background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 

 
 

 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI 

NARODOWEJ 

 
 
 

Agnieszka Krupa 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

Układanie torów kolejowych 712[05].Z1.05 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 

 
 

 
 

 

 
 
 
 
 

 

Wydawca

 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
mgr inż. Grażyna Górniak 
inż. Hanna Kozioł 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inż. Agnieszka Krupa 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr inż. Krzysztof Wojewoda 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  712[05].Z1.05 
„Układanie  torów  kolejowych”,  zawartego  w  modułowym  programie  nauczania  dla  zawodu 
monter nawierzchni kolejowej. 

 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI 

 
1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia 

5.1.  Przepisy, normy i instrukcje z zakresu budowy dróg kolejowych 

5.1.1.  Ćwiczenia 

5.2.  Skrajnie kolejowe  

11 

5.2.1.  Ćwiczenia 

11 

5.3.  Budowa torów  

14 

5.3.1.  Ćwiczenia 

14 

5.4.  Budowa rozjazdów i skrzyżowań kolejowych 

17 

5.4.1.  Ćwiczenia 

17 

5.5.  Układ geometryczny toru 

19 

5.5.1.  Ćwiczenia 

19 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia 

21 

7.  Literatura 

36 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1.  WPROWADZENIE

 

 

Przekazujemy  Państwu  Poradnik  dla  nauczyciela  „Układanie  torów  kolejowych”,  który 

będzie  pomocny  w  prowadzeniu  zajęć  dydaktycznych  w szkole  kształcącej  w  zawodzie 
monter nawierzchni kolejowej. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania wstępne, 

 

wykaz umiejętności, jakie uczeń opanuje podczas zajęć, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

propozycje  ćwiczeń,  które  mają  na  celu  ukształtowanie  u  uczniów  umiejętności 
praktycznych, 

 

wykaz literatury, z jakiej uczniowie mogą korzystać podczas nauki. 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  przede  wszystkim  metodą 

wykonywania ćwiczeń praktycznych.  
 

Na  końcu  opracowania  każdego  z  tematów  znajduje  się  sprawdzian  postępów,  który 

pozwoli uczniowi określić własne umiejętności i zakres poznanej wiedzy. Jeżeli uczeń uzyska 
pozytywne  wyniki,  będzie  mógł  przejść  do  następnego  tematu,  a  jeśli  nie,  to  wiadomości 
powinien powtórzyć i poprawić swoje umiejętności z pomocą nauczyciela. 
 

W  celu  przeprowadzenia  sprawdzianu  wiadomości  i  umiejętności  ucznia,  nauczyciel 

może posłużyć się zamieszczonym w rozdziale 6 zestawem zadań testowych. 
 

W rozdziale tym podano również: 

 

plan testu w formie tabelarycznej, 

 

punktację zadań, 

 

propozycje norm wymagań, 

 

instrukcję dla nauczyciela, 

 

instrukcję dla ucznia, 

 

zestaw zadań. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych 

712 [05].Z1.05 

Układanie torów kolejowych 

712[05].Z1  

Budowa drogi kolejowej  

712[05].Z1.02  

Stosowanie maszyn  

i urządzeń do budowy dróg 

kolejowych 

712[05].Z1.01  

Wykonywanie prac 

ślusarskich i spawalniczych 

 

 

712[05].Z1.04 

Dobieranie elementów nawierzchni 

kolejowej 

712[05].Z1.03  

Wykonywanie podtorza kolejowego  

712 [05].Z1.06 

Użytkowanie stacji, urządzeń 

stacyjnych i przejazdów kolejowych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2.  WYMAGANIA WSTĘPNE

 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

korzystać z różnych źródeł informacji, 

 

czytać rysunki techniczne, 

 

sporządzać proste rysunki techniczne, 

 

wyszukiwać dane zapisane w tabelach, 

 

grupyfikować linie kolejowe, 

 

wyszukiwać strony WWW zawierające potrzebne informacje, 

 

zastosować dokumentację dotyczącą budowy nawierzchni kolejowej, 

 

odczytać dokumentację układów torowych, 

 

scharakteryzować podstawowe elementy nawierzchni kolejowej, 

 

rozpoznawać typy szyn, 

 

rozpoznawać złączki przytwierdzenia szyn do podkładów, 

 

rozpoznawać złączki do łączenia dwóch końców szyn, 

 

rozpoznawać typy i rodzaje podkładów, 

 

rozpoznawać rodzaje podsypki kolejowej, 

 

wyjaśniać konstrukcję rozjazdów, skrzyżowań torów i zamknięć nastawczych, 

 

charakteryzować typy i konstrukcje podrozjazdnic, 

 

rozpoznawać typy rozjazdów, 

 

rozpoznawać sposoby przytwierdzania szyn w rozjazdach, 

 

rozróżniać rodzaje rozjazdów i krzyżownic, 

 

rozróżniać rodzaje półzwrotnic i zwrotnic, 

 

rozróżniać typy kierownic, 

 

rozróżniać typy szyn łączących, 

 

rozróżniać typy zamknięć nastawczych, 

 

sgrupyfikować i scharakteryzować proste drogi zwrotnicowe, 

 

dobierać elementy nawierzchni kolejowej, 

 

określać podstawowe parametry geometryczne toru kolejowego, 

 

charakteryzować różne rodzaje przepustów, 

 

wyjaśniać zasady budowy toru na obiektach mostowych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3.  CELE KSZTAŁCENIA

 

 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej powinieneś umieć: 

 

zorganizować  stanowisko  i  proces  pracy pod względem  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy 
oraz zasad ergonomii, 

 

zastosować przepisy, normy i instrukcje z zakresu budowy dróg kolejowych, 

 

zastosować skrajnię budowli i taboru, 

 

dobrać i obliczyć potrzebną ilość materiałów nawierzchniowych do określonego odcinka 
toru, 

 

załadować i rozładować materiały nawierzchniowe, 

 

zastosować zasady budowy torów kolejowych, 

 

zastosować zasady budowy toru bezstykowego, 

 

zastosować nowoczesne technologie budowy nowych torów, 

 

zastosować zasady budowy rozjazdów i skrzyżowań torów, 

 

dobrać maszyny i urządzenia do budowy torów kolejowych, 

 

przestrzegać przepisów bezpieczeństwa  i higieny  pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz 
ochrony środowiska na linii kolejowej, 

 

dobrać środki ochrony indywidualnej podczas budowy drogi kolejowej. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4.  PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 
 

Scenariusz zajęć 1 

 
Osoba prowadząca    

 

 

…………………………………….…………. 

Modułowy program nauczania:  

 

Monter nawierzchni kolejowej 712[05] 

Moduł:  

 

 

 

 

Budowa drogi kolejowej 712[05].Z1 

Jednostka modułowa:  

 Dobieranie  elementów  nawierzchni  kolejowej 
712[05].Z1.05 

Temat: Skrajnia taboru. 

Cel ogólny: Rozpoznawanie i określanie parametrów skrajni taboru. 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

określić parametry skrajni ładunkowej, 

 

określić różnice w skrajni A i B, 

 

rozpoznać parametry skrajni ładunkowej, 

 

opracować parametry środków transportu kolejowego. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

pogadanka, 

 

ćwiczenia praktyczne. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

indywidualna. 

 
Czas:  3 godziny dydaktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

materiał nauczania rozdział 4.2 poradnika dla ucznia. 

 

Przebieg zajęć: 
1.  Sprawy organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
3.  Krótkie wprowadzenie do problematyki związanej ze skrajniami kolejowymi. 
4.  Realizacja tematu: 

 

nauczyciel omawia skrajnie kolejowe, 

 

nauczyciel  określa  zasady  wyznaczania  parametrów  skrajni  kolejowych  (budowli, 
taboru i ładunkowej), 

 

każdy z uczniów określa parametry skrajni przedstawione na rysunku. 

5.  Nauczyciel nadzoruje pracę i udziela ewentualnych wskazówek i wyjaśnień. 
6.  Prezentacja i omówienie efektów pracy. 
7.  Podsumowanie tematu i określenie skrajni przedstawionej na rysunku. 

 

 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Scenariusz zajęć 2 

 
Osoba prowadząca    

 

 

…………………………………….…………. 

Modułowy program nauczania:  

 

Monter nawierzchni kolejowej 712[05] 

Moduł:  

 

 

 

 

Budowa drogi kolejowej 712[05].Z1 

Jednostka modułowa:  

 Dobieranie  elementów  nawierzchni  kolejowej 
712[05].Z1.05 

Temat: Urządzenia do budowy torów kolejowych. 

Cel ogólny: Rozpoznawanie urządzeń do budowy torów kolejowych. 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

rozpoznawać maszyny do budowy i remontu torowiska, 

 

wskazywać  zakres  czynności  wykonywanych  przez  maszyny  do  budowy  i  remontu 
torowiska. 

 
Metody nauczania–uczenia się: 
 

 

pogadanka, 

 

ćwiczenia praktyczne. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

indywidualna. 

 
Czas:  1 godzina dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiał nauczania rozdziału 4.3, 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca maszyn torowych.  

 

Przebieg zajęć: 
1.  Sprawy organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
3.  Krótkie  wprowadzenie  do  zasad  rozpoznawania  maszyn  do  budowy  i  remontów 

torowiska. 

4.  Realizacja tematu: 

 

nauczyciel omawia zasady dobierania maszyn w zależności od czynności które mają 
być wykonywane w torach, 

 

uczniowie, indywidualnie, rozpoznają przedstawione maszyny torowe, 

 

uczniowie określają zakres czynności, które mogą być wykonywane przez wskazane 
(przedstawione) maszyny torowe. 

5.  Nauczyciel nadzoruje pracę i udziela ewentualnych wskazówek i wyjaśnień. 
6.  Prezentacja i omówienie efektów pracy. 
7.  Podsumowanie tematu i określenie przeznaczenia maszyn do budowy i remontów torów. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

5. 

ĆWICZENIA 

 

5.1.  Przepisy,  normy  i  instrukcje  z  zakresu  budowy  dróg 

kolejowych

 

 

5.1.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Na podstawie ustawy z dnia 28 marca 2003 r. o transporcie kolejowym rozdział 2a określ 

zasady planowania budowy i przebudowy linii kolejowych określonych w Narodowym Planie 
Rozwoju. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować zapisy ustawy z dnia 28 marca 2003 r. o transporcie kolejowym rozdział 

2a, 

2)  określić zasady wydawania zezwoleń na budowę i przebudowę linii kolejowych, 
3)  określić  wysokość  odszkodowań  wypłacanych  w  związku  z  planowaną  budową  lub 

przebudową linii kolejowych, 

4)  przedyskutować rozwiązanie na forum grupy. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

Ustawa z dnia 28 marca 2003 r. o transporcie kolejowym, 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca przepisów kolejowych. 

 

Ćwiczenie 2 
 

Na podstawie instrukcji Id 8 określ proces diagnostyki nawierzchni kolejowej. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować przepisy Id 8, 
2)  określić cel i zakres procesu diagnostycznego nawierzchni kolejowej, 
3)  określić zakres pomiarów, oględzin oraz badań stanu nawierzchni kolejowej, 
4)  zaprezentować i przedyskutować wykonane ćwiczenie. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

Instrukcja diagnostyki nawierzchni kolejowej – Id 8, 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca budowy nawierzchni i dróg kolejowych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

5.2.  Skrajnie kolejowe 

 

5.2.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Na  poniższym  rysunku,  przedstawiony  jest  szkic  skrajni  A.  Wskaż  różnice  pomiędzy 

parametrami  skrajni  B  (przedstawionej  w  materiale  nauczania)  i  przedstawionej  poniżej 
skrajni A. 

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z materiałem nauczania dotyczącym skrajni budowli i taboru, 
2)  zapoznać się z zaprezentowanymi rysunkami, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

3)  określić parametry dotyczące skrajni budowli A i B, 
4)  określić różnice parametrów w skrajniach A i B, 
5)  zaprezentować wykonane ćwiczenie i omówić wyniki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiał nauczania rozdział 4.2 poradnika dla ucznia. 

 

Ćwiczenie 2 
 

Określ, wielkość poszerzenia międzytorza na szlaku dla maksymalnych prędkości ponad 

120 km/h i promieniach łuku przedstawionych w poniższej tabeli. 
 
4000 

3000 

1 500 

800 

400 

300 

 

 

 

 

 

 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować parametry poszerzeń międzytorza na szlakach kolejowych, 
2)  zapoznać się z powyższymi danymi, 
3)  określić wielkość poszerzeń międzytorza na szlaku dla podanych danych, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiał nauczania rozdziału 4.2, 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca torów. 
 

Ćwiczenie 3 
 

Określ, wielkość poszerzenia międzytorza na stacji dla maksymalnych prędkości poniżej 

120 km/h i promieniach łuku przedstawionych w poniższej tabeli. 
 
3 500 

2 000 

1 200 

600 

350 

180 

 

 

 

 

 

 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować parametry poszerzeń międzytorza na stacjach kolejowych, 
2)  zapoznać się z powyższymi danymi, 
3)  określić wielkość poszerzeń międzytorza na stacji dla podanych danych, 
4)  zaprezentować wykonane ćwiczenie. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiał nauczania rozdziału 4.2, 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca torów. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

5.3.  Budowa torów 

 

5.3.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 
 

Dla  poniższych  parametrów  określ  wartości  wymaganych  luzów  w  stykach  szyn  toru 

grupycznego. 
 

Temperatura szyny 

[°C] 

Długość szyny 

Wartość wymaganych 

luzów w stykach 

-15 do -10

 

12

 

 

-9 do -6

 

15

 

 

-5 do 0 

 

30 

 

0 do 5 

 

6 do 10 

15 

 

11 do 15 

25 

 

16 do 20 

30 

 

21 do 25 

12 

 

26 do 30 

18 

 

31 do 35 

15 

 

36 do 40 

25 

 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować zasady wyznaczania wartości wymaganych luzów w stykach szyn, 
2)  określić i wpisać wartości wymaganych luzów w stykach szyn, 
3)  zaprezentować i omówić wyniki. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiał nauczania rozdziału  

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca budowy toru grupycznego.  

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

Ćwiczenie 2 

Przeanalizuj  budowę  przedstawionych  maszyn  i  określ  do  jakich  prac  mogą  być 

stosowane. 
 

 

 

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w literaturze informacje dotyczące charakterystyki maszyn i urządzeń do robót 

drogowych, 

2)  dokonać analizy zdjęć i zapisać rodzaj maszyn, 
3)  scharakteryzować i zapisać czynności wykonywane przez te maszyny. 
4)  zaprezentować i omówić wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

Środki dydaktyczne: 

 

materiał nauczania rozdziału 4.3, 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca maszyn torowych.  

 
Ćwiczenie 3

 

Określ zakres obowiązków operatora maszyn torowych przed, w trakcie i po pracy. 
 

Obowiązki operatora maszyn torowych 
Przed praca na maszynie 

W trakcie pracy na maszynie 

Po pracy na maszynie 

1. 
2. 
3. 
… 

1. 
2. 
3. 
… 

1. 
2. 
3. 
… 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w materiale nauczania i literaturze informacje dotyczące zakresu prac operatora 

maszyn torowych przed, w trakcie i po pracy, 

2)  wypisać zakres czynności operatora maszyn pracujących w torach, 
3)  zaprezentować i omówić wykonane ćwiczenie. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiał nauczania rozdziału 4.3, 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca obowiązków operatora maszyn. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

5.4.  Budowa rozjazdów i skrzyżowań kolejowych 

 

5.4.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 
 

Oblicz  długość  wstawki  prostej,  pomiędzy  rozjazdami  z  krzyżownicami  łukowymi 

układanymi  końcami  do  siebie  w  połączeniach  torów  równoległych,  przy  prędkościach  
V = 80 km/h i V = 120 km/h. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać  się  ze  wzorem  na  obliczanie  długości  wstawki  prostej  między  rozjazdami 

krzyżowymi łukowymi, 

2)  dokonać obliczeń, 
3)  zaprezentować wyniki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

kalkulator, 

 

tablice przedstawiające wzory do obliczeń wstawek prostych między rozjazdami, 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca budowy rozjazdów. 

 

Ćwiczenie 2 

Przeanalizuj  budowę  przedstawionej  maszyny  i  określ  do  jakich  prac  może  być 

stosowana. 

 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  odszukać w literaturze informacje dotyczące charakterystyki maszyn i urządzeń do robót 

drogowych, 

2)  dokonać analizy zdjęcia i zapisać rodzaj zaprezentowanej maszyny, 
3)  scharakteryzować i zapisać czynności wykonywane przez tę maszynę. 
4)  zaprezentować i omówić wykonane ćwiczenie. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

materiał nauczania rozdziału 4.3, 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca maszyn torowych.  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

5.5.  Układ geometryczny toru 

 

5.5.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

 

Oblicz wartość minimalnej długości promieni łuków kołowych linii normalnotorowej, dla 

następujących wartości: 

 

a)  Vmax = 140km/h, hmax = 150 mm. 
b)  Vmax = 90km/h, hmax = 80 mm. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować  wzór  na  obliczanie  wartości  minimalnej  długości  promieni  łuków  linii 

normalnotorowej, 

2)  odczytać  dopuszczalną  wartość  przyspieszenia  niezrównoważonego  (materiał  nauczania 

rozdział 4.4 poradnika dla ucznia), 

3)  określić wartość przyspieszenia ziemskiego, 
4)  określić rozstaw osi szyn w torze linii normalnotorowej, 
5)  obliczyć wartość minimalnej długości promieni łuków dla podanych wartości (punkt a i b), 
6)  porównać otrzymane wyniki i zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca promieni łuków. 

 
Ćwiczenie 2 

Oblicz  długość  toru  w  łuku  kołowym  dla  linii  magistralnych  i  pierwszorzędnych  dla 

prędkości Vmax =160 km/h. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować  wzory  na  obliczanie  długości  toru  w  łuku  kołowym  dla  linii 

magistralnych i pierwszorzędnych, 

2)  obliczyć długość toru w łuku kołowym dla linii magistralnych i pierwszorzędnych, 
3)  przedstawić i omówić otrzymane wyniki. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca promieni łuków. 

 
Ćwiczenie 3 

Oblicz  zasadniczą,  dopuszczalną  i  minimalną  długość  rampy  przechyłkowej  dla 

prędkości V = 160 km/h, V = 100 km/h i V = 80 km/h oraz przechyłki h = 90 mm. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  zakres  

i technikę wykonania ćwiczenia z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeanalizować  wzory  na  obliczanie  zasadniczej,  dopuszczalnej  i  minimalnej  długości 

rampy przechyłkowej, 

2)  obliczyć  zasadniczą  długość  rampy  przechyłkowej  dla  V  =  160  km/h,  V  =  100  km/h,  

V = 80 km/h oraz przechyłki h = 90mm, 

3)  obliczyć dopuszczalną długość rampy przechyłkowej dla V = 160 km/h, V = 100 km/h,  

V = 80 km/h oraz przechyłki h = 90mm, 

4)  obliczyć  minimalną  długość  rampy  przechyłkowej  dla  V  =  160  km/h,  V  =  100  km/h,  

V = 80 km/h oraz przechyłki h = 90mm, 

5)  przedstawić i omówić otrzymane wyniki. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

– 

pokaz z objaśnieniem, 

– 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

literatura z rozdziału 7 dotycząca długości ramp przechyłowych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

6.  EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA

 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 
Test dwustopniowy do jednostki modułowej

 

„Układanie torów kolejowych” 

 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania 1, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 16, 17, 18, 20 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 2, 3, 6, 16, 19 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:    

 

 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 7 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego,  

 

dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego,  

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  17  zadań,  w  tym  co  najmniej  4  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi:  1.  b,  2.  a,  3.  b,  4.c,  5.c,  6.  a,  7.  c,  8.  d,  9.  b,  10.  b,  11.  c,  
12. b, 13. d, 14. d, 15. b, 16. a, 17. b, 18. a, 19 .b, 20. d. 

 

Plan testu 

 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Zdefiniować elementy normy prawnej 

Przeanalizować  i  rozpoznawać  rodzaje 
norm prawnych 

PP 

Przeanalizować  i  rozpoznawać  akty 
prawne obowiązujące w transporcie 

PP 

Wskazać  instrukcje  dotyczące  budowy 
dróg kolejowych 

Zdefiniować skrajnię taboru 

Przeanalizować  i  określić  parametry 
dotyczące skrajni 

PP 

Określić sposoby łączenia szyn 

Wskazać  sposoby  łączenia  różnych 
typów szyn 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

Określić promień łuku poziomego 

10  Określić parametry toru 

11 

Określić 

parametry 

długości 

toru 

w łuku kołowym 

12 

Wybrać 

odpowiedni 

wzór 

do 

obliczania wstawek prostych 

13 

Określić 

wartość 

pochylenia 

miarodajnego na linii 

14  Określić długość krzywej przejściowej 

15 

Określić  minimalne  rozstawy  torów  na 
stacji 

16 

Określić 

standardy 

konstrukcji 

nawierzchni torów bocznych 

PP 

17 

Wskazać  grupy  maszyn  do  budowy 
i utrzymania toru 

18  Określić czynności operatora maszyny 

19 

Określić  maksymalną  prędkość  jazdy 
pociągu  na  liniach,  powyżej  której  nie 
stosuje się rozjazdów krzyżowych 

PP 

20 

Rozpoznać  maszyny  do  układania 
rozjazdów 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela

 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu, z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
5.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
6.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i  karty  odpowiedzi,  podaj  czas przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

7.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

8.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

9.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
10.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 

sprawiły uczniom największe trudności. 

11.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań.  Do  każdego  zadania  dołączone  są  4  możliwości  odpowiedzi. 

Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 

znak X. W przypadku pomyłki należy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.  Zadania  wymagają  stosunkowo  prostych  obliczeń,  które  powinieneś  wykonać  przed 

wskazaniem poprawnego wyniku.  

7.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
8.  Jeśli udzielenie odpowiedzi  będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż  jego rozwiązanie 

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

9.  Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

Powodzenia! 

Materiały dla ucznia:

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH

 

 

1.  Część  normy prawnej określającej ujemne skutki dla człowieka, który  nie stosuje się do 

przepisów prawnych to 
a)  Hipoteza. 
b)  Sankcja. 
c)  Dyspozycja. 
d)  dyrektywa. 

 

2.  Normy,  które  zawierają  niepodważalny  nakaz  właściwego  zachowania  się  w  określonej 

sytuacji, od której nie może być żadnego odstępstwa to 
a)  normy bezwzględnie obowiązujące. 
b)  przepisy prawa. 
c)  normy względnie obowiązujące. 
d)  ustawy i rozporządzenia. 
 

3.  Akt  prawny  regulujący  między  innymi  zasady  przewozu  osób  i  przesyłek  bagażowych, 

zabezpieczenie roszczeń, odpowiedzialność stron przewozu, to 
a)  Ustawa o transporcie kolejowym. 
b)  Ustawa Prawo przewozowe. 
c)  Regulamin przewozu osób i przesyłek koleją. 
d)  tylko wewnętrzne instrukcje i regulaminy. 

 

4.  Przepisy i instrukcje służbowe z zakresu budowy dróg kolejowych oznaczane są skrótem 

a)  DI. 
b)  Ad. 
c)  Id. 
d)  Ie. 

 

5.  Linia graniczna,  której  nie  powinna  przekraczać  żadna  część  pojazdu  wraz  z  ładunkiem 

to 
a)  skrajnia budowli. 
b)  skrajnia toru. 
c)  skrajnia taboru. 
d)  torowisko. 
 

6.  Odległość  od  osi  najbliższego  toru  szlakowego  lub  głównego  zasadniczego  na  stacji  do 

przytorowej  krawędzi  słupa  sieci  trakcyjnej,  oświetleniowej  i  energetycznej  oraz 
sygnalizatora lub wskaźnika na odcinkach prostych i w łukach o promieniu większym od 
4000m, gdy prędkość pociągów jest większa niż 160km/h, powinna wynosić 
a)  2,60 m. 
b)  2,80 m. 
c)  3,00 m. 
d)  3,20 m. 

 

7.  Szyny w torze grupycznym są połączone za pomocą złącz 

a)  stabilizujących. 
b)  pojedynczych i podwójnych. 
c)  podpartych i wiszących. 
d)  wklęsłych i wypukłych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

8.  Łączenie szyn typów UIC60 i S49 powinno być wykonane za pomocą 

a)  wstawek prostych. 
b)  krzyżownic. 
c)  rozjazdów. 
d)  szyn przejściowych. 
 

9.  Najmniejszy  promień  łuku  poziomego  we  wszystkich  torach  stacyjnych  powinien 

wynosić 
a)  200 m. 
b)  300 m. 
c)  400 m. 
d)  1500 m. 
 

10.  Nominalna  szerokość  toru  na  odcinkach  prostych  i  w  łukach  o  promieniu  250  m 

i większym, mierzona 14mm poniżej górnej powierzchni główki szyny, wynosi 
a)  1345 mm. 
b)  1435 mm. 
c)  1543 mm. 
d)  1654 mm. 
 

11.  Długość toru w łuku kołowym w torach głównych linii drugorzędnych powinna wynosić 

a)  około 6 m. 
b)  minimum 12 m. 
c)  około 30 m. 
d)  minimum 20 m. 

 
12.  Przy  układaniu  rozjazdów  w  torach  stacyjnych  powinno  się  stosować  wstawki  proste 

o długości obliczonej na podstawie wzoru 
a)  I = V : 6. 
b)  I = V : 8. 
c)  I = V: 10. 
d)  I = V : 12. 
 

13.  Na  magistralnych  i  pierwszorzędnych  liniach  kolejowych  powinno  się  stosować 

następujące wartości pochylenia miarodajnego 
a)  0,5‰. 
b)  1‰. 
c)  3‰. 
d)  6‰. 

 

14.  Długość krzywej przejściowej powinna być równa 

a)  20 m. 
b)  długości peronów na stacji. 
c)  600 m. 
d)  długości rampy przechyłowej. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

15.  Przy  peronach  dwukrawędziowych  z  dojściem  od  czoła  i  przy  peronach  bagażowych 

200m, minimalne rozstawy torów, pomiędzy którymi będą usytuowane perony, powinny 
wynosić 
a)  7 m. 
b)  9 m. 
c)  11 m. 
d)  15 m. 

 
16.  Standard konstrukcyjny  nawierzchni bocznych torów stacyjnych, po których odbywa się 

ruch manewrowy składów wagonów lub postój wagonów, powinien odpowiadać  
a)  standardowi przewidzianemu dla tej grupy torów. 
b)  długości peronu. 
c)  standardowi o klasę wyższą niż tory stacyjne. 
d)  standardowi o klasę niższą niż tory stacyjne 

 

17.  Do maszyn drogowych przeznaczonych do budowy i utrzymania toru zalicza się 

a)  podbijarki  toru  i  rozjazdów  profilarkę  podsypki,  profilarkę  ław  torowiska, 

oczyszczarkę toru. 

b)  narzędzia  zmechanizowane,  maszyny  do  budowy  oraz  utrzymania  podtorza  

i  nawierzchni,  maszyny  i  urządzenia  do  odśnieżania  torów  i  rozjazdów,  maszyny  
i urządzenia do spawania, zgrzewania i napawania. 

c)  wiertarkę, szlifierkę i zakrętarkę. 
d)  maszyny  do  naprawy  podtorza  (strugi  torowe,  pogłębiarki  rowów,  profilarki 

podtorza,  maszyny  do  drążenia  otworów  w  nasypach)  i  maszyny  do  robót 
podsypkowych. 

 

18.  Przed pracą operator maszyny obowiązany jest 

a)  dokonać  zewnętrznych  oględzin  maszyny,  sprawdzić  części  związane  z  napędem  

i  ruchami  roboczymi,  uzupełnić  zbiorniki  paliwa,  smarów,  wody  i  czyściwa, 
uruchomić próbnie maszynę na biegu jałowym. 

b)  sprawdzić czy maszyna działa i założyć odzież ochronną. 
c)  wyznaczyć teren na którym będzie pracował danego dnia. 
d)  dociągnąć i doregulować wymagające tego połączenia, oczyścić, umyć i nasmarować 

maszynę, przeprowadzić przegląd maszyny. 

 

19.  Rozjazdy  krzyżowe  nie  powinny  być  układane  w  torach,  w  przypadku  gdy  prędkość 

jazdy pociągu w kierunku prostym jest większa niż  
a)  80 km/h. 
b)  100 km/h. 
c)  120 km/h. 
d)  150 km/h. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

20.  Poniższa maszyna może być stosowana do 

 

a)  ubijania podsypki. 
b)  dosypywania tłucznia. 
c)  wyrównywania ławy torowiska. 
d)  układania rozjazdów w torze. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko.......................................................................................... 

 

Układanie torów kolejowych  

 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

Test II 
 
Test dwustopniowy do jednostki modułowej

 

„Układanie torów kolejowych” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

 

zadania 3, 4, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 20 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 1, 2, 5, 7, 14, 15 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 
Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:    

 

 

 

 

 

 

 

  

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 7 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego,  

 

dobry – za rozwiązanie 15 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego,  

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  4  z  poziomu 
ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi: 1. a, 2. b, 3. c, 4. b, 5. c, 6. b, 7. d, 8. b, 9. d, 10. b, 11. b,  
12. a, 13. b, 14. a, 15. a, 16. b, 17. b, 18. b, 19. c, 20. a.

 

 

Plan testu 

 

Nr 
zad. 

Cel 

operacyjny 

(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Przeanalizować  i  dobrać  parametry 
rozjazdu do warunków terenowych 

PP 

Przeanalizować 

określić 

zasady 

układania 

rozjazdu 

trudnych 

warunkach terenowych 

PP 

Zdefiniować skrajnię budowli 

Wskazać  parametry  dotyczące  skrajni 
budowli 

Przeanalizować  i  wskazać  parametry 
dotyczące skrajni 

PP 

Określić  temperatury  przytwierdzania 
układania toru bezstykowego 

Przeanalizować  i  określić  siłę  docisku 
łapki do szyny 

PP 

Określić promień łuku poziomego 

Określić  sposób  przejścia  z  toru 
prostego do toru w łuku 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

10  Określić długość toru w łuku kołowym 

11 

Określić 

temperaturę 

spawania 

elementów rozjazdu 

12 

Określić 

wartość 

pochylenia 

miarodajnego na linii 

13  Zdefiniować elementy normy prawnej 

14 

Zanalizować  i  rozpoznać  rodzaje  norm 
prawnych 

PP 

15 

Zanalizować  i  rozpoznać  przepisy 
obowiązujące w transporcie 

PP 

16 

Wskazać  instrukcje  dotyczące  budowy 
dróg kolejowych 

17  Wskazać sposób zakończenia torów  

18 

Zanalizować  i  określić  rodzaj  skrajni 
kolejowej 

19 

Określić 

rozstawy 

torów 

miedzy 

którymi usytuowane są perony 

20  Określić typ naprawy toru 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela

 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu, z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
5.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
6.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i  karty odpowiedzi,  podaj czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

7.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

8.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

9.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
10.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

11.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań.  Do  każdego  zadania  dołączone  są  4  możliwości  odpowiedzi. 

Tylko jedna jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi na załączonej karcie odpowiedzi, stawiając w odpowiedniej rubryce 

znak X. W przypadku pomyłki należy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie 
ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową. 

6.  Zadania  wymagają  stosunkowo  prostych  obliczeń,  które  powinieneś  wykonać  przed 

wskazaniem poprawnego wyniku.  

7.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
8.  Jeśli udzielenie odpowiedzi  będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż  jego rozwiązanie 

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

9.  Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

Powodzenia! 

 

Materiały dla ucznia:

 

– 

instrukcja, 

– 

zestaw zadań testowych, 

– 

karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH

 

 

1.  W trudnych warunkach terenowych na istniejących bocznicach kolejowych możliwe jest 

stosowanie rozjazdów o promieniu równym 
b)  140 m i o skosach 1:7 i 1:5. 
c)  150 m i o skosach 1:7 i 1:6. 
d)  160 m i o skosach 1:8 i 1:6. 
e)  170 m i o skosach 1:8 i 1:7. 

 

1.  W  przypadku  konieczności  ułożenia  rozjazdu  w  miejscach  załomu  profilu  podłużnego 

promień łuku pionowego zaokrąglający załom powinien wynosić, wklęsły – nie mniejszy 
niż 
a)  2 000 m, wypukły - nie mniejszy niż 5 000 m. 
b)  3 000 m, wypukły - nie mniejszy niż 6 000 m. 
c)  4 000 m, wypukły - nie mniejszy niż 6 000 m. 
d)  4 000 m, wypukły - nie mniejszy niż 7 000 m. 

 

2.  Przestrzeń  określoną  graniczną  linią  wyznaczającą  minimalne,  odległości  budowli 

kolejowej od osi toru kolejowego i górnej powierzchni główki szyny w celu zapewnienia 
bezkolizyjnej pracy, to 
a)  skrajnia taboru. 
b)  skrajnia torowiska. 
c)  skrajnia budowli. 
d)  torowisko. 

 

3.  Rozstaw torów, ustalany w zależności od obowiązującej  na danej  linii kolejowej  skrajni 

budowli, powinien wynosić nie mniej niż 
a)  3,5 m. 
b)  3,75 m. 
c)  4,2 m. 
d)  4.5 m. 

 

4.  Odległość  od  osi  najbliższego  toru  szlakowego  lub  głównego  zasadniczego  na  stacji  do 

przytorowej  krawędzi  słupa  sieci  trakcyjnej,  oświetleniowej  i  energetycznej  oraz 
sygnalizatora lub wskaźnika na odcinkach prostych i w łukach o promieniu większym od 
4000m, gdy prędkość pociągów nie przekracza 160km/h, powinna wynosić 
a)  1,5 m. 
b)  2.0 m. 
c)  2,5 m. 
d)  3 m. 

 

5.  Przytwierdzanie szyn toru bezstykowego do podkładów należy wykonywać w przedziale 

temperatur szyny 
a)  +10

°

C do + 20

°

C. 

b)  +15

°

C do + 30

°

C. 

c)  +15

°

C do + 50

°

C. 

d)  +20

°

C do + 40

°

C. 

 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

6.  Przytwierdzenie sprężyste SB lub typu K powinno zapewnić docisk jednej łapki do szyny 

siłą 
a)  2kN. 
b)  5 kN. 
c)  najwyzej 8 kN. 
d)  minimum 8 kN. 

 

7.  Najmniejszy  promień  łuku  poziomego  w  torach  głównych  i  głównych  dodatkowych 

wszystkich kategorii linii powinien wynosić 
a)  400 m na podkładach drewnianych i 350 m na podkładach betonowych. 
b)  500 m na podkładach drewnianych i 450 m na podkładach betonowych. 
c)  500 m na podkładach drewnianych i 750 m na podkładach betonowych. 
d)  500 m na podkładach drewnianych i 850 m na podkładach betonowych. 

 

8.  Przejście od szerokości nominalnej toru do zwiększonej szerokości toru w łuku powinno 

się wykonywać stopniowo na 
a)  zwrotnicy. 
b)  skrzyżowaniu toru. 
c)  rampie przechyłkowej. 
d)  krzywej przejściowej. 
 

9.  Długość toru w łuku kołowym w torach głównych linii magistralnych i pierwszorzędnych 

powinna wynosić 
a)  co najwyżej 20 m. 
b)  nie mniej niż 30 m. 
c)  co najmniej 30 m. 
d)  nie mniej niż 50 m. 
 

10.  Wewnętrzne styki rozjazdu można spawać w temperaturze 

a)  od +5 st C do + 8 st C. 
b)  od +5 st C do + 28 st C. 
c)  od +15 st C do + 28 st C. 
d)  od +25 st C do + 18 st C. 
 

11.  Na  drugorzędnych  liniach  kolejowych  powinno  się  stosować  następujące  wartości 

pochylenia miarodajnego 
a)  10‰ 
b)  15‰, 
c)  20‰, 
d)  25‰. 

 

12.  Norma  prawna,  która  określa,  do  kogo  jest  kierowany  przepis,  kto  i  w  jakiej  sytuacji, 

powinien zachować się w sposób przewidziany przez tę normę, to 
a)  sankcja. 
b)  hipoteza. 
c)  nakaz.  
d)  dyspozycja. 

 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

13.  Obowiązujące  normy,  pozwalające  na  odstępstwo  od  zapisanej  normy  oraz  takie  które 

charakteryzują zapisy kodeksu cywilnego, to  
a)  normy względnie obowiązujące. 
b)  normy bezwzględnie obowiązujące. 
c)  ustawy i rozporządzenia. 
d)  przepisy i instrukcje. 
 

14.  Przepisy  służące  uregulowaniu  stosunków  wewnątrz  kolei,  zakresu  działalności 

jednostek, komórek organizacyjnych i pracowników kolei, to 
a)  Przepisy i instrukcje służbowe.

 

b)  Zarządzenia i rozporządzenia dyrektora jednostki.

 

c)  Ustawy.

 

d)  Regulaminy służbowe, rozporządzenia i ustawy.

 

 

15.  Instrukcja o oględzinach, badaniach technicznych i utrzymaniu rozjazdów oznaczana jest 

w skrócie 
a)  Id 2. 
b)  Id 4. 
c)  Id 6. 
d)  Id 8. 

 

16.  Układy  torowe  nie  posiadające  połączeń  z  innymi  grupami  torów  powinny  być 

zakończone  
a)  rampą.

 

b)  zbiorczą drogą zwrotnicową i wspólnym żeberkiem z kozłem oporowym.

 

c)  wstawką prostą. 
d)  peronem z dwukrawędziową zabudową. 

 

18.  Przewóz  ciężarowych  pojazdów  drogowych  i  zespołów  pojazdów  odpowiadających 

europejskiej  skrajni drogowej  na specjalnych wagonach-platformach, przewóz zwykłych 
naczep  drogowych  na  wagonach  zagłębionych  z  normalnymi  wózkami,  przewóz 
kontenerów  ISO  oraz  przewóz  wymiennych  nadwozi  na  zwykłych  wagonach-
platformach możliwy jest przy zachowaniu kolejowej skrajni typu 
a)  C 0. 
b)  C 1. 
c)  B. 
d)  A. 

 

19.  W  miejscach,  gdzie  przewidywana  jest  budowa  peronu  dwukrawędziowego  bez 

zabudowy,  a  pociągi  jeżdżą  z  prędkością  v  >  140  km/h,  minimalny  rozstaw  torów, 
pomiędzy którymi będą usytuowane perony, powinien wynosić 
a)  9,4 m. 
b)  10 m. 
c)  10,4 m. 
d)  12, 2 m. 

  

20.  Wymiana  kompletu  podrozjazdnic,  części  stalowych  rozjazdu,  podsypki,  rozjazdu  lub 

skrzyżowania  z  podrozjazdnicami  wraz  z  wymianą  lub  oczyszczeniem  i  uzupełnieniem 
podsypki, to naprawa 
a)  główna. 
b)  bieżąca. 
c)  codzienna. 
d)  roczna. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

35 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
Imię i nazwisko.......................................................................................... 

 

Układanie torów kolejowych 

 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

36 

7.  LITERATURA 

 
1.  Bałuch  H.:  Trwałość  i  niezawodność  eksploatacyjna  nawierzchni  kolejowej.  WKiŁ, 

Warszawa 1980 

2.  Bałuch H.: Diagnostyka nawierzchni kolejowej. WKiŁ, Warszawa 1978 
3.  Bałuch  H.,  Czubaczyński  J.,  Pelc  S.:  Montaż  i  wymiana  rozjazdów.  WKiŁ,  Warszawa 

1980 

4.  Bałuch H.: Układy geometryczne połączeń torów. WKiŁ, Warszawa 1989 
5.  Basiewicz T., Jacyna M., Rudziński L.: Linie kolejowe. OWPW, Warszawa 2003 
6.  Batko M.: Drogi kolejowe. WKiŁ, Warszawa 1986 
7.  Batko M.: Budowa i utrzymanie dróg kolejowych część I i II. WKiŁ Warszawa 1985 
8.  Cieślakowski J.: Stacje kolejowe. WKiŁ, Warszawa 1992 
9.  Gołaszewski A., Sancewicz S.: Tor bezstykowy. WKiŁ, Warszawa 1986 
10.  Łączyński J.: Rozjazdy kolejowe. WKiŁ, Warszawa 1976 
11.  Przepisy i instrukcje uzupełniające: 

 

Warunki techniczne utrzymania nawierzchni na liniach kolejowych – Id 1. 

 

Instrukcja o oględzinach, badaniach technicznych i utrzymaniu rozjazdów – Id 4. 

 

Instrukcja spawania szyn termitem – Id 5. 

 

Instrukcja diagnostyki nawierzchni kolejowej – Id 8. 

 

Instrukcja badań defektoskopowych szyn, spoin i zgrzein w torach kolejowych – Id 10. 

 

Instrukcja o zapewnieniu sprawności kolei w zimie – Id11 

 

Wytyczne  ultradźwiękowych  badań  złączy  szynowych  zgrzewanych  i  spawanych  – 
Id 17