background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 

 

 
 

 

MINISTERSTWO EDUKACJI 
           NARODOWEJ 

 
 

 
 

 

 

Maria Molendowska

 

 
 
 
 
 

 

Ocenianie jakości wyrobów kaletniczych 
744[01].Z3.03 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Poradnik dla nauczyciela 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy 
Radom  2007 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Recenzenci: 
inż. Jolanta Górska 
mgr inż. Małgorzata Smerda 
 
 
 
Opracowanie redakcyjne: 
mgr inż. Małgorzata Latek 
 
 
 
Konsultacja: 
mgr inż. Zdzisław Feldo 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poradnik  stanowi  obudowę  dydaktyczną  programu  jednostki  modułowej  744[01].Z3.03 
„Ocenianie  jakości  wyrobów  kaletniczych”,  zawartego  w  modułowym  programie  nauczania 
dla zawodu kaletnik 744[01] 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Wydawca 

Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom  2007

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

SPIS TREŚCI 

 

1. Wprowadzenie 

2. Wymagania wstępne 

3. Cele kształcenia 

4. Przykładowe scenariusze zajęć 

5. Ćwiczenia  

11 

5.1. Zadania Kontroli Jakości 

11 

   5.1.1. Ćwiczenia 

11 

5.2. Kontrola wstępna materiałów 

13 

   5.2.1. Ćwiczenia 

13 

5.3.Kontrola międzyoperacyjna 

15 

   5.3.1. Ćwiczenia 

15 

5.4. Metody oceny jakości wyrobów 

18 

   5.4.1. Ćwiczenia 

18 

6. Ewaluacja osiągnięć ucznia  

21 

7. Literatura 

31 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

1. WPROWADZENIE 

 

Przekazujemy Państwu Poradnik dla nauczyciela  który będzie pomocny w prowadzeniu 

zajęć dydaktycznych w szkole kształcącej w zawodzie kaletnik 744[01]. 

W poradniku zamieszczono: 

– 

wymagania wstępne, 

– 

wykaz umiejętności, jakie uczeń opanuje podczas zajęć, 

– 

przykładowe scenariusze zajęć, 

– 

propozycje  ćwiczeń,  które  mają  na  celu  wykształcenie  u  uczniów  umiejętności 
praktycznych, 

– 

wykaz literatury, z jakiej uczniowie mogą korzystać podczas nauki. 
Wskazane  jest,  aby  zajęcia  dydaktyczne  były  prowadzone  różnymi  metodami  ze 

szczególnym uwzględnieniem: 
– 

pokazu z objaśnieniem, 

– 

tekstu przewodniego, 

– 

metody projektów, 

– 

ćwiczeń praktycznych. 
Formy  organizacyjne  pracy  uczniów  mogą  być  zróżnicowane,  począwszy  od 

samodzielnej pracy uczniów do pracy zespołowej. 

W  celu  przeprowadzenia  sprawdzianu  wiadomości  i  umiejętności  ucznia,  nauczyciel 

może  posłużyć  się  zamieszczonymi  w  rozdziale  6  przykładowymi  narzędziami  pomiaru 
dydaktycznego  w  formie  zestawu  zadań  testowych  wielokrotnego  wyboru,  zawierającym 
różnego rodzaju zadania lub testem „próby pracy”. 

W tym rozdziale podano również: 

– 

plan testu w formie tabelarycznej, 

– 

punktację zadań, 

– 

propozycję norm wymagań, 

– 

instrukcję dla nauczyciela, 

– 

instrukcję dla ucznia, 

– 

kartę odpowiedzi, 

– 

zestaw zadań testowych. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schemat układu jednostek modułowych 

744[01].Z3 

Technologia wytwarzania 

wyrobów kaletniczych  

 

744[01].Z3.01 

Wykonywanie montażu wyrobów 

744[01].Z3.02 

Zdobienie i wykończanie wyrobów 

kaletniczych 

744[01].Z3.03 

Ocenianie

 jakości 

wyrobów 

klaletniczych

 

 

 

744[01].Z3.05 

Cechowanie, pakowanie oraz 

przechowywanie wyrobów 

kaletniczych 

 

744[01].Z3.04 
Wykonywanie 

 napraw,  renowacji i konserwacji 

wyrobów kaletniczych 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

2. WYMAGANIA WSTĘPNE 

 
Przystępując do realizacji programu jednostki modułowej  uczeń powinien umieć: 

– 

posługiwać  się  dokumentacją  technologiczną  i  techniczną  stosowaną  w  produkcji 
wyrobów kaletniczych,  

– 

stosować podstawowe badania organoleptyczne do określania jakości materiałów użytych 
do produkcji wyrobów kaletniczych, 

– 

rozróżniać  materiały  podstawowe  i  pomocnicze  stosowne  w  produkcji  wyrobów 
kaletniczych, 

– 

rozróżniać  maszyny,  urządzenia,  narzędzia  i  przyrządy  pomiarowe  stosowane 
w produkcji wyrobów kaletniczych,  

– 

posługiwać się przyrządami pomiarowymi, 

– 

organizować stanowisko pracy zgodnie z wymogami ergonomii, 

– 

korzystać z różnych źródeł informacji, 

– 

przestrzegać  przepisów  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  ochrony  przeciwpożarowej  
oraz ochrony środowiska. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

3. CELE KSZTAŁCENIA 

 
W wyniku realizacji programu jednostki modułowej uczeń powinien umieć: 

– 

posłużyć  się  przyrządami  do  pomiaru:  długości,  masy,  powierzchni,  grubości  różnych 
materiałów,  

– 

wykonać badania kontrolno-pomiarowe, 

– 

ocenić jakość wykonywanych szwów i ściegów, 

– 

ocenić organoleptycznie elementy i półprodukty wyrobów, 

– 

sprawdzić  zgodność  wytwarzanych  wyrobów  z  normami  oraz  dokumentacją  techniczną  
i technologiczną na poszczególnych etapach produkcji, 

– 

podzielić gotowe wyroby kaletnicze na grupy i rodzaje asortymentowe, 

– 

ocenić dobór materiałów pod względem trwałości użytkowania, 

– 

ocenić technikę wykonania wyrobu pod względem konstrukcji i montażu, 

– 

określić sposób wykończenia wyrobu i ocenić jego estetykę, 

– 

porównać wyrób z wzorcem produkcyjnym, 

– 

zlokalizować i usunąć konstrukcyjne i technologiczne błędy wyrobów, 

– 

sporządzić dokumentację przeprowadzonych badań, 

– 

sklasyfikować wyroby kaletnicze na gatunki, 

– 

zastosować  zasady  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy,  ochrony  przeciwpożarowej  oraz 
ochrony środowiska.  

 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

4. PRZYKŁADOWE SCENARIUSZE ZAJĘĆ 

 

Scenariusz zajęć 1 
 

Osoba prowadząca    

 

………………………………………………. 

Modułowy program nauczania: 

Kaletnik 744[01] 

Moduł:  

„Technologia  wytwarzania  wyrobów  kaletniczych” 
744[01].Z3 

Jednostka modułowa: 

„Ocenianie jakości wyrobów kaletniczych” 744[01].Z3.03 

Temat: 

Ocena organoleptyczna torebki damskiej codziennego użytku. 

Cel ogólny:  Ukształtowanie  umiejętności  wykonywania  badania  organoleptycznego 

gotowego wyrobu. 

 
Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 
–  przeprowadzić badanie organoleptyczne gotowego wyrobu,  
–  korzystać z norm, 
–  analizować uzyskane wyniki. 
 
Metody nauczania–uczenia się:  
–  ćwiczenia praktyczne. 
 
Formy organizacyjne pracy uczniów: 
–  indywidualna.  
 
Czas:  ustala nauczyciel 
 
Środki dydaktyczne: 
1.  torebka damska codziennego użytku, 
2.  dokumentacja techniczno – technologiczna, 
3.  komplet wzorników do montażu, 
4.  proste  przyrządy pomiarowe (ściegomierz, linijka, cyrkiel), 
5.  przybory do pisania, 
6.  normy dotyczące oceny jakości gotowego wyrobu. 

 

Przebieg zajęć: 
1.  Sprawy organizacyjne. 
2.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
3.  Zorganizowanie stanowiska pracy do wykonania ćwiczenia. 
4.  Realizacja zajęć: 

− 

Każdy uczeń otrzymuje torebkę damską codziennego użytku. 

− 

Uczeń zapoznaje się z dokumentacją techniczno – technologiczną. 

− 

Uczeń zapoznaje się z wzorem wyrobu. 

− 

Uczeń dokonuje oceny organoleptycznej torebki damskiej.  

− 

Zapisuje wyniki w zeszycie ćwiczeń. 

5.  Po wykonaniu wszystkich działań uczeń dokonuje analizy wykonanego ćwiczenia. 
6.  Uczeń wskazuje swoje mocne i słabe strony. 
7.  Nauczyciel analizuje pracę ucznia i stwierdza czy wykonał ja poprawnie. 
8.  Uczniowie prezentują wyniki swojej pracy w kolejności wykonywania. 
9.  Grupa wspólnie z nauczycielem dokonuje oceny prac. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Praca domowa 
Przedstaw sposób badania poprawności wykonanego szwu. 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 
–  anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 

umiejętności, 

–  odpowiedzi ustne. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

Scenariusz zajęć 2 

 

Osoba prowadząca    

 

………………………………………………. 

Modułowy program nauczania: 

Kaletnik 744[01] 

Moduł:  

„Technologia  wytwarzania  wyrobów  kaletniczych” 
744[01].Z3 

Jednostka modułowa: 

„Ocenianie jakości wyrobów kaletniczych ” 744[01].Z3.03 

Temat: 

Dokonaj klasyfikacji gatunkowej portfela. 

Cel ogólny:  Ukształtowanie umiejętności klasyfikacji gatunkowej wyrobu. 

 

Po zakończeniu zajęć edukacyjnych uczeń powinien umieć: 
–  zorganizować stanowisko do przeprowadzenia klasyfikacji gatunkowej, 
–  przeprowadzić klasyfikację gatunkową. 

 

Metody nauczania–uczenia się:  
–  ćwiczenia praktyczne, 

 

Formy organizacyjne pracy uczniów: 
–  indywidualna.  
 
Czas:  ustala nauczyciel. 
 
Środki dydaktyczne: 
1.  portfel, 
2.  dokumentacja techniczno- technologiczna, 
3.  proste przyrządy pomiarowe(linijka, cyrkiel), 
4.  przybory do pisania, 
5.  wzorniki montażowe, 
6.  BN. 

 

Przebieg zajęć: 
1.  Nawiązanie do tematu, omówienie celów zajęć. 
2.  Organizowanie stanowiska pracy do wykonania ćwiczenia. 
3.  Realizacja zajęć: 

− 

Każdy uczeń otrzymuje portfel.  

− 

Uczeń zapoznaje się z dokumentacją. 

− 

Uczeń zapoznaje się z normą. 

− 

Uczeń dokonuje oceny organoleptycznej portfela. 

− 

Zapisuje wyniki oceny w zeszycie ćwiczeń. 

− 

Klasyfikuje wyrób do odpowiedniego gatunku. 

4.  Po wykonaniu oceny organoleptycznej dokonuje analizy wykonanego ćwiczenia. 
5.  Uczeń określa swoje mocne i słabe strony. 
6.  Nauczyciel analizuje pracę ucznia i stwierdza, czy wykonał ją poprawnie. 
7.  Uczniowie prezentują wyniki swojej pracy w kolejności wykonywania. 
8.  Grupa wspólnie z nauczycielem dokonuje oceny prac. 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

10 

Praca domowa 
Na  podstawie  wykonanego  ćwiczenia  dokonaj  analizy  zaobserwowanych  błędów 
(dopuszczalnych lub niedopuszczalnych). 
 
Sposób uzyskania informacji zwrotnej od ucznia po zakończonych zajęciach: 
–  anonimowe  ankiety  ewaluacyjne  dotyczące  sposobu  prowadzenia  zajęć  i  zdobytych 

umiejętności, 

–  odpowiedzi ustne, 
–  odpowiedzi testowe. 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

11 

 

5. ĆWICZENIA

 

 

5.1.  Zadania Kontroli Jakości 

 

5.1.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Zaproponuj  strukturę  organizacyjną  DKJ  w  małym  zakładzie  produkującym  wyroby 

kaletnicze zatrudniającym około 25 pracowników.  

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  przedstawić w zeszycie ćwiczeń strukturę organizacyjną DKJ z uzasadnieniem. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się:  

− 

pokaz z objaśnieniem,  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

przybory do rysowania i pisania, 

–  literatura z rozdziału 7. 

 

Ćwiczenie 2 

Przedstaw  i  uzasadnij  cechy,  jakimi  powinien  charakteryzować  się  pracownik  kontroli 

jakości. 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

 i techniki wykonania.  

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  zapisać w zeszycie ćwiczeń cechy kontrolera jakości z uzasadnieniem. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

pokaz z objaśnieniem, ćwiczenia praktyczne. 

 
Środki dydaktyczne: 

– 

przybory do pisania, 

– 

zeszyt ćwiczeń, 

– 

literatura z rozdziału 7. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

12 

Ćwiczenie 3 

Uzasadnij, potrzebę istnienia w zakładzie działu kontroli jakości. 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

i techniki wykonania.  

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  zapisać w zeszycie ćwiczeń uzasadnienie istnienia DKJ. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

pokaz z objaśnieniem,  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

–  przybory do pisania, 
–  zeszyt ćwiczeń, 
–  literatura z rozdziału 7. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

13 

5.2.  Kontrola wstępna materiałów

 

 

5.2.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Dokonaj oceny organoleptycznej okuć przedstawionych przez nauczyciela. 
 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

 i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  dokonać oceny organoleptycznej okuć, 
3)  zapisać w zeszycie ćwiczeń uwagi i spostrzeżenia.

 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

pokaz z objaśnieniem,  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

okucia, 

–  przybory do pisania, 
–  zeszyt ćwiczeń, 

− 

literatura z rozdziału 7. 

 
Ćwiczenie 2 

Dokonaj oceny organoleptycznej tkaniny na elementy zewnętrzne wyrobu kaletniczego. 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

 i techniki wykonania.  
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  dokonać oceny organoleptycznej tkaniny, 
3)  zapisać w zeszycie ćwiczeń uwagi i spostrzeżenia.

 

 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

pokaz z objaśnieniem,  

− 

ćwiczenia praktyczne. 
 

Środki dydaktyczne: 

− 

tkanina, 

− 

przybory do pisania, 

− 

zeszyt ćwiczeń, 

− 

literatura z rozdziału 7. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

14 

Ćwiczenie 3 

Dokonaj oceny organoleptycznej skóry miękkiej. 
 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres 

 i techniki wykonania.  
 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  dokonać oceny organoleptycznej skóry, 
3)  zapisać w zeszycie ćwiczeń uwagi i spostrzeżenia. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

–  pokaz z objaśnieniem,  
–  ćwiczenia praktyczne. 
 

Środki dydaktyczne:

 

–  przybory do pisania, 
–  zeszyt ćwiczeń, 
–  skóra miękka do kontroli organoleptycznej, 
–  literatura z rozdziału 7. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

15 

5.3.  Kontrola międzyoperacyjna

 

 

5.3.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Dokonaj oceny organoleptycznej jakości wyciętych elementów. 
 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zapoznać  się  z  instrukcją  bezpieczeństwa  i  higieny  pracy  w  warsztatach  lub  w  zakładzie 

gdzie będzie realizowane ćwiczenie, 

2)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
3)  dokonać oceny jakości wyciętych elementów, 
4)  zapisać w zeszycie ćwiczeń spostrzeżenia dotyczące jakości elementów, 
5)  podzielić się uwagami z innymi. 

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

pokaz z objaśnieniem,  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

–  wycięte elementy, 
–  grubościomierz, 
–  wzorniki do rozkroju, 
–  dokumentacja techniczno – technologiczna, 
–  przybory do pisania, 
–  zeszyt ćwiczeń, 
–  literatura z rozdziału 7. 
 
Ćwiczenie 2 

Zaproponuj zakres pracy kontrolera jakości w dziale rozkroju. 
 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania.  

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  zaproponować zakres pracy pracownika kontroli jakości, 
3)  zapisać zakres pracy w zeszycie ćwiczeń. 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

16 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

–  pokaz z objaśnieniem,  
–  ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

–  zeszyt ćwiczeń, 
–  przybory do pisania, 

– 

literatura z rozdziału 7.

 

 

Ćwiczenie 3 

Dokonaj oceny organoleptycznej montażu okuć w wyrobie. 
 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania.  

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  dokonać oceny jakości zamontowanych okuć, 
3)  zapisać spostrzeżenia w zeszycie ćwiczeń. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

pokaz z objaśnieniem,  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

wyrób z zamontowanymi okuciami, 

− 

linijka, 

− 

cyrkiel, 

− 

dokumentacja techniczno-technologiczna, 

–  zeszyt ćwiczeń, 
–  przybory do pisania, 
–  literatura z rozdziału 7. 

 

Ćwiczenie 4 

Przygotuj próbki do badania wytrzymałości spoiny klejowej na ścinanie. 
 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania. Zapoznać uczniów z zasadami bezpiecznej pracy. 

 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

 

Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  wyciąć próbki, 
3)  zetrzeć końce próbek papierem ściernym na szerokości 10 mm, 
4)  usunąć pył, 
5)  nanieść klej jedno lub dwukrotnie, 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

17 

6)  połączyć próbki, 
7)  zastosować docisk. 

 
Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

pokaz z objaśnieniem,  

− 

ćwiczenia praktyczne. 
 

Środki dydaktyczne: 

− 

próbki skóry do sklejenia, 

− 

wzornik, 

− 

nóż, 

− 

klej, 

− 

pędzel,  

− 

papier ścierny, 

− 

podkład, 

− 

linijka, 

–  literatura z rozdziału 7. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

18 

5.4.  Metody oceny jakości wyrobów

 

 

5.4.1. Ćwiczenia 

 

Ćwiczenie 1 

Dokonaj  oceny  organoleptycznej  paska  męskiego,  rozróżnij  błędy  dopuszczalne  

i niedopuszczalne. 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki. 

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  dokonać oceny organoleptycznej wyrobu, 
3)  zapisać zaobserwowane błędy, 
4)  nazwać błędy.  

 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

pokaz z objaśnieniem,  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

wyrób gotowy – pasek męski, 

− 

stół, 

− 

przyrządy pomiarowe, 

− 

zatwierdzony wzór wyrobu, 

− 

dokumentacja techniczno – technologiczna, 

− 

wzorniki, 

− 

przybory do pisania, 

− 

zeszyt ćwiczeń, 

–  literatura z rozdziału 7. 
 

Ćwiczenie 2 

Znając  wielkość  błędów  dopuszczalnych  zaklasyfikuj  dany  wyrób  do  odpowiedniego 

gatunku. 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania.  

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  dobrać punktację do wskazanych błędów dopuszczalnych, 
3)  zsumować punktację, 
4)  na podstawie tabeli zaklasyfikować wyrób do gatunku, 
5)  zapisać wnioski w zeszycie ćwiczeń. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

19 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

–  pokaz z objaśnieniem,  
–  ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

–  wykaz błędów dopuszczalnych i ich wielkości, 
–  wyrób, 
–  przybory do pisania, 
–  zeszyt ćwiczeń,  

– 

literatura z rozdziału 7.

 

 

Ćwiczenie 3 

Na podstawie danego wyrobu wskaż błędy wykonania. 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania.  

 

Sposób wykonania ćwiczenia 

 

Uczeń powinien:  

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  dokonać oceny wykonania wyrobu, 
3)  wypisać zauważone błędy wykonania, 
4)  zapisać wyniki w zeszycie ćwiczeń. 
 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

pokaz z objaśnieniem,  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

wykaz błędów wykonania, 

− 

wyrób, 

− 

przybory do pisania, 

− 

zeszyt ćwiczeń,  

– 

literatura z rozdziału 7.

 

 

Ćwiczenie 4 

Dokonaj oceny jakości wykończenia gotowego wyrobu. 

 

Wskazówki do realizacji 

Przed  przystąpieniem  do  realizacji  ćwiczenia  nauczyciel  powinien  omówić  jego  zakres  

i techniki wykonania.  

 

Sposób wykonania ćwiczenia 
 
Uczeń powinien: 

1)  zorganizować stanowisko pracy do wykonania ćwiczenia, 
2)  dokonać oceny wykończenia wyrobu, 
3)  zapisać wyniki w zeszycie ćwiczeń. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

20 

Zalecane metody nauczania–uczenia się: 

− 

pokaz z objaśnieniem,  

− 

ćwiczenia praktyczne. 

 

Środki dydaktyczne: 

− 

wyrób, 

− 

przybory do pisania, 

− 

zeszyt ćwiczeń,  

– 

literatura z rozdziału 7.

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

21 

6. EWALUACJA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA 

 

 

Przykłady narzędzi pomiaru dydaktycznego 

 

Test  dwustopniowy  do  jednostki  modułowej  „Ocenianie  jakości  wyrobów 
kaletniczych” 

Test składa się z 20 zadań wielokrotnego wyboru, z których: 

–  zadania 3,4, 5, 6, 7, 8, 10, 11,12, 13,14, 15, 16, 17,18 są z poziomu podstawowego, 
–  zadania 1, 2, 19, 20 są z poziomu ponadpodstawowego. 

  

Punktacja zadań: 0 lub 1 punkt 

 
Za każdą prawidłową odpowiedź uczeń otrzymuje 1 punkt. Za złą odpowiedź lub jej brak 

uczeń otrzymuje 0 punktów. 

 

Proponuje  się  następujące  normy  wymagań  –  uczeń  otrzyma  następujące 
oceny szkolne:

 

–  dopuszczający – za uzyskanie od 8 – 10 punktów, 
–  dostateczny – za uzyskanie od 11 – 13 punktów, 
–  dobry – za uzyskanie od 14 – 16 punktów, 
–  bardzo dobry – za uzyskanie od 17–20 punktów. 

 
Klucz  odpowiedzi: 1. 
a, 2. c,  3. a, 4. a, 5. b, 6. b, 7. c, 8. a,  9. c, 10. b, 11. a, 
12. 
b, 13. d, 14. d, 15. a, 16. b, 17. b, 18. a, 19. c, 20. c. 
 
Plan testu 
 

Nr 

zad 

Cel operacyjny  
(mierzone osiągnięcia ucznia) 

Kategoria 

celu 

Poziom 

wymagań

 

Poprawna 

odpowiedź 

 Dobrać urządzenia do badań 
wytrzymałościowych spoiny klejowej 

PP 

Dobrać sposób oceny jakościowej półproduktów 

PP 

Rozpoznać sposoby badań klejów 

Określić zadania kontroli jakości 

Określić liczbę błędów klasyfikujących wyrób 
do I gatunku 

Określić liczbę błędów dopuszczalnych 

Określić zastosowanie wzorników do rozkroju 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

22 

Rozpoznać błędy niedopuszczalne 

Rozpoznać błędy występujące w wyrobach 

10  Określić cel badań półproduktów 

11  Rozpoznać przyrządy pomiarowe 

12 

Rozpoznać sposoby klasyfikacji jakościowej 
wyrobów 

13  Określić badania dla tektur 

14  Określić cel kontroli międzyoperacyjnej 

15 

Rozpoznać metody oceny jakości wyrobów 
gotowych 

16  Określić strukturę organizacyjną DKJ 

17 

Określić zasady klasyfikacji wyrobów do 
odpowiedniego gatunku 

18  Określić zadania kontroli przedprodukcyjnej 

19  Określić próbkę reprezentatywną skór 

PP 

20  Dobrać badania wytrzymałościowe nici 

PP 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

23 

Przebieg testowania 

  

Instrukcja dla nauczyciela 

1.  Ustal z uczniami termin przeprowadzenia sprawdzianu, z co najmniej jednotygodniowym 

wyprzedzeniem. 

2.  Omów z uczniami cel stosowania pomiaru dydaktycznego. 
3.  Zapoznaj uczniów z rodzajem zadań podanych w zestawie oraz z zasadami punktowania. 
4.  Przeprowadź z uczniami próbę rozwiązywania testów z zadaniami wielokrotnego wyboru. 
5.  Omów z uczniami sposób udzielania odpowiedzi (karta odpowiedzi). 
6.  Zapewnij uczniom warunki do samodzielnej pracy. 
7.  Rozdaj  uczniom  zestawy  zadań  testowych  i  karty  odpowiedzi  oraz  podaj  czas 

przeznaczony na rozwiązanie testu. 

8.  Postaraj  się  stworzyć  odpowiednią  atmosferę  podczas  przeprowadzania  testu  (rozładuj 

niepokój, zachęć do sprawdzenia swoich możliwości). 

9.  Kilka  minut  przed  końcem  testu  przypomnij  uczniom  o  zbliżającym  się  czasie 

zakończenia udzielania odpowiedzi. 

10. Zbierz karty odpowiedzi oraz zestawy zadań testowych. 
11. Sprawdź wyniki i wpisz do arkusza zbiorczego. 
12. Przeprowadź  analizę  uzyskanych  wyników  sprawdzianu  i  wybierz  te  zadania,  które  

sprawiły uczniom największe trudności. 

13. Ustal przyczyny trudności uczniów w opanowaniu wiadomości i umiejętności. 
14. Opracuj  wnioski  do  dalszego  postępowania,  mającego  na  celu  uniknięcie  niepowodzeń 

dydaktycznych – niskie wyniki przeprowadzonego sprawdzianu. 

 

Instrukcja dla ucznia 

Przeczytaj uważnie instrukcję. 
1.  Podpisz imieniem i nazwiskiem kartę odpowiedzi. 
2.  Zapoznaj się z zestawem pytań testowych. 
3.  Test  zawiera  20  zadań  dotyczących  oceniania  jakości  wyrobów  kaletniczych.  Wszystkie 

pytania są pytaniami wielokrotnego wyboru.  

4.  Udzielaj odpowiedzi tylko na załączonej karcie odpowiedzi: 

–  w  pytaniach  wielokrotnego  wyboru  zaznacz  prawidłową  odpowiedź  X  (w  przypadku 

pomyłki należy błędną odpowiedź zaznaczyć kółkiem, a następnie ponownie zakreślić 
odpowiedź prawidłową). 

5.  Odpowiedzi  udzielaj  samodzielnie,  bo  tylko  wtedy  będziesz  miał  satysfakcję 

z wykonanego zadania. 

6.  Trudności  mogą  przysporzyć  Ci  pytania:  1,  2,  19,  20  gdyż  są  one  na  poziomie 

trudniejszym niż pozostałe. 

7.  Kiedy udzielenie odpowiedzi będzie Ci sprawiało trudność, wtedy odłóż jego rozwiązanie  

na później i wróć do niego, gdy zostanie Ci wolny czas. 

8.  Na rozwiązanie testu masz 60 minut. 
 

 

 

 

 

Powodzenia! 

 
Materiały dla ucznia:

 

–  instrukcja, 
–  zestaw zadań testowych, 
–  karta odpowiedzi. 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

24 

ZESTAW ZADAŃ TESTOWYCH 

 

1.  Badania wytrzymałościowe dla połączeń klejowych wykonywane są za pomocą 

a)  zrywarki. 
b)  twardościomierza. 
c)  planimetru. 
d)  suwmiarki. 
  

2.  Poprawność naszycia kieszeni na ściankę przednią kontroler sprawdza za pomocą 

a)  karty wymiarów. 
b)  wzornika krojenia. 
c)  wzornika montażowego. 
d)  rozkładki do rozkroju. 
 

3.  Podstawą oceny jakości kleju są badania  

a)  laboratoryjne. 
b)  organoleptyczne. 
c)  higieniczne. 
d)  chemiczne. 

 

4.  Kontrola międzyoperacyjna ma na celu 

a)  kontrolę ciągłą wszystkich operacji procesu produkcyjnego. 
b)  kontrolę materiałów podstawowych. 
c)  kontrolę materiałów pomocniczych. 
d)  kontrolę klejów stosowanych w fazie produkcji. 

 

5.  Dla waliz największa dopuszczalna liczba punktów kwalifikująca je do I gatunku to 

a)  5. 
b)  10. 
c)  12. 
d)  16. 

 

6.  Dla portfeli największa liczba błędów dopuszczalnych kwalifikująca wyroby do I gatunku to 

a)  2. 
b)  5. 
c)  8. 
d)  9. 

 

7.  Kształt wyciętych elementów sprawdzany jest za pomocą 

a)  planimetru. 
b)  grubościomierza. 
c)  wzorników do rozkroju. 
d)  norm przedmiotowych. 
 

8.  Do niedopuszczalnych błędów wykonania zaliczamy 

a)  wadliwe ściegi. 
b)  wadliwe liniowanie. 
c)  niewłaściwe nici. 
d)  wytopy. 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

25 

9.  Rozwarstwienie to 

a)  trwałe mechaniczne załamanie surowca. 
b) kleistość powłoki kryjącej. 
c)  brak przyczepności między warstwami materiału. 
d) mała odporność na tarcie mokre i suche.  

 

10. Ocenę organoleptyczną i laboratoryjną półproduktów wykonujemy, aby 

a)  zmniejszyć zużycie materiałów. 
b)  zapobiec błędom w kolejnych etapach produkcji. 
c)  poprawić organizację produkcji. 
d)  usprawnić pracę działu zaopatrzenia. 

 

11. Planimetr służy do mierzenia 

a)  powierzchni elementów. 
b)  temperatury. 
c)  wilgotności. 
d)  gęstości cieczy. 

 

12. O zakwalifikowaniu wyrobu do pierwszego gatunku decyduje 

a)  liczba błędów niedopuszczalnych. 
b)  liczba błędów dopuszczalnych. 
c)  liczba niedopuszczalnych błędów materiałowych. 
d)  liczba niedopuszczalnych błędów wykonania. 

 

13.  Tektury w kontroli przedprodukcyjnej bada się pod kątem 

 

a)  przetłuszczenia. 
b)  zabarwienia. 
c)  przebarwienia. 
d)  rozwarstwiania. 
 

14. Kontrola międzyoperacyjna montażu dotyczy  

a)  jakości nici i igieł. 
b)  jakości materiałów pomocniczych. 
c)  jakości materiałów podstawowych. 
d)  łączenia części składowych w gotowy wyrób.  

 
15. W ocenie organoleptycznej wyrobów kontroler wykorzystuje przede wszystkim 

a)  wzrok i dotyk. 
b)  normy materiałowe. 
c)  analizy laboratoryjne. 
d)  dokumentacje techniczno- technologiczną. 

 

16. Kierownik DKJ w zakładzie podlega bezpośrednio 

a)  kierownikowi produkcji. 
b)  dyrektorowi zakładu. 
c)  kierownikowi do spraw ekonomicznych. 
d)  kierownikowi do spraw marketingu. 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

26 

17. O  zaklasyfikowaniu  wyrobu  do  odpowiedniego  gatunku  decyduje  ilość  błędów 

dopuszczalnych, które określa 
a)  dokumentacja. 
b)  branżowa norma. 
c)  dyrektor zakładu. 
d)  kierownik DKJ. 

 

18. W sferze przedprodukcyjnej kontroli jakości podlegają 

a)  surowce. 
b)  półprodukty. 
c)  wycięte elementy. 
d)  gotowy wyrób. 

 

19. Próbka reprezentatywna oznacza liczbę 

a)  skór dostarczoną do zakładu produkcyjnego. 
b)  skór wadliwych. 
c)  pobranych skór do oceny jakościowej. 
d)  skór zwróconych do garbarni. 
 

20. Laboratoryjne badanie nici polega na oznaczeniu ich  

a)  grubości. 
b)  koloru. 
c)  wydłużenia. 
d)  połysku. 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

27 

KARTA ODPOWIEDZI 

 

Imię i nazwisko …………………………………………………….. 

 

Ocenianie jakości wyrobów kaletniczych 

 

Zakreśl poprawną odpowiedź. 

 

Nr 

zadania 

Odpowiedź 

Punktacja 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 

 

11 

 

12 

 

13 

 

14 

 

15 

 

16 

 

17 

 

18 

 

19 

 

20 

 

Razem: 

 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

28 

TEST 2 
 
Test  praktyczny  typu  „próba  pracy”  do  jednostki  modułowej  „Ocenianie 
jakości wyrobów kaletniczych” 
 

Treść zadania 

Wykonaj badanie wytrzymałości szwu na rozerwanie. 

Postępuj zgodnie z instrukcją wykonania oznaczenia znajdującą się w laboratorium pracowni 
materiałoznawstwa lub w zakładzie, w którym odbywasz praktykę. 
 
Instrukcja dla nauczyciela 

W  badaniu  osiągnięć  ucznia  w  nabywaniu  umiejętności  praktycznych  przewidzianych  

w celach jednostki modułowej zalecane jest przeprowadzenie zadania testowego typu „próba 
pracy”.  Zadanie  jest  tak  dobrane,  aby  pozwoliło  sprawdzić  poziom  umiejętności  w  zakresie 
wiedzy  teoretycznej  i  sprawności  praktycznego  wykonywania  czynności  badawczych 
stwierdzających wytrzymałość wykonanego szwu w trakcie montażu wyrobu. 

Uczniowie  powinni  wykonywać  zadanie  indywidualnie.  Jest  to  jednocześnie  możliwość 

samodzielnego sprawdzenia przez ucznia poziomu nabytych umiejętności i dokonania analizy 
wykonanych badań praktycznych. 

Zadaniem  nauczyciela  jest  stworzenie  warunków  umożliwiających  uczniowi  wykonanie 

zadania  zgodnie  z  instrukcją  przeprowadzenia  oznaczenia  i  w  określonym  czasie.  Należy 
zapewnić  uczniowi  warunki  do  samodzielnego  zaplanowania  poszczególnych  etapów 
wykonania zadania: 
–  zorganizowania stanowiska pracy, 
–  doboru odpowiednich urządzeń i narzędzi, 
–  ustawienia parametrów, 
–  wykazania się umiejętnością wykonania badania, 
–  przeprowadzenia analizy uzyskanych wyników. 

 
Uczeń powinien mieć udostępnione: 

–  stanowisko pracy do wykonania badania, 
–  półwyrób, który będzie poddawany badaniu, 
–  instrukcje wykonania oznaczenia, 
–  instrukcję obsługi urządzenia, 
–  regulamin bezpieczeństwa i higieny pracy. 

 
Przed rozpoczęciem wykonywania zadania nauczyciel powinien: 

–  zadbać 

przygotowanie 

odpowiedniego 

stanowiska 

pracy 

laboratorium 

materiałoznawstwa, 

–  zabezpieczyć wyrób do badania, 
–  przypomnieć uczniom zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, 
–  sprawdzić ubiór ochronny, 
–  przydzielić uczniom półwyroby do badań, 
–  zatwierdzić ustalony przez uczniów plan i kolejność działań, 
–  określić kryteria oceny wykonywanego zadania, 
–  na bieżąco kontrolować pracę uczniów, 
–  dokonać oceny wykonanej pracy. 

 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

29 

Instrukcja dla ucznia 

 
Aby zrealizować zadanie powinieneś wykonać następujące czynności: 

–  dobrać i założyć odzież ochronną,  
–  zapoznać się z instrukcją wykonania oznaczenia, 
–  zapisać  plan  działania  na  przykład:  pobrać  półwyrób,  wskazać  urządzenia  i  narzędzia 

potrzebne  do  wykonania  oznaczenia,  przygotować  stanowisko  pracy  do  oznaczenia, 
sprawdzić  urządzenie  do  oznaczenia,  umieścić  półwyrób  w  szczękach  urządzenia, 
uruchomić  przyrząd,  obserwować  półwyrób  w  czasie  wykonywania  badania,  podać 
wyniki badania, 

–  przedstawić plan do zatwierdzenia nauczycielowi, 
–  wykonać badanie, 
–  uporządkować stanowisko do wykonania badania, 
–  zaprezentować i omówić wykonanie oznaczenia,  
–  przedstawić wyniki do oceny. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

30 

Umiejętności podlegające ocenie 

 
Lp 

                                                                                             
Czynność wykonywana przez ucznia  

Punkty 
do 
uzyskania 

Punkty 
przyznane 

   1.   Dobranie odzieży ochronnej 

 

  5 

 

   2.   Zaplanowanie kolejnych czynności 

 

  15 

 

   3.  Przygotowanie stanowiska pracy: 

–  wskazanie  urządzenia  potrzebnego  do  wykonania 

oznaczenia, 

–  pobranie półwyrobu, 
–  sprawdzenie urządzenia do oznaczenia 
 

  10 

 

   4.   Wykonanie oznaczenia: 

 

− 

umieszczenie półwyrobu w szczękach zrywarki, 

− 

uruchomienie przyrządu, 

− 

obserwowanie  zachowania  się  półwyrobu  w  czasie 
badania, 

− 

odczytanie i zapisanie uzyskanego wyniku, 

− 

zakończenie badania,  

− 

wyłączenie przyrządu 

 
 

  
 
 
 
 
 
   50 

 

   5.  Uporządkowanie stanowiska pracy 

 

  5 

 

   6.  Zaprezentowanie i omówienie wykonanego badania 

 

  15 

 

                     
                                                                           Razem 
 

   
  100 

 

 
Normy wymagań na poszczególne oceny: 
 

                Ocena 

Liczba uzyskanych punktów 
 

niedostateczny 
 

0 ÷ 69 

dopuszczający 
 

70 ÷ 79 

dostateczny 
 

80 ÷ 85 

dobry 
 

86 ÷ 90 

bardzo dobry 
 

91 ÷ 100 

 

background image

„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego” 

 

31 

7. LITERATURA 

 

1.  Christ J. W. Kaletnictwo. WSiP, Warszawa 1987 
2.  Czyżewski H.: Krawiectwo. WSiP, Warszawa 1996 
3.  Giera K., Werpachowski W.: Księga jakości. MCNEMT, Radom 1994 
4.  Persz T.: Obuwnictwo przemysłowe Cz.II. WSiP, Warszawa 1986

 

5.  Persz  T.:  Materiałoznawstwo  dla  techników  przemysłu  skórzanego.  WSiP,  Warszawa 

1992 

6.  Aktualne normy dotyczące oceniania jakości wyrobów skórzanych 

 

Literatura metodyczna 
1.  Dretkiewicz-Więch  J.:  ABC  nauczyciela  przedmiotów  zawodowych.  Operacyjne  cele 

kształcenia. Zeszyt 32. CODN, Warszawa 1994 

2.  Ornatowski T., Figurski J.: Praktyczna nauka zawodu. ITeE, Radom, 2000