background image

Prawdopodobieństwo i statystyka 

 

17.05.2003r

                                                                                                                                             

Zadanie 1 
Rozważmy następujący model strzelania do tarczy. Współrzędne punktu trafienia  

 są niezależnymi zmiennymi losowymi o jednakowym rozkładzie normalnym 

. Punkt 

 uznajemy za środek tarczy, zatem 

)

,

(

Y

X

,

0

(

σ

N

)

2

)

0

,

0

(

2

2

Y

X

+

)

,

(

n

n

Y

X

jest odległością 

od  środka. Oddano 

n

 niezależnych strzałów  . Oblicz wartość 

oczekiwaną odległości od środka najlepszego ze strzałów, czyli  

),...,

,

(

1

1

Y

X

 
                          

(

)

2

2

2

1

2

1

,...,

min

n

n

Y

X

Y

X

E

+

+

 
 

(A) 

n

2

πσ

 

 

(B)  

n

1

2

2

πσ

 

 

(C)  

n

2

2

πσ

 

 

(D)   

n

2

2

σ

 

 

(E)  

 

n

2

πσ

 

 
 
 
Wskazówka: 

Zmienna losowa 

(

)

2

2

2

1

2

1

,...,

min

n

n

Y

X

Y

X

+

+

( )

 ma rozkład wykładniczy. 

Można skorzystać z faktu, że 

π

2

1

2

/

3

=

Γ

 
 

background image

Prawdopodobieństwo i statystyka 

 

17.05.2003r

                                                                                                                                             

Zadanie 2 
W urnie znajduje sie 10 kul Amarantowych, 10 kul Białych i 10 kul Czarnych. 
Losujemy bez zwracania 12 kul. Niech 
 

•      oznacza liczbę wylosowanych kul Amarantowych, 

A

•      oznacza liczbę wylosowanych kul  Białych, 
•   

oznacza liczbę wylosowanych kul Czarnych. 

C

 
Oblicz współczynnik korelacji zmiennych losowych   i 

A

 
                              

 

)

,

(

B

A

corr

 
 

(A)       

2

1

 

 

(B)     

2

1

−  

 

(C)   

30

12

 

 

(D)      

30

24

 

 

(E)    

30

24

 

 
 
 
Wskazówka: Var

0

)

(

=

+

+

C

B

A

 
 

background image

Prawdopodobieństwo i statystyka 

 

17.05.2003r

                                                                                                                                             

Zadanie 3  
Wykonujemy 4 rzuty kostką do gry.  Oblicz prawdopodobieństwo,  że liczby oczek 
otrzymane w kolejnych rzutach tworzą ciąg 

ściśle rosnący.  

 
 

(A) 

6

4

 

 

(B)  

6

2

 

 

(C) 





4

6

6

1

4

 

 

(D)  

4

6

!

4

 

 

(E)  

!

6

!

4

 

 
 
 
 
 

background image

Prawdopodobieństwo i statystyka 

 

17.05.2003r

                                                                                                                                             

Zadanie 4

  

Dysponujemy danymi o liczbie szkód zgłoszonych przez klientów 1

 

w  ciągu   

lat. Niech 

 

oznacza sumaryczną liczbę szkód dla klienta numer   w ciągu   lat. 

Wiemy, że   są niezależnymi zmiennymi o rozkładzie Poissona. Mamy 
też  pewne przypuszczenia dotyczące intensywności pojawiania się szkód, czyli 
wartości oczekiwanych tych zmiennych, ale nie jesteśmy ich pewni.  

k

,...,

2

,

i

n

)

(

n

S

i

(

1

n

S

n

)

(

),...,

n

S

k

 
Weryfikujemy hipotezę statystyczną 
 

:

0

 dla każdego 

, zmienna losowa  

  ma rozkład Poissona z     

parametrem 

k

i

,...,

1

=

)

(

n

S

i

i

n

λ

 

Hipotetyczne intensywności

k

λ

λ

,...,

1

są danymi, ustalonymi liczbami dodatnimi.  

 
Używamy pewnej odmiany testu chi-kwadrat: obliczamy statystykę 
 

                                

)

)

(

(

1

2

2

=

=

k

i

i

i

i

n

n

n

S

λ

λ

χ

Jaki jest rozkład graniczny tej statystyki

, jeśli 

 jest prawdziwa i 

2

χ

0

H

n

 
 
(A) rozkład 

 z 

 stopniami swobody

 

2

χ

1

k

 
(B) rozkład 

 z   stopniami swobody 

2

χ

k

 
(C)  pewien rozkład prawdopodobieństwa mający gęstość, nie należący  do  rodziny        

rozkładów 

 . 

2

χ

 
(D)   zdegenerowany rozkład prawdopodobieństwa, skupiony w punkcie 0 
 
(E)  rozkład 

 z   stopniami swobody  

2

χ

n

background image

Prawdopodobieństwo i statystyka 

 

17.05.2003r

                                                                                                                                             

Zadanie 5 
Rozważamy model 

K obiektów obserwowanych przez T okresów czasu, gdzie 

zarówno 

K jak i T są dużymi liczbami. Przyjmujemy następujące założenia: 

•  dla każdego 

K

k

,...,

2

,

1

=

 oraz 

t

T

,...,

2

,

1

=

 warunkowy rozkład zmiennej losowej 

 przy danej wartości zmiennej 

k

t

X

,

k

µ

 jest rozkładem normalnym o wartości 

oczekiwanej i wariancji 

(

)

2

,

σ

µ

k

•  dla każdego 

K

k

,...,

2

,

1

=

 rozkład zmiennej losowej 

k

µ

 jest rozkładem 

normalnym o wartości oczekiwanej i wariancji 

(

)

2

,

a

µ

Przyjmijmy typowe oznaczenia dla średnich obiektowych i średniej ogólnej: 

=

=

T

t

k

t

k

X

T

X

1

,

1

,  

oraz  

K

k

,...,

2

,

1

=

=

=

T

t

k

X

K

X

1

1

Międzyobiektową i wewnątrzobiektową sumę kwadratów odchyleń oznaczmy:   

                 

(

)

=

=

K

k

k

X

X

1

2

SSB

,       

(

)

∑∑

=

=

=

T

t

K

k

k

k

t

X

X

SSW

1

1

2

,

 

Wiadomo, że  zmienne losowe 

 i 

są niezależne, 

SSB

SSW

              

{ } (

)





+

=

T

a

K

SSB

E

2

2

1

σ

,          

{

}

(

)

2

1

σ

=

T

K

SSW

E

 

Dobierz stałą const tak, aby wartość oczekiwana wyrażenia: 

               

SSB

SSW

const

  wyniosła   

2

2

2

σ

σ

+

T

a

 
 

(A)  

(

)

1

3

=

T

TK

K

const

 

 

(B)   

(

)

1

2

=

T

TK

K

const

 

 

(C)   

(

)

1

1

=

T

TK

K

const

 

 

(D)  

(

)(

)

1

1

2

+

=

T

K

T

K

const

 

 

(E)       

(

)(

)

1

1

1

+

=

T

K

T

K

const

 

 
Uwaga (dopisana po egzaminie): 
Wynik stanowi podstawę konstrukcji nieobciążonego estymatora współczynnika 
credibility z, a dokładniej jego dopełnienia 

(

)

z

1

. Wynik ten prowadzi do wniosku, 

że na zwiększenie precyzji predykcji 

k

µ

 na drodze uwzględnienia danych  o 

pozostałych grupach (collateral data) możemy liczyć dopiero wtedy, gdy liczba grup 
K wyniesie co najmniej 4. 

background image

Prawdopodobieństwo i statystyka 

 

17.05.2003r

                                                                                                                                             

Zadanie 6 
Załóżmy,  że 

 jest próbką z rozkładu normalnego 

 o nieznanej 

wartości oczekiwanej i nieznanej wariancji, zaś 

 jest zmienną losową z tego 

samego rozkładu, niezależną od próbki.   Interpretujemy zmienną 

 jako kolejną 

obserwację, która pojawi się w przyszłości, ale obecnie jest nieznana. Zbuduj 
,,przedział ufności’’ 

4

1

,..., X

X

)

,

(

2

σ

µ

N

5

X

5

X

                                          

[

)]

,...,

(

),

,...,

(

[

]

,

4

1

4

1

X

X

U

X

X

L

U

L

=

 

 
oparty na próbce 

 taki, że 

4

1

,..., X

X

 

{

}

95

.

0

)

,...,

(

)

,...,

(

Pr

4

1

5

4

1

=

X

X

U

X

X

X

L

 

przy tym żądamy,  żeby przedział był symetryczny, tzn. 

X

U

L

=

+ )

(

2

1

. Używamy 

tutaj oznaczeń:   

.

)

(

3

1

,

4

1

4

1

2

2

4

1

=

=

=

=

i

i

i

i

X

X

S

X

X

 

 
 
(A) 

S

X

L

=

558

.

3

,   

S

X

+

=

558

.

3

 

U

 
(B) 

S

X

L

=

591

.

1

,   

S

X

+

=

591

.

1

 

U

 
(C) 

S

X

L

=

182

.

3

,   

S

X

+

=

182

.

3

 

U

 
(D) 

S

X

L

=

104

.

3

,   

S

X

+

=

104

.

3

 

U

 
(E) 

S

X

L

=

558

.

0

,   

S

X

+

=

558

.

0

 

U

 
 
 
 
 
 
 
 

background image

Prawdopodobieństwo i statystyka 

 

17.05.2003r

                                                                                                                                             

Zadanie 7 
Niech 

  będzie próbką z rozkładu normalnego 

9

2

1

,...,

,

X

X

X

)

1

,

(

µ

N

 o nieznanej 

wartości oczekiwanej i znanej wariancji  

. Rozpatrzmy zadanie testowania 

hipotezy 

1

2

=

σ

0

:

0

=

µ

H

przeciwko alternatywie 

5

.

0

:

1

=

µ

H

.  Należy zbudować taki test, 

dla którego suma prawdobodobieństw błędów I i II rodzaju, oznaczanych 
odpowiednio przez 

α  i 

β

jest najmniejsza. Oblicz tę najmniejszą wartość 

β

α

+ .   

 
 
(A)   0.1000 
 
(B)   0.2266 
 
(C)   0.1336 
 
(D)   0.0500 
 
(E)   0.4533 
 

background image

Prawdopodobieństwo i statystyka 

 

17.05.2003r

                                                                                                                                             

Zadanie 8 
Wektor losowy  (

 ma łączny rozkład prawdopodobieństwa dany następującą 

tabelką: 

)

,

Y

X

 

 

1

=

Y

 

2

=

Y

 

1

=

X

 

)

1

(

4

1

θ

−  

θ

4

1

 

2

=

X

 

θ

4

3

 

)

1

(

4

3

θ

−  

 

 

gdzie )

1

,

0

(

θ

 jest nieznanym parametrem. Na podstawie 25-elementowej próbki z 

tego rozkładu,   obliczono estymator największej wiarogodności 

. Oblicz wariancję estymatora,  Var

)

,

(

),...,

,

(

25

25

1

1

Y

X

Y

X

θ

ˆ

)

ˆ

(

θ

 
 

(A) 

5

)

1

(

)

ˆ

(

θ

θ

θ

=

Var

 

 

(B) 

20

3

)

ˆ

(

=

θ

Var

 

 

(C) 

20

)

1

(

)

ˆ

(

θ

θ

θ

=

Var

 

 

(D) 

25

)

1

(

)

ˆ

(

θ

θ

θ

=

Var

 

 

(E) 

5

)

ˆ

(

θ

θ

=

Var

 

 
 

 

 
  
 
 
 
 
 

background image

Prawdopodobieństwo i statystyka 

 

17.05.2003r

                                                                                                                                             

Zadanie 9 
Niech    będą niezależnymi zmiennymi losowymi o jednakowym 
rozkładzie wykładniczym  o gęstości 

,...

,...,

1

n

X

X

 

>

=

.

0

;

0

)

(

przypadku

przeciwnym

w

x

dla

e

x

f

x

α

α

      

 
Niech 

 będzie zmienną losową niezależną od 

, o rozkładzie Poissona z 

parametrem 

N

,...

,...,

1

n

X

X

λ . Niech 

 

{

}

=

>

=

.

0

0

;

0

,

,...,

min

1

N

gdy

N

gdy

X

X

Y

N

 

 
Oblicz   przy założeniu, że  . 

)

|

(

y

Y

N

E

=

0

>

y

 
 
(A)      1

 

y

e

α

λ

+

 
(B)      1

 

y

e

λ

α

 
(C)      

 

y

e

α

λ

 
(D)     1

 

y

e

α

λ

 
(E)     

 

y

e

α

αλ

 

background image

Prawdopodobieństwo i statystyka 

 

17.05.2003r

                                                                                                                                             

Zadanie 10

 

Rozważmy trzy zdarzenia losowe 

 w pewnej przestrzeni probabilistycznej 

. Niech 

2

1

,

,

C

C

E

2

1

,

,

C

C

E

 oznaczają zdarzenia przeciwne. Wiemy, że 

 

•  Zdarzenia 

C

są niezależne i 

2

1

,C

p

C

C

=

=

)

Pr(

)

2

1

Pr(

• 

r

C

C

E

C

E

C

E

=

=

=

)

|

Pr(

)

|

Pr(

)

|

Pr(

2

1

2

1

• 

1

)

|

Pr(

2

1

=

C

C

E

 

Oblicz 

Pr(

)

|

1

E

C

 
 

(A)  

p

2

1

 

 
(B)    
 

(C)   

p

r

2

 

 

(D)   

p

+

1

1

 

 

(E)   

p

r

+

1

 

 

 
 
 
     
 

 

 
 
 

 

 
 

 

 

10 

background image

Prawdopodobieństwo i statystyka 

 

17.05.2003r

                                                                                                                                             

11 

 
 

Egzamin dla Aktuariuszy z 17 maja 2003 r. 

 

Prawdopodobieństwo i Statystyka   

 
 

Arkusz odpowiedzi

*

  

 
 
 
Imię i nazwisko ...........................K L U C Z   O D P O W I E D Z I........................... 
 
Pesel ........................................... 
 
 
 
 

 

 
 
 

 

Zadanie nr 

Odpowiedź  Punktacja

 

1 C 

 

2 B 

 

3 C 

 

4 B 

 

5 A 

 

6 A 

 

7 E 

 

8 D 

 

9 A 

 

10 A 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

                                                 

*

 Oceniane są wyłącznie odpowiedzi umieszczone w Arkuszu odpowiedzi. 

 Wypełnia Komisja Egzaminacyjna. 


Document Outline