4)  dobrać trzpień o odpowiedniej średnicy, 
5)  zamocować drut na trzpieniu, 
6)  umieścić trzpień w uchwycie wiertarki, 
7)  zwinąć spręŜynę, 
8)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
9)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 

10)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
11)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem jakości zwinięcia spręŜyny. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

19

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

trzpień (zakładany do wiertarki), 

– 

drut na spręŜynę, 

– 

notatnik,  

– 

przybory do pisania, 

– 

lista  danych  w  postaci  tabeli  określającej  średnicę  spręŜyny,  grubość  drutu  i  liczbę 
zwojów, 

– 

szczypce płaskie uniwersalne (kombinerki), 

– 

wiertarka, 

– 

rękawice ochronne, 

– 

klocek drewniany z otworem (prowadnica drutu), 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca zwijania spręŜyn. 

 

 

 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

20

5.5. Rodzaje giętarek i ich zastosowanie 

 

5.5.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 
 

Dokonaj  próbnego  gięcia  blachy  stalowej  o  gr.  0,5  mm  pod  kątem  45°  na  krawędziarce 

przelotowej. Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  sporządzić wykaz maszyn i narzędzi, 
4)  ułoŜyć blachę we właściwym miejscu w krawędziarce, 
5)  opuścić belkę górną, 
6)  dokonać gięcia, 
7)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
8)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
9)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
10)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem sposobu posługiwania się krawędziarką.  

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 

 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

blacha stalowa o gr. 0,5 mm,  

– 

krawędziarka, 

– 

notatnik,  

– 

Dokumentacja Techniczno-Ruchowa krawędziarki, 

– 

przybory do pisania, 

− 

literatura z rozdziału 7 dotycząca rodzaju krawędziarek.  

 
Ćwiczenie 2 
 

Dokonaj  wymiany  listew  znajdujących  się  w  belkach  górnej  i  gnącej,  krawędziarki 

przelotowej.  Dokumentację  techniczno  ruchową  krawędziarki  dostaniesz  od  nauczyciela. 
Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 
 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

21

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie,  
3)  zapoznać się z dokumentacją techniczno ruchową giętarki, 
4)  dokonać wymiany listew, 
5)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
6)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
7)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
8)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem sposobu wymiany listew krawędziarki. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

krawędziarka przelotowa, 

– 

listwy, 

– 

zestaw kluczy płaskich i nasadowych, 

– 

notatnik,  

– 

Dokumentacja Techniczno Ruchowa krawędziarki, 

– 

przybory do pisania, 

− 

literatura z rozdziału 7 dotycząca rodzaju giętarek.  

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

22

5.6.  Zapotrzebowanie na materiały do wykonania elementów lub 

przedmiotów 

 

5.6.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 
 

Obliczyć  minimalną,  wystarczającą  wielkość  arkusza  blachy  do  wycięcia  elementu 

przedstawionego  na  rysunku,  który  dostaniesz  od  nauczyciela.  Sporządź  notatkę 
po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  zapoznać się z dokumentacją (rysunkiem przedstawiającym rozwinięcie wyrobu), 
4)  obliczyć gabaryty arkusza blachy (dodając 10 mm marginesy z kaŜdej strony wyrobu), 
5)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
6)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
7)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
8)  dokonać  oceny  ćwiczenia  pod  względem  prawidłowego  obliczenia  wielkości  arkusza 

blachy. 

 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

metoda projektów,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

dokumentacja techniczna (rysunek przedstawiający rozwinięcie wyrobu), 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca zapotrzebowania materiałowego. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Sporządź  kartę  rozkroju  dla  wyrobu  przedstawionego  na  rysunku,  który  dostaniesz 

od nauczyciela. Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 
 
 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

23

 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  zapoznać się z dokumentacją (rysunkiem przedstawiającym rozwinięcie wyrobu), 
4)  ustalić rodzaj materiału (blachy), 
5)  ustalić ułoŜenie elementów na arkuszu, 
6)  wypełnić kartę rozkroju, 
7)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
8)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
9)  zaprezentować efekt swojej pracy, 

10)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem jakości wykonania karty rozkroju. 

 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

dokumentacja techniczna (rysunek przedstawiający rozwinięcie wyrobu), 

– 

czysty blankiet karty rozkroju, 

– 

przybory do kreślenia, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca zapotrzebowania materiałowego. 

 

Ćwiczenie 3 
 

Na  udostępnionym  arkuszu  blachy  stalowej  czarnej  rozplanuj  ułoŜenie  wyrobu 

do wycięcia tak, aby zmieściło się jak najwięcej elementów. Sporządź notatkę po zakończeniu 
ć

wiczenia. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  pobrać arkusz blachy z miejsca składowania, 
4)  zapoznać się z rysunkiem technicznym przedstawiającym rozwinięcie rysunku, 
5)  ustalić ułoŜenie elementów na arkuszu, 
6)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
7)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
8)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
9)  dokonać oceny ćwiczenia pod względem prawidłowego rozmieszczenia elementów. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

24

 
 

Zalecane metody nauczania – uczenia się:  

– 

pokaz z objaśnieniem,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

notatnik, 

– 

przybory do pisania, 

– 

dokumentacja techniczna (rysunek przedstawiający rozwinięcie wyrobu), 

– 

rysik, 

– 

liniał, 

– 

kątownik, 

– 

miara, 

– 

cyrkiel traserski, 

– 

arkusz  blachy  stalowej  czarnej  lub  ocynkowanej  (wymiary  arkusza  powinny  pozwolić 
na wytrasowanie kilku elementów przedstawionych w dokumentacji). 

− 

literatura z rozdziału 7 dotycząca zapotrzebowania materiałowego. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

25

5.7. 

Kontrola jakości wykonania

 

 

5.7.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 
 

Na  podstawie  karty  kontroli  jakości  danego  wyrobu,  którą  dostaniesz  od  nauczyciela, 

dobierz  potrzebne  narzędzia  pomiarowe  w  celu  sprawdzenia  poprawności  wykonania Zapisz 
plan w notatniku. Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  wybrać potrzebne narzędzia pomiarowe, 
4)  sporządzić notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
5)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
6)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
7)  dokonać samooceny pracy pod względem prawidłowego dobrania narzędzi. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

metoda projektów,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

karty kontroli jakości, 

– 

narzędzia pomiarowe, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca kontroli jakości wykonania, 

– 

notatnik. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Na  podstawie  karty  instrukcyjnej  kontroli  jakości,  dokonaj  kontroli  wskazanego 

elementu. Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 
 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  zapoznać się z kartą kontroli, 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

26

4)  przygotować narzędzia do wykonania ćwiczenia, 
5)  dokonać kontroli jakości elementu, 
6)  sporządzić  notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
7)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
8)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
9)  dokonać samooceny pracy pod względem kontroli jakości elementu. 
 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

metoda projektów,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

element do skontrolowania, 

– 

narzędzia pomiarowe, 

– 

karta instrukcyjna kontroli jakości, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca kontroli jakości wykonania. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

27

5.8.  Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony 

przeciwpoŜarowej i ochrony środowiska

 

 

5.8.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 
 

Dobierz  środki  ochrony  indywidualnej  do  pracy  wykonywanej  z  uŜyciem  giętarki 

mechanicznej. Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 
 
 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 
3)  dobrać środki ochrony indywidualnej, 
4)  sporządzić  notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
5)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
6)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
7)  dokonać  oceny  ćwiczenia  pod  względem  prawidłowego  doboru  środków  ochrony 

indywidualnej. 

 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

metoda projektów,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

ś

rodki ochrony indywidualnej, 

– 

giętarka mechaniczna, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca przepisów bhp podczas robót blacharskich. 

 
Ćwiczenie 2 
 

Dobierz  środki  ochrony  indywidualnej  do  pracy  wykonywanej  z  uŜyciem  giętarki 

ręcznej. Sporządź notatkę po zakończeniu ćwiczenia. 

 

 

Wskazówki do realizacji 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować  stanowisko  pracy  zgodnie  z  przepisami  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 

i ergonomii, 

2)  zaplanować przebieg wykonania ćwiczenia – plan zapisać w zeszycie, 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

28

3)  dobrać środki ochrony indywidualnej, 
4)  sporządzić  notatkę z przeprowadzonego ćwiczenia, 
5)  sformułować wnioski z realizacji ćwiczenia w formie ustnej, 
6)  zaprezentować efekt swojej pracy, 
7)  dokonać  oceny  ćwiczenia  pod  względem  prawidłowego  doboru  środków  ochrony 

indywidualnej. 

 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

– 

metoda projektów,  

– 

ć

wiczenia praktyczne. 

 
 

Ś

rodki dydaktyczne: 

– 

ś

rodki ochrony indywidualnej, 

– 

giętarka ręczna, 

– 

literatura z rozdziału 7 dotycząca przepisów bhp podczas robót blacharskich. 

 

 

 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

29

6. EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 

TEST 1 
Test  wielokrotnego  wyboru  do  jednostki  modułowej  „Wykonywanie 
elementów i przedmiotów z blachy z zastosowaniem maszyn i urządzeń” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których:  

− 

zadania 1–14 są z poziomu podstawowego, 

− 

zadania 15–20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 
Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt

 

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

− 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 9 zadań z poziomu podstawowego,  

− 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 13 zadań z poziomu podstawowego, 

− 

dobry – za rozwiązanie 16 zadań, w tym co najmniej 3 z poziomu ponadpodstawowego, 

− 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  5  z  poziomu 
ponadpodstawowego.

  

 

 

 

 

 

 

Klucz  odpowiedzi:  1.a,  2.d,  3.c,  4.b,  5.b,  6.b,  7.b,  8.d,  9.d,  10.d,  11.b,  12.a, 

13.c, 14.b, 15.c, 16.a, 17.d, 18.d, 19.d, 20.d.  

 

Plan testu

 

 

N

za

d

an

ia

 

Cel operacyjny (mierzone osiągnięcia ucznia) 

K

at

eg

o

ri

ce

lu

 

P

o

zi

o

m

 

w

y

m

ag

a

ń

 

 

Poprawna 

odpowiedź 

1. 

Rozpoznać rodzaj materiału uŜywanego do zwijania spręŜyn 

2. 

Określić, z czego wynika wielkość arkusza blachy potrzebnej 
do wykonania wyrobu 

3. 

Omówić zasady doboru trzpienia do zwinięcia spręŜyny 

4. 

Ustalić, która część blachy podczas gięcia ulega rozciąganiu 
Obliczyć długość drutu do zwinięcia spręŜyny 

5. 

Określić rodzaj przedmiotów poddawanych zabiegom 
trasowania przestrzennego 

6. 

Zdefiniować cel stosowania znacznika słupkowego 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

30

7. 

Uporządkować kolejne czynności przy trasowaniu 
przestrzennym 

8. 

Opisać sposób gięcia płaskowników 

9. 

Omówić, jakie będą konsekwencje nieprawidłowego gięcia 
płaskowników 

10. 

 
Nazwać urządzenie przedstawione na rysunku 

11. 

Podać, jakiej grubości blachę moŜna giąć przy pomocy 
krawędziarki 

12. 

Podać, w jakim urządzeniu znajdują się stemple i matryce 

13. 

Określić, jaki element wyznacza krawędź gięcia  
w krawędziarce przelotowej 

14. 

Nazwać maszynę do gięcia blach 

15. 

Określić, w jaki sposób moŜna dokonać gięcia blach 

PP 

16. 

Obliczyć długość drutu do zwinięcia spręŜyny 

PP 

17. 

Obliczyć średnicę trzpienia do nawinięcia spręŜyny 

PP 

18. 

Określić minimalna szerokość przejścia pomiędzy stołami 
warsztatowymi w przypadku pracy jednego pracownik 

PP 

19. 

 
Omówić, od czego zaleŜy wielkość skrótu 

PP 

20. 

Określić minimalną powierzchnię wolnej przestrzeni podłogi 
na jednego pracownika w pomieszczeniu stałej pracy 

PP 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

31

Przebieg testowania 

 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych, 

jakie będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom moŜliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i  karty  odpowiedzi,  podaj  czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich moŜliwości). 

9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym 

się czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

13.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test zawiera 20 zadań o róŜnym stopniu trudności. Są to zadania wielokrotnego wyboru. 
5.  Za kaŜdą poprawną odpowiedź moŜesz uzyskać 1 punkt. 
6.  Udzielaj odpowiedzi tylko na załączonej karcie odpowiedzi. Dla kaŜdego zadania podane 

są  cztery  moŜliwe  odpowiedzi:  A,  B,  C,  D.  Tylko  jedna  odpowiedź  jest  poprawna; 
wybierz ją i zaznacz kratkę z odpowiadającą jej literą znakiem X. 

7.  Staraj  się  wyraźnie  zaznaczać  odpowiedzi.  JeŜeli  się  pomylisz  i  błędnie  zaznaczysz 

odpowiedź,  otocz  ją  kółkiem  i  zaznacz  ponownie  odpowiedź,  którą  uwaŜasz 
za poprawną. 

8.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
9.  Kiedy  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóŜ  rozwiązanie 

zadania na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci czas wolny.  

10.  Po  rozwiązaniu  testu  sprawdź  czy  zaznaczyłeś  wszystkie  odpowiedzi  na  KARCIE 

ODPOWIEDZI. 

11.  Na rozwiązanie testu masz 45 min.  

 

 

 

 

 

                                     Powodzenia  
 

Materiały dla ucznia:

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

32

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  SpręŜynę zwija się z 

a)  drutu. 
b)  płaskownika. 
c)  płaskownika o grubości min. 1 mm. 
d)  drutu o średnicy maksymalnie 3 mm. 

 
2.  Wielkość  arkusza  blachy  przeznaczonej  do  wykonania  jednego  egzemplarza  wyrobu 

wynika z 

a)  rodzaju blachy. 
b)  sposobu wycinania. 
c)  ilości egzemplarzy wyrobu. 
d)  wielkości rozwinięcia wyrobu. 

 
3.  Dlaczego trzpień powinien być mniejszy od średnicy spręŜyny? 

a)  Aby spręŜyna lepiej działała. 
b)  Z powodu własności plastycznych drutu. 
c)  Z powodu właściwości spręŜystych drutu. 
d)  Aby spręŜyna nie ulegała nadmiernemu rozciągnięciu. 

 
4.  Która część blachy podczas gięcia ulega rozciąganiu? 

a)  Część środkowa. 
b)  Strona zewnętrzna. 
c)  Strona wewnętrzna. 
d)  Strona wewnętrzna i zewnętrzna. 
 

5.  Trasowanie przestrzenne wykonujemy na przedmiotach 

a)  płaskich. 
b)  bryłowych. 
c)  zanieczyszczonych. 
d)  finalnie wykończonych. 

 
6.  Znacznik słupkowy słuŜy do 

a)  kreślenia okręgów. 
b)  nanoszenia linii prostych. 
c)  odnoszenia kątów prostych. 
d)  podtrzymywania przedmiotu trasowanego. 

 
7.  Pierwszą czynnością podczas trasowania jest 

a)  trasowanie okręgu. 
b)  czyszczenie materiału. 
c)  trasowanie linii prostych. 
d)  obranie bazy traserskiej. 

 
8.  Gięcie płaskowników walcowanych na zimno naleŜy wykonywać 

a)  dowolnie. 
b)  zawsze na krawędziarkach. 
c)  równolegle do kierunku walcowania. 
d)  prostopadle od kierunku walcowania.   

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

33

9.  Przyjęcie  nieprawidłowego  kierunku  gięcia  płaskowników  walcowanych  na  zimno 

spowoduje 

a)  złamanie płaskownika. 
b)  powstanie rys na powierzchni . 
c)  powstanie pęknięć na powierzchni. 
d)  powstanie rys i pęknięć na powierzchni.   

 
10.  Na rysunku przedstawiono urządzenie do 

a)  gięcia blachy. 
b)  gięcia płaskowników. 
c)  prostowania płaskowników. 
d)  gięcia płaskowników i prętów.  

 

 

 
11.  Przy pomocy krawędziarek moŜna giąć blachę o grubości do 

a)  1 mm. 
b)  2 mm.  
c)  3 mm.  
d)  4 mm. 
 

12.  Stempel i matryca są elementami znajdującymi się w 

a)  zaginarce.  
b)  krawędziarce. 
c)  krawędziarce przelotowej. 
d)  krawędziarce nieprzelotowej. 

 
13.  W krawędziarce przelotowej krawędź gięcia wyznacza 

a)  stempel. 
b)  krawędź belki dolnej. 
c)  krawędź belki górnej. 
d)  krawędź belki posiadającej moŜliwość obrotu. 

 
14. Maszyna do gięcia blach to 

a)  walcarka. 
b)  zawijarka. 
c)  walcownica. 
d)  krawędziarka. 
 

15. Gięcie blach moŜna wykonywać 

a)  tylko na zimno. 
b)  tylko na gorąco. 
c)  na zimno lub na gorąco.  
d)  na zimno ale tylko blachy o duŜych przekrojach. 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

34

16.  Jakiej długości drutu potrzeba do zwinięcia spręŜyny o średnicy 20mm złoŜona z 8 zwojów? 

a)  456,6 mm. 
b)  499,8 mm.  
c)  502,6 mm. 
d)  513,1 mm.  
 

17. Trzpień powinien być mniejszy od średnicy spręŜyny o 

a)  1/2. 
b)  1/3. 
c)  1/4. 
d)  1/5. 

 

18.  Minimalna  szerokość  przejścia  pomiędzy  stołami  warsztatowymi  w  przypadku  pracy 

jednego pracownika powinna wynosić 

a)  50 cm. 
b)  55 cm. 
c)  65 cm. 
d)  75 cm. 

 

19. Wielkość skrótu zaleŜy od 

a)  grubości blachy. 
b)  promienia gięcia. 
c)  długości elementu. 
d)  promienia gięcia i grubości blachy. 

 
20.  Ile  wynosi  minimalna  powierzchnia  wolnej  przestrzeni  podłogi  na  jednego  pracownika 

w pomieszczeniu stałej pracy? 

a)  0,75 cm

2

b)  1,5 m

2

c)  1,8 m

2

d)  2,0 m

2

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

35

 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko …………………………………………………….. 

 
Wykonywanie elementów i przedmiotów z blachy z zastosowaniem maszyn 
i urządzeń 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Numer 

pytania 

ODPOWIEDŹ 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

 

11 

 

 

12 

 

 

13 

 

 

14 

 

 

15 

 

 

16 

 

 

17 

 

 

18 

 

 

19 

 

 

20 

 

 

Razem 

 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

36

TEST 2 
Test  wielokrotnego  wyboru  do  jednostki  modułowej  „Wykonywanie 
elementów i przedmiotów z blachy z zastosowaniem maszyn i urządzeń” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których:  

− 

zadania 1–14 są z poziomu podstawowego, 

− 

zadania 15–20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 
Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt

 

 
Za kaŜdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 9 zadań z poziomu podstawowego,  

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 13 zadań z poziomu podstawowego, 

dobry – za rozwiązanie 16 zadań, w tym co najmniej 3 z poziomu ponadpodstawowego, 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  5  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

Klucz odpowiedzi: 1.b, 2.c, 3.d, 4.a, 5.b, 6.d, 7.d, 8.c, 9.d, 10.c, 11.b, 12.d, 

13.d, 14.c, 15.c, 16.d, 17.d, 18.a, 19.d, 20.d.

  

 

 

 

Plan testu 

N

za

d

an

ia

 

Cel operacyjny (mierzone osiągnięcia ucznia) 

K

at

eg

o

ri

ce

lu

 

P

o

zi

o

m

 

w

y

m

ag

a

ń

 

 

Poprawna 

odpowiedź 

1. 

Scharakteryzować metody zwijania spręŜyn 

2. 

Podać sposoby kształtowania końców spręŜyn 

3. 

Podać znaczenie średnicy średniej spręŜyny 

4. 

Określić jak podaje się drut podczas zwijania ręcznego 

5. 

Dobrać narzędzia traserskie do przedmiotów trasowanych 

6. 

Scharakteryzować sposób uŜytkowania wzornika 

7. 

Podać cel stosowania farby traserskiej 

8. 

Omówić, w jaki sposób naleŜy giąć pręty i płaskowniki 

9. 

Ustalić sposób prostowania krótkich odcinków płaskowników 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

37

10.  Dokonać podziału krawędziarek ze względu na ich rodzaj 

11. 

Ustalić, na jaką szerokość moŜna zaginać blachy na zaginarce 
nieprzelotowej 

12. 

Określić na podstawie, czego moŜna dokonać kontroli jakości 
danego wyrobu 

13. 

Scharakteryzować, jakie informacje zawiera dokumentacja 
stosowana do kontroli jakości 

14.  Określić, która część blachy podczas gięcia ulega ściskaniu 

15. 

 
Określić sposób prostowania blach 
 

PP 

16. 

 
Ustalić, jakie narzędzie słuŜy do ręcznego zaginania blach 
 

PP 

17.  Ustalić minimalną wysokość stołu warsztatowego 

PP 

18. 

Scharakteryzować, jakie rodzaje dokumentów normują proces 
technologiczny w produkcji seryjnej. 

PP 

19. 

Obliczyć wymiary arkusza blachy potrzebnego do wycięcia 
prostokąta o wymiarach 230x250 mm z marginesami 1 cm  
z kaŜdej strony 

PP 

20. 

Ustalić minimalną szerokość przejścia pomiędzy stołami 
warsztatowymi w przypadku pracy jednego pracownika 

PP 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

38

Przebieg testowania 

 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  z  uczniami  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych, 

jakie będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom moŜliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i  karty  odpowiedzi,  podaj  czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich moŜliwości). 

9.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliŜającym 

się czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

13.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uwaŜnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test zawiera 20 zadań o róŜnym stopniu trudności. Są to zadania wielokrotnego wyboru. 
5.  Za kaŜdą poprawną odpowiedź moŜesz uzyskać 1 punkt. 
6.  Udzielaj odpowiedzi tylko na załączonej karcie odpowiedzi. Dla kaŜdego zadania podane   

są  cztery  moŜliwe  odpowiedzi:  A,  B,  C,  D.  Tylko  jedna  odpowiedź  jest  poprawna; 
wybierz ją i zaznacz kratkę z odpowiadającą jej literą znakiem X. 

7.  Staraj  się  wyraźnie  zaznaczać  odpowiedzi.  JeŜeli  się  pomylisz  i  błędnie  zaznaczysz 

odpowiedź,  otocz  ją  kółkiem  i  zaznacz  ponownie  odpowiedź,  którą  uwaŜasz 
za poprawną. 

8.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
9.  Kiedy  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóŜ  rozwiązanie 

zadania na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci czas wolny.  

10.  Po  rozwiązaniu  testu  sprawdź  czy  zaznaczyłeś  wszystkie  odpowiedzi  na  KARCIE 

ODPOWIEDZI. 

11.  Na rozwiązanie testu masz 45 min.  

 

 

 

 

 

                                      Powodzenia  
 

Materiały dla ucznia:

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

39

 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH

 

 
1.  Sposobem ręcznym zwijamy spręŜynę 

a)  wiertarką. 
b)  w imadle. 
c)  w zwijarce. 
d)  na kowadle. 

 
2.  Jak kształtuje się końce spręŜyny rozciąganej? 

a)  Obcina się. 
b)  Szlifuje się. 
c)  Zwija się w półpierścień. 
d)  Łączy się z poprzednim zwojem. 

 
3.  Średnica średnia spręŜyny oznacza 

a)  średnicę zewnętrzną. 
b)  średnicę wewnętrzną. 
c)  średnicę zewnętrzną powiększoną o grubość drutu. 
d)  średnicę wewnętrzną powiększoną o połowę grubości drutu. 

 
4.  Podczas zwijania ręcznego drut podaje się 

a)  z ręki. 
b)  z bębna. 
c)  ze szpuli. 
d)  z trzpienia. 
 

5.  Przedmioty cięŜkie i krzywoliniowe trasujemy za pomocą 

a)  słupków traserskich. 
b)  skrzynek traserskich. 
c)  przymiarów traserskich. 
d)  kątowników traserskich. 

 
6.  Wzornik przykładamy do 

a)  bazy traserskiej. 
b)  płyty traserskiej. 
c)  znacznika słupkowego. 
d)  przedmiotu trasowanego. 

 
7.  Powlekanie przedmiotu farbą traserską wykonujemy w celu 

a)  ukrycia wad przedmiotu. 
b)  oczyszczenia przedmiotu. 
c)  ukrycia trasowanych linii. 
d)  uwidocznienia trasowanych linii. 

 
8.  Podczas gięcia prętów i płaskowników naleŜy element giąć do uzyskania 

a)  Ŝądanego kąta. 
b)  rys na giętym elemencie. 
c)  kąta nieco większego od Ŝądanego.  
d)  kąta nieco mniejszego od Ŝądanego. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

40

9.  Prostowanie krótkich odcinków płaskowników wykonuje się na 

a)  prasie.   
b)  krawędziarce. 
c)  płycie betonowej. 
d)  płycie stalowej lub kowadle.  

 
10.  Krawędziarki moŜna podzielić na 

a)  przejściowe i stałe. 
b)  przelotowe i stacjonarne. 
c)  przelotowe i nieprzelotowe.  
d)  przejściowe i nieprzejściowe. 

 

11.  Na zaginarce nieprzelotowej moŜna zaginać blachy na szerokość 

a)  5–10 mm. 
b)  5–15 mm.  
c)  5–20 mm. 
b)  10–15 mm. 

 
12.  Kontroli jakości wykonuje się na podstawie karty 

a)  rozkroju. 
b)  technicznych. 
c)  materiałowych. 
d)  instrukcyjnych.  

 
13.  W dokumentacji stosowanej do kontroli jakości moŜna znaleźć 

a)  opis techniczny. 
b)  instrukcję BHP. 
c)  rysunek techniczny. 
b)  rysunek warsztatowy elementu.  

 

14. Która część blachy podczas gięcia ulega ściskaniu? 

a)  część środkowa. 
b)  strona zewnętrzna. 
c)  strona wewnętrzna. 
d)  strona wewnętrzna i zewnętrzna. 

 

15. Prostowanie blach moŜna wykonywać 

a)  tylko na zimno. 
b)  tylko na gorąco. 
c)  na zimno lub na gorąco.  
d)  na zimno ale tylko blachy o duŜych przekrojach. 

 
16. Do ręcznego zaginania blachy słuŜą 

a)  klepaki. 
b)  gładziki. 
c)  równiaki. 
d)  zaginadła. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

41

17. Minimalna wysokość stołu warsztatowego to 

a)  65 cm. 
b)  70 cm. 
c)  75 cm. 
d)  85 cm. 

 
18. W produkcji seryjnej, sposób ułoŜenia wycinanych elementów względem arkusza podaje 

a)  karta rozkroju. 
b)  karta-kwit pobrania materiału. 
c)  Instrukcja wykonania wyrobu. 
d)  dokumentacja techniczna wyrobu. 
 

19.  Jakie  wymiary  posiadał  będzie  arkusz  blachy  potrzebny  do  wycięcia  prostokąta 

o wymiarach 230x500 mm z marginesami 1cm z kaŜdej strony? 

a)  231x501 mm. 
b)  232x502 mm. 
c)  240x510 mm. 
d)  250x520 mm. 

 
20.  Minimalna  szerokość  przejścia  pomiędzy  stołami  warsztatowymi  w  przypadku  pracy 

jednego pracownika powinna wynosić 

a)  50 cm. 
b)  55 cm. 
c)  65 cm. 
d)  75 cm. 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

42

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko …………………………………………………….. 

 
Wykonywanie elementów i przedmiotów z blachy z zastosowaniem maszyn 
i urządzeń 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Numer 

pytania 

ODPOWIEDŹ 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

 

11 

 

 

12 

 

 

13 

 

 

14 

 

 

15 

 

 

16 

 

 

17 

 

 

18 

 

 

19 

 

 

20 

 

 

 

 

  Razem 

 

 

background image

 

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

43

7. LITERATURA 

 
1.  Kawecki J., Świdzinski J., Zgorzelski S.: Blacharstwo. WSiP, Warszawa 1960 
2.  Mac S.: Obróbka metali z materiałoznastwem. WSiP, Warszawa 1996 
3.  Stojanowski J.: Blacharstwo karoseryjne. WSiP, Warszawa 1974 
4.  Szenejko W.: Blacharstwo samochodowe. Wyd. Komunikacji i Łączności, Warszawa 1967 
5.  Rączkowski Bogdan: BHP w praktyce. 
6.  Praca zbiorowa pod redakcją Witolda Ziewca.: Technologia cz. I. Materiały do wykładów. 

Politechnika Radomska im. Kazimierza Pułaskiego, Radom 1998 

7.  Poradnik inŜyniera i technika budowlanego ARKADY Warszawa 1986 
8.  Poradnik majstra budowlanego. ARKADY, Warszawa 1992 
9.  Warunki  techniczne  wykonania  i  odbioru  robót  budowlano-montaŜowych.  Tom  I 

Budownictwo ogólne część 1. ARKADY, Warszawa 1990 

10.  W. Martinek, Z. Michnowski: Dekarstwo i blacharstwo budowlane, Warszawa 1999