background image

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 

 
 

MINISTERSTWO EDUKACJI 
           NARODOWEJ 

 
 
 
 
 
 
Katarzyna Adamus 
Ewelina Różańska 
 
 
 
 
 
 

Określanie stanu odżywienia człowieka  
321[11].Z1.05 

 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 
 

 

 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom 2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci:

 

mgr inż. Magdalena Kaźmierczyk 
mgr inż. Anna Wachowicz 

 
 

 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inż. Ewa Superczyńska 
 
 
Konsultacja: 
dr hab. inż. Henryk Budzeń 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  321[11].Z1.05 
„Określanie stanu odżywienia człowieka”,

 

zawartego w modułowym programie nauczania dla 

zawodu dietetyk. 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI                    
 

1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5.  Ćwiczenia 

10 

5.1.  Ocena sposobu żywienia 

10 

5.1.1. Ćwiczenia 

10 

5.2.  Ocena stanu odżywienia 

14 

5.2.1. Ćwiczenia 

14 

5.3.  Sytuacja żywnościowa i zdrowotna w Polsce i na świecie 

18 

5.3.1. Ćwiczenia 

18 

6.  Ewaluacja osiągnięć ucznia 

20 

7.  Literatura 

34 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1.  WPROWADZENIE 

 
Przekazujemy  Państwu  Poradnik  dla  nauczyciela,  który  będzie  pomocny  w  prowadzeniu 

zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie dietetyk. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania  wstępne,  wykaz  umiejętności  jakie  uczeń  powinien  posiadać,  aby  przystąpić 
do realizacji programu jednostki modułowej, 

 

wykaz  umiejętności,  jakie  uczeń  opanuje  podczas  realizacji  programu  jednostki 
modułowej, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

propozycje  ćwiczeń,  które  mają  na  celu  wykształcenie  u  uczniów  umiejętności 
praktycznych, 

 

ewaluację osiągnięć ucznia, 

 

wykaz literatury, z jakiej uczniowie mogą korzystać podczas nauki, 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  różnymi  metodami 

ze szczególnym uwzględnieniem: 

 

pokazu z objaśnieniem, 

 

ćwiczeń praktycznych. 

 

tekstu przewodniego, 

 

pogadanki, 

 

dyskusji dydaktycznej. 
Formy organizacyjne pracy uczniów mogą być zróżnicowane, począwszy od samodzielnej 

pracy uczniów do pracy zespołowej. 
 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Schemat układu jednostek modułowych 

 

 

321[11].Z1 

Podstawy fizjologii i żywienia 

321[11].Z1.01 

Charakteryzowanie funkcji narządów 

organizmu człowieka 

321[11].Z1.02 

Zastosowanie żywności 

do zaspokajania potrzeb organizmu 

321[11].Z1.03 

Planowanie żywienia odpowiednio  

do potrzeb organizmu 

 

321[11].Z1.04 

Stosowanie zasad racjonalnego 

żywienia 

321[11].Z1.06 

Planowanie żywienia w profilaktyce 

chorób cywilizacyjnych 

 

321[11].Z1.05 

Określanie stanu odżywienia 

człowieka 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2. WYMAGANIA WSTĘPNE 
 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

korzystać z różnych źródeł informacji, 

 

prowadzić proste obliczenia matematyczne, 

 

posługiwać się podstawową terminologią z zakresu anatomii i fizjologii człowieka, 

 

charakteryzować główne procesy metaboliczne zachodzące w organizmie człowieka, 

 

stosować zasady układania jadłospisów, 

 

analizować jadłospisy, 

 

stosować normy zapotrzebowania na poszczególne składniki pokarmowe dla różnych grup 
ludności w zależności od ich płci, wieku, aktywności fizycznej, stanu fizjologicznego. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3. CELE KSZTAŁCENIA  
 

W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć:  

 

posłużyć się podstawową terminologią dotyczącą żywności i składników żywności, 

 

zdefiniować podstawowe pojęcia z zakresu żywienia i stanu odżywienia organizmu, 

 

scharakteryzować metody oceny sposobu żywienia ludzi, 

 

scharakteryzować metody oceny stanu odżywienia ludzi, 

 

ocenić stan odżywienia jednostki i grupy osób, 

 

zinterpretować wyniki oceny sposobu żywienia, 

 

ocenić sposób żywienia jednostki i grupy osób, 

 

zinterpretować wyniki oceny sposobu żywienia, 

 

określić wpływ błędów żywieniowych na stan odżywienia, 

 

dostrzec i zareagować na błędy żywieniowe występujące w środowisku, 

 

porównać sytuację żywnościową i zdrowotną w Polsce i na świecie. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4. PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 
 

Scenariusz zajęć 1 
 

Osoba prowadząca    

 

 

…………………………………….…………. 

Modułowy program nauczania:   Dietetyk 321[11] 
Moduł:  

 

 

 

 

 

 

Podstawy fizjologii i żywienia 321[11].Z1 

Jednostka modułowa:  

 

 

Określanie stanu odżywienia człowieka 321[11].Z1.05 

 

Temat:   Badania antropometryczne.  

Cel ogólny:   Zapoznanie  z  badaniami  antropometrycznymi  –  jednymi  z  metod  oceny  stanu 

odżywienia człowieka. 

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

dokonać podziału badań antropometrycznych, 

 

scharakteryzować badania antropometryczne, 

 

dokonać oceny stanu odżywienia przy wykorzystaniu metod antropometrycznych. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

pogadanka, 

 

pokaz z objaśnieniem, 

 

ćwiczenia praktyczne. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

praca indywidualna, 

 

praca w grupach. 

 
Czas:  4 godziny dydaktyczne 
 
Środki dydaktyczne: 

 

literatura z rozdziału 7, 

 

poradnik dla ucznia, 

 

waga lekarska, 

 

taśma miernicza do pomiaru obwodu ramienia, bioder oraz talii, 

 

przyrząd do mierzenia zawartości tkanki tłuszczowej, 

 

komputer z oprogramowaniem, dostępem do Internetu i drukarką, 

 

rzutnik multimedialny, 

 

kolorowe elementy do losowania na grupy. 

 
Przebieg zajęć: 
1.  Czynności organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu zajęć, omówienie celów zajęć. 
3.  Omówienie badań antropometrycznych, przy wykorzystaniu pokazu multimedialnego. 
4.  Zorganizowanie stanowiska pracy do wykonania ćwiczeń. 
5.  Podział uczniów na grupy-losowanie. 
6.  Objaśnienie treści ćwiczeń 1, 2 z rozdziału 4.2.3. zawartych w Poradniku dla ucznia. 
7.  Rozdanie środków dydaktycznych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

8.  Wykonanie ćwiczeń:  

  uczniowie w grupach wykonują polecenia do ćwiczeń, 

  uczniowie zapisują i interpretują wyniki. 

9.  Prezentacja wyników i ich omówienie na forum grupy. 
 
Zakończenie zajęć 

 

Nauczyciel  podsumowuje  przebieg  zajęć  wskazując  na  zaangażowanie  uczniów  w  ich 
realizację  i uzyskane  efekty,  a  szczególnie  przydatność  realizowanych  zadań  w  ocenie  
stanu odżywienia człowieka. 

 
Praca domowa 

Wypisz metody ilościowe oceny sposobu żywienia. 

 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

ewaluacja – co zabieram z zajęć (załącznik 1). 

 
Załącznik 1 
Kwestionariusz – ocena zajęć 
 
1. Czy zajęcia miały wstęp, rozwinięcie i zakończenie? 

 

tak                                                              nie 

6         5         4         3         2        1 

 

2. Czy treści zajęć były zrozumiałe? 

 

tak                                                              nie 

6         5         4         3         2        1 

 

3. Czy prezentacja była ciekawa? 

 

tak                                                              nie 

6         5         4         3         2        1 

 

4. Czy zajęcia rozwinęły Twoje umiejętności? 

 

tak                                                              nie 

6         5         4         3         2        1 

 

Ogólna liczba punktów ……………………… 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Scenariusz zajęć 2 

 

Osoba prowadząca    

 

 

…………………………………….…………. 

Modułowy program nauczania:   Dietetyk 321[11] 
Moduł:  

 

 

 

 

 

 

Podstawy fizjologii żywienia 321[11].Z1 

Jednostka modułowa:  

 

 

Określanie stanu odżywienia człowieka 321[11].Z1.05 

 

Temat:   Charakterystyka jakościowych metod oceny sposobu żywienia. 

Cel ogólny:  Zapoznanie ucznia z jakościowymi metodami oceny sposobu żywienia. 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 

 

dokonać charakterystyki jakościowych metod oceny sposobu żywienia, 

 

ocenić jadłospisy metodą punktową oraz metodą wywiadu 24-godzinnego. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

– 

wykład, 

– 

pogadanka, 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

 

praca w grupach. 
 

Czas:  2 godziny dydaktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

prezentacja multimedialna, 

 

przykładowe jadłospisy, 

 

kolorowe elementy do losowania na grupy. 

 
Przebieg zajęć: 
1.  Czynności organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
3.  Omówienie  jakościowych  metod  oceny  sposobu  żywienia,  przy  wykorzystaniu  pokazu 

multimedialnego. 

4.  Zorganizowanie stanowiska pracy do wykonania ćwiczenia. 
5.  Podział uczniów na grupy-losowanie. 
6.  Objaśnienie treści ćwiczeń 2,3,4 z rozdziału 4.1.3., zawartych w Poradniku dla ucznia. 
7.  Rozdanie środków dydaktycznych. 
8.  Wykonanie ćwiczeń:  

 

uczniowie zapoznają się z treścią dotyczącą tematu zawartą w Poradniku dla ucznia 

 

uczniowie w grupach wykonują polecenia do ćwiczeń 

 

uczniowie zapisują i interpretują wyniki 

9.  Prezentacja wyników i ich omówienie na forum grupy. 
 
Zakończenie zajęć 

Nauczyciel  podsumowuje  przebieg  zajęć  wskazując  na  zaangażowanie  uczniów 

w ich realizację i uzyskane efekty. 

 

Praca domowa 

Oceń swój sposób odżywiania jakościową metodą oceny sposobu żywienia. 
 

Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowa ankieta ewaluacyjna dotycząca realizacji zajęć oraz nabytych umiejętności. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

5. ĆWICZENIA 

 

5.1.   Ocena sposobu żywienia 
 

5.1.1. Ćwiczenia  

 

Ćwiczenie 1 

Scharakteryzuj  poszczególne  metody  oceny  sposobu  żywienia,  zwracając  szczególną 

uwagę na ich wady i zalety. 

 
Wskazówki do realizacji  
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i sposób wykonania. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach 2 osobowych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeczytać  materiał  nauczania  z  poradnika  dla  ucznia,  dotyczący  metod  oceny  sposobu 

żywienia,  

2)  zwrócić uwagę na zalety i wady poszczególnych metod, 
3)  odnotować uzyskane informacje w tabeli i zamieścić je w prezentacji multimedialnej, 
4)  zaprezentować wyniki pracy na forum grupy. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne, 

 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia,  

 

literatura z rozdziału 7, 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki), 

 

komputer z oprogramowaniem, 

 

rzutnik multimedialny, 

 

wzór tabeli. 

 

Tabela do ćwiczenia 1 [opracowanie własne na podstawie 5] 

Metody 

Wady 

Zalety 

 

 

 

 
Ćwiczenie 2 

Zastanów  się  nad  swoimi zwyczajami żywieniowymi w ciągu ostatniego roku. Jak często 

spożywasz wymienione w tabeli do ćwiczenia 2 produkty spożywcze?  

Wstaw  „x”  komórkach  odpowiadających  częstości  spożywania  każdego  z wymienionych 

produktów  spożywczych..  Dla  każdego  produktu  spożywczego  w  rubryce  „Wynik”  napisz 
taką liczbę punktów, jaka jest w główce kolumny, którą zaznaczyłeś. Dodaj wszystkie punkty, 
aby otrzymać wynik ogólny. Jeżeli Twój wynik wynosi: 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

Powyżej  27  punktów  –  twoja  dieta  zawiera  zdecydowanie  za  dużo  tłuszczu.  Jest  wiele 

sposobów  obniżenia  ilości  spożywanego  tłuszczu.  Popatrz  na  te  produkty,  dla  których 
otrzymałeś najwięcej punktów. Zacznij od zredukowania ich ilości w swojej diecie. 

25–27  punktów,  to  twoja  dieta  zawiera  za  dużo  tłuszczu.  Aby  obniżyć  jego  ilość,  jedz 

mniej produktów, dla których uzyskałeś najwięcej punktów. 

<22–24  punktów,  to  spożywasz  typową  amerykańską  dietę,  która  mogłaby  być  mniej 

tłusta. 

18–21  punktów,  to  dokonujesz  prawidłowych  wyborów  odnośnie  produktów 

zawierających tłuszcz. 

poniżej  18  punktów,  to  dokonujesz  najlepszych  wyborów.  Jest  to  bardzo  dobry  wynik 

w tym teście. 

Oceń  w  ten  sposób  zwyczaje  żywieniowe  swoich  kolegów.  Zestaw  wyniki  dla  10 

osobowej  grupy  wskazując  ile  osób  znajduje  się  w  poszczególnych  kategoriach  oceny. 
Przedyskutuj wyniki na forum grupy. 

 
Tabela do ćwiczenia 2
  Kwestionariusz dotyczący oceny spożycia tłuszczów ogółem [opracowanie własne na 

podstawie 2 i 5] 

 
Jak często spożywasz? 
 
 

Mniej niż raz 

na 

miesiąc 
(0 pkt.) 

2-3 razy 

na 

miesiąc 
(1 pkt.) 

1-2 razy 

na 

tydzień 
(2 pkt.) 

3-4 razy 

na tydzień 

(3 pkt.) 

5 i więcej 

razy na 

tydzień 
(4 pkt.) 

 

Wynik 

Kurczak smażony 

 

 

 

 

 

 

Parówki 

 

 

 

 

 

 

Masło lub margaryna  

 

 

 

 

 

 

Jaja 

 

 

 

 

 

 

Bekon, kiełbasy, tłuste 
wędliny 

 

 

 

 

 

 

Wędliny, mielonki, szynka 

 

 

 

 

 

 

Sosy do sałatek, majonez 

 

 

 

 

 

 

Frytki 

 

 

 

 

 

 

Chipsy ziemniaczane, 
kukurydziane 

 

 

 

 

 

 

Pizza 

 

 

 

 

 

 

Pączki, ciasta, ciastka, 
ciasteczka 

 

 

 

 

 

 

Sery żółte i topione 

 

 

 

 

 

 

Pełne mleko 

 

 

 

 

 

 

Hamburgery, cheesburgery   

 

 

 

 

 

Wołowina, steki, pieczeń 

 

 

 

 

 

 

Suma punktów 

 

 
Wskazówki do realizacji  
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i sposób wykonania. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach 10 osobowych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia, dotyczący sposobu żywienia, 
2)  przeprowadzić analizę swoich zwyczajów żywieniowych zgodnie z treścią ćwiczenia, 
3)  przeprowadzić analizę zwyczajów żywieniowych swoich 10, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

4)  odnotować  uzyskane  dane  w  tabeli  i  ewentualnie  zaprezentować  je  w  formie  prezentacji 

multimedialnej, 

5)  zaprezentować wyniki na forum grupy. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne, 

 

dyskusja.

 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia,  

 

literatura z rozdziału 7, 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki), 

 

komputer z oprogramowaniem, 

 

rzutnik multimedialny, 

 

wzór tabeli. 

 
Ćwiczenie 3 

Ułóż  ankietę  zawierającą  pytania,  które  pozwolą  uzyskać  informacje  na  temat  sposobu 

żywienia respondenta.  

W ankiecie zamieść pytania dotyczące: 

 

godzin spożywania posiłków, 

 

rodzajów potraw i ich składu, 

 

zwyczajów żywieniowych, 

 

częstotliwości spożywania określonych grup produktów itp. 
Pamiętaj, by pytania były sformułowane w sposób prosty, zrozumiały dla osoby badanej. 
Zwróć uwagę, żeby pytania nie sugerowały odpowiedzi. Pamiętaj by ankieta nie zawierała 

zbyt wielu pytań. 

Przeprowadź ankietę w grupie 10 osób. Przeanalizuj uzyskane informacje. 
 
Wskazówki do realizacji  
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i sposób wykonania. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach 10 osobowych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia, dotycząca sposobu odżywiania,  
2)  przygotować ankietę, 
3)  przeprowadzić ankietę na grupie 10 osób, 
4)  przeanalizować uzyskane informacje, pod kątem prawidłowości sposobu żywienia. 
5)  zaprezentować wyniki pracy na forum grupy. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne. 
 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia, 

 

literatura z rozdziału 7, 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki), 

 

komputer z oprogramowaniem, 

 

rzutnik multimedialny. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

Ćwiczenie 4 

Dokonaj  analizy  sposobu  żywienia  swojej  rodziny  dowolną  metodą.  Zinterpretuj  wyniki, 

zanotuj w sposób tabelaryczny. Zastanów się nad błędami w sposobie odżywiania. Zaproponuj 
modyfikację sposobu odżywiania wśród osób, u których przeprowadziłeś badanie 

 
Wskazówki do realizacji  
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i sposób wykonania. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach 2–3 osobowych. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia, dotyczący sposobu odżywiania,  
2)  wybrać i zastosować odpowiednią metodę, 
3)  przeanalizować uzyskane informacje, 
4)  skorygować występujące błędy żywieniowe, 
5)  zaprezentować wyniki pracy na forum grupy. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne, 

 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia,  

 

literatura z rozdziału 7, 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki), 

 

komputer z oprogramowaniem, 

 

rzutnik multimedialny lub rzutnik pisma, drukarka. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

5.2.   Ocena stanu odżywienia 
 

5.2.1. Ćwiczenia  

 

Ćwiczenie 1 

Dokonaj  pomiarów  wysokości  oraz  masy  ciała.  Następnie  oblicz  wskaźnik  i zinterpretuj 

wskaźnik BMI. 

 
Wskazówki do realizacji  
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i sposób wykonania. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach 2-4 osobowych. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia, dotyczący oceny stanu odżywiania, 
2)  utworzyć 2–4 osobowy zespół, 
3)  dokonać wzajemnych pomiarów antropometrycznych (masa i wysokość ciała), 
4)  obliczyć wartość wskaźnika BMI wykorzystując odpowiedni wzór, 
5)  zapisać i zinterpretować wyniki w oparciu o dane tabelaryczne. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne, 

 

dyskusja. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia,  

 

literatura z rozdziału 7, 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki), 

 

 

waga lekarska z antropometrem.

 

 
Ćwiczenie 2   

Na podstawie otrzymanych od nauczyciela danych o grupie przedszkolaków (wiek, wzrost 

oraz  płeć)  dokonaj  odczytu  z  siatek  centylowych  i  określ  indywidualny  rozwój  każdego 
dziecka i porównaj go z rozwojem dzieci w tym samym wieku. 

 
Wskazówki do realizacji  
Przed przystąpieniem do realizacji ćwiczeń nauczyciel powinien omówić sposób realizacji 

ćwiczenia. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia, dotyczący oceny stanu odżywiania, 
2)  zapoznać się z danymi otrzymywanymi od nauczyciela, 
3)  nanieść otrzymane dane na siatki centylowe, 
4)  zapisać i zinterpretować wyniki. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia,  

 

literatura z rozdziału 7, 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki), 

 

siatki wentylowe, 

 

dane od nauczyciela o grupie przedszkolaków. 

 

Ćwiczenie 3   

Dokonaj  pomiarów  grubości  fałdu  skórno-tłuszczowego  nad  mięśniem  trójgłowym 

i dwugłowym, a następnie porównaj wyniki z normami. Zanotuj wyniki. 

 

Wskazówki do realizacji  
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  i 

sposób wykonania. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach kilku osobowych. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia, dotyczący oceny stanu odżywiania, 
2)  dokonać  wzajemnych  pomiarów  fałdu  skórno-tłuszczowego  nad  mięśniem  trójgłowym  

i dwugłowym, 

3)  porównać wyniki z normami, 
4)  zapisać i zinterpretować wyniki, 
5)  zaprezentować wnioski na forum grupy. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia,  

 

literatura z rozdziału 7, 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki), 

 

kaliper (fałdomierz) Harpendena. 

 

Ćwiczenie 4 

 

Dokonaj  pomiarów  talii  i  bioder,  a  następnie  oblicz  wskaźnik  WHR  na  podstawie 

odpowiedniego wzoru. Porównaj własne wyniki z normami. Zanotuj wyniki. 

 
Wskazówki do realizacji  
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i sposób wykonania. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach 2–4 osobowych. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia, dotyczący oceny stanu odżywiania, 
2)  dokonać wzajemnych pomiarów talii i bioder, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

3)  porównać wyniki z normami, 
4)  zapisać i zinterpretować wyniki., 
5)  zaprezentować wnioski na forum grupy. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia,  

 

literatura z rozdziału 7, 

 

taśma miernicza,

 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki).

 

 

Ćwiczenie 5   

Korzystając  z  różnych  źródeł  informacji  określ  przyczyny  i  skutki  zdrowotne  niedoboru 

i nadmiaru pięciu wybranych składników pokarmowych. Przedyskutuj objawy, ze szczególnym 
uwzględnieniem  możliwych  błędów  żywieniowych,  które  mogą  stanowić  ich  przyczyny  oraz 
sposoby ich zapobiegania. Spostrzeżenia, uwagi oraz wnioski zamieścić w formie tabeli. 

 

Wskazówki do realizacji  
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i sposób wykonania. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach kilku osobowych. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia, dotyczący oceny stanu odżywiania, 
2)  określić przyczyny i skutki niedoboru wybranych składników pokarmowych, 
3)  przedyskutować w grupie objawy, 
4)  zapisać i zinterpretować wyniki w formie tabelarycznej, 
5)  zaprezentować obserwacje na forum grupy. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia,  

 

literatura z rozdziału 7, 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki). 

 
Ćwiczenie 6

 

 

Dokonaj  oceny  stanu  odżywienia  wybranej  przez  Ciebie  osoby  starszej  za  pomocą 

poznanych metod antropometrycznych. 

 
Wskazówki do realizacji  
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i sposób wykonania. 

Sposób wykonania ćwiczenia 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

 

Uczeń powinien: 

1)  przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia, dotyczący stanu odżywiania, 
2)  ocenić stan odżywienia wybranej osoby starszej metodami antropometrycznymi, 
3)  zaprezentować obserwacje na forum grupy. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia,  

 

literatura z rozdziału 7, 

 

sprzęt mierniczy,

 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki).

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

5.3.   Sytuacja żywnościowa i zdrowotna w Polsce i na świecie 

 

5.3.1.  Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1   

Na  podstawie  danych  statystycznych  z  roczników  Głównego  Urzędu  Statystycznego 

przeanalizuj  tendencję  spożycia  mięsa  zwierząt  rzeźnych  w  Polsce  w  ostatnich  dwudziestu 
latach. Swoje spostrzeżenia przedstaw w formie graficznej i sformułuj wnioski. 

 
Wskazówki do realizacji  
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i sposób wykonania. Proponuje się, aby uczniowie pracowali w grupach kilku osobowych. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z odpowiednimi danymi z rocznika statystycznego, 
2)  dokonać analizy uzyskanych danych, 
3)  przedstawić  spostrzeżenia  w  postaci  wykresu  przy  pomocy  odpowiedniego  programu 

komputerowego, 

4)  zaprezentować wyniki pracy na forum grupy. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne, 

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia,  

 

literatura z rozdziału 7, 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki), 

 

Roczniki Głównego Urzędu Statystycznego, 

 

komputer z oprogramowaniem,  

 

rzutnik multimedialny.  

 
Ćwiczenie 2   

Przeanalizuj tendencję umieralności z głodu na świecie. Sformułuj wnioski. 
 
Wskazówki do realizacji  
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i sposób wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać się z odpowiednimi danymi z Internetu, 
2)  dokonać analizy uzyskanych danych, 
3)  zaprezentować wyniki pracy na forum grupy. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne, 

 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

poradnik dla ucznia,  

 

literatura z rozdziału 7, 

 

materiały piśmiennicze (arkusze papieru format A1 i A4, kolorowe pisaki), 

 

komputer z oprogramowaniem i dostępem do Internetu. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

6. EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 
 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Określanie  stanu  odżywienia 
człowieka” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których:  

 

zadania 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 20 są z poziomu podstawowego. 

 

zadania 6, 8, 14, 19 są z poziomu ponadpodstawowego 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt, za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie, co najmniej 10 zadań, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 13  zadań,  

 

dobry – za rozwiązanie 16 zadań, w tym co najmniej 1 z poziomu ponadpodstawowego, 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  2  z  poziomu 
ponadpodstawowego.

 

 

Klucz  odpowiedzi:  1.  a,  2.  c,  3.  a,  4. a, 5. d, 6. a, 7. b, 8. c, 9. b, 10. d, 11. b, 
12. c, 13. a, 14. b, 15. a, 16. c, 17. d, 18. d, 19. c, 20. a. 

 

Plan testu 

 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny 
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Zdefiniować sposób żywienia 

Posłużyć się wskaźnikiem BMI 

Określić, czym są siatki centylowe 

Dokonać podziału metod jakościowych oceny 
stanu odżywienia 

Dokonać podziału metod oceny stanu odżywienia 

Scharakteryzować metody oceny stanu 
odżywienia 

PP 

Określić wpływ błędów żywieniowych na zdrowie 
człowieka 

Scharakteryzować antropometrię żywieniową 

PP 

Ocenić sposób odżywienia jednostki i grupy 

10 

Rozpoznać typ otyłości 

11 

Ocenić sposób odżywienia jednostki 

12 

Zinterpretować wyniki oceny stanu odżywienia 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

13 

Określić sytuację żywnościowa na świecie 

14 

Posłużyć się terminologią z zakresu żywienia 

PP 

15 

Dokonać podziału metod oceny stanu odżywienia 

16 

Scharakteryzować metody oceny stanu 
odżywienia 

17 

Określić skutki niedoboru witamin 

18 

Określić skutki niedoboru witamin 

19 

Posłużyć się przyrządami antropometrycznymi 

PP 

20 

Określić sytuację żywnościową na świecie 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

Przebieg testowania 

 
Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu,  z  co najmniej  jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź z uczniami próbę udzielania odpowiedzi na takie typy zadań testowych, jakie 

będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i  karty  odpowiedzi,  podaj  czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi.  

8.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

9.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
10.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
11.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 

sprawiły uczniom największe trudności. 

12.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
13.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań  dotyczących.

 

Wszystkie  zadania są wielokrotnego  wyboru  i  tylko 

jedna odpowiedź jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj odpowiedzi tylko na załączonej karcie odpowiedzi.  
6.  Zaznacz  prawidłową  odpowiedź  X  (w  przypadku  pomyłki  należy  błędną  odpowiedź 

zaznaczyć kółkiem, a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową). 

7.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
8.  Kiedy  zadanie  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóż  jego  rozwiązanie  na  później  i 

wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

9.  Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

 

Powodzenia! 

Materiały dla ucznia: 

  instrukcja, 

  zestaw zadań testowych, 

  karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH

 

 

1.  Pod pojęciem sposobu żywienia rozumiemy 

a)  ile  i  czego,  jak  często  oraz  w  jakiej  formie  człowiek  spożywa  w  ujęciu  dziennym, 

tygodniowym lub miesięcznym. 

b)  ile i czego człowiek spożywa w ujęciu dziennym. 
c)  ilościowe i jakościowe potrzeby ludności. 
d)  jak często człowiek spożywa posiłki. 

 
2.  Wskaźnik BMI. oblicza się dzieląc  

a)  masę ciała wyrażoną w kg przez wzrost w centymetrach podniesiony do kwadratu. 
b)  masę ciała wyrażoną w kg przez wzrost w metrach.  
c)  masę ciała wyrażoną w kg przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. 
d)  wzrost w metrach podniesiony do kwadratu przez masę ciała wyrażoną w kg. 

 

3.  Siatki centylowe są to graficznie przedstawione dane liczbowe 

a)  wysokości i masy ciała populacji młodzieży w różnym wieku. 
b)  obwodu tali populacji dzieci i młodzieży w różnym wieku. 
c)  wysokości i masy ciała populacji osób w podeszłym wieku. 
d)  przyrostu masy ciała kobiet w ciąży. 

 
4.  Do metod jakościowych oceny stanu odżywienia zaliczamy metody 

a)  ankietową i punktową. 
b)  inwentarzową i punktową. 
c)  szacunkową i ankietową. 
d)  historii żywienia i szacunkową. 

 

5.  Do metod jakościowo-ilościowych zaliczamy metody 

a)  wagową i szacunkową. 
b)  ankietową i punktową. 
c)  szacunkową i ankietową. 
d)  historii żywienia i bieżącego notowania. 

 

6.  Szacunkowa metoda ilościowa stosowana jest w 

a)  zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego. 
b)  zakładach żywienia zbiorowego otwartego. 
c)  restauracjach i stołówkach zakładowych. 
d)  gospodarstwach domowych. 

 
7.  Objawy niedoboru białka to 

a)  choroby dziąseł i wypadanie zębów. 
b)  zahamowanie wzrostu, zmniejszenie masy ciała, zmniejszenie odporności. 
c)  kłopoty z widzeniem o zmierzchu. 
d)  zaburzenia wzroku i pamięci. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

8.  Pod pojęciem antropometrii żywieniowej rozumie się 

a)  ile  i  czego,  jak  często  oraz  w  jakiej  formie  człowiek  spożywa  w  ujęciu  dziennym, 

tygodniowym lub miesięcznym. 

b)  badania hematokrytu i hemoglobiny. 
c)  pomiary zmienności fizycznych rozmiarów ciała i jego składników. 
d)  ilość spożycia pokarmu w ciągu dekady. 

 

9.  Wskaźnik WHR jest to stosunek obwodu 

a)  bioder do obwodu talii. 
b)  talii do obwodu bioder. 
c)  talii do obwodu mięśnia trójgłowego ramienia. 
d)  talii do obwodu głowy. 

 

10.  Androidalny typ otyłości to inaczej typ 

a)  gruszka. 
b)  śliwka. 
c)  mandarynka. 
d)  jabłko. 

 

11.  O ginoidalnym typie otyłości u mężczyzn mówi się, gdy 

a)  WHR >1. 
b)  WHR <1. 
c)  BMI >1. 
d)  BMI >1. 

 

12.  Wartość BMI poniżej 20 u osób dorosłych wskazuje na 

a)  nadwagę. 
b)  otyłość. 
c)  niedożywienie. 
d)  niedowagę. 

 

13.  Corocznie z powodu głodu umiera na świecie około 

a)  od 13 do 18 milionów ludzi. 
b)  od 1 do 2 milionów ludzi. 
c)  od 1 tys. do 5 tys. osób. 
d)  około 50 milionów osób. 

 

14.  Tłuszcz konstytucyjny jest to tłuszcz 

a)  zapasowy. 
b)  wykorzystywany na bieżące potrzeby organizmu. 
c)  występujący w produktach zwierzęcych. 
d)  występujący w produktach roślinnych. 

 

15.  Metoda inwentarzowa oceny sposobu żywienia należy do metod 

a)  ilościowych. 
b)  jakościowych. 
c)  jakościowo-ilościowych. 
d)  wywiadowczych. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

16.  Badania ogólnolekarskie polegają na 

a)  analizie biochemicznej krwi. 
b)  analizie biochemicznej moczu. 
c)  oględzinach zewnętrznych powierzchni części ciała. 
d)  badaniu wzrostu i masy ciała. 

 

17.  Zajady w kącikach ust są skutkiem niedoboru 

a)  folacyny i tiaminy. 
b)  kwasu askorbinowego i niacyny. 
c)  kwasu foliowego i biotyny. 
d)  pirydoksyny i ryboflawiny. 

 

18.  Niedobór kwasu askorbinowego objawia się głównie 

a)  zahamowaniem wzrostu. 
b)  niedowagą. 
c)  wypadaniem włosów. 
d)  obrzmieniem i krwawieniem dziąseł. 

 

19.  Kaliper służy do pomiaru  

a)  ciśnienia tętniczego krwi. 
b)  wzrostu. 
c)  grubości fałdu skórno-tłuszczowego. 
d)  obwodu głowy. 

 

20.  Podstawowym produktem zaspokajającym potrzeby energetyczne ludności na świecie jest 

a)  ziarno zbóż. 
b)  mięso. 
c)  słodycze. 
d)  nabiał. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko ……..............................……………………………………………….. 
 

Określanie stanu odżywienia człowieka  

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1   

 

2   

 

3   

 

4   

 

5   

 

6   

 

7   

 

8   

 

9   

 

10   

 

11   

 

12   

 

13   

 

14   

 

15   

 

16   

 

17   

 

18   

 

19   

 

20   

 

Razem:

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

TEST 2  
 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Określanie  stanu  odżywienia 
człowieka” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których  

 

zadania 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20 są z poziomu podstawowego, 

 

zadania 1, 9, 12, 17 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 
Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt, za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

 

dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej 10 zadań z poziomu podstawowego, 

 

dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 13 zadań z poziomu podstawowego,  

 

dobry – za rozwiązanie 16 zadań, w tym co najmniej 2 z poziomu ponadpodstawowego 

 

bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  3  z  poziomu 
ponadpodstawowego.

 

 

Klucz  odpowiedzi:  1.  c,  2.  a, 3. b, 4. a, 5. c, 6. d, 7. b, 8. a, 9. b, 10. b, 11. d, 
12. 
a, 13. c, 14. a, 15. d, 16. d, 17. c, 18. a, 19. a, 20 c. 

 

Plan testu 

Nr 

zad. 

Cel operacyjny 
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

Scharakteryzować antropometrię żywieniową 

PP 

Dokonać podziału metod oceny stanu 
odżywienia 

Określić wpływ błędów żywieniowych na 
zdrowie człowieka 

Zdefiniować pojęcie sposobu żywienia 

Posłużyć się wskaźnikiem BMI 

Rozpoznać typ otyłości 

Ocenić sposób odżywienia jednostki 

Określić sytuację żywnościowa na świecie 

Posłużyć się terminologią z zakresu żywienia 

PP 

10 

Posłużyć się wskaźnikiem WHR 

11 

Dokonać podziału metod oceny stanu 
odżywienia 

12 

Określić zastosowanie metody oceny stanu 
odżywienia 

PP 

13 

Zinterpretować wyniki oceny stanu 
odżywienia 

14 

Zdefiniować siatki centylowe 

15 

Określić skutki niedoboru witamin 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

16 

Określić skutki niedoboru witamin 

17 

Posłużyć się przyrządami 
antropometrycznymi 

18 

Dokonać podziału metod oceny stanu 
odżywienia 

19 

Określić sytuację żywnościowa na świecie 

PP 

20 

Scharakteryzować metody oceny stanu 
odżywienia 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

Przebieg testowania 

 

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal  z  uczniami  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu,  z  co najmniej  jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź z uczniami próbę udzielania odpowiedzi na takie typy zadań testowych, jakie 

będą w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i  karty  odpowiedzi,  podaj  czas  przeznaczony 

na udzielanie odpowiedzi. 

8.  Kilka  minut  przed  zakończeniem  sprawdzianu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się 

czasie zakończenia udzielania odpowiedzi. 

9.  Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
10.  Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
11.  Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które 

sprawiły uczniom największe trudności. 

12.  Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
13.  Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test  zawiera  20  zadań.  Wszystkie

 

zadania  są  wielokrotnego  wyboru  i  tylko  jedna 

odpowiedź jest prawidłowa. 

5.  Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  Karcie  odpowiedzi.  Zaznacz  prawidłową 

odpowiedź  X  (w  przypadku  pomyłki  należy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć  kółkiem, 
a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową). 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Kiedy udzielenie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż jego rozwiązanie 

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 45 minut. 

 

Powodzenia! 

 
Materiały dla ucznia: 

  instrukcja, 

  zestaw zadań testowych, 

  karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 
1.  Pod pojęciem antropometrii żywieniowej rozumie się 

a)  ile  i  czego,  jak  często  oraz  w  jakiej  formie  człowiek  spożywa  w  ujęciu  dziennym, 

tygodniowym, miesięcznym. 

b)  badania hematokrytu i hemoglobiny. 
c)  pomiary zmienności fizycznych rozmiarów ciała i jego składników. 
d)  ilość spożycia pokarmu w ciągu dekady. 

 
2.  Do metod jakościowych oceny stanu odżywienia zaliczamy 

a)  ankietową i punktową. 
b)  inwentarzową i punktową. 
c)  szacunkową i ankietową. 
d)  historii żywienia i szacunkową. 

 
3.  Objawy niedoboru witaminy A to 

a)  choroby dziąseł i wypadanie zębów. 
b)  kłopoty z widzeniem o zmierzchu. 
c)  zahamowanie wzrostu, zmniejszenie masy ciała, zmniejszenie odporności. 
d)  zaburzenia wzroku i pamięci. 

 
4.  Pod pojęciem sposobu żywienia rozumiemy 

a)  ile  i  czego,  jak  często  oraz  w  jakiej  formie  człowiek  spożywa  w  ujęciu  dziennym, 

tygodniowym lub miesięcznym. 

b)  ile i czego człowiek spożywa w ujęciu dziennym. 
c)  ilościowe i jakościowe potrzeby ludności. 
d)  jak często człowiek spożywa posiłki. 

 
5.  Wskaźnik BMI oblicza się 

a)  dzieląc  masę  ciała  wyrażoną  w  kg  przez  wzrost  w  centymetrach  podniesiony  do 

kwadratu. 

b)  dzieląc masę ciała wyrażoną w kg przez wzrost w metrach.  
c)  dzieląc masę ciała wyrażoną w kg przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. 
d)  dzieląc wzrost w metrach podniesiony do kwadratu przez masę ciała wyrażoną w kg. 

 
6.  Ginoidalny typ otyłości to inaczej typ 

a)  śliwka. 
b)  mandarynka. 
c)  jabłko. 
d)  gruszka. 

 

7.  O androidalnym typie otyłości u kobiet mówi się, gdy 

a)  WHR <0,8. 
b)  WHR > 0,8. 
c)  BMI  < 0,8. 
d)  BMI  > 0,8. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

8.  Corocznie z powodu głodu umiera na świecie około 

a)  od 13 do 18 milionów ludzi. 
b)  od 1 do 2 milionów ludzi. 
c)  od 1 tys. do 10 tys. osób. 
d)  około 60 milionów osób. 

 

9.  Tłuszcz zapasowy jest to 

a)  tzw. tłuszcz konstytucyjny. 
b)  podskórna tkanka tłuszczowa. 
c)  tłuszcz występujący w produktach zwierzęcych. 
d)  tłuszcz występujący w produktach roślinnych. 

 
10.  Wskaźnik WHR jest to stosunek obwodu 

a)  bioder do obwodu talii. 
b)  talii do obwodu bioder. 
c)  talii do obwodu mięśnia trójgłowego ramienia. 
d)  talii do obwodu głowy. 

 
11.  Do metod jakościowo-ilościowych zaliczamy metody 

a)  wagową i szacunkową. 
b)  ankietową i punktową. 
c)  szacunkową i ankietową. 
d)  historii żywienia i bieżącego notowania. 

 

12.  Szacunkowa metoda ilościowa stosowana jest w 

a)  zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego. 
b)  zakładach żywienia zbiorowego otwartego. 
c)  restauracjach i stołówkach zakładowych. 
d)  gospodarstwach domowych. 

 
13.  Wartość BMI powyżej 40 u osób dorosłych wskazuje na 

a)  nadwagę. 
b)  niedożywienie. 
c)  otyłość. 
d)  niedowagę. 

 
14.  Siatki centylowe są to graficznie przedstawione dane liczbowe 

a)  wysokości i masy ciała populacji młodzieży w różnym wieku. 
b)  wysokości i obwodu tali populacji dzieci i młodzieży w różnym wieku. 
c)  wysokości i masy ciała populacji osób w podeszłym wieku. 
d)  przyrostu masy ciała kobiet w ciąży. 

 

15.  Zajady w kącikach ust są skutkiem niedoboru 

a)  folacyny i tiaminy. 
b)  kwasu askorbinowego i niacyny. 
c)  kwasu foliowego i biotyny. 
d)  pirydoksyny i ryboflawiny. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

16.  Niedobór kwasu askorbinowego objawia się głównie 

a)  zahamowaniem wzrostu. 
b)  niedowagą. 
c)  wypadaniem włosów. 
d)  chorobą zwaną szkorbutem. 

 

17.  Kaliper służy do pomiaru 

a)  ciśnienia tętniczego krwi. 
b)  wzrostu. 
c)  grubości fałdu skórno-tłuszczowego. 
d)  obwodu głowy. 

 
18.  Metoda inwentarzowa oceny sposobu żywienia należy do metod 

a)  ilościowych. 
b)  jakościowych. 
c)  jakościowo-ilościowych. 
d)  wywiadowczych. 

 
19.  Podstawowym produktem zaspokajającym potrzeby energetyczne ludności na świecie jest 

a)  ziarno zbóż. 
b)  mięso. 
c)  słodycze. 
d)  nabiał. 

 
20.  Badania ogólnolekarskie polegają na 

a)  analizie biochemicznej krwi. 
b)  analizie biochemicznej moczu. 
c)  oględzinach zewnętrznych powierzchni części ciała. 
d)  badaniu wzrostu i masy ciała. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

KARTA ODPOWIEDZI 

 
 
Imię i nazwisko ……..............................……………………………………………….. 
 

Określanie stanu odżywienia człowieka  

 
Zakreśl poprawną odpowiedź. 
 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1   

 

2   

 

3   

 

4   

 

5   

 

6   

 

7   

 

8   

 

9   

 

10   

 

11   

 

12   

 

13   

 

14   

 

15   

 

16   

 

17   

 

18   

 

19   

 

20   

 

Razem:

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

7.  LITERATURA 

 

1.  Czerwińska  D.,  Kołlajtis-Dołowy  A.,  Kozłowska  K.,  Pietruszka  B.:  Podstawy  żywienia 

człowieka, Warszawa 2001 

2.  Gawęcki  J.,  Hryniewiecki  L.  (red):  Żywienie  człowieka.  Podstawy  nauki  ożywieniu. 

Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998 

3.  Greting H., Gawęcki J.: Słownik terminów żywieniowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, 

Warszawa 2001 

4.  Kunachowicz  H.,  Czarnowska-Misztal  E.,  Turlejska  H.:  Zasady  żywienia  człowieka. 

Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 2000 

5.  Roszkowski  W.  (red):  Podstawy  nauki  o  żywieniu  człowieka.  Przewodnik  do  ćwiczeń 

Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2000 

6.  www.nauka.rk.edu.pl 
7.  www.edziecko.pl 
8.  www.grabieniec.pl 
9.  www.univ.rzeszow.pl 

 
Literatura metodyczna: 

1.  Figurski J., Symela K. (red.): Modułowe programy nauczania w kształceniu zawodowym, 

Wyd. ITeE, Radom 2001 

2.  Niemierko B.: Pomiar wyników kształcenia. WSiP S.A., Warszawa 1999 
3.  Okoń W.:  Wprowadzenie  do  dydaktyki  ogólnej.  Wydawnictwo  Akademickie  „Żak”, 

Warszawa 2003