background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

 

 

 

 

MINISTERSTWO EDUKACJI   

NARODOWEJ  

 
 

 
 
 
 
 
 
Justyna Zdunek 

 

 
 

 

 

Prowadzenie 

działalności 

marketingowej 

związanej  

z produkcją i przetwórstwem żywności 
321[09].O1.10 

 

 

 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 

 

 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom  2006

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
mgr inż. Beata Kownacka 
mgr inż. Jadwiga Mieczyńska 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inż. Justyna Zdunek 
 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr inż. Maria Majewska 
 
 
 
Korekta: 

 
 
 

Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  321[09].O1.10 

Prowadzenie  działalności  marketingowej  związanej  z  produkcją  i  przetwórstwem  żywności 
zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu technik technologii żywności. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom  2006

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI 

 

1.  Wprowadzenie 

2.  Wymagania wstępne 

3.  Cele kształcenia 

4.  Przykładowe scenariusze zajęć 

5. Ćwiczenia  

11 

5.1. Rynek jako podstawa działalności marketingowej 

11 

   5.1.1. Ćwiczenia 

11 

5.2. Istota marketingu 

15 

   5.2.1. Ćwiczenia 

15 

5.3. Badania marketingowe 

19 

   5.3.1. Ćwiczenia 

19 

5.4. Marketing mix – elementy i charakterystyka 

22 

   5.4.1. Ćwiczenia 

22 

5.5. Plan marketingowy w przedsiębiorstwie rolniczym i spożywczym  

26 

   5.5.1. Ćwiczenia 

26 

6. Ewaluacja osiągnięć ucznia  

28 

7. Literatura 

42 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1. WPROWADZENIE 

 

 

Przekazujemy 

Państwu 

Poradnik 

dla 

nauczyciela 

„Prowadzenie 

działalności 

marketingowej  związanej  z  produkcją  i  przetwórstwem  żywności”,  który  będzie  pomocny  
w  prowadzeniu  zajęć  dydaktycznych  w  szkole  kształcącej  w  zawodzie  technik  technologii 
żywności 321[09]. 

W poradniku zamieszczono: 

 

wymagania wstępne, 

 

wykaz umiejętności, jakie uczeń opanuje podczas zajęć, 

 

przykładowe scenariusze zajęć, 

 

propozycje  ćwiczeń,  które  mają  na  celu  wykształcenie  u  uczniów  umiejętności 
praktycznych, 

 

wykaz literatury, z jakiej uczniowie mogą korzystać podczas nauki. 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  różnymi  metodami  ze 

szczególnym uwzględnieniem: 

 

pokazu z objaśnieniem, 

 

tekstu przewodniego, 

 

metody projektów, 

 

ćwiczeń praktycznych. 
Formy organizacyjne pracy uczniów mogą być zróżnicowane, począwszy od samodzielnej 

pracy uczniów do pracy zespołowej. 

W celu przeprowadzenia sprawdzianu wiadomości i umiejętności ucznia, nauczyciel może 

posłużyć  się  zamieszczonym  w  rozdziale 6 zestawem zadań  testowych,  zawierającym zadania 
wielokrotnego wyboru. 

W tym rozdziale podano również: 

 

plan testu w formie tabelarycznej, 

 

punktację zadań, 

 

propozycje norm wymagań, 

 

instrukcję dla nauczyciela, 

 

instrukcję dla ucznia, 

 

kartę odpowiedzi, 

 

zestaw zadań testowych. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

 

Schemat układu jednostek modułowych 

321[09].O1 

Podstawy działalności przedsiębiorstwa spożywczego

 

321[09].O1.01 

Przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony 

przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska w przemyśle spożywczym 

321[09].O1.05 

Pozyskiwanie surowców dla przetwórstwa spożywczego 

321[09].O1.06 

Badanie organoleptyczne jakości surowców, półproduktów  

i produktów spożywczych 

321[09].O1.07 

Analizowanie podstawowych działań w produkcji i przetwórstwie żywności 

321[09].O1.08 

Organizowanie pracy w zakładach przetwórstwa spożywczego 

321[09].O1.02 

Posługiwanie się 

dokumentacją techniczno-

technologiczną 

321[09].O1.03 

Rozróżnianie surowców 

stosowanych w przemyśle 

spożywczym 

321[09].O1.04 

Stosowanie materiałów 

pomocniczych w 

przemyśle spożywczym 

321[09].O1.09 

 

Zarządzanie 

przedsiębiorstwem 

321[09].O1.10 

Prowadzenie działalności 

marketingowej związanej z 
produkcją i przetwórstwem 

żywności 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2. WYMAGANIA WSTĘPNE 

 

Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

 

posługiwać się pojęciem potrzeby, 

 

scharakteryzować hierarchię potrzeb człowieka, 

 

wymienić czynniki, które mają wpływ na zmianę hierarchii potrzeb, 

 

posługiwać się pojęciami konsument, rynek, podaż, popyt, 

 

wymienić podmioty gospodarki oraz określić ich funkcje, 

 

wymienić rodzaje rynków, 

 

wymienić elementy stanowiące makrootoczenie przedsiębiorstwa, 

 

dokonywać analizy SWOT, 

 

korzystać z różnych źródeł informacji, 

 

posługiwać się technologią informacyjną. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3. CELE KSZTAŁCENIA 

 

W wyniku realizacji ćwiczeń podanych w poradniku uczeń powinien umieć: 

 

określić kategorie ekonomiczne związane z marketingiem, 

 

scharakteryzować czynniki kształtujące podaż surowców i artykułów żywnościowych, 

 

scharakteryzować czynniki kształtujące popyt artykułów żywnościowych, 

 

określić wpływ otoczenia na decyzje marketingowe przedsiębiorstwa, 

 

dokonać analizy szans i zagrożeń rozwoju przedsiębiorstwa, 

 

określić kryteria segmentacji rynku dla wybranego produktu, 

 

określić cechy rynku dóbr konsumpcyjnych i zaopatrzeniowych, 

 

rozróżnić zakres i typy badań marketingowych, 

 

określić znaczenie informacji dotyczącej rynku rolnego i zachowań konsumenta żywności, 

 

dokonać prognozy rynkowej dotyczącej popytu, podaży i ceny żywności, 

 

scharakteryzować marketing mix, 

 

określić strukturę marketingową produktu żywnościowego, 

 

scharakteryzować  strategie  marketingową  produktu  spożywczego  w  poszczególnych 
fazach jego życia, 

 

scharakteryzować proces wprowadzenia produktu spożywczego na rynek, 

 

scharakteryzować proces powstawania nowego produktu żywnościowego, 

 

zaprojektować opakowania dla produktów spożywczych, 

 

określić znaczenie marki w strategii sprzedaży produktu spożywczego, 

 

wyjaśnić strategie kształtowania cen, 

 

rozróżnić narzędzia stosowane w kształtowaniu cen produktów spożywczych, 

 

obliczyć cenę produktu żywnościowego, 

 

przeprowadzić negocjacje cenowe, 

 

rozróżnić kanały dystrybucyjne stosowane w rynku rolniczo - spożywczym, 

 

określić rolę hurtu i detalu w różnych sektorach agrobiznesu, 

 

określić związek potrzeb człowieka z działalnością gospodarczą, 

 

scharakteryzować czynniki decydujące o wyborze kanałów dystrybucji produktów rolnych 
i spożywczych, 

 

zaprojektować kanał dystrybucyjny dla produktu spożywczego, 

 

rozróżnić rodzaje komunikacji marketingowej, 

 

scharakteryzować instrumenty marketingowe związane z aktywizacją sprzedaży artykułów 
spożywczych, 

 

wyjaśnić  znaczenie  informowania,  przypominania  i  perswazji  w  działalności 
marketingowej, 

 

zaprojektować działania promocyjne dla artykułów spożywczych, 

 

zaprojektować  działania  wspierające  rozwój  przedsiębiorstwa  działającego  w  sferze 
agrobiznesu. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4. PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 

 
Osoba prowadząca ………………………………………………. 
Modułowy program nauczania:   Technik technologii żywności 321[09] 
Moduł:  

Podstawy działalności przedsiębiorstwa spożywczego 321[09].O1 

Jednostka modułowa:  Prowadzenie  działalności  marketingowej  związanej  z  produkcją  

i przetwórstwem żywności 321[09].O1.10 

Temat: Promocja jako element marketingu mix - reklama 

 
Cel ogólny: 
kształtowanie umiejętności opracowywania reklamy produktu spożywczego 
 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń potrafi: 

− 

zdefiniować pojęcie reklamy, 

− 

określić cele i funkcje reklam, 

− 

określić środki i metody przekazu reklamowego, 

− 

scharakteryzować poszczególne rodzaje reklam,  

− 

opracować reklamę wybranego produktu spożywczego. 

 
Metody nauczania–uczenia się:
 

− 

pogadanka, 

− 

dyskusja dydaktyczna, 

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

− 

praca w grupach 4-6 osobowych. 

 
Czas:  90 min. 
 
Środki dydaktyczne: 

− 

foliogramy, 

− 

prasa,  

− 

ulotki i foldery reklamowe. 

− 

teksty z opisem 4 różnych sytuacji. 

 
Przebieg zajęć: 
1.  Wprowadzenie 
2.  Uświadomienie celów lekcji 
3.  Przebieg zajęć: 

  pojęcie  reklamy  -  na  wstępie  należy  wyjaśnić  pojęcie  reklamy,  następnie  nauczyciel 

zapisuje  na  środku  tablicy  pojęcie  „reklama”  i  metodą  skojarzeń  powstaje  mapa 
myślowa,  która  pomoże  w  określeniu  celów  reklamy:  informowanie,  nakłanianie, 
przypominanie.  Następnie  podczas  dyskusji  dydaktycznej  uczniowie  podają  przykłady 
reklam klasyfikując je ze względu na poznane cele, wskazując podobieństwa i różnice. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

  rodzaje reklam  

− 

uczniowie  przy  pomocy  powstałej  mapy  skojarzeń  i  przygotowanych  przez 
nauczyciela  materiałów  określają  sposoby  przekazu  reklamowego:  wizualny, 
akustyczny,  wizualno  –  akustyczny,  organoleptyczny,  podają  przykłady  takich 
działań  reklamowych  i środki  przekazu: prasa, radio, telewizja, Internet, billboardy, 
foldery, ulotki.  

− 

następnie  zespół  klasowy  w  trakcie  dyskusji  dokonuje  klasyfikacji  reklam  pod 
względem 

zasięgu, 

kosztów, 

częstotliwości, 

psychologii 

przekazu 

itd.,  

a poszczególni uczniowie wskazywani przez nauczyciela podają przykłady  

− 

uczniowie  zostają  podzieleni  na  4-6  osobowe  zespoły  i  otrzymują  zadanie 
opracowania  reklamy  wybranego  produktu  spożywczego  (czas  15  -30  minut).  
Po upływie czasu liderzy zespołów prezentują wyniki swojej pracy, a klasa podczas 
dyskusji wskazuje „plusy i minusy” opracowanej reklamy. 

 

4.  Podsumowanie lekcji: 

  usystematyzowanie i powtórzenie wiadomości, 

  ocena pracy poszczególnych grup.  

 
Zakończenia zajęć 
 
Praca domowa: 
Wyszukaj  w  mediach  przykłady  3  reklam  i  określ  ich  cele,  sposoby  i  środki  przekazu  
i sklasyfikuj je według poznanych kryteriów. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

 

anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 
umiejętności. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Scenariusz zajęć 2 
 

Osoba prowadząca ………………………………………………. 
Modułowy program nauczania:   Technik technologii żywności 321[09] 
Moduł:  

Podstawy działalności przedsiębiorstwa spożywczego 321[09].O1 

Jednostka modułowa:  Prowadzenie  działalności  marketingowej  związanej  z  produkcją  

i przetwórstwem żywności 321[09].O1.10 

Temat: Dystrybucja jako element marketingu - mix 

 
Cel  ogólny
:  kształtowanie  umiejętności  dobierania  i  organizowania  sposobu  dystrybucji  

w przedsiębiorstwie. 

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń potrafi: 

 

wyjaśnić na czym polega dystrybucja, 

 

określić rolę dystrybucji w strategii marketingu – mix, 

 

dokonać klasyfikacji kanałów dystrybucji  

 

rozróżnić formy organizacyjne dystrybucji towarów, 

 

scharakteryzować rodzaje strategii dystrybucji, 

 

zaproponować formę dystrybucji lub zmianę w systemie dystrybucji produktów konkretnej 
firmy. 

 
Metody nauczania–uczenia się:  

 

ćwiczenia praktyczne, 

  metoda przypadków, 

  dyskusja dydaktyczna. 

 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 

  praca w grupach. 

 
Czas:
  90 min. 
 
Środki dydaktyczne: 

 

foliogramy  „Klasyfikacja  kanałów  dystrybucji”,  „Rodzaje  strategii  dystrybucji”,  „Formy 
organizacyjne dystrybucji towarów”, 

 

karty pracy z opisem trzech przypadków i problemów do rozwiązania. 
 

Przebieg zajęć: 
I.  Czynności organizacyjne i wprowadzenie do lekcji 

1. 

Sprawdzenie listy obecności i wpis tematu do dziennika lekcyjnego. 

2. 

Przypomnienie struktury marketingu – mix i umiejscowienie w niej dystrybucji. 

3. 

Podanie tematu i określenie celów lekcji. 

II.  Rozwinięcie tematu 

1. 

Propozycje  określenia  pojęcia  „dystrybucja”–  zapis  propozycji  na  tablicy,  wybór 
najwłaściwszego określenia (nauczyciel i uczniowie). 

2. 

Klasyfikacja kanałów dystrybucji – omówienie foliogramu (nauczyciel). 

3. 

Rodzaje strategii dystrybucji – analiza foliogramu (uczniowie). 

4. 

Formy  organizacyjne  dystrybucji  towarów  –  analiza  foliogramu  (omawia  nauczyciel, 
uczniowie podają przykłady). 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

5. 

Studium przypadku:  
a)  nauczyciel dzieli grupę na zespoły (4 – 5 osób) i rozdaje karty pracy z opisem trzech 

przypadków wraz z problemami do rozwiązania: 

  Jaki system charakteryzuje działalność dystrybucyjną wskazanej firmy?  

  Jaka strategia dystrybucji wykorzystywana jest przy sprzedaży produktów firmy?  

  Jaka forma sprzedaży dominuje w systemie dystrybucyjnym firmy?  

  Proszę  zaproponować  zmiany  w  systemie  dystrybucji  produktów  firmy 

uwzględniając kanały dystrybucji i formy sprzedaży. 

b) uczniowie wybierają lidera grupy, 
c)  uczniowie analizują problem i zastanawiają się nad możliwościami jego rozwiązania, 
d) liderzy poszczególnych grup przedstawiają rozwiązania przypadków na forum klasy, 
e)  dyskusja dydaktyczna, 
f)  uczniowie formułują wnioski. 

III. Podsumowanie 

Usystematyzowanie i powtórzenie wiadomości. 

 
Zakończenie zajęć 
Nauczyciel ocenia pracę poszczególnych grup. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 

  anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 

umiejętności. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

5. ĆWICZENIA 

 
5.1. Rynek jako podstawa działalności marketingowej 

 

5.1.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Na  podstawie  danych  zawartych  w  tabeli  narysuj  wykres  krzywej  popytu  na  makaron  

i dokonaj analizy popytu na makaron. 

 

Popyt na makaron 

Cena 

w zł za 1 paczkę 500 g 

makaronu 

Popyt 

mln paczek/rok 

0,00 

300 

0,80 

240 

1,60 

180 

2,40 

120 

3,20 

60 

4,00 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  narysować  osie  odkładając  cenę  za  paczkę  makaronu  na  osi  pionowej  oraz 

zapotrzebowanie na makaron na osi poziomej, 

2)  zaznaczyć i połączyć punkty odpowiadające danym opisującym popyt, 
3)  przeanalizować zmiany popytu w zależności od ceny makaronu, 
4)  zapisać wnioski. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka,  

 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

  liniał o długości do 10 cm, 

  literatura [6]. 

 
Ćwiczenie 2 

Oblicz  dla  wszystkich poziomów cen danego dobra współczynniki cenowej elastyczności 

popytu. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

Popyt na rynku pewnego dobra 

Cena (C) 

Popyt (P) 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia: 

 

Uczeń powinien:  

1)  zastosować wzór, 
2)  podstawić dane do wzoru, 
3)  obliczyć współczynniki cenowej elastyczności popytu, 
4)  porównać otrzymane wyniki, 
5)  zapisać wnioski. 

 
Zalecane metody nauczania – uczenia się: 

 

pogadanka,  

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

ćwiczenia praktyczne. 
 

Środki dydaktyczne: 

  kalkulator, 

  literatura [6] 

 

Ćwiczenie 3 

Współczynnik  elastyczności  cenowej  popytu  pewnego  dobra  wynosi  –  0,8  (słownie:  minus 

0,8). Określ jaka będzie zmiana zapotrzebowania na to dobro, jeżeli cena wzrośnie o 10%. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  zastosować właściwy wzór,  
2)  obliczyć zmianę popytu na dobro, 
3)  zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka,  

 

dyskusja dydaktyczna, 

 

ćwiczenia praktyczne. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

Środki dydaktyczne: 

  kalkulator, 

  literatura [6]. 

 

Ćwiczenie 4 

Na  podstawie  danych  zawartych  w  tabeli  narysuj  wykres  krzywej  podaży  makaronu  

i dokonaj analizy podaży makaronu. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 

Podaż makaronu 

Cena 

w zł za 1 paczkę 500 g makaronu 

Podaż 

mln paczek/rok 

0,80 

1,60 

60 

2,40 

120 

3,20 

180 

4,00 

240 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  narysować osie odkładając cenę za paczkę makaronu na osi pionowej oraz ilość oferowaną 

makaronu na osi poziomej, 

2)  zaznaczyć i połączyć punkty odpowiadające danym opisującym podaż, 
3)  przeanalizować zmiany podaży w zależności od ceny makaronu, 
4)  zapisać wnioski. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka,  

 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

  liniał o długości do 10 cm, 

  literatura [6]. 

 
Ćwiczenie 5 

Na  podstawie  danych  zawartych  w  tabeli  przedstaw  na  wykresie  punkt  równowagi 

rynkowej. 

Porównanie popytu i podaży na jęczmień 

Cena w zł/t 

Popyt mln ton 

Podaż mln ton 

400 

18 

350 

16 

300 

10 

14 

250 

12 

12 

200 

14 

150 

17 

100 

21 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  narysować krzywą popytu na jęczmień, 
2)  narysować krzywą podaży jęczmienia, 
3)  zaznaczyć na wykresie punkt równowagi rynkowej, 
4)  przeanalizować wykres, 
5)  zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka,  

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

  liniał o długości do 10 cm, 

  literatura [6]. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

5.2. Istota marketingu 

 

5.2.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Wybierz  dowolne  przedsiębiorstwo  w  Twojej  okolicy  i  zastanów  się,  jaką  orientację 

marketingową stosuje. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  dokonać wyboru przedsiębiorstwa, 
2)  wyszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące orientacji marketingowej, 
3)  dokonać analizy orientacji marketingowych, 
4)  zastanowić się jaką orientację stosuje wybrane przedsiębiorstwo, 
5)  uzasadnić wybór i zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka,  

 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

  opis przedsiębiorstwa rolniczego i spożywczego, 

  komputer z dostępem do Internetu, 

  literatura [1 i 3]. 

 

Ćwiczenie 2 

Przedstaw  możliwości  powiększenia  wartości  dodanej,  wyprodukowanych  w  Twoim 

gospodarstwie jabłek przeznaczonych do sprzedaży. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1) wyszukać  w  materiałach  dydaktycznych  informacje  dotyczące  sposobów  powiększenia 

wartości dodanej produktów spożywczych, 

2) zaproponować możliwości powiększenia wartości dodanej jabłek, 
3) zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka,  

 

ćwiczenie praktyczne. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

Środki dydaktyczne: 

  literatura [1 i 3]. 

 
Ćwiczenie 3 

Dokonaj analizy szans i zagrożeń rozwoju przedsiębiorstwa rolniczego. Uzupełnij tabelkę. 
 

Nazwa przedsiębiorstwa: 

………………………………………………………………………………………………. 

Szanse 

Zagrożenia 

  , 

   

 
 
 
 

  , 

   

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  wybrać przedsiębiorstwo rolnicze, 
2)  zastanowić się jakie czynniki wspierają a rozwój przedsiębiorstwa, 
3)  zastanowić się jakie czynniki utrudniają rozwój przedsiębiorstwa, 
4)  uzupełnić tabelkę, 
5)  zapisać wnioski.  
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekst przewodni,  

 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

  opis przedsiębiorstwa rolniczego, 

  literatura [3]. 

 
Ćwiczenie 4 

Dokonaj  analizy  działalności  wybranego  przedsiębiorstwa  rolniczego  lub  spożywczego, 

poprzez wykonanie następujących zadań: 

 

uwzględniając  odpowiednie  kryteria,  wyodrębnij  przynajmniej  po  dwa  segmenty  dla 
każdego z nich, 

 

jeśli  jest  to  możliwe  przyporządkuj  asortyment  produktów/usług  dla  poszczególnych 
segmentów;  jeżeli  sprawia  to  trudności  lub  nie  ma  zróżnicowania  oferty  dla 
poszczególnych  grup,  opracuj  jedną,  wspólna  dla  wszystkich  segmentów.  Wyniki  swojej 
pracy wpisz do tabeli. 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

 

Asortyment produktów / usług 

Kryteria 

podziału na 

segmenty 

Segmenty rynku 

klientów 

przedsiębiorstwa 

Specyficzny dla 

danego segmentu 

Wspólny dla 

wszystkich segmentów 

 

 

ekonomiczne 

 

 

 

 

demograficzne 

 

 

 

 

geograficzne 

 

 

psychologiczne 

 

 

1.  …………………. 
2.  …………………. 
3.  …………………. 
4.  …………………. 
5.  …………………. 
6.  …………………. 
7.  …………………. 
8.  …………………. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i technik wykonania.  

 
Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  wybrać przedsiębiorstwo, 
2)  wyszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące segmentacji rynku, 
3)  wyodrębnić segmenty rynku, 
4)  przyporządkować asortyment produktów/usług dla poszczególnych segmentów, 
5)  opracować wspólną ofertę produktów/usług dla wszystkich segmentów, 
6)  uzupełnić tabelkę, 
7)  zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekst przewodni,  

 

ćwiczenie praktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

  wykaz przedsiębiorstw rolniczych i spożywczych działających w okolicy szkoły, 

  literatura [3]. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

Ćwiczenie 5 

Dokonaj  analizy  czynników,  które  zadecydowały  o  twoim  zachowaniu  podczas 

dokonywania wybranego produktu rynkowego. Wyniki swojej pracy wpisz do tabeli. 

 

Czynniki kształtujące zachowanie konsumenta/Twoje/ 

Czynniki ekonomiczne 

Czynniki pozaekonomiczne 

czynniki wewnętrzne 

czynniki zewnętrzne 

–  
–  
–  
–  

–  
–  
–  

–  
–  
–  

 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania.  
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  wyszukać w materiałach dydaktycznych informacje dotyczące zachowania konsumenta, 
2)  wybrać produktu, 
3)  zastanowić się jakie czynniki wpłynęły na decyzję dotyczącą zakupu tego produktu, 
4)  zakwalifikować te czynniki do odpowiedniej kategorii, 
5)  uzupełnić tabelkę. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

tekst przewodni,  

 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

  przykładowe produkty rynkowe, 

  literatura [3] 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

5.3. Badania marketingowe 

 
5.3.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Sporządź  kwestionariusz  wywiadu  w  celu  zbadania  popytu  na  wybrany  produkt 

żywnościowy. 

 
Wskazówki do realizacji: 

 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i technik wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  dokonać analizy kwestionariusza wywiadu zamieszczonego w materiale nauczania, 
2)  ustalić cel badania, 
3)  wybrać produkt żywnościowy, 
4)  ustalić próbę badawczą, 
5)  przygotować objaśnienia, 
6)  sformułować min. 10 pytań zamkniętych i określić ich kolejność w ankiecie, 
7)  opracować metryczkę, 
8)  opracować wstępną wersję kwestionariusza, 
9)  przeprowadzić badanie pilotażowe wśród kolegów z klasy, 
10) nanieść poprawki, 
11) opracować ostateczną wersję kwestionariusza wywiadu. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka,  

 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

  wybrane produkty żywnościowe, 

  zestaw komputerowy z dostępem do Internetu, 

  literatura [5]. 

 
Ćwiczenie 2 

Przy  pomocy  opracowanego  w  ćwiczeniu  1  kwestionariusza  wywiadu,  przeprowadź 

badanie popytu na wybrany produkt żywnościowy wśród społeczności lokalnej. 
 

Wskazówki do realizacji: 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i technikę wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  ustalić wielkość próby badawczej, 
2)  ustalić sposób i termin przeprowadzenia wywiadu ankietowego, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

3)  przygotować potrzebną liczbę kwestionariusza wywiadu, 
4)  przeprowadzić wywiad ankietowy. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

pogadanka,  

 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

  kwestionariusz wywiadu opracowany w czasie ćwiczenia 1, 

  zestaw komputerowy z dostępem do Internetu, 

  drukarka, 

  kopiarka, 

  literatura [5]. 

 
Ćwiczenie 3 

Opracuj  sprawozdanie  z  przeprowadzonych  w  ćwiczeniu  2  badań  popytu  na  wybrany 

produkt żywnościowy. 

 

Wskazówki do realizacji: 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i technikę wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  dokonać analizy kwestionariuszy wywiadu uzyskanych od ankietowanych w ćwiczeniu 2, 
2)  zestawić wyniki ankiet w formie tabelarycznej, 
3)  dokonaj interpretacji wyników, 
4)  opracować raport z przeprowadzonych badań, 
5)  zaprezentować raport z przeprowadzonych badań. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie praktyczne,  

 

dyskusji dydaktycznej. 

 

Środki dydaktyczne: 

  wypełnione kwestionariusze wywiadu, 

  zestaw komputerowy z dostępem do Internetu, 

  literatura [5]. 

 
Ćwiczenie 4 

Przeprowadź  badanie  marketingowe  konkurencji  wybranego  przedsiębiorstwa  rolniczego 

lub spożywczego. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

Sposób wykonania ćwiczenia  

 

Uczeń powinien:  

1)  dokonać  wyboru  obiektu  badań  np.  zakład  przetwórstwa  spożywczego,  gospodarstwo 

rolne, 

2)  wyszukać konkurenta tego przedsiębiorstwa, 
3)  zgromadzić  jak  najwięcej  informacji  dotyczących  wyszukanego  przedsiębiorstwa 

konkurencyjnego, 

4)  umówić spotkanie z przedstawicielem wybranego zakładu, 
5)  przygotować się do spotkania, 
6)  wypełnić zamieszczoną poniżej kartę: 
 

INFORMACJA O KONKURENCJI 

 
Nazwa przedsiębiorstwa konkurencyjnego: ……………………………………………………. 
Adres 
............................................................................................................................................ 
Telefon: ................................fax:.........................................e-
mail;.............................................. 
Forma organizacyjno - prawna: 
.................................................................................................... 
Data rozpoczęcia działalności: …………………………………………………………………. 
Dyrektorzy, właściciele: ………………………………………………………………………... 
Wynagrodzenia dyrektorów: …………………………………………………………………… 
Opis działalności: ……………………………………………………………………………… 
Opis produktów: 
........................................................................................................................... 
Ceny wytwarzanych produktów: ……………………………………………………………….. 
Obrót za rok: ……………….    Zysk: ………………………..      Długi: …………………….. 
Reklama (gdzie, jak często zamieszczają informacje): ………………………………………… 
Inne formy promocji: ……………………………………………………...…………………… 
Metody sprzedaży i rozliczeń (marże, upusty, terminy płatności) ……………………………... 
Mocne strony: 
............................................................................................................................... 
 
7)  przeanalizować informacje i sporządzić raport, 
8)  przedstawić wyniki poszukiwań, 
9)  przedyskutować metody pozyskiwania informacji, 
10)  zapisać wnioski.  
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie praktyczne,  

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

  opis zakładu przetwórstwa spożywczego lub gospodarstwa rolnego, 

  zestaw komputerowy z dostępem do Internetu, 

  książki telefoniczne, ogłoszenia reklamowe, 

  literatura [8]. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

5.4. Marketing mix – elementy i charakterystyka 
 

5.4.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1
 

Dokonaj marketingowej charakterystyki wybranych produktów rolnych i spożywczych. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Aby wykonać ćwiczenie powinieneś: 

1)  wybrać pięć produktów rolnych i spożywczych, 
2)  sklasyfikować je według poznanego kryterium oceniania, 
3)  przeanalizować dostępne informacje: 

− 

określić elementy charakterystyczne produktów, 

− 

określić fazę ich życia rynkowego, 

4)  uzupełnić tabelkę, 
 
Nazwa 
produktu 

Jakość 

Opakowanie 

Marka 

Cena 

Faza cyklu 

życia

 

Gwarancja/ 

przydatność

 

Substytuty/ 

konkurencja 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5)  zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie praktyczne,  

 

dyskusji dydaktycznej. 

 

Środki dydaktyczne: 

 

produkty rolne i spożywcze, 

 

literatura [9 i 10] 

 
Ćwiczenie 2 

Oceń opakowanie wybranego produktu spożywczego. 
 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  wybrać opakowanie produktu spożywczego, 
2)  przeanalizować i ocenić opakowanie, 
3)  zapisać wnioski. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie praktyczne,  

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

  opakowania produktów spożywczych, 

  literatura [8]. 

 
Ćwiczenie 3 

Dokonaj analizy zmian ceny wybranego produktu rolnego i spożywczego. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien:  

1) wybrać produkt rolny i spożywczy, 
2) wyszukać w roczniku statystycznym średnie ceny wybranego produktu w latach 2000–2005, 
3) dokonać analizy zmian ceny produktu, 
4) zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

ćwiczenie praktyczne,  

 

dyskusja dydaktyczna. 
 
Środki dydaktyczne: 

  informacje o produktach spożywczych, 

  rocznik statystyczny, 

 

literatura [8]. 

 
Ćwiczenie 4 
 

Zaprojektuj kanał dystrybucyjny dla wybranego produktu spożywczego. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  wybrać produkt spożywczy, 
2)  określić czynniki decydujące o wyborze kanału dystrybucji, 
3)  określić rodzaj pośredników, 
4)  określić wzajemne powiązania ogniw tworzących kanał, 
5)  wybrać kanał dystrybucyjny, 
6)  narysować schemat kanału dystrybucji, 
7)  uzasadnić wybór. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

elementy metody projektów,  

 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

  informacje o produktach spożywczych, 

  wykaz pośredników działających w regionie szkoły, 

  przybory do rysowania, 

  literatura [7]. 

 
Ćwiczenie 5 
 

Oceń reklamę wybranego produktu spożywczego zamieszczoną w mediach. 

 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  wyszukać reklamę wybranego produktu spożywczego, 
2)  dokonać analizy reklamy, 
3)  ocenić reklamę, 
4)  zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się; 

 

ćwiczenie praktyczne,  

 

dyskusja dydaktyczna. 

 

Środki dydaktyczne: 

  przykładowe reklamy produktów spożywczych, 

  literatura [10]. 

 
Ćwiczenie 6 
 

Przygotuj akcję promocyjną wybranego produktu spożywczego. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 
 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  wybrać produkt spożywczy, 
2)  zidentyfikować nabywców produktu, 
3)  określić cel promocji, 
4)  przygotować  przekaz  promocyjny  np.;  hasło  promocyjne,  film  reklamowy,  ogłoszenie 

reklamowe w prasie, 

5)  wybrać kanał komunikacyjny (środek masowego przekazu), 
6)  oszacować koszty, 
7)  ocenić skuteczność akcji promocyjnej. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się; 

 

elementy metody projektów,  

 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

  informacje o produktach spożywczych, 

  zestaw komputerowy z dostępem do Internetu, 

  drukarka, 

  kamera cyfrowa, 

-  duże arkusze papieru, 
-  przybory do rysowania, 

  elementy dekoracyjne, 

  literatura [9]. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

5.5.  Plan  marketingowy  w  przedsiębiorstwie  rolniczym  

i spożywczym 

 

5.5.1. Ćwiczenia 

 
Ćwiczenie 1 

Dokonaj analizy SWOT wybranego przedsiębiorstwa rolnego lub spożywczego. 
 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  wybrać przedsiębiorstwo rolne lub spożywcze, 
2)  dokonać analizy otoczenia przedsiębiorstwa, 
3)  określić szanse rozwoju przedsiębiorstwa, 
4)  określić zagrożenia rozwoju przedsiębiorstwa, 
5)  określić mocne strony przedsiębiorstwa, 
6)  określić słabe strony przedsiębiorstwa, 
7)  zapisać wyniki analizy otoczenia i przedsiębiorstwa w tabeli. 
8)  wykorzystać wyniki analizy w kolejnych ćwiczeniach. 
 

Szanse 

Zagrożenia 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

Mocna strony 

Słabe strony 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda projektów,  

 

ćwiczenie praktyczne. 
 
Środki dydaktyczne: 

  opis przedsiębiorstwa rolnego lub spożywczego, 

  literatura [9].  

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

Ćwiczenie 2 

Na  podstawie  przeprowadzonej  w  ćwiczeniu  1  analizy  SWOT  wyznacz  główne  cele 

marketingowe do osiągnięcia w ciągu najbliższych trzech lat przez wybrane przedsiębiorstwo. 

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zinterpretować wyniki analizy SWOT przeprowadzonej w ćwiczeniu 1, 
2)  określić cele marketingowe do osiągnięcia przez przedsiębiorstwo, 
3)  zapisać wnioski. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda projektów,  

 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

  opis przedsiębiorstwa rolnego lub spożywczego, 

  wyniki analizy SWOT przeprowadzonej podczas ćwiczenia 1, 

  literatura [9].  

 
Ćwiczenie 3 

Opracuj plan marketingowy nowego produktu wytwarzanego w przedsiębiorstwie rolnym 

lub spożywczym.  

 
Wskazówki do realizacji 
Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 

 
Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zidentyfikować asortyment produktów wytwarzanych przez przedsiębiorstwo, 
2)  określić grupę odbiorców, 
3)  ocenić wielkość rynku, 
4)  określić konkurencję,  
5)  wybrać strategię marketingową produktu, 
6)  sporządzić schemat w postaci punktów, 
7)  napisać streszczenie dla wybranej działalności. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

 

metoda projektów,  

 

ćwiczenie praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

  opis przedsiębiorstwa rolnego lub spożywczego, 

  literatura [9].  

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

6. EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Prowadzenie  działalności 
marketingowej związanej z produkcją i przetwórstwem żywności” 

Test składa się z  20 zadań, z których: 

  zadania 1,2,3,4,6,7,9,10,11,12,15,18 są z poziomu podstawowego, 

  zadania 5,8,13,14, 16, 17, 19, 20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt  
 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 
Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne: 

  dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej  8  zadań z poziomu podstawowego, 

  dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10  zadań z poziomu podstawowego,  

  dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym co najmniej 5 z poziomu ponadpodstawowego,  

  bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  6  z  poziomu 

ponadpodstawowego. 

 

Klucz  odpowiedzi:  1.  b,  2.  c,  3.  a,  4.  b, 5. c, 6. a, 7. a, 8. c, 9. b, 10. b, 11. d, 
12. 
c, 13. d, 14. b, 15. c, 16. c, 17. a, 18. c, 19. a, 20. c.  
 
Plan testu 

 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

Odpowiedź 

1.   

Zidentyfikować potrzeby 
 

2.   

Wyjaśnić funkcje rynku 
 

3.   

Sklasyfikować przedmioty rynku 
 

4.   

Zdefiniować zjawisko popytu 
 

5.   

Określić mechanizmy działania rynku 
 

PP 

6.   

Rozróżnić elementy otoczenia bliższego 
firmy 

7.   

Rozróżnić elementy otoczenia dalszego 
firmy 

8.    Określić potrzebę badania otoczenia firmy 

PP 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

9.   

Zdefiniować pojęcie segmentacji rynku 
 

10. 

Zdefiniować skrót SIM 
 

11. 

Zidentyfikować uczestników działań 
marketingowych 

12.  Rozróżnić składowe marketingu - mix 

13. 

Sklasyfikować elementy charakterystyczne 
produktu 

PP 

14. 

Określić fazy cyklu życia produktu 
 

PP 

15. 

Wyjaśnić pojęcie reklamy 
 

16. 

Określić zadania kontraktowego systemu 
dystrybucji 

PP 

17. 

Określić cel analizy SWOT 
 

PP 

18. 

Rozróżnić elementy planu 
marketingowego 

19. 

Określić strategie cenowe 
 

PP 

20.  Scharakteryzować strategie marketingowe 

PP 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

Przebieg testowania 
  

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  co  najmniej  jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych,  jakie  będą 

w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj uczniom zestawy zadań testowych i karty odpowiedzi, podaj czas przeznaczony na 

udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

9.  Kilka minut przed zakończeniem sprawdzianu przypomnij uczniom o zbliżającym się czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10. Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11. Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12. Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

13. Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14. Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test zawiera 20 zadań wielokrotnego wyboru. 
5.  Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi,  poprzez  zaznaczenie 

prawidłowej  odpowiedzi  X  (w  przypadku  pomyłki  należy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć 
kółkiem, a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową). 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Kiedy  udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci  sprawiało  trudność,  wtedy  odłóż  jego  rozwiązanie  

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 30 minut. 
 

Powodzenia 

 
Materiały dla ucznia: 

  instrukcja, 

  zestaw zadań testowych, 

  karta odpowiedzi. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH

 

 
1.  Hierarchiczny układ potrzeb człowieka sprawia, że: 

a) potrzeby z dołu piramidy Maslowa są mniej ważne od tych ze szczytu, 
b)  warunkiem  dążenia  do  zaspokojenia  potrzeb  wyższego  rzędu  jest  zaspokojenie  potrzeb 

niższego rzędu, 

c) każdy człowiek dąży do osiągnięcia potrzeb wyższego rzędu, 
d) najważniejsza jest potrzeba samorealizacji. 
 

2.  Jaką funkcję pełni rynek w gospodarce rynkowej? 

a) dostarcza informacji o bogactwie obywateli, 
b) umożliwia podział zasobów, 
c)  jest  mechanizmem  sterującym  zachowaniami  jej  podmiotów,  tj. podejmowaniem decyzji 

dotyczących wytwarzania, podziału lub konsumpcji dóbr i usług, 

d) dostarcza danych do analizy rynku. 
 

3.  Na rynku dóbr produkcyjnych następuje wymiana: 

a) maszyn, surowców i innych materiałów wykorzystywanych do produkcji dóbr i usług, 
b) produktów przemysłowych, 
c) papierów wartościowych, 
d) pracy ludzkiej, wykorzystywanej do produkcji. 
 

4.  Zapotrzebowanie  klientów  na  produkty  lub  usługi  po  określonej  cenie,  w  danym  czasie 

i miejscu, to: 
a) podaż, 
b) popyt, 
c) rynek producenta, 
d) rynek konsumenta. 
 

5.  Jeżeli cena dobra wzrasta to: 

a) wzrasta wielkość podaży innego dobra, 
b) wzrasta wielkość popytu na to dobro, 
c) zmienia się wielkość popytu i podaży tego dobra, 
d) zmniejsza się podaż tego dobra. 
 

6.  Do otoczenia bliższego firmy agrobiznesowej zaliczymy: 

a) rynki konsumenckie i konkurencję, 
b) personel pracowniczy i warunki prawno-instytucjonalne, 
c) warunki demograficzne i zasoby odnawialne, 
d) siłę nabywczą kupujących i czynniki klimatyczne. 
 

7.  Makrootoczenie przedsiębiorstwa obejmuje: 

a)  zjawiska  zachodzące  najdalej  od  przedsiębiorstwa,  na  które  przedsiębiorstwo  nie  ma 

wpływu, 

b) wszystkie podmioty oddziałujące na przedsiębiorstwo, 
c) zjawiska wpływające na kondycję gospodarki, 
d) zjawiska zachodzące wewnątrz przedsiębiorstwa, na które przedsiębiorstwo ma wpływ. 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

32 

8.  Dlaczego należy badać makrootoczenie? 

a) ponieważ stanowi najważniejszą część przedsiębiorstwa, 
b) ponieważ badają je wszyscy konkurenci, 
c)  ponieważ  decyduje  o  warunkach  funkcjonowania  przedsiębiorstwa  –  firma  nie  może  go 

zmienić i musi się do niego przystosować, 

d) ponieważ jego badanie przyczynia się do wzrostu sprzedaży produktów. 
 

9.  Segmentacja rynku jest to: 

a)  system informacji, 
b) podział rynku na grupy odbiorców, 
c)  strategia cenowa, 
d) klaryfikacja. 
 

10. SIM to: 

a)  system komunikacji rynkowej, 
b) system informacji marketingowej, 
c)  system identyfikowania i monitoringu, 
d) system interpersonalnej mediacji. 
 

11. Respondent to: 

a) akwizytor, 
b) ankieter, 
c) agent, 
d) ankietowany. 

 
12. Formuła 4P to: 

a)  rabaty, kredyty, upusty, przeceny, 
b) promocja, sprzedaż osobista, public relations, reklama, 
c)  dystrybucja, promocja, cena i product, 
d) planowanie , organizowanie, motywowanie i kontrolowanie. 
 

13. Do elementów produktu należą: 

a)  logo, cena, miejsce sprzedaży, 
b) nazwa i adres firmy, kod kreskowy, reklama, 
c)  opakowanie, znak firmowy, data, 
d) rdzeń produktu, opakowanie, marka. 
 

14. Szybki wzrost sprzedaży produktu charakteryzuje: 

a) fazę I, 
b) fazę II, 
c) fazę III, 
d) fazę IV. 

 
15. Reklama jest to: 

a) to bezpośrednie oddziaływanie producenta na konsumenta, 
b) oddziaływanie na odbiorców produktów danej firmy, poprzez informacje, 
c). to wszelkiego rodzaju płatne formy nieosobowej prezentacji, 
d) działanie sztuki graficznej na otoczenie. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

33 

 

16. Kontraktowy system dystrybucji polega na: 

a) wyłączności rynkowej, 
b) zawieraniu jednorazowych umów, 
c) zawieraniu umów terminowych, 
d) nie zwieraniu umów. 
 

17. Analiza SWOT służy do: 

a) oceny pozycji przedsiębiorstwa na tle otoczenia, 
b) oceny atrakcyjności otoczenia, 
c) oceny konkurencyjności przedsiębiorstwa, 
d) oceny działalności przedsiębiorstwa. 
 

18. Plan marketingowy nie zawiera: 

a)  analizy SWOT, 
b) planów operacyjnych, 
c)  biznesplanu, 
d) streszczenia. 

 

19. Strategie cenowe to: 

a) polityka niskich i wysokich cen, 
b) ilościowa i progotówkowa, 
c) ekonomiczna i księgowa, 
d) detal i hurt. 
 

20. Strategia niszowa to pozyskiwanie: 

a)  jednego dużego rynku, 
b) konkurencji rynkowej, 
c)  kilku małych rynków, 
d) lidera rynkowego. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

34 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko.......................................................................................... 

 
Prowadzenie 

działalności 

marketingowej 

związanej 

produkcją  

i przetwórstwem żywności

 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź.

 

 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1. 

 

2. 

 

3. 

 

4. 

 

5. 

 

6. 

 

7. 

 

8. 

 

9. 

 

10. 

 

11. 

 

12. 

 

13. 

 

14. 

 

15. 

 

16. 

 

17 

 

18. 

 

19. 

 

20. 

 

Razem:   

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

35 

TEST 2 
 
Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Prowadzenie  działalności 
marketingowej związanej z produkcją i przetwórstwem żywności” 

Test składa się z  20 zadań, z których: 

  zadania 1,2,3,4,5,6,8,9,11,14,15,16,18,20 są z poziomu podstawowego, 

  zadania 7,10,12,13,17,19 są z poziomu ponadpodstawowego. 

 

Punktacja zadań 

 

Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 
 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:  

  dopuszczający – za rozwiązanie co najmniej  8  zadań z poziomu podstawowego, 

  dostateczny – za rozwiązanie co najmniej 10  zadań z poziomu podstawowego,  

  dobry – za rozwiązanie 14 zadań, w tym co najmniej 3 z poziomu ponadpodstawowego,  

  bardzo  dobry  –  za  rozwiązanie  18  zadań,  w  tym  co  najmniej  4  z  poziomu 

ponadpodstawowego. 

 
Klucz  odpowiedzi:  1.
  c,  2.  b,  3.  c,  4.  a,  5.  b,  6. c, 7. b, 8. c, 9. c, 10. c, 11. b, 
12. 
b, 13. b, 14. b, 15. c, 16. c, 17. c, 18. a, 19. b, 20. a.  

 

Plan testu 
 

Nr 
zad. 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań 

Poprawna 

odpowiedź 

1.   

Wyjaśnić funkcje rynku 
 

2.   

Zdefiniować pojęcie popytu 
 

3.   

Wyjaśnić mechanizmy rynkowe 
 

4.   

Zdefiniować pojęcie elastyczność dochodowa 
popytu 

5.   

Zdefiniować otoczenie bliższe 
przedsiębiorstwa 

6.   

Rozróżnić elementy otoczenia 
przedsiębiorstwa 

7.   

Określić elementy do makrootoczenia  
 

PP 

8.   

Rozróżnić kryteria segmentacji rynku 
 

9.   

Rozróżnić czynniki wpływające na 
atrakcyjność rynku 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

36 

10.  

Określić znaczenie „zmiennych 
segmentacyjnych” 

PP 

11.  

Sklasyfikować czynniki wpływające na 
zachowania konsumenta 

12.  

Określić rodzaje badań marketingowych 
 

PP 

13.  

Określic funkcje opakowania 
 

PP 

14.  

Określić składniki ceny hurtowej 
 

15.  

Zdefiniować pojęcie kanał dystrybucji 
 

16.  

Rozróżniać rodzaje pośredników 
 

17.  

Określić elementy promocji 
 

PP 

18.  

Zdefiniować pojęcie public relations 
 

19.  

Scharakteryzować sprzedaż wiązaną 
 

PP 

20.   Rozróżnić typy planów marketingowych 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

37 

Przebieg testowania 
  

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal  termin  przeprowadzenia  sprawdzianu  z  co  najmniej  jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź  próbę  udzielania  odpowiedzi  na  takie  typy  zadań  testowych,  jakie  będą 

w teście. 

5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom możliwość samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj uczniom zestawy zadań testowych i karty odpowiedzi, podaj czas przeznaczony na 

udzielanie odpowiedzi. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  pomiaru 

dydaktycznego (rozładuj niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

9.  Kilka minut przed zakończeniem sprawdzianu przypomnij uczniom o zbliżającym się czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10. Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11. Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12. Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

13. Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14. Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia

 

1.  Przeczytaj uważnie instrukcję. 
2.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
3.  Zapoznaj się z zestawem zadań testowych. 
4.  Test zawiera 20 zadań wielokrotnego wyboru. 
5.  Udzielaj  odpowiedzi  tylko  na  załączonej  karcie  odpowiedzi,  poprzez  zaznaczenie 

prawidłowej  odpowiedzi  X  (w  przypadku  pomyłki  należy  błędną  odpowiedź  zaznaczyć 
kółkiem, a następnie ponownie zakreślić odpowiedź prawidłową). 

6.  Pracuj samodzielnie, bo tylko wtedy będziesz miał satysfakcję z wykonanego zadania. 
7.  Kiedy udzielenie  odpowiedzi  będzie  Ci sprawiało  trudność, wtedy odłóż jego rozwiązanie  

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas.  

8.  Na rozwiązanie testu masz 30 minut. 

Powodzenia 

 
Materiały dla ucznia: 

  instrukcja, 

  zestaw zadań testowych, 

  karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

38 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 
 

1.  Jaką funkcję pełni rynek w gospodarce rynkowej? 

a) dostarcza informacji o bogactwie obywateli, 
b) umożliwia podział zasobów, 
c)  jest  mechanizmem  sterującym  zachowaniami  jej  podmiotów,  tj.  podejmowaniem  decyzji 

dotyczących wytwarzania, podziału lub konsumpcji dóbr i usług, 

d) dostarcza danych do analizy rynku. 
 

2.  Zapotrzebowanie  klientów  na  produkty  lub  usługi  po  określonej  cenie,  w  danym  czasie  

i miejscu, to: 
a) podaż, 
b) popyt, 
c) rynek producenta, 
d) rynek konsumenta. 
 

3.  Jeżeli cena dobra wzrasta to: 

a) wzrasta wielkość podaży innego dobra, 
b) wzrasta wielkość popytu na to dobro, 
c) zmienia się wielkość popytu i podaży tego dobra, 
d) zmniejsza się podaż tego dobra. 
 

4. Elastyczność dochodowa popytu to: 

a) zmiana popytu na dany produkt pod wpływem zmian dochodów nabywców, 
b) zmiana popytu na dany produkt pod wpływem zmian gustów nabywców, 
c) zmiana wielkość popytu i podaży tego dobra na rynku, 
d) zmiana cen dóbr w zależności od popytu na te dobra. 
 

5. Otoczenie bliższe to:  

a)  segment, 
b)  mikrootoczenie, 
c)  otoczenie społeczne, 
d)  makrootoczenie. 
 

6. Elementem otoczenia dalszego nie jest: 

a)  otoczenie polityczne, 
b)  otoczenie prawne, 
c)  otoczenie konkurencyjne, 
d)  otoczenie społeczne. 
 

7.  Zmieniające  się  przepisy  podatkowe  są  związane  ze  zjawiskami  zachodzącymi  

w otoczeniu: 
a) demograficznym, 
b) prawnym, 
c) ekonomicznym, 
d) międzynarodowym. 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

39 

8. Kryterium demograficznym podziału rynku na segmenty jest: 

a) dochody ludności, 
b) zasięg rynku, 
c) wiek, 
d) wpływ reklamy. 
 

9  O atrakcyjności segmentu nie decyduje: 

a)  rozmiar, 
b)  możliwości rozwojowe, 
c)  dywersyfikacja, 
d)  konkurencja. 

 
10. Zmienne segmentacyjne pozwalają na: 

a)  pozycjonowanie produktów, 
b)  analizę rynku, 
c)  podział rynku, 
d)  opracowanie planu. 
 

11. Czynnikami zewnętrznymi wpływającymi na zachowania konsumenta są: 

a) motywy, osobowość, wartości konsumenta, 
b) wpływy kulturowe, społeczne i rodziny, 
c) dochody konsumenta, 
d. ceny produktów i usług. 

 
12. Badania okresowo powtarzające się to badania: 

a)  ciagłe, 
b)  cykliczne, 
c)  jednorazowe, 
d)  sporadyczne. 
 

13.  Opakowanie produktu pełni funkcję: 

a)  strategiczną, 
b)  informacyjną, 
c)  segmentacyjną, 
d)  cenotwórczą. 
 

14.  Cena hurtowa to: 

a)  cena detaliczna + marża detaliczna, 
b)  cena produktu + marża hurtowa, 
c)  cena konsumenta + podatek, 
d)  cena producenta + narzut detaliczny. 
 

15. Dystrybucja odbywa się poprzez: 

a)  rdzeń produktu, 
b)  sim, 
c)  kanał dystrybucji, 
d)  negocjacje. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

40 

16. Pośrednik zawierający transakcje w imieniu i na rachunek zleceniodawcy to: 

a)  hurtownik, 
b)  detalista, 
c)  agent, 
d)  akwizytor. 
 

17. Do elementów promocji należą: 

a)  planowanie, organizowanie, motywowanie i kontrolowanie, 
b)  produkt, cena, dystrybucja i reklama, 
c)  reklama, sprzedaż osobista, promocja sprzedaży, public relations, 
d)  żadna odpowiedź nie jest poprawna. 
 

18. Public relations to: 

a)  kontakty publiczne, 
b)  reklama, 
c)  promocja sprzedaży, 
d)  sprzedaż osobista. 
 

19.  Sprzedaż wiązana to sprzedaż: 

a)  na targach i wystawach, 
b)  dwóch produktów w cenie jednego, 
c)  pokaz z degustacją, 
d)  konkursy i loterie. 
 

20. Ze względu na zakres działań plany marketingowe dzielimy na: 

a)  plany nowego produktu, plany linii produktowej, plany przedsiębiorstwa, 
b) plany roczne i plany taktyczne, 
c)  plany rynkowe i plany strategiczne, 
d) plany globalne i plany krajowe. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

41 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko.......................................................................................... 

 
Prowadzenie 

działalności 

marketingowej 

związanej 

produkcją  

i przetwórstwem żywności

 

 
Zakreśl poprawną odpowiedź.

 

 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punkty 

1. 

 

2. 

 

3. 

 

4. 

 

5. 

 

6. 

 

7. 

 

8. 

 

9. 

 

10. 

 

11. 

 

12. 

 

13. 

 

14. 

 

15. 

 

16. 

 

17. 

 

18. 

 

19. 

 

20. 

 

Razem:   

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

42 

7. LITERATURA 

 

1.  Duczkowska – Piasecka M. (red.): Marketing w agrobiznasie. Format – AB, Warszawa 1996 
2.  Duczkowska – Piasecka M. (red.): Marketing w agrobiznasie. Wypisy i ćwiczenia. Format 

– AB, Warszawa 1999 

3.  Gieszewska G., Romanowska M.: Analiza strategiczna przedsiębiorstwa. PWE, Warszawa 1998 
4.  Kotler  P.:  Marketing.  Analiza,  planowanie,  wdrażanie  i  kontrola,  Gebethner  i  S-ka, 

Warszawa 1994 

5.  Kożuch A.: Ekonomika i organizacja obrotu rolnego. WSiP, Warszawa, 1997 
6.  Marzec-Wołczyńska T.: Marketing produktów ogrodniczych. Hortpress, Warszawa 1997 
7.  Mikina  A.,  Sepkowska  Z.,  Sienna  M.:  Funkcjonowanie  przedsiębiorstwa  w  warunkach 

gospodarki rynkowej. Cz. 1. REA, Warszawa 2003 

8.  Pietraszewski  M.:  Marketing  i  analiza  ekonomiczna  działalności  gospodarczej. 

Wydawnictwo eMPi

2

, Poznań, 1996 

9.  Praca zbiorowa: Marketing produktów rolno-żywnościowych. FAPA, Warszawa 2000